Avaleht
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Helitehnika olulisus muusika kuulamisel märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 01.03.2006 22:31:00 vasta tsitaadiga

To Cooler(-10): gainclone on väidetavalt parim kivivõimendi, ise kavatsen selle ära proovida. Muidugi on sellega nii, nagu on - ühed armastavad teda, teised vihkavad. Ehk tegu sellise asjaga, mis tuleb lihtsalt ise järgi proovida. Trafo, mille välja tõin, on 500VA ehk 500 W, täiesti piisav 5x50 W (või 2*125 W) võimu jaoks (see lause mu eelmises postis sai vist jah kole pikk ja segane, minu tüüpviga, sry). Gainclone kivi (lm3875 või lm1875) ise on suht odav, kalleimad ja/või raskemini leitavad komponendid on trafo, jahutusradikad (teoorias kõlbaks ka suuremat sorti CPU jahutid), korpus (sobib nt. vana arvutikorpus, videomakk, lootusetult surnud võimendi kest jne), toitelüüdid (Tevalos 10000uF 40V ca 200.-/tk, samas nt. Tartus Tiigi elektroonikas maksavad 10000uF Vene lüüdid 25.-/tk).
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 7
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 02.03.2006 10:49:45 vasta tsitaadiga

Peab siis ikka ära proovima selle gainclone, et vaatab mis teeb. Et siis zalmani 120mm vendiga CPU jahutus peale ja kärab küll icon_biggrin.gif Ega see s!tem küll tulla ei saa kui see 3 kiviga crieitivi värgendus.
Kommentaarid: 15 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 5 :: 5
tagasi üles
tiith
maxnorm
tiith

sõnum 04.03.2006 21:08:52 vasta tsitaadiga

http://www.noortehnik.ee/?id=2&keel=ee&toode=203

sõber tahab neid osta elutuppa..Ma vaatasin, et subwoofri kast on kuidagi väike võrreldes elemendi suurusega, et siis - kast plärisema ei hakka, kui ikka kõvasti kuulata ?
Kommentaarid: 21 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 19
tagasi üles
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 04.03.2006 22:12:58 vasta tsitaadiga

See ju ainult bassikõlar, mitte kogu kõlarite komplekt! 3500.- ei saa kodukinokõlarite komplekti koos bassikõlariga. Toote pilt on eksitav. Esikõlarid on 4670.-, tagakõlarid 1490.-, keskkõlar teist niisama palju, kokku ca 10000.- pluss veel peaaegu teist niisama palju korraliku ressiivri peale.

Bassikõlari kohapealt: kast ei plärise. Pläriseb element liiga tugeva või moonutatud signaali tõttu. Veel võivad liiga väikese läbimõõduga inverterid vilisema hakata. Antud bassikõlari kast tundub olevat ca 30 liitrit, 12" elemendi kohta TUNDUB olevat tõesti liiga väike (endal 6,5" elemendid 30 liitristes kastides, 12" element tahab tavaliselt nii alates 60 liitrist, aga see kõik sõltub ka konkreetsest valjuhääldist.
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 06.03.2006 10:51:33 vasta tsitaadiga

Ja seda kah veel, et on öeldud PIKA KÄIGUGA icon_eek.gif 12" ja 30L kast. Kuidagi vägistamisena tundub, aga eks neil siis piisavalt kogemusi sel alal. Muide, mul on 8" 45L kastis ja inverter on 110mm solgitoru, et niisama võrdluseks tuua. 8)
tagasi üles
Wiltz
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 06.03.2006 17:51:28 vasta tsitaadiga

nojah, tihtipeale see, mis on öeldud, ei lange mitte kokku sellega, mis asi on tegelikkuses icon_biggrin.gif põhimõtteliselt on selline kastitüüp/tehnoloogia olemas küll, kus nö. "liiga väiksesse" kinnisesse kasti pannakse väga pika käiguga üsna suur element...ja see siis mängib võrdlemisi madalale. kuid selle asja edukaks rakendamiseks on tarvis ka VÄGA julma võimendit! icon_wink.gif ja kokkuvõttes ei tule asi odav, isegi mitte siis, kui ise valmis meisterdada...

muide Cooler(-10), kas sul läheb tarvis siis mitmekanali võimu või stereovõimendit?

