praegune kellaaeg 17.06.2025 13:36:53
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
bladerunner
HV Guru
|
12.11.2024 18:18:39
|
|
|
Süsteemi peaks nii seadistama, et sundida pump vahetult enne tiputunde tööle. Kasvõi tunniks. Et ei tekiks olukorda, kus vahetult enne või peale tiputunni algust tekib soojavajadus kuna elamine on eelnevad tunnid tasakesi jahtunud.
Lihtsaim viis selleks on lihtsalt ajamid jõuga avanema sundida (kel on süsteemis ajamid) või siis tõsta soovitavat temperatuuri (nagu Markos teeb).
Osadel pumpadel on "jõuga" tööleminekuks ka vastavad juhtsignaalid.
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 18:31:50
|
|
|
Ma lisan graafiku, kuidas TÄPSELT odavate tundide järgi küttesüsteemi juhtimine energiatarbes välja näeb. Tippude lõikumisega saavutad mingil moel parema efektiivsuse, kui see ? Tahaks näha. Võrdle seda palun 8 nov börsihinna graafikuga.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 20:02:05
|
|
|
Markos kirjutas: |
Ma lisan graafiku, kuidas TÄPSELT odavate tundide järgi küttesüsteemi juhtimine energiatarbes välja näeb. |
See ei ole sul ju ainult pumba graafik?
Minu tippude lõikamise 8. nov graafik oli selline.
Põhimõtteliselt sarnase mustri loeb välja ka sinu graafikult.
Kell 10-20 oli minu loogika järgi elekter liiga kallis ja tarbimine sisuliselt 0. See 1 pisike piik kell 11 tuli sellest, et iga tunni 10 minutil arvutatakse järgnevate tundide hind ja ilmselt see tund siis sel hetkel (enne ringiarvutamist) liiga kallis ei olnud.
Kui võrrelda sinu Energy tab'i graafikut (ilmselt) minu omaga, siis silma järgi kulus mul kokku ca. poole vähem elektrit sel päeval (31,8kWh). See sinu 4-6kw 8 tunni jooksul on ikka jõhker tarbimine. Isegi soodsal ajal. Kui seda tegi pump, siis ma ei kujuta ette, kuhu sul see soe kõik läheb.
Näiteks 9. nov pumba graafik oli mul selline, kus ööpäeva jooksul töötas pump tunni ja veid peale.
Keskmine pilt ongi mul pigem selline. Ei tea, mida tal seal 8. öösel niikangesti kütta vaja oli.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 20:25:14
|
|
|
tsitaat: |
See ei ole sul ju ainult pumba graafik? |
Suur osa siiski, mul ei ole pumbal eraldi voolumõõtjat, aga pumba tarbimist on siit lihtne saada, võta 0,5-07kwh igast tunnist maha lihtsalt. Päeval on teatud tarbimine ka pumba poolt, see on radikate tõttu ja ei ole juhitav.
Minu tippude lõikamise 8. nov graafik oli selline. |
Ma loen siit välja just äärmiselt ebaefektiivse kasutuse 04-10 tõmbad kallist elektrit niiet silm ka ei pilgu Õhtul samamoodi, ainult öösel kella 2 ajal teed midagi mõistlikku. Öösiti on ka võrgutasu odavam, selle sa jätad praktiliselt üldse kasutamata. Kuigi jah, ka minu süsteem ei arvesta otseslt võrgutasu, aga talveperioodil on harva odavaimad tunnid mujal, kui vahemikus 22-07. Suvel on vastupidi, aga mul pole suviti ka mingit erilist tarbimist ja juhtav on sellest vaid sooja vee tootmine.
Kui seda tegi pump, siis ma ei kujuta ette, kuhu sul see soe kõik läheb. |
Mul on MAJA ka, mida kütta. Oled kuulnud, et majade suurused on erinevad, kõik ei ela tikutopsides.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 20:54:31
|
|
|
Ma loen siit välja just äärmiselt ebaefektiivse kasutuse 04-10 tõmbad kallist elektrit niiet silm ka ei pilgu |
Hmm, kell 7 ja 8 oli tõesti elekter kallis. Pean oma logidest vaatama, mis seal juhtus, et seda ei arvestatud.
