pmst nagu mootorsaag _________________ CAD modelleerimine - 3D-skännist või mõõtmiste-kirjelduste põhjal uue mudeli loomine
3D-printimine - kuni 350x350x420mm ühe detaili kohta, valmidus enamike termoplastikute jaoks olemas (va. PEEK, PEKK jms)
Niipalju, kui ma testinud olen, saab fp16 ülesandega paremini hakkama, kui q4 mudel.
Võrdle tulemusi 4x rohkemate parameetritega Q4 mudeliga.
Üldiselt on trend sinnapoole, et isegi treenimist ei tehta enam kohati fp16 peal ja ilmselt tulevikus saame näha päris kickass mudeleid mis jooksevad isegi 24/32GB VRAM GPUdel. _________________ LLM gang be like: Bro do you even RAG
Nüüd võiks selle teema maha matta, et mälu on kallis lisada ja sellepärast ka koonderdab Nvidia. Super seeria tõenäoliselt suurendabki. _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
Nüüd võiks selle teema maha matta, et mälu on kallis lisada ja sellepärast ka koonderdab Nvidia. Super seeria tõenäoliselt suurendabki.
Vanasti olid mälukiibid disainitud nii, et igas kivis istus 1 bit ja 8 biti kokkusaamiseks oli vaja 8 kiipi. Seepärast olid mälukiibid alati 8 kordse arvuga. Võimalik, et tänapäeval on teisiti, kuid ma kahtlen.Tundub, et suur osa videokaardi reviewereid vist ei tunne enam digitaaltehnoloogia aluseid ja räägivad, et 24Gb on sama mis 3GB.
Suured OEMid kasutavad odavaid kondensaatoreid mõnesendilise hinnavahe pärast, nii et kokkuhoid on alati teema.
24Gb on sama, mis 3GB. 8b (bit) = 1B (byte).
gddr kivid on 32-bit. sealt ka võimalikud gpu mälusiini laiused - 96, 128, 160, 192, 224, 256, 288, 320, 352, 384, 416, 448, 480, 512. mõned neist on muidugi rohkem kasutatud kui teised, erinevatel põhjustel. kanooniliselt algas ka kivide hulk kahe kordsetest, 128, 256, 512, hiljem lisandused vahepealsed 192, 384 ja siis mõned muud.
kasutamise osas on päris oluline, et asjad oleks masstootmises ja saadaval. see praegune kestev 8/16gb ja clamshell lahenduste lugu on oluliselt kallim-keerulisem kui suurema mälukivi kasutamine aga kui suuremat mälukivi pole, mis sa siis teed. teoorias jah, võiks siis olla mälusiin laiem aga see tähendab mingil määral keerulisemat pcb-d (gddr6x/7 puhul siis pam4/3 ka), kivi pool ebaoptimaalsemat lahendust jne.
edit:
vanemate gddr kivide pealt vaadatuna käis see hinna lugu umbes nii, et näiteks 2GB kivi võrreldes 1GB kiviga oli 30-50% kallim. kui elukaare algus välja arvata, siis pigem see 30%. aga see saab nii olla ainult siis kui neid kive ka saada on.
tänased 5060ti ja 9060xt lahendused kus on 8/16GB, kasutatakse clamshell varianti - mõlemal pool pcb-d on üks mälukivi ja lihtsustatult võttes kasutatakse mõlemat koos nagu üht. see tähendab sinna 2x2GB kivide ladumiseks enam kui 2x hinda vs ühe 2GB kiviga. kivisid ise on 2x rohkem, mingi minimaalne kulu nende paigutamisel, enamasti on vähemalt mingi variant jahutuseks teisel küljel (backplate, termopadjad). nagu ütlesid, tootjad loevad sente.
Zonerman kirjutas:
Jube "kallis" ikka 10 daala per chip.
Nüüd võiks selle teema maha matta, et mälu on kallis lisada ja sellepärast ka koonderdab Nvidia. Super seeria tõenäoliselt suurendabki.
need on saadaval praeguse aasta esimese kvartali lõpust alates... _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
viimati muutis londiste 11.06.2025 11:50:47, muudetud 1 kord
24Gb on sama, mis 3GB. 8b (bit) = 1B (byte).
gddr kivid on 32-bit. sealt ka võimalikud gpu mälusiini laiused - 96, 128, 160, 192, 224, 256, 288, 320, 352, 384, 416, 448, 480, 512. mõned neist on muidugi rohkem kasutatud kui teised, erinevatel põhjustel. kanooniliselt algas ka kivide hulk kahe kordsetest, 128, 256, 512, hiljem lisandused vahepealsed 192, 384 ja siis mõned muud.
kasutamise osas on päris oluline, et asjad oleks masstootmises ja saadaval. see praegune kestev 8/16gb ja clamshell lahenduste lugu on oluliselt kallim-keerulisem kui suurema mälukivi kasutamine aga kui suuremat mälukivi pole, mis sa siis teed. teoorias jah, võiks siis olla mälusiin laiem aga see tähendab mingil määral keerulisemat pcb-d (gddr6x/7 puhul siis pam4/3 ka), kivi pool ebaoptimaalsemat lahendust jne.
