praegune kellaaeg 28.06.2025 12:02:04
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
brixxx
Lõuapoolik

|
05.03.2012 13:03:26
Erinevad Linuxid |
|
|
Mina ei saa aru, miks neid linuxeid peab nii palju olema, mulle tundub kui Windows või Mac teevad programmi, siis Linux teeb kohe terve op. süsteemi, mis mõte sellisel tegevusel on. Või miks peab erinevate elustiilidel olema eraldi Linux, kas seda pole võimalik teatud taustapiltide ja programmidega teha kasvõi Ubuntus, nagu on satanistide linux. Tegin paar päeva tagasi VirtualBoxis Linux Mindi virtuaalmasina ja ma ei oska sellega eriti midagi pihta hakata, viimati kui tegin Ubuntu virtuaalmasina, siis õppisin käsurida, aga hetkel ei viitsi sellega tegeleda. Ma tean, et kuskil peaks linuxis olema, kus saab automaatselt programme alla laadida, aga kus see Linux Mindis asub.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Vylx
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 51 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
49 |
|
tagasi üles |
|
 |
brixxx
Lõuapoolik

|
05.03.2012 14:26:58
|
|
|
Automargid ja mudelid on teine asi, kui op. süsteem? Saan aru, et Windows, Mac (pole op. süsteemi nimi, aga hetkel ei mäleta seda nime) ja Linux tahavad erinevad olla, aga ikkagi ei saa aru, miks peab iga väikse valdkonna või elustiili jaoks olema uus op. süsteem. Muideks kas iga Linuxi op. süsteemi kohta on selline kasutusjuhend kirjutatud kui on Linux Mindi kohta?
Eelmine aasta veel koolis käisin, siis sain teada, et peale Windowsi on veel Mac ja Linux, sain Linuxi huvi, aga hetkel on see vaibunud, mulle meeldib hetkel kõige rohkem Windows, sest koolist sain ma veel suuremaks kahe Microsoft toote fänn, Windows ja Microsoft Office (kuigi pean tunnistama vahepeal kasutasin 2007 office, see ei meeldinud mulle eriti, koolis õpetati 2003 peal see meeldib rohkem, aga varsti on plaan osta 2010 ning siis peab jälle nende piltidega harjuma). Keskkoolis meile suruti peale openoffice, mis esialgu veidi meeldis, aga enam absoluutselt ei meeldi. Nende kahe toote pärast, ma ei julge osta Mac. Kui ma ostan uue arvuti, millega antakse kaasa Windows, siis mul on plaanis panna arvutisse kaks op. süsteemi Windows ja Linux (ilmselt kas Ubuntu või Mint, aga pigem Mint, selle disainiga rohkem harjunud).
viimati muutis brixxx 05.03.2012 14:34:36, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.03.2012 14:33:48
|
|
|
brixxx kirjutas: |
Automargid ja mudelid on teine asi, kui op. süsteem?
...
Muideks kas iga Linuxi op. süsteemi kohta on selline kasutusjuhend kirjutatud kui on Linux Mindi kohta? |
Kas Win7 business/pro/home/ultimate on erinevad OS'id ning kas igaühe jaoks on erinev manual?
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
brixxx
Lõuapoolik

|
05.03.2012 14:37:54
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Automargid ja mudelid on teine asi, kui op. süsteem?
...
Muideks kas iga Linuxi op. süsteemi kohta on selline kasutusjuhend kirjutatud kui on Linux Mindi kohta? |
Kas Win7 business/pro/home/ultimate on erinevad OS'id ning kas igaühe jaoks on erinev manual? |
Win7 on põhimõtelised samad, aga nendel on mõned väiksed lisa programmid ja õigused, turvalisus. Tean, et homele ei anta kaasa internetiTV, aga professionali ja Ultimatel on.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Megadux
HV kasutaja

|
05.03.2012 14:44:45
|
|
|
Linuxeid on sellepärast palju, et igaüks leiaks endale sellise mis meeldib ja mille kasutamine on jõukohane ning et arendajad saaksid arendada operatsioonisüsteemi selliseks nagu neile meeldib. Järeldan, et Linux Mint pole seega lihtsalt teie jaoks see õige.
|
|
Kommentaarid: 36 loe/lisa |
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.03.2012 15:19:13
|
|
|
Win7 on põhimõtelised samad, aga nendel on mõned väiksed lisa programmid ja õigused, turvalisus. |
Ning erinevus Linuxi eri versioonidega seisneb täpselt milles?
