Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tomorrow
HV Guru

|
17.06.2025 08:00:45
|
|
|
PCIe 5.0 SSDs Will Reportedly Stay For The Next Five Years As PCIe 6.0 Isn't Coming Before 2030 For The Mainstream Market
https://wccftech.com/pcie-5-0-ssds-will-reportedly-stay-for-the-next-five-years-as-pcie-6-0-isnt-coming-before-2030/
Ma seda hästi ei usu, et järgmised 5 aastat on meil veel PCIe 5.0.
Kuskil 2028 paiku peaks tulema AM6 (Zen 7) ja Inteli vaste mis liigutavad ilmselt ka mainstream PCIe versiooni 6.0 peale koos DDR6 toega.
Antud juhul tuleb ka allikat vaadata. See jutt tuleb Silicon Motion firmalt mis tegeleb SSD kontrollerite tootmisega.
See pole nende huvides hetkel öelda, et kolme aasta pärast tuleb 6.0. Nende huvides on viimase hetkeni müüa 5.0
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
17.06.2025 08:09:25
|
|
|
Tomorrow no igasugu järgmise genni tulekuks peab ka mingi adekvaatne põhjus olema a'la uuema tehnoloogiaga saab teha seda mis tänasega võimatu nagu näiteks RAM puhul miski 10 000Mhz kiirus CL16'ga vms. Muul juhul lihtsalt moepärast nimetada ümber ja teha uus ühilduvuspesa on ju Inteli tegemine.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
17.06.2025 08:22:34
|
|
|
Kiiremaid siine võidakse ikka teha, juba pelgalt põhjusel, muidu ei ole kellelgi huvi muid seadmeid arendada, sest PCIe 6.0 ei ole aga 5.0 on aeglane.
Sama on ju tegelikult PCIe 4.0 vs 5.0 pikalt olnud, kus 5.0 on juba mõnda aeg reaalselt olemas, ent ikka tehnotesterite ja foorumlaste soovitustes ei peeta seda eriti oluliseks asjaks kus 5.0 on kallim aga võit väike või isegi sümboolne ehk mõõdetav pigem testides aga mitte tuntav tavakasutuses.
_________________ --- |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
17.06.2025 09:37:19
|
|
|
Tavakasutaja jaoks on juba 5.0 täiesti mõttetu, nii et consumer market 6.0 niipea kinni maksma ei hakka. Graafikakaardid on alles jõudnud sinnamaani, et vahepeal 4.0 kiirusi vaja on. Ssd puhul on igapäevaselt sata ka täiesti piisav, ja 5.0 on nii kuum et 6.0 ketas läheks vist kohe põlema.
Entusiastid muidugi ostavad kõik ära millel suurem number peale on kirjutatud.
Serveriruumis on veidi teine lugu, võrgukaardid tehisrumaluse treeminimsel on nõus kõik läbilaske ära sööma, ja omanikud on nõus ka kõik küsimata kinni maksma. Aga see on ka umbes ainuke use case, mis pähe tuleb.
Tehnoloogia poolelt on tegemist muidugi täisliku ulmega, 5.0 ja 6.0 on mõlemad 16GHz, ja täiesti mittetriviaalne ülesanne. Et 6.0 sagedust ei tõstnud ja kodeeringuga kompenseeris, näitab selgelt raskusi signaali edastamisel, mida oli ka eeldada. 7.0 tõstab sageduse juba 32GHz peale, ma ei kujuta ette, mis trikke selle jaoks tegema peab, et see signaal arusaadav püsiks. Vabalt võib juhtuda, et see ei jõuagi kunagi koduarvutisse.
_________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea. |
|
Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
2 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
17.06.2025 09:44:35
|
|
|
pam4 signaling, uued kontrollerid. veel kõrgem hind - ja ka kapriissus - kui pcie5. kiirused, mille kasutegur praktikas pole väga suur.
ssd-de vaatest, turundatakse maksimaatset sequential kiirust aga igasugused random kasutusjuhud ei jõua ju hetkel veel isegi pcie4 korralikult ära saturateda.
data center, jah. seal leiab kasutusjuhte ja hind ei ole takistus. consumer - pigem mitte niipea.
silicon motion võib vabalt planeerida ssd kontrollereid 2030 kui nagu Tomorrow märkis, uued platvormid on oodata 2028 ja edasi. ka pcie5 on ju üsna hiljuti kasutuse leidnud, platvormid olemas 3 aastat.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
1 :: |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
17.06.2025 15:10:44
|
|
|
Ma ei õigustanud Gen5 kiiruseid. Olen nõus, et tavakasutajal nendest erilist kasu hetkel ei ole.