Nii palju kui mina mäletan, siis sa räägid praegu aadressisiinist, kui lai neil andmesiin on?
Nii palju kui mina mäletan, siis sa räägid praegu aadressisiinist, kui lai neil andmesiin on?
andmesiin ongi 32-bit.
reaalses implementatsioonis on kindlasti detaile, mida ma peast ei hakka väga suure kindlusega ütlema. aadressisiini laiust ei mäleta, kas see mitte ka 32-bit ei olnud? aga iirc näiteks ka andmesiin on tegelikult 8b/10b encoded, nii et tehniliselt kivil endal 40b
edit: krt, kiire google ei aidanud ja kaevata ei viitsi. gddr-il ei ole vist tänapäeval päris sellist klassikalist aadressisiini, kas seal ei ole mitte kombineeritud käsu- ja aadressisiin, mis töötab erineval taktil kui mälu ise? _________________ - londiste
viimati muutis londiste 11.06.2025 12:10:36, muudetud 1 kord
andmesiin ongi 32-bit.
reaalses implementatsioonis on kindlasti detaile, mida ma peast ei hakka väga suure kindlusega ütlema. aadressisiini laiust ei mäleta, kas see mitte ka 32-bit ei olnud? aga iirc näiteks ka andmesiin on tegelikult 8b/10b encoded, nii et tehniliselt kivil endal 40b
Igal juhul ei ole nii, et paneme 8GB kaardile ühe kivi juurde ja ongi 12 GB. Et tõenäoliselt tuleb ümberdisainida chip ise ja ka PCB.
andmesiin ongi 32-bit.
Igal juhul ei ole nii, et paneme 8GB kaardile ühe kivi juurde ja ongi 12 GB. Et tõenäoliselt tuleb ümberdisainida chip ise ja ka PCB.
millises võrdluses? tänased 8GB gddr7 kaardid? seal on 4 kivi, 2GB/16Gbit. nende asemel 4 kivi, 3GB/24Gbit ja olemas. peale firmwares kirja saamise, et suuremad mälud, pole seal midagi vaja.
edit:
praktikas ja meie consumer graafikakaartide vaates on iga kivi 32-bit mälusiiniga ja ülejäänu on dela tehniki. aga korra ikka guugeldasin natukene juurde. andmesiin on tegelikult isegi 4x10bit. 8b/10b on peamiselt seotud pam3 kasutamise ja veakontrolliga. kasutatav erinevates variantides. ca-siin käskude ja aadresside jaoks on kombineeritud ning (väiksema) laiuse järgi jah, käib teisel (kõrgemal) taktil. _________________ - londiste
Mõtle nüüd ikka läbi see kulu osa. Sul on üks mälukivi, mis on 2TB/s läbilaske võimega vaja istutada tummise 5090 klassi compute otsa, et tast kasu ka oleks. Selleks on terve GPU vaja ümber disainida, ühendustest vooluahelateni välja. Kuidas kõik >20000 GPU tuuma saavad selle mäluga suhtlema ? Enne oli 16x32bit GDDR7 lahendus, nüüd 1x2048bit. Mis moodi mälusüsteemi jahutus saab olema jne jne jne ? See mälukivi ise on seal väga väike osa osa kogu GPU kulust. _________________ LLM gang be like: Bro do you even RAG
Mõtle nüüd ikka läbi see kulu osa. Sul on üks mälukivi, mis on 2TB/s läbilaske võimega vaja istutada tummise 5090 klassi compute otsa, et tast kasu ka oleks. Selleks on terve GPU vaja ümber disainida, ühendustest vooluahelateni välja. Kuidas kõik >20000 GPU tuuma saavad selle mäluga suhtlema ? Enne oli 16x32bit GDDR7 lahendus, nüüd 1x2048bit. Mis moodi mälusüsteemi jahutus saab olema jne jne jne ? See mälukivi ise on seal väga väike osa osa kogu GPU kulust.
