Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Kõvad kettad »  Seagate pssekukkunud 7200.11 saaga jätkub? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 26.06.2010 19:11:22 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
tasub SMART i sees hoida ja kui resal kisama hakkab, siis veakoodi tootja utikaga uurida. seagate RMA töötab lõppkasutajale ka kenasti , seega ei tohiks probleeme olla. "elionist" vms kongist kettaid ostes tasub uurida, kas sulle "kogemata" OEM ketast ei müüda. ordist olen veel sellel aastal paaril korral OEM i saanud.

Muideks kui smart sees on, siis vista ja win 7 hakkavad kohe kisama ka, kui midagi pahasti on. Tuleb kohe aknake ette, et backupi oma andmed sellelt kettalt ruttu ära, see hakkab omadega õhtule minema icon_wink.gif Olen näinud isegi sellist aknakest icon_biggrin.gif XP vist seda ei osanud. Mul veel praegu kisanud midagi pole ja restartimist ja ketaste välja kiskumist ka niipea oodata ei ole. Tahaks 3TB ketta saada enne kui hakkan nende reallocated asjaga tegelema, kuigi paremuse poole ta enam ei lähe, the only way to go is worse.

/EDIT

mnjahh...

vot kui sellise teate saate, siis peate hakkama muret tundma ja ketta välja vahetama:

Mina just sain icon_sad.gif
Kommentaarid: 84 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Ryhkija
HV vaatleja

sõnum 23.07.2010 18:01:24 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
tasub SMART i sees hoida ja kui resal kisama hakkab, siis veakoodi tootja utikaga uurida. seagate RMA töötab lõppkasutajale ka kenasti , seega ei tohiks probleeme olla. "elionist" vms kongist kettaid ostes tasub uurida, kas sulle "kogemata" OEM ketast ei müüda. ordist olen veel sellel aastal paaril korral OEM i saanud.

Aga kuis aru saada, millise Seagate kettaseeriaga on tegemist, kui Ordi isegi garantiidokumentidele ei kirjuta rohkemat kui 500 GB Seagate SATAII 7200 32MB ja seerianumbri? Või annab viimase järgi tuletada kettaseeria? Üks sihuke 500 GB andmeketas läks Ordi garantiis just vahetusse, kuna masin teda ootamatult enam lihtsalt ei tundnud, aga andmed on vaja kuidagi kätte saada icon_sad.gif Oskab keegi head nõu anda?
Ja kuidas teada samas masinas oleva teise Seagate ketta seisundit?

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 24.07.2010 13:27:13 vasta tsitaadiga

SMART andmeid näitab näiteks Everest. Ketta seisundi stiilis "ketas on korras" või "ketas kuulub vahetamisele" annab kettatootja utiliit. Seagate puhul Seatools, mille leiad nende kodukalt. Utiliit võib mõnel juhul ketta seisundisse suhtuda kordades "kriitilisemelt" kui SMART ja SMART arvates veel kasutuskõlbliku ketta väljavahetamist soovitada.
Ühesõnaga, kui SMART juba midagi häirivat näitab, tasub vaadata ka seda, mida utiliit asjast arvab ja kui utiliit soovitab ketta välja vahetada, siis tuleks seda ka teha.

Ketta seeria on ketta peal kirjas
Spoiler Spoiler Spoiler

Samuti saab selle teada, kui googeldad Everesti poolt ATA parameetrites antud model ID numbrit (see number on ka ketta sildi peal kirjas)

Garantiidokumendiks oleval arvel nii detailseid andmeid ei pruugi olla.

tagasi üles
Ryhkija
HV vaatleja

sõnum 27.07.2010 14:14:55 vasta tsitaadiga

Tuligi välja, et ikka seesama 7200.11 seeria. Vähemast teise ketta kohta Everesti SMART ühtegi hoiatust ei andnud, aga muud ma sealt numbritest asjalikku välja lugeda ei oska. Aga seatools tahtis kohe ketta firmwaret uuendama hakata, enne kui kettast üldse midagi arvata. Esialgu loobusin, kuna sellega kaasnes hoiatus tõsta kõik oluline sellelt kettalt uuendustööde ajaks mujale.

Aga kas keegi suudab aidata mittetöötavalt 500 GB kettalt andmed päästa? Kui jah, siis mis selline tegevus maksma läheb (ma mõtlen esialgu ainult suurusjärkude piires, mitte täpse summana)?

SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 27.07.2010 14:17:14 vasta tsitaadiga

Ryhkija kirjutas:
Tuligi välja, et ikka seesama 7200.11 seeria. Vähemast teise ketta kohta Everesti SMART ühtegi hoiatust ei andnud, aga muud ma sealt numbritest asjalikku välja lugeda ei oska. Aga seatools tahtis kohe ketta firmwaret uuendama hakata, enne kui kettast üldse midagi arvata. Esialgu loobusin, kuna sellega kaasnes hoiatus tõsta kõik oluline sellelt kettalt uuendustööde ajaks mujale.

Aga kas keegi suudab aidata mittetöötavalt 500 GB kettalt andmed päästa? Kui jah, siis mis selline tegevus maksma läheb (ma mõtlen esialgu ainult suurusjärkude piires, mitte täpse summana)?

saada kirjake kasutajale toivos, tema on parim kes sellega tegeleb.
tagasi üles
ibndaud
HV kasutaja

sõnum 27.07.2010 14:27:29 vasta tsitaadiga

sai kah millalgi 7200.12 ketas ostetud. kuna vana ketas jupsis, siis lasin ajutiselt kogu koduse kola teises masinas tutika seagate peale, et vana testida ja üle formattida. vana ketta puhul selgus, et probleem hoopis masina kontrolleris, aga kui hakkasin seagate 7200.12 pealt kraami tagasi laskma, tuli piix piix icon_evil.gif
seega ca 10h töötanud ketas tuksis kogu mu dataga.

hllmn
HV vaatleja
hllmn

sõnum 04.08.2010 14:28:19 vasta tsitaadiga

Mul on ka 2x500gb 7200.11 ketad ja üks lõpetas just täna oma tegevused. Eile panin veel töötava arvuti ilusasti kinni ja täna hommikul enam ühte kõvaketast bios ära ei tundnud.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 14
tagasi üles
Sahib
HV veteran

sõnum 10.03.2011 00:35:44 vasta tsitaadiga

Sahib kirjutas:

Kas pean muretsema?
Buutiv ketas teine mul.
Versus WD

Ajad muutuvad ja kettad koos nendega

Tont teab millal ta ostetud sai ja kas garantii ka kehtib.

SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 10.03.2011 12:27:28 vasta tsitaadiga

Sahib kirjutas:
Sahib kirjutas:

Kas pean muretsema?
Buutiv ketas teine mul.
Versus WD

Ajad muutuvad ja kettad koos nendega

Tont teab millal ta ostetud sai ja kas garantii ka kehtib.

seerianr abiks, sellega saab vaadata kas garantii olemas või mitte
tagasi üles
Maldur
HV veteran

sõnum 10.03.2011 12:42:32 vasta tsitaadiga

Aga sa vaata järele kas kettal mingi tehasegarantii veel on - link
Ma alles veebruari alul lahendasin ühe ketta garantiikorras, mille pilt oli küll alles selline nagu sinu esmene pilt.
Asi käib lihtsalt - tirid alla SeaTools for Windows ja lased testid peale. Kui neist mõni failib, on juba põhjust müüja või tehasegarantiid teostada. See programm on ka ametlikult aluseks garantiiotsuse tegemisel.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
soodent
HV Guru

sõnum 29.04.2015 21:23:33 vasta tsitaadiga

Sisuliselt aegumatu teema, küsimus kui Seagate reallocated sector count raw näitab 3 erineval kettal 0000000000BF, 00000000029A või 00000000002A lõpuga koodi siis kuidas seda tõlgendada.
Tavaliselt on tõesti lõpus ainult numbrid.
Kommentaarid: 822 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 19 :: 6 :: 564
tagasi üles
trip
HV Guru
trip

sõnum 29.04.2015 21:35:28 vasta tsitaadiga

hex->decimal
191 / 666 / 42
Kommentaarid: 406 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 303
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
soodent
HV Guru

sõnum 29.04.2015 21:50:17 vasta tsitaadiga

Nojah väikeste numbrite puhul kattuvad muidugi ma juba unustanud.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 30.04.2015 09:51:15 vasta tsitaadiga

Keskmisel on saadan ise näpu sisse pistnud vist. icon_lol.gif
tagasi üles
trip
HV Guru
trip

sõnum 30.04.2015 10:06:38 vasta tsitaadiga

yks huvitav lugemine icon_biggrin.gif
https://www.backblaze.com/blog/3tb-hard-drive-failure/