Minu post oli pigem tehtud selle mõttega, et ma kahtlen, et Gen5 stagneerub 8 aastat kokku enne kui alles 2030 aastal tuleb Gen6.
See polnud tehtud selle mõttega, et meil on Gen6 kohe täna vaja.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
17.06.2025 15:28:44
|
|
|
Küsimus on selles, et kui järgmisi põlvkondi on järjest vähem vaja, ja järjest raskem/kallim valmis teha, siis mis vesi selle veski kiiremini käima peaks panema.
Tuletage mulle paremini meelde, aga 3.0 kulus nii kaks aastat standardi paika saamisest laiatarbe raua saadavuseni? 4.0 kulus mingi 3 aastat? 5.0 - 5? 6.0 sel juhul 8 ei imesta.
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Optimist
HV veteran

|
17.06.2025 15:58:59
|
|
|
kaabakas kirjutas: |
Ssd puhul on igapäevaselt sata ka täiesti piisav |
Ma ei kipuks kõiki ühe puuga lööma. Mul näiteks mudelid 15-70GB, mida mitmeid kordi päevas mällu laen, SATAga oleks see paras piin. Neid kes mitmekümne gigaste datasettidega tegelema peavad, tuleb ajas ikka juurde, mitte ei jää vähemaks.
Btw panete tähele kui vähe on siin teemas viimasel ajal juttu kõvaketastest ?
_________________ LLM gang be like: Bro do you even RAG |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
17.06.2025 16:20:30
|
|
|
HDD-st pole ju suurt midagi rääkida. Suurus vaikselt kasvab, aga vaikselt. SSD-d hakkavad varsti järgi jõudma. Muus osas mingeid erilisi uudiseid HDD-de osas pole.
|
|
Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
17.06.2025 16:38:42
|
|
|
Ei löögi kõiki ühe puuga, alustasin toda posti lausa sõnaga "tavakasutaja".
Aga kui palju neid inimesi on, kes reaalselt ja regulaarselt ssd umbe tõmbavad? Hea kui üks tuhandest, kuigi ma kahtlustan, et seegi on suurusjärk või paar üle hinnatud. Ja kas see seltskond maksab kinni kogu selle investeeringu, mida vaja on? Kui mitu korda kallima ketta sa oled nõus ostma, et uut kiirust varem kätte saada?
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru

|
17.06.2025 17:24:43
|
|
|
2 külg on see et kui muidu tõsteti paralleelsusega kiirusi, siis nüüd on ju 2-4 NANDi ja igaühe kiirused on ikka samas suurusjärgus. TLC kiiremaks ei lähe, kust sa neid kiiruseid võtad et PCI6 ära kasutada?
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
17.06.2025 19:11:11
|
|
|
Küsimus on selles, et kui järgmisi põlvkondi on järjest vähem vaja, ja järjest raskem/kallim valmis teha, siis mis vesi selle veski kiiremini käima peaks panema.
Tuletage mulle paremini meelde, aga 3.0 kulus nii kaks aastat standardi paika saamisest laiatarbe raua saadavuseni? 4.0 kulus mingi 3 aastat? 5.0 - 5? 6.0 sel juhul 8 ei imesta. |
Serverid veavad seda. Kui seal seda vaja ei oleks, siis ma kahtlen, et meil isegi Gen5 oleks mainstreamis. Sama on tulevaste versioonidega. Serverites 2-3 aastat varem ja siis mainstream.
3 ja 4 vahe oli väga pikk. 4 ja 5 vahe oli võrdlemisi lühike. Eks näis milliseks 5 ja 6 vahe kujuneb.
|
|
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.06.2025 21:05:10
|
|
|
Tulevad 6GHz kiirustega mälud ja prosed ühel hetkel ja siis vaja juba kiiremaid kettaid, et "pudelikaela" ei tekiks...
Gen5 juba vaikselt võtab ju turgu üle Gen4 ees. Jahutus on muidugi omaette teema, aga küllap leitakse mingi kompromiss sobiva soojusjuhtivusega materjali kasutuselevõtuga (puhtalt minu isiklik võhiku oletus).
