Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Bitcoin ja muud krüptorahad »  Eesti Vabariigi seadused, regulatsioonid ja maksud krüptorahadega tegutsejatele. märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 25, 26, 27
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 23.01.2025 17:32:53 vasta tsitaadiga

Siin on mõned üldselgitused või nipid, mida kunagi eesti krüpto maksude kõrval tähele panna:
Spoiler Spoiler Spoiler

---
MiCA (Markets in Crypto-Assets) ja DORA (Digital Operational Resilience Act) on mõlemad Euroopa Liidu õigusaktid, mille eesmärk on reguleerida ja tugevdada Euroopa finantssektori tegevust kiiresti arenevas tehnoloogia- ja digimaailmas.

MiCA keskendub spetsiaalselt krüpto-varade turule, sealhulgas stabiilsete müntide (stablecoinide) ja teiste digitaalsete varade reguleerimisele. Selle eesmärk on luua läbipaistvust, kaitsta investoreid ja vältida rahapesu.

DORA hõlmab laiemalt kogu finantssektorit ja keskendub küberriskide haldamisele, tehnoloogilise vastupidavuse parandamisele ning IT-teenuste turvalisusele.

DORA reguleerib ka kolmanda osapoole IT-teenuse pakkujaid, kelle teenuseid võivad kasutada MiCA reguleeritud ettevõtted. Seega DORA annab MiCA-le lisakihi kindlust, et isegi tehnoloogiapartnerid peavad vastama vastupidavuse nõuetele.

--

Maksuametil piisab saata päring MiCA reeglitega vastavuses olevale CEX-ile ja DORA abiga nuhitakse sinult kõik välja.
MiCA on autom. DORA nõudega!!!

viimati muutis mina634 19.02.2025 14:21:29, muudetud 2 korda
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
sezhers
HV vaatleja

sõnum 19.02.2025 12:00:50 vasta tsitaadiga

b88 kirjutas:
EMTA vastus:
"Möödunud aasta 31. mail jõustus krüptovaraturge käsitlev ELi määrus 2023/1114 ehk MiCA määrus, mis kehtestab turuosalistele ühtsed reeglid üle kogu Euroopa Liidu. See võimaldab krüptovarateenuse osutajatel pakkuda oma teenuseid samade reeglite alusel kõikides liikmesriikides. Seega peab peab virtuaalvaluutateenuseid osutava ettevõtte tegevus olema MiCA määrusest tulenevate nõuetega kooskõlla viidud.
Eestis tegutseval ettevõttel peab olema saadud Finantsinspektsioonilt krüptovarateenuse/virtuaalteenuste osutamiseks tegevusluba.
Luba saavad ettevõtted taotleda alates 2025.aastast.

Kuna ühtegi teenusosutajat, kes omaks MiCA määruse kohast tegevusluba, veel ei eksisteeri, siis praktikas pole vastavat regulatsiooni võimalik praegu rakendada. See olukord muutub, kui tegevuslubade väljaandmine algab ja siis saab ka Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve registri ESMA või Eestis Finantsinspektsiooni turuosaliste registrist lubasid taotlenud ettevõtteid, kelle tegevuseks krüptovarateenuste osutamine, leida. ".

Bitstamp tundub OK: https://lugot.org/2024/11/18/bitstamp-secures-trading-facility-license-in-europe/

praeguseks on OKX (ja tundub et ka crypto.com) saanud MiCa luba tegutsemiseks EU-s. Kuvatõmmis Finantsinspektsiooni lehelt:
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 03.04.2025 17:38:31 vasta tsitaadiga

EL soovib konfiskeerida inimeste eluaegseid sääste

"Paljude säästjate jaoks kõlab see ähvardusena – see viitab sellele, et EL ja selle liikmesriigid kavatsevad inimeste sääste ümber suunata või sisuliselt sundvõõrandada. Kahjuks pole see mure täiesti vale. Uurime, kuidas see võiks areneda."

"Oluline on märkida, et säästuhoiused, mis varem toimisid pankade laenutegevuse refinantseerimisvahendina, muudetaks sisuliselt "sularahaks" ja oleksid saadaval täiendava nõudluse jaoks. See suurendaks rahapakkumist (M1) ja potentsiaalselt ajendaks inflatsiooni, tõstes kaupade ja teenuste hindu."

