Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektri- ja vesinikautode (ja muude alternatiivide) teema märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... , 571, 572, 573  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
bladerunner
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 26.02.2026 15:09:09 vasta tsitaadiga

Lehhus ikka
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 26.02.2026 16:34:48 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
Aga palju aastane läbisõit on kumbalgi?
Enamuses linna- või maanteesõit?
No mul tuleb ta kuhugi sinna 30-40k vahele aastas. Nädala sees 90% linn ja nv 90% maantee umbes.

Minu puhul (mida enamustel ilmselt ei esine) tuleb juurde ka auto kohapeal tiksumine üsna suures mahus (kuskil metsas rallidel katsete vahel fotoka/drooni akude laadimine, kuskil x kohas metsavahel ööbimine kus terve öö hoiab salongis tempi jne)

M8T0
HV Guru

sõnum 26.02.2026 20:53:46 vasta tsitaadiga

salatoimik kirjutas:
Njh, mul üks keskmise näit nullitud eelmise aasta juulis ja hetkel oli vist näit tõusnud 17.3kwh/100km peale. Arvestades, et hakkab soojemaks minema siis ilmselt enam väga ei kerki aga no ümardame 18 peale (aasta keskmine siis). Et saada see hübriidi 15.7€ keskeltläbi siis tuleb "tankida" vähemalt 0.44€/kWh pistikus.

Ilma hübriidita benaga oli aastane kulu 5.8l/100km ehk praeguse hinnaga ~17€ 200km
Et siis hüübriid säästaks 0.65€ 100km peale? icon_rolleyes.gif

Arvesta laadimiskadu ka. Ac puhul soojal ajal 5% ja viimased kaks kuud 11% olnud. Lisaks need autod kulutavad ka iseenesest kohapeal a'la aku läks liiga külmaks jne. Dc puhul saad ette soojendades ka 5-8% kätte alati kui pikalt laed mitte jupiti.

Mul 60000km keskmine 17.0 ekraanil.

Ja üks eelnev väide. Ei talvel laeb normaalne EV sama kiirelt nagu suvel. Aku saad ju samale temperatuurile ajada, et max kiirus saavutada. Aga muidugi osad EVd on palju nigelamad sel alal.
Kommentaarid: 87 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 78
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 26.02.2026 21:22:48 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Ja üks eelnev väide. Ei talvel laeb normaalne EV sama kiirelt nagu suvel. Aku saad ju samale temperatuurile ajada, et max kiirus saavutada. Aga muidugi osad EVd on palju nigelamad sel alal.

Muidugi, 1-2 min 1C kohta mõõduka külmaga (~10C) ja 2-4 min 1C kohta suure külmaga (a'la -20C). Ehk siis tund-poolteist soojendad oma akut enne, kui sealt suvised kiirused välja võlud. Paneme selle ka konteksti, ehk, kust sa selle aja võtad on küsimus.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 12
tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 26.02.2026 22:04:10 vasta tsitaadiga

Sõites? Miks sa peaksid külma akuga kodust kiirlaadijasse minema? Isegi kui lähed siis ma saan nupust aku kuumutama panna ka seistes/auto lukus ja ise sätid max kraadi - kasvõi 50c. Niisama sõites hoiab ca 15c akutempi ja sinna 20-25c otsa keerata annab alumises soc vahemikus juba suht max kätte ning laadides kuumutab edasi. 50% peal just -14cga oli mul hiljuti sujt täpselt sama 98kw nagu suvel max.
Nagu ütlesin - müüakse igast sodi mis pole paljuks heaks võimeline.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 26.02.2026 22:37:17 vasta tsitaadiga

M8T0 kirjutas:
Sõites? Miks sa peaksid külma akuga kodust kiirlaadijasse minema? Isegi kui lähed siis ma saan nupust aku kuumutama panna ka seistes/auto lukus ja ise sätid max kraadi - kasvõi 50c. Niisama sõites hoiab ca 15c akutempi ja sinna 20-25c otsa keerata annab alumises soc vahemikus juba suht max kätte ning laadides kuumutab edasi. 50% peal just -14cga oli mul hiljuti sujt täpselt sama 98kw nagu suvel max.
Nagu ütlesin - müüakse igast sodi mis pole paljuks heaks võimeline.

