praegune kellaaeg 16.01.2026 15:13:08
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Auron
HV Guru

|
16.01.2026 11:12:45
|
|
|
| Markos kirjutas: |
| P.S eile oli laadimisluuk kinni külmunud, lahti sain leige veega. Kodus selline asi juhtub, siis pole väga lugu, aga kujuta nüüd ette, et oled väljas ja jõuad mingi kriitilisema jäägiga kuhugle suvalisse laadijasse. |
Ise oled süüdi. Kui talvel elektrikaga ei sõidaks siis sellist probleemi poleks - seega pseudoprobleem /s Ahjaa, enne laadima minemist mine seisa kuskil soojas maaluses parklas kuni luuk lahti sulab - pseudoprobleem
|
|
| Kommentaarid: 155 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
132 |
|
| tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
16.01.2026 11:32:13
|
|
|
P.S eile oli laadimisluuk kinni külmunud, lahti sain leige veega. Kodus selline asi juhtub, siis pole väga lugu, aga kujuta nüüd ette, et oled väljas ja jõuad mingi kriitilisema jäägiga kuhugle suvalisse laadijasse. Jah, on ka bensuluuk kinni külmunud, aga bensukas on enamasti ikkagi aknapesuvahendite kapp ja seal saab leiget vett selleks puhuks. |
No sul on looduse poolt voolik külge ehitatud, kasutad seda viimases hädas
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
16.01.2026 11:33:30
|
|
|
| Jah, nagu varem poleks kunagi ukselingid jääs olnud?
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
16.01.2026 11:37:37
|
|
|
| salatoimik kirjutas: |
P.S eile oli laadimisluuk kinni külmunud, lahti sain leige veega. Kodus selline asi juhtub, siis pole väga lugu, aga kujuta nüüd ette, et oled väljas ja jõuad mingi kriitilisema jäägiga kuhugle suvalisse laadijasse. Jah, on ka bensuluuk kinni külmunud, aga bensukas on enamasti ikkagi aknapesuvahendite kapp ja seal saab leiget vett selleks puhuks. |
No sul on looduse poolt voolik külge ehitatud, kasutad seda viimases hädas  |
muidugi, krt selle peab kohe heade praktikate listi panema. Õnneks naine kasutab hübriidi :p
| tsitaat: |
| Jah, nagu varem poleks kunagi ukselingid jääs olnud? |
Lingid pole, aga uksed on küll kinni jäätunud, neid õnneks 4+ luuk. Korra mäletan, et olengi tagaluugist sisse roninud, sest kõik uksed oiid kinni, aga neid oli siis ka vaid 2tk. Puldist-äpist eelsoojendus leevendab seda muret täna.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
16.01.2026 13:07:19
|
|
|
Pakun veel jubedaid numbreid.
Käisin lõunal ja panin auto niikaua juhtmeotsa (50kw laadija). Külma akuga (-9 väljas). Selle ~ 30 minutiga mis ta seal juhtme otsas oli suutis laadida 11.58kw ning sellest ka omajagu läks aku soojendamiseks mitte akusse. Just sel hetkel kui auto juurde jõudsin jõudis aku piisavalt soojaks saada, et max kiirusega saaks mis sealt laadijast välja tuleb.
Et ärge ostke kui kannatust pole
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
| Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
16.01.2026 13:56:39
|
|
|
| Sold OUT kirjutas: |
| Point oli selles, et võeti samasugune auto aga väiksema akuga ja odavamalt. SPM puhul on vähem võimalusi saada täpselt sama väljanägemisega auto (sportlik, luksuslik) aga 480kw asemel 110kw. Kui S-klassi mersut müüdaks samamoodi r4 diislina ja ta on 15-20k odavam kui 6 liitrise bensumootoriga isend, siis oleks pool ilma neid 120kw S mersusid täis. |
Ilmselgelt ongi hinnavahe lähtudes auto võimekusest. Isegi odavbränd Škoda sisaldab ühe mudeli sees piisavar varieeruvust, et 15-20k hinnavahe tekitada ja sellegipooelst leiab teedelt täisvarustuses vRS versioone Octaviatest ja Kodiaqidest piisavalt, et nende müümist õigustada. Aga näe sõiduulatuse järgi piisavat nälga ei olnud tarbijatel, et õigustada sellise varustustaseme müümist.