"ELi plaan arestida inimeste säästud viiks selle aga täiesti uuele tasemele – neelaks inimeste eluaegsed säästud riiklike projektide ja isegi sõja rahastamiseks. Just sellel taustal muutub kulla hoidmine Euroopa säästjate ja investorite jaoks atraktiivsemaks. Tegelikult on EL-i arengud kullale hoopis uue aluse panemas. "

Spoiler Spoiler Spoiler

..

viimati muutis mina634 19.07.2025 12:19:20, muudetud 1 kord
tagasi üles
Launger
Kreisi kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 26.05.2025 13:01:53 vasta tsitaadiga

Saan siis aru, et suuremate elumuudatuste tegemiseks ja 5-6+kohaliste summade pangakontole väljavõtmisel maksude maksmisest pääsu pole ja see on fine.
Aga kui CEX krediitkaartidega (nt Crypto.com) lihtsalt sularaha väikeses koguses välja võtta ja poes maksta, siis normaalsete igapäevakulutuste piires deklareerimata jätmine alarmi ei peaks tekitama? Ning need cashback sendid eriti suva?

mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 17.09.2025 16:18:13 vasta tsitaadiga

1️⃣ KYC puudumise olukord

Kui BTC on suvalisel privaatse aadressiga rahakotil, mida ükski börs ega pank ei tea, siis Eesti Maksuametil ei ole andmeid, et sul see vara on.

Maksukohustus tekib tegelikult alles siis, kui:

Sa realiseerid tulu (müüd, vahetad või saad fiat-raha);

Tulu läheb kontole või börsile, kus on KYC ja info saab EMTA-le teada.

---
"Seni on MTA olnud hädas krüptotulu kontrollimisega, kuna andmeid on keeruline kätte saada. Seetõttu ollakse rõõmsad Euroopa Liidu algatuse pärast panna krüptoteenuste osutajatele kohustus, mis võetakse ka Eesti seadusesse üle."

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120403927/kruptotulu-varjamine-muutub-palju-keerulisemaks

Sõltumatu ajakirjanik kirjutab rõõmsalt ja nii armsalt seda teksti - kuidas rohkem inimesi tsentraliseeritakse ja totaalse kontrolli alla viiakse.

[maksud - see on ju hea? - uuri kahte asja: 1. mis juhtus 1970ndatel? 2. kas bitcoin võrk jääb seisma ilma KYC-ta?
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 25.09.2025 23:51:59 vasta tsitaadiga

Tekkis küsimus. Kui krüptoraha ostmine tavavaluuta eest ei lähe maksustamisele siis kas vastupidi, krüptoraha eest tavavaluuta ostmine on juba maksustatav? Umbes nt nii, et ostan krüptot, liigutan ühest oma krüptorahakotist (platvormilt) "külma" rahakotti. Sinna jääb seisma ja kogunema ja nt 5-n aasta pärast hakkan vaikselt välja võtma vastavalt vajadusele, mitte suurte summadena sest ma isegi ei tea kui palju mul õnnestub sellisel viisil koguda. Kas see on maksustatav, kui ma ostan selle kogutud krüpto eest tavavaluutat ja kannan selle oma tavalisele arvelduskontole tagasi? On see siiski käsitletav müügitehinguna st tuleb maksta selle eest tulumaksu või mitte?

See on põhimõtteline küsimus, pole plaanis skeemitama hakata maksukohustustest kõrvalehoidmiseks.
Lihtsalt tekkis mõte, et ostan endale nn "külma rahakoti" ja hakkan sinna krüptot vähehaaval koguma. Kaubelda krüptobörsil ei plaani. Idee selles, et panen ainult sisse ja kunagi võtan välja vähehaaval nii nagu vaja. Tavavaluuta ebastabiilsus (inflatsioon) on liiga suur, ent mul pole võimalik suurt summat hoiustada ja eurodest lepalehti pole enam üldse mõtet koguda.
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 26.09.2025 10:58:57 vasta tsitaadiga

Muidugi on üks väike segaja: CBDC euro. Võib-olla eurodeks lastakse suure maksuprotsendiga. Et ei tasu eurodesse panna. Või on siis piirang - et ei saa väga suurt või väikest summat üle kanda. Tulevik on tume. Aga võimalused ei ole veel lukku pandud ja võti kaevu visatud. [mingid klassimaksud - et kui üldse bitcoine võid eurodeks vahetada, siis pead olema mingi von või sir..]
--
BA79 kirjutas:

Lihtsalt tekkis mõte, et ostan endale nn "külma rahakoti" ja hakkan sinna krüptot vähehaaval koguma. Kaubelda krüptobörsil ei plaani. Idee selles, et panen ainult sisse ja kunagi võtan välja vähehaaval nii nagu vaja. Tavavaluuta ebastabiilsus (inflatsioon) on liiga suur, ent mul pole võimalik suurt summat hoiustada ja eurodest lepalehti pole enam üldse mõtet koguda.

