|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| Kas pooldad valitsuse energiapoliitikat ja kõrgeid energia hindasid? |
| Jah, tingimusteta! |
|
8% |
[ 6 ] |
| Pigem jah |
|
8% |
[ 6 ] |
| Pigem ei |
|
16% |
[ 11 ] |
| Kindlasti mitte! |
|
66% |
[ 45 ] |
|
| hääli kokku : 68 |
|
| autor |
|
elukaz
HV Guru

|
27.01.2026 23:32:22
|
|
|
Jätsin inverteri netist ilma, ei istu see isetegevuslik firmware update. EE standardlahendus
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
| Kommentaarid: 192 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
0 :: |
155 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 233 loe/lisa |
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
28.01.2026 20:58:43
|
|
|
Testides ikka juhtub
Mul väikeste võimsustega ka juhtunud, istud alajaama uksel läpakaga ja kuuled kuidas kõik krõbisema hakkab, siis arvutist vaatan, et mingi pool mega hakkas vales suunas jooksma
|
|
| Kommentaarid: 207 loe/lisa |
   |
5 :: |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
28.01.2026 21:21:50
|
|
|
Ja üks remondis olnud blokk sai ka varem valmis ja vaatan homset keskmist hinda, KALLIM.
Kurat, lülitage see akupark uuesti sisse ja puurige aurukatlasse auke juurde, saab vähemalt elektri hinnagi alla
Huvitav, polegi nagu varem näinud, et Soome poolt liigub nii väikses osas elektrit sisse ja lõunast ostame ka peale...
Tavaliselt näinud, et Estlink1 paneb max ja sama palju liigub ka välja lõuna suunas ja Estlink2 kuni max võimsus meile tarbimiseks...
_________________ YAGA müügiputka - SNAP pildipank
M: 3D Touch V3.2 15€
M: Triumph Trident 660 2023a - AHVile 200€ alla |
|
| Kommentaarid: 170 loe/lisa |
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
28.01.2026 21:32:05
|
|
|
| Soomlastel ei ole midagi anda meile, neil on endalgi puudu. Tuulikud läksid jäässe.
|
|
| Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
28.01.2026 22:16:35
|
|
|
Poolalits paneb normaalseltt segast
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 462 loe/lisa |
   |
7 :: |
359 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
29.01.2026 07:09:30
|
|
|
Janis, kaod ka sisse ja seda max võimekust sealt kaablist välja ei ime. Lisaks, kuniks kaablid korras ja mujal tummaelekter vmt ilusti töös, siis 4000€MWh eest oleks väga märg unenägu.
Mind pigem huvitab, et kuidas nad seda akupargi väljundit eraldi reguleerima hakkavad/seadistavad. Et panevad müüki mingitel kindlatel tipu aegadel, et kuidas järgmise päeva börsi ennustus jookseb. Sellisel juhul teenivad kasumit ja peaks tipust mingi % alla tooma. Aga, kui see jurakas paari tunniga tühjaks saab (ma ei usu, et see park suudab seal 400MW võimssusega PEAK välja siputada jutti, pole viitsinud uurida ka), et pigem jaotatud sinna 2-4h peale tippu ajal.
Nüüd läheb põnevaks, et kaua läheb aega ja palju sisendvõimsuseks turult haaravad ning kas peavad seda ka kuidagi deklareerima või "Ah, meil said akud tühjaks ja tõmbame võrgu ootamatult kooma ning vaja võrgu puudujääk tasandada mingi kalli tagavarajaama käivitamisega"?
Ja kui peab deklareerima, siis automaatselt odavad ajad lähevad kallimaks.
Saan suvel aru näiteks Sunly ehitatavast mega päikesepargist ja plaan akupark kõrvale teha. Päike paistab, laen oma parki omantasuta elektriga ningnkui tuul kadunud + päike peidus, müün, sest teistel võimekus puudub. Aga see soojade ilmade periood, sest kui päikest pole, siis kujutage ette kui kõik on lasknudnoma akupargid tipu aeg tühjaks ja tuleb odav eleiter, siis külma talvega pole Eesti tarbimine mitte 1.5GWh ja tootmine mingi 600-1000MWh vaid tarbimine läheb seal akuparkide laadimiste vajaduste läbi lae
Ennustan, et igasugu jaamade peale hakkab mingi protsent akuparkide pärast elektrihinnale peale tiksuma, sest keegi ei tea, millal akusid vaja laadida ja hirmust hoitakse börsihinda kõrgemana, sest juhul kui...
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 07:11:40
|
|
|
| Maga kaineks eksole, samasugune seosetu soga
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 462 loe/lisa |
   |
7 :: |
359 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
29.01.2026 14:53:38
|
|
|
Et siis endine Enefiti park töötab, aga need säästuraiped seisavad
|
|
| Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 18:52:34
|
|
|
| Sul on ühikud ja numbrid samamoodi lappes nagu sel poolakal.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
29.01.2026 19:00:07
|
|
|
| kjaups kirjutas: |
| Janis kirjutas: |
| Sul on ühikud ja numbrid samamoodi lappes nagu sel poolakal. |
MW = megawatt? 1000 MW = 1 GW?
MWh = megawatt tundi?
Või mida? |
€MWh, su algses postis, on päris huvitav ühik
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
|
|
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 19:04:06
|
|
|
| Kust tuleb näiteks see 400MW võimsus?
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 19:10:12
|
|
|
Kes sagedusturul on? Seal vist on makstud küll sarnast hinda mingi aeg, samal ajal börsil äkki 0 isegi.
Ja kui isegi börsil see jookseb nii kõrgeks millegi pärast, see akupark niikuinii sellises olukorras midagi ei päästa, siis ju tasuvusele väga hea diil. Ja noh, reaalne võimekus tunnis selle hinnaga teenida oleks vähemalt 10x vähem.
Poolakas pani veel sellega mööda, et see ei anna ju kuidagi 1000 mega võimsust välja, mismoodi ta seda 24 min arvutab?
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
29.01.2026 19:10:21
|
|
|
Keda need ühikud kotivad? Nagunii saate aru
_________________ Hapud viinamarjad |
|
| Kommentaarid: 660 loe/lisa |
   |
510 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 19:11:15
|
|
|
| Hiid kirjutas: |
Keda need ühikud kotivad? Nagunii saate aru  |
Need kes midagi aru ei saa, saavad midagi omaarust aru. Need kes jagavad asja, ei saa üldse aru millest te räägite.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
29.01.2026 19:59:22
|
|
|
| Hiid kirjutas: |
Keda need ühikud kotivad? Nagunii saate aru  |
Need kes midagi aru ei saa, saavad midagi omaarust aru. Need kes jagavad asja, ei saa üldse aru millest te räägite. |
Kuidas sa aru ei saa?
Poolakas pidas seda silmas, et sellise hinna juures, müüakse kogu see park 24 minutiga maha.
Koos viimase kui juhtmejupiga.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
|
|
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
29.01.2026 20:48:49
|
|
|
| tsitaat: |
- Projekt: Kiisa akupark (nimega Hertz 1) on osa Baltic Storage Platformi suurprojektist, kuhu kuulub ka Arukülas asuv akupark (Hertz 2).
- Võimsus: Kahe pargi koguvõimsus on 200 MW (100+100 MW) ja salvestusmaht 400 MWh.
- Tehniline eripära: Kiisa akupark (Herz) on ühendatud põhivõrku 330 kV maakaabliga.
- Ajakava: Kiisa park (Hertz 1) on plaanis lõplikult avada 2026. aasta 3. veebruaril, Aruküla park (Hertz 2) valmib 2026. aasta detsembris. |
Olen ma õigesti aru saanud, et reaalselt kasutatav võimsus on pool salvestusmahust?
