Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Märt.
HV Guru

|
21.11.2013 10:58:53
|
|
|
Goon kirjutas: |
Aga krdi "taskuhääling" ...  |
Telefon ju taskus häälitseb-edastab taskuhäälingut.
Lihtne.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
sosssepp
HV veteran

|
21.11.2013 18:12:08
|
|
|
Oeh, me naersime siin ikka silmad märjaks mõne sõna peale
|
|
Kommentaarid: 87 loe/lisa |
   |
2 :: |
75 |
|
tagasi üles |
|
 |
sirius4k
HV veteran

|
21.11.2013 19:47:54
|
|
|
Spoiler 
|
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
55 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
21.11.2013 20:48:00
|
|
|
sirius4k, feisspalm võiks uue sõnana kasutusel olla küll. Näopihkumine sobika ka
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
3 :: |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
21.11.2013 21:27:31
|
|
|
namstoop, näopihkurlus on jah levinud
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
22.11.2013 02:08:06
|
|
|
sellist asja nagu džiip ei eksisteeri. on olemas Jeep ja on olemas (linna)maastur. džiip on täiesti tühjast kohast tekkinud värdsõna. analoogideks veel sinna juurde näiteks konjak ja šampus. imestama paneb natukene see, et lauaarvuteid näiteks mikrolingiks ei nimetata või (elektroonilisi)käekellasid kasijoteks.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 466 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
22.11.2013 08:12:05
|
|
|
Jajah, kserokoopiaid tehti ka.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
22.11.2013 08:54:36
|
|
|
NATAS999 kirjutas: |
sellist asja nagu džiip ei eksisteeri. on olemas Jeep ja on olemas (linna)maastur. džiip on täiesti tühjast kohast tekkinud värdsõna. analoogideks veel sinna juurde näiteks konjak ja šampus. imestama paneb natukene see, et lauaarvuteid näiteks mikrolingiks ei nimetata või (elektroonilisi)käekellasid kasijoteks. |
says who?
Ema sul ei eksiteeri.
džiip <20:džiibi, .džiipi> (maastikuauto)
See, kuidas sõna on tekkinud või kasutusse tulnud, on see värd või mitte, pole asja juures ju iva.
Selline sõna ON eesti keeles olemas ja kasutuses, (k.a. ÕS-is) seda juba aastakümneid (ehket nõukaajal oli juba olemas). Ja nüüd tuleb miski natas999 ja ütleb, et ei ole. Kui sellise asja järgi keel kujuneks, mida üks indiviid ette kujutab või arvab, siis oleks tegu küll üsna kurva päevaga.
Näedsa, isegi vikeepedia, kui HVs väga autoriteetne allikas, tunneb sellist sõna
http://et.wikipedia.org/wiki/Maastikuauto
Ja kui sa nüüd vaevuks seda sõna guugeldama, siis näeksid, et nende 20K+ vaste puhul kasutatakse seda sõna nii igapäevakõnes kui ajalehtedes ja erialaajakirjades, automüüjate enda poolt jne. Kui see ei tähenda, et tegu on täiesti tavapärase sõnaga, mille tähendus on üheselt mõistetav ja seostu kuidagi enam kaubamärgiga Jeep, siis ma küll ei tea kuidas üldse sõna nö olemasolu hinnata.
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
22.11.2013 10:49:21
|
|
|
namstoop, tsiteerides klassikuid: "Ta liigub siiski."
Ma saan aru sellest, et on olemas spetsiifiline leksikon sõnu, ilma milleta ei ole võimalik teatud nähtusi, asju, tegevusi jne kirjeldada, kuid täiesti mõistlikke eestikeelseid vasteid omavatele asjadele ei ole vaja välja mõelda ega laenata värdsõnu. see mitte ei rikasta ega uuenda keelt, vaid solgib ja hävitab seda. kui nii sellist asja tolereeritakse ja pidevalt "arendadakse" siis näiteks 1000 aasta pärast ei ole rohkem keeli kui üks. vastupidiselt siis namstoopi väitele, et kui keelde uusi värdsõnu pidevalt juurde ei tekitata, siis keel hävib.
|
|
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
22.11.2013 12:06:21
|
|
|
see on tõesti absurd, et kellegi kaubamärgist väänatakse mingi sõna ÕS-i. tasuta reklaam.
|
|
Kommentaarid: 144 loe/lisa |
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
22.11.2013 12:13:52
|
|
|
