Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
wtrix
HV vaatleja

|
23.04.2007 11:02:56
Ülevaade: Naturalpoint TrackIR 4Pro |
|
|
Piloodina lendan tihti ka lennusimulaatoriga ja nii sai endale hangitud realistlikuma simulaatorikogemuse saamiseks TrackIR 4 Pro http://www.naturalpoint.com/trackir/. Tegemist on seadmega, mis suudab jälgida mängija pea liigutusi ning muuta pilti monitori ekraanil vastavalt sellele.
Jublakat Eestis ei müüda (vähemalt minu teada mitte) ning hankimiseks kasutasin eBay-d. Letihind firma enda veebipoes $179 aga eBay kaudu hankides õnnestus vähemaga hakkama saada. Sedalaadi pisikese junni kohta (juurdepandud pilt on umbes elusuurune või suti suurem) on hind üsna krõbe. Aga saadav kogemus on ka seda väärt. Eriti lennusimulaatorites, kus tuleb tihti jälgida kõrvalolevaid mäerinnatisi, teisi piloote jms.
Asi toimib nii, et TrackIR junn pannakse monitorile (LCD-le kinnitamise jaoks on seal kummijalad, mis haaravad teine teiseltpoolt ekraani), kust see ajab IR kiirgust välja. Peas on siis peegeldid, millised võivad olla kas nokatsi külge kinnitatud kolmik:
või kõrvaklappide külge pandav peegeldi:
Peegelduva IR signaali liikumist siis jälgitakse ja selle põhjal tehakse kindlaks kasutaja peakolu liikumine.
Põhimõtteliselt on asjandust võimalik kasutada ka hiire asemel aga see kogemus oli, ütleme ausalt, väga veider.
Kogu asja võti on idee, mida Naturalpointi turundus kutsub edeva nimega "Motion Scaling", kuid mis praktikas tähendab seda, et inimese pea liigutusi võimendatakse vastavalt seatud profiilile. Ehk siis pöörad pead 15 kraadi, pööratakse mängus näiteks 3x15 kraadi=45kraadi.
Praktikas toimib väga hästi ning tõepoolest on kogemus uskumatult elutruu. Draiverites saab muuta ja salvestada oma profiile, mida soovitan soojalt teha, sest vaikimisi profiilid tundusid vähemalt minu jaoks liiga närvilised. Ise eelistan defineerida keskossa väikese n.ö. "surnud tsooni", et otsevaates oleks kaader rahulik ja äärte pool siis vastavalt rohkem liikumist võimendada. Praktikas tuleb ilmselt defineerida profiil selliselt, et oleks mugavam vaadata ca. 180 kraadise vaatevälja ulatuses. Selja taha vahtimine (mida ühes allolevas videos osavalt demostreeritakse) pole praktikas eriti vajalik.
Lõppeks olgu lisatud paar linki juutuubi viidikatega, et asjast paremat ettekujutust saada.
http://www.youtube.com/watch?v=_AO0F5sLdVM
http://www.youtube.com/watch?v=rPv35iRLq0k&mode=related&search=
http://media.naturalpoint.com/video/gamedemo/TOCArd2-400x300.wmv
Plussid
- Muudab täielikult simulaatori kasutamise kogemust.
- Sobib kasutamiseks erinevates simulaatorites aga ka 3D suutekates (endal puudub kogemus)
- Ei nõua eriti palju arvutiressurssi
- Ei nõua tingimata spetsiaalselt kohendatud mängu, kuna võimaldab defineerida jublaka hiirt juhtima ja siis saab panna mängu hiirt jälgima
- Pikk nimekiri kohendatud simulaatoreid ja mänge: http://www.naturalpoint.com/trackir/03-enhanced-games/enhanced-games-all.html
Miinused
- Hind on ikka jõle kirves
- Mõnele võib kõõritamine probleeme tekitada
- Erksamate profiilidega on pilt liiga närviline
Esimene ülevaade - ehk ajab asja ära.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
sessa
HV veteran

|
23.04.2007 11:57:52
|
|
|
päris kobe vidin pasitab olevat videod olid küll vahvad et kuidas hea jägida kõike
|
|
Kommentaarid: 75 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
HDTanel
Overclocker

|
23.04.2007 12:14:56
|
|
|
Päris norm jah
Kas saad uurida GTR mängu või GT Legendsit selle headsetiga? Kui töötab siis endal täitsa suur huvi kohe
_________________ Krüpto
Minu Youtube - HDTanel
Minu Instagram - HDTanel |
|
Kommentaarid: 635 loe/lisa |
   |
4 :: |
3 :: |
496 |
|
tagasi üles |
|
 |
Teiv
HV kasutaja

