Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Viik: programmeerimishuvi peaks noortes tekitama kool märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Mnator
HV Guru

sõnum 20.10.2013 14:10:41 vasta tsitaadiga

Miks tuletab kogu see teema mulle meelde kuidas Hiinas koolidesse terasesulatusahjusid tehti? Ja kui "kvaliteetne" teras sealt välja tuli.............
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
olavsu1
külaline

sõnum 20.10.2013 14:45:12 vasta tsitaadiga

Ei ole endalgi usku sellesse teemasse.

Progejate tööandjad tahavad, et progejaid palju oleks. Progejad ise ei taha, et neid palju oleks, nende palk langeks siis. nii nad töötavadki kõigile sellistele ideedele vastu. Isegi õpetajateks ei hakata, kui hakataks siis õpetaks nimme valesti ja ebapiisavalt nii, et tudengil pole saadud teadmistest mingitki kasu.

ma olen seda meelt, et ametit õpetagu ettevõtjad ise, oma valitud tudengitele.
tagasi üles
jnt
HV Guru
jnt

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 20.10.2013 15:15:17 vasta tsitaadiga

tahanteada, loogika != kooli matemaatika. Koolis tuubitakse valemeid, mitte ei õpita loogiliselt mõtlema. icon_wink.gif
Kommentaarid: 110 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 102
tagasi üles
Risku
HV vaatleja
Risku

sõnum 20.10.2013 16:46:30 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:
tahanteada, loogika != kooli matemaatika. Koolis tuubitakse valemeid, mitte ei õpita loogiliselt mõtlema. icon_wink.gif

Seda ma imestan, miks tänapäeval matemaatika nii paljudele peavalu valmistab. Meie ajal oli matemaatika alus ikka loogika.

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 20.10.2013 18:04:55 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:

See on tegelikult siis üsna kehv mataõps, kes õpetab küll mõtlema, et 1+2=3, kuid ei õpeta samas loogiliselt mõtlema, et ka 2+1 võrdub samuti 3. icon_cool.gif beer_yum.gif

PS: Sudoku on selles suhtes hea näitaja, kuidas koos eksisteerivad nii numbrid kui ka loogika, mis määrab, kuidas tuleb numbeid ritta laduda, et Sudoku lahendatud saab.
Mõnes mõttes kõige lihtsam progemine, kuna ka progemisel püstitad ülesande ja siis loogika kaasabil selle siis ka lahendad.
----------------------
Mina ise olen küll väga rahul, et mul on olnud õpetajad, kes on algtõdedega baasid alla ladunud.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
guest1902
Kreisi kasutaja
guest1902

sõnum 20.10.2013 18:33:25 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:
Siis on kas sitt õpetaja või sitt alusmaterjal/vundament. Koolimatemaatikas pole mitte ühtegi valemit, mida ei saaks tõestada, v.a aksiomaatilised seosed. Iseasi, kas kõik tõestused selle baasil läbitehtavad... kera pindala/ruumala ilma integraali ja jakobiaanita väga ei leia... St enamus matti saab alles ülikoolis selgeks, koos oma kõigi (mitte)triviaalsustega.
tagasi üles
mahno
HV kasutaja

sõnum 21.10.2013 09:01:51 vasta tsitaadiga

Kooli viga pole mitte nende valemite tuupimine, vaid nende valemite mitte seostamine reaalse eluga, nagu ka erinevate ainete omavaheline seostamatus. Mis kasu on Pythagorose teoreemist, kui sa selle abil täisnurkset kuuri või kasvuhoonet maha ei suuda märkida icon_wink.gif

Google ja värk on tore, aga natuke sant on ka, kui ilma netiühenduseta loll ja võimetu oled. Mõnd elemetaarset asja võiks ikkagi peast ka teada.
Kommentaarid: 22 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 20
tagasi üles
harakas
Kreisi kasutaja

sõnum 21.10.2013 11:34:19 vasta tsitaadiga

Matemaatika matemaatikaks, päris ilma selleta ei saa, aga lugesin kusagilt, et kõige hinnatumad programmeerijad on loomingulised inimesed - kunstnikud, muusikud jms.
tagasi üles
olavsu1
külaline

sõnum 21.10.2013 12:27:14 vasta tsitaadiga

tsitaat:

lugesin kusagilt, et kõige hinnatumad programmeerijad on loomingulised inimesed - kunstnikud, muusikud jms.