Lõpuks on ilmselt tegemist pigem filossoofilise küsimusega. Jah, kalliste tippude mahalõikamine ei ole õige efektiivsem, kuid on suhteliselt lihtsam ja töökindlam. Ainult madala hinnaga aegu jahtides võivad tekkida igasugu jamad, millest eespool juttu oli. Lisaks, kuna elektri börsihinnale lisanduvad nagunii igasu fikseeritud tasud, siis mida madalamaid kõikumisi jahtida, seda suhteliselt väiksem on lõpuks kokkuhoid absoluutarvudes. Ehk siis kui nagunii vältida mingist hinnast 200€ võrra kallimaid tunde, siis pole erilist majanduslikku mõtet ennast vaevata samast hinnast 15€ odavamate tundidega. Igat senti taga ajades on muidugi kasulikum kütta ainult odavamatel tundidel. Kui natuke veel utreerida, siis kõige kasulikum on üldse mitte kütta.
Mul on MAJA ka, mida kütta. Oled kuulnud, et majade suurused on erinevad, kõik ei ela tikutopsides. |
no kui minu tikutopsis on pinda 200m2 (pluss 100m2 saun, mida hoitakse elektriradikatega 10 kraadi juures), siis sul peab olema 600m2 maja?
Sel juhul ei imesta ma enam millegi üle ...
viimati muutis netmaster 12.11.2024 20:57:24, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 20:55:55
|
|
|
no kui minu majas on pinda 200m2 (pluss 100m2 saun, mida hoitakse elektriradikatega 10 kraadi juures), siis sul peab olema 600m2 maja?
Siis muidugi ... |
Ei, 254 ruutu on ja majad on erinevad.
Kui võrrelda sinu Energy tab'i graafikut (ilmselt) minu omaga, siis silma järgi kulus mul kokku ca. poole vähem elektrit sel päeval (31,8kWh) |
Kütte peale ? Kui sul kulus küttele 31.8kwh, siis minul 38kwh. Sul kulus ruutmeetri peale 0.16kwh, mul 0.15kwh, kellel siin rohkem kulus ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 21:21:34
|
|
|
Ei, 254 ruutu on ja majad on erinevad. |
Huvitav milles on siis meie majade erinevus, et sul kulub kütte peale 2x rohkem energiat.
Kusjuures ma ei usu, et mu maja kuidagi eriliselt soojapidav oleks. Pool esimest korrust on klaas, vendil pole soojustagastust, pööningule on pool soojustust panemata, jne, jne.
ei, HA Energy tab näitab kogu elamise tarbimist, mis oli 31,8kWh.
Ainult soojuspump oli 8. nov 17.2kWh.
Nagu ma ütlesin, oli 8. natuke erandlik päev, sest pump uhas millegipärast ööläbi kütta. Sellegipoolest oli minu kulu suhteliselt sarnase pindala juures ca. 2x väiksem kui sul. Mitte 20%, vaid 2 korda?
Järgmine päev, 9. nov. kulus kütmisele näiteks ainult 9,55kWh. Mis sinu number oli sel päeval?
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
12.11.2024 21:26:52
|
|
|
netmaster, Võta vent ka eraldi välja. Kui soojustagastust pole, siis praegu peaks juba vendi eelsoojendi ka elektrit tarbima. 12kWh muu tundub nagu liig kui just metalli või puutöökoda ei pea.
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 21:44:19
|
|
|
Kui soojustagastust pole, siis praegu peaks juba vendi eelsoojendi ka elektrit tarbima. |
mul ei ole vendil mingit eelsoojendust. Lihtsalt kolmest niiskest ruumist tõmmatakse eraldi juhitud ventilaatoritega välja niikaua, kuni niiskus on normis ja sisse puhiseb pööningul pikas torus natuke soemaks läinud õhk iseenesest. Ventilaatorid töötavad võibolla paar tundi ööpäevas.
12kWh muu tundub nagu liig kui just metalli või puutöökoda ei pea. |
no mul on maja telekaid ja arvuteid täis. Pesumasin ja kuivati uhavad, suur kahe poolega külmkapp, sügavkülma kirst, kokkadel meeldib ahjus küpsetada, jne, jne. Ma lohutan ennast sellega, et kõik see elekter muutub peale muu kasuliku tegemist mingis osas soojuseks, mis jääb ka siia seinte vahele. Samas ma ei usu, et see nüüd nii tuntavalt soojuspumba koormust vähendaks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
12.11.2024 22:20:04
|
|
|
Järgmine päev, 9. nov. kulus kütmisele näiteks ainult 9,55kWh. Mis sinu number oli sel päeval? |
20kwh. Aga mingit müstikat siin ei ole. Need on radikad, mis tunnis võtavad 0,5kwh ja 16x0,5 = 8kwh. Kui ma oma 50 ruutu teise korruse elimineeriks ja radikatele cutoffi teeks, siis saaks samasuguse kulunumbri ja miks ei peakski, füüsika on füüsika, imetabaselt lihtne. Radiaatorid on ka põrandaküttest mõnevõrra ebaefektiivsemad, kuna vajavad tööks kõrgema temperatuuriga vett. Alla 35 kraadi isegi madalatempine radikas väga ei tööta, põrandasse on seda ega juba piisavalt. Soojuspump jälle on madalatemperatuurline seadeldis, mida kõrgemat temperatuuri ta tootma peab, seda ebaefektiivsem ta on. Aga nagu juba sai öeldud, majad ongi erinevad ja see on täiesti offtopic palju kellelgi kulub. Kui ma sinumoodi "optimeeriks" siis kuluks mul väga palju rohkem, raha.
