Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  ID-kaart saab 10-aastaseks (lisatud küsitlus "Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga"?) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga?
Ideaalne projekt! (On aidanud raha ja aega säästa)
39%
 39%  [ 94 ]
Möönan teatud halbu aspekte, aga üldmulje on positiivne
42%
 42%  [ 103 ]
Möönan teatud häid aspekte, aga üldmulje on negatiivne
12%
 12%  [ 29 ]
Täiesti saatanast asi!
2%
 2%  [ 5 ]
Ei kasuta ID-kaarti elektrooniliselt
4%
 4%  [ 10 ]
hääli kokku : 241

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
mario20031
Kreisi kasutaja
mario20031

sõnum 29.01.2012 05:11:35 vasta tsitaadiga

Manivald kirjutas:
No kui poes ikka 5-10 prossa alet saab, siis on väga abiks praegu vaesel ajal, eriti kui suuremad summad mängus on. Lihtlabane kokkuhoid. Mul on kodus sahtlis suur pakk, vastavalt vajadusele kraamin välja ja siis shoppama! thumbs_up.gif
ainuke kliendikaart mida ma näen mõtet kaasas kanda on partnerkaart.Ülejäänud kliendikaardid (kõik peale toidupoodide) toimivad tavaliselt nime alusel ka.Ütled kassas nime või kaardi numbri ja saad kõik aled mis soovid.Nii olen juba viimased aasta-kaks teinud.Id kaardi juures hindan kõige rohkem seda, et saab dokumente allkirjastada.
Kommentaarid: 15 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 13
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Rudolf112
Kreisi kasutaja
Rudolf112

sõnum 29.01.2012 10:31:55 vasta tsitaadiga

Tööga seotud asjaajamisi ilma digiallkirjavõimalusteta ei kujutaks tänapäeval enam igatahes ette. Ei jõuaks neid pabereid ära määrida. Ja noh, eks netipangas ole ka lihtsam käia kui mingite koodikalkulaatorite jms asjadega. Tugev 4 hetkel kogu projektile, oleks kliendikaardid ka ID-kaardis, oleks 5.
Kommentaarid: 57 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 55
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 29.01.2012 13:25:34 vasta tsitaadiga

Põhiline miks ma id-kaardi vastu olen on see et isiku tuvastamiseks pole tema füüsiline olemasolu vajalik, vajalik on kaart ja koodid, millel pole mingit vahet kes neid kasutab. Kui analoogmaailmas tuleb korraliku allkirja tarvis minna notari juurde kes võrdleb su nägu dokumendil olevaga ja oma käega antud allkirja dokumendi omaga siis oleks ju naljakas kui sama töö teeks ära see kui mingi noor töll ja läheb esitleb ennast notaris tädi Maalina ja selle tõestuseks esitab tüki plastikut ja mingid numbrid ja ongi JOKK thumbs_down.gif
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 29.01.2012 13:46:55 vasta tsitaadiga

Olen ID kaarti kasutanud aastast 2003 vist.
Tegin tollal selle kaardi vist seetõttu, et sai vist miskit transpordi soodukat. Muidu poleks seda ilmselt siiani. Passi aga pole see-eest.
EUst väljaspoole ei sõida ja seega mõttetu raamat minu jaoks. Tegu on lihtsalt reisidokumendiga muu maailma jaoks.

Kuidas tänasel päeval saab üldse ilma ID kaardita pangamakseid teha? Koodikaardiga on ju limiteeritud päevalimiit. Mõni arve jääks küll maksmata.
PIN kalkulaator, no andeks, aga seda monstrumit on ikka kaasas tülikas tassida. Samas tean inimesi, kes muudkui ostavad uusi, sest nende digiserti pole kunagi aktiveeritud ja mu meelest on selle uuendamine tasuline. Seega ostavad ja kasutavad need inimesed PIN kalkulaatoreid.