Need pole programmeerijad, need hoopis ütlevad mida tuleks programmeerida. Programmeerijatel enestel on sageli ideede põud. Ainus mille peale nad tuleksid on oma enese tööriistade arendamine. Seda muidugi juhul kui programmeerijal pole muid kiikse (hobisid).
tagasi üles
Flacko
Joonistusmaniakk!
Flacko

sõnum 21.10.2013 12:29:59 vasta tsitaadiga

Ise püüdsin ka vahepeal endale progremist selgeks õppida, kuid eriti kaugele ma ei jõudnud kahjuks. Võisin ju aru saada, mida iga see sõna teeb, kuid ma ei osand nende sõnadega mitte midagi "ehitada" ... ja koguaeg jäingi jänni, sest mu pea ei võta sellist teemat. Võisin ju pisi koodijupi teha, aga kui oli vaja 100% ise midagi teha, oli pea tühi.... kuskilt alustada ei osand. Mulle piisab rohkem muu ala. Mõtlesin küll et vb hambad ristis õpin pähe, sunniviisiliselt, ei aidand ka see.
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
harakas
Kreisi kasutaja

sõnum 21.10.2013 12:57:39 vasta tsitaadiga

Kuna olen linuxikasutaja, üritasin kunagi programmeerimist õppida tagurpidi meetodil, võtsin mingi lihtsa programmi lähtekoodi ja lugesin seda, et asjast aru saada, siis üritasin muuta. Aga nagu ikka minu puhul, oli huvi ainult paar kuud, siis tulid uued ja lihtsamad huvid peale. Noortele kel rohkem püsivust soovitaksin seda küll.
tagasi üles
olavsu1
külaline

sõnum 21.10.2013 13:13:45 vasta tsitaadiga

Flacko, vot ongi. Sa pöördud programmeerimise juurde siis kui häda su kaevu ajab ja ei ole nii rikas, et teenust osta. Ega tulemus midagi rõõmustavat ole.

maksimaalselt selline: http://pastebin.com/VJeFNe6k

//nüüd hakkab ilge sõimlemine.

harakas, toda meedodit olen ise ka proovinud. ei kanna vilja eriti.
tagasi üles
Flacko
Joonistusmaniakk!
Flacko

sõnum 21.10.2013 13:25:50 vasta tsitaadiga

Ma ise alustasin üldse BASICust icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif kuna mulle öeldi et see on alguses kõige lihtsam ja saan nagu aru, mida iga see sõna teeb. (Igast PRINT, GOTO, LIST jne) Et mulle öeldi et on vaja, et ma aru saaksin, mida need tegevused teevad, et kui need ära õpin, siis saan alles programmeerida. Aga mul on jama selles, et ma ei oska nende sõnadega midagi teha.... isegi kui tean mida see ja too teeb. Aga kui vaja miskit teha, ma ei oska neid lihtsalt kasutada.... mul pea ja loogika ei mõtle nii nagu sooviks. Vahepeal mõtlesin et kui väga kõvasti mõtlen, vb käib plõks peast läbi ja saangi aru.... aga ei.

Matemaatikas oli täpselt sama jama mul. Mul loogika lonkab, niisiis oli väga raske mõista asju seal. Võisin ju õpetaja abiga asjadest aru saada, kuid kui üksi tegin, oli kõik jälle minu arust valesti, küll oli number vale ja asukoht teine. Samuti ei saand aru, miks seda teen või milleks vaja. Valemid õppisin ära, tean, mis see ja too teeb, aga milleks neid vaja oli, ei jõudnud mulle pähe. BASICus oli ka igast õpetusi, tegin läbi ja sain aru, mida ma tegin. Aga et neid oma asjades kasutada, ma ei suutnud välja mõelda kuhu mul küll seda või toda vaja läheb. Joonistamisega tean, panen joone ja tegelane tekib... progredes sain paika ainult PRINT "Blabla" ja edai oli tühi maa. icon_redface.gif Kuskilt polnud "algust" võtta mille peale hakata ehitama, nagu legotükk.

