|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
386
Kreisi kasutaja

|
24.11.2010 13:35:48
|
|
|
Ei saanud aru, miks on sularahata tehingud head. Ei leidnud mingit argumeti. Mitte ühtegi.
Hea on sularahta tehingud pangale, maksuametile, täituritele ja mingitele firmadele jne. Sorri. Mul on savi mida pangad ja riik tahab. Ma tahan et minul(eraisikuna) oleks mugav. Ning juba sajandeid on inimesed kasutanud sularaha/münte. Nüüd järsku enam ei saa hakkama?! Ning alternatiivsete võimalust hoidmine ei ole mitte saatanast vaid hea valik. Tahan maksan kaardiga, tahan maksan sularahas.
Ning ahnus on see mis ei lase antud süsteemil nagunii toimida. Igaüks võtab oma osa. Algusaegadel oli internetis ülekanded tasuta. Siis keevitati tasud juurde. Miski ei keela pankatel ülekande tasusi tõsta. Või siis mobiili ID. Või ID kaart(varjatud kulud - sa pead kaardi saamise eest maksma. Sa pead ostma ID kaardi lugeja). Kui kuskilt jääb raha puudu siis tõstetakse maksusi. Ning sellise süsteemi juures oled sa täiesti kaitseta.
_________________ Minu klaviatuur vihkab mind... |
|
| Kommentaarid: 15 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
2 :: |
0 :: |
8 |
|
| tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
24.11.2010 13:38:01
|
|
|
noh, idee iseenesest on nagu ta on oma plusside ja miinustega. Muidugi selleks, et see teoks saaks, peaksid pangad loobuma oma ülekannete jms hooldustasudest, aga kahtlen kas nad on nõus miljarditest loobuma (jah, selle pealt teenivad nad aastas MILJARDEID). Kodumaal neil sellised asjad puuduvad, aga paariariikides võib ju röövida palju süda ihkab.
On ju ülekandetasud, kaardi "hooldustasud," praegu veel ka välisriikidest raha vastuvõtmise tasud (90EEK per ülekanne!!!), kuid see viimane õnneks kaob ära uuest aastast tänu EU nõudele. Kaardimakse kuludest vist ei tasu rääkimagi hakata. Lisaks terminali rendile, mis aastas on ca 5000 eeq on ju ka maksete pealt tasud 2,5-2,95% per makse (paljureklaamitud american expressil vist rohkemgi). Ehk siis inimene tuleb maksab krediitkaardiga 10 000 eeq näiteks, aga firma kontole tuleb sellest 9705.- ainult ja panga puhaskasumisse läheb kohe 295.- Kunagi sai kasutatud webpos-i, aga siis otsustas pank selle ära lõpetada ning 4x kallimat kaardimakse terminali polnud mõtet võtta, eriti arvestades asjaolu, et tegu on turusegmendiga kus katted on enamasti 5-10%. Ehk siis pole mõtet 30-50% oma kattest teatud juhtudel pangale puhaskasumisse kinkida. Maksta saab alati kohapeal internetipangas ülekandega vajadusel ja pole siiani probleeme olnud. Muidugi muudes valdkondades kus katted on 30-300% ei ole väga probleem maksta see ~3% kaardimakse tasu, aga siiski ka see on kulu. OK suurtel kaubanduskeskustel on need kaarditasude % natuke väiksemad, kuid siiski päris kopsakad.
Eeskuju peaks kõigepealt tulema pankade poolelt, kus kaotatakse ära igasugused "hooldus-" ja "haldus"tasud nii nagu tsiviliseeritud riikides on (pole tasusid automaatide ristkasutamise pealt, pole internetipanga ülekandetasusid jne), siis saaks asja edasi vaadata, praegusel juhul oleks aga see pankade kasumi suurendamine jälle miljardite võrra. Kui tahetakse totaalset kontrolli ja inimeste jälgimist teha, siis nad peavad ise ka selleks midagi tegema. Täitsa 100% kadumist muidugi lubada ei saagi (eriti maapiirkondades) ja ka muude hädaolukordade tõttu nagu näiteks elioni katkestus kus inimesed kaardiga maksta ei saanud ja osad automaadid ka raha välja ei andnud. Kuid vähendamise mõttes oleks asjal jumet küll, kuid enne seda peavad nad looma eeldused ja süsteemid asja toimimiseks.
|
|
| Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Anton
HV veteran

|
24.11.2010 13:51:16
|
|
|
Sularahata ühiskonnal on vaid positiivne majanduslik mõõde. Samas on palju muud negatiivset nagu kas või "tahanteada" kirjutab või kõige olulisem - kui ma ikka tahan elada nii, et must ühtegi/minimaalselt jälge ei jää (ja mul peaks selleks õigus olema), siis ühe olulise asjana kasutan ma ainult sularaha! Sellise õiguse äravõtmine=selle piirkonna inimeste kiibistamisega.