Ei sõites ei sobi, seistes on vaja ja seda aega ei ole, et tund aega oodata, millal aku soojeneb.
tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 26.02.2026 22:37:43 vasta tsitaadiga

Seistes ju saab. Mul on remote battery preheating olemas. Oled laadijata kohas ning tahad kiirlaadima minna - vajutad 30-60min varem nuppu. Kus probleem? Pane või timer eelmine õhtu. Sul pole - arusaadav, et ei saa aru.
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 26.02.2026 22:50:42 vasta tsitaadiga

Ei tasu arvata, et kui teslal on need kuumutused ja asjad nupust sisselülitatavad siis on ka teistel. Hea kui laadijasse autonaviga teekond panna ja siis akut kütma hakkab. Osadel pole mitte mingisugust preheati.
M8T0
HV Guru

sõnum 26.02.2026 23:44:30 vasta tsitaadiga

Teada värk, et paljudel ei ole normaalseid/vajalike funktsioone ja lahendusi. Küll aga mõeldakse siis nende äbarike najalt probleeme ja puudujääke välja 😀
tagasi üles
Equinox
HV veteran
Equinox

sõnum 27.02.2026 10:04:52 vasta tsitaadiga

See on tore jah Tesla puhul, ma kordi talvel sõites navigeerinud kiirlaadijasse, auto hakkab eelsoojendama akut, kuskil 30-40 min varem (võibolla nagu Markos ütles mingitel autodel võtab see poolteist tundi) ja laed sisuliselt suvise kiirusega kohe kui laadima paned. Kuigi LFP tahab saada omajagu sooja sisse, et kiirelt laeks, vähemalt +25C või parem kui +30C jõuab akusse ette soojendada.
Edit: Ilma aku eelsoojendusfunktsioonita elektrikat mina ei ostaks Eestis.

viimati muutis Equinox 27.02.2026 10:09:34, muudetud 3 korda
Kommentaarid: 27 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Markos
HV veteran

sõnum 27.02.2026 10:05:42 vasta tsitaadiga

Sellel, mis kasutajal ei lasta aku termohaldust ise suurel määral juhtida on põhjus. Ega kauboid ei saagi sellest aru, pealegi, kui inseneeriast suurt midagi ei jaga.
tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 27.02.2026 12:25:51 vasta tsitaadiga

Loe: tegelikult on see tore, et mul on tehniliselt mahajäänud ja puudustega ev 😄

Ega auto vaatab ikka ise mismaani tempi laseb ja kuidas. Mina vajutan remote battery preheat nuppu vajadusel ja auto teeb kuskil lukus ja omaette x kohas parkides seda mida teine ev ei tee isegi sõites ja laadijasse navigeerides.

Ka teslaga saab jube aeglaselt talvel laadida muidugi, sest see on kasutajas kinni. Pead natuke teadma mida ja millal teha.

Täna oleme ikkagi veel selles kohas kus üks võib margihulluses oma pehmet nahktooli silitada ja endale valetada nagu oleks hea isend ning väita, et puuduolevaid funktsioone polegi vaja. aga tegelikult ei ole ükski teine tootja sama kaugele jõudnud kogu äpikontrolli ja muidu softiga. Mind ei huvita mis märk seal küljes on autol - olgu või renault. Loeb mida saad raha eest. Hetkel ca 63000km sõitnud ja mõni kiiks kõrvale jättes on väga tiptop. Kas järgmine oleks sama mark? Ei pruugi. Selleks ajaks on siin igasuguseid uusi asju tulnud ja tehtud seega kui Y Performancest on midagi igas reas paremat sama või odavama raha eest siis miks mitte.
Genesis GV60 Magma oleks äge.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 27.02.2026 12:57:31 vasta tsitaadiga

Equinox kirjutas:
See on tore jah Tesla puhul, ma kordi talvel sõites navigeerinud kiirlaadijasse, auto hakkab eelsoojendama akut, kuskil 30-40 min varem (võibolla nagu Markos ütles mingitel autodel võtab see poolteist tundi) ja laed sisuliselt suvise kiirusega kohe kui laadima paned. Kuigi LFP tahab saada omajagu sooja sisse, et kiirelt laeks, vähemalt +25C või parem kui +30C jõuab akusse ette soojendada.
Edit: Ilma aku eelsoojendusfunktsioonita elektrikat mina ei ostaks Eestis.

