Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  Tehisintellektiga suhtlemine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 29, 30, 31  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kas AI-ga suheldes tuleks olla viisakas?
JAH, muidu muutume ise matsideks
46%
 46%  [ 48 ]
Põhimõtteliselt JAH, kuid kõrvalseisjale võib see tunduda veider
20%
 20%  [ 21 ]
EI, suundan pärisinimese ja arvuti vahel alati vahet teha
25%
 25%  [ 26 ]
EI, viisakus ongi iganenud asi ja parem on kui kaob.
7%
 7%  [ 8 ]
hääli kokku : 103

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 22.12.2024 15:01:24 vasta tsitaadiga

M6ne päev eest avaldas IBM Granite LLM 3.1 versiooni. V6rreldes eelmise, 3.0 versiooniga on 3.1 pea poole väiksem 8,09GB vs 4,6GB
https://www.ibm.com/new/announcements/ibm-granite-3-1-powerful-performance-long-context-and-more

Prompt: What is the role of Th1 lymphocytes in the pathogenesis and development of atopic dermatitis? Please provide a brief summary in 4-5 sentences.
Spoiler Spoiler Spoiler

Prompt: Based on the provided text, how does the imbalance of skin and gut microbiome influence the development of atopic dermatitis?
Please provide a brief summary in 4-5 sentences.
Spoiler Spoiler Spoiler

Teksti analüüsis, annab 3.1:8B paremaid vastuseid, kui vanem versioon.
Et täpne olle, pean aga mainima, et 3.1:8B hakkas eile totaalselt segast peksam, poole lause pealt väljastas totaalset jama. Hommikul töötas jälle normaalselt.

Muid v6imekusi ma testinud ei ole.

OPollo
Kreisi kasutaja

sõnum 22.12.2024 16:27:24 vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:

Et täpne olle, pean aga mainima, et 3.1:8B hakkas eile totaalselt segast peksam, poole lause pealt väljastas totaalset jama. Hommikul töötas jälle normaalselt.

Mine tee jõulupraadi parem, AI ei asenda vanaema retsepte !
Segast peksavad inimesed, kes toidavad AI-d, mitte AI ! icon_wink.gif icon_lol.gif
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
mina634
Aeg maha 1p
mina634

sõnum 22.12.2024 17:43:37 vasta tsitaadiga

Aga google willow töötab koos paranduskoodidega paremini ja täpsemalt kui ilma paranduskoodideta. Võimsus natuke väheneb aga arvutused on täpsemad.

Ja ChatGPT annab palju täpsemaid vastuseid. Praegu on see veel nii.

Nad vajavad paranduskoode. icon_lol.gif

perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 22.12.2024 20:45:13 vasta tsitaadiga

mina634, Mis paranduskoode ja kuhu sa paned?
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 22.12.2024 21:04:17 vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:
M6ne päev eest avaldas IBM Granite LLM 3.1 versiooni. V6rreldes eelmise, 3.0 versiooniga on 3.1 pea poole väiksem 8,09GB vs 4,6GB
https://www.ibm.com/new/announcements/ibm-granite-3-1-powerful-performance-long-context-and-more

Prompt: What is the role of Th1 lymphocytes in the pathogenesis and development of atopic dermatitis? Please provide a brief summary in 4-5 sentences.
Spoiler Spoiler Spoiler

Prompt: Based on the provided text, how does the imbalance of skin and gut microbiome influence the development of atopic dermatitis?
Please provide a brief summary in 4-5 sentences.
Spoiler Spoiler Spoiler

Teksti analüüsis, annab 3.1:8B paremaid vastuseid, kui vanem versioon.

Pane sama asi googlesse. icon_smile.gif
Ja saad vastuseks terviklikud artiklid.
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 22.12.2024 21:31:12 vasta tsitaadiga

sukelduja kirjutas:

Pane sama asi googlesse. icon_smile.gif
Ja saad vastuseks terviklikud artiklid.

Terviklikud artiklid on mul juba olemas. Mind huvitab, milleks väikesed mudelid v6imelised on ja kuidas ma saaksin neid vajadusel kasutada. P6him6tteliselt teevad ChatGPT v6i Claude sama töö ära. Kuid see eeldab andmete üleslaadimist kuhugi. Andmekaitse seisukohast ei ole see igakord optimaalne.