Müügi edukus täpselt demonstreeribki, et inimestele ei ole see sõiduulatus piisavalt oluline kriteerium, et õigustada rohkem maksmist. Nende jaoks, kes tegelikult leiavad kohe järgmise põhjuse, miks neile elektrikas ei sobi on see hea ettekääne mida turuuringus öelda enda välja vabandamiseks aga reaalsete ostjate käitumine näitab ära päris huvi ja vajadused. Ning reaalsus, sellest hoolimata mida vali vähemus väidab, on see, et seda 1000km sõiduulatust ei ole valdavalt vaja või õigemini seda vajavad nii väike vähemus, et nende nimel ei vääri isegi luksushinnaklassis toodet pakkuda.
| Janis kirjutas: |
| Võib olla on lihtsalt vanuses asi ja need sellised jõukamad inimesed, kellega suhtlen on kõik sellised 50-60+ vanuses ning nad suudavad pilti reaalsemalt näha mitte pimesi mingi entusiasmiga kaasa joosta. |
See kõlab jah sedasi, et need tüübid on lihtsalt nii oma harjumustes kinni, et millegi teisiti olemine oleks mõeldamatu seega ei hakata üldse lähemalt vaatamagi. Enda eelarvamuste märkamine, tuvastamine kummutamine on ka harjumus, mida just liiga paljud ei ole endas arendanud.
| Auron kirjutas: |
| Ja pole keegi nõudnud, et elektrikas peab sõitma 1000 kilti ühe laadimisega - lihtsalt peaks sõitma 550-700 kilti iga ilmaga. Täna aga on keskmise elektrika range ideaalis miski 350 kiltsa - talvel krõbedama külmaga 200 ja kopikas peale. Ehk isegi pisikeses Eestis ma ei saa käia ära päeval Tallinnas asju ajamas, et siis pärast Pärnus tagasi olles sõita vanaema juurde, sest talvel ei vea see käru isegi edasi tagasi Tallinna otsa välja. 1000kildist on asi sitaks kaugel. Muidugui lõuapoolikuna saab öelda, et "nahhui sa sõidad vanema juure, saada sõnum ja siis probleemi pole". |
Filtreeri kasvõi siin teemas kui kaugemale ei viitsi minna, leiad küllaga neid väiteid, et peab ikka 1000km ära sõitma, siis võib hakata kaaluma elektrikat.
Sõiduulatuse info on sul ka iganenud. Suvised reaalses elus kogetavad sõiduulatused küündivad 600+, mõnel ka ligi 800km ligi juba. Talvistes oludes isegi mu väikese akuga masin teeb selle 200km Tartu ära ka suure külmaga. Rääkimata siis neist ökonoomsematest suuremate akudega masinatest.
Ei ole ümber mõelnud, minu praktika on 100km jääki ja laadima, säästab natuke närve igapäevaselt juhtme ühendamiselt, pluss ma ei sõida päris igapäevaslt ja ühendatud juhtmega auto tarbib elektrit, nagu varasemalt on juttu olnud, ei ole mõtet õhku kütta. Samas 100km jääki praeguste ilmadega on 44% akut. Auto laadis täna öösel vahemikus 23-06, ehk siis 7h, kui laadida 20% jäägilt, siis läheb 7'ni ja, kui jääki on vähem, siis paneb 8-9'ni välja, ehk siis terve öö tuleb ära. Seda siis 7kw võimsusega. See ON optimaalne ja alla selle ma nõus minema ei ole, ehk siis mingi reisilaadija ja seanina unustame ära. Lisaks ei ole auto nõus reisilaadija otsas salongi kütma, kuna võimsust napib.
|
Ehk siis su eelnev point, et peab ööga aku täis laadima tegelikult ei kehti, sest sul ei ole naugnii vaja iga päev 100% alustada ja võiks ka mitme öö laadimisega selle saavutada. Sul on ikkagi oluline just see, et päeva sõidud saaks sõdetud nagu ennegi ütlesin. Sinu peamine point siis selles, et kui ei ole mugavat laadijat, mida iga öö külge ühendada, siis peaks ühe ööga suutma täis laadida?