mul ei ole vendil mingit eelsoojendust. Lihtsalt kolmest niiskest ruumist tõmmatakse eraldi juhitud ventilaatoritega välja niikaua, kuni niiskus on normis ja sisse puhiseb pööningul pikas torus natuke soemaks läinud õhk iseenesest. Ventilaatorid töötavad võibolla paar tundi ööpäevas. |
Well, mul on majas sundvent, tõsi, soojustagastusega, aga ka see viib tiba rohkem soojust ikkagi paratmatult välja, kui sinu seisev õhk. Vent kinni panna, siis saaks kindlasti natuke energiat kokku hoida, nii ventagregaadi, kui ka kütte pealt. Vendi tenn on välja lülitatud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
12.11.2024 23:07:07
|
|
|
netmaster, mitu kWh sul soojuspumbale oktoobris kokku kulus?
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
12.11.2024 23:10:37
|
|
|
bladerunner kirjutas: |
netmaster, mitu kWh sul soojuspumbale oktoobris kokku kulus? |
HA järgi 319.95kWh
Kogukulu oli 696kWh ja Enefiti arvel oli kuluks märgitud, 720kWh. Niiet arvestusviga vôiks olla kuskil mõne % piires.
viimati muutis netmaster 12.11.2024 23:19:52, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
filx
HV kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
13.11.2024 11:07:39
|
|
|
Markos kirjutas: |
no kui minu majas on pinda 200m2 (pluss 100m2 saun, mida hoitakse elektriradikatega 10 kraadi juures), siis sul peab olema 600m2 maja?
Siis muidugi ... |
Ei, 254 ruutu on ja majad on erinevad.
Kui võrrelda sinu Energy tab'i graafikut (ilmselt) minu omaga, siis silma järgi kulus mul kokku ca. poole vähem elektrit sel päeval (31,8kWh) |
Kütte peale ? Kui sul kulus küttele 31.8kwh, siis minul 38kwh. Sul kulus ruutmeetri peale 0.16kwh, mul 0.15kwh, kellel siin rohkem kulus ? |
Mul 0.06kwh (Õhk-vesi, põrandaküte)
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
13.11.2024 13:00:05
|
|
|
Mul 0.06kwh (Õhk-vesi, põrandaküte) |
Selliste numbritega esinemisel tahaks kohe küsida a) kust on võetud tarbimise andmed b) milline on soovtemperatuur. Kui pumba enda statistikast võtta, siis minu pump näitab 2x väiksemat tarbimist, kui tegelik, elektri pealt mõõdetu.
|
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
13.11.2024 13:42:37
|
|
|
a) 8kw oli võetud pumba statistikast jah. Minu pump tundub, et näitab adekvaatselt (jälgin ka HA peal ja sama). Reedel 08.11 oli küttekulu isegi kõrge (~15% kõrgem kui päev varem või ennem, mis teeks ~0,049kwh/m2)
Spoiler 
Päeva koguelekter oli 15,1kwh
Spoiler 
b) Soovtemperatuur on 23*C
Spoiler 
PS! Ei ole kahe pensionääri näide - peres kolm alla 10a last
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
13.11.2024 13:56:38
|
|
|
Nojah, 15kwh päevas, ma saan sellise kulu suvel, kui kedagi pole kodus. Tavaline suvine kulu on 18-22kwh ööpäevas. Nn "tühijooks" ilma olme ja sooja veeta on 0,5kwh. Ventagregaat ise tõmbab juba 120-200w püsivalt, sõltuvalt pööretest.
|
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
13.11.2024 14:38:54
|
|
|
Markos, kusjuures mul naine kodune - pean uurima, millega ta tegeleb idl ~0,2kWh
Vent hetkel mul ~1kWh päevas (auto/õlerõhk jms).
Spoiler 
Kokkuvõttes ise ka rahul kulu poolest väga öko. Maja midagi erilist ei ole iseenesest - tehase tavaline puitmaja 130m2 tuuletõke,200vill,aurutõke,50 vill,osb,kips pööningul puiste, palju aknaid (lõunapoolsed suured ja annavad vähekenegi päikesega ka oma efekti kusjuures).