NATAS999, no defineeri värdsõna. Selliseid džiibi-laadseid, mille puhul mingi kaubamärgi nimi muutub üldmõisteks, on ju mitmeid. Paar näidet tõin ülalpool ka juba - priimus, botased jne. Maastikuautod on lausa eriti popp selles mõttes, et kunagi ju kutsuti villisteks ka veel. Autode puhul on üldse mingeid otseseid eestindusi palju tekkinud - pikap näiteks. Kuigi seda viimast vist kasutab ainult dacia veel ametlikul kujul
Jah, mulle ka mitmed sõnad tunduvad kummalised ja ma ei kasuta neid. Ka džiibi asemel ütlen parema meelega maastur, nii et selles mõttes olen nõus, et kole sõna. Aga see ei muuda seda sõnana olematuks.
Ilmselgelt on selliselt mingeid ajastule omaseid sõnu ka keelest ära kadunud ja kaob ka edaspidi kui keegi enam ei kasuta. Nii ongi normaalne.
Lihtsalt mind isiklikult häirib see ma ei tea mis põhimõtteline vastuolemine keele uuenemisele ja uuendamisele (just nimelt kaks erinevat mõistet). Ehket ühel juhul tulevad uued sõnade seeläbi, et suurem osa inimestest neid lihtsalt kasutama hakkab. Uuendamine on see, kui taotluslikult mõeldakse uusi sõnu mingite mõistete kirjeldamiseks välja. Nagu need sõnaused mis toimunud on. Ja alati ka nende puhul on ju terve kari kaagutajaid, et milleks ja blablah. Jah, ilmselt suurem osa seal välja pakutud sõnadest keelde kasutusele ei võeta - ei ole suupärased või lihtsalt miskipärast ei lähe peale, aga minu arust on päris häid leide tulnud. No kasvõi taristu on ju väga laialt kasutusel. Ja on ju parem kui infrastruktuur?
DeTHiCa., segast ajad või? ÕSi lisati need ju selle pärast, et kõik lihtsalt kasutavad nagunii. Jah kindlasti google ja skype maksid ÕSi koostajale reklaami eest.
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
22.11.2013 12:18:15
|
|
|
namstoop kirjutas: |
DeTHiCa., segast ajad või? ÕSi lisati need ju selle pärast, et kõik lihtsalt kasutavad nagunii. Jah kindlasti google ja skype maksid ÕSi koostajale reklaami eest. |
ise ajad segast, ma ju ütlesin TASUTA reklaam.
|
|
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
22.11.2013 12:18:52
|
|
|
DeTHiCa. kirjutas: |
DeTHiCa., segast ajad või? ÕSi lisati need ju selle pärast, et kõik lihtsalt kasutavad nagunii. Jah kindlasti google ja skype maksid ÕSi koostajale reklaami eest. |
ise ajad segast, ma ju ütlesin TASUTA reklaam.  |
Kui ÕSist välja võtta, siis keegi ei guugelda enam?
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
22.11.2013 12:24:45
|
|
|
Max Powers kirjutas: |
Kui ÕSist välja võtta, siis keegi ei guugelda enam? |
Ei, siis googeldatakse. Kirjatöös sellist sõna ei julgeks/sooviks kasutada, isegi kui see ÕS-is sees on.
|
|
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
22.11.2013 13:35:41
|
|
|
aa, sinu probleem on, et oleks pidanud tasu küsima, mitte tasuta reklaami tegema
Ja eriti jabur oleks kui tekiks kaks eraldi keelt - kirjakeel ja kõnekeel. Kuigi nö mitteametlikult nii muidugi ongi, aga ÕS saab eristada seda ainult soovituslikult, mida vähemalt vanast seal ka mainiti, et kas on pigem kõnekeelne väljend või mitte.
Ametlikes kirjatükkides võid ju edasi kasutada, et teostati veebiotsing vms, kui guugeldamist ei julge kasutada. Aga tahad väita, et kõnekeeles ise ei kasuta seda või? Ning kuna eesti keeles üldjuhul hääldatakse ja kirjutatakse sama moodi, siis googeldamine oleks juba väga vale kirjaviis.
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon.
viimati muutis namstoop 22.11.2013 13:37:11, muudetud 1 kord |
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
22.11.2013 13:36:16
|
|
|
Tanel kirjutas: |
tsitaat: |
imestama paneb natukene see, et lauaarvuteid näiteks mikrolingiks ei nimetata
|
Aastat 10 või rohkem tagasi kuulsin kuidas lauaarvuteid protsessoriteks nimetati.  |
seda on ka hilisemal ajal tehtud. Kõik inimesed (eriti arvutikaugemad) ei tea neid asju. nende jaoks ongi monitor = arvuti ja kast = protsessor.
Märt. kirjutas: |
Jajah, kserokoopiaid tehti ka. |
ära naera midagi, võta suvaline english manual lahti ja vaata mida enamasti kokkukruvimiseks vaja on....
philips screwdriver
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
vortex
HV veteran