Antud juhul oled aga ise tekitanud endale selle probleemi, et laadijat ei ole mugav kasutada kuna otsustasid selle paigaldada autost eemale.
P.S eile oli laadimisluuk kinni külmunud, lahti sain leige veega. Kodus selline asi juhtub, siis pole väga lugu, aga kujuta nüüd ette, et oled väljas ja jõuad mingi kriitilisema jäägiga kuhugle suvalisse laadijasse. Jah, on ka bensuluuk kinni külmunud, aga bensukas on enamasti ikkagi aknapesuvahendite kapp ja seal saab leiget vett selleks puhuks. Peaks mingi silikooniga selle luugisisese plastiku üle tõmbama. |
Kahtlustan, et selle probleemi oled ka endale ise tekitanud selle pideva vee valamisega sinna. Ise sa tekitad seda, mis sinna jäätuks. Meil pole juba üle nädala olnud lörtsi ega piisavalt sula ilma, et mingigi vesi võiks tekkida sinna laadimisluugi juurde, mis saaks kinni jäätuda. Aga kui sa juba korra selle nõiaringi algatasid ja sinna vett valasid, siis nüüd oledki selles kinni, kuni lased kusagil viisakalt tal ära kuivada.
|
|
| Kommentaarid: 44 loe/lisa |
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
16.01.2026 14:17:07
|
|
|
Kas sa laed iga päev või kord auto 100% peale?
| Suvised reaalses elus kogetavad sõiduulatused küündivad 600+, mõnel ka ligi 800km ligi juba. Talvistes oludes isegi mu väikese akuga masin teeb selle 200km Tartu ära ka suure külmaga. Rääkimata siis neist ökonoomsematest suuremate akudega masinatest. |
Millised autod? Reaalne info mitte paberilt.
Ja suurem aku ju lisab massi, kulu kohe suureneb, kuidas nad ökonoomsemad on? Lisaks veel juhitavus kannatab korralikult iga kg lisamisega.
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
16.01.2026 14:26:27
|
|
|
| Ehk siis su eelnev point, et peab ööga aku täis laadima tegelikult ei kehti, sest sul ei ole naugnii vaja iga päev 100% alustada ja võiks ka mitme öö laadimisega selle saavutada. Sul on ikkagi oluline just see, et päeva sõidud saaks sõdetud nagu ennegi ütlesin. |
Joomajoo, kui ignorantne võib inimene olla ? Mu elu ei ole päris selline ette ennustatav, paljudel üldse on ? Vahel seisab auto nädal aega niisama aga vahel sõidan iga jumala päev ja vahel käin kaugemal, näiteks tartus ja pean järgmine päev sõitma näiteks haapsallu. Saa juba aru, et keskmistatult nendele asjadele läheneda ei saa. Alles hiljuti külastasin kiirlaadijat, sest olin unustanud auto laadima panna ja maksin selle eest nii aja, kui rahaga. Kui ma loobuks üleöö laadimise nõudest, siis tekiksid sellised olukorrad ekspontentsiaalselt.
| Kahtlustan, et selle probleemi oled ka endale ise tekitanud selle pideva vee valamisega sinna. Ise sa tekitad seda, mis sinna jäätuks. Meil pole juba üle nädala olnud lörtsi ega piisavalt sula ilma, et mingigi vesi võiks tekkida sinna laadimisluugi juurde, mis saaks kinni jäätuda. Aga kui sa juba korra selle nõiaringi algatasid ja sinna vett valasid, siis nüüd oledki selles kinni, kuni lased kusagil viisakalt tal ära kuivada. |
WTF, esimene kord üldse olen ma sinna vett valanud, varem on luuk ikka lahti tulnud ja ega nii loll ma nüüd ka ei ole, et selle seal kuivatamata jätan. Ära palun demagoogitse, see jutt "ise oled loll, kasutad autot valesti" jne hakkab kergelt ära viskama juba. Kui oled enda jaoks midagi ilusaks mõelnud, hästi, aga austa ka teiste kogemusi ja arvamust, pole vaja koguaeg vastu haukuda.