Ehk näitlikult, kui 5 s/kWh see täis laadida, siis alla 10 s/kWh pole mõtet midagi tagasi müüa?
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
| Kommentaarid: 169 loe/lisa |
   |
158 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kjaups
MeesKesTuliMetsast

|
29.01.2026 20:52:07
|
|
|
| Kust tuleb näiteks see 400MW võimsus? |
Võtsin seal artiklist ja kui sa mu teksti uuesti loed, siis ma kirjutasin ka, et ma kahtlen sellises väljundvõimsuses, pigem ennustasin ise mitme tunni peale jaotumist. Mainisin ka, et ma ei tea mis on seal reaalne maksimum väljundvõimsus ja pole aega uurida ka, ei muuda minu jaoks midagi, kuid olen kindel, et see ei saa olla 400MW nagu tolles kuvatõmmises jutuks on.
Nüüd selle Kiisa jama valguses, et kas löödigi ülekoormusega süsteemil käpp maha.
Ehk kui oli EE'ga kokku lepitud kindel aeg ja rubilnik löödi varem sisse ja poldud valmis nii suureks tarbimiseks, tõmmati võrk kooma ja sagedused paigast? Oletan/Filosofeerin, Janis, kõige targem, hari meid!
Ehk kui see on üksikjuhtum ühe pargi testimiseks maksimaalse võimsuse kontrolliks, siis kujutame nüüd ette, et meil on neid parke juba 4-5 tk samas mahus.
Kõik lasevad ennast tipu ajal tühjaks ja kui tuleb nüüd madal hind ja kõik 4-5 parki löövad tagurpidi käigu sisse ja alustavad tarbimisega, ütleme, et igaüks tunnis ilus number 50MW (jällegi, ma ei tea täpselt, et mis see päris võimsus nendel reaalselt on), siis me same ju kohe lisa defitsiidi 250MW kogu võrgu peale. Ja kui selline muudatus ei ole ette ennustatud börsil või ette teavitatud mingil moel, siis ongi jälle pask majas ja jaamad väljas.
Jällegi, Janis, kui eksin, paranda mind ja hari kolleegiumit, sest selle nädala ühe õlle plaanin alles homme õhtul teha!
Palju meil neil akuparke plaanitakse kokku ehitada enne juhitava võimsuse juurde lisandumist?
Palju neid plaanitakse 2026a juurde ehitada, 2027a, 2028a ?
SInna Pärnu Ristile tuleb 144MW ja 600MWh, omajagu ütleks, kui vajab enda talvel täis imemist. Paneme nüüd 5 sellist kokku üle eesti ja saame 700MW suuruse imeja madala hinna ajal, kas see ei lööks võrku kõikuma?
https://www.bioneer.ee/sunly-risti-energiapargis-sai-ehitusloa-%C3%BCle-eestilise-m%C3%B5juga-aku
|
   |
139 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
29.01.2026 21:13:34
|
|
|
| bladerunner kirjutas: |
| tsitaat: |
- Projekt: Kiisa akupark (nimega Hertz 1) on osa Baltic Storage Platformi suurprojektist, kuhu kuulub ka Arukülas asuv akupark (Hertz 2).
- Võimsus: Kahe pargi koguvõimsus on 200 MW (100+100 MW) ja salvestusmaht 400 MWh.
- Tehniline eripära: Kiisa akupark (Herz) on ühendatud põhivõrku 330 kV maakaabliga.
- Ajakava: Kiisa park (Hertz 1) on plaanis lõplikult avada 2026. aasta 3. veebruaril, Aruküla park (Hertz 2) valmib 2026. aasta detsembris. |
Olen ma õigesti aru saanud, et reaalselt kasutatav võimsus on pool salvestusmahust?
Ehk näitlikult, kui 5 s/kWh see täis laadida, siis alla 10 s/kWh pole mõtet midagi tagasi müüa? |
Edastusvõimsus on üks asi ja teine asi on maht. Võimsus on see mis torust läbi mahub ja maht on see kui palju seda on mida läbi ajada, miinus kaod.
