Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  IT õppimine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 142, 143, 144 ... 175, 176, 177  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
jt234
HV veteran
jt234

sõnum 12.12.2012 14:02:39 vasta tsitaadiga

Ilmselt on mõeldud seda, et nende sõnade sisu on lihtsam tuletada - meelde jätta inglise keeles kui eesti keeles.
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sten260
HV kasutaja

sõnum 12.12.2012 14:09:30 vasta tsitaadiga

Vermon kirjutas:
Sa vist pole kõrgemat matemaatikat võtnud? Ma ei räägi siin 2+2=4'st vaid ikka stiilis: "Baasi, mille suhtes ruutfunktsionaalile vastab kanoonilisel kujul olev ruutvorm, nimetatakse selle ruutfunktsionaali kanooniliseks baasiks"

ruutfunktsioonile*
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 12.12.2012 14:10:57 vasta tsitaadiga

Vermon kirjutas:
Sa vist pole kõrgemat matemaatikat võtnud? Ma ei räägi siin 2+2=4'st vaid ikka stiilis: "Baasi, mille suhtes ruutfunktsionaalile vastab kanoonilisel kujul olev ruutvorm, nimetatakse selle ruutfunktsionaali kanooniliseks baasiks"
Sa ei saanud piisavalt aru.
Järgmine näide - Lobatševski geomeetria materjalide algkeeles lugemiseks piisab sul vene keele oskusest.
icon_wink.gif
tagasi üles
Vermon
Kreisi kasutaja
Vermon

sõnum 12.12.2012 15:11:35 vasta tsitaadiga

sten260 kirjutas:
Vermon kirjutas:

ruutfunktsioonile*

Ei, ruutfunktsionaal

Mnator kirjutas:
Vermon kirjutas:
Järgmine näide - Lobatševski geomeetria materjalide algkeeles lugemiseks piisab sul vene keele oskusest.
icon_wink.gif

Täpselt minu point: vene, mitte eesti keele oskusest.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 12
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 12.12.2012 15:38:38 vasta tsitaadiga

Vermon kirjutas:
...
Mnator kirjutas:
Vermon kirjutas:
icon_wink.gif

Kuipalju keeli sa siis juba valdad? 10 või 20 või 30 või veelgi rohkem, kui sinu point tahab see olla? Nii palju keeli osates võiksid pigem tõlkijana suurt karjääri teha ja muud asjad unustada icon_wink.gif
tagasi üles
Vermon
Kreisi kasutaja
Vermon

sõnum 12.12.2012 15:58:58 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
Vermon kirjutas:
...
Mnator kirjutas:
Vermon kirjutas:
icon_wink.gif

Kuipalju keeli sa siis juba valdad? 10 või 20 või 30 või veelgi rohkem, kui sinu point tahab see olla? Nii palju keeli osates võiksid pigem tõlkijana suurt karjääri teha ja muud asjad unustada icon_wink.gif

Trollid lihtsalt jah? Lobatševski geomeetriat ma pole õppinud aga pakun, et ta on vene keeles lihtsam õppida kui eesti keeles (tingimusel muidugi, et sa räägid vene keelt sama hästi eesti keelt) kuna algkeel on vene keel. Mina pole väitnud, et ma oskan ühtegi keelt peale inglise ja eesti.
Kuidas sa ei usu nii põhimõttelist asja, et tõlkes lähevad tihti asjad kaotsi?
tagasi üles
kusti85
Tavaline kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 12.12.2012 16:02:23 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Kuidas sa ei usu nii põhimõttelist asja, et tõlkes lähevad tihti asjad kaotsi?

Juhul kui sul on õigus, siis on kõigis matemaatilistes tekstides, mis on tõlgitud mingist kolmandast keelest (inglise, soome, ukraina, ladina) inglise keelde, midagi tõlkes kaduma läinud.......

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 12.12.2012 16:02:44 vasta tsitaadiga

Matemaatika tegelik keel on valemite keel. Katsu see endale selgeks teha!
tagasi üles
jt234
HV veteran
jt234

sõnum 12.12.2012 16:30:25 vasta tsitaadiga

Vermon ilmselt üritab väita, et selleks, et matemaatikast eesti keeles rääkides-lugedes aru saada, peab termineid eelnevalt teadma ning üldist ülevaadet omama, samas, kui nt inglise(või antud näitel siis vene) keeles ei pea aru saamiseks teemaga eelnevaid kokkupuuteid olema.
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 12.12.2012 16:32:28 vasta tsitaadiga