Betamax
HV Guru
Betamax

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 23.12.2024 14:24:07 vasta tsitaadiga

Spoiler Spoiler Spoiler
Kommentaarid: 733 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 554
tagasi üles
perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 25.12.2024 15:53:31 vasta tsitaadiga

Vaatasin ühte üsna vana filmikroonikat Pariisist ja hakkas silma põnev monumentaalne kahe tormiga ehitis, mida ise ei mäleta, et näinud oleksin. Tegin screenshoti ja pistsin ChatGPT-le ette, küsimusega mis koht see selline on. ChatGPT teadis kohe, et tegu on Palais du Trocadéro-ga, mis ehitati 1878 aasta maailmańäituse jaoks ja tõmmati kolmekümnendatel jälle maha. Ikka täiesti müstika, kuidas AI kõik ära õppinud on...
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 27.12.2024 00:46:26 vasta tsitaadiga

perenoel, ega nad ilmaasjata virise, et ei ole enam vabalt kättesaadavaid andmeid, millega mudeleid treenida. Nagu ma aru saan, siis sünteetiliste andmetega treenimine ei ole optimaalne.

---

Ma vaatan, et LLM treeningandmestiku koostamine on oluliselt kompleksem ülesanne kui ma algul arvasin. Juturoboti koostamine stiilis (all) on lihtne, kuid sealt edasi läheb keeruliseks. icon_neutral.gif

{
"Prompt": "mis värvi on taevas?
"Answer": "taevas on sinine"
}

perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 30.12.2024 19:35:30 vasta tsitaadiga

degrass, Seal tuleb ju see probleem, et prompt, millele anda sama vastus, võib tulla erinevate variatsioonidega. Essmapilgul piisab, kui samas lauses on sõnad värv ja taevas,et anda sellele ühtne vastus. Aga kui küsitakse hoopis nii: mis tooni on päevalaotus? Või: misssugune on firmamendi jume? Lihtne vastus on ikka sama. Aga nüüd on vaja see vastus veel stiliseerida ning siin on variante palju enam.

PS Avastasin, et ChatGPT on äpis eesti keeles verbaalselt rääkima õppinud. Näitasin täna kellelgi võimalusi, tehes äpi lahti. Ja äkitselt pistis ChatGPT vahele: "Mul on rõõm kuulda, et minust palju kasu on, kuid tegelikult ma räägin eesti keeles ka." Seejuure, täiesti korralikult, ainult tuntav ameerika aktsent on juures. Umbes nagu kui ameeriklane eesti keele B2 tasemel ära on õppinud. Ja nüüd ongi nii, et võib täiesti rahulikult keelte vahel ühelt teisele ümber lülituda ning samuti saab äppi kasutada tõlkimiseks. Kahepoolne tõlkimine ei kippunud kahjuks hästi õnnestuma. Mitte kuidagi ei saa temaa kaubale, et keeles x öeldut saaks korratud keeles y ja vastupidi. Esiteks kipub ta ise suhtlema, siis teatab inglise keeles vahele, et "my guidlines won't allow to talk about this", kusjuures tõlkimist vajav küsimus oli "Mis kell on?" Samas, suurepäraselt võib teda kasutada keeleõppe praktikaks. Ta räägib ja kuulab, vajadusel parandab, annab tõlkevastused sõnadele ja võljenditele suvalises sihtkeeles jne. Ma muidugi ei tea kõikide keelte osas - proovisin eesti, inglise ja prantsuse.

mina634
Aeg maha 1p
mina634

sõnum 30.12.2024 21:00:29 vasta tsitaadiga

Ma oskan eesti keelt tänu treeningandmetele, mis sisaldasid eestikeelset teksti, ja keeletehnoloogiale, mis võimaldab mul mõista ja vastata eri keeltes. Kasutan masinõppe mudeleid, et analüüsida teksti tähendust, grammatikat ja sõnavara, ning seejärel koostan vastused vastavalt kontekstile.

Kui sul on konkreetseid küsimusi eesti keele kohta või soovid midagi arutada, olen hea meelega abiks! 😊

ChatGPT

degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 31.12.2024 00:50:19 vasta tsitaadiga

perenoel kirjutas:
degrass, Seal tuleb ju see probleem, et prompt, millele anda sama vastus, võib tulla erinevate variatsioonidega. Essmapilgul piisab, kui samas lauses on sõnad värv ja taevas,et anda sellele ühtne vastus. Aga kui küsitakse hoopis nii: mis tooni on päevalaotus? Või: misssugune on firmamendi jume? Lihtne vastus on ikka sama. Aga nüüd on vaja see vastus veel stiliseerida ning siin on variante palju enam.