Praegu elame ajastul, mil raha ostuvõime on suht kasin. Isegi kui laboritingimustes midagi uut välja mõeldakse siis praegustes oludes inimesed ei tee emotsioonide ajel arvuti ja elektroonika ostuotsuseid vaid on pigem tagasihoidlikud valikute tegemisel. Erandiks muidugi valdkonnad kus kiirus ja jõudlus on olulised ehk siis filmitööstus/graafika, 3D disain ja videotöötlus tervikuna. Ehk siis nende jaoks, kes kasutavad arvutit töö tegemiseks vormis, mis nõuab suuremat jõudlust, need inimesed/ettevõtted vast teevad esimesena need investeeringud ära aga keskmine kodukasutaja venitab vana arvuti peal niikaua kui see töötab.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Optimist
HV veteran

|
18.06.2025 15:54:03
|
|
|
Aga kui palju neid inimesi on, kes reaalselt ja regulaarselt ssd umbe tõmbavad? Hea kui üks tuhandest, kuigi ma kahtlustan, et seegi on suurusjärk või paar üle hinnatud. Ja kas see seltskond maksab kinni kogu selle investeeringu, mida vaja on? Kui mitu korda kallima ketta sa oled nõus ostma, et uut kiirust varem kätte saada? |
Tegelikult maksavad serverid paljud liideste arendamised kinni. Mul oli hiljuti ühe storage vendoriga pikemad vestlused ja käis läbi selline lause "NVMe peale üle minnes säästame hinnas".
Tänapäeval on "tavakasutajal" vaja 40 GB ruumi viimase Win11 24H2 uuenduse jaoks, kõvemad mängud 60-135 GB, isegi suvaline M$ Office on 4GB jne. Tänapäevane arvuti suudab läbi RAMi pumbata ca 40-50GB/s, see 0,6GB/s SATA sellise süsteemi küljes on korralik pudelikael. Õnneks legacy asjad lähevad kalliks ja odav NVMe võtab üle. Pole vaja piinelda, iga kord kui OS käima läheb Ma olen nõus, et >90% ajast ketta I/O tavakasutajal punases pole aga ma ei näe mingit põhjust ennast 0,6GB/s peale suruda kui sellega ei võida ei hinnas (vaatasin praegu 1TB SSD'sid, hinnavõit 2€ ehk 52 vs 54 €) ega kasutajakogemusega ajas (iga boot ja install tähendab minuteid või kümneid sekundeid lisakulu). SATA ei paku tänapäeval enam sisuliselt ühtegi eelist, ainult miinuseid.
Edit: TPU reviews ühe ainukese Windows 11 ISO faili kopeerimine. 2.5s PCIe5 NVMe vs 3.2s PCIe4 NVMe vs 25.9s SATA. Kui nüüd oleks vaja 75GB mängu kopeerida, siis läheb pilt veel koledamaks aga oletame, et tavakasutaja sellega praegu eriti ei tegele.
Spoiler 
_________________ LLM gang be like: Bro do you even RAG |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
18.06.2025 16:21:49
|
|
|
Optimist kirjutas: |
Pole vaja piinelda, iga kord kui OS käima läheb |
Kuivõrd selline piinlemine on kettakiiruse teema versus OS-i teema tegelikult.
Näiteks valdava osa mobiilsete seadmete puhul nutitelefonid, tahvlid, sülearvutid - me igapäevaselt OS-i üldse ei buudi, seade suudab toimetada ka uinunud olekus.
Serverimaailmast ei tea palju aga on mulje jäänud, et neid ka üritatakse võimalikult harva käivitada ja mõned serverid jooksevad aastaid peatumata.
Ka failide kopeerimine on küsitav teema, palju kasutajate hulgas on rahvast kelle arvutikasutuse põhitöö ISO-de ja mitmekümne gigaste mängude kopeerimine. Kas isegi korra päevas seda harrastatakse küsitav.
Kindlasti on kasutusjuhte, kus kiire kopeerimiskiirus on plussiks, nt videotöötlus aga kuulu järgi töödeldi-kopeeriti videosid edukalt ka enne SSD aega.. ehk kuipalju päriselt on kasutusjuhte kus inimene istub ootel faili kopeerimise lõppu oodates. Nt enda suuremamahulised kopeerimisvajadused planeerin aegsasti, kui on ikka vaja NAS varundada, ei hakka ma otsima mis oleks kiireim siin ja SSD, vaid panen õhtul kopeerima ja kas saab valmis homme või ülehomme - ei ole kriitiline.
