Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Markos
HV veteran
|
29.08.2024 23:14:49
|
|
|
tsitaat: |
Mikrotikil on oma integratsioon ja jälgib kõiki IP seadmeid (olemasolu).
|
See sind ei aita, wifi kaudu presence on jama nagunii. HA enda läbi companion äpi toimiv gps põhine presence töötab ideaalselt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
hentz
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Spezz
HV veteran
|
|
tagasi üles |
|
 |
jkddp
HV veteran

|
|
tagasi üles |
|
 |
avrn
Kreisi kasutaja
|
19.09.2024 13:03:23
|
|
|
Aga peab kogu elektroonika sooja käes olema?
Paljud asjad kasutavad sensorina DS1820 või NTC-d. Nood saab kaabliga sooja kohta viia. Osadel asjadel ongi kohe välise anduri valmidus.
Mingid Sonoffid on meelde jäänud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jkddp
HV veteran

|
19.09.2024 13:25:01
|
|
|
Ise küsin ise vastan. Leidsin Tuya mõõdiku.
Andur läheb resti lähedale ja hakkab ventikaid sisse/välja lülitama kui kamina temp suureks/madalaks muutub.
_________________ Kui vaja joonistada/saagida/hööveldada midagi, võib alati küsida  |
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran
|
19.09.2024 13:37:15
|
|
|
jkddp kirjutas: |
Ise küsin ise vastan. Leidsin Tuya mõõdiku.
Andur läheb resti lähedale ja hakkab ventikaid sisse/välja lülitama kui kamina temp suureks/madalaks muutub. |
Millise mõõdiku valisid? Välise anduriga või läheb elektroonika koos liitiumakuga kuuma kätte?
|
|
tagasi üles |
|
 |
miq12
HV veteran

|
20.09.2024 11:50:45
|
|
|
Tegin siia kevadel postituse seoses majaehitusega ja sain teilt head abi. Tänud veelkord! Nüüd on ehitus sealmaal, et hakkasid sisetööd ja varsti on juba maasoojuspumba (nibe) ja ventilatsiooni (airobot) seadme paigaldus. Majas põrandaküte mõlemal korrusel.
Enamus tubadel on oma kontuur. Igas toas kus oma kontuur on veetud ära ka termostaadi juhtmed kollektorite juurde. Soov oleks paigaldada automaatika, kust saaks vajadusel toa temperatuuri muuta (tahaks ikkagi et magamistubades oleks veidi jahedam jne). Küll aga ei soovi et see automaatika sõltuks wifist vms, vaid et saaks hakkama iseseisvalt ka kui netiühendus kaob ära. Korteris olen kasutanud zigbee asju ja lihtsamaid temp sensoreid jne, aga põrandakütte automaatika osas teadmisi täiesti 0.
Saan aru, et mul on vaja ajameid, mis siis neid kollektori kraane? (kui see õige nimetus) liigutaks ja termostaati, kust saab määrata temperatuuri mille alusel neid kraane liigutama hakatakse. Mul temp andureid põrandasse pandud pole. Hea oleks, kui seda infot saaks edastada/liidestada HA'ga, aga küte peab suutma toimida ka kindlasti siis, kui HA on maas vms.
_________________ RUUMIK - 3D printeri filamendid Eesti laos! |
|
tagasi üles |
|
 |
lauri
HV veteran

|
20.09.2024 12:34:31
|
|
|
Mul on tubades Airoboti (ja nende vent) termostaadid (neil on lokaalne API liides ka olemas), kütab Nibe. Töötavad ka siis kui Wifi't pole. Kasutab õhutemperatuuri, põrandaandur ei ole vajalik.
Ajamid on 230V ja termostaadid sama.
Siiani töötab väga hästi kõik.
_________________ The sh*t has hit the fan. |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
20.09.2024 13:41:28
|
|
|
Ainukene asi, et HA jaoks pead siis ise hakkama seda API't liidestama, mis pole just tore tegevus (kohalikud väga ei taha neid liidestusi pakkuda ise). Zigbee ja ZWave puhul on lihtne liidestus.
230V ajamid ja sinna otsa meeldivad / vastavad termostaadid, side mahakukkumisel jääb termostaat õhutempi järgi ikka viimast programmi jälgima ja vajadusel saab manuaalselt üle käia.
Maakütte korral tasub kaaluda ka sundvendiga liidestamist. Spets radikas läheb sissetuleva õhu ette ja kütab selle kuuma veega soojaks talvel (suvel saab tsentraaljahutuse ka nii teha). Muidu talvel laseb see airobot 1:1 elektriga õhku soojaks, olnevalt setpoint'ist võib süüa korralikult elektrit.
|
|
tagasi üles |
|
 |
miq12
HV veteran

|
20.09.2024 14:57:41
|
|
|
lauri, tänud, vaatan korra neile peale, aga meeldiks "automaatne" liidestus HA'ga
RassK, tänud, see hea info, uurin seda soojenduse asja! Kiirelt googeldasin ja näen et Nibel ka endal soojustagastusega ventilatsioonid... Huvitav kas airobotiga saab ka seda maasoojspumba liidestamist teha?
Kas nende ajamite ja kontrollerite vahele on veel mingit loogikaplokki vist vaja, mis siis hoiab ka iseseisvalt seda õiget tempi?
|
tagasi üles |
|
 |
lauri
HV veteran

