praegune kellaaeg 24.06.2025 23:56:57
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
namstoop
HV Guru

|
07.02.2012 15:28:02
|
|
|
Mjah, ma ka ei teadnud, et mingi pikem versioon on olemas. Huvitav.
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
07.02.2012 15:32:26
|
|
|
Endiselt jätkan Martini ASOIAF seeriaga. Nüüd viies raamat käsil. Sel aastal ehk äkki avaldub kuues ka.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
0 :: |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fukiku
Kreisi kasutaja

|
07.02.2012 16:29:24
|
|
|
Draax kirjutas: |
Endiselt jätkan Martini ASOIAF seeriaga. Nüüd viies raamat käsil. Sel aastal ehk äkki avaldub kuues ka. |
Optimist oled.. aga noh, lootus sureb viimasena. Martini senine track record selleks küll lootust ei anna minu arvates.
_________________ Foxic is just a simple fox
Enne kui sa küsid oma küsimuse - küsi seda vannipardilt! Rangelt soovitatav enne programmeerimise alafoorumisse uue teema tegemist. |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
13.03.2012 13:47:21
|
|
|
namstoop kirjutas: |
Nuton kirjutas: |
Olen Kunnase "Gort Ashryni" kõik kolm osa läbi lugenud ja kui militaarulme meeldib, siis soovitan. Oma sõjaväelisest taustast hoolimata ei ole militaristikaga üle pingutatud ja isegi kui lugejale sõjaväeline struktuur ja alluvusvahekorrad tume maa on, ei raskenda see loo jälgimist. Teos on hästi läbi mõeldud ja tasakaalus ja kuigi mõni on nimetanud lahingustseenide kirjeldusi tankiväelase märjaks unenäoks, mina sellise kriitikaga ei nõustuks. Ainus teose nõrk koht oli minu jaoks emotsioonide ja tundepõhise inimkäitumise kirjeldused, mis jäi pisut õhukeseks ja mitteveenvaks. Aga teisalt - tundeline militarist oleks ka üks paras oksüümoron. Usun, et Kunnase ulmekal on kõigile midagi pakkuda. Näiteks õppisin ära uue sõna - detsimeerimine. Nii et kui aega ja viitsimist on, lase käia. |
tegin eile ostu ära (kusjuures mu esimene eesti keelse e-raamatu ost ) ning olen nüüd veidi juba lugenud. Veidike kohmakalt on vähemalt algus küll kirjutatud. Ehk läheb paremaks. Ülesehitatud maailma ja ideestik tundub kõik OK, aga see algusedialoog on veidi liiga mitteusutav. Eesmärgist, miks raamat sellega algab saab muidugi aru - et lugejale edasise mõistmiseks vajalik lähteinformatsioon kätte anda, aga ehk oleks seda saanud teha veidi elegantsemal kujul.
Selles osas olen viimasel ajal eriti hakanud hindama Clarke'i stiil, kes samuti on kohati väga tehniline ja detailne, aga ta suudab selle kõik edasi anda niimoodi möödaminnes, et asi mõjub orgaanilisena, mitte punnitatult kuhugi vahele või algusesse surutuna.
Igatahes jätkan lugemist ja seni veel 10€ raiskamist ei kahetse. |
Nonii, sain nüüd kõik kolm osa läbi.
Kui Kunnas peaks kunagi uue trüki välja anda vms, siis soovitaks küll esimene osa uuesti ümber kirjutada Selgelt on kirjutamistiil, keel ja sujuvus järgnevates osades parem. Teine osa vast tervikuna oli isegi kõige parem, kolmandal rikkus taaskord algus veidike asja ära, kui pikalt mälestuses ringi heietati. IMO ei oleks vaja olnud või siis tunduvalt lühemalt. Üldiselt saaks vast isegi nendest kolmes kokku ühe raamatu kirjutada.
Kokkuvõtvalt - ma loodan, et Kunnas kirjutab selles seerias veel mõne raamatu - kahju oleks nii detailselt välja mõeldud head maailma raisku lasta Kolmanda osa lõpp jättis veidike lootust ka selles osas.
