windowsi installiks on vaja vähemalt 64gb. linuxilistega varieerub aga suurusjärk sama. kontorimasina kontekstis on 256gb siiani üsna piisav.
kui ruumi rohkem vaja, tuleb suurem ketas soetada. _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kuna (vist) ka omal hakkab aeg lõppema tuli meelde SSD algusajad kus sai pingutatud ja ostetud 64Gb mitte 32GB nagu enamus soovitasid. Nüüd alla 256GB C kettaks ei sobi ja omal 2TB samasa 990 pro. Juba on arutletud, et ikka võiks 4TB olla, see on kindlasti ülepakkumine või eksin hetkeolukorras? XP aegadel olid kontoritarkvara suhteliselt sama mis praegu ja ka tööprogrammid polnud eriti erinevad olgugi üle 20a möödunud. Muidugi kui ei soovi 10-neid mänge installida
Kui mängida ka, siis 2TB võiks miinimum olla. 1TB jääb kiirelt kitsaks, teatud mööndustega saab hakkama. _________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS)
SSD-d on juba nii odavaks läinud, et alla 1TB ei vaatakski.
Mul ongi masinas 1TB, kitsaks ei jää. Samas NAS-s on 20+10TB ehk oma masinas kõike ei hoia.
Ma ostsin nelja M.2 SSD pesaga emaplaadi ja panin kõik täis. Odavam kui üks suur SSD ja eri tüüpi asjad eraldi.
SATA SSD-d vaja veel kastist välja võtta, et õhk paremini liiguks. Mõtlesin, et paneks need SATA SSD-d NASi, kas on midagi teistmoodi kui HDD-dega? _________________ Müüa igasugu asju
Müüa ETKVL kaubaroller/kaubakäru
SATA SSD-d vaja veel kastist välja võtta, et õhk paremini liiguks. Mõtlesin, et paneks need SATA SSD-d NASi, kas on midagi teistmoodi kui HDD-dega?
ei, toimivad samamoodi kui vähegi kaasaegne nas või tarkvara on.
nagu ssd-dega ikka, on kasulikum hoiduda liigsest kirjutamisest aga muus osas ketas nagu ketas ikka. _________________ - londiste
Vaja odavam ssd osta, vaatasin ja silme eest läheb kirjuks. On see ok asi:
https://arvutitark.ee/arvutikomponendid/andmekandjad/pooljuhtkettad-ssd/kingston-1000g-nv3-m2-2280-pcie-40-ssd-1391118 _________________ So, at the end of the day, after I have butchered all the nvidiots all around me, standing alone in a pool of blood surrounded by the corpses of my victims, a horrible truth reveals itself to me: I am an amd\ati fänboy...and I must do my dark masters bidding, for I am damned for all eternity...
NAS-s mul SSD cachena toimetab.
Aga mida sa selle SSD-ga teha tahad ja millised on ootused?
Läheb budget kasti (am4) systeemi kettaks ja win peale. Ootan et on kiirem kui ssd sata3 otsas (praegu) ja kestab aastaid Rohkemat pole vaja.
50-ne euri kandis on ketaste valik nii üksteise otsas kinni et mõtsin vaatan siis 60 euri kandis, äkki lihtsam _________________ So, at the end of the day, after I have butchered all the nvidiots all around me, standing alone in a pool of blood surrounded by the corpses of my victims, a horrible truth reveals itself to me: I am an amd\ati fänboy...and I must do my dark masters bidding, for I am damned for all eternity...
NAS-s mul SSD cachena toimetab.
Aga mida sa selle SSD-ga teha tahad ja millised on ootused?
Läheb budget kasti (am4) systeemi kettaks ja win peale. Ootan et on kiirem kui ssd sata3 otsas (praegu) ja kestab aastaid Rohkemat pole vaja.
50-ne euri kandis on ketaste valik nii üksteise otsas kinni et mõtsin vaatan siis 60 euri kandis, äkki lihtsam
Teoorias on kiirem kui sata3, aga praktikas võib olla raske vahet teha kui just teadlikult aega ei mõõda. _________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
Müüa: Xbox 360 E 500GB (UUS)
4k random rw, mis on 90%+ kettakasutust, on ka parimatel ketastel 100M/s kanti. Nii et sata vs nvme pole tegelikult teema. _________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea.
Ma seda hästi ei usu, et järgmised 5 aastat on meil veel PCIe 5.0.
Kuskil 2028 paiku peaks tulema AM6 (Zen 7) ja Inteli vaste mis liigutavad ilmselt ka mainstream PCIe versiooni 6.0 peale koos DDR6 toega.
Antud juhul tuleb ka allikat vaadata. See jutt tuleb Silicon Motion firmalt mis tegeleb SSD kontrollerite tootmisega.
See pole nende huvides hetkel öelda, et kolme aasta pärast tuleb 6.0. Nende huvides on viimase hetkeni müüa 5.0
Tomorrow no igasugu järgmise genni tulekuks peab ka mingi adekvaatne põhjus olema a'la uuema tehnoloogiaga saab teha seda mis tänasega võimatu nagu näiteks RAM puhul miski 10 000Mhz kiirus CL16'ga vms. Muul juhul lihtsalt moepärast nimetada ümber ja teha uus ühilduvuspesa on ju Inteli tegemine.
