Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Martens: e-hääletamisel on ebaturvalisim asi isiklik arvuti märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
jyrisa
HV veteran

sõnum 31.05.2013 16:37:36 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Koodiga on võimalik tutvuda! Mine allkirjasta VVKs leping ära, saad lähtekoodi omale ja võid üle vaadata.

Ära näe vaevagi seletamisega. Kui inimestele on ikka mingi asja vastu vandenõupisik põues, siis tuleb järgmisest väide, et temale ei näidata seda "õiget" koodi millega sahkerdatakse. icon_lol.gif
Kommentaarid: 76 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 72
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 31.05.2013 16:52:34 vasta tsitaadiga

träm kirjutas:
Küll aga tean ma, et üle maailma (sh Eestis, vt nt https://www.facebook.com/evalimised/) on hulk eksperte, häkkereid jm huvilisi, kes hea meelega meie e-hääletamise koodi täiesti tasuta üksipulgi läbi uuriks, kui see oleks neile mingitel adekvaatsetel tingimustel kättesaadav. Salajasuse tagamise lepingute allkirjastamine VVK-ga ja tulemuste avaldamise keeld tõmbavad sellele aga kriipsu peale. Mille tõelevastavus siin kaheldav oli?
Jah, maailm on täis inimesi, sh eksperte, häkkereid ja spetsialiste, kes kõik tahavad midagi. Ning enamasti just ikka enda kehtestatud tingimustel. Su enda jutt ütleb tegelikult rohkem kui sa arvasid - need, keda VVK tingimused takistavad, ei tundu muretsevat mitte e-hääletuse turvalisuse, vaid hoopis enda isikliku edevuse rahuldamise pärast. Või siis on lihtsalt mugavad - nii hea on ju avalikult vinguda et ei saa vaadelda ja kood on salajane, küll seal ikka midagi katki on, egolaksu saab ikka kätte, mis sest et mitte kumbki väide tegelikult tõele ei vasta ning "eksperdiarvamus" lihtsalt emotsionaalseks pläraks kvalifitseerub.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 17:00:21 vasta tsitaadiga

Kuna siin lehvitatakse demagoogiasüüdistustega, siis lasen oma latti kõvasti allapoole ja palun Tanelil anda näiteks selle kohta, mida ta peab väitluse käigus millegi tõestamiseks, lihtsalt üks viide suvalisele väite tõestusele, mille Tanel ise on kunagi foorumivaidluse käigus tõestanud.

pppd kirjutas:
millegi mitteeksisteerimist pole võimalik tõestada, on võimalik tõestada millegi eksisteerimist. Elementaarne loogika, kuid paistab et paljudele täiesti tume maa.

Siit saab järeldada, et turvalisuse olemasolu saab tõestada, turvalisuse mitteeksisteerimist aga mitte? Kuidagi jama tundub see väide... või siis demagoogiline!

viimati muutis Sults 31.05.2013 17:06:06, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 38 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 35
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 31.05.2013 17:04:24 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:
Kuna siin lehvitatakse demagoogiasüüdistustega, siis lasen oma latti kõvasti allapoole ja palun Tanelil anda näiteks selle kohta, mida ta peab väitluse käigus millegi tõestamiseks, lihtsalt üks viide suvalisele väite tõestusele, mille Tanel ise on kunagi foorumivaidluse käigus tõestanud.

Täpselt seda sama võib sinule öelda thumbs_up.gif Ei saa tõestada süsteemi turvalisust, saab tõestada ainult millegi ebaturvalisust.
Kui sa tood konkreetsed näited ja tõendid e-valimiste ebaturvalisuse kohta, siis vaatame need üle ja vajadusel revideerin oma arvamust.
Loomulikult tuleks need tõendid esitada ka Valimiskomisjonile, kes langetab otsuse e-valimiste toimumise kohta.

Kui sul on huvi ja aega, võiks kuulata 17. mai saadet "Huvitaja" e-valimiste eemal icon_arrow.gif http://heli.er.ee/helid/2025861.mp3

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 17:09:56 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Sults kirjutas:

Täpselt seda sama võib sinule öelda thumbs_up.gif Ei saa tõestada süsteemi turvalisust, saab tõestada ainult millegi ebaturvalisust.
Kui sa tood konkreetsed näited ja tõendid e-valimiste ebaturvalisuse kohta, siis vaatame need üle ja vajadusel revideerin oma arvamust.
Loomulikult tuleks need tõendid esitada ka Valimiskomisjonile, kes langetab otsuse e-valimiste toimumise kohta.