Üks arvutas, et kui oleks 2010 aastast iga kuu pannud bitcoini 10 dollarit, siis nüüd oleks bitcoinide väärtus 244 miljonit. Siis tõusis ka.
Nüüd vast oleks iga kuu vaja kõrvale panna 100 euro bitcoinidesse ja arvatavasti on 18 aasta pärast kindlasti 100x tõus toimunud.
Seda mina ise loodan, et minimaalset raha sisse peksta, millest endal kahju ei ole. Pärast vähemalt ei pea kahetsema, et kui see 100x tõusnud.

AI:
👉 Kui alustada jaan 2010 ja panna 10 USD kuus, siis 2025. aastaks oleks portfell väärt üle 400–500 miljoni USD (sõltuvalt täpsest alguspäevast ja hindade kõikumisest).
Nüüd - 100 dollarit panna, enam sellist tõusu ei ole, kuid võimalus miljonit saada on.
--
SAMAS: kui usa ja eu ikka fiati juurde trükivad, siis asjade väärtus läheb bitcoinide puhul odavamaks. [jah, bitcoini turg kõigub - osad panustavad ja osad likvideeritakse - aga 21 miljoni piirang tähendab, et mingil ajal järgmisele trepiastmele tõustakse] + investorfirmad s.t riigikassa ost tõstab bitcoin hinda tunduvalt..
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 26.09.2025 17:56:35 vasta tsitaadiga

OK, aga kas siis maksustatakse väljavõetav või mitte, sõltumata sellest kui tihti neid tehinguid teha? Mina sain aru nii, et kes kaupleb, st teadlikult ajab taga kasumit, see maksab, aga kui hoian külmalt ja pärast võtan välja (ostan sularaha)... icon_rolleyes.gif

EDIT: Leidsin LHV KKK-st ühe konkreetse näite ja nüüd saan aru nii, et maksma peab nii ehk naa hetkest, mil välja võtad, seda sõltumata sellest, kas kursimuutuse tulemusena saad tulu või mitte.
Näide: kui ostad Bitcoini 100 euro eest ja müüd hiljem 150 euro eest, on tulumaksuga maksustatav kasum 50 eurot. Kui su järgnev või eelnev krüptotehing on kahjumlik (nt kahjum 60 eurot), ei tehta kasumiga tasaarvestust, st endiselt tuleb maksta saadud kasumilt (50 eurot) tulumaks.

Minu eesmärk ei ole otseselt teenida tulu, kuivõrd kaitsta ennast Fiat ebastabiilsuse vastu tulevikus. Kõige hullem mis olla saab, kui Euro kokku kukub ja kroonid tuleb tagasi käibele võtta. Sellest saab suurim hullumaja sest siis tuieb hüperinflatsioon ja kroonide väärtus saab olema veel madalam, kui enne viimast rahareformi.
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 26.09.2025 19:12:34 vasta tsitaadiga

Ma mõtlen kohvile ja saiakestele. Kui maksan bitcoinis, et kas mina üldse mingeid makse pean maksma? Saadan L1 kihist L2 kihti, mis on üks ja sama asi.
Kohvik peab maksma ja minu kohvil ja saiakestel on juba käibemaksud ja nende kasumiarvestus sees. Seega, ma ei maksa hetkel midagi.

VEEL: kui euro või dollar kokku kukub, mis on hetkel ülimalt ebatõenäoline, siis millega kohvi eest üldse makstakse? Kullakang on kallis ja raske seda väiksemaks teha. Jah, ainult bitcoini satside eest. Kas see oli indias, et osa raha läks 72h käibelt ära (natuke pikendati). Ehk siis dollari ja euro vanad rahad uuendatakse uuteks dollariteks ja eurodeks - vahetatakse 1000 tükki 1 vastu. Kui 24h ära ei vaheta (sularaha) siis näiteks hiljem pead vahetama 80% odavamalt.