"There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
Kommentaarid: 275 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 3 :: 226
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 07.03.2006 11:54:01 vasta tsitaadiga

Mitme kanaliga ikka, et 6 kanalit kokku (FL, FR, SL, SR, Centre, SUB). Muidu 6 mono clone saaks kokku küll, aga probleem on selle subbariga, kuna bassiriba tuleb võtta kõikide kanalite pealt kokku. icon_confused.gif
tagasi üles
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 07.03.2006 17:59:25 vasta tsitaadiga

Kui signaaliallikaks kasutad arvutit, pole surroundiga probleemi, helikaart teeb kõik vajalikud dekodeeringud ära. Bassikõlari jaoks soovitaks siiski mingit muud võimendit, nt. see pluss siis aktiivfilter. Müüakse ka valmis bassikõlarivõimendeid, nt. siin.
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 07.03.2006 21:07:54 vasta tsitaadiga

Passiivfilter on juba olemas, sai ise ehitatud, aga mulle ei jõua eriti see kohale, et kust ja kuidas ma saan selle bassi signaali. Sellest iseseisvast bassikanalist tuleb vaid LFE. Signaal on vaja võtta kuidagimoodi kõikidest kanalitest kokku võtta ja siis ühest august välja saada. See osa on mujaoks veidike raketiteadus. Estonia võimuga sai proovitud bassi, aga seal oligi probleem, et "kollasest" august tuli vaikus, sest teatavasti MP3-l LFE ei eksisteeri. Ja siis siuke küs, et kas 200Watsi 75Watisele elemendile pole liiga kirves?

PS. Mu arusaam passiiv filtrist on siuke, et see koosneb vaid konde(de)st, takisti(te)st ja pooli(de)st, ja aktiivfiltris on miski küpsis kah sees. Sry ma väga n00b-võhik sel alal icon_redface.gif

PPS. Thx, et mu projekti vastu huvi tuntakse 8) thumbs_up.gif
tagasi üles
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 07.03.2006 21:16:04 vasta tsitaadiga

Bassi probleemi parandavad kõlarid, mis ka bassi mängida suudavad, st korralikud tornid (nt. Visaton Alto II kit on vääga adekvaatne ka väga madalas otsas, samas hind on mõistlik, ise tehes 2000...2500.- paar) mitte pisikesed jublakad. Muusika kuulamisel on tegelikult bassikõlar tarbetu.

See Tevalo konstruktor on tegelikult 70 W 8 oomil ja 100 W 4 oomil, seda "music powerit" ära pane tähele, see ei näita midagi.
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 07.03.2006 21:33:37 vasta tsitaadiga

Ma kuskil kah mainind siin juba, et mul pole väga pisikesed jublakad need satid (oleneb muidugi kust maalt lõpeb väike jublakas): visatoni 5x w130s esitavad midbassi, 5x sc10n kannavad hoolt kõrgete eest (kokku siis 5 kasti mahuga 5l) ja w200s oma 45l kastis teeb subbari tööd. Kõllid on juba nii ehitatud, et kõik 6 kasti moodustavad ühe terviku. Eelnevalt sai ka tevalo foorumis asja arutatud kasutaja Intz´ga. Korralikud tornid tulevad juba vb järgmise projektina thumbs_up.gif ja muidugi peab kõik olema DIY/custom made, sest ise tehtud - hästi tehtud. icon_smile.gif Need kõllid ongi mul teglt rohkem siuksed polyfuksionaalsed icon_lol.gif et filmid + mängud + muusika. Ei kujuta ette eriti surroundiga filme vaadata ja mänge mängida ilma subbakata, kuna seal ju see krdma LFE kanal sees icon_biggrin.gif