Ma tglt tahtsin oma mängu teha, kuid ma ju pean ju enne ekraani ehitama ja selle suuruse ja veel miskit, et sinna sisse saaksin ju mängu teha... ja siis oli juba juhe koos.

Tegin küll abistavad pildid vajadusel et võibolla saan kergemini selgeks.

Spoiler Spoiler Spoiler

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 21.10.2013 14:01:27 vasta tsitaadiga

Kui aus olla, siis CSS-i ma ikka tunnen veidi (XML kah). Ehk kui minust võiks progeja saada, siis see on üks potentsiaalne keel. Selles mõttes hea lihtne, et väärtused on rohkem sõnades, kui numbrites ja kui muudad midagi, siis saad visuaalselt kohe kontrollida mis tulemus on. Windowsi commandline süntaksit ja batch failide tegemist vist väga keeleks ei saa lugeda icon_lol.gif
Hea meelega tahaks regexi kah lõpuks selgeks saada, aga krt raske on. Iga kord kui arvad, et oled nüüd toimimispõhimõttele pihta saanud, siis avastad, et sama asja saad sajal eri viisil lahendada. Väga raske on nii midagi meelde jätta. Kuigi üldine "tähestik" hakkab juba pähe kuluma.
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 82
tagasi üles
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 21.10.2013 14:42:32 vasta tsitaadiga

Tomorrow, CSS'is ei programmeeri sa pea midagi ju, see on kirjeldav keel. Sama asi XML'i ja HTML'i kohta, nende nimigi viitab sellele: Blah-Blah Markup Language.
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 21.10.2013 15:00:40 vasta tsitaadiga

Tomorrow programmeerib CSS kodulehti
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"

sõnum 21.10.2013 21:03:23 vasta tsitaadiga

Programmeerimine on väga huvitav ala küll. Saab panna arvuti tegema automaatseid või massilisi virtuaalseid või reaalseid tegevusi, mis inimese võimekusi arvestades võtaks inimesel biljon korda rohkem aega. Kui tead, mis on eesmärk, ettekujutus selle saavutamiseks ja muidugi oskus luua võimalikult loogiline ja lihtne kood, siis polegi eriti raske.

Lihtsuses peitub võlu, kuid mul on kehv oskus oma loogiline mõtlemine programmi kirjutada. Kui ise mõtled otse eesmärgile ning unustad kõik teised "keskkonna muutujad", siis programm tahab täpsust ning välistada tuleb kõik need olukorrad, millega programm võib ristuda. See ongi kõige raskem.

Samuti ajavad juhtme kokku nö topelteitusega laused, näiteks - ma ei tea kedagi, kes ei teaks kedagi, kes ei käiks valimas. Selline lause ajab juhtme nii kokku, et ennem peab 5 korda lause peas läbi mõtlema, kuni selle läbi hammustab. See oli kolmekordse eitusega lause, aga praktilises elus tuleb neid topelteitusega lauseid ka väga tihti ette.

Kummalisel kombel korrutan sellised eitusega laused -1-ga läbi ehk muudan kõik eitused jaatuseks ning kõik jaatused eituseks. Jaatustest saan aru ning siis saan ka lausest aru, mis "-1-ga läbi korrutades" annab tulemuseks lause - ma tean kõiki, kes teavad kõiki, kes käivad valimas ehk lühidalt - kõik, keda tunnen, käivad valimas.

See on hea näide, kus lause muutub minu jaoks arusaadavaks, kuid tegelikult lauset sedasi teisendades muutub see välistavast sisaldavaks ning just see kujunebki programmeerimisel minu jaoks takistuseks. Käskude kirjutamisel kujuneb olukordi, mil käsk peab rakenduma piiratud tingimustes ja kõik muu tuleb välistada või käsk peab rakenduma kõikides tingimustes, aga mõnede eranditega.

