Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Fotograafia »  juttu AA akudest ja laadijatest märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 15, 16, 17  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
NoMilleks
HV kasutaja

sõnum 15.12.2008 16:40:17 vasta tsitaadiga

Niisiis, sai ka tellitud TechnoLine BC 900 iCharger. Kaasas olnud akudele kütsin kohe 500 mA peale, kusjuures üks neist sai voolu ainult pool tundi, siis näitas laadija "full". NiMH akudel vist ongi see pinge laadimise ajal ebastabiilsem, kui NiCd akudel ning mingi juhuslik pingelangus eksitas laadijat ning pani ta arvama, et see aku on täis, arvan ma. Keerasin siis laadimisvoolu 700 mA peale, suurema laadimisvooluga olla ka pinge jälgimine hõlpsam. Samuti aitas see laadija ellu äratada ühed vanad AAA mõõdus GP akud, 1000 mAh. Test näitas neil mahutavuseks midagi 300-400 mAh vahel, peale refreshi sai mõlema mahutavuseks 800 mAh, mis on vist päris hea. thumbs_up.gif
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vull
HV veteran

sõnum 15.12.2008 17:49:23 vasta tsitaadiga

2 sotti
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4172

raamat
HV Guru
raamat

sõnum 15.12.2008 19:53:16 vasta tsitaadiga

EDIT:
Boo... siin olid tähelepanekud AA ja AAA akude laadimisel saadud mAh näitudest, mida laadija kasutusjuhend nimetab "accumulated capacity" ning mida mõõdetakse laadimise käigus kuni aku saab täis. Ei üritanudki samavääristada seda tühjendamisel mõõtmisega ning nende mõõtmiste erinevus on niigi ilmselge.

Sõna mahtuvus kasutamine antud näitude puhul tekitas poleemikat.

Kuna ma ei viitsi sel teemal enam jahuda, siis korjasin oma uitmõtted lihtsalt ära.

viimati muutis raamat 16.12.2008 23:18:55, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 358 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 3 :: 276
tagasi üles
A.S.
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 15.12.2008 21:13:51 vasta tsitaadiga

raamat kirjutas:
Ma arvan, et mahtuvust mõõdetakse selle järgi, kui palju sinna laadimise käigus vurtsu sisse pannakse

Valesti arvad, selle järgi saad vaid hinnata, palju energiast laadimisel kaduma läheb (soojuseks jms). Tegeliku mahutavuse saad teada ikkagi täielikult täislaetud aku tühjendamisel. Mida väiksema vooluga tühjendad, seda rohkem energiat kätte saad.

Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
NoMilleks
HV kasutaja

sõnum 15.12.2008 22:36:06 vasta tsitaadiga

raamat, üldjuhul ei mahuta akud kunagi rohkem, kui neile märgitud on. Siiski, mõni milliampertund võib ju rohkem olla, aga kindlasti ei saa 600 mAh akude mahutavus olla 900 mAh jne. Kui Sa enda arust mõõtsid akude mahutavust laadimisvoolu laadimisajaga korrutades, siis sellised arvud tulid sellest, et laadimisel muundub osa sisselastavast energiast lihtlabaseks soojuseks. Teisisõnu, näiteks 1000 mAh akude täislaadimiseks 1000 mA voolutugevuse juures pead kannatama umbes 1,5 tundi.
tagasi üles
raamat
HV Guru
raamat

sõnum 16.12.2008 01:25:02 vasta tsitaadiga

EDIT: Paistab, et keegi ei saanud nagunii aru, millest ma kirjutada tahtsin... vähemalt ise tean.

viimati muutis raamat 16.12.2008 23:21:00, muudetud 2 korda
tagasi üles
NoMilleks
HV kasutaja

sõnum 16.12.2008 01:25:55 vasta tsitaadiga

raamat, kas sa lisaks ampermeetrile mingi koormuse ka juurde lisad või lasedki tühipalja ampermeetriga? See on sama hea, kui aku lühistamine, ning head see kindlasti ei tee.
tagasi üles
A.S.
HV Guru

sõnum 16.12.2008 09:19:02 vasta tsitaadiga

raamat kirjutas:
A.S. kirjutas:
raamat kirjutas:
Ma arvan, et mahtuvust mõõdetakse selle järgi, kui palju sinna laadimise käigus vurtsu sisse pannakse

Valesti arvad, selle järgi saad vaid hinnata, palju energiast laadimisel kaduma läheb (soojuseks jms). Tegeliku mahutavuse saad teada ikkagi täielikult täislaetud aku tühjendamisel. Mida väiksema vooluga tühjendad, seda rohkem energiat kätte saad.