|
20.09.2024 15:10:45
|
|
|
miq12 kirjutas: |
Kiirelt googeldasin ja näen et Nibel ka endal soojustagastusega ventilatsioonid... Huvitav kas airobotiga saab ka seda maasoojspumba liidestamist teha? |
Saab ka Airobotiga https://airobothome.com/products/eelkutte-ja-jahutuskalorifeer/
Hullu jahutusvõimsust ei maksa küll loota. Mul on see vahel ning puhub jahedamat õhku tuppa küll, samas konditsioneeri vastu ikka ei saa.
_________________ The sh*t has hit the fan. |
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
20.09.2024 15:20:42
|
|
|
Puhtalt rahalise kokkuhoiu mõttes täiesti mõttetu jubin (minu subjektiivne arvamus).
Mugavuse aspekti ei ole mõtet kommenteerida - igaühel omad standartid aga lauri, +1 . Kui lõppeesmärk on suvel jahutust saada siis konditsioneer on ainuõige valik.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
20.09.2024 15:33:46
|
|
|
lauri, tänud, vaatan korra neile peale, aga meeldiks "automaatne" liidestus HA'ga
RassK, tänud, see hea info, uurin seda soojenduse asja! Kiirelt googeldasin ja näen et Nibel ka endal soojustagastusega ventilatsioonid... Huvitav kas airobotiga saab ka seda maasoojspumba liidestamist teha?
Kas nende ajamite ja kontrollerite vahele on veel mingit loogikaplokki vist vaja, mis siis hoiab ka iseseisvalt seda õiget tempi? |
Mul peaks nii olema kui ma nüüd peast ei valeta: 230V NC ajamid kollektoril ja Heatit z-trm3 (Zwave) kontroller seinapeal. Temp alla läheb siis kontroller sulgeb 230V ahela. Ajam saab 230V peale ja avab tsooni.
lauri kirjutas: |
Kiirelt googeldasin ja näen et Nibel ka endal soojustagastusega ventilatsioonid... Huvitav kas airobotiga saab ka seda maasoojspumba liidestamist teha? |
Saab ka Airobotiga https://airobothome.com/products/eelkutte-ja-jahutuskalorifeer/
Hullu jahutusvõimsust ei maksa küll loota. Mul on see vahel ning puhub jahedamat õhku tuppa küll, samas konditsioneeri vastu ikka ei saa. |
Kunagi Komfovendiga sai ka suheldud sel teemal. Mul veits teistmoodi jahutus aga ka tsentraalne. Üldiselt nad mainisid, et selleks, et õhku jahutada on vaja 3x tunnis vahetada toa õhk.
Tüüpiliselt 3x tunnis kui klappe vahel pole on selle masina max võimsus üldse. Klapid vahel on (nagu mul), siis mõne toa saab ikka jahedaks ka aga talumatu liigkuumuse õnneks saab ära toast.
-vodafone- kirjutas: |
Puhtalt rahalise kokkuhoiu mõttes täiesti mõttetu jubin (minu subjektiivne arvamus).
Mugavuse aspekti ei ole mõtet kommenteerida - igaühel omad standartid aga lauri, +1 . Kui lõppeesmärk on suvel jahutust saada siis konditsioneer on ainuõige valik. |
Talvel keskmiselt 300kWh on ainuüksi sundvent mul kuus. Kont on igal juhul kiirema reageerimisajaga, samas igasse tuppa tsoonid panna... see on ka korralik kulu. Ja noh mul nt pole lubagi korteris läbi fassaadi või katuse puurida, et väliosa panna.
|
|
tagasi üles |
|
 |
miq12
HV veteran