See, kas sul on (K)Ubuntu, Mint, Fedora, Suse või pro/home/ultimate jne ei oma ju väga erilist vahet kui erinevad wini versioonid.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.03.2012 16:15:45
|
|
|
See, kas sul on (K)Ubuntu, Mint, Fedora, Suse või pro/home/ultimate jne ei oma ju väga erilist vahet kui erinevad wini versioonid. |
KDE, Gnome (2 ja 3), Unity, XFCE, LXDE on kõik erinevad. RPM versus DEB versus portage/emerge vms see Gentool oligi - jälle erinevad. Wini puhul on Vista/7 ja erinevad nende versioonid kasvõi selles mõttes sarnased, et start menüü on samas kohas, Control Panel ka, EXE/MSI seest tuleb Tark Vara. Win8 on see, mis läheb vähe teistsuguseks.
|
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
brixxx
Lõuapoolik

|
05.03.2012 16:39:39
|
|
|
Win7 on põhimõtelised samad, aga nendel on mõned väiksed lisa programmid ja õigused, turvalisus. |
Ning erinevus Linuxi eri versioonidega seisneb täpselt milles? |
On ka sellised linuxid, mis on ainult muusika loomiseks, videode salvestamiseks või nt. satanistide linux (lugesin digist).
Megadux kirjutas: |
Linuxeid on sellepärast palju, et igaüks leiaks endale sellise mis meeldib ja mille kasutamine on jõukohane ning et arendajad saaksid arendada operatsioonisüsteemi selliseks nagu neile meeldib. Järeldan, et Linux Mint pole seega lihtsalt teie jaoks see õige. |
Ma ei räägi otseselt linux Mindist, see on jõukohane küll kunagi kasutasin ka Ubuntut, aga ma olen igal pool wikist lugenud Linuxi kohta ja neid versioone ning seal on neid tuhandeid, kui ma ei teaks, et kõige populaarsemad on Ubuntu ja Mint, siis võib see küll segadust tekitada. Ning kui ma näiteks tegelen filmide vaatamisega jm. sellega seotud, kust ma peaks neist tuhandetest erinevatest Linuxit leidma just selle linuxi, mis on selle valdkonnaga tegelemiseks kõige asjalikum.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.03.2012 16:45:46
|
|
|
brixx kirjutas: |
On ka sellised linuxid, mis on ainult muusika loomiseks, videode salvestamiseks või nt. satanistide linux (lugesin digist). |
... ning nende erinevus seisneb laias laastus ainult desktopi pildis ja defauldis installitud rakendustes. End-useri jaoks on erinevused minimaalsed. Umbes sama moodi võib öelda, et Ordi ja Delli poolt jagatavad windowsid on erinevad distrod kuna sisaldavad erinevat default jura mis sinna peale pannakse.
Pakihaldurid on kõikjal vähegi tavainimesele orienteeritud distrol graafilised ning töölaudadest katab lõviosa distrod ära KDE ja Gnome ning ka noil on laias laastus suht-koht sarnane loogika.
brixx kirjutas: |
Ning kui ma näiteks tegelen filmide vaatamisega jm. sellega seotud, kust ma peaks neist tuhandetest erinevatest Linuxit leidma just selle linuxi, mis on selle valdkonnaga tegelemiseks kõige asjalikum |
Mis ime-erinevusi sa nii elementaarse funktsionaalsuse juures kardad?