PS. Tegelikult oli plaanis järgmisena ette võtta sarnane 5.1 projekt suurema subakaga (12") või lihtsalt 12" subakas ehitada. Äkki läheb siis juba niipalju aega mööda, et mõistus hakkab pähe tulema ja enam ei huvita 5.1 + opakatega võim, vaid korralik stereo + lampvõim, aga see kunagi kauge-kauge-kauge tulevik icon_lol.gif
tagasi üles
v6sa
HV Guru
v6sa

sõnum 07.03.2006 21:42:29 vasta tsitaadiga

>> vladimir: gainclonena on tda7294 v6i tda7293 odavam ja stk kividega saab rohkem v6imsust ning kvaliteeti, neil ka suurem t88pinge (+-60V)
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 07.03.2006 22:14:04 vasta tsitaadiga

Võimalik, kuid LM1875, LM3875 ja LM3886 made by National Semiconductors on siiski ajalooliselt need "õiged" Gainclone kivid, nendega väga lihtne ehitada ja suure tõenäosusega hakkab asi korralikult tööle. STK kivid pidavat üsna kapriissed olema, kardavad võnkumist ja väljundi lühist, nii et esimeseks Gaincloneks LM seeria parem, pealegi on LM seeria kividele, eriti LM3875 kivile, skeeme ja kogemustega vendi, kelle käest abi küsida, terve nett täis. http://myweb.tiscali.co.uk/nuukspot/decdun/gaincloneindex.html, http://www.gainclone.com
tagasi üles
eix666
HV veteran
eix666

sõnum 07.03.2006 23:24:33 vasta tsitaadiga

vabandan norimise pärast, aga kui peale minu juttu, et muusika kuulamiseks pole woofer üldjuhul eriti vajalik, tuli järgnev vastus...
vladimir kirjutas:
....Hea subwoofer, mis vastupidiselt arvutikõlarite või kodukino "subwoofrile" ka kõvasti alla 30 Hz sagedusi esitab (üldiselt siis suur valjukas veel suuremas ruupor- või kandeliinkastis) annab õigesti häälestatuna tonaalsusele tegelikult väga palju kaasa, eriti riiulikõlarite või, miks mitte, üheribakõlarite kasutamisel....

ja siis nüüd äkki teemasse järgnev lause...
vladimir kirjutas:
...Muusika kuulamisel on tegelikult bassikõlar tarbetu....

siis njaa... icon_lol.gif

Disclaimer:ei kahtlegi selles, et madalale minev ja piisavalt kiire woofer varem nimetatud stiilide kuulamisel kasuks tuleb, lihtsalt natuke naljakas tähelepanek sama teema raames, ää pahanda icon_razz.gif
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 39
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 07.03.2006 23:42:08 vasta tsitaadiga

Korralike tornide juurde ei ole vaja woofrit. Selles oli see iva. Kui on aga süsteem selline, et kõrval seisvad kõlarid ei suuda esitada bassi piisavalt madalale, siis on woofer hädavajalik. Ideaalne oleks muidugi see, kui muusika kuulamiseks polegi woofrit vaja, et muusika esitamisega saavad tornid üksi hakkama, aga kui hakatakse filme vaatama, siis tekitab woofer maavärina, pommi plahvatuse, lennuki tõusmise, vulkaani purske jne. Sagedus peaks olema woofril siis umbes 8-100Hz. Muusika kuulamise ajal esitavad 50-250Hz laiuse riba (täiesti piisav musa jaoks) näiteks tornkõlarite bassielemendid. See siis minu nägemus ideaalsest kooslusest. icon_wink.gif
tagasi üles
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 08.03.2006 16:10:32 vasta tsitaadiga

eix666 kirjutas:
vabandan norimise pärast, aga kui peale minu juttu, et muusika kuulamiseks pole woofer üldjuhul eriti vajalik, tuli järgnev vastus...
vladimir kirjutas:
....Hea subwoofer, mis vastupidiselt arvutikõlarite või kodukino "subwoofrile" ka kõvasti alla 30 Hz sagedusi esitab (üldiselt siis suur valjukas veel suuremas ruupor- või kandeliinkastis) annab õigesti häälestatuna tonaalsusele tegelikult väga palju kaasa, eriti riiulikõlarite või, miks mitte, üheribakõlarite kasutamisel....

ja siis nüüd äkki teemasse järgnev lause...
vladimir kirjutas:
...Muusika kuulamisel on tegelikult bassikõlar tarbetu....