Asi klaar, nvidia tõstab veelgi hinda järgmine seeria korralikult
Seda ei ole mulle mõtet rääkida, et kulu on nii suur. Kivi disain ongi arenduskulu aga minu point oli, et mälu hind ise ei tõsta. Võta kasvõi neid kesklassi kaarte, kus ainult mälu hulk muutus aga kivi on täpselt sama või siis cut eelmisest. Samas hind pannakse kohe seline, et kohe on.
Alati leiab mingi vabanduse selles ma ei kahtle. Kui on võimalik küsida tunduvalt suuremat hinda ainult mälu pealt, siis seda nvidia teeb ka edasi. _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
Zonerman, miks sa ütled, et mälu hinda ei tõsta? mälu on ka kivid. kui mälukive rohkem, siis iga kivi maksab see 10 raha. kui on suurema mahuga mälukivi, maksab see rohkem. kui on vaja kaardil midagi muuta või keerulisemalt teha, siis maksab see rohkem.
kas ja mil määral see toote lõpphinnas kajastub käib küll urunduse valdkonda.
milliseid kaarte sa nende keskklassi omade all silmas pidasid? _________________ - londiste
Igal juhul 5090 sellisel juhul. Nende jõudlusevahe on nii suur, et 5080 on mõttetu kui pole just kõige odavam 1100€ mudel ja kindlasti pole see väärt 1800€, kui 5090 algab 2300€ pealt.
Madalama mudeli kalleim versioon pole praktiliselt kunagi oma hinda väärt.
5090 on ~50% kiirem kui 5080. kasu tuleb välja muidugi rohkem gpu poolt piiratud olukordades, standardselt võttes 2160p reso.
kui raha ei loe või hinnavahe hinge kinni ei võta, siis 5090 on muidugi parem
kalleim variant mingist videokaardist on praktiliselt igal juhul halb idee. _________________ - londiste
Zonerman, miks sa ütled, et mälu hinda ei tõsta? mälu on ka kivid. kui mälukive rohkem, siis iga kivi maksab see 10 raha. kui on suurema mahuga mälukivi, maksab see rohkem. kui on vaja kaardil midagi muuta või keerulisemalt teha, siis maksab see rohkem.
kas ja mil määral see toote lõpphinnas kajastub käib küll urunduse valdkonda.
milliseid kaarte sa nende keskklassi omade all silmas pidasid?
Ma ei öelnud et EI tõsta, vaid et see ei ole nii suur mälude kiipide pealt. Milleks mingit jura kirjutada. Täpselt see lõpphind ongi turunduse valdkond. Nii nagu Nvidia piiras 8gb pikalt ja ka 12 või 16gb vs AMD. Aga see ongi turundus ja ostja otsustada. Ma ei viitsi tõesti seda mälude teemat jälle tõstatada. Ammu vaieldud, ka ammune teema, et kellele seda vaja ikka on kunagi 8gb ajast. _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
ma võtaks 5090 5080 hinna eest isegi siis kui see on ainult paljas kaart ise ilma jahutuseta, va. reference #watercooling _________________ CAD modelleerimine - 3D-skännist või mõõtmiste-kirjelduste põhjal uue mudeli loomine
3D-printimine - kuni 350x350x420mm ühe detaili kohta, valmidus enamike termoplastikute jaoks olemas (va. PEEK, PEKK jms)
ma võtaks 5090 5080 hinna eest isegi siis kui see on ainult paljas kaart ise ilma jahutuseta, va. reference #watercooling
Ma teeks sama aga power connectori sulamise vastu see vesijahutus ei aita kahjuks.
Mõistlikum praegu oleks vist üldse RX9070XT võtta. RTX5090-ga võrreldes on nagu low end card.
ma võtaks 5090 5080 hinna eest isegi siis kui see on ainult paljas kaart ise ilma jahutuseta, va. reference #watercooling
Ma teeks sama aga power connectori sulamise vastu see vesijahutus ei aita kahjuks.
Mõistlikum praegu oleks vist üldse RX9070XT võtta. RTX5090-ga võrreldes on nagu low end card.
82% aeglasem. Paneb mõtlema, et kui oleks tulnud dual-chiplet 32GB kaart, siis oleks üsna lähedale saanud 5090 jõudlusele.
Isegi kui oleks kaotanud, siis oleks odavam olnud. See omakorda oleks panud Nvidia väljastama 5090 Ti mis on hetkel pmst RTX Pro 6000.
Kuna hr kraaks pole kommenteerinud, milleks tal kaarti vaja on, siis 5090 soovitamine kohe ei ole nagu asjakohane, kui masin minecrafti vms mängib.
Hoiaks kodanik ehk kena kopika kokku ja ei peaks see 5080 ka tippklassi oma olema ning vb saaks ka nõrgem kaart vajalikuga hakkama.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.