Lugemiseks soovitan, lihtsalt peab olema jaksu esimese osa esimesest poolest ennast läbi närida.
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
13.03.2012 13:51:47
|
|
|
Hetkel pooleli Universe from Nothing. Keda huvitavad füüsika viimaste aastate saavutused, eriti universumi tekke koha pealt, peaks raudselt selle läbi uurima. Huvitavuse ja sisu hoomatavuse järgi võrdleks seda Universe in a Nutshell'iga ning viimane võib ehk isegi suts keerukam olla.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
14.03.2012 09:00:52
|
|
|
Terry Pratchetti Disc World Series "Talvesepp" (esim. osa) ja "Ma kannan keskööd" (teine osa) on pikemalt müügis olnud. Võtsin mõlemad ära.
Talvesepp kohe läbi. Kuskohast Terry sellise fantaasia leiab, pole õrna aimugi
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
lexo
HV kasutaja

|
14.03.2012 09:32:25
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Hetkel pooleli Universe from Nothing. Keda huvitavad füüsika viimaste aastate saavutused, eriti universumi tekke koha pealt, peaks raudselt selle läbi uurima. Huvitavuse ja sisu hoomatavuse järgi võrdleks seda Universe in a Nutshell'iga ning viimane võib ehk isegi suts keerukam olla. |
Soovitan Sulle kindlasti kõiki ka kolme Brian Greenei raamatut ja Leonard Susskindi "Black Hole Warsi".
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Hufu
HV vaatleja

|
17.03.2012 19:16:34
|
|
|
Juhan Peegel ja "Ma langesin esimesel sõjasuvel". Väga hea lugemine. Peatükid olid piisavalt lühikesed, et hoida lugemas - nägin, et lehekülg või kaks on järgmise pikkuseks, no olgu, loen siis selle ka veel ära. Oh, järgmine on samuti nii lühike, loen veel. Päris tihti läks niimoodi kaua-kaua edasi. Kirjutamisstiil on samuti väga mõnus ja kaasakiskuv. Lugemiseks ei pea olema sõjamälestuste/-raamatute huviline.
http://www.epl.ee/news/kultuur/eesti-lugu-juhan-peegel-ma-langesin-esimesel-sojasuvel.d?id=51164329
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
01.04.2012 09:55:45
|
|
|
Mark0 kirjutas: |
Fukiku kirjutas: |
Mhh, vasakul pool on mingit muud jama ka aga parem pool on päris huvitav. :) Väga hea ülevaade. |
Defineeri "muu jama" sinu silmis.. hakkas kohe huvitama. :) |
Fantasy't mõtlesin, See on muidugi minu ülimalt subjektiivne hinnang :), arvestades palju seda poelettidel on siis ilmselgelt on lugejaskonda. |
Nagu näha siis mu arvamus oligi äärmiselt subjektiivne. :)
Võtsin hiljuti LOTRi esimese raamatu ette ning avastasin, et praegu arvan hoopis midagi muud kui ~10-15 aastat tagasi. Lugesin joonelt kõik kolm raamatut läbi (ja meeldisid väga), järgmisena võtsin George R. R. Martini "Jää ja tule laulu" ette (mis on alles täitsa alguses). Martin tundub üldse väärt kirjanik olevat, kõik seni loetud raamatud ("Fevre'i unelm", "Windhaven") on kuradi mõnus lugemine. Ma natuke pelgan küll seda meetrit, mille vanahärra on seni kokku kirjutanud aga eks näis.
|
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.04.2012 13:46:50
|
|
|
Võtsin hiljuti LOTRi esimese raamatu ette ning avastasin, et praegu arvan hoopis midagi muud kui ~10-15 aastat tagasi. Lugesin joonelt kõik kolm raamatut läbi (ja meeldisid väga), |
Kui väga meeldis, siis soovitaks kindlasti veel ka The Hobbit (e.k Kääbik) läbi lugeda, sest 1. see on LOTR eellugu, 2. sellest tuleb varsti film.
