Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Eesti vajab 2-3 korda enam IT-spetsialiste märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Magic
HV Guru
Magic

sõnum 09.04.2012 22:15:06 vasta tsitaadiga

MKD kirjutas:
Mnator kirjutas:
Ja kirsiks tordil on, et kõik peavad olema superosavad ja superharitud paberite järgi ja vähemalt 5 aastase töökogemusega. Muidu ei taheta isegi eriti töövestluselegi kutsuda. icon_cool.gif (oma poisi reaalne kogemus..............)

Huvitav, väga huvitav. Mulle tundub, et antud juhul oli probleem pigem milleski muus, sest päris paljud "suured proge" firmad on nõus võtma tööle inimese, kellel ei ole töökogemust ega ka vajalikke oskusi, kuid on suur huvi ja töötahe. Üks endine kolleeg sai nii ühte suurde IT firmasse progrejaks, omamata reaalset progreja kogemust ja oskusedki piirdusid enda põlve otsas paari kuuga õpituga. Muidugi sellisel juhul tuleb alustada üsna madalalt palgalt, kuid tulevikus tasub selline valik igati ära.

Tihtipeale on inimeste nõudmised ja ootused liiga suured, ala jutt "sellise palga eest mina küll tööle ei lähe", samas muidugi leidub ka selliseid tööpakkumisi, kus otsitakse imeinimesi - sellistest tasub eemale hoida.

Pole nagu probleemi jah 800+ neto peale saada - endalegi pakuti.
Samas fakt on see, et minu 0 paberite osas oleks siis ikka eeldus olnud soovitus.
Kuhugi lihtsalt CV-ga lähed, siis naerdakse välja icon_razz.gif

Ehk totaalselt nii ja naa teema.
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
painkillah
HV Guru
painkillah

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.04.2012 22:23:07 vasta tsitaadiga

Esimese kursuse tundegid eeldavad tänapäeval 1000€ kätte?
Kommentaarid: 95 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 6 :: 86
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 09.04.2012 22:24:13 vasta tsitaadiga

painkillah kirjutas:
Jah ning siis kiruvad, et riik on nii vilets ja mujal saaksid nad tuhandeid kätte.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
AirichsB
HV vaatleja

sõnum 09.04.2012 22:33:34 vasta tsitaadiga

Programmeerimise korralikul tasemel selgeks õppimine on põhimõtteliselt mingi 3 kuu vaev. Ise läksin seda teed ja sain ilma erialase hariduseta ja täiesti teemavälise pooliku ülikooliharidusega tööle korraga kahte kohta. Praegu olen väga rahul igatahes. Kui tõesti on soov pigem mingit muud IT-teemat õppida siis programmeerimisoskus on niikuinii lõpuks päris kasulik, kui tahta kaugele jõuda. Kasvõi igasuguste skriptide tegemise oskusest võib palju kasu olla enamikel IT-aladel. Pealegi hiljem programmeerimiskogemusega saad päris kindlasti teistele huvipakkuvatele aladele väga palju kergemalt tööle.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 09.04.2012 22:38:27 vasta tsitaadiga

painkillah kirjutas:

Tudengid tahavad pigem rohkem töökohti, mis laseks neil ilma puudumata koolis käia. Super oleks, kui vahepeal tekib tööjuures aega, et kooliasju teha. Paraku on enamus selliseid häid kooli kõrvalt töökohti vanamutikeste poolt hõivatud ja käiakse seal tööl, kus saab.

Ja need, kes tavaliselt 1000€ kätte tahavad saada esimesel aastal, elavad tihti vanemate rahakoti najal ja päris elust on suht võõrad. Tööl nad pole ka käinud.

Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 09.04.2012 22:42:22 vasta tsitaadiga

AirichsB kirjutas:
Programmeerimise korralikul tasemel selgeks õppimine on põhimõtteliselt mingi 3 kuu vaev
Sõltub suuresti "korralik" definitsioonist, mis sorti asju ja millise meeskonnaga progema asutakse icon_wink.gif
tagasi üles
ufo56
HV Guru
ufo56

sõnum 09.04.2012 22:45:12 vasta tsitaadiga

Kolme kuuga ei tee küll midagi selgeks.
ranel
HV Guru

sõnum 09.04.2012 22:59:02 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
AirichsB kirjutas:
Programmeerimise korralikul tasemel selgeks õppimine on põhimõtteliselt mingi 3 kuu vaev
Sõltub suuresti "korralik" definitsioonist, mis sorti asju ja millise meeskonnaga progema asutakse icon_wink.gif

Hea progremise üks aluseid on vähemalt minuarust kõva matemaatika vundament.

Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 09.04.2012 23:04:40 vasta tsitaadiga

Miski html/css ja lihtsama JS'i koodineegri tööks piisava taseme peaks läbi häda saavutama kui nende kolme kuuga ikka korralikult vaeva näha.

[edit]
ranel kirjutas:
Ho Ho kirjutas:
AirichsB kirjutas:
Hea progremise üks aluseid on vähemalt minuarust kõva matemaatika vundament.
Otseselt matemaatikaoskust on reaalses progemises üliharva tarvis. Senise ~8a jooksul on mul seda ainult korra vaja läinud kui oli vaja sonarist tulev raw data masseerida inimloetavaks. Vaja on loogilist mõtlemist ning matemaatika-füüsika on ained mis seda kõige paremini arendavad. Niisama kiire arvutusvõime ja valemite pähe tuupimine ei aita progemises karvavõrdki.

viimati muutis Ho Ho 09.04.2012 23:06:37, muudetud 1 kord
tagasi üles
Goon
Kreisi kasutaja
Goon

sõnum 09.04.2012 23:05:20 vasta tsitaadiga

Minumeelest see mis IT valdkonnas toimub on täiesti ulme. Tööandjad tahavad kõrgharidust, ise aimata miks nad seda tahavad. Aru nad ei saa, et mingi suvaline koll koolipingist ei tule proge mitte essugi kui töö kogemust ei ole. Töökogemust saab vaid praktikaga.Konkreetsed oskused ongi ainult olulised.Oma faking kõrghariduse ja diplomiga võite kaminat kütta. Ning see mis nõudmised on tööandjal kandideerijatele paneb isegi hunt kriimsilma kahvatama oma 9 ametiga... sest kandidaat peab oskama 5 programeeris keelt ja lisaks sellele peab nädalavahetuseti tööjuures torusi keevitama jms.

Tööpakkumise musternäide cv onlinest ,mille võtsin täiesti suvaliselt.
Spoiler Spoiler Spoiler
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 09.04.2012 23:09:16 vasta tsitaadiga

Goon kirjutas:
kandidaat peab oskama 5 programeeris keelt
Julgen väita, et korralik progeja saab hakkama igas keeles. Max nädal-paar kulub uue asjaga kohanemiseks ning edasi pole enam vahet.
Seal kuulutuses nõutud keelte valdamine on .net puhul suht-koht baasteadmiste tasemel ja ma ei näe seal midagi imelikku. Samuti ei ütleks, et nõudmised oleks mingist otsast ulmelised. Oskad ehk täpsemalt välja tuua millised punktid ei ole vajalikud progeja tööks? icon_rolleyes.gif

tagasi üles
iceincube
HV veteran
iceincube

sõnum 09.04.2012 23:11:59 vasta tsitaadiga

[quote="630"]
Leinö kirjutas:
/--/
Aga see jutt, et ma olen liiga hea Hesburgeri jaoks ja alla 1000€ neto mina tööd ei tee- see on suhteliselt tavaline praeguste noorte suus ja no ma ei näe küll mingit õigustust sellisele suhtumisele.

Omal ajal, aasta oli siis 2006.. tulin tlna ja oli alguses kuni 400€ neto .. aga eks elasin ühika laadses kohas ka odavalt.
Igastahes 1k€ poleks unistanudki icon_biggrin.gif

Ho Ho kirjutas:
Goon kirjutas:
kandidaat peab oskama 5 programeeris keelt
Julgen väita, et korralik progeja saab hakkama igas keeles. Max nädal-paar kulub uue asjaga kohanemiseks ning edasi pole enam vahet.
Seal kuulutuses nõutud keelte valdamine on .net puhul suht-koht baasteadmiste tasemel ja ma ei näe seal midagi imelikku. Samuti ei ütleks, et nõudmised oleks mingist otsast ulmelised. Oskad ehk täpsemalt välja tuua millised punktid ei ole vajalikud progeja tööks? icon_rolleyes.gif

