Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Mis kettast alustatkse operatsiooni süsteemi laadimist "default"-is tulevikus? |
Drive A: |
|
8% |
[ 8 ] |
Drive C: |
|
71% |
[ 71 ] |
Miski muu |
|
20% |
[ 20 ] |
|
hääli kokku : 99 |
|
autor |
|
siinus
HV Guru

|
08.04.2009 15:25:25
|
|
|
a mis vahet sel on, mida bios tahab A'sse või B'sse saada? Kui windowsis määran ketta tähiseks [A], siis biosil pole midagi vastu möliseda.
Floppy't on võimalik ka teistele tähtedele siduda.
_________________ suck less | ANNA MU SAI!
Ma arvasin, et see oli Priit, aga tegelikult oli Tõnu, |
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
08.04.2009 16:38:05
|
|
|
bios tahab lihtasalt meediat, millelt ennast korda seada (viimase võimalusena tarkvaralisel meetodil)
win lubab tõesti küllalt vabalt kettatähistega manipuleerida aga kas sel on mõtet, seda tasub enne iseendale korralikult selgeks teha
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
3 :: |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
08.04.2009 16:47:29
|
|
|
Vana World Order töötab minu meelest piisavalt hästi ega tekita probleeme. Milleks hakata töötavat asja torkima ja endale võimalikke lisaprobleeme tekitama?
|
|
Kommentaarid: 730 loe/lisa |
   |
1 :: |
551 |
|
tagasi üles |
|
 |
jkddp
HV veteran

|
08.04.2009 18:46:09
|
|
|
minumeelest tuleb point välla selles, et kui võtad suvalise aparaadi ette. ja tahad ta tööle panna. siis bioses valid tähe alt ta tööle tahad panna. täiest lollikindel variant ju? Ilma, et sa mingeid teadmisi peaks omama arvuti üles bootimisel?
_________________ Kui vaja joonistada/saagida/hööveldada midagi, võib alati küsida  |
|
Kommentaarid: 64 loe/lisa |
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andykas
HV veteran

|
08.04.2009 18:52:07
|
|
|
hda või sda.
|
|
Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
08.04.2009 19:28:42
|
|
|
jkddp kirjutas: |
minumeelest tuleb point välla selles, et kui võtad suvalise aparaadi ette. ja tahad ta tööle panna. siis bioses valid tähe alt ta tööle tahad panna. täiest lollikindel variant ju? Ilma, et sa mingeid teadmisi peaks omama arvuti üles bootimisel? |
Kui sellest segasest tekstist õigesti aru sain, siis vist veidi kentsakas - nimelt ei pruugi päris igal kettal siiski üldse süsteemi ollagi. Sa pead ikkagi teadma, et mis kettal on süsteem, mida sa parajasti tööle panna tahad. Ja kuna süsteemis olev (rakendus)tarkvara võib ka omakorda olla suva ketastel, siis peab kuskil olema täpne info selle kohta, kus mis asub. Kui see on rikutud, siis sul normaalselt töötada ei ole võimalik.
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
08.04.2009 20:45:07
|
|
|
Öelge mulle keegi, milline bios teeb nendel tähtedel vahet?
Ainus asi, mis mul silma on jäänd, on A ja B (ehk floppyseadmete) sisse/välja lülitamine.
Isegi winxp bootloader ajab asju stiilis: Disk(0)Partition(1) jne.
|
   |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
08.04.2009 21:46:54
|
|
|
djpvx: BIOS-is on füüsiliselt määratud, millise konkreetse aadressi peal A ja B asuvad. Seetõttu ongi nii, et "vaikimisi" pöördumise korral pöördub BIOS A või B seadme poole.
Ja kui Sul masinas cd-seadet ja USB-seadmeid pole, siis on Sul ainus võimalus Windowsi masinasse installida Flopy-installi kaudu. 8) Ja kui flopiseadet ja flopisid pole, siis pole ka mingit Windowsi.
------------------------------------------------------------------
Täna tegelesin just BIOS-i fläshimisega. Õnneks oli masinas Windows olemas ja ma sain kasutada Windowsis töötavat Fläshi. Vastasel juhul oleks ma pidanud kasutama vana head - flopilt toimivat varianti
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
09.04.2009 08:17:08
|
|
|
djpvx kirjutas: |
Öelge mulle keegi, milline bios teeb nendel tähtedel vahet?
Ainus asi, mis mul silma on jäänd, on A ja B (ehk floppyseadmete) sisse/välja lülitamine.
Isegi winxp bootloader ajab asju stiilis: Disk(0)Partition(1) jne. |
bios ise ei tea neist tähtedest ega diskidest kuigi palju. Need on ikka tähised inimeste jaoks. bios tegutseb tegelikult ise katkestuste ja rauale reserveeritud aadresside kaudu. Kui Assemblerit juhtud kunagi õppima ja seda DOS tasemel, siis saad nendest asjadest korralikumat pilti silme ette
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Absona
Lõuapoolik

|
09.04.2009 09:05:00
|
|
|
Mina olen C: poolt, las ajalugu säilib, pole vaja ära solkima hakata.
Spoiler 
In computers, active storage drives are automatically assigned a drive letter, beginning with the letter A. The DOS operating system followed the drive letter with a colon, as in A: . Prior to flash memory devices, computers incorporated floppy disk drives for portable storage, so the A and B drive letters were preserved by the system to be assigned to these devices[b]. [b]This left C as the first letter available for the hard disk. So it is that the hard disk became known as the C: drive.
In days past hard disks were small enough that they were not divided into partitions, so a single drive letter was all that was required. The operating system was always installed on the C: drive and virtually all instructions for software and device drivers also referred to the C: drive. Today its a different story.
Todays hard disks are often several hundred gigabytes, or even as much as a terabyte, and growing. Generally, computer users find that dividing large disks into several partitions or sections is handy for organization. In some cases it is even required by the computers BIOS and/or operating system. With each additional partition created on the drive, the system assigns a new, sequential drive letter that it handles as a separate storage device. Thus, a C: drive today might only refer to a very small portion of a much larger disk that houses several additional drive letters.
With the proliferation of computers came exploitation by malicious hackers, malware, viruses and spyware. The C: drive is the common target because it is the default drive for installation of the operating system. For this reason some people with an eye for security choose to create a small C: drive to hold a few DOS utilities and other files, but install the main operating system on the D: drive. While this certainly doesnt guarantee freedom from hackers, viruses or malware, it does automatically eliminate those threats that target the C: drive as the place where the operating system will be found.
Before partitioning a new hard drive, it might be helpful to read about the different strategies people are using to minimize risks, organize data, and accommodate different operating systems and purposes. Creating a C: drive that is drastically reduced in size and retired from key use is probably a wise option. However, games made for DOS will require installation on the C: drive, so if you will be using these be sure to allocate enough space. Also, some older software packages install automatically to the C: drive regardless of where the operating system is located.
Lühidalt öeldes kui hakati personaalarvuteid tootma, siis loodi kõigepealt A: ketas flopiketta jaoks, siis jäi A: kettast väheks, loodi teine ketas ehk B: flopy jaoks. Selleks jäi ka väheks, loodi C: ketas mille all hakkas istuma esimene füüsiline ketas ehk HDD. D:, E: jne on juba uuem ajastu, mille all istuvad erinevad optilised seadmed ja igasugused lisavidinad.
_________________ Veebilehed, veebiprogrammeerimine, veebilahendused
Erinevad rakendused ja skriptid.
viimati muutis Absona 09.04.2009 09:07:32, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
09.04.2009 09:07:16
|
|
|
Väike tähelepanek. Vahetasin paar iaasta vanusel Asuse emaplaadil patarei ära. Ja pärast patarei vahetust esmane Bootimise "algasend":
- Flopi
- kõvaketas
- cd-rom
Ja ülejäänud, nagu USB jms. olid üldse määramata.
|
|
   |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
09.04.2009 09:17:51
|
|
|
tahanteada, ja see puutub asjasse kuidas?
_________________ There is no place like 127.0.0.1 |
|
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
HacaX
HV Guru

