praegune kellaaeg 16.06.2025 01:13:23
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Markos
HV veteran
|
21.11.2024 14:31:28
|
|
|
argo1 kirjutas: |
Tänud asjaliku info eest! Kirjutasin neile, eks näha ole, kas vastatakse ka midagi.
Keegi veel midagi kasutab üle õhu, või kõik kaablite peal?
Jäi silma, et suhteliselt populaarne on Beok tooted, kas seda kellelgi siit ka kasutusel on?
https://www.aliexpress.com/item/1005005251669728.html |
Ideeliselt võid sellise asja ise ka valmis meisterdada, kui julged. Home assistantiga saad juhtloogika väga lihtsalt teha, juurde siis zigbee või z-wave andurid tubadesse, kollektori külge tavalised solenoidid ja nende juhtimiseks mingi n väljundiga releeplokk. Võid kasutada ka juba valmis asju, heatit z-water näiteks, sealt saad kogu komplekti, mille saab ka iseseisvalt tööle panna, illma HA abita, küsimus on nagu ikka vaid rahas, odav asi toob alati riskid mängu ja kütte puhul kas sa soovid neid võtta ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
|
tagasi üles |
|
 |
kurv
HV kasutaja
|
21.11.2024 16:28:54
|
|
|
Markos kirjutas: |
Tänud asjaliku info eest! Kirjutasin neile, eks näha ole, kas vastatakse ka midagi.
Keegi veel midagi kasutab üle õhu, või kõik kaablite peal?
Jäi silma, et suhteliselt populaarne on Beok tooted, kas seda kellelgi siit ka kasutusel on?
https://www.aliexpress.com/item/1005005251669728.html |
Ideeliselt võid sellise asja ise ka valmis meisterdada, kui julged. Home assistantiga saad juhtloogika väga lihtsalt teha, juurde siis zigbee või z-wave andurid tubadesse, kollektori külge tavalised solenoidid ja nende juhtimiseks mingi n väljundiga releeplokk. Võid kasutada ka juba valmis asju, heatit z-water näiteks, sealt saad kogu komplekti, mille saab ka iseseisvalt tööle panna, illma HA abita, küsimus on nagu ikka vaid rahas, odav asi toob alati riskid mängu ja kütte puhul kas sa soovid neid võtta ? |
Ei soovi väga riske jah ja ainult HA peale ka ei soovi, see nii ebastabiilne asi. Ilmselt lähen Danfoss teed, tunduvad vähe mõistlikumad hinnad ja Eestis ka saadaval.
|
|
tagasi üles |
|
 |
degreal
HV veteran

|
21.11.2024 16:37:34
|
|
|
Ei soovi väga riske jah ja ainult HA peale ka ei soovi, see nii ebastabiilne asi. Ilmselt lähen Danfoss teed, tunduvad vähe mõistlikumad hinnad ja Eestis ka saadaval. |
Äppidega ja gateway-dega on ka risk. Ühel hetkel pannakse danfoss ally keskserver kinni ja äpp ei klapi tänapäevase androidiga.
Nissan Leaf äpiga juhtus nii. Öeldi et auto eluiga on läbi, server suleti - enam ei saa distanstilt eelkütet sisse panna.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurv
HV kasutaja
|
21.11.2024 16:43:30
|
|
|
Noh jah..
Äpp äpiks, tegelikult point on saada normaalne kaablitevaba automaatika. Ehitaja suutis ära rääkida, et pole enam tänapäeval kaableid vaja, üleõhu kõik seadmed olemas, nii läks. Reaalsus on see, et kaablitega süsteeme võta üks ja viska teist - vali millist tahad. Kaablivaba süsteemi saab ka kergelt, annad 2k€ Uponori komplekti eest ja korras.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
21.11.2024 17:53:27
|
|
|
pole enam tänapäeval kaableid vaja |
mul ka üks tuttav tegi selle vea. Sai katsetatud igasugu üle õhu iseehitamise variante, kaasa arvatud HA jms. Lollikindlalt ei toiminud ükski.