|
23.04.2007 12:20:56
Re: Naturalpoint TrackIR 4Pro |
|
|
wtrix kirjutas: |
Praktikas tuleb ilmselt defineerida profiil selliselt, et oleks mugavam vaadata ca. 180 kraadise vaatevälja ulatuses. Selja taha vahtimine (mida ühes allolevas videos osavalt demostreeritakse) pole praktikas eriti vajalik.
|
Väga hea ülevaade, tänud! Olen ise ka lennusimude fännina kaua aega TrackIRi ihaldanud...
Selja taha vaatamine on, muide, sõjalennusimudes äärmiselt vajalik, nimelt kiiresti kontrollimaks, kas "saba" on puhas.
_________________ Black Edition |
|
Kommentaarid: 67 loe/lisa |
   |
66 |
|
tagasi üles |
|
 |
HDTanel
Overclocker

|
23.04.2007 12:27:49
|
|
Teiv kirjutas: |
Praktikas tuleb ilmselt defineerida profiil selliselt, et oleks mugavam vaadata ca. 180 kraadise vaatevälja ulatuses. Selja taha vahtimine (mida ühes allolevas videos osavalt demostreeritakse) pole praktikas eriti vajalik.
|
Väga hea ülevaade, tänud! Olen ise ka lennusimude fännina kaua aega TrackIRi ihaldanud...
Selja taha vaatamine on, muide, sõjalennusimudes äärmiselt vajalik, nimelt kiiresti kontrollimaks, kas "saba" on puhas.  |
Siis oleks Dual molusi vaja Sest pead keerad ju eemale kuvarist ja kudagi väga kehva nii vaadata silmanurgast seda taga vaadet... kui oleks kaks molu siis lihtsalt keerad pea teise molu peale
_________________ Krüpto
Minu Youtube - HDTanel
|
   |
496 |
|
tagasi üles |
|
 |
Anti
|
23.04.2007 12:28:51
|
|
|
PlatoonSgtElias, kõike saab ju seadistada. Ega sa ei pea pead täiesti tagurpidi otsas pöörama.
|
|
Kommentaarid: 314 loe/lisa |
   |
240 |
|
tagasi üles |
|
 |
wtrix
HV vaatleja

|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
HDTanel
Overclocker

|
23.04.2007 12:52:57
|
|
|
velsa kirjutas: |
PlatoonSgtElias, kõike saab ju seadistada. Ega sa ei pea pead täiesti tagurpidi otsas pöörama. |
Dummy, mis sa seadistad siis nii, et kui paar cm oma pead pöörad teeb mängus 180 kraadise pöörde juba... nats aju oleks.
Ei tea, kahtlane pöörates nagu imelik ikka
_________________ Krüpto
Minu Youtube - HDTanel
|
   |
496 |
|
tagasi üles |
|
 |
wtrix
HV vaatleja

|
23.04.2007 13:09:11
|
|
|
PlatoonSgtElias kirjutas: |
velsa kirjutas: |
PlatoonSgtElias, kõike saab ju seadistada. Ega sa ei pea pead täiesti tagurpidi otsas pöörama. |
Dummy, mis sa seadistad siis nii, et kui paar cm oma pead pöörad teeb mängus 180 kraadise pöörde juba... nats aju oleks.
Ei tea, kahtlane pöörates nagu imelik ikka |
Konfad nii, et kui pöörad vähem, liigub ka pilt vähem aga kui pöörad pead rohkem, on võimendus nii suur, et laksab pildi selja taha. Tundlikkust saab lihtsa graafikute nügimisega timmida täpselt endale sobivaks. Muide, avastasin neid mänguvideosid vaadates, et näiteks CMR2004-s renderdatakse vaid armatuurlaud. Kui paremale vaatad, vahid uksest välja
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Syncmahv
HV Guru

|
23.04.2007 16:02:28
|
|
|
Üli kõva seade ikka Eriti kui rooliga mängida mingit rallikat, see toob ikka päris kõvasti reaalsust juurde
|
|
Kommentaarid: 108 loe/lisa |
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
.:MDK:.
HV veteran

|
23.04.2007 18:10:33
|
|
|
sellist asja oleks normaalne kasutada AINULT laiekraaniga ja mida laiem seda parem, sest muidu saab olema ikka räige kõõritamine, et pead keerad, aga silmad peavad vaatama ikka samasse punkti. loomulikult saab teha ka nii, et isegi väikese liigutuse peale teeb pilt kasvõi 180 kraadi, aga selline pea pidev sundhoiak teeks minu arvates kaela kangeks. ma ei ole küll antud toodet kasutanud, seega tegemist on ainult spekulatsiooniga, niiet kõik on imho.
_________________ Experience is gained immediately after it is needed. |
|
Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
96 |
|
tagasi üles |
|
 |
libe
kvaliteetne mees