Kirvereegel on olnud, et kui võtta kõige popim siis eriti paremat tavakasutaja jaoks vajalikeks tegevusteks ei leia.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
05.03.2012 17:07:31
|
|
|
Aga leiadki niimoodi, et proovid. (sellise lähenemise nimi on distrohopping- kasutad erinevaid distributsioone, et leida endale sobivaim ja näha nende erinevusi.)
Või siis leiad ühe, mis tundub kõige meelepärasem (minu puhul oli selleks OpenSuSe kunagi pea 10 a. tagasi) ja õpid selle erijooned selgeks.
Arvestad oma vajadusi ja leiad veebikirjelduste põhjal sobivaima...kui näiteks on iidvana arvuti, siis on mõtet võtta selline linux, mis ei vaja nõudlikku riistvara. Nt. Deli Linuxi edasiarendus ConnochaetOS.
Kui arvuti on teleka kõrval ja ainult filmide/muusika/videode mängimiseks, siis XBMC.
On ka Damn vulnerable linux (EDIT: status- discontinued), mis mõeldud inimestele, kes tahavad õppida opsüsteemi häkkimist.
Süsteemides, mis on kõrge ajalise kriitilisusega (vajavad madalat altentsust teatud operatsioonides), on kasutuses distributsioonid, mis jooksevad reaalajas kernelil, et ei tekiks operatsioonisüsteemipoolset lagi.
On veel distributsioone, mida kasutatakse andmetaasteks, spetsiaalseid minidistributsioone, mis jooksevad tulemüürides ja "ägedamates" ruuterites ja nii edasi.
Ehk siis erinevad vajadused on loonud distrote paljususe.
See "satanistide linux", millest sina räägid on tõenäoliselt lihtsalt custom teema ja taustapildiga ubuntu, mis sisselogides ütleb "hail satan" vms tõenäoliselt, see piir on tõesti hägune, mismaalt hakkab pihta uus distributsioon ja mis on veel kasutaja natukene muudetud vana distributsioon. Ja igasuguseid muudetud *buntusid tuleb tõenäoliselt ka seetõttu, et siis saab iga mees öelda, et "aga mina olen oma (GNU)/linux distro loonud" ja see võib inimestele muljet avaldada.
Kui huvi olemas, siis www.distrowatch.com on lehekülg, kust leiad palju infot erinevate linuxiliste kohta.
Rusikareegel on see, et 80% neist *buntu derivaatidest on kas kohe alguses vigased või siis minimaalselt muudetud ubuntu kloonid, ka paljukiidetud mint sai sel moel (vist?) alguse. Kui paljuisd neist uuendatakse ja kui paljude vigade silumisega tõsiselt tegeletakse on igaühe enda välja uurida.
EDIT:Parandasin kirjavigu ja loetavust. EDIT2: Kohati muutsin ka teksti täpsemaks.
_________________ Rockmuusikateemaline viktoriin Tallinnas - https://www.facebook.com/groups/rocktoriintallinn/
Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER
viimati muutis kusti85 05.03.2012 17:11:52, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 217 loe/lisa |
   |
3 :: |
183 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.03.2012 17:14:33
|
|
|
Pakihalduri puhul peab teadma ka, mida sealt otsid kuna valik on tohutu. Pealegi küsitakse seal mõnikord tavakasutaja jaoks täitsa veidraid küsimusi, eriti loll lugu on veel siis kui muidu on kõik eestikeelne aga seal on äkki pool eesti, poole inglise keeles. Lisaks tekitas ID kaardi installimine mulle viimane kord paraja DEB-hell'i aga see kivi ei lähe enam Linux Minti kapsaaeda. Installerid (st linuxi enda oma) on vähemalt natuke lihtsamaks läinud viimasel ajal, see on kõva pluss.
