Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
MelesMeles
HV Guru
|
22.05.2013 20:56:09
|
|
|
erko, wa666ou, aitäh soovituste eest. dunked.com on päris huvitav, püüan seal aretada.
_________________ Allkiri |
|
Kommentaarid: 268 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mihkel.
HV Guru

|
12.06.2013 02:30:06
|
|
|
No krt, mina ei saa aru. Käin vahetevahel klubis pildistamas ja kui taustaks satub mõni sein olema, siis 99% kindlusega on inimesed selle ees fookusest väljas ja hoopis sein on terav. Välguga peaks see fokusseerimine ju eriti täpne olema ja ma alati sihin ka teravustamiseks inimese peale. Objena kasutan küll 18-55 II kit'i, mis ei hiilga küll oma omadustega, aga hea ohutu asi mida klubis kasutada ja välguga koostöös peaks sellegipoolest suht täpse teravuse andma.
Ja üleüldse, mis seadetega sellises tingimuses oleks kõige mõistlikum pildistada? Ma olen läbi aegade kasutanud erinevaid seadeid, aga sellist ühtset kuldset keskteed pole kunagi leidnud, välguga pildistades võiks ju see variant äkki olemas olla. Samuti pole mul tegelikult õrna aimugi välgu seadistamisest. Välk on 430EXII ja kaamera 400D.
|
|
Kommentaarid: 91 loe/lisa |
   |
81 |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
12.06.2013 06:12:49
|
|
|
Kaamera ei tee seda mida sa tahad vaid seda mida sa käsed tal teha. Kui kõik af punktid on aktiivsed siis satub neid seina peale rohkem, pead valima üheainsa punkti, siis kõigepealt fokusserid soovitud koha ja siis alles kadreerid ja tulistad.
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
Kommentaarid: 187 loe/lisa |
   |
3 :: |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
-Koppel-
Kreisi kasutaja

|
12.06.2013 07:41:00
|
|
|
Klubis on kõige parem kasutada "slow sync" välku.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Jaanos
HV kasutaja
|
12.06.2013 08:55:26
|
|
|
tsitaat: |
ja kui taustaks satub mõni sein olema, siis 99% kindlusega on inimesed selle ees fookusest väljas ja hoopis sein on terav.
|
Tegelikult peaks loogika jah just vastupidine olema Ehk kaamera teravustab leitud/etteantud teravuspunkti järgi lähimale leitud kontrastile. Ilmselt siin on tähtis sõna "kontrast" sest kaamera ei juurdle milline ala peaks terav jääma vaid kas kontrasti on või ei ole AF toimimiseks. Võimalikud variandid mida kontrollida:
- kas AF abituli välgul/kaameral on optimaalselt sisse lülitatud (ei ole kummagi mudeliga isiklikult tuttav, on seal mingeid peenhäälestusi mida valedel seadetel välistada õnnestub). Tavaliselt on seal 3 valikut- väljas; sisemine (toimib suht lähedalt); välise välgu AF assist.
- teravustamine ühe- keskpunktiga sest äärmised AF punktid on alati tundetumad ja samuti nende järgi seadistatav AF abituli välgul töötab keskmise AF punktiga ca 2x kaugemalt kui äärmistega.
- eelnevast teoreetiliselt kuna AF assist on punktidega seotud siis välgul on oma fookuskaugus milleni toimib, laiemate torude kasutamisel võib selles loogikas mingi kala leiduda (mitte ainult reflektori nurga piirang) ehk kindlam keskpunkti kasutada.
- teravustamine mitte jälgiva vaid fikseeriva AF reziimiga (One-Shot), ka AI mis justkui peaks otsustama kas tegu on liikuva või seisva objektiga, läheb pimedas ilmselt lolliks.
- kas teravustamine toimub sinu jaoks olulise tähtsusega ala või kaamera jaoks olulise tähtsusega ala järgi (selget kontrasti omava, eelistatavalt nii vertikaalis kui horisontaalis sensoriosa jaoks).
Üks mõte mis säärase käitumise puhul veel tekib on, et siledale seinale projetseeruv AF abituli on kaamera jaoks selgemini loetav kui mingitele kirjutele/ruumilistele pindadele sattuv. Näidikus nähtavad kastikesed nimelt ei ole päris need alad mille all AF sensor paikneb, tegelikult ulatub sensor veel umbes samas pikkuses üles/alla. Ehk tegelikult kui see AF abituli satub poolenisti teravustatavale ja poolenisti seinale ja AF punkt näidikus küll objektile kuid mõlema piiri lähedale siis tõenäoliselt jah mõõdetakse eelistatavalt seina kontrasti sest see on "ilus, sile ja mõistetav" kaamerale
Aga kui kõik seaded ja kasutamisharjumused on õiged siis ma veikaks ikkagi "iseloomude sobimatust" mille põhjal inimene ja kaamera üritavad aru saada mis peaks terav jääma. Kaamerale ilmselt uusi trikke ei õpeta, jääb enda harjumusi lihvida kaamera võimekust arvestades või "ringi ümber" minna- püsiteravuse/ava/fookuskauguse kombinatsiooniga jälgides kaugusi. Tänavapildistamises on see suht levinud meetod- modell jõuab õigesse kaugusesse- vajutad
|
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Valvejoodik
HV veteran

