praegune kellaaeg 17.01.2026 15:56:36
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Betamax
HV Guru

|
17.01.2026 10:46:30
|
|
|
| Kusagil Facebookis oli mingis grupis pilt sellest VAGi mootorist. Keegi oli selle vigase eemaldanud ja tegi pildi. Eriti uhke jubin ja suhteliselt roostes seest. Overengineering sakslaste moodi.
|
|
| Kommentaarid: 746 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
1 :: |
561 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
17.01.2026 10:55:44
|
|
|
| Janis kirjutas: |
Misasja see siis sul seal teeb erinevat? Suva lukusti on see ja lukusti osa sureb ära mitte mingi elektroonika.
Ja miks see tüüpviga on?
|
Loe, nagu enne kirjutasin:
| etk kirjutas: |
| Mootor, mis kesklukustuse jaoks lukustab laadijaluugi. |
Ehk siis luuk ise on push-to-open aga selleks, et soovimatul hetkel (auto kesklukuga lukustatud) ei saaks keegi luuki avada, siis mootor lukustab ära et push-to-open ei toimiks.
Tüüpviga, kuna esineb kõigil neil juppidel varem või hiljem ning on eksisteerinud aastaid (10+ nagu enne mainisin) ning pole lahendatud ära.
Levinuim teooria on, et vesi pääseb sisse, kuna ei ole piisavalt hästi tihendatud. Elektrikatel lööb kiiremini välja, sest olukordi kus saaks vett peale sadada sinna on rohkem.
|
|
| Kommentaarid: 44 loe/lisa |
   |
0 :: |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 11:01:07
|
|
|
No siis on kogu auto üks tüüpviga varem või hiljem läheb katki.
Vaata koode, lahendamisega tegeletakse. On olemas uuendatud versioon võrreldes algsega, tehasekatsloog soovitab uut
Minu omal igatahes vajutades enam ei sulgunud, mootori värgist ei tea midagi ja see mootor seda ei mõjutaks ka üldse
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
17.01.2026 11:10:40
|
|
|
No siis on kogu auto üks tüüpviga varem või hiljem läheb katki.
Vaata koode, lahendamisega tegeletakse. On olemas uuendatud versioon võrreldes algsega, tehasekatsloog soovitab uut
Minu omal igatahes vajutades enam ei sulgunud, mootori värgist ei tea midagi ja see mootor seda ei mõjutaks ka üldse |
Mis see tüüpvea definitsioon on, millega sina opereerid?
Arvestades, et see mootor kas lubab või piirab pulga liikumist, siis jah, võib takistada nii avamist kui sulgemist.
|
|
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 11:13:48
|
|
|
| Minu pika jupidiilerina toimetamise ajal sain aru, et tegelikult sellist asja kui tüüpviga väga ei eksisteeri. Peamiselt öeldi tüüpviga asjade kohta siis kui ei olnud raha remondiks või kasutati totaalselt valesti. Ideaalne näide on see hitleri kättemaks mootor, tegelt pommikindel asi aga hooldamiseks raha ei olnud omal ajal inimestel ka siis oli lihtsam öelda et tüüpviga
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
17.01.2026 11:44:02
|
|
|
| Ehk siis, kui tootja on ühe mudeli või tootmisaasta juures teinud disainivea, mistõttu märkimisväärsel hulgal toodetest esineb üks ja sama häda/viga, see ei ole tüüpviga?
|
|
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 11:53:15
|
|
|
Kui seda peaks ikka väga tihti vahetama, siis võib öelda, et on. Aga kui kord 5a jooksul 40 eurose jubina vahetama pead, siis küll pole. Ühed lähevad foorumisse kisama, et näed läks katki ja mismõttes, teised lihtsalt lasevad korda teha ja elu läheb edasi.
Nii võiks öelda, et pidurikettad on ka tüüpviga
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
17.01.2026 12:11:17
|
|
|
Kui seda peaks ikka väga tihti vahetama, siis võib öelda, et on. Aga kui kord 5a jooksul 40 eurose jubina vahetama pead, siis küll pole. Ühed lähevad foorumisse kisama, et näed läks katki ja mismõttes, teised lihtsalt lasevad korda teha ja elu läheb edasi.