Mäletan ka ise, et lubati ainsat plastikkaarti rahakoti vahele, kui ID kaart välja tuli. Põhjus, miks aga kaupmehed asjaga kaasa ei tule, on just anonüümseks jäävas ID kaardis endas.
Kaupmehe reklaam peab ikka rahakoti vahel olema, muidu puudub kaupmehe jaoks kliendikaardi mõte, kuna siis oleks inimesel vist igal pool kliendi staatus ja saaks boonuseid igast neid pakkuvast ettevõttest.
See küsitlus, miks kaupmehed ei taha ID kaarti kliendikaardina kasutada, oli alles 2011a. ajaleheveergudelt loetav.
Mõned kaupmehed seda siiski kasutavad.

Seetõttu ei ennusta ka järgnevale kliendikaardi lahendusele suurt tulevikku.

http://forte.delfi.ee/news/startup/video-cardslash-kolib-kliendikaardid-telefoni.d?id=63824450

Edit.
Paar aastakest olen kasutanud 64bitist IE brauserit 64bitises windows masinas, seega minu jaoks ei ole 64 see number, mis ID kaarti kasutada ei lase.

WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 29.01.2012 14:09:51 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Samas tean inimesi, kes muudkui ostavad uusi, sest nende digiserti pole kunagi aktiveeritud ja mu meelest on selle uuendamine tasuline.

Täitsa tasuta lugu PPA kontorites thumbs_up.gif
http://www.politsei.ee/et/kontakt/teeninduspunktid/

Kui kaart korras siis tegelikult saab ka uuendada läbi vers.3 softi haldusvahendi või veebis täiesti iseseisvalt http://www.sk.ee/id-kontroll
Tundub infosulg lihtsalt.
Kommentaarid: 374 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 300
tagasi üles
Jack
HV kasutaja

sõnum 29.01.2012 15:09:43 vasta tsitaadiga

Kasutusel vist 2003 aastast. Ja elu on igatahes lihtsam. Tarkvaraga on probleeme olnud aga praegu uuema versiooniga kõik korras.
Pangatoimingud, Apollo raamatupood, TTÜ raamatukogu, Euroopas liikudes ID eest.
Ilma selleta oleks elu hoopis tumedam. Seletasin seda asja ka mõnele inglasele aga enne nad aru ei saanud kui reaalelus ette näitasin Inglismaal olles SWED internetipangas käies ja ülekannet tehes. Nad olid selle üle imestunud ja tundus et natuke kadedad....
5- hindeks thumbs_up.gif
Kommentaarid: 11 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
Taavi©
Piiratud kasutaja
Taavi©

sõnum 29.01.2012 16:54:27 vasta tsitaadiga

Mul ID kaart on täiesti asendamatu asi juba, netipangad, CC plaza (üks koht vähemalt kus staatus/kliendi andmed on ID peal, mina kasutan väga tihti) isikut tõendav dokument/"juhiluba" E-rik (kõik ettevõtetega seonduv ja erinevate taotluste aruannete esitamine) jpm, kõik see ID kaardiga.
Mehed olge mõistlikud, meil on ID asjaga väga vedanud, kui teaksite mis jama välismaal on asju ajada siis oleksite kuss, enamus maades, et esitada kõige tavalisem taotlus läheb aega esitamise-vastuse saamiseks 2-4 nädalat, siin digitaalselt esitades 0-3 päeva.

ozooner
HV veteran
ozooner

sõnum 29.01.2012 17:02:12 vasta tsitaadiga

elukaz kirjutas:
Põhiline miks ma id-kaardi vastu olen on see et isiku tuvastamiseks pole tema füüsiline olemasolu vajalik, vajalik on kaart ja koodid, millel pole mingit vahet kes neid kasutab. Kui analoogmaailmas tuleb korraliku allkirja tarvis minna notari juurde kes võrdleb su nägu dokumendil olevaga ja oma käega antud allkirja dokumendi omaga siis oleks ju naljakas kui sama töö teeks ära see kui mingi noor töll ja läheb esitleb ennast notaris tädi Maalina ja selle tõestuseks esitab tüki plastikut ja mingid numbrid ja ongi JOKK thumbs_down.gif