siis njaa... icon_lol.gif

Disclaimer:ei kahtlegi selles, et madalale minev ja piisavalt kiire woofer varem nimetatud stiilide kuulamisel kasuks tuleb, lihtsalt natuke naljakas tähelepanek sama teema raames, ää pahanda icon_razz.gif

Nojah, see bassikõlari teema onl tegelt väga "kuum", ühed ütlevad, et mõttetu, teised risti vastupidi. Reaalsus on selline, et enamus inimesi näeb subwoofri all maks. 30x30x30 cm kuubikut sagedusalaga 35...150 Hz. Selline aparaat sobib küll kodukinno või pisikeste-pisikeste satelliitkõlarite kõrvale, aga kui on olemas korralikud kõlarid, mis mängivad 35...20000 Hz, on selline "subwoofer" tarbetu muusika kuulamisel. Selliste kõlarite juurde sobib täienduseks suur, massiivne ja võimas aparaat, mille sagedusala on 20 (või madalamgi) kuni 40 Hz. Enamik inimesi aga sellist suurema diivanilaua mõõtu ja 150 kg kaaluvat eset oma elutoas näha ei taha. Ja poppmuusika puhul sellise järgi tarvidust polegi, popmuusikas nii madalad sagedused reeglina puuduvad. Põhjus lihtne - popmuusika produtseeritakse arvestusega, et seda mängitakse kõik-ühes "muusikakeskusest", "sangast", või pleierist pisikeste mõnekümnekrooniste nööpkuularitega, mis nagunii alla 50...60 Hz eriti ei mängi, seega pole ka mõtet 20...40 Hz sagedusi muusikasse toppida. Seega, jah, minu väited tunduvad vastuolulised, kuna ei täpsustanud tingimusi, milliste puhul bassikõlar mõttetu on, ja eeldasin, et kasutaja cooler(-10) eluilmas ei ehita toasuurust ruuporsubwoofrit, vaid kasutab subwoofrit selle nö triviaalses mõistes, sageduste 35...150 Hz esitamiseks. My bad, sry.
tagasi üles
8
HV Guru

sõnum 09.03.2006 02:08:54 vasta tsitaadiga

Kunagi ammu sai ka kõlareid ise ehitatud mitmete kõvade vene ja saksa teooriaraamatute ja valemite põhjal ning üldiselt ükskõik mispidi arvestada, ei olnud võimalik korralikku (bassi)kõlarit ehitada alla 200 liitrise mahuga...
Kommentaarid: 37 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 09.03.2006 10:56:13 vasta tsitaadiga

Kust maalt algab normaalne? 200l icon_eek.gif 0.5-30Hz ja 10kW icon_lol.gif Kui tornkõlari kohta 200l, siis vb, aga ainult woofri kohta veidike palju tuppa vist. icon_neutral.gif
tagasi üles
8
HV Guru

sõnum 09.03.2006 12:36:32 vasta tsitaadiga

Cooler(-10) kirjutas:
Kust maalt algab normaalne? 200l icon_eek.gif 0.5-30Hz ja 10kW icon_lol.gif Kui tornkõlari kohta 200l, siis vb, aga ainult woofri kohta veidike palju tuppa vist. icon_neutral.gif

Miski 20...30 Hz (25 Hz vist?) alumise piiri jaoks oli vajalik see 200 liitrit. Ma ise ehitasin tollal siis omale mingid 130 liitrised (vist oli umbes nii, enam täpselt ei mäleta) ja nende puhul saavutasin alumiseks piiriks suht lineaarse karakteristiku järgi võttes ca. 40 Hz. Testitud sai spetslaboris mõõtemikrofonide abil.