Ma arvan, et ma ei arva valesti. Ma räägin konkreetse laadija mõõtmisprotsessist. Panen laadima ja number kasvab kuni aku saab "täis". Sinu viimase lause kohta ma ju vihjasin ka, et erinev mõõtmistulemus võib sõltuda tühjendamise/laadimise ampritest.

Sa tahad öelda, et see laadija tühjendamisel mahutavust ei möödagi? Suurem küll seda teeb. Laadimisel loomulikult number kasvab, see pole aga aku mahutavus, vaid energiahulk, mida laadija on üritanud akusse "suruda". Mahutavust mõõdetakse siiski vaid aku tühjendamisel, õigemini mõõta võid sa kuidas tahes, aku peale kirjutatakse ikkagi vaid tühjendamisel saadud suurus. Millise tühjendamisvooluga mõõtes see suurus on saadud, seda akutootjad üldjuhul ei varja, viitsi vaid lugeda.

tagasi üles
NoMilleks
HV kasutaja

sõnum 16.12.2008 13:10:37 vasta tsitaadiga

raamat kirjutas:
Ma arvan, et ma ei arva valesti. Ma räägin konkreetse laadija mõõtmisprotsessist. Panen laadima ja number kasvab kuni aku saab "täis".

See number kasvabki akul märgitust suuremaks sellepärast, et laadimisel tuleb akusse sööta tunduvalt suurem energiahulk, kui aku ise on võimeline välja andma, sest osa laadimisvoolust muutub ju soojuseks, ülejäänud siis keemiliseks energiaks. 1000mAh aku laadimisel võib laadija tõesti näidata, et seal on miski 1500mAh, tegelikkuses ei anna aku välja oluliselt rohkem, kui 1000mAh. Ma ei arvagi, et aku reaalne mahutavus ei saa olla suurem akul märgitust. Mõnevõrra võib see ju suurem olla, kuid kindlasti mitte kahekordselt.
tagasi üles
raamat
HV Guru
raamat

sõnum 16.12.2008 13:59:10 vasta tsitaadiga

EDIT: võib olla kunagi räägime ka sellest, mida mina silmas pidasin

viimati muutis raamat 16.12.2008 23:22:21, muudetud 1 kord
tagasi üles
virks
HV Guru

sõnum 16.12.2008 14:12:37 vasta tsitaadiga

See palju laadimisel eneriat kulutatakse ei ole kindlasti aku mahutavus. Laadija võib näidata mitu Ah ta laadimise käigus akusse pressis, aga seda ei saa kuidagi nimetada aku mahutavuseks.
Aku mahutavust saab mõõta AINULT akut tühjendades.
Kommentaarid: 525 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 419
tagasi üles
A.S.
HV Guru

sõnum 16.12.2008 14:33:03 vasta tsitaadiga

raamat kirjutas:
või refresh

Selle puhul mõõdetakse ikka tühjakslaadimisel saadud mahutavust ja see "refresh" toimub seni, kuni tühjendamisel mõõdetud mahutavus enam ei kasva (vähemalt BC900 korral). Siis laetakse aku uuesti täis ja seda laadimisel tekkinud mAh-d ei näidata, ees seisab viimase tühjendamise näit.

raamat kirjutas:
Idee poolest oleks huvitav võrrelda "accumulated capacity" ja "capacity determined in discharging" suhteid

Selle suhte suurenemise järgi saad teada kui akuga hakkab midagi "ebameeldivat" juhtuma, ei taha teine enam hästi voolu sisse võtta ja aeg oleks jälle üks "refresh" teha või uus aku osta.
Ja veel üks kord

virks kirjutas:
Aku mahutavust saab mõõta AINULT akut tühjendades.

