Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Microsoft »  Windows 11 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... , 156, 157, 158  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
rainisk
Kreisi kasutaja

sõnum 17.09.2025 19:07:23 vasta tsitaadiga

https://www.microsoft.com/et-ee/software-download/windows11 siit proovisin alla laadida.
E: Tegin resa ja kõik toimib nüüd icon_smile.gif Tänud kaustasi jagamast icon_razz1.gif

vigurvänt
HV kasutaja

sõnum 17.09.2025 19:37:50 vasta tsitaadiga

thumbs_up.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 18.09.2025 02:37:01 vasta tsitaadiga

Iga päevaga uusi üllatusi. Seekord mitte just väga negatiivne, aga üsna imekspandav on see, kuidas Windows muutub. Kui varem oli sisselogimisaken koos lihtsalt PIN koodi väljaga siis nüüd kuvatakse üsna suure fondiga tekst, mis mõjub nagu lärakana 32" ekraanil: "Enter Your PIN". Selline tunne jääb nagu peetaks kasutajat dumbuseriks, kes ise mõelda ei oska, mida sinna sisestama peab. Ma ju ise arvutit ostes ja seadistades panin ekraaniluku PIN koodi alla. Seega tean, millega tegu on. Ühesõnaga kasutuskogemuse osas ei või iial teada, kuidas arvuti pärast restarti käitub. Opsüsteemi arendaja katsetab nagu oma äranägemist mööda ehk siis "me ise teame, kuidas kasutajal parem on"... Nii ongi täiesti juba selline tunne, et ma ei omagi opsüsteemi vaid olen pelgalt legaalne kasutaja vastavalt litsentsilepingule.
Positiivse poole pealt tundub, et ükski uuendus pole veel väga kasutuskogemust pärssinud või arvutit aeglasemaks teinud. Vähemasti ma ei tunneta seda. Loodan väga, et nii see ka jääb, aga iial ei või teada.
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 18.09.2025 10:22:44 vasta tsitaadiga

Videokaardi driverid uuenesid ja nüüd DPI paigast ära?
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 18.09.2025 17:54:46 vasta tsitaadiga

Betamax, uurin. Tänud vihje eest. Tegelikult midagi muutus küll (Refresh rate valikusse tuli näiteks 70Hz võimalus monitorile, mis toetab max 60Hz icon_biggrin.gif ). Aga seda teksti login aknale koheselt ei tulnud. Nagu üleöö mingi 2 päeva hiljem peale viimast uuendust tekkis. Muidu kuva suum jäi samaks, 150% nagu Windows soovituslikult on vaikimisi seadistanud.
tagasi üles
Muhekas
HV Guru
Muhekas

sõnum 21.09.2025 12:23:28 vasta tsitaadiga

Kui ma teen windowsis restore pointi ja lülitan siis hiljem seadistustest välja restore point off, kas siis kustub see tehtud restore ka ära? Ja agu ma aru saan siis kui see sees on siis windows hakkab ise neid restore salvestusi automaatselt tegema?
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 21.09.2025 12:50:10 vasta tsitaadiga

versiooniuuendustega tõmmatakse vanale vesi peale.
Muhekas
HV Guru
Muhekas

sõnum 22.09.2025 17:43:19 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
versiooniuuendustega tõmmatakse vanale vesi peale.

Selge
Aitäh

tont23
HV veteran
tont23

sõnum 22.09.2025 18:08:09 vasta tsitaadiga

kui oma rondile selle selga ajan oleks vist mõttekam see 11 eraldi kettale paigaldada? kuna vahel mängin ka arvutiga siis 10 vast stabiilsem?

11pealt tagasi rollback 10-le on keeruline?
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.09.2025 18:52:44 vasta tsitaadiga

Kui sa juba eraldi kettale teed või mismõttes?
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 22.09.2025 19:37:56 vasta tsitaadiga

tont23, Dual boot võib abiks olla küll, aga siis pead arvestama sellega, et kui bootloader katki läheb siis on raske ligi pääseda. Kahele kettale eraldi on parem kui ühele kettale aga erinevatele partitsioonidele. Seda seetõttu, et kui ühe opsüsteemi või süsteemikettaga midagi juhtub, et üles ei buudi, saad ajutiselt teist kasutada.
Olen kunagi Win+Linux dual booti kasutanud, toimis küll.
Rollbacki saad teha kui olemasolev (Win11) on saanud upgrade Win10 pealt. 10 päeva jooksul peaks saama tagasi minna. Pärast seda saab tagasi minna ainult puhta installiga.
Eri ketastele paigaldatud versioonide pealt otse tagasi minu teada minna ei saa. Siis pead lihtsalt otsustama kumma alles jätad. Kui tahad jätkata kasutamist vaatamata tõrgetele, pead proovima kas süsteemi taastamist või üleinstallimist.
Mina soovitaks nii, et kui Win11 ei meeldi, mine tagasi vanema peale. Ja teine ketas jäta varuks või varundamiseks. Kui midagi juhtub on vähemasti olulisemad failid alles või kui kasutatav on ketas vigane, et peab korras kettale uuesti installima siis on omast käest kohe teine ketas võtta, kuhu saad uuesti installida ja ei pea uue ostmise peale aega kulutama.