Asi pole nii palju tõlkes kadumise tõttu vaid korralikes tõlkijais kes suudavad mõtet lihtsalt edasi kanda. Juturaamatute koha pealt on sellega pidevalt probleeme, matemaatika koha pealt pole eriti suuri võrdlusi teinud.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Mnator
HV Guru

sõnum 12.12.2012 16:35:49 vasta tsitaadiga

Nostalgiaks võite nimetada aga miskipärast suudeti nõuka ajal igas valdkonnas korralikult eesti keelde tõlkida. Hiljem tundub, et see on rohkem algkooli tasemega isikute pärusmaaks jäetud.........
tagasi üles
Vermon
Kreisi kasutaja
Vermon

sõnum 12.12.2012 19:41:36 vasta tsitaadiga

Ma ei mõtlegi faktide kaotsi minemist tõlkimisel vaid ikka väljenduskeerukust.
Valemeid ma pole absoluutselt maininud kuskil, jutt käib ikka tekstist.

Irratsionaalarv on ju väga ilus eestikeelne sõna. icon_razz.gif
tagasi üles
-Innu-
HV kasutaja

sõnum 12.12.2012 19:47:46 vasta tsitaadiga

Tõlked on mõne koha peal huvitavad.

dot product = skalaarkorrutis
Inglise keeles on selline nimi, sest kahe vektori vahel on dot (punkt).
Eesti keeles on selline nimi, sest vastus on skalaar.

cross product = vektorkorrutis
Cross product, sest tehte vahel on cross (rist).
Vektorkorrutis, sest vastus on vektor.

Kumb neist nüüd parem on? icon_smile.gif
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
mattiaza
HV kasutaja
mattiaza

sõnum 13.12.2012 15:50:52 vasta tsitaadiga

estplayer kirjutas:
Miks siin teemas pole välismaal õppimisest räägitud? Endal mõttes minna USAsse või Inglismaale pärast gümnaasiumit (hetkel 11. klass). Huvitab just computer science eriala, kuid pole kindel, kas haridustase on niivõrd erinev, et oleks mõtet hakata kuhugile välismaale pürgima.
Sest keegi pole veel uurinud selle kohta. icon_smile.gif Kui on huvi, võin konkreetsetele küsimustele vastata. Aastatega on muidugi õppemaksud, tingimused, vist ka Eesti riigieksamid palju muutunud. Uue aasta alguses on siit mõnel nooremal entusiastil plaan ka väike wiki või seletus kõige kohta kirjutada.
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
jõehobu
külaline

sõnum 13.12.2012 18:08:43 vasta tsitaadiga

kurat põhikoolis sai lebo lastud nüüd gümnaasiumis mõtlesin et saaks nii jätkata, aga kahed tulevad peale, iseenesest saan kõigest väga hästi aru aga nii kui sa koduseid töid ei tee kohe hinded langevad nii 40% . Nüüd vaikselt taltsutan ennast õppima, kusjuures ime mis sugune, nii kui viitsin õppida kohe viied, neljad kukuvad icon_razz.gif

soov oleks minna kõrg kooli ka, it alast suunda õppima (eks näis veel mis ala täpsemalt) , selleks vaja muidugi eksamid korralikult ära teha icon_smile.gif
tagasi üles
jt234
HV veteran
jt234

sõnum 13.12.2012 18:16:54 vasta tsitaadiga

Viimane aeg õppima hakata sel juhul.
IT vajab peale koolis õppimise ka suurel hulgal ise lugemist ja uurimist.

Draqula
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2012 10:08:53 vasta tsitaadiga

jõehobu kirjutas:
kurat põhikoolis sai lebo lastud nüüd gümnaasiumis mõtlesin et saaks nii jätkata, aga kahed tulevad peale, iseenesest saan kõigest väga hästi aru aga nii kui sa koduseid töid ei tee kohe hinded langevad nii 40% . Nüüd vaikselt taltsutan ennast õppima, kusjuures ime mis sugune, nii kui viitsin õppida kohe viied, neljad kukuvad icon_razz.gif

soov oleks minna kõrg kooli ka, it alast suunda õppima (eks näis veel mis ala täpsemalt) , selleks vaja muidugi eksamid korralikult ära teha icon_smile.gif

Uuri välja mis riigieksameid läheb vaja nendes koolides ja neil erialadel mis huvi pakuvad.
Eelmiste aastate riigieksamite ülesanded on kättesaadavad, uuri neid, võrdle erinevate aastate variante ja saad selgema pildi sellest, mida pead oskama, et teha hea tulemus, et heasse kooli saada.

Lihtsam on kogu gümnaasiumi aeg stabiilselt keskmiselt pingutada, kui et veidi enne eksameid ennast pooleks pingutada.
Aga noh, ma tegin oma riigieksamid 12 aastat tagasi...

