praegune kellaaeg 19.02.2026 13:27:16
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Etz
HV Guru

|
18.02.2026 23:33:03
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
Etz, Idee on selles, vanemad telefonid pole nii võimekad, et neis AI nuhkvara jooksutada. Igaljuhul, mul endal on mobiilne net väljas ja telefon 2G peal. Tunnen ennast turvalisemalt, kui sellises olukorras, kus telefon on 24/7 netis ja ma ei tea mis seal taustas jookseb. Iga uuendusega kontrollib telefon rohkem telefonikasutajat ja mitte kasutaja telefoni, sest tarkvara ja rakendused seadistatakse nii, et kõik on automaatne ja välise sekkumisega midagi teha ei saa. Ainult see aitab kui telefon merre või 5-nda korruse aknast alla visata.
OK, ma olen paranoik/uhhuu, ajan soga ja praegu naerate mu üle.
5-10 aasta pärast vaatame kes viimasena naerab. |
Oi, kui sa vaid teaksid.
2G võrgus on EDGE ja isegi kui sul on internet välja lülitatud (oled sa kindel et ikka on, võib-olla on keegi juba sisse häkkinud ja sulle ainult kuvatakse et on väljas), siis on igasugu muid toredaid asju peale TCP/IP kustkaudu su andmed minema liigutada, sind trackida, või muid toredaid asju korraldada.
Soovitan fooliumi varuma hakata.
Tänapäeva maailmas, on privaatsus vaid illusioon…
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
|
|
| Kommentaarid: 234 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
0 :: |
196 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
19.02.2026 04:56:21
|
|
|
Üsna OT, aga mainin lihtsalt ära: Mul on vana juust Huawei P8LIte, millel elu veel sees on. SIM kaarti selles pole, kasutan GPS'na kui vaja (selleks laen üle koduse netiühenduse offline kaardi alla). Jah, ma tean, et ühegi netti ühendatava seadmega pole ükski risk 100% maandatud, aga ma ei usu, et nii vana telefoni kasutamine kaasaegsega võrreldes ohtlikum on. Number üks põhjus- see telefon on enamasti väljalülitatud olekus. Kasutan ainult siis kui vaja. Kõnesid sellega ei tee ja uuendusi sellele ka enam ei tule. Ehk võimalus, et mulle GPS kaudu keegi midagi sisse sokutab, on olematu, sest GPS on telefonide puhul ilma internetita ühesuunaline (Ei saa signaali tagasi saata) ja näiteks asukohta kinnitada. Sinu viidatud riskid ongi reaalsed ainult siis kui telefon on netti ühendatud püsivalt ja 24/7. Kes see garanteerib, et Õuna ka ei jälitata? Selle kohta liigub ka igasuguseid teooriaid, et see on NSA/FBI salauksi täis.
Kui päris paranoiline olla siis tuleks muidugi privaatsuse huvides ka telefonidelt aku tagant ära võtta nagu nullindate keskpaiku veel tehti, kui oli tegemist mingi tundliku kohtumise või vestlusega ja ei soovitud kanda riski, et keegi pealt kuulab. Kahjuks tänapäeva nutikatelt ei saa akut ära võtta ja see muidugi telefonitootjate ülene probleem.Võtame ühe lihtsa näite veel juurde. Kui vaadata uusi Õunu ja Androide ilma füüsilise SIM pesata- vat nende puhul saab küll väita, et telefoni üle võib kasutajal täielikult kontroll kadunud olla. Esiteks, e-SIM-i saab põhimõtteliselt peita, kuna e-SIM on tarkvaraline ehk kasutaja ei teagi, et ta telefon veel mingi tagaukse kaudu netti ühendatud on- Minu vanal P8 Lite'l on Dual SIM, aga mitte e-SIM. Ehk siis ka tehnoloogiliselt see vana juust on turvalisem, kui puhtalt teoreetiliselt lähtuda paranoiast, et kasutaja ei saa kontrollida oma telefoni 100% sest telefon on "e-SIM only" ja on põhimõtteliselt võimalik, et sellist telefoni saab kaugteel jälgida rohkem või lihtsama vaevaga, kui vanema generatsiooni telefoni, millel seda pole. Teiseks saab tänapäeva mobiili mis ööpäevaringselt netis on, piisavalt kiire prose ja akuga varustatud on, peidetud kujul rakendusi installida, ilma et kasutaja midagi märkaks ehk siis mingi protsess jookseb, kasutaja ei näe ega saa teada, sest UI seda ei kuva. Proovi seda teha, kui telefon välja lülitatud olekus ja sees ainult siis, kui kasutab GPS-i. Ühtki linki välismaailmaga sidepidamiseks peale hädakõnerežiimi mu vanal telefonil pole. Jaa, kes väga kedagi jälitada tahab (Seaduslikult on lubatud ainult kohtu loaga), saab ideid võtta kasvõi filmist "Riigi vaenlane" aga see on hoopis teine teema ja sellega on alati nii, et kui keegi on piisavalt väärtuslik "sihtmärk" siis tehakse kõike selleks et temalt mingit kompromiteerivat materjali saada või teda jälitada, mis iganes põhjusel sõltumata sellest millist telefoni jälitatav kasutab. Seepärast ma arvangi, et mu vana juust on turvalisem, kui mu praegune SE2020 ja turvalisem kui ükski muu 2026+ aasta AI-d täis topitud mudel sõltumata tootjast.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
19.02.2026 07:35:36
|
|
|
See on su enda probleem kui sind jälitada tahetakse. Minu jälitamiseks õnneks kohtu luba pole väljastatud, võin vabalt moodast tehnikat kasutada
|
|
| Kommentaarid: 209 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
175 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
19.02.2026 07:43:20
|
|
|
BA79, saan Su murest kohati täitsa aru, kuid see sõnavaht ja tekstimassiiv tapab. Pikk jutt pole halb, aga äkki liigendad kuidagi, et oleks natukenegi hoomatav. No ja tegelikult ka 70+% jutust pole asjakohane ning võiks jääda kirjutamata.
YMMV
|
|
| Kommentaarid: 184 loe/lisa |
   |
1 :: |
1 :: |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Inspiro
Kreisi kasutaja
|
19.02.2026 08:45:00
|
|
|
Millega tegeleme, et selline paranoia
Ei oska suhestuda, ilmselt ma ei ole tahetud vaid tavakodanik kes elab seadusekuulekat elu.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|