Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
degreal
HV veteran

|
24.10.2017 17:46:49
|
|
|
Mul tekkis küsimus, et kui palju bassi on õige ja neutraalne.
Ajasin EQ-ga oma stereo sagedusekarakteristika paika. 15-20000Hz +- 1dB, faas lineaarne. Kuulan siis erinevaid tänapäeva lugusid aga bass on väga nõrk. Kuulasin samu lugusid kõrvaklappidega AT m50x ja Sony MDR-1rnc ja bassi on täpselt parajalt. Järelikult keskmine kõrvaklapp võimendab bassi üle? Vaatasin internetist erinevate klappide graafikuid ja selgus pilt et enamus klappe on bassiosas +5dB. Kas see ei tähenda seda, et kui stuudio tahab, et lugu inimestel neutraalne kõlaks siis nad peavad 5dB bassi maha võtma vastasel juhul enamus inimestel kõlab lugu liigabassirohke ehk mudane?
Nüüd kui ma omastarust neutraalse setupiga lugusid kuulan siis on bass -5dB ja peaksin bassi juurde keerama et saada neutraalset heli?
|
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
TT
HV Guru
|
24.10.2017 17:47:22
|
|
|
Kui antud muusikastiile kuulata näiteks kõlaritega mis 40Hz keskpaigani 3dB piires mängivad jääb elamus oluliselt väiksemaks kui näiteks lisatud subwoofriga. Jutt oligi korralikult häälestatud kõlarite ja subwoofri/woofrite komplektist, mitte domineerivast. Lihtsalt sportlikust huvist, oskad soovitada häid kõlareid näiteks 1000 - 1500 paar mis pilti sodimata mängivad 30 keskpaika kuni -3dB? 2.0 on vahva asi, kuid kõlarid mis selgelt kogu sagedusvahemiku ära mängivad kipuvad üsna 2500 ja ülesse ronima.
_________________ Things ThaT You own end up Owning you! |
|
Kommentaarid: 304 loe/lisa |
   |
2 :: |
268 |
|
tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
24.10.2017 17:47:48
|
|
|
bassi ei ole kunagi liiga palju
Keera aga, kui keerata saad
_________________ Hapud viinamarjad |
|
Kommentaarid: 655 loe/lisa |
   |
3 :: |
508 |
|
tagasi üles |
|
 |
TT
HV Guru
|
24.10.2017 17:50:38
|
|
|
Hiid kirjutas: |
bassi ei ole kunagi liiga palju
Keera aga, kui keerata saad  |
Jätan ülevõimendatud bassi vahele
_________________ Things ThaT You own end up Owning you! |
|
Kommentaarid: 304 loe/lisa |
   |
2 :: |
268 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
24.10.2017 18:07:13
|
|
|
mul siiski 5" midbass elemendid kõlarites. samas ma ei aja taga kindlasti mitte mingisugust neerusi lahti raputavat jura. 8x10" kapiga 1x nädalas 2h täidab isu ära ja ei tunne mitte mingit tahtmist kodus supakat müdisema panna.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
24.10.2017 19:21:14
|
|
|
TT kirjutas: |
Kui antud muusikastiile kuulata näiteks kõlaritega mis 40Hz keskpaigani 3dB piires mängivad jääb elamus oluliselt väiksemaks kui näiteks lisatud subwoofriga. Jutt oligi korralikult häälestatud kõlarite ja subwoofri/woofrite komplektist, mitte domineerivast. Lihtsalt sportlikust huvist, oskad soovitada häid kõlareid näiteks 1000 - 1500 paar mis pilti sodimata mängivad 30 keskpaika kuni -3dB? 2.0 on vahva asi, kuid kõlarid mis selgelt kogu sagedusvahemiku ära mängivad kipuvad üsna 2500 ja ülesse ronima. |
Olen 100% nõus. Ning see mu mõte oligi.
Ma ka ei salli kui bass on domioneeriv. Aga kogu sagedus võiks justkui olemas olla. Mulle tundub, et selleks on vaja ikkagi kalleid kõlareid või ja või häid subwoofreid.