Muidugi üks asi, mis on linuxis seni arusaamatult keeruline - kuidas panna programme automaatselt käivituma. St ma ise leian init.d üles ja oskan kasutada aga tavakasutajal see niisama lihtne ei ole. Ühe variandina saab tervet sessi salvestada (KDE'l oli vist nii) ning järgmine kord laetakse sama sess. Aga jooksvalt ja kiirelt panna ühte programmi käivitamisel avanema ja teist maha võtta - vähemalt viimane kord Linux Mintis ei leidnud. Midagi sama lihtsat ja elegantset nagu näiteks:
Ahjaa - kui näiteks poppidest linuxitest rääkida siis Fedora on USA mõttes äärmiselt seadusekuulekas, vist isegi MP3'e ei mängi out-of-the-box, pirafilmidest rääkimata. Õnneks vähemalt Buntudega seda muret pole aga siiski - algaja satub kohe Fedoraga keeruliste valikute ja softi installimise maailma. Selles suhtes ma kiidaks jälle Linux Minti, et vaikimisi ei küsitud installil mu käest suurt midagi tarkvara kohta (või üldse muid tehnilisi detaile, ainult kobiseti korduvalt, et miks ma swappi ei tee) ning peale installi olid kõik olemas, mida tavakasutajal ära kulub - pilti näitas, veeb töötas, e-mail kah, video jooksis ja muusika mängis.
viimati muutis Dirty Harry 05.03.2012 17:15:13, muudetud 1 kord |
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.03.2012 17:15:00
|
|
|
http://doc.opensuse.org/documentation/html/openSUSE_113/opensuse-kdeuser/cha.kde.cust.html
Spoiler 
Keerukuselt väidaks, et wini all mingit start menüü sissekannet on jupp maad keerukam taga ajada, rääkimata paindlikkusest.
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity"
viimati muutis Ho Ho 05.03.2012 17:15:27, muudetud 1 kord |
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
kusti85
Tavaline kasutaja
|
05.03.2012 17:15:04
|
|
|
Mark0 kirjutas: |
Muidugi üks asi, mis on linuxis seni arusaamatult keeruline - kuidas panna programme automaatselt käivituma.
|
KDE puhul:
/home/xxx-xx/.kde/Autostart kataloogi kas symlink või teed shell scripti programmi nimega.
_________________ Rockmuusikateemaline viktoriin Tallinnas - https://www.facebook.com/groups/rocktoriintallinn/
Ketas, ketta, ketast, kettasse, kettas, kettast, kettale, kettal, kettalt, kettaks, kettani, kettana, kettata, kettaga. <--SPIKKER |
|
Kommentaarid: 217 loe/lisa |
   |
3 :: |
183 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.03.2012 17:20:30
|
|
|
Rõõm kuulda, et KDE'l vähemalt Susega selline võimalus on.
Buntud on peamiselt Gnomega - kuidas seal saab? Või XFCE? LXDE?
St mul ei ole sellega muret ning otseselt ei pea ka mulle vastama . Pigem on mu küsimused retoorilised ning rohkem suunatud erinevatele *NIXi arendajatele. Sest tahame me või mitte kuid märkimisväärne osa linuxit uurivatest kasutajatest on varem ära harjunud ka Pisipehme või Õunaga ning nad ootavad vähemalt mingi osas sarnast kasutajakogemust. See, kas nii on mõistlik teha või mitte, on hoopis teine teema.
viimati muutis Dirty Harry 05.03.2012 17:24:00, muudetud 2 korda |
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
05.03.2012 17:21:47
|
|
|
See võimalus tuleb kaasa KDE'ga kõigi distrodega minu andmetel kes just üleliiga paljaks ei roogi seda.
Gnome'i/xDE kohta ei tea kommenteerida kuna pole kasutanud.
|
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
xpander
HV veteran

|
05.03.2012 17:30:30
|
|
|
mintil on startup appliactions täitsa olemas menüüs. vähemalt MATE desktop versioonil.
lisad sinna ja no problemo
Samuti paljud programmid oskavad ennast ise sinna lisada kui vastava linnukese paned progammis.
Spoiler 
_________________ Linux Gaming Videos: Xpander69
viimati muutis xpander 05.03.2012 21:28:35, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 18 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
number
külaline
|
05.03.2012 17:34:51
|
|
|
....
viimati muutis number 13.04.2012 15:16:16, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.03.2012 17:42:31
|
|
|
Mul on ainult hea meel, et eksisin.