Seda ei saa ju nii võtta. Kui kellelgi oleks väga vaja ennast "minuna" esitleda, siis peab ta ID kaardi PIN koodi mult ikka välja pressima.
Ilma kaardita sunnitase mind notari juurde minema (võttes lähedane pantvangi).
Kuritegu on põhimõtteliselt sama ju.
Lisaks suvaline digiallkirjastatud dokument tekitab minus suurema enesekindluse, kui allkiri paberi nurgas, sedaenam kui tegu on inimesega, kelle allkirja ma ehk pole kunagi varem näinud.
Kommentaarid: 158 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 137
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 29.01.2012 17:42:43 vasta tsitaadiga

WäntWõll kirjutas:
tsitaat:
Samas tean inimesi, kes muudkui ostavad uusi, sest nende digiserti pole kunagi aktiveeritud ja mu meelest on selle uuendamine tasuline.

Täitsa tasuta lugu PPA kontorites thumbs_up.gif
http://www.politsei.ee/et/kontakt/teeninduspunktid/

Kui kaart korras siis tegelikult saab ka uuendada läbi vers.3 softi haldusvahendi või veebis täiesti iseseisvalt http://www.sk.ee/id-kontroll
Tundub infosulg lihtsalt.

Ise olen serte ikka üle ID-kaardi utiliidi uuendanud. Lihtne mu jaoks.
Kuidas nende kadunud PIN koodidega on, Ei leidnud infot, palju PPA nende taastamise eest küsib.

Millega on tegu? Digi-ID. Peaks nagu olema digiallkirjastamiseks ja isiku tuvastamiseks. Kunas see kehtivuse kaotab( kui on seotud ID-kaardiga) ja miks peab seda eraldi taotlema?
Hind on tal ju korralik. http://www.politsei.ee/et/teenused/isikut-toendavad-dokumendid/digi-id/oluline-info-digitaalse-isikutunnistuse-taotlejale.dot#riigiloiv ID-kaart teeb ju sama asja?

suur13
HV veteran
suur13

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 29.01.2012 20:09:47 vasta tsitaadiga

Endal 64-bit Debian, 64-bit Firefox ja 64-bit Java 6.27 ning ID-tarkvara 3.5.5474 -> töötab thumbs_up.gif
Kommentaarid: 189 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 176
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 29.01.2012 20:21:56 vasta tsitaadiga

id-kaart igapäevaselt kasutusel. Enamalt küll identimiseks, erinevad pangatoimingud ning mingi aeg tagasi ka windowsi sissepääs.
Jah, erinevate tarkvaradega on olnud probleeme ja vahepal lausa lolliks vihastatud, kui kõige olulisemal momendil asi põske surus.. aga üldmulje on hea.
Mis puutub kõikvõimalikke kliendikaarte jms, siis pigem nuuman rahakotti odava plastikuga, kui vahetan paari aasta kaupa suhteliselt kallist kaarti.

Ahjaa.. kui id.kaart mängiks ka pangakaarti, siis julgen üpris kindlalt karta, et kolmandates maades keeldutakse seda erinevatel väljamõeldud põhjustel aksepteerimast (praegu kogemus olemas, kus viiest kaardist- 3 krediitkaarti ja 2 deebet- ei kõlbanud saarekuninganna puukeelsetele alamatele ükski)
Kommentaarid: 243 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 3 :: 205
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 29.01.2012 21:10:30 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Millega on tegu? Digi-ID. Peaks nagu olema digiallkirjastamiseks ja isiku tuvastamiseks.

täpselt nii: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=470357
Aga ainult elektrooniliseks tuvastamiseks, pilti sellel peal ei ole.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 29.01.2012 22:34:58 vasta tsitaadiga

Selline lahendus oli mul siiani kahe silma vahele jäänud.
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 30.01.2012 00:44:46 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Ise olen serte ikka üle ID-kaardi utiliidi uuendanud. Lihtne mu jaoks.
Kuidas nende kadunud PIN koodidega on, Ei leidnud infot, palju PPA nende taastamise eest küsib.

