praegune kellaaeg 24.03.2026 01:17:34
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Wiltz
HV Guru
|
21.02.2026 16:40:47
|
|
|
Kes teeb, sellel juhtub
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
| Kommentaarid: 275 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
9 :: |
3 :: |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
23.03.2026 06:17:04
|
|
|
https://forte.delfi.ee/artikkel/120443864/zuckerbergi-suur-unistus-metaversum-on-kokku-kukkumas Tundub, et mingi suurem mull on varsti lõhkemas.
Tehisintellekt neelab suurema osa finantsidest ja globaalsel tasandil toimuv poliitiline turbulentsus maksab kätte.
Tundub, et impeeriumite lagunemise mustritest ei saa see tsivilisatsioon mitte kunagi üle. Ka Äriimpeeriumid lagunevad iseendi raskuse all. Suur tükk ajab suu lõhki.
Ma olen elus ühe korra ühel demoüritusel VR prillid pähe pannud, aga endale pole ostnud sest esiteks on kallid ja teiseks pidavat silmade tervisele ja nägemismeelele kehvasti mõjuma.
Kolmandaks ei leia rakendust.
Kunagi vaatasin filmi Existenz. Minu arusaama kohaselt päris virtuaalreaalsust see film ei kujuta, aga liitreaalsusele on väga lähedal. Aga praktikas oleme sellest siiski liiga kaugel, sest virtuaalreaalsuse tehnoloogia on kallis. Ja sellisel kujul ilmselt ei saagi niipea olema, et inimene torkab omale mingi kaabli selga ja ongi teises maailmas.
Igasugu karoovad ja muud globaalsed aktsioonid on viinud inimkonna tagasi seisu kus kõige tähtsam on ellu jääda, mitte virtuaalmaailmas mängida.
Mis FB-sse puutub, siis boikotin passivsusega nende tehisintellekti. Mitte midagi ei tee, ei postita, ei jaga, ei reageeri. Ainult messengeris suhtlen oma kontaktlistis olevate inimestega.
Õnneks pole selle jaoks veel VR prillid kohustuslikud ja kui kunagi peaks tehtama siis aidaa FB, panen kinni, päevapealt.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
23.03.2026 07:31:29
|
|
|
See pole küll vist mitte kellegi jaoks mingi uudis, et see suckeri "suur idee" mingist virtuaaluniversumist on ja oli kohe alguses täielik flopp. Kokku kukkumas...eeldaks justkui see asi oleks kunagi olnud populaarne ja kasutusel. Ei ole olnud!
Prillid ise ehk hardware on väga asjalik tehnoloogiline saavutus ning on ka päris kenasti arenenud (kuigi see areng on nüüdseks juba mõnda aega suhtkoht seisnud) ning sellel on kindlasti ka tulevik...aga PÄRIS KINDLASTI ei ole see tulevik mingisugune kuramuse metaverse
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
23.03.2026 08:10:43
|
|
|
Wiltz, Tänan kommentaari eest. Saan mõttest aru.
Prillidega on see lugu, et neid igaüks ei osta siiski. Ma olen näinud videosid nn "immersive VR" mängudest umbes nii, et mängid
mingit seiklusmängu, et sul on VR prillid peas, istud puuris, sind lastakse vette ja haid tulevad ja üritavad puurist oma suurte kihvadega jagu saada.
Pealtnäha huvitav, aga tegelikkuses selline lahendus toimib üsna kitsa ringi inimeste peal. Isiklikult mul endal näiteks pole mingit tõmmet isegi Windowsi töölaual Solitaire kaarte taguda. Mis teha, no lihtsalt ei tõmba mängimine sellisel kujul. Oculus'e tooted olid mõni aeg tagasi üsna kirvehinnaga saadaval
aga järelturul on hind kõvasti kukkunud. Teine valdkond on VR interaktiivsed videod, eriti täiskasvanutele mõeldud meelelahutuses.
Püüti levitada aga tundub, et kaugele sellega ei purjetatud, sest nüüd "teeb ilma" selles valdkonnas AI.