Üks mu lugematutest kiiksudest. icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 19
tagasi üles
Chidori
HV Guru
Chidori

sõnum 21.10.2013 22:21:46 vasta tsitaadiga

Robootika jaoks on õpikud ja töövihikud ja mingid asjad olemas - samuti koolitatakse õpetajaid seda valikainet õpetama. Mul endal olemas tunnistus kus ilusti kirjas, et olen pädev robootikat ja mehhatroonikat õpetama üldhariduskoolis icon_razz.gif Kahjuks oli see nii pealiskaudne kursus ja enamus kõrgemalt haritud inimesed kes seal käisid jäid ikka parajalt hätta. Ise olen sellest aastast robootika huviringi assistent/õpetaja ja vaatan kuidas õnnestub see üritus. Aasta lõpp tuleb kiire koos robotexi ja First Lego League-ga, reaalset robootikat ja huvitavat ehitamist saab alles jaanuarist õpetada.
Kommentaarid: 114 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 98
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 21.10.2013 22:29:37 vasta tsitaadiga

Üks pisike asi, millest asi tegelikult hakkab, on testri ja jootekolvi tundmine, sest kui arvutit - ja ka muud, programmi vajavat elektroonikat , kui tehnikat, olemas pole, siis jäävad programmeerijad nälga icon_razz1.gif , kuna nende programmidega pole midagi pihta hakata. icon_smile.gif
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
guest1902
Kreisi kasutaja
guest1902

sõnum 21.10.2013 22:38:59 vasta tsitaadiga

mahno kirjutas:
Kooli viga pole mitte nende valemite tuupimine, vaid nende valemite mitte seostamine reaalse eluga, nagu ka erinevate ainete omavaheline seostamatus.
See ka jah. Eriti tuletised ja vektoralgebra.
Spoiler Spoiler Spoiler
Programmeerimist reaaleluliste näidetega oleks suht raske õpetada. Süntaks on täiesti pohh ja sellega (vist paljudes) koolides piirdutaksegi. Brute-force pole sageli kõige kiirem tee.. Mingid ülikiired maatriksite korrutamise ja graafide MST leidmise algoritmid pole sageli üldse nii obvious, kui võiks olla. Neid loovad ja keerukust hindavad matemaatikud, müüriladuja elik progeja töö on lihtsalt neid implementeerida ja meeles pidada tehnilisi võtteid... Niiet kriitikat ma praeguse "arvutiõpetuse" pihta ei jagaks. Ongi hea alg-põhikoolis läbinämmutatud Office'i ainega lebo lasta keskkoolis...
Bottom line: kel huvi progemise vastu, on sellega juba enne gümna lõppu iseseisvalt tutvust teinud.

tagasi üles
Chidori
HV Guru
Chidori

sõnum 21.10.2013 23:13:03 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:
Üks pisike asi, millest asi tegelikult hakkab, on testri ja jootekolvi tundmine
See on tegelt põhikooli füüsika, aga enamus koolides ei tehta praktilisi katseid kuna puuduvad vahendid. Mäletan oma põhikooli füüsikat kus anti kätte juhtmed, patarei ja väike pirn ja siis öeldi, et see lähEKS põlema kui eelmine klass poleks seda maha põletanud icon_biggrin.gif

guest1902, Robootika valikaine on selles suhtes hea, et see õpetab roboti programmeerimist ülesannete läbi, aga eeldab mingite robootikakomplektide olemasolu (Roboticlab, Arduino, Lego). Tunni läbiviimiseks üldhariduskooliks oleks vaja vähemalt üht komplekti kahe õpilase kohta ja see tähendab ~10 komplekti olemasolu mida tavaliselt kool ei saa endale lubada. Teoreetiliselt saaks teha esitlusviisil tunde kus moodustatakse rühmad ja iga rühm programmeerib roboti oma esitluse ajaks - sedasi saaks ühe robotiga kah hakkama, aga õpilased ei saaks katsetada koodi enne esitlust ja tekiks igasugu muid probleeme.