MIs puutub veel Sw kuminasse, siis mul on olnud miski pisike yamaha SW215 või 212 vms, siis maganti miski suurem ja kallim, ning siis oli Yamaha YSTSW515 mis oli juba hea, minu meelest. Tänaseks on SVS PB2000, mis on veel paremini sulanduv ning igatepidi rahuldavat võimas. Aga tuli ka seda 15x toas ringi tõsta, Crossovereid sättida ühe ja teise ja neljanda looga. Sw enda peal sagedust ning faasi 7 korda muuta jne jne. Aga see kõik ju äge ja fun, kui lõpuks asi paigas.
Ühesõnaga, kindlasti mängivad kallid tornid kogu vahemiku, ning kindlasti sulandub hea sw muusika sisse ideaalselt!
Aga mul uued kõlarid tellitud. Tarne on kaks kuud
_________________ Ma ei ole agressiivne juht, olen lihtsalt võistlushimuline.
Did i ever tell you the definition of "Insanity"? |
|
Kommentaarid: 113 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
essb
HV kasutaja

|
24.10.2017 19:39:12
|
|
|
TT, Arusaadav - eks küsimus ole ka selles kellele ja kuidas meeldib ning mis on elamus ja mis mitte. Hea põrandakõlariga saab elamuse ükskõik millist muusikat kuulates, see on selge. Teine asi muidugi on selle kõlari hind, otseloomulikult. Olen omanud ka süsteemi (autos) mis raputas ka alla 30Hz müstiliselt. 34Hz numbrid olid mälu järgi 145db ja see tõesti raputab neerud ja veel muudki läbi. Kuid need on kõik erinevad asjad ning muusikat niimoodi küll meeldiv kuulata ei ole - elamus see ehk on aga hoopis teistmoodi.
30 keskpaika pilti sodimata mängivaid kõlareid leiab kuni 2000€ hinnaklassis kindlasti, hiljuti jutuks olnud SVS Ultra Tower on kõlar mille bassi osa on vägagi jõuline ja paigas, käib ka piisavalt madalale. Numbrite osas ei hakka vaidlema hetkel. Sama tootja riiulikõlarid, sellest samast Ultra seeriast käivad 40Hz alla -3db. Jällegi, ei saa võrrelda riiulikõlarit ja wooferit. Kui panna kõrvuti hea woofer ning põrandakõlar ning mõõta võrdsetes tingimustes madalat otsa, siis see oleks sama hea kui panna joonele Prius ja Tesla - võibolla mitte nii ulmeline aga midagi sinna poole kindlasti.
Kindlasti on hea woofer mis on ka paika keeratud ja muu tehnikaga balansis huvitav kuulata, kuid mina isiklikult valiksin iga kell muusika kuulamiseks korraliku stereopaari. Muidugi, hea põrandakõlar mis käib sisuliselt otsast lõpuni nii nagu vaja, maksab ka raha seda ei eita.
Jõuame ka välja sinna, et väga palju sõltub ka maitsest ja eelistustest ning on inimesi kes kuulavad absoluutselt ilma bassita ning on just see teine äärmus kes keerab seda täpselt nii palju kui üldse keerata annab, lisaks kõik kes sinna vahele jäävad ning "KÕIK" on rahul.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
24.10.2017 21:15:51
|
|
|
Kino puhul on asi selge - "supikas" on kõlar, millele helimehed on loonud eraldi efektid, mille siis kõlar välja paiskab. ( keegi siin enne mainis - vahest on need küll defektid e. madalsageduslik müra - lihtsalt "ägeduse" mõttes).
Aga 2.0 helisalvestise puhul? Kui mul on kesk- ja kõrgsagedust, toetamas 15" element(~120Hz pealt lõigatud ja eraldi võimendatud) kas see on siis subwoofer?
Woofri helitestiks sobiks ilmselt kontrabassi näppimine - kas kuuled keelpilli või tulevad sealt matakad ning undamine.
Paljud riiulikõlarid, on alumise otsa pikendamiseks, lasknud SQ käest. Kui selliseid riiulikõlareid nüüd ressiga alt lõigata ning musikaalne sub lisada siis saame lihtsalt aktiivkrossiga, biampingus süsteemi, mis kõlab tõenõoliselt paremini kui pasiivfiltritega kolmeribaline põrandakõlar (räägime kõlarielementide samast hinnaklassist ikka).