Nii võiks öelda, et pidurikettad on ka tüüpviga  |
Hind ei ole ju oluline selleks, kas tegu on veaga või mitte? Piduriklotside/ketaste vahetus pole ju ka viga, sest see on sisse disainitud, et need kuluvad ja vajavad seega vahetamist.
Selle kindla jupi vahetamist silmas pidada, siis on Škoda/VAG disainilolluseid selle ümber teisigi. Selleks, et ligi pääseda sellele ühele jupile on vaja ära lõhkuda kogu laadimispesa ümbris, sest see ei ole disainitud kruviga vms kinni püsima. Seda hoiavad paigal klambrid, mille saab lahti, kui lööd läbi välispinna kruvikeeraja vms tööriista millega klamber vabastada. Ehk siis jupi vahetuse tulemusel pead kas kogu ümbruse välja vahetama või leppima, et sul on augud ja seeläbi kehvem vedelikutõrje seal. Rääkimata siis kogu ajakulust, mistõttu ei saa enam nagunii jääkida vaid jupi enda hinnast.
Spoiler 
vs
|
|
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran

|
17.01.2026 12:11:24
|
|
|
| tsitaat: |
lehel väidetakse ka aimu saavat erinevates oludes reaalsest sõiduulatusest, "Cold" seal küll vist -10C aga salongi küttega.
Muidu ka asjalik leht erinevaid EV-sid võrrelda. |
Lambi numbrid on seal. Ma olen enda autoga sõitnud testiks igat moodi, vaikselt, kiirelt, nii nagu ma oleksin selle varastanud jne. Vaatame siis lähemalt neid REAL asju:
City - Cold Weather * - 18.8kwh - Reaalne on 28-34kwh, sõltub sellest, kas sõidad ilusti või külg ees ja kas kasutad auto sulatamiseks eelsoojendust või mitte.
Highway - Cold Weather * - 25.6kwh - Enamvähem korrektne, saab isegi 24kwh peale, kui ilusti sõita ja ilmaolud lubavad.
Combined - Cold Weather * 21,7kwh - Unistage edasi, see number on pigem ~28kwh.
City - Mild Weather * - 12,5 kwh - Mäest alla ? Parim tulemus siiani 16kwh.
Highway - Mild Weather * - 20,0kwh - Kindlasti alla 20kwh, minu tulemus keskmiselt 18,5kwh.
Combined - Mild Weather * - 16,0kwh - Ei, pigem 17,5 - 20kwh
Mis siit välja joonistub ? Esiteks see, et enamvähem on vaid maanteesõidu numbrid. Lisaks antud auto puhul täiest kontrollimata eeldus, et see tarbib linnas vähem. Ei tarbi, see on vähemalt üks elektriauto, mille energiatarve linnas on talviti kõrgem. Kusjuures linnas on ta kuluskaala mõlemas otsas, suvel võtab kõige vähem ja talvel kõige rohkem.
Nylandi "testid" on ka suht mõttetud auto võimekuse hindamiseks va juhul, kui sa ei kasuta autot ainult pikamaasõiduks. Võidavad peamiselt hea aerodünaamika ja suure akuga masinad. Paraku eeldatakse, et maanteesõit on elektriauto jaoks alati "worst case" ja, et sellise otsesõidutesti pealt saab tuletada ka kõike muud, aga reaalsus on hoopis muu.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 12:15:34
|
|
|
| etk kirjutas: |
Nii võiks öelda, et pidurikettad on ka tüüpviga  |
Hind ei ole ju oluline selleks, kas tegu on veaga või mitte? Piduriklotside/ketaste vahetus pole ju ka viga, sest see on sisse disainitud, et need kuluvad ja vajavad seega vahetamist.