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
05.03.2012 18:11:07
|
|
|
Gnome 3-s "Käivitatavad programmid" (või oli see "rakendused"?) See on andestatav, sest kirjutan "käi" ja vajutan "Enter"-it ja ees ta ongi.
See paljusus ongi hea, sest töökaaslane tuli minu juurde, et tema Dell Vostro 500 oli Vista Home Basicuga tõesti aeglane.
Tahtis, et masin oleks kiire ja pärast väikest vestlust Windowsite ja Linuxite teemal oli ta nõus Lubuntut proovima.Ainsaks nõudmiseks oli Skype,
aga sellega pole muret.
Nüüd on ta väga rahul. Ta polevat seda masinat iial nii kiirena veel näinud.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
illukas
HV kasutaja
|
07.03.2012 15:39:39
|
|
|
Mina ei saa aru, miks neid linuxeid peab nii palju olema, mulle tundub kui Windows või Mac teevad programmi, siis Linux teeb kohe terve op. süsteemi, mis mõte sellisel tegevusel on. |
Eks sellel ole mitu põhjust. Samahästi võiks küsida, miks on maailmas niipalju erinevaid naisi ja miks üks naine ei sobi kõigile. Igal linuxilisel on oma suund ja eripärad ning nii on see olnud aegade algusest saati. Keegi ei käse sul neid kõiki kasutada, algajale on valida ubuntu(debian, mint), fedora ja kõik ülejäänud on spetsiifilised ja tavakasutajal ei ole mõtet neid kõiki läbi käia.
Kui sa veel ei tea siis Linux ongi operatsioonisüsteem. ERinevad distrod on lihtsalt erinevate programmide kogumik- lihtsalt öeldes
Või miks peab erinevate elustiilidel olema eraldi Linux, kas seda pole võimalik teatud taustapiltide ja programmidega teha kasvõi Ubuntus, nagu on satanistide linux. Tegin paar päeva tagasi VirtualBoxis Linux Mindi virtuaalmasina ja ma ei oska sellega eriti midagi pihta hakata, viimati kui tegin Ubuntu virtuaalmasina, siis õppisin käsurida, aga hetkel ei viitsi sellega tegeleda. Ma tean, et kuskil peaks linuxis olema, kus saab automaatselt programme alla laadida, aga kus see Linux Mindis asub. |
Kas keegi käseb sul kasutada seda satanistide linuxit- ei käse seega ära vaeva oma pead sellega.
ubuntus ei pea sa käsurida kasutama programmide installimiseks!
Automargid ja mudelid on teine asi, kui op. süsteem? Saan aru, et Windows, Mac (pole op. süsteemi nimi, aga hetkel ei mäleta seda nime) ja Linux tahavad erinevad olla, aga ikkagi ei saa aru, miks peab iga väikse valdkonna või elustiili jaoks olema uus op. süsteem. Muideks kas iga Linuxi op. süsteemi kohta on selline kasutusjuhend kirjutatud kui on Linux Mindi kohta? |
No ega ikka ei ole küll autoga võrdluses eri asjad. Miks peaksid kõik sõitma ühe autoga kui on võimalik valida just selline auto mis sulle meeldib.
Ma ei saa aru miks see sind häirib?
Iga linuxi op süsteemi jaoks ei ole vaja eraldi manuaali kirjutada...
Kogu sinu jutust jääb mulje, et sa nagu PEAD kasutama linuxit aga ei pea see on iga inimese vaba valik. Kui tahad kasuta windowsi ja Officet edasi...
