Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
jt234
HV veteran

|
12.12.2012 14:02:39
|
|
|
Ilmselt on mõeldud seda, et nende sõnade sisu on lihtsam tuletada - meelde jätta inglise keeles kui eesti keeles.
_________________ Dima oli siin |
|
Kommentaarid: 130 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
0 :: |
122 |
|
tagasi üles |
|
 |
sten260
HV kasutaja
|
12.12.2012 14:09:30
|
|
|
Vermon kirjutas: |
Sa vist pole kõrgemat matemaatikat võtnud? Ma ei räägi siin 2+2=4'st vaid ikka stiilis: "Baasi, mille suhtes ruutfunktsionaalile vastab kanoonilisel kujul olev ruutvorm, nimetatakse selle ruutfunktsionaali kanooniliseks baasiks" |
ruutfunktsioonile*
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
12.12.2012 14:10:57
|
|
|
Sa vist pole kõrgemat matemaatikat võtnud? Ma ei räägi siin 2+2=4'st vaid ikka stiilis: "Baasi, mille suhtes ruutfunktsionaalile vastab kanoonilisel kujul olev ruutvorm, nimetatakse selle ruutfunktsionaali kanooniliseks baasiks" |
Sa ei saanud piisavalt aru.
Järgmine näide - Lobatševski geomeetria materjalide algkeeles lugemiseks piisab sul vene keele oskusest.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vermon
Kreisi kasutaja

|
12.12.2012 15:11:35
|
|
|
sten260 kirjutas: |
ruutfunktsioonile* |
Ei, ruutfunktsionaal
Mnator kirjutas: |
Järgmine näide - Lobatševski geomeetria materjalide algkeeles lugemiseks piisab sul vene keele oskusest.
 |
Täpselt minu point: vene, mitte eesti keele oskusest.
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
1 :: |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
12.12.2012 15:38:38
|
|
|
...
 |
Täpselt minu point: vene, mitte eesti keele oskusest. |
Kuipalju keeli sa siis juba valdad? 10 või 20 või 30 või veelgi rohkem, kui sinu point tahab see olla? Nii palju keeli osates võiksid pigem tõlkijana suurt karjääri teha ja muud asjad unustada
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vermon
Kreisi kasutaja

|
12.12.2012 15:58:58
|
|
|
...
 |
Täpselt minu point: vene, mitte eesti keele oskusest. |
Kuipalju keeli sa siis juba valdad? 10 või 20 või 30 või veelgi rohkem, kui sinu point tahab see olla? Nii palju keeli osates võiksid pigem tõlkijana suurt karjääri teha ja muud asjad unustada  |
Trollid lihtsalt jah? Lobatševski geomeetriat ma pole õppinud aga pakun, et ta on vene keeles lihtsam õppida kui eesti keeles (tingimusel muidugi, et sa räägid vene keelt sama hästi eesti keelt) kuna algkeel on vene keel. Mina pole väitnud, et ma oskan ühtegi keelt peale inglise ja eesti.
Kuidas sa ei usu nii põhimõttelist asja, et tõlkes lähevad tihti asjad kaotsi?
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
12.12.2012 16:02:23
|
|
|
tsitaat: |
Kuidas sa ei usu nii põhimõttelist asja, et tõlkes lähevad tihti asjad kaotsi? |
Juhul kui sul on õigus, siis on kõigis matemaatilistes tekstides, mis on tõlgitud mingist kolmandast keelest (inglise, soome, ukraina, ladina) inglise keelde, midagi tõlkes kaduma läinud.......
_________________ Rockmuusikateemaline viktoriin Tallinnas - https://www.facebook.com/groups/rocktoriintallinn/
Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER |
|
Kommentaarid: 217 loe/lisa |
   |
3 :: |
183 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
12.12.2012 16:02:44
|
|
|
Matemaatika tegelik keel on valemite keel. Katsu see endale selgeks teha!
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
jt234
HV veteran

|
12.12.2012 16:30:25
|
|
|
Vermon ilmselt üritab väita, et selleks, et matemaatikast eesti keeles rääkides-lugedes aru saada, peab termineid eelnevalt teadma ning üldist ülevaadet omama, samas, kui nt inglise(või antud näitel siis vene) keeles ei pea aru saamiseks teemaga eelnevaid kokkupuuteid olema.
|
   |
122 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
12.12.2012 16:32:28
|
|
|
Asi pole nii palju tõlkes kadumise tõttu vaid korralikes tõlkijais kes suudavad mõtet lihtsalt edasi kanda. Juturaamatute koha pealt on sellega pidevalt probleeme, matemaatika koha pealt pole eriti suuri võrdlusi teinud.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
12.12.2012 16:35:49
|
|
|
Nostalgiaks võite nimetada aga miskipärast suudeti nõuka ajal igas valdkonnas korralikult eesti keelde tõlkida. Hiljem tundub, et see on rohkem algkooli tasemega isikute pärusmaaks jäetud.........
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vermon
Kreisi kasutaja

|
12.12.2012 19:41:36
|
|
|
Ma ei mõtlegi faktide kaotsi minemist tõlkimisel vaid ikka väljenduskeerukust.
Valemeid ma pole absoluutselt maininud kuskil, jutt käib ikka tekstist.
Irratsionaalarv on ju väga ilus eestikeelne sõna.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
-Innu-
HV kasutaja
|
12.12.2012 19:47:46
|
|
|
Tõlked on mõne koha peal huvitavad.
dot product = skalaarkorrutis
Inglise keeles on selline nimi, sest kahe vektori vahel on dot (punkt).
Eesti keeles on selline nimi, sest vastus on skalaar.
cross product = vektorkorrutis
Cross product, sest tehte vahel on cross (rist).
Vektorkorrutis, sest vastus on vektor.
Kumb neist nüüd parem on?
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
mattiaza
HV kasutaja

|
13.12.2012 15:50:52
|
|
|
estplayer kirjutas: |
Miks siin teemas pole välismaal õppimisest räägitud? Endal mõttes minna USAsse või Inglismaale pärast gümnaasiumit (hetkel 11. klass). Huvitab just computer science eriala, kuid pole kindel, kas haridustase on niivõrd erinev, et oleks mõtet hakata kuhugile välismaale pürgima. |
Sest keegi pole veel uurinud selle kohta. Kui on huvi, võin konkreetsetele küsimustele vastata. Aastatega on muidugi õppemaksud, tingimused, vist ka Eesti riigieksamid palju muutunud. Uue aasta alguses on siit mõnel nooremal entusiastil plaan ka väike wiki või seletus kõige kohta kirjutada.
|
|
Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
jõehobu
külaline
|
13.12.2012 18:08:43
|
|
|
kurat põhikoolis sai lebo lastud nüüd gümnaasiumis mõtlesin et saaks nii jätkata, aga kahed tulevad peale, iseenesest saan kõigest väga hästi aru aga nii kui sa koduseid töid ei tee kohe hinded langevad nii 40% . Nüüd vaikselt taltsutan ennast õppima, kusjuures ime mis sugune, nii kui viitsin õppida kohe viied, neljad kukuvad
soov oleks minna kõrg kooli ka, it alast suunda õppima (eks näis veel mis ala täpsemalt) , selleks vaja muidugi eksamid korralikult ära teha
|
|
tagasi üles |
|
 |
jt234
HV veteran

|
13.12.2012 18:16:54
|
|
|
Viimane aeg õppima hakata sel juhul.
IT vajab peale koolis õppimise ka suurel hulgal ise lugemist ja uurimist.
|
   |
122 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draqula
HV Guru
|
14.12.2012 10:08:53
|
|
|
jõehobu kirjutas: |
kurat põhikoolis sai lebo lastud nüüd gümnaasiumis mõtlesin et saaks nii jätkata, aga kahed tulevad peale, iseenesest saan kõigest väga hästi aru aga nii kui sa koduseid töid ei tee kohe hinded langevad nii 40% . Nüüd vaikselt taltsutan ennast õppima, kusjuures ime mis sugune, nii kui viitsin õppida kohe viied, neljad kukuvad
soov oleks minna kõrg kooli ka, it alast suunda õppima (eks näis veel mis ala täpsemalt) , selleks vaja muidugi eksamid korralikult ära teha  |
Uuri välja mis riigieksameid läheb vaja nendes koolides ja neil erialadel mis huvi pakuvad.
Eelmiste aastate riigieksamite ülesanded on kättesaadavad, uuri neid, võrdle erinevate aastate variante ja saad selgema pildi sellest, mida pead oskama, et teha hea tulemus, et heasse kooli saada.
Lihtsam on kogu gümnaasiumi aeg stabiilselt keskmiselt pingutada, kui et veidi enne eksameid ennast pooleks pingutada.
Aga noh, ma tegin oma riigieksamid 12 aastat tagasi...
Õige on ka see, et kui tööle lähed peale head kooli, siis reaalsete oskuste hankimiseks tuleb väga palju materjali endal läbi töötada, katsetada jne.
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
34 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
14.12.2012 10:47:39
|
|
|
Nostalgiaks võite nimetada aga miskipärast suudeti nõuka ajal igas valdkonnas korralikult eesti keelde tõlkida. Hiljem tundub, et see on rohkem algkooli tasemega isikute pärusmaaks jäetud......... |
No ei suudetud ikka küll. Kõigepealt olid juba venekeelsed tõlked muudest keeltest vigased ja siis nendest tehti veel ( kui üldse tehti) vigaseid tõlkeid eesti keelde.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
14.12.2012 11:17:12
|
|
|
sukelduja kirjutas: |
Nostalgiaks võite nimetada aga miskipärast suudeti nõuka ajal igas valdkonnas korralikult eesti keelde tõlkida. Hiljem tundub, et see on rohkem algkooli tasemega isikute pärusmaaks jäetud......... |
No ei suudetud ikka küll. Kõigepealt olid juba venekeelsed tõlked muudest keeltest vigased ja siis nendest tehti veel ( kui üldse tehti) vigaseid tõlkeid eesti keelde. |
Mulle selliselt vigaseid juhtumisi silme ette ei sattunud. Tsenseeritud oli üht-teist ja osasid asju ei tõlgitud üldse, seda küll. Aga sisu originaaliga võrreldes on praeguse aja tõlked sadu kordi hullemad.
Aga kui sinu kogemused halvemad on, siis sellele ei või ma midagi.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
15.12.2012 01:36:40
|
|
|
ot: |
lolque, laote siin matemaatilist semantikat
aga kui juba funktsionaale ja mitteeukleidilist geomeetriat (seda läheb tõenäoliselt vaja üldse füsas) lititakse
siis eestikeelsetes definitsioonides oritenteerumine ei tohiks takistuseks olla
palju on tuimalt ingl k üle kantud, ainult väga basic tase on eestlaste oma leiutis või russitsism (kes kurat võttis kasutusele sõna "korpus"?)
---
ja siis tuleb keegi lagedale "matemaatika tegelik keel on valemite keel"
juba notatsioonis on niivõrd palju varieeruvusi; lisaks ega kõike ei saagi matemaatiliste valemitena esitada, ilma et oma notatsiooni ei defineeriks |
Muidu paneb mõtisklema, et mida programmeerija statistikaga peale hakkab.
Noh, olenevalt projekti iseloomust on vaja nkn sellist matemaatilist aparatuuri omandada, mida kõrgkoolis ei õpetata (dunno, nt kvaternioonid?), aga statistika...
Igast diskmatid ja algoritmikad on muidugi must have
_________________ assumption is the mother of all fuck ups
,,think before you print and save a ROOT::TTree'' |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
jõehobu
külaline
|
15.12.2012 02:16:09
|
|
|
Gümnaasiumis oleva programmeerimis lisakursusest vähe... gümnaasiumi lõpetades mida see kursuse läbimine mulle annab ? Saan mingise paremasse kõrgkooli programmeerimis suunda minna ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
15.12.2012 02:20:19
|
|
|
Ise teed endale õppekava, mingeid "paremaid suundi" pole, suunavalik on erialaga määratud.
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
jõehobu
külaline
|
15.12.2012 02:23:52
|
|
|
ei jah, sellest saan aru aga kas see kursus annab mulle mingeid lisa võimalusi ka ? või vahet pole, kas on mul see kursus olnud, või mitte
|
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
15.12.2012 02:48:24
|
|
|
Ei anna üldiselt, kui mingit spets lepingut ülikooliga pole.
Mul endal saada paari ainepunkti jagu gümna kursuste eest, aga pole viitsinud ümber kantida.
Muidu kui kursus asjalik, siis mööda külge maha ei jookse.
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Taux007
HV veteran

|
15.12.2012 11:16:50
|
|
|
jõehobu, mul oli samuti gümnaasiumis Pascali algõpe + hiljem "programmeerimine" Excelis. Ma ei saa öelda, et sellest pole kasu olnud.
1) Loogikat arendas
2) Ülikoolis oli seetõttu lihtsam informaatikaid teha
3) Motiveerib vaikselt ise programmeerimist õppima, kuna vahepealse ajaga on jõudnud "settida".
|
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
   |
46 |
|
tagasi üles |
|