Kui sul on huvi ja aega, võiks kuulata 17. mai saadet "Huvitaja" e-valimiste eemal icon_arrow.gif http://heli.er.ee/helid/2025861.mp3

Ma olen neid näiteid ja väiteid siin toonud küll. Huvitaval kombel on nii mõnigi minu poolt aastaid tagasi välja käidud e-valimiste turvaprobleem isegi lahendamisele võetud (nt see, et hääletaja ei saanud veenduda, kas tema hääl üldse jõudis valimissüsteemi või läks lihtsalt küberkosmosesse). Kuigi toona väideti, et probleemi pole.

Minu palve Tanelil midagi tõestada on retoorilist laadi. Ma tean, et millegi tõestamine on väga keeruline ja selleks on vaja hulka eeldusi. Ja vaidluses tõestamises tuleb esmalt saavutada, et eelduste osas ollakse üksmeelel. Seega tõestamine on enamasti liiga vaevaline protsess, mille nõudmist demagoogid kasutavad lihtsalt võttena oponendi tõendamiskohustuse alla uputamiseks, samas ise oma väiteid mitte tõendades.

viimati muutis Sults 31.05.2013 17:15:53, muudetud 1 kord
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 31.05.2013 17:11:35 vasta tsitaadiga

Sults, aga tutvu lähtekoodiga ja paku end e-hääletamiste vaatlejaks? thumbs_up.gif icon_rolleyes.gif
tagasi üles
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees
SKG

sõnum 31.05.2013 17:18:41 vasta tsitaadiga

Sults, Tõestamise kohustus lasub ALATI argumendi väitjal.
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 17:23:11 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Sults, aga tutvu lähtekoodiga ja paku end e-hääletamiste vaatlejaks? thumbs_up.gif icon_rolleyes.gif

Ma kunagi lugesin selle lähtekoodi saamiseks vajaliku lepingu läbi ja leidsin, et see püstitab põhjendamatult kõrged nõudmised ja piirangud tutvuda soovijale. Ei ole huvitatud sellistel tingimustel.
Mis vaatlejarolli puutub, siis need on vaid ampelmannid mängu ilustamiseks, reaalne vaatlusvõimalus puudub, sest võltsimist saab teha ka otse rauas.

SKG kirjutas:

Siis võikski need, kes väidavad, et e-valimised on ausad ja turvalised, selle väite ära tõestada. Mina e-valimiste dokumentatsioonist pole sellist tõestust leidnud.
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 31.05.2013 17:23:28 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Ma kunagi lugesin selle lähtekoodi saamiseks vajaliku lepingu läbi ja leidsin, et see püstitab põhjendamatult kõrged nõudmised ja piirangud tutvuda soovijale.

Need piirangud pole niisama välja mõeldud, peamiselt on need piirangud selleks, et lähtekood laia maailma jalutama ei läheks ja keegi võltsaiti üles ei paneks, kuhu siis kaaperdatud arvutite liiklus suunataks vvk lehe asemel.
Vot see oleks küll jah ülisuur turvarisk ja e-valimised kaotaks oma mõtte.

tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 31.05.2013 17:36:36 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:

Ma kunagi lugesin selle lähtekoodi saamiseks vajaliku lepingu läbi ja leidsin, et see püstitab põhjendamatult kõrged nõudmised ja piirangud tutvuda soovijale. Ei ole huvitatud sellistel tingimustel.

Aga sa ju teadvustad endale, et selle otsusega sa ise taandasid ennast (tõsiseltvõetavate) kriitikute ringist? EI saa ju nii et vingud et naguni on kõik katki, sest sulle tundub nii, aga ei saa, ei taha, ei viitsi seda tõestamist ja kõike selleks vajalikku ette võtta. Put up or shut up.

Sults kirjutas:

Mis vaatlejarolli puutub, siis need on vaid ampelmannid mängu ilustamiseks, reaalne vaatlusvõimalus puudub, sest võltsimist saab teha ka otse rauas.