|
23.04.2007 21:14:21
|
|
|
selle riista puhul kehtib, mida pikem nokk mütsil, seda sujuvam käik ja lihtsam kõõritada 8)
_________________ ☠ |
|
Kommentaarid: 82 loe/lisa |
   |
2 :: |
70 |
|
tagasi üles |
|
 |
inc
HV veteran

|
23.04.2007 21:23:08
|
|
|
Widescreen monitoriga võib tõesti päris huvitav olla
|
|
Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
olc
HV Guru

|
23.04.2007 21:23:24
|
|
|
Vaatasin just sama asja et mis see point nagu on, et pöörad pead aga silmad peavad ikka ettepoole kõõritama. paras oleks mingi 3 wide monitori enda ymber
.:MDK:. kirjutas: |
sellist asja oleks normaalne kasutada AINULT laiekraaniga ja mida laiem seda parem, sest muidu saab olema ikka räige kõõritamine, et pead keerad, aga silmad peavad vaatama ikka samasse punkti. loomulikult saab teha ka nii, et isegi väikese liigutuse peale teeb pilt kasvõi 180 kraadi, aga selline pea pidev sundhoiak teeks minu arvates kaela kangeks. ma ei ole küll antud toodet kasutanud, seega tegemist on ainult spekulatsiooniga, niiet kõik on imho. |
|
|
Kommentaarid: 137 loe/lisa |
   |
125 |
|
tagasi üles |
|
 |
JediMihkel
HV veteran

|
23.04.2007 22:45:37
|
|
|
kui oled 3 Wide molu taga siis nigunii paistab kõik sulle kätte ära ju.....siis poleks eriti mõtet ju, rollida ja üles alla saad jah vaadata......
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
Teiv
HV kasutaja

|
23.04.2007 23:23:59
|
|
|
.:MDK:. kirjutas: |
sellist asja oleks normaalne kasutada AINULT laiekraaniga ja mida laiem seda parem, sest muidu saab olema ikka räige kõõritamine, et pead keerad, aga silmad peavad vaatama ikka samasse punkti. loomulikult saab teha ka nii, et isegi väikese liigutuse peale teeb pilt kasvõi 180 kraadi, aga selline pea pidev sundhoiak teeks minu arvates kaela kangeks. ma ei ole küll antud toodet kasutanud, seega tegemist on ainult spekulatsiooniga, niiet kõik on imho. |
Härrased, õigust räägite, tõepoolest on widescreeniga seda mugavam kasutada, aga vaatevälja vaatevinklist siiski. Mõelge ise - ekraan laius pole tegelikult kõikemäärav, sest ekraani keskele vaatamiseks on ikkagi tarvis silmi samapalju kõõritada kui kitsama ekraani puhul. Pea pööramise kohta, nagu ülevaate autor ja mõned teised juba rääkinud on - seadistamine. Võtmesõnaks on "dead zone", mis tähendab seda, et mõnedes piirkondades on sensor vähem tundlik ja teistes rohkem. Piltlikult öeldes tähendab see, et pea võib keskel (otse vaadates) palju rohkem liikuda (kuid pilt liigub vähe) ja äärtes palju vähem (kuid pilt liigub rohkem, kõik vastavalt seadetele), et saavutada sama suur pöördenurk. Kõik see samasugune asi on ju ka joystickute ja roolide ja gamepadide puhul samamoodi seadistatav olnud juba aastakümneid - keskel rooli liigutamine eriti liikumist ei mõjuta (seal on dead zone) ja rohkem äärte poole liikudes tundlikkus kasvab. Kõik tegelikult üsna lihtne ja mõnetise proovimise-katsetamise tagajärjel mitte eriti aeganõudev.
Vaadake videot "TrackIR Explained", kui ikka segaseks jäi:
http://www.youtube.com/watch?v=_AO0F5sLdVM
|
   |
66 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
23.04.2007 23:34:24
|
|
|
Selja taha vaatamine on, muide, sõjalennusimudes äärmiselt vajalik, nimelt kiiresti kontrollimaks, kas "saba" on puhas.  |
kas lennukitel radarit ei ole peal millega seda näeb? uuematel hävitajatel ma mõtlen
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eeroz
HV Guru