Mis?
Küsimuse/vastuse kujul mudeli treenimine on, nagu ma aru saan, üks v6imalus LLM treenimiseks. Sa pead etteantava tekstimassivi kuidagi jupitama ja mudelile loetavaks tegema. Nagu ma aru saan, s6ltub vastus treeningandmestiku kvaliteedist ja mahust, millega mudelit treeniti.

https://techcrunch.com/2024/12/27/why-deepseeks-new-ai-model-thinks-its-chatgpt/

mina634
Aeg maha 1p
mina634

sõnum 02.01.2025 11:58:31 vasta tsitaadiga

Sisendiks laadisin AI-le üles sellise klipi:
Spoiler Spoiler Spoiler

Mis oli mul AKAI klaveril ette salvestatud.

Pärast seadete määramist oli tulemus selline:
Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 08.01.2025 18:42:57 vasta tsitaadiga

Vaat nii tehakse AI-ga ikka päris head raha. Ma ei oska öelda, kui palju on inimtööd selle video valmimisse läinud - see sõltub sellest, kui heal tasemel on töökeskkond. Aga igal juhul on lugu ise fiktsioon, loetud tekst ilmselge AI looming, samuti kindlasti osa fotomaterjalist. Videoklippidest võib olla osa pildipangast, osa AI toodetud. Võibolla on siiski inimtööd kulunud monteerimine peale, sest siin paistab asi olema AI jaoks liiga hea. Aga võibolla eksisteerib ka kusagil mootor, mis kõik ära teeb.
Ja vaat selline video on nüüd vähem kui ühe ööpäevaga läinud viraalseks ja saanud pool miljonit vaatamist - mis teeb Adsense'i rahas umbes 8-9 tuhat.

Link

mina634
Aeg maha 1p
mina634

sõnum 22.01.2025 16:51:38 vasta tsitaadiga

https://tehnika.postimees.ee/8177260/eksperdid-president-trumpi-kiirkorraldusi-vorbiti-tehisaru-abil

Ma arvasingi, et Trumpi juhib tehisaru. Kuid väikese eripäraga. Sekretär vaatas üle, kuid kirjavigu ei märganud..

--

Halba asja tekib muidugi ka. Aga telefon tõi ka kaasa libakõned.

Samas AI aitab remixida samuti:
näide
Spoiler Spoiler Spoiler

Sinu tooriku pealt ja pärast ise valid variatsioonid.
tagasi üles
perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 23.01.2025 13:18:59 vasta tsitaadiga

Kuidas teha ChatGPT abil YouTube'is raha:

Link

dex
HV veteran
dex

sõnum 28.01.2025 11:08:54 vasta tsitaadiga

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120352837/hiina-odavtehisaru-karpis-usa-konkurendi-turuvaartust-ligi-600-miljardi-dollari-vorra eile olid AI vallas päris huvitavad arengud. Ise olen natuke testinud ja lasknud ChatGPT-l enda kirjutatud inglise keelseid tekste parendada. Tööalaselt oleme üritanud dokumente klassifitseerida, aga ei ole siiani saavutanud soovitud tulemusi.
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 28.01.2025 11:19:24 vasta tsitaadiga

dex kirjutas:

Tööalaselt oleme üritanud dokumente klassifitseerida, aga ei ole siiani saavutanud soovitud tulemusi.

Kas kasutasite lokaalset LLM v6i ChatGPT&Co API kaudu?
Milliste kriteeriumide alusel klassifitseerida soovisite? Märks6nade v6i pidi LLM ise seda sisu p6hjal tegema?

dex
HV veteran
dex

sõnum 28.01.2025 12:01:00 vasta tsitaadiga

Märksõnade ja etteantud tingimuste abil, viimati proovisime aasta lõpus Amazon Bedrocki, aga suurusjärk 5 aastat tagasi tegime esimesed katsetused koos Texta (üks Eesti ettevõtte, kes on pikalt LLM-iga tegelenud) rahvaga. Eks me ei osanud ise ka hästi ja materjal oli väga heterogeenne. Igal juhul ei olnud kummalgi puhul tulemused sellised, et saaks uhkelt ja julgelt ülespoole presenteerida.

Põhjalikumalt ma seda teemat lahata ei soovi.

perenoel
Kreisi kasutaja
perenoel

sõnum 28.01.2025 13:46:16 vasta tsitaadiga

dex, ChatGPT-ga kinnisilmi tekstide redigeerimist ei soovitaks ka inglise keeles. Temaga tuleb sõita nagu peru hobusega, kus hoiad silmad kogu aeg lahti ja kontrollid. Perutamaläinud tulemus on esiteks poliitkorrektselt ära nuditud, klisheesid täis ja sisaldab suurel hulgal AI zhargooni, mille tunneb joonelt ära nii inimene kui AI detektor. Aga kui ratsanik plaksutab piitsa, teeb ta päris head tööd. Sageli on lausa selline olukord, kus näiteks minul on mingisugune mahlakas väljendus tekstis, ChatGPTniidab selle maha, asendades lihtsalt nõmedusega. Küsin, et miks see välja oli vaja vahetada? Tema vastab, et sul on õigus, originaaltekst on hea. Nüüd võtan teksti ja sisestan selle uude chatti ja küsin lihtsalt hinnangut - mille peale muu jutu sees ta teatab, et just see mahlakas väljend on kõige parem osa tekstist. Miine sa võta kinni...
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 28.01.2025 14:15:14 vasta tsitaadiga

dex, huvitav. Tänan, et kogemust jagasid.