Jällegi, teoreetiline võimalus, mille praktilise kasutatavuse ning kasutamise kohta puuduvad igasugused argumendid. Samamoodi SAAKS kasutada isepuhastuvaid pabersedeleid, kirjutad sinna küll numbri peale aga kastist välja võttes on kõik sedelid puhtad. Vaatlemisvõimalus ka puudub. Tõesta et seda ei tehta!

Sults kirjutas:
SKG kirjutas:

Siis võikski need, kes väidavad, et e-valimised on ausad ja turvalised, selle väite ära tõestada. Mina e-valimiste dokumentatsioonist pole sellist tõestust leidnud.

Loogikaviga. Meil on süsteem, mis on loodud turvalisena ja turvalisust silmas pidades. See süsteem iseenesest ei ole tõestamist vajav väide. Nüüd on aga esitatud väiteid, et see süsteem ei ole turvaline. Edasi on võimalik ainult neid üksikuid väiteid kas tõestada või siis jäävadki need ainult alusetuteks väideteks.
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 17:40:58 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
tsitaat:

Ma kunagi lugesin selle lähtekoodi saamiseks vajaliku lepingu läbi ja leidsin, et see püstitab põhjendamatult kõrged nõudmised ja piirangud tutvuda soovijale.

Need piirangud pole niisama välja mõeldud, peamiselt on need piirangud selleks, et lähtekood laia maailma jalutama ei läheks ja keegi võltsaiti üles ei paneks, kuhu siis kaaperdatud arvutite liiklus suunataks vvk lehe asemel.
Vot see oleks küll jah ülisuur turvarisk ja e-valimised kaotaks oma mõtte.

Kui kogu see turvalisus seisab sellise allkirja taga, siis pole rohkem tõestust vajagi.
pppd demagoogiat maei viitsi kommenteeridagi.

viimati muutis Sults 31.05.2013 17:42:51, muudetud 1 kord
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 31.05.2013 17:41:58 vasta tsitaadiga

Sults, oled sa Martensi endaga või Valimiskomisjoniga sel teemal suhelnud?
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 17:45:05 vasta tsitaadiga

Mis teemal siis? Sellel, et reformierakonnas on juhatuse liikmeid, kes ei põlga oma valimistulemuse kindlustamiseks pisikest valskust?
tagasi üles
krist2an
HV veteran
krist2an

sõnum 31.05.2013 17:51:29 vasta tsitaadiga

Samamoodi võib ju väita, et võltsitakse ka hääletussedeleid. icon_rolleyes.gif
Mnator
HV Guru

sõnum 31.05.2013 17:53:06 vasta tsitaadiga

krist2an kirjutas:
kesikutel käis see lisavalimiskastide toomisega icon_wink.gif kus olid vajalikud sedelid juba sees icon_wink.gif icon_wink.gif
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 31.05.2013 17:55:34 vasta tsitaadiga

Raske on arutleda inimesega, kes hüpleb erinevatel teemadel süübimata neist ühtegi. Ja viimases postituses kõlavad täiesti asjassepuutumatud väited on kah muidugi tore vaheldus.

-e- eks saadakse aru, kellest jutt, vahepeal nii mõnigi postitus tekkinud.

pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 31.05.2013 18:01:38 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:
pppd demagoogiat maei viitsi kommenteeridagi.

No vot. Nii väga tahaks öelda ja tarka meest mängida, aga kui keegi midagi vastu ütleb, siis pannakse jooksu. Üle õla klähvides ka. Nukker.

E-hääletamisel on tegelikult arutamist väärivaid probleeme küll. Kahjuks nullivad mõistliku arutluse just e-hääletamise vastased, kes näevad igal pool totaalset vandenõud ning järeldavad üksikutest ja isoleeritud probleemidest täiesta asjassepuutumatuid asju.
tagasi üles
Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 18:02:31 vasta tsitaadiga

krist2an kirjutas:

Küllap võltsitaksegi. Ka minu poolt siia teemasse sisse toodud reformierakonna juhatuse valimistel toimunud valskus ei olnud otseselt e-valimiste võltsimine. Tõin selle ära iseloomustamaks seda seltskonda, kes võimul on ja kellekontrolli all on valimisserverid. Sest varem on väidetud, et ainult üks teine liberaalne partei on pettustele kalduv.
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 31.05.2013 18:08:03 vasta tsitaadiga

Niisiis, ma saan aru et Sultsi tegelikuks probleemiks ei olegi üldse e-hääletamine, vaid üldiselt meie riigis hetkel kehtiv valimiskorraldus? Mida küll teha... küsime siis nii et millised oleks konkreetsed ettepanekud ja mida sa oled juba ette võtnud meie seaduste (sh põhiseaduse) muutmiseks?
tagasi üles
träm
HV vaatleja
träm

sõnum 31.05.2013 18:12:22 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Koodiga on võimalik tutvuda! Mine allkirjasta VVKs leping ära, saad lähtekoodi omale ja võid üle vaadata.