Ja suurem aku ju lisab massi, kulu kohe suureneb, kuidas nad ökonoomsemad on? Lisaks veel juhitavus kannatab korralikult iga kg lisamisega. |
Tänase energiatiheduse juures on mõistlik aku mahtuvus ~100kwh, peale seda hakkab sõiduulatuse lisandumine juba kiirenevas tempos vähenema, ca 150kwh on platoo.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
etk
HV kasutaja

|
16.01.2026 15:07:59
|
|
|
| Kas sa laed iga päev või kord auto 100% peale? |
Ei, ma laen 100% kui tean, et pikem sõit tuleb või pikem paus kuni laadijani jälle saan. Muidu läheb standard 80%-ni iga kord. Kuigi kui viimatisi laiema statistika analüüse vaadata, siis võiksin üsna vabalt igakord 100% lasta, akut ei paista väga mõjutavat: https://www.geotab.com/blog/ev-battery-health/
Ja suurem aku ju lisab massi, kulu kohe suureneb, kuidas nad ökonoomsemad on? Lisaks veel juhitavus kannatab korralikult iga kg lisamisega. |
Võta norraka andmed ette, ta testib aasta läbi eri masinaid, leiad nii külma ilmaga katsetusi kui suvisema ilmaga. Nii 90kmh kui 120kmh sõiduulatusi. Iga auto kohta igat temp-i ei testi aga ei ole paberil vaid reaalelulised katsed.
Odavaim meile kättesaadav masin seal tipus oli vist Tesla Model 3 LR, edasi läks kallimate masinate pärusmaaks a'la Audi A6 eTron, EQS ja Lucid Air.
| Joomajoo, kui ignorantne võib inimene olla ? Mu elu ei ole päris selline ette ennustatav, paljudel üldse on ? Vahel seisab auto nädal aega niisama aga vahel sõidan iga jumala päev ja vahel käin kaugemal, näiteks tartus ja pean järgmine päev sõitma näiteks haapsallu. Saa juba aru, et keskmistatult nendele asjadele läheneda ei saa. Alles hiljuti külastasin kiirlaadijat, sest olin unustanud auto laadima panna ja maksin selle eest nii aja, kui rahaga. Kui ma loobuks üleöö laadimise nõudest, siis tekiksid sellised olukorrad ekspontentsiaalselt. |
Seega sa ikkagi räägid enda miinimum kriteeriumist nagu sind enne korrigeerisin, mitte laiemast miinimumist
Ei ole ignorantne, juhin lihtsalt tähelepanu su kätumise ja väidete vastuolule. Väidad, et pead ööga saama 100% sest muidu ei ole sinu miinimum vajadus kaetud aga reaalsuses ei lae iga öö 100% ehk siis ei täida ise oma miinimum vajadust.
| Ära palun demagoogitse, see jutt "ise oled loll, kasutad autot valesti" jne hakkab kergelt ära viskama juba. Kui oled enda jaoks midagi ilusaks mõelnud, hästi, aga austa ka teiste kogemusi ja arvamust, pole vaja koguaeg vastu haukuda. |
Pole midagi ilusaks mõelnud, püüan lihtsalt jälile jõuda, et kuidas sinu kogemus läheb niivõrd vastuollu minu ja teiste kogemustega ning mis imemoodi sa suudad saavutada olukorra, et sul korduvalt kinni jäätub olukorras kus sulamis-jäätumis tsükleid ilmastikuoludest ei teki vaid neid peab miski muu tekitama mis saab vaid olla sinu käitumine või sinu automudeli eripära, mida sa püüad laiendada justkui kõigile kehtivaks. See, et mina ei koge sinu häda ei tähenda, et ma midagi ilusamaks mõtlen. Räägin samuti omadest kogemustest, ilustamata ja otse aga kuna need kogemused ei ole sinu eelarvamustele vastavalt piisavalt negatiivsed, siis sinu silmis peavad tegu olema ilustatud valedega. Sorry, ei ole, akspeteeri, et sinu arvamus ei ole ainus ja õige ja läheme eluga edasi
|
|
| Kommentaarid: 44 loe/lisa |
   |
42 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|