PS: Meil huviringis on 8 Lego komplekti hetkel, mis on õpetaja isiklik vara. Komplektide hinnast on umbes 1/3 saadud läbi erinevate toetuste ja ülejäänud omast taskust kinni makstud. Kuna mul esimene aasta alles ja huviringis 3-6 klassi omad segamini, siis osadel tekkis probleeme juhendi järgi lego roboti kokkupanekuga, mis kohati muutis meele natuke nukraks tuleviku suhtes. Korra tekkis idee, et järgmisest aastast hakkan grupiga ehitama autot millel käigud, tuled ja võibolla veel midagi huvitavat. Väiksematega ehitaks autot ja suurematel laseks kirjutada koodi, mis paneb auto sõitma, käike vahetama, ümbrust jälgima läbi sensorite, keerama vastavalt vajadusele ja keerates suunda näitama.

Kuna tegemist on huviringiga, siis proovida võib ja kui välja ei tule, siis vähemalt saavad nad natuke elamust ja kogemust järgmiseks aastaks või muudeks asjadeks.
tagasi üles
guest1902
Kreisi kasutaja
guest1902

sõnum 21.10.2013 23:53:06 vasta tsitaadiga

Sry jah, vaatasin liiga enda mätta otsast.
Päris noor sihtgrupp muidu. Samas Lego robotid sobiksid küll.
Mul lõpuklassis (4a tagasi) oli ka mingine robootika valikaine, Lego Mindstorm NXT-ga. TTÜ tegelased vist andsid seda oma legojuppidega (umbes 10 tk, paari peale). Ega nad väga ambitsioonikad polnud, suht nali isegi, õpetasid ainult plokkide lohistamist icon_neutral.gif Paarilisega otsustasime ikka C's teha asja, lõpuks pooled tegi. 3.-6. klassis oleks plokiloogika paras. thumbs_up.gif

tagasi üles
olavsu1
külaline

sõnum 22.10.2013 00:25:38 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Mäletan oma põhikooli füüsikat kus anti kätte juhtmed, patarei ja väike pirn ja siis öeldi, et see lähEKS põlema kui eelmine klass poleks seda maha põletanud

Endale anti kätte 3faasiline mootor, kaks releed, kolm nuppu ja hunnik juhtmeid. Kästi kupatus reverseeritavalt käimapanna.
tagasi üles
Chidori
HV Guru
Chidori

sõnum 22.10.2013 01:38:29 vasta tsitaadiga

Sihtgrupp on mulle sobiv - esimest korda proovin ja kõrgharidus pooleli. Põhikooli ja gümnaasiumi ette ronimiseks võiks ikkagi mingi parem paber olla (mingi kõrghariduse vorm) ja vähe praktikat kah.

Ausaltöeldes selle Robootika ja Mehhatroonika tunnistuse sain ikka väga lihtsalt kätte, näide koodist mille ma esitasin oma tunnistuse saamiseks:
Algoritmi idee:
Spoiler Spoiler Spoiler

Lõplik algoritm:
Spoiler Spoiler Spoiler

Kood isekirjutatud funktsioonidega:
Spoiler Spoiler Spoiler

Samas on see just selline tase mida võibki põhikoolile õpetada... Gümnaasiumi jaoks on see juba liialt lihtne minuarust (muidugi keskkoolist mäletan, et paljudel oli probleeme wordi ja exceli kasutamiseks nii, et ei pruugi olla kah)
tagasi üles
olavsu1
külaline

sõnum 22.10.2013 09:25:31 vasta tsitaadiga

Chidori, ise ja oma peaga sellist koodi ei kirjutaks, kui ei teaks, et just nii peaks kirjutama. Pealegi jätsid koodi alguse endateada icon_wink.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Viik: programmeerimishuvi peaks noortes tekitama kool mine lehele eelmine  1, 2, 3  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.