praegune kellaaeg 30.01.2026 06:44:46
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| Kas pooldad valitsuse energiapoliitikat ja kõrgeid energia hindasid? |
| Jah, tingimusteta! |
|
8% |
[ 6 ] |
| Pigem jah |
|
8% |
[ 6 ] |
| Pigem ei |
|
16% |
[ 11 ] |
| Kindlasti mitte! |
|
66% |
[ 45 ] |
|
| hääli kokku : 68 |
|
| autor |
|
elukaz
HV Guru

|
29.01.2026 21:18:23
|
|
|
| tsitaat: |
| Mingi 24 minuti jutt on täielik umbluu. |
Õpi lugema
See oli mastaabivõrdlus salvestusmahu kui sellise kohta. Et kui nt 24h akude pealt tahaks käia siis oleks vaja 60 sellist. Kui kõik istuvad 100% peal ja ei tee mitte midagi ja siis nad täiesti pikali tühjaks lasta. Reaalselt teevad nad tööd ilmselt seal 60% ümber nii et vähemalt teine niipalju minimaalselt juurde vaja.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 192 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
0 :: |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 21:22:56
|
|
|
No proua ütles et akupark on 400MWh, tarbimine 1000MW ja selle järgi jätkub sellest pargist 24 minutiks
Kalkulaatoris tema arvutuskäik ja minu arusaam klapivad
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
29.01.2026 21:27:55
|
|
|
Misse umbluu siis on, adekvaatne võrdlus ju.
|
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 21:32:48
|
|
|
| Üks on energia hulk ja teine on vajalik võimsus ja kolmas asi on ühenduse võimsus. 1000MW tarbimise juures jätkuks nendest ikka ~2 tunniks, lihtsalt 800MW on puudu.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
29.01.2026 21:36:02
|
|
|
Selle ma ütlengi et loe ridade vahelt. See on mastaabi võrdlus, millise murdosa võimalikust vajalikust salvestusajast see katab. Mitte et ta seda üksi peaks tegema. Või et kirjutaja ise sellest aru sai
|
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
29.01.2026 22:00:01
|
|
|
| Janis kirjutas: |
Loe nüüd mida sa jälle siin kokku kirjutad, suht seosetu. |
Nii, Kiisal 2x100MW ehk korraga suudab anda välja 200MW ja oletan, et samas mahus võtab ka vastu?
Artikli järgi Ristile tuleb 144MW väljund ja oletan, et samas mahus võtab vastu?
Auvere 26.5MW väljund ja oletan, et samas mahus võtab ka vastu?
See teeb teoorias sisse ja välja täna 370,5MW maksimaalselt.
Kuna sa nii tark, siis oskad vastata, et kas neil on kohustus ka teavitada, et millal nad plaanivad ennast laadida või vastavalt vabaturu põhimõttel, siis kui tahavad? Ärilises võtmes lähtudes tähendab, et kõige madalama hinna ajal. See aga omakorda tähendab, et sama loogikaga elavad ka teised ärimehed: Odavalt akud täis ja kallilt akud tühjaks.
Mahtuvuse osas on need numbrid 400MWh + 600MWh + 53,1MWh = 1053MWh ja koguvõimsusega jagades saame laadimise ajaks pea kolm tundi (kadudega rohkemgi).
Nüüd tühjaks laseb maksimumiga aga kiiremini (matemaatilise keskmise järgi, sest too Pärnu projeks on 600 MWh ja 144MW ehk ca 4h.
Saad loogikast aru?
Need on need akupargid, mida ma tean, mis on valminud või on valmimas või on plaanitud. Nüüd korruta mingi ambitsioon, et 2027ndaks aastaks on neid parke 2 korda rohkem ja turule voolab sisse/välja hetkega ca 750MW võimsust, mahuga 2000MWh.
Samas, juhitava elektri seis jääb samaks.
Kui meil siin külmadega on on eleringi andmetel viimane kuu tootmine 100-1100MW vahel ning tarbimine 870-1600MW, vaatan viimase nädala seisu töö ajal defitsiidis 500-700MW, ja töövälisel ajal ca 800MW vs 1200MW ehk ca 400MW defitsiiti, siis meil saab turg väga lõbus olema.
Kallil ajal löövad kõik oma akupargid turule, et raha teenida ja odava elektri ajal lüüakse kaitsmed välja, sest võrk polnud valmis 400MW sisseotsu ajal lisa 750MW tarbimise tasandamiseks
Kulla Janis, viimane on must stsenaarium kuhu poole ma näen neid hullukesi purjetamas ja kui meil endal juhitavat võimsust ilma EU rohepiirangutega ära ei taheta maksutada või keelata.