Mingi 10 senti peaks olema vähemalt vahe, kus tuleb nulli. Kui arvutada projekti maksumuse, mahu ja tsüklitega.
| kjaups kirjutas: |
| Kust tuleb näiteks see 400MW võimsus? |
Võtsin seal artiklist ja kui sa mu teksti uuesti loed, siis ma kirjutasin ka, et ma kahtlen sellises väljundvõimsuses, pigem ennustasin ise mitme tunni peale jaotumist. Mainisin ka, et ma ei tea mis on seal reaalne maksimum väljundvõimsus ja pole aega uurida ka, ei muuda minu jaoks midagi, kuid olen kindel, et see ei saa olla 400MW nagu tolles kuvatõmmises jutuks on.
Nüüd selle Kiisa jama valguses, et kas löödigi ülekoormusega süsteemil käpp maha.
Ehk kui oli EE'ga kokku lepitud kindel aeg ja rubilnik löödi varem sisse ja poldud valmis nii suureks tarbimiseks, tõmmati võrk kooma ja sagedused paigast? Oletan/Filosofeerin, Janis, kõige targem, hari meid!
Ehk kui see on üksikjuhtum ühe pargi testimiseks maksimaalse võimsuse kontrolliks, siis kujutame nüüd ette, et meil on neid parke juba 4-5 tk samas mahus.
Kõik lasevad ennast tipu ajal tühjaks ja kui tuleb nüüd madal hind ja kõik 4-5 parki löövad tagurpidi käigu sisse ja alustavad tarbimisega, ütleme, et igaüks tunnis ilus number 50MW (jällegi, ma ei tea täpselt, et mis see päris võimsus nendel reaalselt on), siis me same ju kohe lisa defitsiidi 250MW kogu võrgu peale. Ja kui selline muudatus ei ole ette ennustatud börsil või ette teavitatud mingil moel, siis ongi jälle pask majas ja jaamad väljas.
Jällegi, Janis, kui eksin, paranda mind ja hari kolleegiumit, sest selle nädala ühe õlle plaanin alles homme õhtul teha!
Palju meil neil akuparke plaanitakse kokku ehitada enne juhitava võimsuse juurde lisandumist?
Palju neid plaanitakse 2026a juurde ehitada, 2027a, 2028a ?
|
Kiisal on 100MW ja 200MWh
Kahe pargi peale kokku 200MW ja 400MWh
Ehk Kiisalt on max väljund 100 mega, kui hind oleks 4000 saaks paberi peal arvutades 400k eur, mitte 4 miljonit tunniga. Pärast 100MWh müümist enam seal 200MWh akus teist 100 enam alles pole kasutamiseks kuna DOD on mingi 90-95%. Ja siis veel muidugi muundamise kaod.
Kui 1000MW on tarbimisvõimsus nagu see kirjutas, siis saaks sealt kõige paremal juhul katta 10% ja peaaegu 2h. Mingi 24 minuti jutt on täielik umbluu.
Ja kontrollimise poolest, ilmselgelt on need peenemini kontrollitud kui tavalised akud kodus. Suurtes ilma akudeta parkides on kõigis ammu selline juhtimine nõutud, et saaks sekkuda kui jama majas.
Ma tean ühte, kes saab selle eest raha kui oma 3MW välja lükkab ja ei tooda õigel ajal kuna võrgus liiga palju särtsu sel hetkel ja hind on samal ajal 0.
See laadimine, kindlasti on sellega arvestatud, pole mingi väike projekt. Pärast äkki on nii, et mingi jaam saab stabiilselt soodsamalt tööl olla selle asemel et sisse välja lülitada kallilt. Suvel on päikest sitaks üle ja talvel on tuult ka palju.
Loe nüüd mida sa jälle siin kokku kirjutad, suht seosetu.
|
|
   |
173 |
|
| tagasi üles |
|