_________________ War. War never changes.
Malkavian: [to a stop sign] No, you stop! |
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
kureke
HV kasutaja
|
24.10.2017 21:20:04
|
|
|
Paistab, et mitme lehekülje jagu jälle kaugemale jõutud aruteluga. Igatahes tore, et on ka subwooferit pooldavaid seisukohti. Muidu viimasel ajal jäi juba mulje, et supaka ostmisel oled kurjategija või vähemalt rahvavaenlane nr 1.
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
24.10.2017 21:23:36
|
|
|
marcor1, biampingu jaoks oleks mõistlik 4 väljundiga helikaarti kasutada, 2 väljundit ühte kanalisse. üks paar mängib 120Hz ja üles, teine paar 120Hz'st alt poolt. sellega jäävad ära faasinihked ja asjatu signaali solkimine selle jagamise läbi.
|
|
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
24.10.2017 21:35:31
|
|
|
NATAS999 kirjutas: |
marcor1, biampingu jaoks oleks mõistlik 4 väljundiga helikaarti kasutada, 2 väljundit ühte kanalisse. üks paar mängib 120Hz ja üles, teine paar 120Hz'st alt poolt. sellega jäävad ära faasinihked ja asjatu signaali solkimine selle jagamise läbi. |
Kui õige aktiivfiltriga lõikad siis faasinihkeid pole. Signaali solkimise kohta ei oska midagi öelda - enamus kuulavad heli läbi võimendite, kus on tämbriblokid, eelvõimendus, ADC/DAC, digi voluminupud, DSP jne.
_________________ War. War never changes.
Malkavian: [to a stop sign] No, you stop! |
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
essb
HV kasutaja

|
24.10.2017 22:31:27
|
|
|
marcor1, Pigem käis enne jutt just lahendustest kus puuduvad nö "keerulisemad", näiteks kolmeribalised konfiguratisoonid, keeruliste krosside ja kõige sinna juurde kuuluvaga, mis siis omakorda teeb kokku kolmeribalise kõlari. Lihtne inimene seda teed reeglina ei lähe, sest jällegi, "puudub" knowhow ja sellest tingituna ka soov/tahe. Rohkem oli juttu just lihtsamatast konfiguratsioonidest kus x peakõlarit, on see kahe või kolmeribaline, suur või väike, sel pole vahet, toetab veel omakorda woofer, püüdes kompenseerida madalat otsa mis ehk nii puudulik ei olegi. Asi läheb keerulisemaks, vahel on kaheldava kvaliteediga seadmed, tihtipeale on väga vale seadistus ning tulemus on asjast teadvamale kuulajale ikka totaalselt alla igasugust arvestust, omanik ise aga taob vastu rinda et tal on maailma parim bass kodus.
Muidugi, see riiulikõlar + woofer teeb ka kokku justkui kolmeribalise kõlari, küll aga ei suuda tavainimene seda "mitte kunagi" nii paika ajada - veelvähem võiks neid võrrelda sinu enda poolt viidatud lahendusega (Kui mul on kesk- ja kõrgsagedust, toetamas 15" element ~120Hz pealt lõigatud ja eraldi võimendatud). Kõik oleneb ka hinnaklassist, musikaalseid ja hea käimisega woofereid on saada küll, jällegi aga minnakse seda teed et mida rohkem numbreid W tähe juures on, seda ägedam.
On häid lahendusi, mõlemal puhul. Nii heade põrandakõlarite kui ka x.x süsteemide näol - kõik oleneb ka hinnaklassist, see paneb palju paika.
Kontrabassi näide on väga hea näide.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
25.10.2017 18:31:54
|
|
|
oota mismõttes pole vahet, kahe või kolmeribaline? aga samas ütled, et kolmeribalised konfiguratsioonid on justkui liiga keerulised? saa nüüd siis aru.
marcor1 nentis väga lihtsat asja, ehk et spetsiaalselt mingi sagedusvahemiku esitamiseks mõeldud seadeldis + aktiivfilter kõlab paremini kui põrandakõlar, mis üritab olla võimalikult full range ja teha kõike hästi võimalikult "lihtsalt" ja "odavalt". tegelikult ei ole madalate sageduste passiivselt crossimises mitte midagi odavat, ja ka mitte niiväga lihtsat. KINDLASTI ei ole lihtne ega odav disainida ega ehitada true full-range põrandakõlarit, mis kõlaks ka tõeliselt hästi. ja kindlasti ei ole lihtne ega tegelikult ka mitte kuigi mõistlik üritada esitada väga madalaid sagedusi kõikvõimalike pisikeste kõlarielementidega.