Nigeeria (1984, 2023): 1984. aastal vahetati vanad rahatähed uute vastu, et piirata salakaubandust ja rahapesu. 2023. aastal tehti uus demonetiseerimine (uued 200, 500 ja 1000 naira kupüürid), mis tekitas suure sularahapuuduse ja kaose.

Zimbabwe (2000ndad): hüperinflatsiooni tõttu muudeti vanu dollareid kehtetuks ja viidi sisse uusi kupüüre (nt "trillion dollar bills"). Lõpuks loobuti oma rahast ja võeti kasutusele USA dollar.

Euroopa (euro kasutuselevõtt 2002): paljudes riikides läksid kohalikud valuutad (Saksa mark, Itaalia liir, Eesti kroon hiljem 2011) kehtetuks, kuid see toimus pikema üleminekuajaga (kuud kuni aastad), mitte 72 tunni jooksul.

Pakistan (2016, 2023): on samuti aeg-ajalt tühistanud vanu rahatähti, andes inimestele tähtaja, et need pangas ära vahetada.

Myanmari (Birma, 1987): üks kõige järsemaid näiteid – valitsus tegi teatavaks, et 80% sularahast (35, 75 ja 25 kyati kupüürid) kaotas kohe kehtivuse, andes väga lühikese aja (päev-paar) vahetuseks. See põhjustas ulatuslikke proteste.

Põhja-Korea (2009): viidi läbi ootamatu rahareform, kus vanad won’id tuli kiiresti uute vastu vahetada, kuid vahetuse limiidid olid nii madalad, et paljud kaotasid oma säästud.

👉 Seega: India ei ole ainus, aga eriline oli see, et 2016 demonetiseerimine toimus maailma suurimas demokraatias, puudutades korraga ligi 86% kogu sularahast ja mõjutades sadu miljoneid inimesi.
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 26.09.2025 19:32:58 vasta tsitaadiga

Eks mingi valuuta kindlasti püsima jääb, aga tulevikus võib vabalt nii juhtuda, et nt kaubanduses aktsepteeritakse ka krüptot maksevahendina (eurode asemel maksad nt Amazonis krüptovaluutaga), ent siis ilmselt varem või hiljem hakkab krüptot mõjutama see, mis Fiat'e mõjutavad ehk inflatsioon jne. Sest kui kõik hakkavad krüptos arveldama siis pole enam vahet mis kujul valuuta on, kui seda mõjutavad riikide fiskaalpoliitika, maksupoliitika, tolli- ja väliskaubanduspoliitika jne. See et krüpto praegu detsentraliseeritud on, on osalt ka seetõttu, et pole veel igapäevane ja globaalne maksevahend. Niipea kui riigid (poliitikud muudavad vastavad seadused ära, et seda võimaldada) võtavad seda kui peamist maksevahendit ja hakkavad ka maksu koguma krüptos, kaob krüpto eelis ära.
Millal see juhtub, seda ei tea, aga et kunagi juhtub, pole välistatud. Põhimõtteliselt kui liiga palju inimesi krüpto arvelt rikastub siis nad ei taha sel lihtsalt juhtuda lasta ja ainus võimalus selleks on võtta krüpto riikliku kontrolli alla (nii nagu praegu Fiat puhul on, et riigid kontrollivad majandust läbi fiskaal- ja majanduspoliitika).
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 27.09.2025 11:30:21 vasta tsitaadiga

Krüptorahade maksustamine:
https://bitcoinikeskus.ee/kruptovaluutade-maksustamine/

Ilmselt ka teenuste ja kaupade eest tasumisel krüptoraha maksustatakse. [probleem - krüptoraha ei ole raha- tavaline kohviost ei ole vaid kinnisvara ost]
Aga siin kehtiv link on KYC kontoga ühendatud aadresside puhul maksustatav. [seadus samas kohustab ikka maksustama, mis siis, et kõik ei pruugi maksuametile ette anda]
Parim soovitus. Osta bitcoini, kogu ja ära kuluta. Kui oled multimiljonär mine maksuvaba piirkonda. [soovitan kõigil eestist lahkuda (ka endal) - maksud on kõrged]