Eelmine aasta veel koolis käisin, siis sain teada, et peale Windowsi on veel Mac ja Linux, sain Linuxi huvi, aga hetkel on see vaibunud |
Sul on veel palju õppida. Linuxi põhiarusaamad oleks esmatähtsad, kui sa tahad linuxit õppida
Pakihalduri puhul peab teadma ka, mida sealt otsid kuna valik on tohutu. Pealegi küsitakse seal mõnikord tavakasutaja jaoks täitsa veidraid küsimusi, eriti loll lugu on veel siis kui muidu on kõik eestikeelne aga seal on äkki pool eesti, poole inglise keeles. Lisaks tekitas ID kaardi installimine mulle viimane kord paraja DEB-hell'i aga see kivi ei lähe enam Linux Minti kapsaaeda. Installerid (st linuxi enda oma) on vähemalt natuke lihtsamaks läinud viimasel ajal, see on kõva pluss. |
Ja internetis windowsi programmide valik ei ole tohutu eksole? Ainus vahe mis on on see, et linuxi puhul on need ühte kohta koondatud ja ei pea mööda netti tuhlama ja jumal teab kust lehtedelt neid alla laadima hakata...
Mismõttes veidrad küsimusi? võtad suvalise wini programmi, siis seal on KÕIK eestikeelne ja mitte ühtegi tavakasutaja jaoks arusaamatut küsimust ei küsita eksole... See et inimene lihtsalt ignoreerib kõike tekste ja litsub next next kuni asi eest ära kaob ei ole nüüd teab miss eriline windowsi spetsiifiline oskus...
Muidugi üks asi, mis on linuxis seni arusaamatult keeruline - kuidas panna programme automaatselt käivituma. St ma ise leian init.d üles ja oskan kasutada aga tavakasutajal see niisama lihtne ei ole. |
KDE-st ei tea ma suurt midagi aga ubuntus-gnome2 käib see system-preferences-startup applications VÕI kodukataloog/.config/autostart sinna ikooni tekitades
Init on ikka süsteemsete servicete käivitamiseks. basic asi
===========
Konstruktiivsemat teksti ka:
Linuxite erinevus on tingitud just sellest, et neid saab kasutada nii paljudes kohtades, alates serveritest (ubuntu server), telefonide(android väikeste möendustega) kuni pisikeste ruuteriteni (dd-wrt) välja. Ehk kujuta nüüd ette, et sa üritad oma pisikesele ruuterile, kus on 2MB ketast, selga ajada täit ubuntut???
Keegi ei ole kohustatud valima selle mustmiljon hulga seest midagi. Proovi enamlevinumaid (ubuntulised(ubuntu, mint, debian) fedora jms..põhimõtteliselt distrowatchi topist otsast vaatama) ja vali sealt mingi selline mis sulle endale meelepärane on ja mille loogiga on sinule arusaadav. Endale meeldib näiteks gentoo ja centos mis on TOTAALSELT erineva ülesehituse ja põhimõtetega.
Deb ja rpm on sisuliselt ainult vahe min on eri pakihalduritel. Ja see on juba kasutajale nähtamatu(vihje sulle Mark0). Tavaline kasutaja valib oma pakihaldurist programmi välja ja paneb linnukese ette ning ei saa tema teada kas seal taga on rpm või deb... RPM-hell ehk pakettide sõltuvuste konflikt tekib ikka enamasti sellistel juhtudel, kus kasutaja installib midagi pakihalduri väliselt või kasutab sellist programmihoidlat, kus ei ole just kõige pädevam haldur.
KUI sa kasutad pakihaldurit ja uuendad aegajalt ka oma masinat siis ei tohiks selliseid asju tekkida. Samuti ei tohi linuxis kasutada stiili next next next- see on pakihalduri juures suur viga. Kui näiteks üritad eemaldada mingit gnome-applets (ei viitsi kontrollida mlujärgi) siis lastakse sul terve gnome desktop maha. AGA seda küsitakse sult ennem. Linux ei keela selliseid asju ega hakka ka keelama, kuna linuxi üks eemärk on olla modulaarne ja võimalusterohke.
Lubuntu ja ubuntu ja kubuntu on all samad asjad, aknahaldur on erinev muud miskit. Kõige kindlam on valida tavaline ubuntu ja soovi korral sinna peale lasta kas xfce, kde või mis iganes soovi on.