viimati muutis BA79 22.09.2025 19:39:52, muudetud 1 kord
tagasi üles
tont23
HV veteran
tont23

sõnum 22.09.2025 19:39:07 vasta tsitaadiga

leidsin ühe üleliigse ssd , läheb sinna eraldi thumbs_up.gif

iseasi kuidas ma nendest tpm ja muust mudrust mööda saan? icon_rolleyes.gif
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.09.2025 19:41:42 vasta tsitaadiga

tont23, rufus aitab. teine ketas võta installi ajaks välja.

ma tegin vahepeal päris mitu x230 / t430 pilli msata / 2,5" ssd peale win7 / 10 / 11 dualbuutideks. w7 on legacy enamasti, w10 / 11 on UEFI. kumba esimeseks määrad sinna esimesena buuditakse.

BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 22.09.2025 19:43:03 vasta tsitaadiga

Sellega kohta foorumis palju õpetusi. Ka siin samas Windows 11 teemas. Rufus vist kõige lihtsam abiline selle küsimuse lahendamisel.
tagasi üles
tont23
HV veteran
tont23

sõnum 22.09.2025 19:44:44 vasta tsitaadiga

juba sain rufusega jah icon_cool.gif
tagasi üles
raul141
HV veteran
raul141

sõnum 22.09.2025 19:44:45 vasta tsitaadiga

BA79, see vist oleneb mis distro ka on. Endal ka dualboot uues masinas, bootloaderit õnneks seni katki pole teinud. Vanal masinal ikka pakkus uuendustega distro ju bootloaderi uuendust ka ja loomulikult autommatselt tegin selle uuendusega katki. Ja mitu korda. Mul oli mingi taasteparandus plaadid ka. Enam ma seda ei viitsiks, las siis läheb öhtale kui nii loodud see asi. Aga Windoosa uuenduste kohta küsimus, kui mingi korralik uuenduste pakett kauges tulevikus tuleb, kas siis neid "vaheetappe" ta alla ei lae?
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.09.2025 19:47:38 vasta tsitaadiga

füüsiliste ketaste puhul on "bootloader" biose tasandil ja midagi katki minna ei saa. vahet ei ole, kas teed valiku bootloaderis või F8/F9/F11/f12 klahviga bioses..
raul141
HV veteran
raul141

sõnum 22.09.2025 19:54:01 vasta tsitaadiga

laurx, ma ei tea mis sa sellega mõtled aga reaalselt olen blackscreen- i ees seisnud ja pärast taastanud algseisu. Tänu HV asjatundjate juhistele, ei taha seda geberniiti meenutatagi.
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.09.2025 20:07:59 vasta tsitaadiga

Ma ei tea mis tootja arvuti sul on aga ütleme, et sul on mingi buutiv mälupulk näiteks. Et sellelt ühekordsekt buutida, pead sa mingi klahviga selle valiku välja kutsuma. F mingi.. ja kuvatakse buutmenüü kust sa siis valiku teed.. kui need kettad on teineteisest sõltumatult installitud, buudivad nad mõlemad..
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 22.09.2025 20:41:16 vasta tsitaadiga

raul141, Olen ka sellise asjaga kokku puutunud. Linuxi ja windowsi kombo MBR bootloaderiga tuli esmalt installida Windows ja seejärel Linux sest Windows Bootloader ei oska midagi GRUB'ga teha. Ta ei näe Linuxi bootloaderit ega isegi Linuxi partitsiooni (Windows ei toeta siiani ext4 failisüsteemi). Linuxi installer ja GRUB aga tulevad Windowsiga toime. Legacy (MBR) GRUB lihtsalt kustutab Windows Bootloaderi ära ja sätib ennast selle asemele. Kasutaja saab siis valida kuhu buudib. Saab ka GRUB'i menüüd redigeerides seada nt Windows esimeseks.

Tänapäeval (U)EFI puhul enam Windows Boot Manageri ei kustutata vaid tuleb lihtsalt ära määrata kus asub teine booditav opsüsteem.

https://www.everydaylinuxuser.com/2015/11/how-to-install-ubuntu-linux-alongside.html Selle järgi toimetades saab Linuxi ka Windowsi kõrvale, GRUB asemel siis saab bootimist majandada efibootmanager'ga.

laurx, Boot menüü BIOSes on füüsiliselt ühendatud ketaste alglaadimise järjekord (kui järjestuses esimesel kettal pole alglaadurit, proovib BIOS järgmist ühendatud seadet). Kui kettal alglaadurit pole, siis sellelt ei buutida ikkagi ei saa. Kui üheltki kettalt alglaadurit ei leia, jääb protsess katki ja BIOS annab sellest teada. Näiteks on 2 identset USB pulka. Kasutaja ajab nad segamini. Ühel reisipildid ja teisel Live USB. Live USB pulgalt buudid, reisipiltidega USB pulgalt mitte.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.09.2025 20:42:45 vasta tsitaadiga

