No ja mis me nüüd teeme?
Mul on täiesti suva mingist keskmisest, kui sul on see tähtis, siis võtagi minu andmed ja arvuta ümber oma keskmine. Või kuna minu arvamus ja kogemus sinuga ja sinu müstilise keskmisega ei ühti, siis ei tohigi sõna võtta? Minul on oma kasutajakogemus ja ma arvan, et ma võin seda küll siin teemas oma mätta otsast vaadates jagada. Su enda keskmised numbrid on ju ka samamoodi kokku arvutatud, on inimesi kes näevad ühte moodi asja ja on teistmoodi nägijaid.
tsitaat:
Tore, et meie elatustase siinmaal on nii kõrgele tõusnud, et enam ei ole see tähtis (vs kadaka turu ajad) ning piisavalt palju on neid, kellele on turvalisus ja mugavus taskukohased.
Janis, kas sa palun võtad kunagi selle hetke oma elust, et aru saada kuhu sa postitad ja miks.
See teema siin ei ole "Janise arvamused mängundusest", selle teema nimi on "Konsoolid vs PC", mis tähendab, et individuaalne kogemus on relevantne ainult väga vähestel juhtudel.
See on lihtsalt üks mõõtmine ning selle pinnalt ei saa midagi üldistada.
Kuidas see nii raske kontseptsioon on millest aru saada...
Ma toon mõne näite...
Ma ei ütle, et RPG mängud on kõige paremad mängud, sest mina mängin neid 90% ajast.
Ma võin öelda, et RPG mängud on parimad mängud, sest kui me vaatame kõige kõige enim GOTY auhindu saanud mängude nimistut, siis seal tipus on RPGsid väga palju.
Spoiler
Elden Ring (FromSoftware) - 435
The Last of Us Part II (Naughty Dog) - 326
Clair Obscur: Expedition 33 (Sandfall Interactive) - 291
Baldur's Gate III (Larian Studios) - 288
The Witcher 3: Wild Hunt (CD Projekt Red) - 281
The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo EPD) - 264
God of War (2018) (Santa Monica Studio) - 263
The Last of Us (Naughty Dog) - 257
The Elder Scrolls V: Skyrim (Bethesda) - 229
Astro Bot (Team Asobi) - 196
Millal on ok tuua isiklikku näidet?
Kui tegemist on mingi asjaga, mida saab üldistada.
Nt kui ma ütlen ,et kõige soodsam pre-built PC hind on 700 € ja toon viiteks amazoni poe lingi.
Siis me saame lähtuda, et see on see hind millega me arvestame, sest igaüks saab minna ja osta selle hinnaga selle arvuti.
Sama kehtib mängude kohta - igaüks saab minna ja osta key/konto ja seda kasutada.
Iga võtme/konto ost on samasugune tegevus ja võtab sama kaua aega, sõltumata sellest kas sa oled Janis või Aeron.
Meil ei ole vaja osta 1000 võtit ja mõõta iga ostu, sest midagi ei muutu. See ei sõltu paljude arvamusest (ja ei ole vaja keskmist võtta etc) vaid on alati sama protsess.
Sa nüüd kindlasti tahad öelda kohe, et kõik saavad minna ka Apollosse ja osta ning sul oleks õigus.
Aga...
1. Kui me räägime kogu füüsilisest turust, siis kõigil ei ole Apollot või on oma apollo kus on teine hind
2. Väga väheseid mänge saab osta füüsiliselt, seega me ei saa rääkida füüsilisest meediast, kui universaalsest viable strateegiast, sest alla 10% mängudest on üldse füüsilised
Viimase väite iseloomukas näide on Sony viimane aastaaruanne: https://www.eurogamer.net/as-playstation-physical-game-sales-drop-its-no-wonder-sony-is-pushing-digital-only-consoles
Sales of physical software accounted for just three percent of PlayStation sales last year, according to Sony's
...seega, tore, et sulle töötab, sinu mängude ja soovide juures, aga that is not a thing tööstuse tasandil ning maailmast rääkides.
Ja siin teemas rääkida, et platvormide võrdluses on see kuidagi relevantne on küündimatu trollimine ning kõigi teiste siinolijate jaoks teema igavaks, mõtetuks ja madalalubaliseks muutmine.
See on tüütu, väsitav, takistab teiste huvitavamate asjade arutamise ning muudab kogu teema tuntavalt halvemaks.
Ma olen võrdlemisi kindel, et ma pole ainuke kes seda nii kogeb, aga eks igaüks räägib enda eest.
Spoiler
_________________ Võib öelda, et ma olen liigselt enesekeskne, aga mind see ei häiri
Tulge kõik HV rahvaga jalkat mängima!|
viimati muutis Aeron 16.01.2026 12:37:52, muudetud 1 kord
Aga kustmoodi see mõõtmine siis tuleb kui kogemustest? Sa ju ise viitad siin mingitele kriitikute skooridele jne, miks need kõik siis 100% pole? Need ongi tulnud kasutajate arvamusest ja kogemusest ning kindlasti on igal ühel mingi täiesti põrmustav skoor. Miks neid võib võtta mingisugse tööstuse standardina?
Ma arvan, et on ka väga paljusid majapidamisi, mis ei saa sellist PC omada ja ainuke tee on konsool. Mis me nüüd teeme, unustame ära nende arvamuse mingi sinu maagilise tööstuse standardi pärast ja ütleme, et nende arvamus on VALE?
Palun selgita oma küsimust natuke pikemalt. Ma ei saa hästi aru sinu esitatud loogikast (mõlema lõigu osas), aga hea meelega vastan sulle, kui täiendad ennast.
Ma arvan, et ma aiman, mida sa küsid, aga ei taha eeldada. _________________ Võib öelda, et ma olen liigselt enesekeskne, aga mind see ei häiri
No mul ei ole küsida midagi selle peale enam. Sain teada, et sulle sobivad ainult need andmed mis sulle meeldivad ja enda jaoks ebameeldivaid ignoreerid, sest need kisuks su maailma kummuli.
Minu jaoks sobivad argumenteeritud andmed ja nende pakkumisel olen valmis ka oma seisukohta muutma.
Minu jaoks sovivad ka argumenteeritud ja vastalt sildistatud isiklikud arvamused, kui nende pinnalt ei tehta meelevaldseid üldistusi demograafiale.
Ma siis lahkan natuke seda mida kirjutasid ja kuidas sellest aru saan:
Janis:
tsitaat:
"Sa ju ise viitad siin mingitele kriitikute skooridele jne, miks need kõik siis 100% pole? Need ongi tulnud kasutajate arvamusest ja kogemusest ning kindlasti on igal ühel mingi täiesti põrmustav skoor. Miks neid võib võtta mingisugse tööstuse standardina?"
- GOTY auhinnad on antud erinevate väljaannete poolt mängudele nende väljaannete sisemiste hääletamiste tulemusena ning siis on need kokku liidetud ja vaadatud, mitu väljaannet, mis mängule GOTY auhinna andis ja see summa on see, mida sa seal tabelis näed.
Kui me üritame hinnata kunstiteost, siis see on alati subjektiivne ja sa ei peagi eeldama, et kui üldsusele miski meeldib, siis see sulle ka meeldib. Küll aga, ja see on tähtis, valdkonnas kogenud inimesed tunnevad ära hästi tehtud asja (nt muusika võib olla tehniliselt perfektne, aga kui sulle kantri ei meeldi, siis ei meeldi) ning kriitikutena on nende ülesanne hinnata kvaliteeti, mitte subjetiivset meeldivust. Seega palju GOTY auhindu saanud mäng on mängu komponentide summana teinud keskmiselt väga hea soorituse (gameplay on kvaliteetne, muusika on kvaliteetne jne seda žanri enda kontekstis eriti). Seega KUI sulle RPG stiilis mängud meeldivad ja KUI mängu videole korra peale vaadates see mida sa näed üldiselt meeldib, siis on vägagi tõenäoline, et seda mängu kogegedes (kuna kõik mängu komponendid on kvaliteetsed) saad sa hea kogemuse.