|
12.06.2013 09:08:54
|
|
|
Üks variant on ka manuaalne fokusseerimine, kuid siis võib üpris palju praaki tekkida...
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
1 :: |
15 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mihkel.
HV Guru

|
12.06.2013 16:36:12
|
|
|
Manuaalse fokusseerimisega ei tee klubis midagi, kuna enamasti on seal pime ja läbi pildiotsija läheb see asi väga raskeks.
Teravustamispunkt on alati keskel, kasutusel alati ka one shot ja ma küll hetkel ei ole kursis, kas kaameras saab valida mille alusel ta teravustab, aga välguga ja välguta teravustamise kiirusel on selge vahe sees, st ikkagi välgu AF assist beamiga teravustatakse - lihtsalt tihtipeale paneb välguga mööda. Ei saa ajada ka selle kaela, et inimesed liiguvad ise fookusest välja, kuna ise olen paigal ja sein peaks ka paigal olema. Omaarust üritan ka alati sihtida selle keskmise täpi päris inimese keskele või näkku, aga ometi tahab ikka mööda minna.
-Koppel-, tänan, seda katsetan järgmine kord. Sain õigesti aru, et pead silmas 2nd curtain synci?
-edit-
Näppisin veits custom functions. Flash sync speed vist välise välgu puhul ei kehti? AF assist beam oli pandud "emits", valikud olid veel "does not emit" ja "only external flash emits", jätsin praegu selle viimase peale, eks ole näha kas on abi.
viimati muutis Mihkel. 12.06.2013 16:38:47, muudetud 1 kord |
|
   |
81 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
12.06.2013 16:36:51
|
|
|
Kus puhastatakse kaamera sensor ootetööna või päevaga?
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
12.06.2013 17:12:47
|
|
|
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
RIC18
HV vaatleja

|
12.06.2013 20:59:23
|
|
|
vaatasin, et siin on küsimusi seinast seina, siis äkki keegi oskab seletada ZENIT E puhul ära:
1.ASA film speed indicator window,
2. DIN film speed indicator window,
3. aperature indicator dial'i ja ...
4...Shutter speed indicator dial
Mida ma lihtsalt nende keeramisel arvestama peaksin?
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
12.06.2013 21:09:23
|
|
|
RIC18 kirjutas: |
vaatasin, et siin on küsimusi seinast seina, siis äkki keegi oskab seletada ZENIT E puhul ära:
Mida ma lihtsalt nende keeramisel arvestama peaksin? |
ASA on sama mis ISO. Selle järgi keerad vastavalt enda poolt kasutatavale filmile vasakpoolsel kettal selle paika. Siis pildistades ja valgust mõõtes keerad tolle kettaga indikaatori (see hüplev traadike seal klaasi taga) järgi asja paika. Ning selle abil saadki tollelt kettal vastava kiiruse ja ava kombinatsiooni loendi, mida antud valgusoludes kasutada saab. Ava keerad objektiivil paika ja säri siis selle sinu nr4 nupuga.
Tuli vist hea segane jutt küll
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
3 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
RIC18
HV vaatleja

|
12.06.2013 21:24:01
|
|
|
namstoop kirjutas: |
RIC18 kirjutas: |
Mida ma lihtsalt nende keeramisel arvestama peaksin? |
ASA on sama mis ISO. Selle järgi keerad vastavalt enda poolt kasutatavale filmile vasakpoolsel kettal selle paika. Siis pildistades ja valgust mõõtes keerad tolle kettaga indikaatori (see hüplev traadike seal klaasi taga) järgi asja paika. Ning selle abil saadki tollelt kettal vastava kiiruse ja ava kombinatsiooni loendi, mida antud valgusoludes kasutada saab. Ava keerad objektiivil paika ja säri siis selle sinu nr4 nupuga.
Tuli vist hea segane jutt küll  |
Tänan vastuse eest!
Üritan seda natuke seedida, aga sellegi poolest, kes midagi lisada oskab, siis seda võib julgelt teha.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
-Koppel-
Kreisi kasutaja

