praegune kellaaeg 25.04.2026 19:12:42
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Tanel
HV Guru

|
|
| tagasi üles |
|
 |
Outenter
HV kasutaja
|
21.04.2026 21:08:53
|
|
|
| Aga inimestel pole ju midagi varjata. See on ju elementaarne teadmine, et "pilves" hoitakse ainult neid admeid mida ei soovita avalikkuse eest varjus hoida.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Equinox
HV veteran

|
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran
|
23.04.2026 07:45:48
|
|
|
Equinox,
Ma nüüd ei mäleta kuhu ma sisse logisin, oli see OneDrive v DropBox, aga juba tükk aega tagasi käis pealetükkivalt pinda, et ”lae aga kõik oma fotod üles”. Tundub, et fotod ja videod on lemmikmaiuspalad mida ihaldatakse.
Tanel, kui sa seda reddit linki panid, mäletad kas algne postitus oli alles? Nüüd on kustutatud esimene postitus (teema 2 päeva vana). Ju siis käis pinda kellelegi hirmsalt nagu ikka taolised asjad.
| tsitaat: |
| Sorry, this post has been removed by the moderators of r/privacy. |
Ma veel pole reddit teemat lugenud, aga pigem on fotode himu taga suuresti inimeste omavaheline seostamine. Kes kellega fotodel on, saada nägudest pildid, veelparem kui geotag on sisselülitatud jne.
_________________ Win ISO'd ja uuendused
Artiklid jagatud |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| tagasi üles |
|
 |
JDF
HV vaatleja

|
23.04.2026 09:10:16
|
|
|
| Mul oli ka täna hommikul üllatus OneDrivega Androidis kes soovitas/otsustas, et peaks minu personaalsed pildid välja jagama. Aga ainult töö konto oli sinna lisatud ja pole kunagi faile otse telefonist sinna jaganud ega kaustadele õiguseid andnud. Kiire unistall koheselt.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
23.04.2026 11:47:56
|
|
|
| Outenter kirjutas: |
| Aga inimestel pole ju midagi varjata. See on ju elementaarne teadmine, et "pilves" hoitakse ainult neid admeid mida ei soovita avalikkuse eest varjus hoida. |
Need pildid ühekaupa ei pruugigi mingi eriline saladus olla, nii mõnegi oled võib-olla ise ka avalikult sotsiaalmeediasse riputanud.
Suurem probleem on see, et AI neid skännima hakkab. Kui on komme igal pool kus käid pilte klõpsida, siis selle põhjal saab juba üsna detailse toimiku koostada kus sa käid, kellega suhtled jne. Kusjuures AI ei unusta ehk kirje "toimikus" jääb alles kui pildid ära kustutad.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
23.04.2026 15:45:30
|
|
|
napoleon, aga näed, alati on siis mingi alibi olemas, kui keegi juhuslikult sind kuskil alusetult süüdistama hakkab
|
|
| tagasi üles |
|
 |
psauce
HV veteran
|
23.04.2026 15:50:26
|
|
|
| Leinö kirjutas: |
napoleon, aga näed, alati on siis mingi alibi olemas, kui keegi juhuslikult sind kuskil alusetult süüdistama hakkab  |
Pigem on nii, et AI teeb vea, sinu jaoks on see nagu Kafka - Protsesss ning hiljem keegi ei vastuta.
_________________ Kasutajaga meim äri ei tee temapoolse ebaausa käitumise tõttu. |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
25.04.2026 05:28:46
|
|
|
Sellise uudise valguses peab vist Google Draivi tühjaks tegema. Mitte, et mul midagi varajata oleks, aga ma ei taha, et AI minu pilte töötleb, isegi siis, kui seda serveeritakse lisandväärtusena. Minu käest pole ju seda keegi küsinud, kas ma tahan või ei taha. Küsimus on ka selles, et inimestel on ka muid faile, dokumente jne. Kui AI seda kõike töötlema hakkab ja sellest siis "isandale raporteerib" on tulemuseks see, et inimese kohta on kõike teada. Ja kui leidub ka mõni nõrkus siis ühel hetkel kasutatakse seda ära. Igal juhul, tundub, et tulevad tagasi ajad, mil tavaline digiseebikarp on jälle moes.
Mida odavam ja arhailisem, ilma nutivõimekuseta, seda parem.