Nagu ennist mainisin siis inimestel on segadus distributsioonidega. Distro on erinevate programmide kogumik. Tavalisest ubuntust saad sa väga vabalt teha kubuntu või lubuntu aga vastupidi mõnikord ei saa. Seega minu soovitus valida tavaline Ubuntu.
Minu soovitused algajatele:
*linux ei ole nagu wiondows, ta ei taha seda kunagi olla ja ta ei taha kunagi ka selleks saada. Seega sinu teadmistel windowsi maailmast ei ole mingit olulist kasu linuxi maailmas, pigem on windowsi loogika häirivaks
*vali enamlevinud distro ubuntulised, debian, fedora
*tee selgeks algtõed (kui sa midagi ei oska ei tähenda see seda, et seda ei saa teha!!!!)
*tee eeltööd uuri mis linuxit milleks kasutatakse...
Edit
Algajad võiksid lugeda ka seda:
http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
07.03.2012 16:58:33
|
|
|
Soovitaks linuxiga tõsiselt tutvuda soovijale kõigepealt käsureahirmust üles saada. Tuleks mõista ja aru saada, et käsurida pole mingi algeline kiviaja maailm, mida peaks häbenema või igal sammul vältima vaid lihtsalt üks võimalustest(vahenditest), kuidas asjad tehtud saada. Mõnel juhul on käsurida oluliselt efektiivsem viis, kui hiirega nuppe taga ajada, mõnel juhul mitte, kuid igal juhul on sellest aimduse omamine linuxikasutajale kasulik. Seega, soovitaks väga mõnusat sissejuhatust käsurea maailma: http://linuxcommand.org/tlcl.php ei tohiks olla ka kõige paadunumale windooznikule üle jõu käiv materjal, pigem selline lihtne jutustavas stiilis sõbralik teejuht linuxi käsurea põhitõdedeni. Ma võin lubada, et see kirjatükk ei hammusta ja peale selle läbi lugemist, tundub kogu linuximaalim märksa lihtsam ja loogilisem
   |
2 :: |
5 :: |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
obundra
Kreisi kasutaja

|
07.03.2012 17:57:44
|
|
|
Kui siin juba algajatele mõeldud lugemismaterjalidele viitamiseks läks, siis tore emakeelne lugemismaterjal asub http://members.fortunecity.com/muhw1/ .Ei maksa lasta end häirida asjaolul, et see on üsna ammu kirjutatud ning keskendub peamiselt Slackwarele, põhitõed on seniajani samad.Sama autori uuemat materjali leiab http://kuutorvaja.eenet.ee
_________________ Hold the heathen hammer high! |
|
Kommentaarid: 27 loe/lisa |
   |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
brixxx
Lõuapoolik

|
12.04.2012 10:49:23
|
|
|
Mul ei ole käsureahirmu, pigem ma tahaks käsuridu rohkem selgeks saada, sellepärast pühendun jälle Linuxile, aga seekord keskendun Susele kuna mulle soovitati Linuxiga tutvumiseks Gentoo, Suse või Slackwaret.
Küsimus tekkis. Tuli idee, et ei teeks Suse virtuaalmasina, vaid paneks Windows Vista Home Premiumi kõrvale üles Linux Suse. Aga, kuidas seda on võimalik teha, hetkel on Suse iso fail arvutis?
Kindlasti hakkan neid soovitatud materjale lugema, hetkel alustan eesti keelsetest materjalidest.
Nüüd uuesti lugedes sain erinevatest Linuxitest rohkem aru, ma ajasin distrood ja op.süst segi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Vylx
HV kasutaja

|
12.04.2012 11:10:50
|
|
|
Dual boot on märksõnaks, mis sind aitama peaks googeldamisel, kui soovid ühe kettaga praktiseerida. Muidugi kõige lihtsam ja lollikindlam oleks kahe kõvakettaga lahendus ehk ühendad Win7 ketta järelt, kuniks Linuxis tegutsed/paigaldad.
|
|
Kommentaarid: 51 loe/lisa |
   |
49 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|