paika saamise või mitte saamise väide on mingil määral legit. samas ei ole selles head ressi kasutades tavaliselt siiski mitte midagi nii hirmus keerulist. sul lihtsalt ei ole seal eriti meeletult mingeid optioneid millega isegi suhtelise teadmatuse puhul võssa panna. filtri aste on fixed, kõrge ja madala lõikepunktid on fixed ning ka valitava nö. üleminekusageduse võimalused on siiski mingi mõistliku range'ga piiratud. Põhiküsimus on nii kõlarite kui subi optimaalses paigutuses ruumis ning seejärel faasi paikasaamises. Seda viimast peaks need autohäälestajad suutma ka suht hästi ise teha paremate ja kallimate resside puhul. Lõpuks jääbki vaid väike katsetamine asukohaga kõlarite jaoks. aga ka vaid peakõlareid kasutades peab täpselt samamoodi asukohaga katsetama kui tahad, et oleks mingigi lootus saada ENAMVÄHEM mõistlikku madalat otsa.
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
essb
HV kasutaja

|
25.10.2017 20:44:27
|
|
|
Wiltz, Rahu rahu, ära erutu. Kui uuesti loed, siis näed et "keerulise" ja "kolmeribalise" juures oli ka sõna "näiteks" - ei pidanud vajalikuks välja kirjutada üht, teist, kolmandat või neljandat konfiguratsiooni vaid tõin täiesti suvalise näite. Tean väga hästi mida teeb aktiivne filter ja passiivne filter nii kõrgete kui ka madalatega ning millised on hinnaklassid. Tavainimene ei lähe poodi aktiivset krossi ja üht, teist ja kolmandat kasti ostma, veel vähem hakkab ta neid ise tegema. Läheb ja ostab suvalise kõlari, "NÄITEKS" wooferi enda peakõlarite juurde, viskab selle nurka ning kujutabki ette et tegemist on üüber asjaga, pool elamist vibreerib ja vahva küll. Muidugi ei käi see kõikide kohta, et jälle keegi midagi kuskilt ridade vahelt valesti aru ei saaks.
On see keeruline või vähem keeruline, võimaluste rohke või mitte, on vähe neid süsteeme mis on kenasti paika saadud - seda just knowhow puudumise tõttu! On suur osa neid kasutajaid kellel on vägagi uhke tehnika, kuid ei tea ka midagi filtri astmetest. Samuti, sinu viide paugutusele ja faasi paika saamisest - otseloomulikult, ka selles osas on suuri puudusi. On piisavalt kõlareid millel ei ole 15" bassielemendid ning sellegi poolest esitatakse nendega piisavalt madalaid sagedusi ja vägagi viisakalt - ka siit ei ole vaja välja lugeda et püüan väita nagu 15" vs 6,5" elemendid oleks võrdväärsed.
Nagu enda eelmises postituses püüdsin lõpetada, püüan ka nüüd. Lõpuks on ikka see et üks tahab üht moodi ja arvab et see on hea, teine jälle risti vastupidi ning enne kui midagi "tõsiselt" head kuulnud ei ole, jäädaksegi vaidlema.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cb4
HV Guru

|
27.10.2017 13:34:21
|
|
|
See võrdlus momendi puudumine on üks kahe otsaga teema. Ma kunagi olin oma miskite juustudega täiesti rahul. 10-12a. tagasi. Siis tekkis mõte, et äkki peaks uued ostma. Uued olid paremad. Ikka väga head tundusid.
Siis juhtusin paar...kolm aastat tagasi kuulama eelnevalt mainitud vanu, kuid ilmselt omal ajal hinnatud Sony SS-176E BE torne. Laenasin neid ja tõin koju võrdluseks. NIng kahjuks sain eru, et mu kõlarid ei kõlba kuskile.
Eks igasugu kärakaid on läbi proovitud ja laenatud. Enamuse heli ikka üsna kole.