Kas see oli ettepanek minule? Ma ju ütlesin, et mul puudub piisav kvalifikatsioon, aga välismaa eksperdid ilmselgelt ei lähe VVK-sse mingit mõttetut lepingut allkirjastama. Lisaks sellele on sisemiselt vigane argument selle kohta, et miks peab e-hääletamise kood salajane olema. Seetõttu ei lahenda selline ettepanek NDA-d allkirjastada mitte midagi. NDA ignoreerib antud juhul ka tänapäeva IT ja demokraatia globaalset iseloomu. Lisaks sellele juhin tähelepanu, et e-hääletuse aluseks olev ID-tarkvara on avatud lähtekoodiga. Kõik argumendid, et miks e-hääletamise koodi ei saa avalikustada, kui juba kogu asja aluseks oleva taristu kood on avalik --- need ei kannata erilist kriitikat.

Sults
HV veteran

sõnum 31.05.2013 18:15:04 vasta tsitaadiga

pppd kirjutas:
Niisiis, ma saan aru et Sultsi tegelikuks probleemiks ei olegi üldse e-hääletamine, vaid üldiselt meie riigis hetkel kehtiv valimiskorraldus? Mida küll teha... küsime siis nii et millised oleks konkreetsed ettepanekud ja mida sa oled juba ette võtnud meie seaduste (sh põhiseaduse) muutmiseks?

Minu ettepanek kehtiva valimiskorra muutmiseks on see, et e-valimised tuleks keelustada. Olen seda seisukohta aastaid propageerinud.
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 31.05.2013 18:15:06 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Lisaks sellele on sisemiselt vigane argument selle kohta, et miks peab e-hääletamise kood salajane olema.

ei olegi salajane, sul on võimalik sellega tutvuda ju, küll aga pole ta mõeldud levitamiseks peamiselt ülalmainitud põhjusel.
tsitaat:
piirang selleks, et lähtekood laia maailma jalutama ei läheks ja keegi võltsaiti üles ei paneks, kuhu siis kaaperdatud arvutite liiklus suunataks vvk lehe asemel.

Palun kuula 17. mai saadet "Huvitaja" e-valimiste eemal icon_arrow.gif http://heli.er.ee/helid/2025861.mp3
Seal räägib sellest lähemalt.

tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 31.05.2013 18:23:18 vasta tsitaadiga

träm, ma kardan et su definitsioonid on natuke paigast ära. Ka vaba tarkvara kasutamiseks ning teiste open-source lähtetekstidega tutvumiseks pead sa mingi litsentsi tingimusi aktsepteerima, mitte sa ei saa seda niisama ja tingimusteta. Nt GNU GPL. Lepingud, litsentsid ja tingimused ei tee mingit koodi automaatselt "saladuseks" või "kinniseks".

Kordame, e-hääletamise koodiga on võimalik tutvuda. Aga kui tingimused ei sobi, siis pole kahjuks midagi teha.
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 31.05.2013 18:26:05 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:
pppd kirjutas:

Minu ettepanek kehtiva valimiskorra muutmiseks on see, et e-valimised tuleks keelustada. Olen seda seisukohta aastaid propageerinud.
Aga just enne ütlesid sa, et ka pabervalimiste süsteem on korrumpeerunud, siis võiks ju mõlemad alles jätta, tulemus niikuinii sama?
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 31.05.2013 18:27:48 vasta tsitaadiga

Sults kirjutas:

Sinu enda põhjendustest tuleb ju selgelt välja et vaid e-hääletamise kaotamine ei kaota kuidagi sinu tõstatatud probleeme, vaid need eksisteerivad edasi ka paberhääletamise puhul. Milleks siis selline ebaproportsionaalne ning sisuliselt kasutu muudatus?
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Martens: e-hääletamisel on ebaturvalisim asi isiklik arvuti mine lehele eelmine  1, 2, 3  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.