Miks me tahame pidevalt OS-i käivitada - vbl see on ebaloomulik tegevus, et selle nüansi pärast peaks disainima kiiremaid andmesiine&kandjaid. Pädev OS võiks toimida pikemalt ka käivitusvajaduseta..
Oleks ju jabur kui me arutaks kuidas telefoni andmekandja on aeglane ja telefoni käivitamine on tõeline piin - X põhjusel me peame loomulikuks, et telefoni ei ole vaja tihti käivitada ja harvad käivitamised kannatame ära
Miks me nt Windowsi puhul sarnaselt ei eelda, et vbl oleks normaalne kui windowsi arvuti suudab suurema voolukuluta ja käivitamisvajaduseta toimida ajaliselt pikemalt, vbl päevi nädalaid kuid.
Ma ise ei ole Apple tehnika kasutaja aga kuidas MacOS-il on lahendatud kas käib ka pidev ON/OFF ja piinlemine või on kultuursemalt, olenemata kui äkiline andmekandja kõhus on.
Lisaks tavakasutuses kipub kangesti pilveteema sisse trügima, kus kasutajad hoiavad oma andmeid nt Microsofti, Apple või Google pilves ning siinikiirus vs internetikiirus on erinevad suurusjärgud
Ka üks kunagine klassivend, kelle hobi on pikalt fotograafia olnud, nüüd ka droonivideod jm, mingil põhjusel majandab NAS&HDD otsas kuigi videote teemal oleks kiiremaid variante. Eks seal on hoiustamise kulu optimeerimine vs miski redigeerimise teema.
_________________ --- |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
18.06.2025 16:43:12
|
|
|
Optimist kirjutas: |
Edit: TPU reviews ühe ainukese Windows 11 ISO faili kopeerimine. 2.5s PCIe5 NVMe vs 3.2s PCIe4 NVMe vs 25.9s SATA. Kui nüüd oleks vaja 75GB mängu kopeerida, siis läheb pilt veel koledamaks aga oletame, et tavakasutaja sellega praegu eriti ei tegele. |
Ma olen esimeste hulgas kes kiiremat ketast taga nutavad, aga ma tekita endale illusioone et ma oleks seda tüüpi kasutaja kes turgu määraks.
Ja võtame realistlikult. 2.5s vs 3.2s on täiesti mõttetu vahe. Kui pcie6 sellest isegi 1 sekundi teeb... samuti täiesti mõttetu. Rohkem aega kulub kopipaste hiireklikkide peale. 25.9s oleks võibolla mõttekas vahe, kui tavakasutajal oleks üldse suuri faile, ja ta neid kopeeriks ka kuhugi. Või kui kopeerikski, siis kuhugi mujale kui viieeurosele mälupulgale või pilve.
Mänge ma täitsa jõulude paiku kopeerisin terve terabaidi kui ühe ketta kasutusest maha võtsin. Pole õrna aimugi kui palju see aega võttis, kord kümne aasta jooksul ette tuleva tegevuse puhul pole sellel ka mingit tähtsust. Isosid ja installikaid liigub töö poolest tihemini, need on tihtipeale kümnetes gigades, aga kõvaketas pole kunagi see pudelikael, teine ots on.
Eelpoolmainitud ai mudelite puhul ma saan aru, et igapäevaselt laadimist oodata käib kindlasti närvidele. Kellel raha sisse toob, paneb raha alla ka; kellel hobi, paraku shit outta luck ilmselt.
Tähendap, mis selle mula mõte mul on. See, mis tehnoloogiat veab, on see, kui kellelgi on reaalne pudelikael, mille laiendamise eest ta maksma on nõus. Ma ei näe, et 99.99% tarbijatest sellist pudelikaela oleks.