Laadimisel mõõdetud suurus EI OLE aku mahutavus.

tagasi üles
NoMilleks
HV kasutaja

sõnum 16.12.2008 17:15:26 vasta tsitaadiga

raamat kirjutas:
OK, oleksin võinud esitada täpsustava küsimuse, et kas mõõtmised olid võrreldavad? Et kas mõlemad tulemused olid ikka TEST reshiimiga? Kui 400 mAh näitas TEST ja 800 mAh näitas refresh, siis olnuks mõõtmismetoodika erinev. Tegelikult võis ikka oletada, ju inimene ikka mõõtis ühtemoodi, aga millest siis ikkagi selline mahtuvuste erinevus.

Esimesel korral näitas testrežiim mõlema aku mahutavuseks midagi 300-400 mAh vahel. Peale refreshi ei viitsinud tõepoolest hakata testi tegema, uskusin seda 800 mAh numbrit, sest refreshi käigus jälgisin ka laadimise ja tühjakslaadimise aegu ning viimases tsüklis jäi tühjakslaadimise ajaks 250 mA voolutugevuse juures törts üle 3 tunni. Seega on see 800 mAh minu arust ka usutav tulemus.
tagasi üles
A.S.
HV Guru

sõnum 16.12.2008 17:32:36 vasta tsitaadiga

Casanova kirjutas:
uskusin seda 800 mAh numbrit

ja õigesti tegid

tagasi üles
SCREAMER
HV Guru
SCREAMER

sõnum 20.02.2009 20:05:45 Re: Maha/Powerex MH-C9000 vasta tsitaadiga

sai endale samasugune soetatud,
keegi oskab soovitada,
laadimise ja mahalaadimise MAHid
äkki on on olemas mingi valem, kiirus ei ole olunine, oluline kvaliteet/vastupidavus
indrekinz kirjutas:
Selline laadija ka asjalik - Maha/Powerex MH-C9000 WizardOne Charger-Analyzer for 4 AA / AAA

A.S.
HV Guru

sõnum 21.02.2009 11:28:25 Re: Maha/Powerex MH-C9000 vasta tsitaadiga

Soovituslik (akutootjate soovitus) laadimisvool asub vahemikus 0.5...1.0C, sest siis laadimise lõpus pinge langeb. See konkreetne laadija peab laadimise lõpuks 5mV pingevähenemist. Väiksema voolu korral seda nn "negatiivset deltat" ei teki ja aku laadimine lülitatakse välja, kui aku pinge üritab minna üle 1.47V. Kas kasutad laadimisvoolu alumist või ülemist otsa, sõltub akude olukorrast. Vanemad akud on soovitav laadida väiksema vooluga (0.5C), kuna temperatuur võib liialt tõusta ja laadimine lõpetetakse enneaegselt (temperatuuri alanedes uuesti laadima ei hakata). Mitte üle 0.5C on soovituslik ka LSD akude korral.
Kui kiirus pole oluline, siis laed 0.1C või väiksema vooluga. Saab aku korralikult täis ja tänapäevast akut ei tohiks see kuidagi kahjustada. Näiteks GP väidab: "GP NiMH batteries can be continuously charged at 0.1C rate for one year without leakage or deformation."
Tühjendamisega on aga lood nii, et mida väiksema vooluga tühjendad, seda tühjemaks aku saad.

tagasi üles
henry1992
HV kasutaja

sõnum 01.03.2009 14:42:48 vasta tsitaadiga

milliseid akusi soovitate http://www.photopoint.ee/toode/16796/pentax-k200d-1855-ii.html sellisele kaamerale.
Kommentaarid: 31 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 30
tagasi üles
Spacefly
Kreisi kasutaja
Spacefly

sõnum 01.03.2009 14:52:02 vasta tsitaadiga

Suvalisi eellaetud/ise mittetühjenevaid (2100mAH ja loomulikult veidi tühjeneb) AA akusid 2 komplekti.
beastbeats
HV Guru
beastbeats

sõnum 01.03.2009 18:59:15 vasta tsitaadiga

Spacefly kirjutas:
Suvalisi eellaetud/ise mittetühjenevaid (2100mAH ja loomulikult veidi tühjeneb) AA akusid 2 komplekti.