Kuid kui seda teemat tahta edasi arendada, siis eelnevalt tuleb lahendada teine vähemalt "sama revolutsiooniline" teema, milleks on üksikisiku tulumaksu kaotamine! Üksikisiku tulumaksu kaotamine oleks ka iseseisvalt 10x Tiigrihüpe. Elu, mis algaks peale seda oleks hoopis lihtsam ja imelisem, kuna peale seda kaoks üksikisikul üldse ära avjadus suhelda otseselt maksuametiga ja maksuametit võiks vähemalt 2x vähendada. Lisaks tekiks veel hulgaliselt muid kasusi aga see oleks juba pikem jutt. Nii palju veel, et riigieelave (ka kohaliku) seisukohalt ei oleks see mingi probleem ja mingil juhul ei tähenda see seda, et tuleks kaotada ettevõtte investeeringutevabastus.
|
|
| Kommentaarid: 87 loe/lisa |
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tbit
HV Guru
|
24.11.2010 14:31:31
|
|
|
sellised professorid siis meil ongi ve
_________________ DVD is da 4483MB :-/)
|OSTAN|-> T43 pikk jahutus |
|
| Kommentaarid: 265 loe/lisa |
   |
3 :: |
230 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.11.2010 14:37:54
|
|
|
| 386 kirjutas: |
| Ma tahan et minul(eraisikuna) oleks mugav. |
Mina samuti, seetõttu olen loobunud sularaha kasutamisest viimase umbes 5a jooksul. 99% juhtudel asi töötab perfektselt kuid paraku see viimane protsent on piisav, miks ei ole lähitulevikus võimalik täielikult paberist loobuda.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
| Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
1 :: |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
korsten
HV veteran
|
24.11.2010 14:44:38
|
|
|
| tsitaat: |
Ning juba sajandeid on inimesed kasutanud sularaha/münte. Nüüd järsku enam ei saa hakkama?!
|
See on tõesti argument. Mõni sõidab siiani hobuvankriga selle asemel, et kasutada ühistransporti/autot. Sajandeid on ju hakkama saadud, kuidas nüüd ei saa. Veel vanem versioon (miljoneid aastaid on hakkama saadud juba) on tallatakso. Võtad pikema sammu, kulub saabast (ka selleta on sajandeid hakkama saadud tegelikult, miks nüüd siis ei saa) ka vähem.
_________________ Ma ei kuuluta jumalikku tõde vaid avaldan oma isiklikku subjektiivset arvamust.
God Hates Us All |
|
| Kommentaarid: 62 loe/lisa |
   |
58 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Hazar
Kreisi kasutaja

|
24.11.2010 14:50:59
|
|
|
| keskmise kodaniku jaoks kõlab rohkem nagu taandareng, suurem osa arveldusest elektroonilisel meetodil ning väiksemad teenustasud on tore küll, kuid kuidas sa näiteks kaardiga kuskil külas turule lähed? vahetevahel on lihtsalt mugavam teha tehinguid sulas
|
|
| Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
28 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
24.11.2010 14:52:06
|
|
|
| Sellist asja ei saa tiigrihüppe korras teha. Aga see juhtub iseenesest nagunii. Lihtsalt võtab veits aega.
|
|
| Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
24.11.2010 15:15:42
|
|
|
Mul üks sõber ei kasuta üldse kaardimakseid. Peale palgapäeva võtab enamuse pappi automaadist sulas välja, arvele jääb ainult otsekorraldusete jaoks vajalik raha. Ütleb, et kaardiga maksjate tegevust on liiga lihtne jälgida.