Kuna kõik Zigbee reeleega termostaadid sai pandud lambilülitite kohale seinale, siis lõpuks kasutasime täiturite lülitamiseks kasutult seisvaid maandustraate (kollaroheline), mis läks nagunii iga lambilüliti juurde, kuid polnud kuhugi ühendatud. Toimis küll.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
21.11.2024 19:06:18
|
|
|
Noh jah..
Äpp äpiks, tegelikult point on saada normaalne kaablitevaba automaatika. Ehitaja suutis ära rääkida, et pole enam tänapäeval kaableid vaja, üleõhu kõik seadmed olemas, nii läks. Reaalsus on see, et kaablitega süsteeme võta üks ja viska teist - vali millist tahad. Kaablivaba süsteemi saab ka kergelt, annad 2k€ Uponori komplekti eest ja korras.  |
Ega ei jõua neid ära kiruda jah, mõni ei taha cat kaableid ka vedada, wifi olemas ju. Kaablitega on sul vähemalt võimalus valida, ilma kaabliteta see puudub. 2k süsteem on selgelt liiga kallis, techi oma maksis mingi 800, heatit'i oma saab ~1k kätte ja seal on sul juba võimalusi rohkem. Ehk nagu juba mainitud, siis saab heatiti nii z-wateri releeplokki, kui termostaate kasutada kas ühtse tervikuna, läbi ha või siis ühtse tervikuna koos ha'ga. Jubinad kasutavad z-wave protokolli, mis on vägagi töökindel, võrreldes näiteks täna on- homme ei ole zigbeega. Ei teki ka seda probleemi, et äpp ära kaob, sa pmst saad omale ise äpi valida läbi platvormi. https://heatit.com/category/1102/products/
|
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
21.11.2024 21:02:01
|
|
|
No mul oli nõrkvooluprojektis termostaatidele kaablid küll ette nähtud aga elektrik suutis sinna mingis meeltesegaduses 2 soonelised paigaldada mis katlamajja jooksid. Selgus see muidugi praktiliselt lõppviimistluse käigus. Õnneks igal pool, välja arvatud elutoas oli ligiduses pistik/lüliti kust sai siiski termostaadile toite tuua.
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
tagasi üles |
|
 |
pulse
HV kasutaja
|
25.11.2024 21:47:22
|
|
|
tsitaat: |
Jubinad kasutavad z-wave protokolli, mis on vägagi töökindel, võrreldes näiteks täna on- homme ei ole zigbeega.
|
Tead see on väga subjektiivne. Mina alustasin Z-wave'ga ja täpselt see olukord mida Sina Zigbee kohta räägid. Väga mitte töökindel oli. Ilmselt sõltub väga palju konkreetsetest seadmetest. Ostsin hunniku Fibaro asju, mis tundus nagu kvaliteetne firma aga pooled seadmed nöökisid ja minu meelest läks ajas ainult hullemaks. Nüüd umbes aasta aega olen vaikselt WiFi seadmetega asendanud ja mul pole ühtegi probleemi olnud. Paaril korral on seadme IP vahetunud ja siis HA pole sellega hakkama saanud aga siis on uus IP selgeks tehtud, staatiliseks ka ja rahu maapeal.
Ja kui keegi nüüd ütleb et koormab WiFi't siis korralik ruuter/AP tuleb muretseda lihtsalt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
25.11.2024 23:50:37
|
|
|
Ca 35+ Fibaro seadet moodustavad mul core zwave võrgu. Pole mingeid probleeme olnud nagu Zigbee'ga. Maal ka esimesed üleval, mõne üksiku Fibaro releega on võrk ilusti püsti ja levib läbi mitmekordsete tellisseinte.