Vundamendi küll tegin harju keskmisest teisiti - plaatvundament aga küttetorud valasin eraldi plaadina peale.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
13.11.2024 15:36:08
|
|
|
130 ruutu maja on nagu korter, seda kütad juba telekate ja inimeste endiga. Mul ka ühes toas on mingi mänguaruvuti laadne toode, see suudab ikka niipalju sooja tekitada küll, et seal toas on temp pool kraadi madalamaks keeratud. Mõnel mehel on 75" oled telekas seinas, mis lõviosa päevast töötab ja see on ka ikka arvestatav küttekeha jne. See on sisuliselt kõik elektri otseküte, aga näe, soojuspump tarbib vähe.
|
|
tagasi üles |
|
 |
-vodafone-
HV Guru

|
13.11.2024 16:03:29
|
|
|
Markos, Igaühe jaoks oma ja vastavalt võimetele
|
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
13.11.2024 16:20:36
|
|
|
-vodafone- kirjutas: |
0.06kwh (Õhk-vesi, põrandaküte) |
Ega see polegi nii ulmeline. Mul oli okt. keskmine 0,053 ja nov. on ka kuni tänaseni 0,062kWh/m2 reaalset kulu küttele.
Ma arvan, et Markos oma radikatega on pigem erand.
Mulle ütles küttemees kohe, et uude majja ei mingeid radikaid. Isegi saunamaja kohta ütles, et küta parem lihtsalt elektriradikatega, teeb peaaegu sama välja.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
13.11.2024 16:43:21
|
|
|
Läheb kuidagi väga küttesüsteemide peale ära ja kaugele automaatikast, aga siin ei ole mingit erandit, puhas füüsika ja kui maja on algselt projekteeritud gaasiküttele ja hiljem retrofititud õhk-vesi soojuspumbale, siis ei olegi ja ei saagi asjad olla kõige optimaalsemad, see pole lihtsalt võimalik ilma suuremahulisi ja kalleid ümberehitustöid tegemata. Niivõrd suure maja puhul pole ka õhk-vesi soojuspump enam optimaalne, vaid pigem maaküte, jällegi, kallis lahendus, mille tasuvusaeg on pikk ja võibolla ei saabugi, enne tahab juba pump välja vahetamist. Automatiseerimisega on aga võimalik kulusi alla saada ja ebatäiusi kompenseerida. Tänu targale juhtimisele on energiakulu aastas vähenenud 2000kwh, see on 25% rohkem, kui aasta keskmise kuu tarbimine. Rahaline võit sellest ja börsimängudest on umbkaudu 500 eurot aastas, sõltuvalt elektri maksumusest loomulikult. Ma olen ka koguaeg öelnud, et kui tarbimine on väike, siis pole mingisugusel tarbimise juhtimisel mõtet, va oma lõbuks. Kui aga tarbimine on suur, siis on asjal arvestatav majanduslik mõõde juures.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurv
HV kasutaja
|
20.11.2024 22:33:52
|
|
|
Oskab keegi soovitada põrandaküte (õhk-vesi) kontuuridele (10tk) automaatikat, et termostaadid oleks kontrolleriga wiffi teel, mitte kaablitega? Paaril tuttaval aliexpressi toodangud juba 10 aastat toimetavad, aga neil ka kõik kaablimajandusega.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
20.11.2024 23:24:57
|
|
|
argo1 kirjutas: |
Oskab keegi soovitada põrandaküte (õhk-vesi) kontuuridele (10tk) automaatikat, et termostaadid oleks kontrolleriga wiffi teel, mitte kaablitega? Paaril tuttaval aliexpressi toodangud juba 10 aastat toimetavad, aga neil ka kõik kaablimajandusega.  |
Mul on selline süsteem kasutusel: https://tech-controllers.com Termostaadid on 868Mhz, mitte wifi. Levib kenasti üle suure maja, mingeid probleeme pole. Kaugjuhtimise äpimoodul ka eraldi saadaval, kahjuks läbi pilve, aga integratsioonid on nii HA'le, kui Homey'le olemas.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurv
HV kasutaja
|
21.11.2024 13:33:42
|
|
|
Tänud asjaliku info eest! Kirjutasin neile, eks näha ole, kas vastatakse ka midagi.
Keegi veel midagi kasutab üle õhu, või kõik kaablite peal?
Jäi silma, et suhteliselt populaarne on Beok tooted, kas seda kellelgi siit ka kasutusel on?
https://www.aliexpress.com/item/1005005251669728.html
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|