Krt- ma ei julgeks öelda, et kasutoovalt edukalt tööandja silmis suudaks paari nädalaga ära õppida uue keele.
Mõtlen kasvõi oma androidi peale progemise alguse aegadele. No ei .Aasta hiljem peale mõningaid kogemusi julgen väita, et saan hakkama. Siiski nn android progejaks kuskile otseselt tööle ei julgeks küll veel minna- tean palju asju millest ma veel aru ei saa ja peaks selgeks tegema. Sa räägid vaid põhi loogikast ja süntaksist või?
Aga põhilisemad kasutusjuhud? Erinevate standard ülessannete lahendused? Head tavad. Kahtlen..

Varasemalt olin selline peehapee ja veebi keevitaja ainult.

viimati muutis iceincube 09.04.2012 23:19:30, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Goon
Kreisi kasutaja
Goon

sõnum 09.04.2012 23:16:21 vasta tsitaadiga

Mu jutumõte on see, et kui kandidaat peab oskama nii palju keeli ja asju korraga, siis temalt ei saa loota, et ta kõiki neid süviti tunneb. Ma arvan et see ongi probleem, et tööandjad on nii koonrid, et nad ei taha et üks inimene teeb ühte asja, nad tahavad et üks inimene teeb KÕIKE. Pole nad sellest seni aru saanud ei saa nad ka tulevikus. Ja palganumbrist pole mitte essugi räägitud, ilmselt ei taheta seal ka eriti midagi maksta.
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 09.04.2012 23:20:39 vasta tsitaadiga

Goon kirjutas:
Mu jutumõte on see, et kui kandidaat peab oskama nii palju keeli ja asju korraga, siis temalt ei saa loota, et ta kõiki neid süviti tunneb
Mida on nende seal kuulutuses olnud keelte puhul niiväga süviti tunda? Päris huvitav oleks kohe teada mis on neis nii erinevat, et ühele keelele rakendub ja teisele mitte. Seda enam kui loetletud keeled (v.a sql'id) kasutavad praktiliselt sama standardteeki. Samuti on seal loetletud asjad siiski suht-koht samasse auku ning ei kujuta ette kuidas saaks keegi normaalselt veebirakendusi teha .net'i otsa kui kõiki noid ei tunne icon_rolleyes.gif
tagasi üles
Magic
HV Guru
Magic

sõnum 10.04.2012 08:01:35 vasta tsitaadiga

http://ap3.ee/article/2012/4/9/playtechi-juht-tunnetame-it-spetsialistide-puudust

Siia peaks suht lihtne saada olema.
Ma pigem kuulnud seda, et IT's ka selline üleõppimise tulv juba - baka käes, aga midagi teha ei oska.
Analoogsed asjad on toimunud: raamatupidamine, majandus, IT riistvara(arvutihooldus), uuesti majandus, ehitus (rämedalt üle arvestades hetke seisu) ja nüüd siis IT paistab rahalaevana.
Ehituse räme PR oli ka ju valitsuse suunatud - tahad palka lähed õppima ja loll oled kui õpid midagi muud icon_smile.gif

Muidugi hetkel seda töötuks jäämise probleemi ei paista IT's:
Paari asja tegemist uurinud ja lõpuks pusisin ise, sest vastus oli maksa ära, siis vaatame icon_razz.gif
Ehk tööd palju... seega ei mingi kavandi esitlemist või mis võiks teisiti teha.
Kuigi jah see näitab, et kes ületunde uhab võib hetkel kasvõi kodulehtedega teha 2000+ kuus.
tagasi üles
painkillah
HV Guru
painkillah

sõnum 10.04.2012 10:05:38 vasta tsitaadiga

Seda IT-spetsialisti juttu meedias võis küll muuta veits. Niipalju kui silm igasugu massilistele "IT" kuulutustele peale sattunud, otsitakse progejaid. Märkige siis progejaid kurat.
Minu silmis on IT-spetsialist pigem üldnimetus haritud või kogemustega IT inimesele, mitte ainult progejad. Ja mingil põhjusel meenutab see väljend IT-spetsialist rohkem mingit tehnikut, sysadminni vms, mitte progejat.
Aga hästi on näha seda tavarahva pealt, kus tänu meedia üldistamisele, arvataksegi, et kõik on üks ja see sama (tuttavatelt tulnud lugematul hulgal linke ja viiteid progemistöödele, kuigi olen rääkinud mis tüüpi IT inimene mina olen).