|
12.04.2009 17:30:47
|
|
|
Minu jaoks räägib A:'st alustamise poolt see, et siis on 2 tähte rohkem partide jaoks. Ehkki jah, minusuguste kasutajate kontingent kes masinas rohkem kui viit-kuut parti omab ka parajalt väike ja ülejäänutele see argument tõenäoliselt ei loe (endal on koguaeg kasutuse kõik tähed C:'st O:'ni ning V: ja X:, kui aeg-ajalt ka P: ja W: käiku lähevad siis ongi suhteliselt kitsas käes )
Aga iseenesest võiks A: ja B: siiski jääda - hea teada et vahetatav ketas on kindla koha peal. Kui masinal flopiseadmeid pole siis võiks vabalt CD/DVD seade nende tähtede all maanduda
_________________ IMO & GPLed |
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
12.04.2009 18:22:26
|
|
|
Renka: Täiesti otseselt puutub teemasse. Kuna näitab seda, et firma on ette arvestanud olukorraga, et on vaja "pimedast peast" mingi kindla, konkreetse väliseadme poole pöörduda. N-ö "Blind Flash" olukord. Tavakasutajal on lihtne, mugav, kui fläshimiseks on ekraanil pilt - aga, kui fläsh on "metsas" ja ekraanil "must pilt", mis siis saab. 8)
Samas "Blind Flash" - BIOS-i seadetele algasend, flopiseade (A) arvutile külge ja arvuti tööle. Tehakse jõuga fläsh A-kettalt, siis Restart ja ongi arvutil taas pilt ees olemas
|
|
   |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
12.04.2009 18:28:49
|
|
|
tahanteada, nimeta mulle mõni seade, mis seda nn "blind flash"'i toetab.
|
   |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
12.04.2009 18:31:37
|
|
|
HacaX, mul tuleb meelde, et opsüssil on vähemalt flopyde puhul mõnikord hea ja mõnikord segav komme --- kui A-st ei leita loetavat flopyt, siis tahab opsüss ise B-seadet kasutada ja vastupidi.... See omadus võimaldab head trikki, et saab kopeerida ühes ja samas seadmes A-lt B-le andmeid.
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
12.04.2009 18:31:45
|
|
|
tahanteada, kuidas kurat see teemasse puutub?
|
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
12.04.2009 18:34:07
|
|
|
Renka kirjutas: |
tahanteada, kuidas kurat see teemasse puutub? |
...ehk sedaviisi, et mis häirib kõvaketaste/partide loendamist alustada A-st nagu kõige esimeses postituses seda küsiti.........
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
12.04.2009 18:37:09
|
|
|
See ei oe BIOSiga kuidagi seotud ju. Opsysteemis pannakse paika see kuidas ketast tähistatakse.
|
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
12.04.2009 18:44:53
|
|
|
See võimaldab sul jah käsitsi ümber mängida, kui sa seda niiväga tahad.
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
12.04.2009 18:55:39
|
|
|
XYZ, Ketaste tähistamine ei ole BIOSiga seotud ju. Asi on OSis kinni. Ma ei saa aru miks te üritate seda teemat siin BIOSi tasandile viia kui see ei ole sellega seotud.
Panin enne ühe lingi ka. Lugege: http://en.wikipedia.org/wiki/Drive_letter
|
   |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
12.04.2009 19:07:54
|
|
|
BIOS tasand lihtsalt teeb kaks esimest kettatähist veidi erinevaks teistest. Hea tahtmise juures oleks see võimalik ümber teha. Aga seda tahtmist tegijatel pole, tõenäoliselt parema ühtesobivuse nimel vanaga, "IBM PC compatible" järjepidevuse nimel.
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|