Samamoodi on surnud 3D prillid. Inimesed lähevad poodi ja ostavad uue pildikasti aastal 2026, mis on ikkagi 2 mõõtmeline
sest ei ole võimalik nii lihtsalt 3-mõõtmelisse virtuaalmaailma sisse ronida.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
23.03.2026 16:55:59
|
|
|
Ei no kui vr põhimõtteliselt ei meeldi siis loomulikult ei pea neid prille omama, kandma ega kasutama Paljud inimesed on vr suhtes üsna ükskõiksed, st. et neid lihtsalt ei huvita see piisavalt, et nö. asjaga tegeleda. Ka mind ausalt öeldes ei huvita nii palju, et neid prille väga palju või tihti kanda viitsiks, aga ega samas ei saa üle ega ümber et tegu on siiski üsna huvitava tehnilise lahendusega mis suudab tekitada väga võimast efekti - aga selle võimsa efekti jaoks peab olema ka võimas content. Seda on..mingil määral, aga mitte lõputus koguses. Või võta kasvõi see täiskasvanutele meelelahutus mida mainisid. Seda kraami ilmselt täna liigub juba meeletus mahus ning vähemalt viimati kui ise mingit videot vaatasin siis efekt oli tegelikult täitsa võimas. Sinna lisatakse veel igasuguseid muid tehnilisi lahendusi ja asi areneb. Seetõttu ongi vr selline asi, et seda võib ja on igati lõbus aegajalt tarbida aga mingisugusest "universe" teemast ei taha mitte keegi mitte midagi kuulda ja jutul lõpp.
Mis puudutub riistvara siis see on küll väga nõrk vabandus tänasel päeval, et prillid on kallid soetada. Surnud ei ole seal midagi. ~200euro eest saab (väga minimaalselt) pruugitud VÄGA korralikud prillid, ja ega uhiuuendki pole kuigi palju kallimad. See on tänases mõistes ikka täitsa kommiraha. Suvaline odav luts nutitelefon maksab umbes sama palju. ~2 paaki kütust. Et meta omadega põrus on loogiline ja nii ongi parem. Mul oli eelmine headset oculuse toode. Täpselt nii kaua oli veel igati okei asi kuni "meta" selle asja üle võttis ja oma tarkvara järjest rohkem peale suruma hakkas. Siis ma lihtaslt müüsin selle headseti maha 100% PUHTALT pekki keeratud tarkvara ja kasutuskogemuse pärast...võimatu oli kasutada
|
   |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
23.03.2026 21:48:23
|
|
|
Wiltz, Eks see on jah suhteline. Korralik simulatsioonikomplekt koos VR prillikomplektiga on ikka paljudele kättesaamatu (sellised komplektid, mis annavad n.ö tagumikutunde ja jäljendavad liikumist a la' kallutab istet pööramise suunas, jäljendab ka autosõitu üle konaruste ehk siis n.ö virtuaalne vedrustus). Olen näinud FB-s lühivideot, milles demonstreeriti VR 3D prillikomplekti ja koos riistvaralise komplektiga, et niikui prillid pähe pani nii kohe leidis kasutaja ennast hävituslennuki kokpitis 16000m kõrgusel koos 360 kraadise 3-mõõtmelise vaatega, ees HUD display jne,virtuaalne kokpit koos klaaskupliga pea kohal jne. Sellist komplekti igaüks endale lubada ei saa.
Kui ma ei eksi, olid VR peakomplektide hinnad koos juhtmevaba puldiga alguses ca 500-800€. Kui nüüd on 300€ kättesaadav siis muidugi võib nimetada seda edasiarenguks aga üldiselt vastav sisu ka maksab.
Lisaks kui sisu on pilvepõhine siis vaja ka head intrnetiühendust. Lokaalses masinas jooksutamiseks vaja võimekat riistvara ja ka kõvakettamahtu.
Ma ei tea mis Metaversumi päris mõte on, aga 100% online'sse kõike integreerida tundub parajalt sürreaalne tegelikult. Kõige hullem see juures on see, et sotsiaalmeedia platvormi tasandil nad veel tsenseerivad ja suunavad kasutajat "õigesti käituma" mis juba iseenesest on piduriks.
Täitsa tekibki selline tunne, et eesmärk on tekitada suurt hulka halli massi, kes kõik ühe mustri järgi elavad.
Kes kõrvale kaldub, see saab "karistada" ehk tühistakse ära. Ma ei tunne enam absoluutselt sellest puudust, et olen aktiivse
sotsiaalmeediaelu ära lõpetanud. Niikaua kui ma näen menüüs Meta AI logoga nuppu/kasutajaliidest niikaua ka passiivseks jään.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
23.03.2026 22:40:41
|
|
|
| Wiltz kirjutas: |
| ~200euro eest saab (väga minimaalselt) pruugitud VÄGA korralikud prillid, ja ega uhiuuendki pole kuigi palju kallimad. |
Selle eest saab Meta Quest 2. Quest 3 on riistvara mõttes väga suur edasiminek (Quest 2 enam näha ei taha) ja maksab poes ~600€. Kasutatult veel eriti ei liigu.
Rääkimata siis veel kõrgema klassi prillidest.
Oasise-laadne virtuaalmaailm oleks äge küll.
_________________ Müüa igasugu asju |
|
| Kommentaarid: 896 loe/lisa |
   |
1 :: |
0 :: |
673 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|