utiliit on vana tarkvara, uus ver3 emakeels haldusvahend, inglise k. muidugi utility icon_lol.gif
ümbrik on tasuta PPA-s

digi ongi ID aseaine, kõlbab kenasti e toimingute tarbeks, kuid ei ole füüsiline isikutuvastuse dok thumbs_up.gif
tagasi üles
nexus
HV veteran
nexus

sõnum 30.01.2012 01:12:26 vasta tsitaadiga

Kaart oli vajalik 99% ainult internetipanga jaoks. Mõned üksikud korrad, ei mäletagi miks, oli tarvis see kaasa võtta. Ühel hetkel kõnges see lugejas ära, lambist. Läksin uljalt KMA-sse, teades et pole iial seda mittesihipäraselt tarvitanud. Kaasas olles oli ainult "tengelpunga" vahel, ei olnud autoakent kraapinud ega muid ulakusi sellega teinud. KMA-tädi uuris-kratsis seda ning väitis, et ma olevat selle ise ära rikkunud. Kaart olla täis igatsugu murdekohti ja kraapimisjälgi.
Mulle see ei meeldinud, nõudsin ekspertiisi. Vastus oli teadagi milline, ma ise olevat kaardi kallal vägivalda tarvitanud, ilmselged murdejäljed, uue saamiseks "köhi pappi".
Olen juba kolmandat kuud illegaal. Mina seda ära ei rikkunud, mingu nad kõik oma "ekspertidega" kukele!
Kommentaarid: 240 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 198
tagasi üles
Starfield
HV kasutaja
Starfield

sõnum 30.01.2012 10:22:44 vasta tsitaadiga

Leidsin ühe huvitava CD plaadi..
Spoiler Spoiler Spoiler

Ei tea kas ID süsteemid jagasidki ise niimoodi toorikute peal asja või on see kunagise kohaliku itimehe käsitöö? icon_smile.gif
Kommentaarid: 22 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 22
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 30.01.2012 10:28:49 vasta tsitaadiga

WäntWõll kirjutas:
utiliit on vana tarkvara, uus ver3 emakeels haldusvahend, inglise k. muidugi utility icon_lol.gif
ümbrik on tasuta PPA-s

Mida ÕSi andmeil sõna utiliil tähendab, seda vist ikka teatakse.

Küll on arvutimaailmas sõna utiliit meite mail ikka kasutusel. Pole vaja vist pikalt kohvipaksu uurida, et tuvastada, millisest keelest ta eesti kõnekeelde üle tuli.
Näiteks: http://abit.ee/et/utiliidid/blog/lehekulg-5

ja http://landfield.pri.ee/Windows_7/ID_kaart.html
jne.
tsitaat:
* Sulge kõik oma brauseriaknad, võta ID-kaardi lugejast oma ID-kaart välja ja käivita ID-Kaardi utiliit (Klõpsa nupule Start -> All Programs -> ID-kaart -> ID-Kaardi utiliit) - kliki pisipiltidele, et neid suurendada:

WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 30.01.2012 11:49:40 vasta tsitaadiga

jägaja, Saan aru, kuid vahe on vahel, vana ID-tarkvara kasutas ka eesti keeles Utiliiti aga uuel softil on selgelt emakeeles haldusvahend.
Räägime ikka asjast korrektselt, mina neid tõlkeid välja pole mõelnud aga nii on uus ja vana soft kergelt eristatavad.
http://i40.tinypic.com/4ghnv4.png vs. http://kliendikaardid.ee/id/images/stories/idtarkvara-pilt-300.png

thumbs_up.gif
tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 30.01.2012 13:31:35 vasta tsitaadiga

Olen suht neutraalne ID kaardi suhtes. Ei - see pole parim asi pärast viilutatud leiba aga pole ka täiesti mõttetu plastik.
Seda võin küll öelda, et viimase aasta jooksul on tarkvara tunduvalt paremaks läinud (kuigi pole veel nii veavaba, et dumbjuuserid hätta ei jääks). Varem oli just kesine tarkvara minu suurim etteheide ID kaardi kui sellise aadressil. Füüsilise dokumendina olen ma sellega väga rahul. Passist ei taha midagi kuulda thumbs_down.gif . Nii, et füüsilise poole pealt annaks tubli 5
Elektroonilise poole pealt 4- , kuna probleeme ikka veel esineb.