BA79, laena kuskilt omale näiteks seesama vana kolmanda generatsiooni lenovo ja saad praktikas ennast asjaga tuttavaks teha. msata kettaid peaks veel kilohinnaga liikumas küll olema. nagu ma kirjeldasin, saad muuta veel ühte parameetrit.
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 22.09.2025 21:02:13 vasta tsitaadiga

https://www.lenovo.com/us/en/glossary/boot-menu/ " What is the boot menu on a computer?
The boot menu is a special menu that allows you to choose the device or operating system you want to start up your computer with. It's like a gateway that gives you control over what gets loaded when you turn on your computer.
Can I damage my computer by accessing the boot menu?
No, accessing the boot menu itself will not damage your computer. It is a built-in feature designed to provide flexibility and control over the boot process. However, be cautious when changing settings in the basic input output software (BIOS) or unified extensible firmware interface (UEFI) settings. Incorrectly modifying settings in these areas can potentially cause issues or affect the system's stability. If you're unsure about a particular setting, it's best to consult your computer's documentation or seek guidance from a knowledgeable person.

What happens after I select a boot device from the boot menu?
After you select a boot device from the boot menu, your computer will attempt to start up using that device. If you selected a universal serial bus (USB) drive, for example, your computer would try to boot from the USB drive. If the selected device contains a bootable operating system, it will start loading that operating system. If the device doesn't contain a bootable operating system, your computer will move on to the next available device in the boot order or display an error message.

Teisisõnu boot menüü, on buutimise järjekord siiski. Jah boot menüüd ennast ei saa ise ära rikkuda, aga ketta alglaadur mis on ketta algusesse paigaldatud, on siiski midagi muud (mõeldud opsüsteemi käivitamiseks) ja pole BIOSe boot menüüga rohkem seotud kui selle kaudu, et kui BIOS ketta alglaadurit välja kutsuda ei saa, kuna alglaadurit pole või on see vigane siis sellelt kettalt ei buudi. F12 (F2 jne sõltuvalt arvutist) on kiirmenüü ja võimaldab ilma BIOSe settingutesse minemata erakorraliselt (ajutiselt) buutida väliselt seadmelt. Muidu peaks minema enne BIOSe Boot seadetesse ja seal järjekorda muutma.

viimati muutis BA79 22.09.2025 21:03:55, muudetud 1 kord
tagasi üles
vigurvänt
HV kasutaja

sõnum 22.09.2025 21:02:14 vasta tsitaadiga

ot:
Mul oli dualboot viimati Win XP ajal, tahtsin ka Linuxit vahelduseks näppida, rohkem pole nagu vajadust olnud. Täpselt enam ei mäleta ja peaaegu kõik vanad andmed olen ära kustutanud, aga mingi vidinaga (extFS vmt) pääses Windowsist Linuxi failidele ligi ja sai vajadusel fstab'i õiged read pandud, kui lihtsam bootimise jama oli. Bootdiski peal oli ka üks asjalik grubi parandamise utiliit, mis aitas mõnikord hädast välja. Leidsin praegu vanast ajast 2 dat faili (comp3-mbr.dat ja comp3-mbr+grub.dat), nendega sai vajadusel taastada mbr ja bootloader (nt WinHex, HDHacker või MbrFix abil). Nüüd GPT ketastega on asi vist väheke segasem ja ei viitsi enam jändama hakata vähemalt niikaua, kuni Windows toimib enam-vähem normaalselt.
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 22.09.2025 21:03:22 vasta tsitaadiga

jah, kalliz meez. lugeda oskame me kõik. PALUN tegele nüüd praktikaga ka. ma tegin neid, sest oli vaja w7 installikat mingi diagnostikajura jaoks ja moodsat opsüssi, et teha moodsate opsüsside asju. ma tahtsin teha nii, et masin ühel või teisel viisil oleks kasutatav ka ilma teise kettata. installisin mõlemad oppsüssid nii, et teist ketast samal ajal sees polnud ning vastavalt kliendi soovile, kumb enne laeks, määrasin kas UEFI first 10 jaoks või legacy first 7 jaoks. töötas. vajadusel võtsin teise ketta välja ja esimene töötas edasi.
tont23
HV veteran
tont23

sõnum 22.09.2025 21:11:12 vasta tsitaadiga

nii....sai eraldi ssd peale tehtud win 11, pärast esialgset proovimist , arvutile shut down ja ülejäänud ketta mudru ka järgi icon_neutral.gif ja pärast seda küsib win11 parooli? icon_rolleyes.gif thumbs_down.gif erinevaid variante proovitud ja ei sobi miskit

kust kuradi kohast win 11 selle passwordi võlumise välja nõudis? installi käigus ei sisestand midagi ju icon_rolleyes.gif rufuses krt miskid linnukesed sai topitud küll jah icon_rolleyes.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Microsoft »  Windows 11 mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... , 156, 157, 158  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.