_________________ YAGA müügiputka - SNAP pildipank
M: 3D Touch V3.2 15€
M: Triumph Trident 660 2023a - AHVile 200€ alla |
|
| Kommentaarid: 170 loe/lisa |
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 22:16:30
|
|
|
Ma loen, et Ristil näiteks plaanivad päikest ja tuult sinna salvestada, et muul ajal müüa. Tuult ja päikest on alati üle kuna hind on sel ajal 0 olnud ja ise hakkavad ka seal tootma, see on palju magusam diil kui hakata ostma ja müüma. Kui tuult ja päikest pole ning võrgus ka võimsust puudu, siis aku ootab
Et noh kas kõik on siis plaaninud hakata hangeldama nii? Kiisa oma on ju varustuskindlustuse jaoks ma loen ja kui pannakse sagedusturule, siis ongi see täiesti õige koht selleks, et just tasakaalus võrku hoida.
viimati muutis Janis 29.01.2026 22:21:11, muudetud 1 kord |
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
29.01.2026 22:17:52
|
|
|
Ma olen päris kindel et mingist võimsusest edasi sa ei saa mingi uitmõtte põhjal võrku lülituda. Kui seda teevad väiksed tegijad siis on nad statistika mis on aja jooksul tekkiva data järgi prognoositav.
|
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
29.01.2026 22:21:32
|
|
|
Ma loen, et Ristil näiteks plaanivad päikest ja tuult sinna salvestada, et muul ajal müüa. Tuult ja päikest on alati üle kuna hind on sel ajal 0 olnud ja ise hakkavad ka seal tootma, see on palju magusam diil kui hakata ostma ja müüma. Kui tuult ja päikest pole ning võrgus ka võimsust puudu, siis aku ootab  |
Enda päikesepargi tarbeks teevad kõrvale akupargi, tuulikud muu teema.
Nüüd, külm aeg, nov-veebruar päikest netu, tuulikud netu, panevad akupargi pausile?
Aga mu ülejäänud jutt? Kust see 370MW võimsust tuleb, millal laevad ja kas mingi eeskirja järgi? Mis saab kui tõmbavad laadimisega tootmise võimest üle ja piki kaablit piiri tagant ka midagi juurde ei tule?
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 22:26:53
|
|
|
Jah, kasvõi pausile näiteks, muul ajal toodab heasti peale. Majapidamise akudega on ka suvel ülim rõõm müüa õhtul aga talvel peab pm sente saagima. Ja novembri ning veebruari vahel on tuult sitaks olnud, eelmine talv oli üliodav öösel tarbida näiteks.
See 370MW võib tulla sagedusturult aga ei pea. Äkki just ongi vaja see hetk see ära tarbida võrgust ja siis see akupark aitabki.
Ilmselgelt on see kontrollitud kuskilt et ei võtaks viimast molekuli endale ära.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
29.01.2026 23:00:53
|
|
|
Ma molekuli rongist maha jäänud ja ei taha teada, kuidas me mu jutus molekulideni jõudsime, aga...
Ütle ausalt, et mis sinu nägemus ärimehe pilgus on, kui ainult akuparke täis ehitatakse? Ja pole kaugele vaja mõelda, see ehe näide 1-2 aasta pärast kuni 750MW võimsusega?
Mina investeeringuid teinuna ei pane pausile vaid tõmban end seda odavat elektrit julmalt täis ja ajatan tipu aegadele "and repeat"!
Ideel on jumet, et on mingi ime tark lahendus, mis suudab mingi millisekundi täösusega ümberlülitust teha ja kraabib üle tootmist turult kokku ja salvestab akudesse ning õigel perioodil tasanab puudujääki kasvõi 100MW võimsusega ja niid 10h jutti. Aga see tähendab, et kõik suhtlevad omavahel automaatselt ehk elektrilevi, ee, elenger, erafirmad jne. Ja sellesse mul usku pole, et kõik oleks omavahel harmooniliselt ühendatud ja erakapital on konkurendiga nõus, et sa nüüd kogu ja ma ootan/pausitan.
Ärimeest (Ligi nühib ka käsi kokku, 1MWh hind on 1000€, oi kui magus 24% käibemaks jne lisana tilgub) ei huvita tipu ajal laadimine ja riismete korjamist vaid ootab 24h börsi ette ära, näeb, et 00-05 on soodsaim ja lööb oma 200MW londi tarbima, teine ärimees sama ja ongi PUPU, linnad pimedad, sest ma ei ole kusagilt lugenud, et EE/Elenger vmt asutus reguleeriks või jaotaks võimsuseid parkidele laiali, et kes millal mis mahus tarbida võib. Parandage, kui kellelgi rohkem infot ja need mul lihtsalt luulud läbi lihtsa matemaatika.