Selle kindla jupi vahetamist silmas pidada, siis on Škoda/VAG disainilolluseid selle ümber teisigi. Selleks, et ligi pääseda sellele ühele jupile on vaja ära lõhkuda kogu laadimispesa ümbris, sest see ei ole disainitud kruviga vms kinni püsima. Seda hoiavad paigal klambrid, mille saab lahti, kui lööd läbi välispinna kruvikeeraja vms tööriista millega klamber vabastada. Ehk siis jupi vahetuse tulemusel pead kas kogu ümbruse välja vahetama või leppima, et sul on augud ja seeläbi kehvem vedelikutõrje seal. Rääkimata siis kogu ajakulust, mistõttu ei saa enam nagunii jääkida vaid jupi enda hinnast.
Spoiler 
vs
|
Huvitav kuidas ma suutsin siis vigastamata seda vahetada ja täpselt sama jupi tagasi panna
Ma nägin enne ka neid pilte ja jutte et tuleb uus panna jne, pärast tuli välja, et saamatud käpardid lihtsalt.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
17.01.2026 13:01:24
|
|
|
Pildil ilusti näha, et on lausa asukohad ette antud, kus tuleb loovalt läheneda.
Mingi 2mm puur, auk ette, terastraat sisse ja peaks asi ant olema.
Sulatad augule vastaspoolelt plasti peale ja asi ants. Vahetad, surud kokku tagasi = NO Drama
_________________ YAGA müügiputka - SNAP pildipank
M: 3D Touch V3.2 15€
M: Triumph Trident 660 2023a - AHVile 200€ alla |
|
| Kommentaarid: 170 loe/lisa |
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 13:05:18
|
|
|
Mul läks vana nii tagasi
Õigete tööriistadega läks esimese korraga mingi 15 min äkki. Teistkorda teeks kiiremini juba.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
17.01.2026 13:16:25
|
|
|
Huvitav kuidas ma suutsin siis vigastamata seda vahetada ja täpselt sama jupi tagasi panna
Ma nägin enne ka neid pilte ja jutte et tuleb uus panna jne, pärast tuli välja, et saamatud käpardid lihtsalt. |
Sul ei ole Enyaq, väheke teine disain on ID masinatel. Avaus ei ole päris nii kandiline ehk saab selle otsmise klambri ligi kergemini.
Aga üks asi on see, mida sa reaalselt tegid ja teine, mis tootja disainis selle olukorra jaoks. Ma rääkisingi tootja disainitud lähenemisest viidates, et see ei ole kõige parem.
| Markos kirjutas: |
| Mis siit välja joonistub ? Esiteks see, et enamvähem on vaid maanteesõidu numbrid. |
Jah, sest siis toimub reaalselt pikamaa sõit ja muud kasutajast tingitud iseärasused muutuvad piisavalt marginaalseks, et mitte kajastuda nii tugevalt.
Linna numbrid vastavad ka tõele, kui sa katkematult sõidad terve akutäie. Lihtsalt säärast kasutusmustrit ei saa enamasti isegi taksistid, sest vahepeal veedavad aega paigal seistes mistõttu kliimasüsteemi mõju hakkab avalduma kulunumbrites.
Sellepärast ongi mõttetu rääkida mingitest "eeldatavatest" numbritest, kui ei räägi pikamaa sõidust.
| Markos kirjutas: |
| Nylandi "testid" on ka suht mõttetud auto võimekuse hindamiseks va juhul, kui sa ei kasuta autot ainult pikamaasõiduks. Võidavad peamiselt hea aerodünaamika ja suure akuga masinad. Paraku eeldatakse, et maanteesõit on elektriauto jaoks alati "worst case" ja, et sellise otsesõidutesti pealt saab tuletada ka kõike muud, aga reaalsus on hoopis muu. |
Maanteesõit ongi "worst case" puht füüsikaseadustest tulenevalt. See, et sina vajutad kiirendi põhja igas minekul või kurvis ei vähenda seda baastõde. Varieeruvus keskmisest tuleneb vaid juhi oma käitumisest. Kui tead, et oled ökom kui keskmine, siis saad paremaid tulemusi. Kui tead, et sõidad raske jalaga, siis saad ka kehvemaid. Enda käitumist ei ole mõtet laiendada teistele. Selle pärast saabki ainult keskmistest rääkida, sest ei sina ega mina ei tea kuidas keegi kolmas oma autot kasutab aga ta ise teab ja saab seeläbi endale vastavaks seda keskmist timmida.