Wifi jätaks tõesti kõige viimaseks. Suvaline relee ei peaks omama võimekust kohalike panku ddosida
|
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
26.11.2024 00:15:49
|
|
|
Seadmete wifi võrk võib ju täislokaalne ka olla
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
26.11.2024 01:14:32
|
|
|
Z-wave ja fibaro käib küll ja on seda teinud päevast üks. Töötas Homey’ga ja töötab ka HA’ga. Kui on probleeme, siis need on enamasti kontrolleriga seotud. Zigbee seevastu on olnud ebastabiilne niikaua, kuni ta olnud on, va viimased kaks kuud, kus juhus tõi töökindluse. Wifi peamine probleem pole levis, vaid patareitoitel andurite puudumine. Ei saa lugeda normaalseks olukorda, kus patareide eluiga peab mõõtma kuudes, mitte aastates, nagu zigbee puhul ja see on tehnoloogiline probleem. Muidu mingid võrgutoitel tasmotaga releed ja pesad käivad küll. Endalgi paar tk kasutuses majast eemal, et zigbee või zwave sinna ei pikeneks ja sellest probleeme ei tekiks. Praktikas ongi nii, et tegelikult on kõik kolm kasutusel, et iga protokolli täiusest saaks enamvähem kõike kattev lahendus kokku panna.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
26.11.2024 09:19:12
|
|
|
Nii vist on jah, kunagi ise tühjalt lehelt alustasin ja googeldades üritasin neist zigbee ja z-wave asjadest sotti saada, oli küllaga materjali, kus wifi oli nimekirjas viimane just oma energiakulukuse vaates, mis patareidel ja akudel nutiasjadele ei sobivat. Võib ka väita, kus wifi tegelikult ei ole üldsegi nutikodu protokoll ja zigbee ja z-wave ongi wifi kõrvale tekkinud konkreetsel põhjusel.
Sai hiljuti peotäis kasutatud zigbee temperatuuri-niiskuse andureid muretsetud, ja tasapisi neid laiali laotanud, tahtsin kaevu ja keldrisse ka panna aga võta näpust, ilge keberniit, vist levi ei ulatu.
Kusjuures ei saagi sotti, nt kaev suht maja kõrval 5-6 meetrit, viid anduri kaevu - ei midagi, viid majast välja kaevu suunas aknalauale - ok, viid kaevu kõrvale - ok, tõstad kaevu (rakke pealisehitisse, sisuliselt 50mm peno ja laudis) - 3 päeva töötas ja nüüd jälle pime.
Sellest ei ole ka aru saanud, kuskohas need andurid nö võrguga liidestada tuleb, kas koordinaatori juures ja siis viia äärealale lähima nö ruuteri juures nt nutipistik keldri ukse ees.. mõnikord ka ruuteri kõrval liidestamine ei taha toimida, viid tuppa, kus koordinaatori levi, liidestub koheselt.
Nestis videosid küll, kus juhendatakse zigbee võrku "õigesti" üles ehitama, aga seni kõik nagu iseenesest toiminud ja pole viitsinud süveneda.
Samas netis Aqara jubinate kohta kohati kriitikat ka, kus osa neist pididki kapriissed olema..
_________________ --- |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
26.11.2024 11:12:34
|
|
|
Sellest ei ole ka aru saanud, kuskohas need andurid nö võrguga liidestada tuleb |
Seade tuleb liidestada seal, kus ta asuma hakkab.
Kuna praktiliselt kõik võrgutoitega Zigbee seadmed toimivad repeaterina, siis on võimalik, et kuskil kaevus asuv seade saab näiteks maja välisseinal oleva lüliti käest parema signaali, kui majas sees otse HUB'i külge paaritades.
Ma vahetasin just sellepärast sauna välisvalgustuse lüliti nutika vastu, et kaevu signaali pikendada. Võiks arvata, et igakordsel sisselülitamisel valib seade tugevama signaali, aga minu kogemusel mitte.
HA'l on olemas Zigbee Map, mis näitab visuaalselt millega üks või teine seade ühendatud on ja millised on signaalitugevused.
Kui õhk on puhas, siis Zigbee üldiselt töötab. Huvitavaks läheb siis, kui neid seadmeid on väga palju. 50 ja rohkem, või kui nad on väga jutukad.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
26.11.2024 14:49:24
|
|
|
bladerunner kirjutas: |
Seadmete wifi võrk võib ju täislokaalne ka olla |
(W)LAN stacki saad piirata lokaalseks aga olemuselt pole ta kunagi lokaalne. Kui ise seda miski subneti või VLANiga paikseks kägistanud pole, siis kõik võimalused jäävad alles. Muidugi selleks peaks eelnema nt suvaline supply chain attack, mis kogemata uuendusega peale läheb. ESP'd nt ilmselt on väga magusad targetid, 1 SoC põhimõtteliselt kõigil.
|
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
26.11.2024 17:35:27
|
|
|
Et mismoodi see DDOS nüüd toimuma hakkab kui kasutatava wifi ruuteri nö WAN poole peal pole mingit füüsilist ühendustki?