See on kogu kriitikute agregaatide ja auhindade mõte - tõenäosuslikult ennustada seda, kui suur on tõenäosus, et "inimene tänavalt", kellele selle stiili mängud sobivad, naudiks seda mängu.
Hea mäng seega agregaadi tulemusena, ei ole mitte tööstuse standard, sest keegi konkreetne nii ütleb, vaid ta on tööstuse standard, sest võrreldes teise sama žanri mängudega, teeb ta kõiki asju keskmiselt natuke paremini või vähemalt nii enamik asjatundlike inimesi kes seda analüüsivad nii seda kogevad ja on vastavalt ka hinnanud.
Janis:
tsitaat:
"Ma arvan, et on ka väga paljusid majapidamisi, mis ei saa sellist PC omada ja ainuke tee on konsool. Mis me nüüd teeme, unustame ära nende arvamuse mingi sinu maagilise tööstuse standardi pärast ja ütleme, et nende arvamus on VALE?"
Millist PC-d ei saa omada? Mis olukorras on ainuke tee konsool ja miks?
Kelle arvamuse me ära unstame? Milline on see tööstuse standard, millele ma väideavalt viitan?
Arvamus ei saa olla vale, kui ta on sildistatud arvamusena, küll aga saab sellega mitte nõustuda ja pakkuda välja oma arvamuse. Sõltuvalt teemast ei pruugi absoluutset tõde olla, küll aga reeglina on stsenaariumid, mis iseloomustavad erineva edukusega trajektoore, mis on sobivad suuremale hulgale inimestele või iseloomustavad nende käitumist täpsemalt ning arvamused, mis toetuvad nendele stsenraariumitele on seega suurema tõe väärtusega ning peaksid seega olema kaalukamad, KUI me räägime üldistamisest suuremale populatsioonile. Individuaalselt, pohhui, arva mis tahad ning oma elu ja valikutega tee nii nagu süda ja mõistus ütlevad.
In other news:
Tundub, et integreeritud graafika on jõudmas sinna maale kus üsna suvaline seade varsti jooksutab kaasaegseid asju talutavalt:
Ehk siis rohkem häid uudiseid steamile. _________________ Võib öelda, et ma olen liigselt enesekeskne, aga mind see ei häiri
Nii on jah AMD puhul, aga enamasti millegipärast laptopid ja muud igapäeva seadmeid ei ole nii levinud AMD peal.
Selle pärast on inteli tulek märgilise tähtsusega. Aga jah, ma olin ka positiivselt üllatundud kui mõned kuud tagasi otsingut tegin ja avastasin, et saad ca 2000 euriga vist oli 96 GB unified memory'ga masina.
Kui tahta AI töölooma, siis selle hulga graafika alla ladudes saad üsna suuri mudeleid väga edukalt jooksutada. Supernice.
Mõtlesin natuke selle arengu peale veel ning asjaolu,et int graafika nüüd "hea" on minu meelest illustreerib kenasti seda, et tarkvara on vs riistvara üsna stagneerunud tegelt.
See sama visuaalne diminishing returns mida on ps4 aegadest tunda olnud on nüüd nii kaua säilinud,et low level riistvara on järgi jõudnud. Ei teagi, kas see on more impressive riistvara arengu suhtes või depressing visuaalse arengu nappuse suhtes...
Suht uskumatu, et The Order 1886 lasti 2015 välja. See näib tänini viisakas välja. Varsti on pc emuleeritav ka... või Ryse Son of Rome, mis on üldse 2013... _________________ Võib öelda, et ma olen liigselt enesekeskne, aga mind see ei häiri
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.