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 23:10:04
|
|
|
No paljud ärid on nii, et suvel on tippaeg ja talvel paus. Mõnes jälle vastupidi.
Ja see "ime tark lahendus" ei ole küll midagi erilist, et nii kutsuma peaks Üle 500kW on kõik mingitmoodi kontrolli all (va kobarad), korralikud ilusad RTU kilbid on seal alajaamas sees, väiksed akud ka ja puha - tore vaadata kohe. Saksamaal pidavat kodused ka välise kontrolli all olema dry contact kaudu, lühistavad kaugelt kontaktid ja võetakse tootmine maha kohe.
Ja sagedusturg on ka omaette teema.
Ei ole see asi nii kole ikka ma arvan.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
29.01.2026 23:43:20
|
|
|
| tsitaat: |
| Ärimeest (Ligi nühib ka käsi kokku, 1MWh hind on 1000€, oi kui magus 24% käibemaks jne lisana tilgub) ei huvita tipu ajal laadimine ja riismete korjamist vaid ootab 24h börsi ette ära, näeb, et 00-05 on soodsaim ja lööb oma 200MW londi tarbima, teine ärimees sama ja ongi PUPU, linnad pimedad. |
See ongi loomulik börsitegevuse käivitaja, ülepakkumine teeb hinna odavaks aga kui see ära tarbitakse siis pole enam üle ja hind ka nii odavaks ei lähe. Nõudluse-pakkumise kõverate ristumine. Kalli hinnaga ei laetagi vaid tühjendatakse, jällegi, 1000 euri ei pea sellisele pakkumisele vastu ja kukub. Ehk mida rohkem salvestust seda ühtlasemaks ööpäeva keskmine läheb. Ei tõsta ega langeta vaid silub, baashinnaks saab ikkagi reaalse energia saadavus, suvel odav talvel kallis.
|
   |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
30.01.2026 06:22:03
|
|
|
| No paljud ärid on nii, et suvel on tippaeg ja talvel paus. Mõnes jälle vastupidi. |
Et siis suvel laevad 6 kuud odava elektriga akusid ja talvel 6 kuud siis müüvad akust ve ? Saad ju ise ka aru, et antud asjapuhul see ju nii ei toimi, sest akud tühjaks saavad igaljuhul väga kiiresti - isegi kui 400MW jaam välja annaks ainult 100MW stabiliseerimiseks ehk siis ei lase võrku täis enda võimsusest siis see kas akud on tühjad poole tunni või 4 tunniga ei muuda fakti, et ikkagi ülikiiresti. Samas stabiliseerimine, tippudekatmine ja otseselt täies mahus spekuleerimine ja kasumi teenimine on ju kaks iseasja.
Ideena ei ole ju kjaups'i küsimuse püstitus midagi müstilist. On ju täiesti arusaadav, et kui taolisele turule lastakse eraettevõtteid kes tahavad maksimaliseerida kasumit ja see on tavaks, et ärikad on ka tihtipeae valmis rikkuma reegleid ja tingimusi siis tekib õigustatud küsimus, et kuidas see välja näeb. Ilmselgelt ärikas mingit megainvesteeringut ei tee kus see teenimine on üsna siuke nii ja naa. Ehk loomulikult on mõte, et laeme täis odavalt ja müüme kallilt ehk siis kõik ehitatud ülesse spekulatsioonile. Asja iva ongi selles, et piltikult öeldes on ka akudega sama huinjaa nagu selle päikse ja tuulega - suvel soojaga üldjuhul on sitaks, sest tarbimine on tänu kütete puudumisele väike pluss aastaaeg soosib igasugu rohe uinamuinat - aga siis ka ei teeni suurt midagi. Talvel aga just siis kui vaja kütta ja tarbimine kõvasti suurem ja päikest pole ja tuul ei puhu või tuulikud jääs või muud sada vabandust siis ei ole mõsitlik ka akuga veiderdada, sest osta kallilt ja müüa kallilt on ju jama.
Ehk jällegi, siis kui on hädasti vaja siis asi ei tööta - kokkuvõttes kõik sõltub juhitavast võimsusest mida pole.
|
|
| Kommentaarid: 155 loe/lisa |
   |
132 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|