|
22.11.2013 13:44:28
|
|
|
Phillips on täesti ametlik kruvipea tüüp (topelt-l), mida meil ristpeaks nimetatakse, ja tuleneb leiutaja nimest.
Mis aga uutesse sõnadesse puutub, siis mind häirib näiteks "taskuhääling" oluliselt vähem kui üldiselt aktsepteeritud ja laialt kasutuses värdväljendid "SSD-ketas" ja "äpp"
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
22.11.2013 14:53:34
|
|
|
jah, aga MEIL kasutatakse ikkagi ristpea kruvikeerajat. Samamoodi ongi ka koopia tegemine enamasti xeroximine (eriti mikistanis - could U xerox this, did you make xerox from this):
http://www.thefreedictionary.com/xeroxing
Xerox [ˈzɪərɒks]
n
(Communication Arts / Printing, Lithography & Bookbinding)™
a. a xerographic copying process
b. a machine employing this process
c. a copy produced by this process
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
22.11.2013 16:24:45
|
|
|
http://www.keeleveeb.ee/
ksero <3; os ksero ja kserot> kserokoopia, -tõmmis
ksero+.graafia TEHN (kuivpaljundusmenetlus) ▪. Kserograaf (paljundusaparaat)
ksero+.koopia, ksero+tõmmis kserograafiliselt tehtud koopia
aga ksero (xero) tähendabki keeles "kuiv". Nii et kuigi on ilmselt firmaga seotult selles konteksti keelde jõudnud, ei ole see otseselt vale väljend.
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
salatoimik
HV Guru

|
22.11.2013 19:08:14
|
|
|
vormeli võiks kah ära muuta formeliks.
_________________ LehesFoto - Täis suvaklõpse ja muud |
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
22.11.2013 23:40:25
|
|
|
pikap näiteks. Kuigi seda viimast vist kasutab ainult dacia veel ametlikul kujul  |
pick-up on kastikas nagu näiteks toyota hilux
|
|
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
22.11.2013 23:50:20
|
|
|
pikap näiteks. Kuigi seda viimast vist kasutab ainult dacia veel ametlikul kujul  |
pick-up on kastikas nagu näiteks toyota hilux  |
ja ma olen midagi muut väitnud?
http://www.citymotors.ee/Pages/page/Logan_Pick-Up?gclid=CJWo2rCi-boCFcJd3godojcAYQ
kuigi nõuakajast ma mäletan, et pikapideks kutsuti hoopis universaalkerega autosid. Mossed ja värgid olid.
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
23.11.2013 00:22:23
|
|
|
See sõltub keelekümbleja vanusest ilmselt
Spoiler 
ja ma olen midagi muut väitnud?
http://www.citymotors.ee/Pages/page/Logan_Pick-Up?gclid=CJWo2rCi-boCFcJd3godojcAYQ
kuigi nõuakajast ma mäletan, et pikapideks kutsuti hoopis universaalkerega autosid. Mossed ja värgid olid. |
Nii ta oli. Ja paljude jaoks on ka edaspidi.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |