Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Mac/Apple »  iPhone märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 874, 875, 876
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Etz
HV Guru
Etz

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 18.02.2026 23:33:03 vasta tsitaadiga

BA79 kirjutas:
Etz, Idee on selles, vanemad telefonid pole nii võimekad, et neis AI nuhkvara jooksutada. Igaljuhul, mul endal on mobiilne net väljas ja telefon 2G peal. Tunnen ennast turvalisemalt, kui sellises olukorras, kus telefon on 24/7 netis ja ma ei tea mis seal taustas jookseb. Iga uuendusega kontrollib telefon rohkem telefonikasutajat ja mitte kasutaja telefoni, sest tarkvara ja rakendused seadistatakse nii, et kõik on automaatne ja välise sekkumisega midagi teha ei saa. Ainult see aitab kui telefon merre või 5-nda korruse aknast alla visata.

OK, ma olen paranoik/uhhuu, ajan soga ja praegu naerate mu üle.
5-10 aasta pärast vaatame kes viimasena naerab.

Oi, kui sa vaid teaksid.
2G võrgus on EDGE ja isegi kui sul on internet välja lülitatud (oled sa kindel et ikka on, võib-olla on keegi juba sisse häkkinud ja sulle ainult kuvatakse et on väljas), siis on igasugu muid toredaid asju peale TCP/IP kustkaudu su andmed minema liigutada, sind trackida, või muid toredaid asju korraldada. icon_wink.gif

Soovitan fooliumi varuma hakata.
Tänapäeva maailmas, on privaatsus vaid illusioon…

Vaata kasutaja äripakkumisi
O: Skänner 0120
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 196
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 04:56:21 vasta tsitaadiga

Üsna OT, aga mainin lihtsalt ära: Mul on vana juust Huawei P8LIte, millel elu veel sees on. SIM kaarti selles pole, kasutan GPS'na kui vaja (selleks laen üle koduse netiühenduse offline kaardi alla). Jah, ma tean, et ühegi netti ühendatava seadmega pole ükski risk 100% maandatud, aga ma ei usu, et nii vana telefoni kasutamine kaasaegsega võrreldes ohtlikum on. Number üks põhjus- see telefon on enamasti väljalülitatud olekus. Kasutan ainult siis kui vaja. Kõnesid sellega ei tee ja uuendusi sellele ka enam ei tule. Ehk võimalus, et mulle GPS kaudu keegi midagi sisse sokutab, on olematu, sest GPS on telefonide puhul ilma internetita ühesuunaline (Ei saa signaali tagasi saata) ja näiteks asukohta kinnitada. Sinu viidatud riskid ongi reaalsed ainult siis kui telefon on netti ühendatud püsivalt ja 24/7. Kes see garanteerib, et Õuna ka ei jälitata? Selle kohta liigub ka igasuguseid teooriaid, et see on NSA/FBI salauksi täis.
Kui päris paranoiline olla siis tuleks muidugi privaatsuse huvides ka telefonidelt aku tagant ära võtta nagu nullindate keskpaiku veel tehti, kui oli tegemist mingi tundliku kohtumise või vestlusega ja ei soovitud kanda riski, et keegi pealt kuulab. Kahjuks tänapäeva nutikatelt ei saa akut ära võtta ja see muidugi telefonitootjate ülene probleem.Võtame ühe lihtsa näite veel juurde. Kui vaadata uusi Õunu ja Androide ilma füüsilise SIM pesata- vat nende puhul saab küll väita, et telefoni üle võib kasutajal täielikult kontroll kadunud olla. Esiteks, e-SIM-i saab põhimõtteliselt peita, kuna e-SIM on tarkvaraline ehk kasutaja ei teagi, et ta telefon veel mingi tagaukse kaudu netti ühendatud on- Minu vanal P8 Lite'l on Dual SIM, aga mitte e-SIM. Ehk siis ka tehnoloogiliselt see vana juust on turvalisem, kui puhtalt teoreetiliselt lähtuda paranoiast, et kasutaja ei saa kontrollida oma telefoni 100% sest telefon on "e-SIM only" ja on põhimõtteliselt võimalik, et sellist telefoni saab kaugteel jälgida rohkem või lihtsama vaevaga, kui vanema generatsiooni telefoni, millel seda pole. Teiseks saab tänapäeva mobiili mis ööpäevaringselt netis on, piisavalt kiire prose ja akuga varustatud on, peidetud kujul rakendusi installida, ilma et kasutaja midagi märkaks ehk siis mingi protsess jookseb, kasutaja ei näe ega saa teada, sest UI seda ei kuva. Proovi seda teha, kui telefon välja lülitatud olekus ja sees ainult siis, kui kasutab GPS-i. Ühtki linki välismaailmaga sidepidamiseks peale hädakõnerežiimi mu vanal telefonil pole. Jaa, kes väga kedagi jälitada tahab (Seaduslikult on lubatud ainult kohtu loaga), saab ideid võtta kasvõi filmist "Riigi vaenlane" aga see on hoopis teine teema ja sellega on alati nii, et kui keegi on piisavalt väärtuslik "sihtmärk" siis tehakse kõike selleks et temalt mingit kompromiteerivat materjali saada või teda jälitada, mis iganes põhjusel sõltumata sellest millist telefoni jälitatav kasutab. Seepärast ma arvangi, et mu vana juust on turvalisem, kui mu praegune SE2020 ja turvalisem kui ükski muu 2026+ aasta AI-d täis topitud mudel sõltumata tootjast.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 19.02.2026 07:35:36 vasta tsitaadiga

See on su enda probleem kui sind jälitada tahetakse. Minu jälitamiseks õnneks kohtu luba pole väljastatud, võin vabalt moodast tehnikat kasutada thumbs_up.gif
Kommentaarid: 209 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 175
tagasi üles
Dirty Harry
HV Guru
Dirty Harry

sõnum 19.02.2026 07:43:20 vasta tsitaadiga

BA79, saan Su murest kohati täitsa aru, kuid see sõnavaht ja tekstimassiiv tapab. Pikk jutt pole halb, aga äkki liigendad kuidagi, et oleks natukenegi hoomatav. No ja tegelikult ka 70+% jutust pole asjakohane ning võiks jääda kirjutamata.

YMMV
Kommentaarid: 184 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 147
tagasi üles
Inspiro
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 08:45:00 vasta tsitaadiga

Millega tegeleme, et selline paranoia icon_lol.gif

Ei oska suhestuda, ilmselt ma ei ole tahetud vaid tavakodanik kes elab seadusekuulekat elu.
tagasi üles
Aix
HV Guru
Aix

sõnum 19.02.2026 13:47:07 vasta tsitaadiga

Siin vahepeal jutt liigub juba täitsa klassikalise dokumentaalfilmi aastast 1997, nimega Face/Off poole - https://www.imdb.com/title/tt0119094/
Kommentaarid: 415 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 345
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 14:12:54 vasta tsitaadiga

Janis, Inspiro,
Härrased, ma tulin täna sellisele mõttele, et sisuliselt on andmete kogumine, ka juriidilises mõttes vastuoluline. Me kõik teame, kuidas riigid on kehtestanud karme reegleid isikuandmete kasutamise ja kogumise kohta, on trahvinud tehnoloogiahiidusi jne.
Aga siinjuures lastakse vabalt arendada ja treenida AI'd, sh ka nutitelefonide abil, mis tähendab tegelikult seda, et kaudseks jälitamiseks pole üldse mingit kohtu luba vaja.
Aga see mismoodi AI abil järjest privaatsust rikutakse ja andmeid kogutakse, on ikka jõhker küll. Moodsa tehnika pime kasutamine lõppeb sellega, et sa oled tehnokorporatsioonide tööriist ja omand.
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 19.02.2026 14:13:15 vasta tsitaadiga

Nimeta üks reaalne olukord kuidas sinu privaatsust rikutakse?
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 14:22:45 vasta tsitaadiga

Kõike mida otsid Googlest, seostatakse sinu isikuga, kas otseselt või kaudselt. Sõltumata ka seadmest, mida selleks kasutad (AI režiim on nüüd ka Eesti keeles saadaval). Telefonides on äpid mis träkivad kasutust, liikumist jne.
OK nende puhul on vähemasti rakendustepoes info olemas, et mida ja kuidas, aga ei saa iialgi välistada seda riski, et need andmed satuvad kolmandate osapoolte kätte. Ühesõnaga risk on ja seda välistada lihtsalt ei saa.
LG on veel hullem, nad tahavad monitoorida mida, mis kell, mis seadmest, mis sisendist telekast vaatad. Ei meeldi mulle selline eraellu tungimine (võtsin telekalt internetiühenduse maha).
Telefonide puhul on oht et telefonikontaktid lekivad kuhugi ja see võib tekitada probleeme nii telefonikasutajale kui ka kontaktlistis olevatele isikutele
sest tänapäeva andmepüük ja varjatud nuhkimine on üsna diskreetne, et seda on raske avastada ja peatada.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 19.02.2026 14:27:53 vasta tsitaadiga

Äkki kukub betoonsein pähe homme
Kommentaarid: 209 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 175
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 19.02.2026 14:41:01 vasta tsitaadiga

Ulme, viimased 3 päeva võib vist kasti saata siit teemast.
tsitaat:

võtsin telekalt internetiühenduse maha

kuidas siis telekat üldse vaadata saab, tänapäeval ei kasutata ju digibokse eriti, kõik kenasti äpid valmis saanud

Aix
HV Guru
Aix

sõnum 19.02.2026 14:46:59 vasta tsitaadiga

BA79 kirjutas:
Härrased, ma tulin täna sellisele mõttele, et sisuliselt on andmete kogumine, ka juriidilises mõttes vastuoluline.

Spoiler Spoiler Spoiler
Kommentaarid: 415 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 345
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 15:18:18 vasta tsitaadiga

Sold OUT, Arvuti abil saab vaadata. Lähitulevikus on üsna aktuaalne VPN ka tavaliste internetis tehtavate toimetuste puhul. Just tuli uuendus teemas:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11738241#11738241
Mida aeg edasi, seda enam hakkavad vähegi oma privaatsusest lugupidavad inimesed offline minema. Kui see juhtub, siis pole enam absoluutselt mingit vahet, kas omada hüper-super Õuna või nuppudega Nokiat.
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 19.02.2026 15:31:26 vasta tsitaadiga

BA79 kirjutas:
Sold OUT, Arvuti abil saab vaadata. Lähitulevikus on üsna aktuaalne VPN ka tavaliste internetis tehtavate toimetuste puhul. Just tuli uuendus teemas:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11738241#11738241

Sa kipud unustama, et selle VPN'i teine ots lõppeb kuskil, kellegi teise kastis... icon_lol.gif

BA79 kirjutas:
Mida aeg edasi, seda enam hakkavad vähegi oma privaatsusest lugupidavad inimesed offline minema. Kui see juhtub, siis pole enam absoluutselt mingit vahet, kas omada hüper-super Õuna või nuppudega Nokiat.

Ei lähe sa enam midagi offlinesse, kui sa juba korra online tulid, siis internet sind enam ei unusta.

tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 19.02.2026 16:15:29 vasta tsitaadiga

Just. Vöid muuta oma nime, juuksevärvi, sugu, aga me teame, kes sa oled
Kommentaarid: 145 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 130
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 19.02.2026 16:36:12 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
Just. Vöid muuta oma nime, juuksevärvi, sugu, aga me teame, kes sa oled

Ja mis sa eelmisel suvel tegid... icon_lol.gif

tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 19.02.2026 16:42:04 vasta tsitaadiga

Kolid metsatallu elama, oma paneelidega elekter/küte/vesi, 0 internetti, maaamet teeb sust ikka ülevalt pildi.
Ja kui sa "voolumõõtjaga" liitud, enefit teab, mida sa tarbid ja millal. Politsei leiab su kohe üles kui kanepit kasvatad.

Täielikult OT.

Kui keegi vähemalt püüab privaatsust tagada, on see Apple, kõik on lugenud uudiseid kuidas Apple keeldub valitsustele "tagauksi" tegemast.
Kommentaarid: 262 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 228
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 19:18:34 vasta tsitaadiga

indrpo, Isegi, kui Apple otse ei anna, siis vahendid telefoni lahtimuukimiseks on siiski olemas. FBI vs Apple kaasus 2016 aasta tulistamisjuhtumi puhul päädis sellega, et FBI kulutas ca 1,3 miljonit USD selleks, et kolmanda osapoole abiga tulistaja telefon lahti muukida. Loomulikult igaühe peale sellist summat kulutama ei hakata, aga samas tõestab see seda, et mitte ükski telefon ega muu nutiseade pole lahtimuukimatu, kui kasutada õigeid vahendeid. Küllap tuleb kunagi ka aeg, mil USA valitsus sunnib Applet privaatsupoliitikat muutma (Kui ei muuda siis ähvardavad tegevuslitsentsi peatamise või muude sanktsioonidega).