AI ütleb Model 3 LR kohta nii:

tsitaat:
−15 °C juures, LR AWD:
🔥 ~2–3 min / °C
🔋 ~0.05–0.07 kWh / °C
⚡ ~2 kWh, et viia aku heasse laadimisaknasse

Laseme arvutada soojenemisaja:

tsitaat:
−15 °C talveilmaga:
🧍‍♂️ seistes: ~1.5 h
🚗 sõites SC-sse: ~1 h
🔋 energiakulu: ~2 kWh

tsitaat:
Täna oleme ikkagi veel selles kohas kus üks võib margihulluses oma pehmet nahktooli silitada ja endale valetada nagu oleks hea isend ning väita, et puuduolevaid funktsioone polegi vaja.

Inimestele on olulised erinevad asjad, see poleks esimene kord, kui keegi tuleb mulle nina alla toppima asju, mida ma ei vaja. Kui ma autot valisin, siis oli mul Model Y ka eliminaatoris ja elimineeriti kiiresti, liiga palju puudusi üksikute heade omaduste kõrval. On ikka vaks vahet, kui sa tõesti sõidad vahel harva -20 kraadiga ja pead kusagil laadijas molutama vähe kauem, kui pead iga päev taluma seda odavat plastikut, planku sisemust, kanget vedrustust, kiginaid-käginaid jpm. Kahjuks KÕIKE head ei saa isegi väga suure raha eest paraku.

viimati muutis Markos 27.02.2026 13:10:53, muudetud 1 kord
tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 27.02.2026 13:14:32 vasta tsitaadiga

Seistes number on jabur - päriselus seda ei juhtu. Kiirelt viimane näide kus öösel -6c ja aku kl 06.38 -5.5c ning hakkas soojendama. Kl07.19 oli 12c ja rohkem ei pidand auto vajalikuks. Lisaks salong oli ka soe. See on siis kohapeal tiksudes 40minutit. Vaatan kas leian suurema tempiga ka aga pole väga lihtne kuna enamik öödest on laadija küljes ja hommikul starditemp juba plussis veits.

Edit. 2veebruar average temp -16.8c. 06.24 on aku -8.5c ja 07.12 on 15c. No veits alla 50min. Ega auto ei lase väga hullult jäässe ka akut parkimise ajal.

Veel üks. 6.44 on -5c ja 07.24 on 12c. Väljas -8c

Eks auto ise mõtleb ja tegeleb. Stardiaeg pandus kaheksaks.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 27.02.2026 13:18:38 vasta tsitaadiga

Matti nagu üldse ei oska või ? Sinu näited kinnitavad ju väga täpselt, et 1C 2 min. Oluline ei olegi välis, vaid aku temperatuur. Minu auto hoiab ka akut soojas, ma ei tea, kui palju ilma juhtmeta, aga juhtmega koos on tarve pidevalt peal ja vahepeal piigib ka 7kw'ni, isegi, kui sõiduaku on täis. Akut läbi külmuda lasta ei tohi, see on selge ja tõenäoliselt seda ka ei lasta juhtuda isegi, kui võrku taga ei ole, ehk köetakse ka siis ainult, et aku enese pealt.
tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 27.02.2026 13:28:04 vasta tsitaadiga

Loe uuesti esimest lauset ja mõtle kas su matil mõtet on sellise pika aja näitega. Soojal ajal 1min 1c ja külmal 2min on nagunii teada.
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 27.02.2026 13:30:02 vasta tsitaadiga

Ja mida tädi Maali peaks sellest kõigest arvama, kellele te EV-d peale surute?
Markosega nõus, täishübriid hetkel kõige mõistlikum valik.

tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 27.02.2026 13:57:51 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Ja mida tädi Maali peaks sellest kõigest arvama, kellele te EV-d peale surute?
Markosega nõus, täishübriid hetkel kõige mõistlikum valik.