Nt. Sanyo Eneloop, on küll 2000 mAh aga thumbs_up.gif

tagasi üles
bigmarx
HV Guru
bigmarx

sõnum 02.03.2009 00:07:53 vasta tsitaadiga

bigmarx kirjutas:
beastbeats kirjutas:
Panasonic'u välistaks, näiteks selle icon_question.gif
http://www.photopoint.ee/toode.php?id=10335

Mina kasutan seda komplekti juba üle aasta ja ei saa öelda, et vilets oleks.

Nüüd on mul selle komplektiga väike häda. Nimelt kaks akut on nagu "surnud": võtan laetud akud laadijast, panen käsigps seadmesse ja need akud peavad seal vastu umbes kümme minutit, siis on tühjad ja aparaat paneb pildi tasku. Kahe teise akuga on tööaeg umbes paarkümmend tundi. Mõlemad paarid on märgistatud, mõlemaid on laetud sama laadijaga, mõlemad on sama vanad (ca poolteist aastat) ja töötanud/laetud umbes samapalju.
Mõlemal paaril on peale laadimist sama volt sees, peale tühjaks saamist pole mõõtnud.
Varem pole sellist asja nagu täheldanud, tavaliselt hakkavad akud järk-järgult halvemini pidama.

A.S.
HV Guru

sõnum 02.03.2009 17:30:24 vasta tsitaadiga

Kui akud ülearu tühjaks on saanud, siis hiljem laadija võib tõesti akude laadimise üsna ruttu ära lõpetada. Mul seinakella sees LSD akud (4tk, no ei viitsi patareisid osta) ja laen mingi 2x aastas, siis kui muusika vaiksemaks jääma hakkab. Kord aga jäin asjaga hiljaks ja kahel akul kukkus pinge alla 0.6V. -deltaV järgi laadides läks vaid mingi 10...15% voolu sisse, siis laadimine lõpetati. Tegin veidi trenni (mingi 4 tsüklit vist) ja sain kõik 2000mAh+ jälle ilusasti tagasi, sisetakistusel polnud ka häda midagi. Saab ka ilma trennita, peab vaid 0.1C vooluga 16h laadima ja ilma igasugu pingekontrollita, umbes sama teeb välja.
Mõnda normaalse laadijaga sõpra pole, teeb korraliku laadimise/tühjendamise ja mõõdab akude mahutavused ning sisetakistused ka ära. Kui veab, siis võib neist veel asjagi saada, kuigi uued akud ilmselt ei maksa nii palju, et paarist akust probleemi teha.

tagasi üles
pocketman
HV vaatleja
pocketman

sõnum 04.03.2009 23:09:22 vasta tsitaadiga

Mida ütlete Varta Eveready 2100mah akude kohta? Need ju kah kuuluvad sinna mitteisetühjenevate akude klassi. Hind on ca 89.- 2 tüki eest. Ise olen nendest ehitanud raadiosaatjale uue "aku", kuna kasutust sellel on suht vähe, siis täit ettekujutust ei ole saanud. Arvata võib et Eneloopidele ja Infiniumitele jääb alla. Aga kas kellelgi on nende akude kasutamise kohta fotokas või välgus miskit kogemust?
Kommentaarid: 9 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 9
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
riinukas
HV vaatleja

sõnum 01.04.2009 09:17:00 vasta tsitaadiga

Ostsin sellise ilusa asja http://www.photopoint.ee/toode/17155/panasonic-akulaadija-bq829-4x2100-mah-infinium.html

Proovisin akusid fotokasse, et mine sa tea äkki on laetud. Vilgutas aku märki, panin ikkagi laadima, võtsin siis välja ikka vilgutab.

Siis loen netist, et hoopis eellaetud akudega tegu, siis vahetasin akud ära, st selle mis oli paremal panin vasakule ja mis oli vasakul panin paremale. Nüüd justkui töötab.

Mida siis sellest nüüd arvata? ...
tagasi üles
beastbeats
HV Guru
beastbeats

sõnum 01.04.2009 11:03:48 vasta tsitaadiga

riinukas, icon_eek.gif
Aprillinali vä icon_rolleyes.gif

tagasi üles
virks
HV Guru

sõnum 01.04.2009 11:24:16 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Mida siis sellest nüüd arvata? ...
Ehk vajavad kontaktid puhastamist?
Kommentaarid: 525 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 419
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Fotograafia »  juttu AA akudest ja laadijatest mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 15, 16, 17  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.