viimati muutis painkillah 10.04.2012 10:06:21, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 95 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 6 :: 86
tagasi üles
in-sane
HV kasutaja
in-sane

sõnum 10.04.2012 10:06:16 vasta tsitaadiga

HV- s oleks enamus nagu ainult progejad? icon_rolleyes.gif Nagu IT valdkonnas muid ameteid polegi icon_smile.gif
Kommentaarid: 26 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 18
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 10.04.2012 10:27:31 vasta tsitaadiga

Magic kirjutas:
Ma pigem kuulnud seda, et IT's ka selline üleõppimise tulv juba - baka käes, aga midagi teha ei oska.
Eks probleem on, et IT on valdkond kus puhtalt kooliõppega suurt mingeid praktilisi teadmisi ei omanda ning tuleb kooli kõrvalt omapäi miskit nokkida. Olen näha saanud paari progejat kes peale paberite saamist tööle tulevad kuid pole ise miskit teinud. Läheb päris korralikult aega enne kui noist asja saab.
tagasi üles
Magic
HV Guru
Magic

sõnum 10.04.2012 10:43:31 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Magic kirjutas:
Eks probleem on, et IT on valdkond kus puhtalt kooliõppega suurt mingeid praktilisi teadmisi ei omanda ning tuleb kooli kõrvalt omapäi miskit nokkida. Olen näha saanud paari progejat kes peale paberite saamist tööle tulevad kuid pole ise miskit teinud. Läheb päris korralikult aega enne kui noist asja saab.

No osalt see mõistetav, aga siit koorubki välja probleem: innovatsioon pole India-Hiina progeja stiilis masstöö palga nimel.
Ehk koolitada lihtsalt tuima "masinat" pole mõtet. Soome selle läbi teinud ja kasvõi Symbian vs Maemo arendajate arvu vahe näitab, kui ebaefektiivne võib olla mass vs innovatsioon.
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 10.04.2012 10:54:08 vasta tsitaadiga

ot:
Magic kirjutas:
Soome selle läbi teinud ja kasvõi Symbian vs Maemo arendajate arvu vahe näitab, kui ebaefektiivne võib olla mass vs innovatsioon.
Selle konkreetse näite juures on peamine probleem pigem Symbiani röögatult viletsas arendusplatformis kus oli enne QT tulekut pehmelt öeldes vilets miskit ära teha

tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 10.04.2012 10:55:07 vasta tsitaadiga

Mis uudis see on? Meil on igas valdkonnas headest ja ausatest spetsialistidest puudus. Valitsuses ja parlamendis on neist kohe eriline puudus. Mõni arengufond võiks nende tainapeade kohta ka statistikat teha (KaPo natuke küll püüab teha).
tagasi üles
Leinö
HV veteran
Leinö

sõnum 10.04.2012 10:57:57 vasta tsitaadiga

630, asi pole hesburgeris, vaid selles, et tudengid peavad muretsema raha pärast, jättes õpingud teisejärguliseks.
Kommentaarid: 34 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
Miki-Hiir
HV veteran

sõnum 10.04.2012 11:18:20 vasta tsitaadiga

Ülikool, matemaatiline analüüs, algebra, matemaatiline loogika, diskreetne matemaatika, funktsionaalne/loogiline programmeerimine, graafid, tehisintellekt ... kõik see õpetab mõtlema.
Ülikool ei olegi kutsekool, mis peab andma praktilisi oskuseid, ülikooli eesmärk on anda kätte maailmapilt, mis võimaldaks aru saada mismoodi ja miks mingi asi niimoodi toimib ja võimaldada näha seoseid.
Hea progeja ei ole progeja, kes oskab spetsifikatsiooni järgi asja koodiks kirjutada. Hea progeja on see, kellel on teoreetiline taust, kes oskab valida õigeid konstruktsioone ja optimaalseid lahendusi, kes suudab näha suurt pilti, kes suudab teha iseseisvalt lahenduse disaini, kelle algoritme ja päringuid ei pea pärast üle optimeerima hakkama, kes saab aru mida mingi algoritm tegelikult teeb ja miks just niimoodi. Selliseid on väga vähe.
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 43
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 10.04.2012 11:28:19 vasta tsitaadiga