Et natuke ajurakke olemas on ja paar põhitõde selgeks teed siis normaalse isendiga pole mingit mure. Ega see muidu selline "ma tahan nuppudega telefoni" jutt muidu

Kahe külma kuu mugavusstatsi ka. Mõnikord eelsoojendan autot 8x päevas jne.

Jaanuar 2495km, sõidukulu 625kwh, seinast kulu 1035kwh ehk 25 sajale ja 41 sajale
Veebruar 1910km , sõidukulu 449, seinast 757kwh ehk 23.5 sajale ja 39 sajale.
Keskmine hind koos kõikide lepinguridade ja asjadega 17.5s . Kaks kiirlaadimist ka sees.
Kahe kuu keskmine laadimiskadu ca 12%.

Jaa uari seinast kulu arvestades alla 5l sajale samasugune auto koos webastoga ei sõida iial. Ikka odav. Ilma eelsoojendise funktsioonita kulusi pole mõtet sellesse võrdlusesse tuua.
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 27.02.2026 15:16:32 vasta tsitaadiga

Kes Maalile EV-d siin peale on surunud icon_eek.gif
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 27.02.2026 15:32:29 vasta tsitaadiga

Onu Heino.
Ostaks TESLA. 10 tuh on juba valikut icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 27.02.2026 17:38:14 vasta tsitaadiga

Jõhker tuumateadus ja pidev kalkuleerimine nende elektriliste autodega. Miks nii ei saa, et õhtul lähem magama ja hommikul lähen elektrika juurde, istun autosse ja hakkan sõitma?
Kommentaarid: 749 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 563
tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 27.02.2026 18:01:30 vasta tsitaadiga

Aga ongi ju. Sa tead lihtsalt mida tegema pead selleks või ütleme - ei käitu oma plaanidele vastupidiselt ja lollisti. Eeldus on ka hea EV.. Sõidan 35000km viimase aastaga. Väljas laadinud 6% sellest ja null häda või "raskust".
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 27.02.2026 18:37:41 vasta tsitaadiga

Kõrgemat matti ei ole teinud ja alati on auto kiiresti laadinud. Mõni tootja oskab, teine ei oska, asi lihtne.

Edit: tegelikult valetasin, korra olen olnud piiratud 80-90kW laadimisele, kui saabusin lennult ja unustasin auto eelsoojendada ning läksin kohe km kaugusele kiirlaadijasse ca 25% aku laetuse tasemega. Väiksemaid numbreid ei ole kiirlaadijas näinud.

Equinox
HV veteran
Equinox

sõnum 27.02.2026 19:27:12 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:

AI ütleb Model 3 LR kohta nii:

tsitaat:
−15 °C juures, LR AWD:
🔥 ~2–3 min / °C
🔋 ~0.05–0.07 kWh / °C
⚡ ~2 kWh, et viia aku heasse laadimisaknasse

Laseme arvutada soojenemisaja:

tsitaat:
−15 °C talveilmaga:
🧍‍♂️ seistes: ~1.5 h
🚗 sõites SC-sse: ~1 h
🔋 energiakulu: ~2 kWh

Offtopic: Ma ei usuks kõike mida AI kirjutab, minu kogemused temaga nigelad. Mina räägin enda kogemusest.

tagasi üles
M8T0
HV Guru

sõnum 27.02.2026 19:33:16 vasta tsitaadiga

Mugavusjuttu ka. Juba viies teenuspakkuja toetab Autocharge. Lihtsalt mine pane kaabel külge ning korras.
Suurematest Elektrum ja Terminal veel jäänud aga mõlemad pidavat tegelema sellega.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektri- ja vesinikautode (ja muude alternatiivide) teema mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... , 571, 572, 573  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.