Ei vaidle vastu et serverid paljugi asju veavad. Olen ise ka põhikohaga serverite peal. Mind huvitab küsimus, kas on eeldada serverite poolt suuremat vedu samal ajal kui tarbija poolt on eeldada väiksemat vedu. Ja kuidas see tasakaal ennast välja võiks mängida.
|
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
18.06.2025 20:15:15
|
|
|
Optimist Jah. Ma ise enam ei kujutaks ette, kui mu uuem arvuti oleks SATA peal,kuna NVME peal buudib tõesti kiiresti üles ja ka rakenduste jooksutamine on parem. Seda vaatamata asjaolule, et mul on ka NVME'ga olnud tagasilööke töökindluse osas. NVMe suurim pluss on lugemis ja kirjutuskiirused võrreldes SATA3 kiirustega. Ehk siis küsimus pole isegi mitte hinnas vaid selles, et kui M2 PCIe NVMe ketas on jämedalt võttes 2-3 korda kiirem (reaalne võimekus, mitte laboritingimustes välja mõõdetud kiirused), siis on kasulikum osta NVMe ketas kui arvuti emaplaat seda toetab. Sama raha eest saab kiirust juurde ja seega aeg=raha on see investeering igatepidi Win-Win ka tavakasutaja vaatest. Nt võrdleme Arvutitarga e-poes saadaolevaid: ADATA Ultimate SU650 1TB 2,5-tolline SATA III 3D NAND SSD Hinnaga 54.90€ ja Western Digital WD Green SN3000 1TB M.2 2280 NVMe SSD Hinnaga 54.90. Sama maht, aga erinevad kiirused ja liidesed.
Isegi fakt et WD on PCIe 4.0 ei muuda sisuliselt midagi kuna need kasutajad (mina nende seas) kellel on PCIe 3.0, saavad seda siiski kasutada, tõsi küll väiksema kiirusega st PCIE 3.0 spetsi järgi, ent siiski on arvuti sellega kiirem kui SATA SSD ketast kasutades.
NVMe üleminek siiski sõltub arvutikasutaja võimalustest ja vajadustest. Vanema generatsiooni sülearvutite emaplaatidel ei ole M2 PCIe pesa, nt Lenovo G500 aastast 2013 ei saa installida M2 pcie ketast/kaarti kuna sellel on Mini PCIe mis ei ühildu M2 kaartidega. See vana arvuti mul toimib aga on ikka aeglane. Ei oska arvata kuidas lauaarvutite emaplaatidega on, aga ma pakun et kusagil 2015 aasta emaplaatidel juba võis olla M2 PCIe tugi. Võib-olla mänguriarvutite emaplaatidel veelgi varem ei tea. Kirjutan tavakasutaja vaatest aga kuna mul endal on kahe erineva põlvkonna sülearvutid kasutuses siis oskan teatud määral võrrelda.
Ehk siis kellel arvuti üles ütleb või tahab lihtsalt uuendada, peab ostma täiesti uue arvuti, kui soovib suuremat jõudlust sest vanema põlvkonna emaplaadid ei toeta (Mis on täiesti loomulik tegelikult) uuema põlvkonna liidesega kõvakettaid ja muid sisemisi seadmeid.
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
18.06.2025 20:32:48
|
|
|
Vanemal on Intel 3120M ja niipalju kui ma googeldamise järgi aru sain siis see on joodetud emaplaadile, samamoodi nagu ka eraldiseisev GPU (AMD Radeon) on joodetud emaplaadile. Mälusid saab vahetada, aga emaplaat toetab kuni 8GB ja see lagi juba on käes.
Uuem Ideapad Gaming3 on AMD Ryzen 5700H ja RAM toetab max 64GB (hetkel 24 sees). Kas neil saab midagi vahetada või on ka joodetud ei oska öelda. Uuemaga on plaan RAM suurendada maksimumini ja siis tiksuda selle peal niikaua kui arvuti välja veab.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Vael
HV Guru

|
18.06.2025 22:44:27
|
|
|
Ma mõtlesin, et miks amd adrenaline ei käivitanud ennast. 3x proovisin, restart ja siis töötas. Ehk Windoosa nõuab restarti. 2-3päeva peab vastu ja siis on kutu.
Ega kopeerimisel jah suurt vahet polegi, saab ajastada jne.
AGA mängude installerrimisel tuleb suur ajaerinevus.
EA äpp oskab küige paremini ära kasutada ketast+ cpu, kunagi sai mõõdetud siis erinevused olid seal 15min vs 5min max.
Samuti mängimine+ allalaadimine. 20MB/s hakkab juba random r/w piire katsuma.
Seepärast ei tahagi näha 2NAND kiibiga kettaid millel ulme lugemiskiirused aga OS tööks ei külba, sest paralleelsusest tulenev random kiirus on stagneerunud või käib allakäigu teed...
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|