Ühestküljest on ootused, et LLM võtab olulise osa meie tööst üle, suured, samas, kui teemaga t6sisemalt tegelema hakata, selgub, et see ei ole üldse nii lihtne. Siin ei tohi ära unustada, et tegemist on mudeliga, mis eelmise p6hjal järgmist sõna ennustab.
Algul ma arvasin, et fine tunig v6iks mind aidata. Kuid selle m6tte pidin ma kiiresti kalevi alla poetama, kuna minu käsutuses ressurss ei v6imalda treenimisega t6siselt tegeleda. Samas uuringud, mida ma lugenud olen, on palju lubavad, ja aeg ning ressurss, mis mudelite treenimiseks kulunud on, on inimlik. T6enäoliselt proovin mingi m6ne väiksema <1B mudeliga.
Paari kuu eest avastasin, et LLM suudab päris rahuldavalt tekstist sobivaid l6ike välja otsida. Mudelid alates 7B ja ülespoole. Kuid ka siin, nagu ka fine-tuning' treeningandmestiku puhul, on vaja etteantav tekst puhastada ja süstematiseerida, et mudel sealt selle 6ige koha üles leiaks. Sadu lehekülgi teksti ettevalmistada on aga ropp ettev6tmine. RAG v6iks siin olla üks v6imailk rakendus, kuid ka see n6uab andmestiku. Vaatan, kui kaugele ma sellega j6uan icon_neutral.gif

mina634
Aeg maha 1p
mina634

sõnum 28.01.2025 14:52:42 vasta tsitaadiga

https://www.nomic.ai/gpt4all

Viimased uuendused on paljulubavad. Andis kohe lokaalsele arvutile HANGMAN python koodi. Töötas koheselt. icon_lol.gif icon_eek.gif

Mnator
HV Guru

sõnum 03.02.2025 12:38:08 vasta tsitaadiga

https://novaator.err.ee/1609594106/piisavalt-mojus-soim-muudab-tehisaru-sonakuulelikumaks

arendajad vist soovivad süsteemile vene kolmekordseid õpetada ja vajavad selleks pädevate kasutajate abi icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
mina634
Aeg maha 1p
mina634

sõnum 03.02.2025 14:26:53 vasta tsitaadiga

Kel plaanis AI maha teha, siis siin sündis just eesti luulest uus hitt:
Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 03.02.2025 23:56:32 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:
Kel plaanis AI maha teha, siis siin sündis just eesti luulest uus hitt:
Spoiler Spoiler Spoiler

See ei ole küll kõige parem näide neile, kes maha tahavad AI teha icon_lol.gif Muusika on enamvähem aga see kahtlane aktsent on küll kohutav ja vokaal üldiselt väga tehislik.

Ise vahepeal "oneshottides" tuntud lugude sõnadega koolituse materjali loomiseks tulid poolkogemata mõned hulga parema Eesti keelega lood:
https://suno.com/song/e5bed4bb-4036-462b-9c79-7f7ef3a194a1
https://suno.com/song/c02b7ffb-7149-4c6d-bb6e-1938065d7f9b Helikvaliteet on kohutav aga vokaal päris okei.
https://suno.com/song/7692dbb8-68f6-4bd3-bf5a-32edc0bd531e Esimese sõnaga kohe paneb täiega puusse aga ülejäänud on isegi päris hea.
https://suno.com/song/aa1e2036-6e44-4152-99ca-ca265e827f06 Hiiu keelt üritasin ka laulma panna icon_lol.gif

Ülejäänud kõdu, mida olen public lambiga tähistanud suno profiilis: https://suno.com/@woox2k

Varasemalt pidasin Udiot muidugi kõrgema kvaliteediga generaatoriks ja seal on ka mõned leiutised, millega tänu 30sek genereerimisaknale täitsa vaeva sai nähtud (va. mõned klassikalise träänsi katsetused). Eesti keelt sealt ei leia, sest Udio seda ei puhu ilma rõveda aktsendita. https://www.udio.com/creators/woox2k

näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Üldfoorum »  Tehisintellektiga suhtlemine mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 29, 30, 31  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.