Õige on ka see, et kui tööle lähed peale head kooli, siis reaalsete oskuste hankimiseks tuleb väga palju materjali endal läbi töötada, katsetada jne.
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 14.12.2012 10:47:39 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
Nostalgiaks võite nimetada aga miskipärast suudeti nõuka ajal igas valdkonnas korralikult eesti keelde tõlkida. Hiljem tundub, et see on rohkem algkooli tasemega isikute pärusmaaks jäetud.........

No ei suudetud ikka küll. Kõigepealt olid juba venekeelsed tõlked muudest keeltest vigased ja siis nendest tehti veel ( kui üldse tehti) vigaseid tõlkeid eesti keelde.
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 24
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 14.12.2012 11:17:12 vasta tsitaadiga

sukelduja kirjutas:
Mnator kirjutas:

No ei suudetud ikka küll. Kõigepealt olid juba venekeelsed tõlked muudest keeltest vigased ja siis nendest tehti veel ( kui üldse tehti) vigaseid tõlkeid eesti keelde.
Mulle selliselt vigaseid juhtumisi silme ette ei sattunud. Tsenseeritud oli üht-teist ja osasid asju ei tõlgitud üldse, seda küll. Aga sisu originaaliga võrreldes on praeguse aja tõlked sadu kordi hullemad.
Aga kui sinu kogemused halvemad on, siis sellele ei või ma midagi.
tagasi üles
guest1902
Kreisi kasutaja
guest1902

sõnum 15.12.2012 01:36:40 vasta tsitaadiga

ot:
lolque, laote siin matemaatilist semantikat
aga kui juba funktsionaale ja mitteeukleidilist geomeetriat (seda läheb tõenäoliselt vaja üldse füsas) lititakse
siis eestikeelsetes definitsioonides oritenteerumine ei tohiks takistuseks olla
palju on tuimalt ingl k üle kantud, ainult väga basic tase on eestlaste oma leiutis või russitsism (kes kurat võttis kasutusele sõna "korpus"?)
---
ja siis tuleb keegi lagedale "matemaatika tegelik keel on valemite keel" icon_lol.gif
juba notatsioonis on niivõrd palju varieeruvusi; lisaks ega kõike ei saagi matemaatiliste valemitena esitada, ilma et oma notatsiooni ei defineeriks
Muidu paneb mõtisklema, et mida programmeerija statistikaga peale hakkab.
Noh, olenevalt projekti iseloomust on vaja nkn sellist matemaatilist aparatuuri omandada, mida kõrgkoolis ei õpetata (dunno, nt kvaternioonid?), aga statistika...
Igast diskmatid ja algoritmikad on muidugi must have

tagasi üles
jõehobu
külaline

sõnum 15.12.2012 02:16:09 vasta tsitaadiga

Gümnaasiumis oleva programmeerimis lisakursusest vähe... gümnaasiumi lõpetades mida see kursuse läbimine mulle annab ? Saan mingise paremasse kõrgkooli programmeerimis suunda minna ?
tagasi üles
guest1902
Kreisi kasutaja
guest1902

sõnum 15.12.2012 02:20:19 vasta tsitaadiga

Ise teed endale õppekava, mingeid "paremaid suundi" pole, suunavalik on erialaga määratud.
tagasi üles
jõehobu
külaline

sõnum 15.12.2012 02:23:52 vasta tsitaadiga

ei jah, sellest saan aru aga kas see kursus annab mulle mingeid lisa võimalusi ka ? või vahet pole, kas on mul see kursus olnud, või mitte
tagasi üles
guest1902
Kreisi kasutaja
guest1902

sõnum 15.12.2012 02:48:24 vasta tsitaadiga

Ei anna üldiselt, kui mingit spets lepingut ülikooliga pole.
Mul endal saada paari ainepunkti jagu gümna kursuste eest, aga pole viitsinud ümber kantida.

Muidu kui kursus asjalik, siis mööda külge maha ei jookse.

tagasi üles
Taux007
HV veteran
Taux007

sõnum 15.12.2012 11:16:50 vasta tsitaadiga

jõehobu, mul oli samuti gümnaasiumis Pascali algõpe + hiljem "programmeerimine" Excelis. Ma ei saa öelda, et sellest pole kasu olnud.
1) Loogikat arendas
2) Ülikoolis oli seetõttu lihtsam informaatikaid teha
3) Motiveerib vaikselt ise programmeerimist õppima, kuna vahepealse ajaga on jõudnud "settida".
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  IT õppimine mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 142, 143, 144 ... 175, 176, 177  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.