https://www.cnet.com/tech/mobile/iphone-from-2015-san-bernardino-shooting-was-unlocked-for-fbi-by-australian-security-firm-report-says/
Etz
Internet jätab meelde ainult niipalju, kui ajaloost teada. Hetkest kui oled offline ja endast uusi jälge maha ei jäta, siis enam ei leia midagi. Me tegime sõpradega katse ja proovisime Google Gemini AI käest küsida kes on kes. Tulemused olid seinast seina. Kelle kohta pakkus et on riigikogulane ja poliitik,kelle kohta pakkus, et on farmerist ettevõtja- Tegelikkuses olid kõik vastused valed. Ehk siis mida vähem ennast sots. meedias näitad, seda vähem sinust teatakse. Loomulikult, kui annad ajakirjanikule intervjuu või postitad midagi avalikku sotsiaalmeediaruumi ja see internetis avaldatakse, siis see jääb aegade lõpuni netti, aga see osa elust ja tegemistest kus oled offline, selle kohta enam ei jää niipalju jälge maha.
tagasi üles
Alari A.
HV Guru

sõnum 19.02.2026 20:16:56 vasta tsitaadiga

HV ühtegi jälge ei jäta kasutajast nimega BA79. Võid netita siin edasi postitada thumbs_up.gif

Edit: tuleb üks vana HV kasutaja meelde kas 3G/4G jm. kahjulikusest jahus ja mingeid tabeleid kriitseldas kokku. Tema järglane?
Kommentaarid: 665 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 545
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 19.02.2026 20:34:47 vasta tsitaadiga

BA79, alustame lihtsaimast, panga arve.
Pank teab, ku sa käid, mida ostad, kus elad, jne.
Jagab neid andmeid lahkelt ka igasugu teiste asutustega.
Kasuta või kettaga laua telefoni aga tänapäeva maailmas sa pangaarveta enam hakkama ei saa.

Keegi võiks sulle tegelt AM’i anda, oleks su jalajälg internetis väiksem ja ka muresid vähem.

tagasi üles
lightbluefox
HV Guru

sõnum 19.02.2026 21:22:12 vasta tsitaadiga

Etz, mitmed maandavad seda "riski" nii, et kui palk laekub (või noh, ausalt öeldes, neile pigem puudetoetus icon_biggrin.gif) siis on kohe järgmine kanne see sulas välja võtta. Hädapäraseid makseid korraldavad läbi kellegi teise.
Kommentaarid: 45 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 44
tagasi üles
rex
HV Guru
rex

sõnum 19.02.2026 22:56:00 vasta tsitaadiga

BA79 kirjutas:
Me tegime sõpradega katse ja proovisime Google Gemini AI käest küsida kes on kes.

Oi-oi, see on küll ettevaatamatu - nii annad ju otsingumootorile ülesande järgmiseks korraks, kui keegi peaks küsima tulema, rohkem välja kaevata! Iga korraga tõstad enda profiili täiustamise prioriteeti!
Kommentaarid: 248 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 227
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 19.02.2026 23:48:20 vasta tsitaadiga

rex, Tean seda, et tegelikult see polnud hea idee.
Üldiselt püüan hoida nii madalat profiili kui saab, osa asju otsin Incognitos jne.

Etz, Ma arvan, et pank detailselt ei jaga. Üldiselt tehingud mis on 1000€ siis peavad RAB'ile raporteerima, nii kaupmehed kui pangad.

Pangasiseselt muidugi jah, kui tahad laenu võtta aga kontoväljavõttest selgub, et võtad SMS laenu pidevalt ja mängid kasiinos- siis see on punane lipp.
Panka ei peakski huvitama ega saa teada, mida ma 5€ pangakaardimaksega ostsin- tema saab ainult läbi kaardimakseterminali korralduse debiteerida
kaardiga seotult kontolt raha maha (Tehingu detailne sisu pangani ei jõua- kui ei usu, võta oma netipank lahti ja vali kontoväljavõttest mõni tehing kus
kaardiga maksid- elektroonilisel kviitungil on ainult debiteerimise või broneerimisega seotud info- seal pole kirjas et 2€ piima eest, 3€ leiva eest. Maksimum mida
pank minu kohta teada saab, et milline mu käitumismuster on, kas ma käin rohkem öösiti nt meelt lahutamas ööklubis või olen keskpärane kodanik, kes käib regulaarselt toidupoes. Seevastu kaupmeestel on kõige parem ülevaade oma klientidest tänu iga ostuga registreeritud kliendikaardile.
Kaupluse esindaja saaks öelda (aga viisakusest ja privaatsuspoliitikast lähtuvatest reeglitest tulenevalt ei tee seda) kes on kes sest ostuajalugu ütleb nii mõndagi inimese kohta. Lõppkokkuvõttes olgu kuidas on. Igaüks jäägu oma arvamuse juurde.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Mac/Apple »  iPhone mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 874, 875, 876
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.