Kaevandamistulud ja stake-mis tulud on ka maksustatavad. Börsis stake-d ja kindel laks - börs annab sind maksuametile välja.
Eesti energia käib iga kuu sinu kilpi kontrollimas. Ja kui on automaat, siis annab sind kohe üles. [vabandust, mul on elektriradiaator talvel sees, ma ei kaevanda]
Bitcoini kaevanduse - kõikide bitcoinide kaevanduste puhul - selge, et üle 3000W - siis on kindel, sa ei pääse maksudest. Ütleme, et 6000kWh tunnis ja ööpäevas jutti - see on selgelt nähtav. Ja müriseb - naaber annab üles. [kullakaevandus meelitab ligi]
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 27.09.2025 14:59:35 vasta tsitaadiga

OK. Üldjoontes on kõik selge. Viimane küsimus jäi õhku, et kas liigutamised oma kontode vahel tuleb ka deklareerida, aga tundub et mitte (see pole maksustatav). Igal pool rõhutatakse, et vaja vaid kasumlikud tehingud kajastada (kahjumlikke deklareerida ei saa).

Proovin ära, kuidas koguda õnnestub. "Pokkerit mängima" krüptoga ei hakka (panuseid tegema). Aga ma arvan, et multimiljonäriks on raske saada. Kui krüptovaraturg paisub liiga suureks, siis lastakse "õhk välja". Mingi aeg tagasi ju haihtus miljardeid krüptoturult. Ehk siis ma arvan, et ka väljumine turult, ka osaliselt, on peen kunst, peab jälgima arenguid ja iga uudise peale mitte üle reageerida. Ja samas ei maksa liiga kaua paigal hoida sest ühel hetkel võidakse krüptot kunstlikult devalveerida krüptovaluuta tähenduses, mis tähendabki seda, et võib suurest osast varast ilma jääda. BTC ju ka kõigub ca 40%. Ehk siis peab ära tabama, millal on mõistlik tehingut teha. Esialgu ei kavatse ühtki tehingut teha ja kauplemisplatvormil ei hoia. Ostan "külma rahakoti" ja kannan sinna. Ma isegi mõtlesin välja, mismoodi krüptovaradest õhku saab välja lasta- Internetitaristu sabotaažiga, tekitatakse nt ülemaailmne internetikriis, sest plokiahelat ju kusagil ei salvestata, vaid see jookseb n.ö reaalajas ehk "elab" internetti ühendatud arvutites. Natuke googeldasin. Kõikidel arvutitel, mis osalevad plokiahelas (sõlmed) on plokiahela koopia. Kui mingi osa arvutitega midagi juhtub, nt lähevad offline ehk ei saa plokiahelat uuendada ega tehingut verifitseerida, siis ülejäänutel on terviklik koopia olemas ja tehinguid saab siiski teha. Seega sõltub kõik sellest, kui suur osa arvutivõrgust suudab erinevatele rünnetele vastu pidada. Juba selline asi nagu elektrivarustuse järjepidevus mõjutab seda. Oletame nt et 3. Maailmasõda pääseb lahti samal kujul nagu II, raske sõjamasinaga (tänapäeval palju hävitavama jõuga): Interneti ja energiataristud kõik lõhutud, arvutid ka loomulikult enamuses hävinenud- sellistes oludes ma arvan, et suurem osa maailma krüptovaradest lakkab eksisteerimast. isegi kui hoida külmas rahakotis personaalset võtit koos paroolidega, on väga väike tõenäosus, et krüptovara sõjaeelset seisu täies ulatuses õnnestub taastada.
tagasi üles
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 27.09.2025 16:15:44 vasta tsitaadiga

Tähendab -kui saab ikka veel müüa, siis leidub veel ostjaid. icon_lol.gif
tagasi üles
OPollo
Kreisi kasutaja

sõnum 27.09.2025 16:54:03 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:
Tähendab -kui saab ikka veel müüa, siis leidub veel ostjaid. icon_lol.gif

Pigem ikka vastupidi icon_wink.gif mine müü Pokemine tänaval, leia need ostjad
Kui ostjaid pole, siis ... müü oma ämmale oma koine..
Teete autoakuga elektrit ja säristate USB-si omavahel ja ämm saabki rikkaks icon_lol.gif
Veits poogen ka, kui leiba majas pole, kriisi olukorras icon_biggrin.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Bitcoin ja muud krüptorahad »  Eesti Vabariigi seadused, regulatsioonid ja maksud krüptorahadega tegutsejatele. mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 25, 26, 27
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.