Pärast J. R. R. Tolkieni surma on tema poeg avaldanud isa avaldamata käsikirjade ja märkmete põhjal veel mõned raamatud Keskmaa mütoloogiast:
Silmarillion (e.k sama nimi) - see on põhimõtteliselt kogu Tolkieni universumi ehituse ja ajaloo kokkuvõte Esimesest Ajastust alates (LOTR räägib Kolmanda Ajastu lõpusündmustest). Kui huvitab, miks on LOTR lugudes miski just nii ja mitte teisiti + geograafia ja "kosmoloogia" ning kes on kes (näiteks kes tegelikult on Gandalf/Mithrandir), siis sealt saab üsna palju teada. Huvitavad lood ja muidugi maakaardid käivad sinna juurde (Esimese ajastu geograafia erineb Kolmanda Ajastu omast üsna mitmes mõttes - näiteks päris suured tükid Keskmaast on kadunud)
Unfinished Tales and The History of Middle-earth (e.k Lõpetamata lood) - nagu pealkiri ütleb, avaldamata ja lõpetamata lood, tihtipeale vastuolus avaldatutega. Ma ei teagi öelda miks, aga põnev oli seda ka lugeda. Võib-olla sellepärast, et see annab mingi ettekujutuse, kuidas mingid lood alguse said ja arenesid autori peas või kuidas neist hoopis teised lood alguse said. Kohati on hea Silmarillion kõrvale võtta ja võrrelda või meelde tuletada, kust see või teine lugu või tegelane pärit olema peaks.
Kõiki neid olen lugenud vaid eesti keeles, originaali pole veel riskinud ette võtta.
The Children of Húrin (e.k Húrini lapsed) - seda ma pole lugenud veel paraku.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
01.04.2012 14:35:40
|
|
|
"Kääbikut" olen kunagi ammu lugenud, suurt midagi ei mäleta aga otseselt pinda ei käinud, väga meelde ka ei jäänud.
Ma jätan Tolkeini ilmselt mõneks ajaks rahule kuna ta piibellik stiil hakkab pikapeale häirima. Kasvõi Martin on hoopis midagi muud kui viimase aja lugemiskogemuste peale mõtelda. Samuti on Tolkienil maailm üsna must-valge, pikapeale muutub igavaks kui on ainult head ja pahad.
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fisher
Kreisi kasutaja
|
01.04.2012 14:51:10
|
|
|
vot mina pole endiselt aru saanud Martin-i fenomenaalsusest. okei, esimesed paar raamatut on tal täitsa asjalikud, aga ükshetk lihtsalt tekib mul arusaam, et ma ei jõua enam lugeda lehekülgede viisi täiesti väärtusetut teksti sellekohta kuidas keegi kusagile läheb, tuleb, mõtleb mineku peale, sööb, vaatab mida sööb, mõtleb äramineku peale jne.
maailm, mille ta loonud on ei ole paha, tegelased on okeid, ideed asjalikud. aga ei saa ehitada raamatut ainult selle ümber et 1) kirjeldada tegevusi eri karakterite pov-ist 2) tappa aegajalt maha "häid tegelasi" (mis on omaette teemal. see nö "must ja valge" on ju täiesti olemas, kui ainult "head" surma saavad).
mida raamatud edasi, seda rohkem tekib liine, mis kas venivad terve igaviku või mis ei leiagi lahendust. mille ehe näide on nüüd ta seeria viies raamat, kus ei lahenenud mitte halligi vaid tuli veelgi juurde mingeid arusaamatuid lahendust otsivaid küsimusi.
minu jaoks on olemas teistest täiesti eraldiseisev raamatuharu, mis on nö "keegi soovitas mulle seda lugeda, lugesin, ja et mitte lollina näida soovitasin edasi" kuhu siis George RR kenasti sobib. Eks ma olen loll, kuna Hugo, Nebula ja Locus auhinnad on tal kapiotsas, aga oma arvamuse juurde ma jään, et George on igasuguse lugemishuvi tapja.
|
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
2 :: |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
estplayer
HV kasutaja
|
01.04.2012 15:00:00
|
|
|
Minu jaoks parim fantaasiasaaga on Robert Jordani "The Wheel of Time" raamatud. Ise hetkel üheksanda raamatu juures ja väga kaasahaarav on. Kokku on neid raamatud vist 14 (viimased raamatud on mingi teise autori poolt kirjutatud, Jordan ise suri ära). Muidugi on kohati neid raamatuid väga raske lugeda, kuna raamatute jooksul tuleb tegelasi lihtsalt nii palju, et ei jõua kõiki meelde jätta. Sellegipoolest väga epic raamatud on
|
|
Kommentaarid: 30 loe/lisa |
   |
26 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
01.04.2012 15:18:12
|
|
|
estplayer kirjutas: |
Minu jaoks parim fantaasiasaaga on Robert Jordani "The Wheel of Time" raamatud. Ise hetkel üheksanda raamatu juures ja väga kaasahaarav on. Kokku on neid raamatud vist 14 (viimased raamatud on mingi teise autori poolt kirjutatud, Jordan ise suri ära). Muidugi on kohati neid raamatuid väga raske lugeda, kuna raamatute jooksul tuleb tegelasi lihtsalt nii palju, et ei jõua kõiki meelde jätta. Sellegipoolest väga epic raamatud on  |
mul on 13ndani läbi loetud, ootan kuni kusagil 14. osa paperbackina kätte saan.
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
01.04.2012 15:49:29
|
|
|
Fisher, Martini ASOIAFi osas kõige tabavam kriitika ongi vist see, et ta räägib meeletult palju toidust. ASOIAF on nagu lõppematu toiduorgia, kus pidusöök järgneb pidusöögile ja järjekordsed pool lehekülge kulub sellele, et kirjeldada mis täpselt laual on ja kuidas üks või teine roog on küpsetatud.
Martini tugevaim pluss on tema haarav kirjutamisstiil. Esimene selline autor oli minu jaoks Dan Brown (Da Vinci kood jt.) kes kirjutas raamatut nagu põnevusfilmi, mida ei saanud käest ära panna ning peatükid lõppesid nagu tv-sarjade episoodid - mingi põneva pöördega. Brownile on samuti omane see stiil, et tegelased/tegevuskohad vahelduvad selliselt, et see põneva koha peal lõppenud peatükk jääb katki ja järgmised 1-2 peatükki on teistest tegevusliinidest kuni saab tagasi pöörduda selle esimese juurde.
Martin on seda stiili veel edasi võimendanud, kuna erinevaid liine on väga palju (ühes raamatus jätkub liin tavaliselt 4-5 peatüki tagant) ja tema stiil on samamoodi lennukas. Game of Thrones'i seriaali jaoks pole vaja midagi mugandada, võta lihtsalt raamat, nii nagu on, ja viska ekraanile.
Mis veel kriitikasse puutub, siis võib-olla see tegelaste (ingl. k. viewpoint) rohkus on üks teine enimlevinud puudus selles seerias ja see on see, mis Fisherile ka tüütuks muutub. Igast natuke kõrvalisemast tegelasest ei ole vaja ehk viewpointi peatükki teha, sest on loogiline, et viewpointi tegelast peaks rohkem avama (tema mõtted, ajalugu, iseloomu, ambitsioone jne.) aga kui see tegelane saabki raamatus ainult 2 viewpointi peatükki, siis pole sellel avamisel võib-olla erilist mõtet.
|
|
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
01.04.2012 15:59:12
|
|
|
Samuti on Tolkienil maailm üsna must-valge, pikapeale muutub igavaks kui on ainult head ja pahad. |
Ega seal need "head" nüüd nii kukupaid ka pole midagi, keeravad üksteisele kärna nii et vähe pole. Heal juhul hakkavad väheke kokku hoidma, kui "pahad" kallale kipuvad, aga siis on ka ikka küüned oma poole enamasti. Vihjeid sellele näeb ju isegi LOTR-is, kus vaatamata suurele üldisele ohule "liitlastel" on üsna suuri raskusi kokkuhoidmisega. Kui Kääbiku lugu sutsu paremini mäletad, siis seal on need hilisemad LOTR-i aja liitlased tihtipeale veel üsna nugade peal.
Ja kui Silmarillioni ette võtad, siis näed, et juba maailma loomisest alates on seal isegi "paradiisis" omad parasiidid
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
viimati muutis Dogbert 01.04.2012 16:12:43, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fisher
Kreisi kasutaja
|
01.04.2012 15:59:51
|
|
|
Dan Browni ma ei salli. kuna ma ei salli kunstlikke põnevust tekitavaid võtteid nagu 1) peatüki lõpetamine põneva koha pealt ja järmine peatükk on mingis muus kohas toimuv tegevus. ehk siis üle ühe peatüki käivad liinid 2) väljendid nagu "ta ei näinud teda kunagi" "see oli viimane kord kui ta nii tegi" jne.
tahad haaravat kirjutamisstiili? võta ette Jim Butcher ja tema kaks seeriat "Dresten Files" ja "The Furies of Calderon". Täiesti müstiline kirjanik sesmõttes, et midagi nii tempokat ja samas head pole ma kunagi lugenud - selle järelduse saan teha vähemalt paarisaja loetud fantasy raamatu põhjal.
kui george RR üldse lugeda, siis peale seda, kui kõik maailma tõsiselt head ja huvitavad raamatud ennem läbi loetud on:)
|
|
   |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
01.04.2012 16:29:21
|
|
|
Asjad muide, mis head fastasyt iseloomustavad (Tolkien, Martin jt.) on just see maailma detailsus. Ma olen lugenud piisavalt mingeid sword & sorcery lugusid kus tegelikult päris hästi aru ei saa, miks ja mis täpselt toimub. Tolkien ja Martin on viitsinud luua korraliku taustsüsteemi (kaardid, ajalugu, kuningate sugupuud jne.) Keskmaa on vist kõige detailsem fantaasiamaailm selles mõttes. Mõne fantasy-fänni jaoks võib-olla isegi liiga detailne.
Praegu lõpetan ise Bernard Cornwelli viimast lugu Saxon Stories sarjast (Death Of Kings) ja loen Terry Pratchetti linnavahtide seeriat (kaks raamatut veel jäänud). Viimane on kummaline segu fantasy-st (kettamaailm on tuntud headuses) ja krimkadest.
|
|
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
02.04.2012 07:36:37
|
|
|
Fisher kirjutas: |
Dan Browni ma ei salli. kuna ma ei salli kunstlikke põnevust tekitavaid võtteid nagu 1) peatüki lõpetamine põneva koha pealt ja järmine peatükk on mingis muus kohas toimuv tegevus. ehk siis üle ühe peatüki käivad liinid 2) väljendid nagu "ta ei näinud teda kunagi" "see oli viimane kord kui ta nii tegi" jne.
|
Brownil jah on selline häiriv komme rääkida ette, mis juhtuma hakkab.
Asjast ka.
Ma ei tea kui ajaloofännid te olete, kas te olete märganud kusagil raamatupoes vms paigas Ian Kershawi "Hitler" (2006) esimest raamatut (Ilmub sarjas "Inimene ja Ajalugu")?
Sain ainult teisele raamatule küüned taha, esimest pole leidnud kusagilt enam
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
Taux007
HV veteran

|
02.04.2012 07:39:52
|
|
|
Praegu on pooleli Artur Veisseriku "Ma armastasin Eestit". Üsnagi huvitav lugemine.
|
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
   |
46 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fisher
Kreisi kasutaja
|
02.04.2012 10:00:33
|
|
|
Draax kirjutas: |
Asjad muide, mis head fastasyt iseloomustavad (Tolkien, Martin jt.) on just see maailma detailsus. Ma olen lugenud piisavalt mingeid sword & sorcery lugusid kus tegelikult päris hästi aru ei saa, miks ja mis täpselt toimub. Tolkien ja Martin on viitsinud luua korraliku taustsüsteemi (kaardid, ajalugu, kuningate sugupuud jne.) Keskmaa on vist kõige detailsem fantaasiamaailm selles mõttes. Mõne fantasy-fänni jaoks võib-olla isegi liiga detailne.
Praegu lõpetan ise Bernard Cornwelli viimast lugu Saxon Stories sarjast (Death Of Kings) ja loen Terry Pratchetti linnavahtide seeriat (kaks raamatut veel jäänud). Viimane on kummaline segu fantasy-st (kettamaailm on tuntud headuses) ja krimkadest. |
mul pole detailsuse vastu midagi. George oli tubli, et mõtles välja suured kuningate sugupuud. aga, miks ta kurat kirjutas igale 10ndale leheküljele need üles? iga kord kui kellestki juttu tuli, järgnes sellele poole lehekülje pikkune nimekiri muudest sugulasjorssidest. teinud kodus seinapeal olevast sugupuust pildi ja pangu raamatuga kaasa ning las lugeja kleebib seinapeale, kui niiväga vaja on uurida.
mis minu point on, et kindlasti ei tohiks Martini raamatuid anda lugejale, kes esimest kokkupuudet fantasyga teeb. Esiteks ei saa ta kunagi neid raamatud läbi ja kui saabki, jääb mulje žhanrist kui mingist õudsast mölutamisest, kus käis ainult mingi mõõgapeks ja üldselt oli jama. ning ta ei suuda eales selle poole aasta jooksul, mis raamatu lugemisele kuulub, hoida raamatust mingit visiooni ja jälgida erinevaid liine.
lugeja, kellel mingi kogemus žhanrist olemas, aga las hekseldab ennast sellest Martini õudusest läbi ja ainult sellepärast, et saaks hiljem öelda, et on need raamatud ka loetud.
see on minu subjektiivne arvamus, et palun mitte ülima tõe pähe võtta:)
ma üldiselt pole karm raamatutele hinnanguid andes, võibolla sellepärast, et üritan ennem lugemist alati põhjaliku eeltöö raamatu kohta teha. aga Martini lugedes suri mul küll igasugune lugemishuvi ära.
ainuke asi mis veel läinud aasta minu poolt samapalju kriitikat sai olid Khaled Hosseini kaks raamatut, mis olid omakorda veel õudsamad ehk siis täielik pask:)
|
|
   |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
02.04.2012 10:23:39
|
|
|
mis minu point on, et kindlasti ei tohiks Martini raamatuid anda lugejale, kes esimest kokkupuudet fantasyga teeb. Esiteks ei saa ta kunagi neid raamatud läbi ja kui saabki, jääb mulje žhanrist kui mingist õudsast mölutamisest, kus käis ainult mingi mõõgapeks ja üldselt oli jama. ning ta ei suuda eales selle poole aasta jooksul, mis raamatu lugemisele kuulub, hoida raamatust mingit visiooni ja jälgida erinevaid liine.
|
Lihtsalt infoks, et ma olen fantasy'st lugenud kahte autorit - Tolkieni LOTR ning praeguseks siis Martini "tule ja jää laulu" algust. Tolkienil oli "mölutamist" märksa rohkem minu hinnangul, Martinil on intriigid ja õukonnaelu üks osa suuremast pildist.
Mul on Martini puhul muidugi hea kogemus varasemast "Windhaven"'i ning "Fevre'i unelma" näol taustal. Väga 5+ raamatud.
Uurisin huvipärast sutsu ülalpool kiidetud Jim Butcher'i kohta BAAS'ist ja mujalt. Jäi silma sama, mida iga paksusid n+1 raamatust koosnevaid sarjasid tootva kirjaniku kohta räägitakse - on helgemaid ja igavamaid hetki. Temaatika tundus igaljuhul piisavalt põnev, et nimi meelde jätta.
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
02.04.2012 10:41:26
|
|
|
Fisher, no selles suhtes ma vaidlen natuke vastu - sõltub, mida keegi oluliseks peab. Martin on selline autor, mida on võimalik esimese fantasy-raamatuna "müüa" ka 50+ vanuses inimestele. Mu enda Troonide mängu raamatud on näiteks elukaaslase ema hetkel kõik hõivanud ja loeb hoolega.
|
|
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
Fisher
Kreisi kasutaja
|
02.04.2012 11:08:42
|
|
|
hm, vaimupimedana polnud BAAS-ist teadlik, tänud teavitamast!
kui herr Lukas pea igas postituses seal mainib, et Butcherit ei tohiks lugeda liiga palju järjest, siis mina ei kujuta ette, kuidas teistmoodi üldse saaks. geniaalselt kirjutatud fantasy/huumor/krimka suurem stardipauk käib raamatu täitsa alguses ja raamatu lõpuni minnakse sajaga:)
Ice & Fire algus oli tõesti paljulubav, esimene raamat andis veel lootust minujaoks:) .. ma kommenteeriks rohkem, aga siis läheks juba spoilimiseks. või noh - nendele keda ei huvita väikene spoiler!
Spoiler 
ice & fire algab sellega, kuidas mingid tüübid ära notitakse müstiliste jäätüüpide poolt (noh labaselt öeldes) ning mingil määral keerleb selle ümber ka tegevust. arva ära, kaugele 5nda raamatu lõpuks, st tuhandete lehekülgedega selle teemaga jõutakse? mitte kusagile. thats it. ja samamoodi ilmuvad ja hääbuvad veel hulgem liine.
|
|
   |
65 |
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
02.04.2012 11:15:11
|
|
|
mul pole detailsuse vastu midagi. George oli tubli, et mõtles välja suured kuningate sugupuud. aga, miks ta kurat kirjutas igale 10ndale leheküljele need üles? iga kord kui kellestki juttu tuli, järgnes sellele poole lehekülje pikkune nimekiri muudest sugulasjorssidest. teinud kodus seinapeal olevast sugupuust pildi ja pangu raamatuga kaasa ning las lugeja kleebib seinapeale, kui niiväga vaja on uurida.
lugeja, kellel mingi kogemus žhanrist olemas, aga las hekseldab ennast sellest Martini õudusest läbi ja ainult sellepärast, et saaks hiljem öelda, et on need raamatud ka loetud.
see on minu subjektiivne arvamus, et palun mitte ülima tõe pähe võtta:)
|
Ma üldiselt eriti ei nõustuks. Jah, tõesti on väga palju erinevaid liina korraga ja see muudab orienteerumise kohati veidike keeruliseks, aga elu ei peagi lihtne olema. Kui keskendutaks näiteks 2-3 peategelase silmade läbi toimunule, siis oleks kindlasti virisejaid, et liiga piiratud maailmanägemine ja ei huvita ühe või teise tegelase hingepiinad nii detailselt jne ja võiks ikka rohkem tegevusliine olla. Ehket subjektiive värk neh.
Üldiselt ega selliste suurte oopuste ja sarjade kirjutamisel vist eriti teistmoodi ei saagi. Ikka peab aegajalt üle seletama mis toimus ja kes on kes. Kui aus olla, siis selles saagas on taolist asja isegi vähem, kui nii mõneski teises sarjas.
Mulle näiteks Jordani The Wheel of Time puhul käis närvidele just see, et IGA raamat algab sisuliselt tausta tutvustamisega ühel või teisel kujul. Probleem ju lihtsalt selles, et ma lugesin neid järjest, seega mul oli eellugu meeles. Samas ilmusid raamatud ikkagi teatud vahedega ja seetõttu on taoline asi veidi põhjendatum.
Jää ja tule laulus vähemalt sellist asja iga raamatu alguses ei ole vaid jätkub sealt, kus eelmine pooleli jäi. Erinevateks köideteks jagunemise on ju sisuliselt lihtsalt seetõttu, et ühe raamatune välja andes oleks liiga paks ja saaks vähe kasumit ka.
Fantasy't olen vahelduva eduga lugenud päris palju ning soovitan teistelegi. Näiteks kirjastus Fantaasi on päris palju välja andnud; Moorcock'i ja Anderson'i soovitaks küll lugeda .
Näiteks: https://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/sari?136
|
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|