|
20.09.2024 16:08:21
|
|
|
Jahutuseks tuleb juba konditsioneer. Planeering selline, et teisel korrusel keskel koridor ja sai pandud sinna konditsioneer suunaga tubade poole ja essal korrusel asub elutuba/köök/söögitoas, mis on esimese korruse plaanist pool pinda. Pole ilmselt ideaalne ja optimaalne, aga kui on palav, siis kindlasti aitab (ja teisel korrusel hoiab lihtsalt tubade uksed lahti).
Kas saan õigesti aru, et ajam on siis otse ühenduses selle sama toa termostaadiga? Ma algselt arvasin et sinna on mingit loogikaplokki vahele vaja, mis seda ajami ja termostaadi vahelist suhtlust "tõlgendaks".
E: Mõtlesin et mingit sellist setupit on vaja: https://www.uponor.com/et-ee/online-tootekataloog-bld/porandakutte-automaatika/juhtmevaba-porandakutte-automaatika/smatrix-wave/uponor-smatrix-wave-stardipakett-pulse-s
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
20.09.2024 17:25:41
|
|
|
No see lingitud ongi vähe keerulisem kui panna wireless kontrollerid. Selle asemel, et 230V otse ajamile anda kontrollerist on setup selline: 24V ajam Uponor moodulid -> Uponor wireless termostaadid. Sellise setupi korral oled kohe locked uponori stuffi külge. 230V puhul võib igas toas suvaline termostaat olla (mis 230V lülitab).
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
20.09.2024 23:48:03
|
|
|
tsitaat: |
Kas saan õigesti aru, et ajam on siis otse ühenduses selle sama toa termostaadiga? Ma algselt arvasin et sinna on mingit loogikaplokki vahele vaja, mis seda ajami ja termostaadi vahelist suhtlust "tõlgendaks". |
Jah sellisel kujul, kui ruumist on juhtmed veetud otse ajamlle, siis saad kasutada tavalisi termostaate, mis on lihtsad seadmed. Need võivad sisaldada ka mingit tarkust, olla pilves vms, variante on palju ja neid saab hiljem kergesti ka teistsuguste vastu vahetada, kui peaks vaja olema. Wirelessi puhul, mida vahel tuleb ka kasutada puhtalt seetõttu, et tegu on järelpaigaldusega ja tubadesse pole juhtmeid veetud, on keskel tavaliselt mingi kontroller, mis siis termostaatidega suhtleb ja kontuure lülitab, neil on teinekord ka lisafunktsoone, näiteks pumba juhtimine ja interneti liidestus vms. Tegelikult on ka tegemist lihtsa seadmega, võid sellise ka ise teha ja HA'ga juhtida, kui mune on. Odavam on ta kindlasti, vaja on vaid kontuuride arvuga sobivat zigbee või zwave releeplokki ja tubadesse zigbee või zwave temp andureid, HA's tõmbad nad standard thermostadiga kenasti kokku ja valmis. Aga, kui HA pange paneb, siis on kas tuba külm või väga palav.
|
|
tagasi üles |
|
 |
miq12
HV veteran

|
23.09.2024 10:57:07
|
|
|
Selge, tänud seletamast! Asi nüüd selgem! Juhtmed veetakse ajamite juurde, seega on lihtne ja võtan testiks mõne odavama termostaadi.
Nüüd aga termostaadi loogika kohta küsimus. Kas termostaat teeb kollektoril "korgi" alati maksimaalselt lahti ja seejärel sulgeb, kui soovitud õhutemp käes, või ta on veidi targem ja oskab arvestada ka soojenemise/jahtumise ajaga? (või see sõltub termostaadist?)
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
23.09.2024 11:37:56
|
|
|
miq12, termopea "kork" jookseb vaikselt lahti minutite jooksul senikaua kuni voolu peale saab, sulgub samas tempos.
Miskit konkreetset PID lahendust on üsnagi keerukas sinna välja arvutada, kuna termomassid on niivõrd suured ja muutused on üsna suure viitega.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
23.09.2024 11:41:57
|
|
|
Selge, tänud seletamast! Asi nüüd selgem! Juhtmed veetakse ajamite juurde, seega on lihtne ja võtan testiks mõne odavama termostaadi.
Nüüd aga termostaadi loogika kohta küsimus. Kas termostaat teeb kollektoril "korgi" alati maksimaalselt lahti ja seejärel sulgeb, kui soovitud õhutemp käes, või ta on veidi targem ja oskab arvestada ka soojenemise/jahtumise ajaga? (või see sõltub termostaadist?) |
Max ikka lahti jah. Intertsid on niivõrd suured, et seal ole mingeid poolavatud asju mõtet aretada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
23.09.2024 11:47:44
|
|
|
Samas oli siin mõningaid termostaate kah mis üritavad ennetavalt end sisse-välja lülitada ja soojuskandja inertsiga arvestada. Energiat sa nendega kokku ei hoia, lihtsalt ruumi temperatuuri kõikumine võiks seeläbi veidi väiksem tulla. Kas sa seda ka tähele paned on muidugi iseasi.
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
23.09.2024 12:00:43
|
|
|
Peab ka see aasta hakkama timmima termostaatide kellaaegu. Minu soovitu ja tegelik ei läinud üldse kokku, 6h oli soovitu saavutamise tähtaeg
Ööseks tahaks ikka tempi alla saada ja hommikuks soojaks
|
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
23.09.2024 12:56:49
|
|
|
Ööseks temp alla tähendab jahedaid varbaid siis õhtu läbi lihtsalt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
miq12
HV veteran

|
23.09.2024 13:29:00
|
|
|
Ma tegelikult mõtlesingi ühtlasema temperatuuri saavutamiseks või siis kui mõnes toas on vahepeal soov hoida veidike soojemat temperatuuri, saaks seda mugavalt "seinalt" määrata. Saan samuti aru et see ei juhtu kiirelt, kui temperatuuri termostaadis muuta. Toas on suured maast-laeni aknad, siis tundub et kui saaks termostaadiga veidi ühtlasemalt seda temperatuuri hoida, oleks parem.
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
23.09.2024 13:42:16
|
|
|
Alusta lihtsa ja odava termostaadiga, ning vaata kui palju seal üldse sul sellest kõikumist tuleb ning palju üldse suudad mõjutada üksiku toa temperatuuri. Kui näed probleemi, vaata edasi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|