_________________ Küsige mida tahate, me vastame mida tahame. |
|
| Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
36 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
24.11.2010 15:16:45
|
|
|
| ihvike kirjutas: |
| Sellist asja ei saa tiigrihüppe korras teha. Aga see juhtub iseenesest nagunii. Lihtsalt võtab veits aega. |
Jah. Progressiga võitlemine ei vii kuhugi :). Võinoh - eks võib tõesti ka tänapäeval kaarikuga sõita, samamoodi turul naturaalmajandust harrastada ning savionnis elada.
|
|
| Kommentaarid: 184 loe/lisa |
   |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
24.11.2010 15:33:32
|
|
|
| AJ kirjutas: |
| Mul üks sõber ei kasuta üldse kaardimakseid. Peale palgapäeva võtab enamuse pappi automaadist sulas välja, arvele jääb ainult otsekorraldusete jaoks vajalik raha. Ütleb, et kaardiga maksjate tegevust on liiga lihtne jälgida. |
Ma olen ka tihti sellist juttu kuulnud. Aga esiteks, keda see huvitama peaks? Teiseks on selline jälitustegevus keelatud - kui just seadusi ei riku.
Märksa usutavam motiiv on lihtsalt oma väljaminekute varjamine, kas siis naise või kelle iganes eest.
Kui kellelgi oleks vaja tõesti teada, mida sa oma rahaga või üldse eluga teed, pandaks sulle nagunii saba järgi. Või küsitaks "viisakalt".
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
24.11.2010 15:52:57
|
|
|
Uskuda võib, et ennem saabub kommunism, kus pole üleüldse mingisugust raha ei elektroonilist ega sulas.
Aga senini, kuni on olemas pangad & kaardid ja elektrooniline raharinglus, peab kogu aeg teatud summa sularahas käepärast olema. Kasvõi selleks, et kui poodi lähen, siis kaardimaksevärk ei toimu. Või kui lähen poodi ja seal valitseb "kuri kiri", et meil kaardiga maksta ei saa ja et panga-rahaautomaat asub nurga taga.
Minul küll maksab nii aeg kui ka maksab see, et ma ei pea mingite ülekande-rahajamade pärast oma närve kulutama. Milleks - sularaha rahakotti, kõik hetkega koheselt tehtud ja ei mingit põdemist - küll sellepärast, et ei tea millal mulle mingi raha laekub või siis selle pärast, et ei tea millal minu poolt ülekantud summa kuhugile pärale jõuab jms...
|
|
| Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.11.2010 15:59:06
|
|
|
| tahanteada kirjutas: |
| Minul küll maksab nii aeg kui ka maksab see, et ma ei pea mingite ülekande-rahajamade pärast oma närve kulutama |
Valdavalt võtab kaardiga maksmine vähem aega, kui sulas. Muidugi see eeldab et süsteem pole katki läinud
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
teitur
HV kasutaja

|
24.11.2010 16:14:07
Re: Raul Eamets: Eesti võiks loobuda sularahast |
|
|
| Mis möllad, kirjutas: |
Mida annab sularahast loobumine?
“Kui rohkem raha on pangas, siis see raha liigub kiiremini, seda kiiremini tõuseb kõigi jõukus,” põhjendas Eamets.
|
Tõesti, raha liigubki kiiremini panga taskusse aga mis moodi mina sellest jõukamaks saan kui kõik oma raha panka viivad?
Mugavus maksab ja igasugune ülekandetegevus nõuab täna suuremat pingutust kui sularaha võtmine rahakotist. PUNKT!
|
|
| Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
37 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.11.2010 16:18:23
|
|
| teitur kirjutas: |
| Mugavus maksab ja igasugune ülekandetegevus nõuab täna suuremat pingutust kui sularaha võtmine rahakotist. PUNKT! |
Sõltub konkreetsest olukorrast. Mingil tänavanurgal hõlma alt juppide ostmisel jah on sularaha lihtsam kuid igal pool mujal kus on kaardimakse võimalik ning töötab on suht raske sulas kiiremini majandada.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
teitur
HV kasutaja

|
24.11.2010 16:33:23
|
|
| Ho Ho kirjutas: |
| teitur kirjutas: |
| Mugavus maksab ja igasugune ülekandetegevus nõuab täna suuremat pingutust kui sularaha võtmine rahakotist. PUNKT! |
Sõltub konkreetsest olukorrast. Mingil tänavanurgal hõlma alt juppide ostmisel jah on sularaha lihtsam kuid igal pool mujal kus on kaardimakse võimalik ning töötab on suht raske sulas kiiremini majandada. |
Aga selles ongi asi, kui ma tahan sõbrale 50 anda siis mul ei ole kaardimakseaparaati taskust võtta, vaid pean mingi tüütu pangaülekande tegema. Kaardimakse on hea ja mugav aga seda ei ole kahjuks igalpool.