|
23.04.2007 23:38:09
|
|
|
Küsiks teema algatajalt, et kas enne sai turuuuringut ka tehtud ja kas sellele vigurile odavamaid alternatiive kah saada on? Ja kas Eestis pole üldse neid saada või konkreetset mudelit pole?
Üle 2K on ikka päris palju kui väga suurt kasutust asi ei leia...
Noname kirjutas: |
|
kas lennukitel radarit ei ole peal millega seda näeb? uuematel hävitajatel ma mõtlen |
No uuemate hävitajate puhul ei näegi sa kunagi vaenlast palja silmaga, teise maailmasõja aegsetes sõjasimudes oleks palju kasu sellest
_________________ O:/SS: Iidseid sülearvuteid (386 ja vanemad) |
|
Kommentaarid: 282 loe/lisa |
   |
243 |
|
tagasi üles |
|
 |
Teiv
HV kasutaja

|
23.04.2007 23:45:36
|
|
|
Eeroz kirjutas: |
Küsiks teema algatajalt, et kas enne sai turuuuringut ka tehtud ja kas sellele vigurile odavamaid alternatiive kah saada on? Ja kas Eestis pole üldse neid saada või konkreetset mudelit pole?
Üle 2K on ikka päris palju kui väga suurt kasutust asi ei leia...
Noname kirjutas: |
|
kas lennukitel radarit ei ole peal millega seda näeb? uuematel hävitajatel ma mõtlen |
No uuemate hävitajate puhul ei näegi sa kunagi vaenlast palja silmaga, teise maailmasõja aegsetes sõjasimudes oleks palju kasu sellest  |
Võtsid sõnad suust. Teise maailmasõja aegsed simud on minu lemmikud ja seal see hädavajalik ongi.
|
   |
66 |
|
tagasi üles |
|
 |
JediMihkel
HV veteran

|
24.04.2007 00:06:53
|
|
|
On üldse selliseid, ma mõtlen et kus ikka actionit ka saab, päris sellised 100 % simud ei meeldi, seal ei oska midagi peale hakata
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
CoiL
HV Guru

|
24.04.2007 00:19:47
|
|
|
Krt vägev asi... tahaks ka
|
|
Kommentaarid: 95 loe/lisa |
   |
83 |
|
tagasi üles |
|
 |
Teiv
HV kasutaja

|
24.04.2007 00:30:14
|
|
|
JediMihkel kirjutas: |
On üldse selliseid, ma mõtlen et kus ikka actionit ka saab, päris sellised 100 % simud ei meeldi, seal ei oska midagi peale hakata  |
Difficulty level-it saab ju ka kõikides sättida selliseks, et lennukid põrkavad kokkupõrkel nagu pallid ja värk. Ehk siis... Kõik kõlbaksid. Mina soovitan IL-2 Sturmovik Forgotten Battles ja teisi mänge samadelt tegijatelt. Väga lõbus mu meelest. Omad miinused muidugi on, päris kohe kokpitti ja vastaseid kõmmutama ei pääse nagu mõnes arkaadis... Seda siis, kui natukene ikka simukaid kannatad:
http://www.pacific-fighters.com/en/home.php
Sinu soovile paistab täpselt vastavat aga see:
http://www.heroesofthepacific.com/
Mängisin seda kunagi Xbox 360 peal, väga lõbus asi ja actionit jalaga segada.
|
   |
66 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
24.04.2007 00:44:54
|
|
|
No uuemate hävitajate puhul ei näegi sa kunagi vaenlast palja silmaga, teise maailmasõja aegsetes sõjasimudes oleks palju kasu sellest  |
meh ? et siis tänapäeva lennukitega enam dog-fight'i ei toimugi ? muig
ega sa radari pealt ei näe ju täpselt et kuskohas sul vastane sabas on
lisaks on enamus lennukid kaheinimese omad, seega sina lendad ning teine piloot jälgib saba ja juhendab
lisaks on ka ise hea jälgida igas suunas, endal joysticku peal on POV nupp küll usinasti kasutuses (Point-of-View, 8 suunaline nupuke)
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
2 :: |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dolph
HV kasutaja
|
24.04.2007 09:44:43
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
meh ? et siis tänapäeva lennukitega enam dog-fight'i ei toimugi ? muig |
mis krdi muig!? tänapäeval lasevad lennukid üskteist kilomeetrite kauguselt rakettidega.
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
Eeroz
HV Guru

|
24.04.2007 10:00:06
|
|
|
Dolph kirjutas: |
mikk36 kirjutas: |
meh ? et siis tänapäeva lennukitega enam dog-fight'i ei toimugi ? muig |
mis krdi muig!? tänapäeval lasevad lennukid üskteist kilomeetrite kauguselt rakettidega. |
Lisaks puuduvad enamusel tänapäeva hävitajatest kuulipildujad. Mingid tiivaalla kruvitavad asjad vast on osadel aga need on eelkõige maapealsete asjade hävitamiseks.
_________________ O:/SS: Iidseid sülearvuteid (386 ja vanemad) |
|
Kommentaarid: 282 loe/lisa |
   |
243 |
|
tagasi üles |
|