Kui omale Sw otsisin ja Valihelisse juhtusin otsaga, sai seal kuulamas käidud ka tava kõlareid ja...krt...kuulsin muusikas helisid, mida ma ei teadnudki et olemas on. Nüüd siis unistan sellest ajast saadik.
Poolkõva asja ei julenud ka osta, sest kardan, et mõne aasta pärast muidu jälle sama mure ees.
Mõni siis omab arvutikõlari komplekt z5500 ja muud plast kärakad ja nende kuulmise järgi see lausa ülim helisüsteem. Seega, kuni muud kuulanud pole, siis tunub olemasolev ka hea. Lihtlsalt puudub võrdlus moment.
_________________ Ma ei ole agressiivne juht, olen lihtsalt võistlushimuline.
Did i ever tell you the definition of "Insanity"? |
|
Kommentaarid: 113 loe/lisa |
   |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
27.10.2017 14:55:01
|
|
|
Cb4, vot jah. ennastki ehmatas kui said praegused kõlarid ja helikaart hangitud... mis paganama pasaga ma seni muusikat kuulasin!?
|
|
tagasi üles |
|
 |
essb
HV kasutaja

|
27.10.2017 15:18:44
|
|
|
Nii on ja jääbki olema.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
31.10.2017 14:32:43
|
|
|
jägaja kirjutas: |
Ma küll ei kujuta ette stereeoheliga, (sisuliselt sama, mis monoheliga) filmide vaatamist.
Loomulikult on see kinni ka vaadatavas filmis, ehk siis ümbritsev helipilt ei tule alati välja ega annaks ka midagi juurde, kuid enamusel kordadel annab ikka palju juurde. Film koosnebki helikeelest ja pildikeelest.
Ka tummfilmi ajastul olid tegelikult mõlemad olemas filmivaatamise ajal. |
No siin pole küll enam mitte midagi edasi rääkida, korra mõtlesin, et võiks veel seda sound clipi asja arutada aga jah
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
31.10.2017 14:50:02
|
|
|
Eks ta ole jah
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
mati29
Kreisi kasutaja

|
01.11.2017 16:10:36
|
|
|
andke abi.. vaja 2 ruupori(Monacor NR-33KS, 8 Ω, 25 W) kasutamiseks mikrofoni sisendiga võimendit, mikrofoniks ise (lülitiga)Shure PG48. Oli samuti monacori PA302, aga tahetakse töökindlamat.
_________________ Number profiili! Keskmine EKRE valija toetab Eesti alkotootjaid ja Soome riiki maksudega, meie riiki ka laevapiletite kaudu. |
|
Kommentaarid: 162 loe/lisa |
   |
143 |
|
tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
01.11.2017 17:47:04
|
|
|
mati29 kirjutas: |
andke abi.. vaja 2 ruupori(Monacor NR-33KS, 8 Ω, 25 W) kasutamiseks mikrofoni sisendiga võimendit, mikrofoniks ise (lülitiga)Shure PG48. Oli samuti monacori PA302, aga tahetakse töökindlamat. |
kus neid kasutada mõeldakse?
muud ei oska soovitada kui: https://www.thomann.de/gb/phonic_powerpod_415rw.htm
|
|
tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
02.11.2017 19:16:36
|
|
|
mul on miski Canoni juhe, kus ühes otsas on 3.5mm ja teises otsas kollane/must RCA
Kus ma tean, kumb on parem ja kumb vasak?
Kuidas asetsevad 3.5mm poolel mass, parem vasak?
Siis saaks testriga teada
EDIT; Selline siis
EDIT2:
Äkki kellegi veel vaja. Ots on vasak siis.
|
   |
508 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
02.11.2017 19:41:44
|
|
|
Mis parem-vasak?
Kollane on videosignaal ja must audiosignaal.
Kui aga tahad audiosüsteemis seda kasutada siis mõõda testriga üle.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
02.11.2017 19:42:10
|
|
|
audios ikak jahh
|
   |
508 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
02.11.2017 20:30:40
|
|
|
Hiid, pane otsad külge, lase mingi audio test käima stiilis... nüüd tuleb hääl vasakult... nüüd tuleb hääl paremalt... nüüd-üüd tule-uleb hääl-ääl kesk-esk-kelt-elt.
|
|
   |
39 |
|
tagasi üles |
|