|
|
| Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
37 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
24.11.2010 16:36:42
|
|
|
| Tegelt see Eamets midagi väga sisuliselt valet ei kirjuta - selged järeldused, et rohkem läbipaistvust, kiirem jne. Aga nagu ma kirjutasin, sellist asja ei saa kampaania korras teha, kui veel ikkagi märkimisväärne osa käibest on sulas ja side katkemisel raha ei liigu. Kunagi kui maksevõimalus jõuab sinnamaani, et iga inimese pangakaart (või misiganes kujul see vidin siis tulevikus on) suudab elektroonilist raha nii välja anda kui vastu võtta, siis toimub see üleminek automaatselt.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
24.11.2010 16:44:03
|
|
|
ihvike: No ma tahan näha seda ühiskonda, kus iga 100-200 meetri taga asuvad kaardimakseterminalid. Ja kus kõik - nii saatmine kui vastuvõtmine toimub täpselt samal hetkel. Ning et mitte üks kaardimasin ei teata - "seda kaarti ma ei loe / seda kaarti ma ei aksepteeri" Või veel hullem teade .et Teil pole kaardi peal raha.
Lisaks veel see, et kõik see panga-kaardivärgendus toimub tasuta.
Nägin alles teisipäeval poes täiesti igapäevast / tavapärast pilti, kus inimene üritas kaardiga maksta aga ei tuhkagi - ja inimene pidi norus näoga poest lahkuma ja ei mingit kaupa...
|
|
   |
211 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
24.11.2010 17:08:22
|
|
|
| ihvike kirjutas: |
| AJ kirjutas: |
| Mul üks sõber ei kasuta üldse kaardimakseid. Peale palgapäeva võtab enamuse pappi automaadist sulas välja, arvele jääb ainult otsekorraldusete jaoks vajalik raha. Ütleb, et kaardiga maksjate tegevust on liiga lihtne jälgida. |
Ma olen ka tihti sellist juttu kuulnud. Aga esiteks, keda see huvitama peaks? Teiseks on selline jälitustegevus keelatud - kui just seadusi ei riku.
|
Panka huvitab see väga ja nad teavad hästi kuidas sul raha arvel liigub , tüüdates sind alatasa oma hoiustamise teemadega.
Sama on pangast raha laenamisega, analüüsitakse kogu su poodlemine läbi.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.11.2010 17:15:53
|
|
|
Analüüsitakse üldjuhul ikka selle pärast, et näha kas sa üldse oled suuteline laenu tagasi maksma. Igaüks oskab heleroosadest unistustest heietada kuid kui ikka on näha, et inimene ei suuda rahaga käituda siis ei ole mõtet laenu anda.
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
24.11.2010 17:30:52
|
|
|
No siis aitab SMS ja raha tuleb
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tbit
HV Guru
|
24.11.2010 17:37:33
|
|
|
aga olgem tegelt ka ikka reaalsuse piirides, kas meil on nii arenenud ühiskond ja infrastruktuur kus võib ühe pea, et põhilisema maksevahendi ära kaotada
see tiigrihüppe teema selles on nagu "teeme ära" kordaläinud ebaõnnestumine. suure hurraaga võib kõike alustada . . .
_________________ DVD is da 4483MB :-/)
|OSTAN|-> T43 pikk jahutus |
|
| Kommentaarid: 265 loe/lisa |
   |
3 :: |
230 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Denke
HV kasutaja

|
24.11.2010 17:52:42
|
|
|
| korsten kirjutas: |
| Denke kirjutas: |
| Ma ei saa aru miks Eesti Pank ei võiks viruaalraha süsteemi korraldada? |
Miks peaks? |
Ikka kokkuhoiu pärast, sularaha käibelhoidmine nõuab ka kulutusi mis peaks olema siiamaani EP ülesanne?!
_________________ a.k.a Ummikummi |
|
| Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
24.11.2010 18:14:20
|
|
|
Denke: Ja kas arvad, et virtuaalse rahasüsteemide loomine, käigus hoidmine, hooldamine, arendamine ei maksa mitte kopikatki või. Maksab nii, et vähe pole ning mida kontode ja kaartide omanikud oma kuu- ja aastatasudega kinni plekivad.
|
|
   |
211 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.11.2010 18:17:58
|
|
|
Ega sularahaga majandamine samuti odav lõbu pole. Ei tea kui kaua saab üht makseterminali ülal pidada selle raha eest, mis kulub rahaautomaadi ühekordse "täitmise" peale
|
   |
86 |
|
| tagasi üles |
|
 |