Lisaks olen nüüd 100% veendunud, et mu otsus mobiilsest netist loobuda on ennast 101,5% õigustanud. Varem või hiljem lülitatakse need automaatsed nuhkimisfunktsioonid sisse tarkvaralisel tasandil sisse kodeerituna juba nii, et kasutajaneid välja lülitada ei saa. Telefon taskus-oled jälgimise all küll mitte sünnist, ent surmani siiski.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
|
| tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
25.04.2026 13:12:38
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
| Sellise uudise valguses peab vist Google Draivi tühjaks tegema. |
Sul võidakse lubada ju enda jaoks sealt kirjed kustutada, aga ega Google siis head datat seepärast prügisse lase saata!
| Lisaks olen nüüd 100% veendunud, et mu otsus mobiilsest netist loobuda on ennast 101,5% õigustanud. Varem või hiljem lülitatakse need automaatsed nuhkimisfunktsioonid sisse tarkvaralisel tasandil sisse kodeerituna juba nii, et kasutajaneid välja lülitada ei saa. Telefon taskus-oled jälgimise all küll mitte sünnist, ent surmani siiski. |
Kui "sync all" push meetodil sisse lülitatakse, läheb data ju siis ka krõbinal üles, kui oma nutitelefonile läbi USB-adapteri LAN-kaabli sappa lükkad (su reaalne kasutus mu mälu järgi).
|
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
25.04.2026 15:58:47
|
|
|
OK, Google võib mu praeguse data töötlemisse saada, aga nende õnnetuseks on kõige värskemad fotod ja failid mis mul draivis on, vanemad, kui 5 aastat. FB-sse pole midagi üles laadinud juba aasta otsa ja ei kavatsegi enam seda teha.
Püüdku siis oma AI'le minust uut infot hankida kui ma lihtsalt ei lae enam midagi üles ja ei tee teloga klõpse.
Juba vaatasin, et digikaamera, millel ainult USB liides on (Wifi ja äpiga on siiski n.ö tagaukse riskiga) ent 48MP fotosid (mulle kui tavakasutajale käib küll) teeb ja välklampi omab, maksab kusagil 50-90€. Amazonis müüakse vlogijatele mõeldud seebikarpe ka odavamalt, aga ma ei taha seda. Võin ka järelturult mingi vanakooli seebika vaadata. Siis veel lihtsam- mälukaardilugeja ja CF või MicroSD mälukaart.
Viimane lüli ilmselt on offline vanema generatsiooni sülearvuti või LAN-only NAS. Kui füüsiliselt ei ole välismaailmaga ühendatud, siis lihtsalt pole mind enam nende jaoks olemas (Ei ole AI-kõlbulik) Ja põhimõtteliselt, trotsi pärast seda ka teen, sest selline andmepüük on invasiivne ja privaatsust rikkuv. Teleka võtsin juba ca 1,5 aastat tagasi netist ära. Ei kahetse.
viimati muutis BA79 25.04.2026 17:03:48, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
Kremli troll
|
25.04.2026 16:44:02
|
|
|
| .. Minu käest pole ju seda keegi küsinud, kas ma tahan või ei taha. Küsimus on ka selles, et inimestel on ka muid faile, dokumente jne. Kui AI seda kõike töötlema hakkab ja sellest siis "isandale raporteerib" on tulemuseks see, et inimese kohta on kõike teada. |
Oled kindel.. tavaliselt "tasuta" asjadel on enamvähem kindlasti kuskil peenes kirjas kuidas korporatsioonil on vabadus sinu admeid analüüsida ning tuleviku jaoks muuta oma äranägemisel tingimusi, nt asuda su fotosid analüüsima.
Isegi lepingulised kliendid nt Eesti telekomioperaatorid muudavad ühepoolselt nii mobiili- kui telepakette, hindu - kõik on korrektne, sest kliendid on lepingutingimustes nõustunud, et firmal on seda õigus ühepoolselt teha.
Üldiselt on teadlikumad tehnoloogiahuvilised juba aastaid Google jt korporatsioonide mõjuvõimu üle halanud ning internet on õpetusi täis kuidas end ökosüsteemidest vabaks rebida.