|
12.06.2013 23:04:59
|
|
|
Mihkel., slow sync välk tähendab sisuliselt seda, et säri arvutamisel väku ei arvestata. Tulemus on see, et taust on korrektselt säritatud ja esiplaanil olevad inimesed välgu poolt samuti. Aeglase säriaja tõttu jääb pildile ka liikumist tants, trall ja tagaajamine.
Vastupidiselt tüüpilisele olukorrale, kus välk tekitab sellise "täistuled näkku" pildi ja taust jääb täiesti must.
Kui slow sync liiga palju on, siis mängi ISO ja välgu säriajaga. Pane ISO kõrgeks ning luba välgule säriaega 1/5 sekundit vms. Slow sync võibolla tahaks väga pimedas saada lausa kahe sekundilist säriaega, mis oleks juba jabur.
Pane google pildiotsingusse "slow sync party" ja näed, milliseid tulemusi võiks saada.
|
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
13.06.2013 07:02:20
|
|
|
Mihkel., pimedas pildistamisel on valgem toru abiks! Mõõtmine ja AF toimuvad objektiivi maksimaalse ava juures ja mida rohkem valgust hämaras torust läbi pääseb, seda paremini saab kaamera napis valguses hakkama.
|
|
Kommentaarid: 38 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mihkel.
HV Guru

|
14.06.2013 04:03:01
|
|
|
-Koppel-, kusjuures ma alati harrastangi umbes 1/5 kandis pildistamist, aga tihti on see, et pilt läheb ikka liiga uduseks. Võibolla peaks ilma hajutita proovima, et äkki välgu sähvatus jääb lahjaks. Kui sa nüüd selle lahti seletad, siis ma selle asjaga olen vägagi kursis ja seda jahingi ja noh mul ikka õnnestub neid pilte omajagu teha kui pildistada lähedamalt inimesi, aga just kui suuremast massist üritada teha, siis tekib liigne udu. Aga sain su postitusest ikkagi mõningad juhtnöörid mida nüüd järgmine kord katsetada.
Sults, noh jah eks suurem ava tuleks alati kasuks, aga laia fixi väga ei tahaks, st võiks omada küll, aga ega ei jaksa osta ju viite erinevat. Ja zoomi ühtegi ei löö väga ette millel suurem ava kui 3.5. Samas kui mingi 17-40 või kasvõi sigma 10-22 oleks, siis võib kindel olla, et need saaksid hakkama sellega. Samas olen ma lugenud ja jäänud silma "pre-flash", ehk siis sähvatus mis ongi teravustamise jaoks, aga no krt kaamera on 7a olnud ja kas sellel ei olegi seda, või ei oska ma tõesti oma kaamerat kasutada.
|
|
   |
81 |
|
tagasi üles |
|
 |
ponks
HV kasutaja

|
14.06.2013 09:43:32
|
|
|
Mihkel. kirjutas: |
Sults, noh jah eks suurem ava tuleks alati kasuks, aga laia fixi väga ei tahaks, st võiks omada küll, aga ega ei jaksa osta ju viite erinevat. Ja zoomi ühtegi ei löö väga ette millel suurem ava kui 3.5. |
Tamronilt on päris adekvaatne 17-50 2.8 avaga, leidub nii stabikaga kui ilma.
|
|
Kommentaarid: 35 loe/lisa |
   |
31 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
14.06.2013 18:23:59
|
|
|
Mihkel. kirjutas: |
Samas olen ma lugenud ja jäänud silma "pre-flash", ehk siis sähvatus mis ongi teravustamise jaoks, aga no krt kaamera on 7a olnud ja kas sellel ei olegi seda, või ei oska ma tõesti oma kaamerat kasutada.  |
Minu teada peegelkaamerad ei teravusta eelvälgu peale. Välgatus on liiga lühike, et ka kõige kiirem automaatteravustamine saaks selle ajaga toimuda.
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mihkel.
HV Guru

|
15.06.2013 04:34:16
|
|
|
Selge, jälle targem ja tunne lollim.
|
|
   |
81 |
|
tagasi üles |
|
 |
phobic
HV kasutaja

|
27.06.2013 15:45:13
|
|
|
Ega ei juhtu kellelgi vedelema 48mm obje korki? Meil poodides nii pisikesi saada pole ja mul just sellist vaja : (
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Janar!
Kreisi kasutaja
|
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
   |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
phobic
HV kasutaja

|
27.06.2013 18:24:09
|
|
|
Kui sel korgil oleks ainult kokkusurutavad nagad, siis tõenäoliselt... aga tal peaks ka suhtkoht mõõdus äär olema ja see jääb segama. Pole muidugi proovinud.
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
|
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
poroloon
HV kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
Rajareits
HV Guru

|
01.07.2013 23:35:28
|
|
|
poroloon, näidispilte? Manuaal fookusega peaks mingis asendis ikka terav pilt tulema.
|
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
69 |
|
tagasi üles |
|