Kui sa loodaksid, et sinu välja käidud kulunumbrist kellelegi teisele kasu oleks, siis peaksid juurde panema kogu info sellest, kui pikad kõik sõidud olid, kui palju kWh täpselt akust igal sõidul auto ettevalmistamiseks lisaks raiskasid. Kui suurt lisahõõrdetegurit lisas õhutemp, teekate, teeolud jne. Kui palju agressiivselt kiirendasid, liikluses sõelusid vms tegevusi tegid, mida teine juht ei pruugi teha ja mis sinu kulunumbrit vähendas või suurendas. Aga kogu see kontekst sinna ümber on asi, mida sa (ega keegi teine) arusaadavalt ei viitsi iga väite juurde kirjutada. Aga selle kontekstita on see üksik isiklik andmepunkt suht kasutu laiemas pildis.
|
|
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran

|
17.01.2026 13:58:57
|
|
|
| Ei maanteesõit ei ole worst case. Ainuke asi, mis seal worst on, on õhutakistus, mis kasvab kiiruse ruuduga. Elektrimootor töötab maanteel väga leebes reziimis, pmst kõige ökonoomsemas võimalikus, juhul, kui ei sõideta väga kiiresti ja enamus autosi ongi tõenäoliselt optimeeritud just maanteekiirusele, ehk vahemikku 90-110kmh. Mootor ei genereeri ka kuigipalju soojust, kuid paigaltvõttudel ja ebaühtlasel sõidul eralduv soojus on juba ise märk efektiivsuse langusest. Küte. Soojusenergia lahkumine läbi auto välispiirete on konstantne suurus, sõltuvalt sise ja välistemperatuuri vahest, kui seda ei kiirendata, uste või akende avamise teel. Võtame näite, pane liivakell jooksma ja sõida maanteel, ning sama linnas, läbitud vahemaa kuniks liivakell maha jookseb on erinev, liiv on soojusenergia ja nii erineb ka energiatarve kasuliku kilomeetri kohta. Linnasõidud on reeglina ka lühikesed, uksed käivad tihedamini kinni ja lahti, salongitäis soojust haihtub pmst hetkega, maanteesõidul seda ei juhtu. Ma mainisin, et olen auto testinud erinevates reziimides. Minu sõidustiil on ka pigem rahulik ja säästlik, kui ma just spetsiaalselt fun'ma ei hakka, aga mul ei ole kombeks liikluses külg ees sõita, ikka seal, kus see on turvaline ja pole ebaviisakas.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 14:17:28
|
|
|
| Sa saad külg ees sõita? Mul kuidagi ei õnnestu, kontroll sekkub nii rangelt kohe.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
17.01.2026 14:32:16
|
|
|
Misasja see siis sul seal teeb erinevat? Suva lukusti on see ja lukusti osa sureb ära mitte mingi elektroonika.
Ja miks see tüüpviga on? Esimest korda elus pidin sellist asja vahetama, pole vist kunagi kellelegi seda pidanud sebima ka.
Ning on ju tähtedega koodid olemas, tähedab parandavad.