Enamus lambakarjal on täiesti ükskõik, kes kus ja kuidas nende andmetega toimetab. Isegi riikide andmebaasid kuhu seaduse jõuga sunnitakse inimesi andmeid loovutama, ei ole riskivabad, alates sellest kus režiimil on vaba voli tulevikus kogutud andmeid asuda kasutama inimeste vastu, nt maksukorje tõhustamine või inimeste poliitiline profileerimine, et riik püsiks "ühtne" ja "äärmuslus-ohud" saaks eos välja juuritud.
Google jt USA tehnoloogiakorporatsioonide andmebaasid ei ole ainult ärikasutuse, vaid ka USA luure- ja julgeolekuasutustel on suurele osale maailma inimeste analüüsimiseks ja jälgimiseks ligipääs - vaba maailma ja suure rahu hüve
_________________ --- |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
25.04.2026 17:42:11
|
|
|
Prillpapa, Ma olen andnud nõusoleku turunduslikel eesmärkidel ja kasutuskogemuse analüüsimiseks, aga mitte AI-le kasutamiseks (sel ajal seda veel nii laialt ei levitatud). Tehisintellekt kui termin oli veel ca 6-7 aastat tagasi suht tundmatu mõiste, keegi sellest eriti ei rääkinud (NO OK, mingid visioonid liikusid muidugi ja samuti ka ulmefilmid, aga reaalses elus väga mitte).
Mingi aeg tagasi oli ju suure kella küljes teema, et EL väänab hiigeltrahvid netihiidudele sh ka Google'le, võimaliku andmete väärkasutuse eest. Seepeale koristati suur osa infost otsimootorist ära et ma isegi iseenda kohta enam suurt infot ei leia kui googeldan enda nime.
Tehisintellekti areng on aga tekitanud hoopis teise olukorra ka juriidilisest vaatepunktist. Põhimõtteliselt just seetõttu, et üks asi on analüüsimine ja profileerimine, aga hoopis teine asi selle põhjal otsustamine inimese üle ja see ongi ohtlik: võid saada tühistatud ainult seepärast et tehisintellekti algoritm eksikombel nii otsustab. Oled näiteks märgistatud punase lipukesega ja sa ei saa seepärast nt lendu broneerida.
Lisaks veel üks nüanss, et vähemalt tekstina on olemas selline klausel, et igaühel olla õigus unustatud. Sisuliselt tähendab see seda, et kui panen Google konto kinni ja avaldan soovi kogu info minust kustutada siis nad seda loodetavasti teevad, aga data ise jääb isikustamata kujul ilmselt siiski alles. Ja kui Google hakkab väga tungivalt peale pressima, siis on täiesti võimalik minna üle teistele lahendustele, näiteks Proton. Tasuta maht ja meilipostkast on küll piiratum, aga see eest nad ei logi midagi. Kolmandaks ma võin kasutustingimustega nõustuda, aga ma ei pea ilmtingimata selleks endast kogu info ära andma. Juhul kui see muutub põhinõudeks, panen Google konto lihtsalt kinni.
Mis Mikimaa salateenistustesse puutub siis nende rahvusliku julgeoleku doktriin on lihtsalt haige. Nad võivad profileerida kasvõi 8't miljardit isikut ja tunnistada nad kõik ohtlikuks, ei anna see neile õigust piiriüleselt igaühe üle kohut mõista. Umbes nii, et keskmine tädi Maali või onu Heino tunnistatakse ekslikult ohtlikuks terroristiks ja nad tuleb kõrvaldada.
Nad võivad neid suurkorporatsioone enda kasuks tööle panna aga suurem osa infost mida nad töötlevad on neile ilmselt kasutu. Kui neid tõesti huvitab, kes, millal endale kuskilt veebikaubamajast aluspesu tellis siis on see täielik nonsenss. Ma saan aru, et poliitilised ja ärilised konkurendid (globaalsel tasandil mängitakse teisi mänge ja ainult seepärast ka kompromiteerivat infot aegajalt lekitatakse ja püütakse konkurente kõrvaldada, nii nagu mitmete riikide riigipeadega tehakse) on sihtmärgiks.
Ma ei õigusta ega pea õigeks kelleltki elu võtmist v.a juhul, kui tegemist on süüdimõistetud sarimõrvariga kes väärib surmanuhtlust, aga tavainimesed- ei saa aru, milleks kallist AI ressurssi nende peale raisata.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|