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
26.11.2024 17:39:44
|
|
|
Seade tuleb liidestada seal, kus ta asuma hakkab. |
Nii nad räägivad, aga praktika on teinekord hoopis midagi muud. Ma esimese Sonoffi E koordinaatoriga sain kenasti "asukohas" paaritatud. Peale seda, kui see ära suri ja P asemele panin, siis tee või tina sa midagi enam mujal ei paarita, kui koordinaatori kõrval ja noh, sinna sa seda seadet ju ei jäta, viid ikka mujale ja üldjuhul probleeme ei ole, leiab omale uue ruuteri ja töötab rõõmsalt edasi. Niimoodi see asi peakski toimima. Peale koordinaatori fw updatet ja sonoffil baseeruva repeateri lisamist on jälle avanenud võimalus suvalises kohas asju paaritada. Tegin seda maja ühes otsas ja viisin teise, no problemo, haakis ennast naabruses oleva pistikupesa külge kenasti. Tänu sellele, et zigbee oma meshiga on pagana ettearvamatu, siis tekibki igasuguseid linnalegende, aga tegelikkuses õigeid ja valesi vastuseid ei ole, on vaid võtted, mis parasjagu toimivad. Täna nullist ehitades teen kõigepealt levi kolmnurga, ehk siis sõltuvalt ehitise kujust koordinaator + vähemalt kaks head ruuterit, antud juhul siis sonoffil või smlightil baseeruvad. Lihtsalt seadmete meshile toetuda paraku ei saa, seda näitab praktika.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
26.11.2024 17:42:21
|
|
|
bladerunner kirjutas: |
Et mismoodi see DDOS nüüd toimuma hakkab kui kasutatava wifi ruuteri nö WAN poole peal pole mingit füüsilist ühendustki?  |
No see on juba väga edge case, kes ilma WANita jooksutab ruuterit. Juba ESP32 LANis on advanced teema. Enamus ikkagi ostab mingi hiina sh*ta, mis kohe ennast hiina proxy külge tõmbab, et NAT bypass saada äppi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
pulse
HV kasutaja
|
27.11.2024 16:53:03
|
|
|
Z-wave ja fibaro käib küll ja on seda teinud päevast üks
|
Ca 35+ Fibaro seadet moodustavad mul core zwave võrgu. Pole mingeid probleeme olnud nagu Zigbee'ga. M
|
Seda ma räägingi, et see on nii subjektiivne. Teil töötab ilusti z-wave aga mul mitte. Ja näed töötab zigbee ka mõnel ja mõnel mitte. Ma ei ütlegi et protokoll halb kohe on, vb ongi kontrolleri probleem näiteks. aga osad seadmed jällegi töötasid. Ma ei viitsi sellega tegeleda igapäevaselt. WiFiga on kuidagi loogiline, oluliselt lihtsam diagnoosida, kui üldse vaja seda teha. Turvalisus on hoopis teine teema ja võiks ka tunde arutada ilmselt. Igaühe oma valik ja vastutus, kuidas seda tagada.
Enamik vigureid on mul Shelly toodang ja neil on patarei toitel asju ka. Need ühenduvad üle Bluetoothi. Näiteks temp ja niiskusandur või liikumisandur toimivad mul niimoodi imeliselt, levi on täitsa korralik ka. Enamik Shelly elektriseadmeid on BT gateway võimekusega nii, et enamasti saab neid BT asju kasutada probleemideta. Kaugeim ühendus on hetkel umbes 8m ja kaks kergbetoon seina vahel.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
28.11.2024 01:01:23
|
|
|
Lihtsalt infoks, et kui keegi plaanib Ikeast Somrigi pulte soetada, siis need on päris toredad asjad, kenasti ehitatud ja töötavad 1 AAA ladda või mõne muu akuga. Aga paaritamine võib paras pita olla. Soetasin kolm eksemplari, kaks paaritusid nagu kulda, kolmaga jändasin tund aega, lõpuks ei saanudki aru, mis kombinatsioonis ta lõpuks külge tuli. Enaikel katsetel jäi configuresse kinni või siis paaritus ära, aga ilma entityteta.
|
|
tagasi üles |
|
 |
LeneLowcut
HV vaatleja
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
05.12.2024 15:28:21
|
|
|
Läks coresse jah. 14 active installations Enamikul on customid all.
NB, Homey'le tulevad dashboardid. Kahjuks neid ise ei näe, kuna vanemate 2016-2019 mudelite jaoks küsitakse 25 kulli aktiveerimistasu.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
05.12.2024 16:06:50
|
|
|
On keegi proovinud, kas see reaalselt toimib ka?
Huvitav, kui NP läheb kohe varsti üle 15m intervallile, kas siis ka toimib?
Ma kujutan ette, et peale seda ei toimi ükski jubin enam.
Viimasel ajal kasutasin Enefit'i API't, kuid see on ka eilsest katki ja annab tühjasi vastuseid.
Ma ei saa aru, miks see NP ei võiks ise pakkuda tasuta mingisugust normaalselt ajas muutumatut liidest endaga suhtlemiseks. Pidevalt midagi muutub ja koguaeg käi ja otsi kust sa saad ja kirjuta programme ringi.
Kui on vaja roheline olla ja elektrit kokku hoida, siis mõeldakse välja igasugu veidrusi. Alustaks hoopis sellest, et teeks elektrihinna masinloetavaks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
05.12.2024 17:15:45
|
|
|
netmaster kirjutas: |
On keegi proovinud, kas see reaalselt toimib ka?
Huvitav, kui NP läheb kohe varsti üle 15m intervallile, kas siis ka toimib?
Ma kujutan ette, et peale seda ei toimi ükski jubin enam.
Viimasel ajal kasutasin Enefit'i API't, kuid see on ka eilsest katki ja annab tühjasi vastuseid.
Ma ei saa aru, miks see NP ei võiks ise pakkuda tasuta mingisugust normaalselt ajas muutumatut liidest endaga suhtlemiseks. Pidevalt midagi muutub ja koguaeg käi ja otsi kust sa saad ja kirjuta programme ringi.
Kui on vaja roheline olla ja elektrit kokku hoida, siis mõeldakse välja igasugu veidrusi. Alustaks hoopis sellest, et teeks elektrihinna masinloetavaks. |
Mida siin niiväga proovida on, sama asi, mis customina, lihtsalt nüüd coresse viidud ja loodetavasti saab ka updatesi, kui midagi muutub, ehk, et läheb lõppkasutaja jaoks mugavamaks. Praegust, kui midagi p'sse keeratakse jälle api poolel, tuleb ise võimelda. Eks millaski võtab customi maha ja laseb core peale. Apidega käib koguaeg üks tants ja trall, pole see np midagi teistmoodi, koguaeg muudetakse midagi ja asjad lähevad katki. Enamuses ajas see np api ikkagi on töötanud, alles viimasel ajal on jamasi tekkinud. Mul töötas aasta+ ilma igasuguse sekkumiseta.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
05.12.2024 17:47:33
|
|
|
Mida siin niiväga proovida on, sama asi, mis customina |
mul saigi siiber, kui see custom siin mingil ajal pidevalt katki minema hakkas. Parandused tulid mitu päeva hiljem ja paari päeva pärast oli jälle katki, jne, jne.
Ma ei saa aru, miks ei võiks Nordpoolile panna kohustust mingisugust lihtsat API't kõigile tasuta pakkuda. API't iseenesest ei pea ju koguaeg näppima või kui peab, siis võiks ta olla kompatiibel eelmiste versioonidega. Praegu ma sain aru, et kõik lahendused kasutasid nende avalikust veebist saadavat json'i ja iga kord, kui veebilehte muudeti, läksid asjad katki. Kui see edaspidi ka samamoodi jätkub, siis on see core variant ju ka pidevalt katki, eriti kui järgmised kuud minnakse järkjärgult 15m perioodi peale üle ja kõik koguaeg muutub. Reaalajas ei jõua seda keegi parandada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|