Miki-Hiir kirjutas:
Hea progeja on see, kellel on teoreetiline taust, kes oskab valida õigeid konstruktsioone ja optimaalseid lahendusi, kes suudab näha suurt pilti, kes suudab teha iseseisvalt lahenduse disaini, kelle algoritme ja päringuid ei pea pärast üle optimeerima hakkama, kes saab aru mida mingi algoritm tegelikult teeb ja miks just niimoodi.
Tõsi kuid julgen väita, et päris suurt osa neist loetletud asjadest ülikoolis ära ei õpi. Vähemalt kui sai ise 2003-2007 ajal võetud kõik ttü baka+magistri vähegi progemisega seotud ained siis olid need rohkem nalja tegemine kui õpe ning praktiliselt ainus vähe asisem loeng oli rahvusvahelise progemisolümpiaadi ettevalmistuskursused Võhandu käe all.

Matt-füüsika muidugi oli omaette teema kuid nagu korduvalt öeldud siis see oli rohkem niisama loogilise mõtlemise arendamine.

tagasi üles
d3t
HV Guru
d3t

sõnum 10.04.2012 11:43:45 vasta tsitaadiga

Paar senti - kodanikud kes te kurdate töökogemuse puudumise üle - tekitage see endale. Heaks referenciks tööle kandideerimisel on panustamine OpenSource. Olgu selleks siis paranduste submittimine Orchardi projekti (kui tahad maanduda mõnusa ja pehme .NET arenduskoha peale), Joomla! (kui tahad tavalises veebiagentuuris töötada) või veelparem oled mingi oma "startup or sth" püsti pannud. Nt. mingi lahe veebiteenus millega midagi teha saab. Näiteid on küllaga - koolis käies nägin nii mõndagi tüüpi päris oma rate.ee klooni ehitamas (hea näpuharjutus koodikohalt) või 500px klooni ehitamas. Tähtis ei ole see, mitu aastat sul kogemust on vaid see, et sa ise reaalselt asjaga tegeled ka vabal ajal. Edasi on juba lihtne, oma näidistöösid või parandusi on hea näppu visata potentsiaalsele tööandjale. Lisaks saab tööandja kohe ka üle vaadata sinu koodi kvaliteedi ja pääsed ehk ka testitööst. Halvimal juhul saad tööandjalt tagaside, mida oma koodis muutma peaks (olgu selleks või naming conventioni mitte järgmine) et järgmine kord paremini läheks.

Teine asi on freelancimine. See annab oluliselt sulle juurde. Leia mõni sõber kes progemisega tegeleb ja küsi talt mõndasid otsasid mida teha. Chargi tunnikaupa (jäta välja õppimiseks kulunud aeg) ja saad väikest klotsi jooksma. Disclaimer märgi muidugi ka ära - tähtajad asjadel mis ta sulle annab, olgu sellised, et kui selleks ajaks asi valmis pole, jõuaks ta ise asja ära teha. Kooli kõrvalt niimoodi minnes, avastad peagi, et lahendad juba päris keerulisi ülesandeid.

Mis puutub adminnidesse, siis adminnimine ei ole see, et sa oskad oma arvutiga ümberkäia ja pühalema AD ära konfida. Küsimus on ikkagi automatiseerimises (scriptimises) ja operatsioonisüsteemi täielikus ära kasutamises (Group Polici, oma enda Windows Update etc etc). Vastasel juhul oled sa lihtsalt jubin kes arvuti taga oskab nuppe vajutada. Kui sa lähed adminni tööle ja sinu hallata antakse paar tuhat arvutit või serverit, siis sa ei hakka seal käsitsi neid konfima. Sa teed seda ikkagi automatiseeritud kujul. See on üks põhilisi probleeme Adminnide osas - powershell pole näpus ja arvutipargi või serveripargi haldusest ei osata midagi.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Eesti vajab 2-3 korda enam IT-spetsialiste mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.