Kiiremaid siine võidakse ikka teha, juba pelgalt põhjusel, muidu ei ole kellelgi huvi muid seadmeid arendada, sest PCIe 6.0 ei ole aga 5.0 on aeglane.
Sama on ju tegelikult PCIe 4.0 vs 5.0 pikalt olnud, kus 5.0 on juba mõnda aeg reaalselt olemas, ent ikka tehnotesterite ja foorumlaste soovitustes ei peeta seda eriti oluliseks asjaks kus 5.0 on kallim aga võit väike või isegi sümboolne ehk mõõdetav pigem testides aga mitte tuntav tavakasutuses. _________________ ---
Tavakasutaja jaoks on juba 5.0 täiesti mõttetu, nii et consumer market 6.0 niipea kinni maksma ei hakka. Graafikakaardid on alles jõudnud sinnamaani, et vahepeal 4.0 kiirusi vaja on. Ssd puhul on igapäevaselt sata ka täiesti piisav, ja 5.0 on nii kuum et 6.0 ketas läheks vist kohe põlema.
Entusiastid muidugi ostavad kõik ära millel suurem number peale on kirjutatud.
Serveriruumis on veidi teine lugu, võrgukaardid tehisrumaluse treeminimsel on nõus kõik läbilaske ära sööma, ja omanikud on nõus ka kõik küsimata kinni maksma. Aga see on ka umbes ainuke use case, mis pähe tuleb.
Tehnoloogia poolelt on tegemist muidugi täisliku ulmega, 5.0 ja 6.0 on mõlemad 16GHz, ja täiesti mittetriviaalne ülesanne. Et 6.0 sagedust ei tõstnud ja kodeeringuga kompenseeris, näitab selgelt raskusi signaali edastamisel, mida oli ka eeldada. 7.0 tõstab sageduse juba 32GHz peale, ma ei kujuta ette, mis trikke selle jaoks tegema peab, et see signaal arusaadav püsiks. Vabalt võib juhtuda, et see ei jõuagi kunagi koduarvutisse. _________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea.
pam4 signaling, uued kontrollerid. veel kõrgem hind - ja ka kapriissus - kui pcie5. kiirused, mille kasutegur praktikas pole väga suur.
ssd-de vaatest, turundatakse maksimaatset sequential kiirust aga igasugused random kasutusjuhud ei jõua ju hetkel veel isegi pcie4 korralikult ära saturateda.
data center, jah. seal leiab kasutusjuhte ja hind ei ole takistus. consumer - pigem mitte niipea.
silicon motion võib vabalt planeerida ssd kontrollereid 2030 kui nagu Tomorrow märkis, uued platvormid on oodata 2028 ja edasi. ka pcie5 on ju üsna hiljuti kasutuse leidnud, platvormid olemas 3 aastat. _________________ - londiste
Ma ei õigustanud Gen5 kiiruseid. Olen nõus, et tavakasutajal nendest erilist kasu hetkel ei ole.
Minu post oli pigem tehtud selle mõttega, et ma kahtlen, et Gen5 stagneerub 8 aastat kokku enne kui alles 2030 aastal tuleb Gen6.
See polnud tehtud selle mõttega, et meil on Gen6 kohe täna vaja.
Küsimus on selles, et kui järgmisi põlvkondi on järjest vähem vaja, ja järjest raskem/kallim valmis teha, siis mis vesi selle veski kiiremini käima peaks panema.
Tuletage mulle paremini meelde, aga 3.0 kulus nii kaks aastat standardi paika saamisest laiatarbe raua saadavuseni? 4.0 kulus mingi 3 aastat? 5.0 - 5? 6.0 sel juhul 8 ei imesta. _________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea.
Ma ei kipuks kõiki ühe puuga lööma. Mul näiteks mudelid 15-70GB, mida mitmeid kordi päevas mällu laen, SATAga oleks see paras piin. Neid kes mitmekümne gigaste datasettidega tegelema peavad, tuleb ajas ikka juurde, mitte ei jää vähemaks.
Btw panete tähele kui vähe on siin teemas viimasel ajal juttu kõvaketastest ? _________________ LLM gang be like: Bro do you even RAG
HDD-st pole ju suurt midagi rääkida. Suurus vaikselt kasvab, aga vaikselt. SSD-d hakkavad varsti järgi jõudma. Muus osas mingeid erilisi uudiseid HDD-de osas pole.
Ei löögi kõiki ühe puuga, alustasin toda posti lausa sõnaga "tavakasutaja".
Aga kui palju neid inimesi on, kes reaalselt ja regulaarselt ssd umbe tõmbavad? Hea kui üks tuhandest, kuigi ma kahtlustan, et seegi on suurusjärk või paar üle hinnatud. Ja kas see seltskond maksab kinni kogu selle investeeringu, mida vaja on? Kui mitu korda kallima ketta sa oled nõus ostma, et uut kiirust varem kätte saada? _________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea.
2 külg on see et kui muidu tõsteti paralleelsusega kiirusi, siis nüüd on ju 2-4 NANDi ja igaühe kiirused on ikka samas suurusjärgus. TLC kiiremaks ei lähe, kust sa neid kiiruseid võtad et PCI6 ära kasutada?
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.