| londiste kirjutas: |
| Ja mis su probleem siis sellega on? Ma ju täpselt seda teengi oma autoga ja räägin kuidas asi on. |
vaidlemine vaidlemiseks aga kas lühikesed sõidud ja madalad temperatuurid sisepõlemismootorite juures olulist vahet ei tee? eriti diiselmootoritega näiteks? |
See vahe on oluliselt väiksem teiste autodega. 25l sajale kuluga sain ikka 400km sõita ja soojendamiseks ei pea ekstra energiat kulutama |
Mis fossiilikaga sa soojendamisele ekstra energiat kulutama ei pea linnas töristades? Minu diisel töökuudiga oleks antud võrdlus igati aus sellega, et linnas 5-10km otsi tehes küttega arvestada ei saa, sest seda lihtsalt põhimõtteliselt ei ole, et siis kui samaväärset testi elektri vs enamvähem ökodiisliga teha tahta, peaks elektrikal kütte täitsa välja lülitama või siis viimasel kilomeetril 1. astme kõige väiksema võimsusega puhuma panema, siis võibolla saaks võrreldava soojuse salongi, kuigi kardan ,et isegi siis kui viimasel kilomeetril elektrika soojenudse esimese astme peale lükkaks kütma, siis oleks elektrikas ikkagi sihtpunkti jõudes salong seest soojem. Linnasõite tehes salongi sooja saamise osas kannataks ehk mingilgi määral võrrelda nii 5 liitriseid bensukaid(nii 20 sajale kõtet võtavad talvel julgelt), mis tõesti ka kohapeal tiksudes hakkavad mingit sooja tootma(mul mingi vahe oli üks vanem mersu selline), et senikaua kuni akendesse mingid pilud oled sisse kraapinud, siis ehk nii 10 min jooksul kohapeal käies hakkab sealt ka kergelt mingit sooja tulema, tänapäevastel diislitel kohapeal käimisel sooja salongi saamine põhimõtteliselt 0, isegi kui pool tundi kohapeal käia lasta.
|
|
| Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 14:36:33
|
|
|
Sest soojus on seal jääk mitte lisakulu paagist
Elektrikaga pean ma "paagist" võtma sõitmiseks energia ning lisaks veel ka soojendamiseks.
Täna ka mingi -8 vms väljas, teed juba natukene lükatud. 40km (2x20 otsa) sõidetud ja kulu näitas koju jõudes ikka umbes 30 sajale Ja mul on siin 60 ala seda vahet sõites.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
17.01.2026 14:43:33
|
|
|
| Noh ja sa siin võrdled ja väidad justkui elektrikal kulu nii suur ja nii kehva bla bla ikka talvel, koguaeg lae jne, ole siis samades tingimustes nagu mina seal diiselkuudis passin praegu ja lükka küte välja ning ole sarnases tingimuses nagu fossiiliga sõites on, siis saad võrdväärse tingimuse mida võrrelda, eriti kui sa ise ka töristad neid olematuid linnaotsasid nagu aru saan. Ise laseb endal eelsoojendusega iga mõne km-se otsa peale 20 kraadi salongi enne sõitu juba ja siis kurdab suure kulu üle. Selleks, et minul sellised võimalused selle diisliga oleks, siis ma peaksin ilmselt 24/7 praeguste ilmadega seda masinat koguaeg kohapeal käimas hoidma, et alati enamvähem sooja masinasse saaksin sõitu alustades hüpata ja tangiksin samamoodi ülepäeviti seda.
|
|
| Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.01.2026 14:52:39
|
|
|
Mida kuradit Miks ma peaksin seal külmas istuma? Ma saan aru, et sa ka väidad, et elektrikas on mõistlik ainult siis kui külmetada salongis?
Minust on linn mitmekümne km kaugusel
Ja ilmselgelt ma eelsoojendan jne, miks ei peaks? Diisliga lasin samamoodi webasto tööle enne. Subariku panen ka maja ees tiksuma mõneks ajaks kui kuskile minek talvel.
Kulu kuluks aga samaväärselt kasutades saab praegustes oludes ikka kole kiirelt see energia otsa sealt kohast mida kaasas tassid, ja veel nii väikse vahemaa peale. Ühegi ICE pilliga pole see vahe nii drastiline olnud muarust.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran

|
17.01.2026 15:55:23
|
|
|
| Sa saad külg ees sõita? Mul kuidagi ei õnnestu, kontroll sekkub nii rangelt kohe. |
Saab, see on kõige rohkem üllatanud. Eeldasin konservatiivsust, aga siin on fun moment sisse jäetud täiega.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|