Samas on ka elektrooniliselt mitu head asja tehtud viimase aasta jooksul. Näiteks töölepingu muutmised. Ei pidanud ise kontorisse minema. Isegi töölepingu sõlmimine käis virtuaalselt thumbs_up.gif
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 82
tagasi üles
beenz
HV vaatleja

sõnum 30.01.2012 16:08:50 vasta tsitaadiga

Ise olen 28 aastane ja sain alles selle kuu alguses esimese id kaardi.. icon_biggrin.gif Aga nüüd kasutan seda suht sagedasti ja loodame, et asi areneb veel edasi ...
yxtom
HV kasutaja
yxtom

sõnum 30.01.2012 16:16:02 vasta tsitaadiga

oh... eks pisike iduke on kasvanud ikka suuremaks, priskemaks ja vbla hakkab kunagi karv kah läikima icon_smile.gif eks arenguruumi jätkub AGA
isiklikult on ID ikka sitaks aega ja rehvimustrit kokku hoidnud. Seda on raske hinnata aga kuna aeg on asi mida juurde ei osta siis... väga abix olnud.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
LKits
HV Guru
LKits

sõnum 30.01.2012 16:18:51 vasta tsitaadiga

Mulle isiklikult meeldib, et mõndades kohtades on ID-kaart (isikukood) kliendikaardiks.
Kõik turvaelemendid on juba ID-kaardil olemas, mille eest vastutab klient (kaardi omanik). Teeb ettevõtja jaoks elu ikka palju lihtsamaks. Kaardil polegi vaja mingit informatsiooni talletada - kõik on andmebaasis "isikukoodi" all.

Lisaks panka sisse logimine - ülimalt lihtne ja mugav.
Mobiil-ID'd ma hetkel ei kasuta, sest WM6 peal ei töötanud korralikult. Kuna nüüd Android, siis võiks jälle proovida. Siiski, isiklikult tundub olevat üpris suur turvarisk.

Marie
HV Guru
Marie

sõnum 30.01.2012 17:08:30 vasta tsitaadiga

yxtom kirjutas:
......
isiklikult on ID ikka sitaks aega ja rehvimustrit kokku hoidnud. Seda on raske hinnata aga kuna aeg on asi mida juurde ei osta siis... väga abix olnud.

Millist elektroonilist tehingut saab ainult ID kaardi abil teostada, kõigile on alternatiiv, endal pole kunagi ID kaardi ühegi elektroonilise asjaajamise juures vaja läinud.
Ei saa ka kuidagi väita, et ID kaart oleks kuidagi aega kokku hoidnud, on see mul olemas või mitte.

SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 30.01.2012 17:10:00 vasta tsitaadiga

Ise alustasin ka kasutamist sellel nö sunniviisiliselt. Sai tehtud aastal 2004, kui tänu sellele oli Tallinnas ühistransport poole odavam jms. Esimesed 5 aastat põmt muuks ei kasutanudki kui ainult reisidokumendiks.

Viimase 2,5 aasta jooksul olen aga juba rohkem kasutanud. Praegu on pilt selline (viimase 2,5 aasta tulemus siis):

Sertifikaadid aeguvad järgmine aasta, kaart ise ülejärgmine aasta icon_razz1.gif
Kommentaarid: 84 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 30.01.2012 17:14:36 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Millist elektroonilist tehingut saab ainult ID kaardi abil teostada, kõigile on alternatiiv

digitaalne allkirjastamine icon_wink.gif
Õigemini ka mobiil-ID-ga saab digiallkirjastada, aga selleks on vajalik siiski ID-kaardi eelnev olemasolu.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  ID-kaart saab 10-aastaseks (lisatud küsitlus "Kuidas hindad ID-kaarti koos 10-aastase ajalooga"?) mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.