Mahu puhul pole vahet, kas tornkõlar või woofer. Tornkõlaris need ülemiste ribade lisavaljukad ei olene üldse kasti ruumist, kõrgema otsa omad on hoopis tagant kinnised pisitopsikesed niikuinii.
tagasi üles
Cooler(-10)
Kreisi kasutaja

sõnum 09.03.2006 13:07:55 vasta tsitaadiga

Seda ma tean, et kõrged ei muuda asja. Tekib siis küsimus, et kas mu 45l karp ei olegi suuteline 40Hz ja alla selle esitama? Kõrvajärgi hakkab alles veidike alla 30Hz vaiksemaks minema. + mul veel klaasvilla kah sees suht ilusti, aga ei mäleta enam mitmene see vill oli icon_redface.gif igastahes kõik seinad sellega ilusti kaetud.
tagasi üles
8
HV Guru

sõnum 09.03.2006 13:31:24 vasta tsitaadiga

Cooler(-10) kirjutas:
Seda ma tean, et kõrged ei muuda asja. Tekib siis küsimus, et kas mu 45l karp ei olegi suuteline 40Hz ja alla selle esitama? Kõrvajärgi hakkab alles veidike alla 30Hz vaiksemaks minema. + mul veel klaasvilla kah sees suht ilusti, aga ei mäleta enam mitmene see vill oli icon_redface.gif igastahes kõik seinad sellega ilusti kaetud.

Kõrva järgi...
no comments...

Samas, ega ta siis loomulikult nagu noaga lõigatult ka ära ei lõpe. Kuigi allotsas arvutuslikust sobitusresonantsist allapoole enamuse heade kõlarite karakteristik kukub päris rängalt. Samas keskpäraste kõlarite karakteristik võib vajuda ebamääraselt ja väga tõmblevalt. Ning see mida sa kõrvaga kuuled, on enamusel juhtudel madala heli ülemised harmoonilised. Nende kaudu inimese kõrvasisemus sekundaarselt konstrueerib näiliselt madala baasheli ka (olenevalt olukorrast). Mina kuulsin oma 130-liitristest kõrvaga ka 18 Hz helisid, kuigi samas 20 Hz võis jälle tühi koht olla, seetähendab siis suht ebaühtlane ja kõik sõltub kõrva moonutustest lisaks veel.

Muidugi, ega 45 liitrit pole ka sugugi kehvemat sorti maht (tavainimeste karbid on enamasti ikka sellest palju nirumad). Ning ega almine sageduspiir pole mitte lihtsas otseses lineaarseoses kasti mahuga.
tagasi üles
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 09.03.2006 16:10:02 vasta tsitaadiga

Tegelikult need "õiged", puhastverd SUBwoofrid on hoopis ruuportüüpi, nt. see. Ja selleks, et väga madalale mängida, on vaja suurt ruuporit suure hulga suurte valjuhäälditega, aga võimenduseks piisab mõnevatisest lampvõimust. Muidugi on võimalik ka suure valjukaga suht väikeses kinnises kastis, aga selline lähenemine vajab väga suurt võimsust, nii kilovatt ja ülespoole, ning keerukat elektroonikat ja on kallis ning mõneti raiskav tehnoloogia, sama asja saab ära teha hoopis odavamalt, suurema kasti ja vähema võimsusega.
tagasi üles
kulamees
HV kasutaja

sõnum 12.05.2007 23:11:55 vasta tsitaadiga

arvan samuti et muusika kuulamisel mängib suurt rolli see, millega seda kuulata. Ja noh võib olla see tundub aint mulle nii aga endale meeldib kuulata just sellist "raskemat" , rohkem rokilikumat muusikat ja minu kõrvale tundub sellisel juhul kinnine kast etem olevat , aga see nii minu puhul võib-olla icon_lol.gif
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Dark Kille
Piiratud kasutaja
Dark Kille

sõnum 13.05.2007 12:01:26 vasta tsitaadiga

Kindlasti on oluline millega sa kuulad nt. Logitech Z-2300 või mingi 100 kr kõlaritega,vahe tunnevad ära kõik kes kuulevad. Kindlasti on oluline ka heli kvaliteet jne.
CoiL
HV Guru
CoiL

sõnum 14.05.2007 01:15:57 vasta tsitaadiga

ning asi ei seisa ainult kõlarite taga.... ostsin Creative SB audigy SE asemele ESI Juli@ ning vahe on hämmastav! Kõllid on mul ~500.- maksvad juustud aga selle helikaardiga on soundi vahe väga suur!
Kommentaarid: 95 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 83
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Helitehnika olulisus muusika kuulamisel mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.