Kommentaarid: 406 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 303
tagasi üles
soodent
HV Guru

sõnum 30.04.2015 17:34:35 vasta tsitaadiga

Oleks huvitav lugeda arusaadavat lahtiseletust reallocated treshold ja raw numbrite suhtest ja ma usun paljud ei saa üldse aru kogu pointist.
Smart ju hoiatab ühtemoodi kas reallocated on 6 või 600 ja mis valemiga see treshold 36 näiteks seostub smarti hoiatustega.Kas numbrid peale raw on kõik kümnendsüsteem?
Internetis ju 99% korrutavad zombilikult teineteise juttu, ilmselgelt pole neil ka aimu asjast.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 30.04.2015 20:48:56 vasta tsitaadiga

SMART ise ei hoiata sul enne midagi kui normaliseeritud väärtus (value) langeb allapoole lävi (threshold). Sa vaatad seda SMART andmete lugemise tarkvara - see võib sul märku anda küll, kui mõni viga juba on tekkinud, aga SMART hakkab lärmi lööma masina bootimise ajal ja SMART diagnostika või kettatootja utiliidiga tehtava diagnostika ajal. See mida sa praegu vaatad, ei ole SMART poolt antav häire.

Siinsamas teemas sai see asi lahti seletatud: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=5743194#5743194
Sama selgitus on ka Wikis.

See mida sa aga täpselt küsida tahtsid nähtavasti - toorete andmete (raw data) ja normaliseeritud väärtuse (normalized value) sõltuvust teineteisest saab sulle lahti seletada vaid konkreetse ketta tootja - see algoritm on kasutaja eest peidus ketta firmware sees. Threshold on püsiv suurus, see ei muutu - võib erinevatel kettamudelitel olla erinev, aga ketta elu jooksul on see väärtus konstantne.

tagasi üles
soodent
HV Guru

sõnum 01.05.2015 01:10:57 vasta tsitaadiga

Seatools igatahes ei löönud lärmi 600+ reallocated sektori puhul ja andis ok hinnangu kettale.

Ketastel on mingi tehasepoolne limiit raw value esitatakse kuueteistkümnendiksüsteemis(300-3000 kümnendsüsteemis eri ketastel neti andmetel) halbu sektoreid mida ketas suudab ümber suunata reserveeritud vabale pinnale ja kui vaba pind saab täis tekib uncorrecable sector ja siis nende kogunemisel hakkavad mingi tehasele teadaoleva algoritmi järgi numbrid value ja worst langema alla oma algväärtuste 100 ja 100 näiteks ja treshold 36 saavutamisel näiteks on siis ketas praak.
Uncorrectable erroreid peab selleks hetkeks siis küll vist tuhandeid olema.Nii sain mina netist lugedes aru.
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 01.05.2015 13:15:43 vasta tsitaadiga

Just täpselt nii töötab SMART. Sõna "praak" asemel ma kasutaksin pigem "vigane", sest vead tekivad ka ketta füüsilise kulumise tulemusena ketta vananemisel. Kui viga ilmneb garantiiaja sees, siis ilmselt klassifitseerub see praagiks päris ametlikult. Kui lähtuda SMART andmetest, siis vist võiks praagiks lugeda kõik kettad, millel mõni SMARTi poolt registreeritav väärtus kukub allapoole lubatavat läve enne kui SMARTi "power on hours count" väärtus nullini langeb ja SMART hakkab "old age" viga kuulutama.
Näiteks see minu ketas, mille pärast ma seda teemat kunagi alustasin, on praeguseks endiselt töökorras, reallocated sector count loendur näitab 10 vigast sektorit, aga value pole 100 pealt allapoole tulnud. Samas power on hours count value on 51 peal, nii et selle poolest on kettal pool elu läbi. Oletan, et see power on hours count langeb lineaarse funktsiooni järgi terve ketta eluea jooksul. Uuematel ketastel on ta samuti 100 pealt allapoole tulnud tasapisi, aga tundub et sellel Seagate'i kettal langeb ta kõige kiiremini - sellel kettal vastab 43427 tundi väärtusele 51, Hitachi 1TB HDE721010SLA330 kettal aga vastab 42984 tundi alles väärtusele 94, HDS722020ALA330 kettal vastab 41823 tundi väärtusele 95 ja HDS723020BLA642 puhul 19863 vastab väärtusele 98. Sellest võiks siis järeldada, et antud Seagate'i ketta tootja poolne arvestuslik eluiga on tunduvalt lühem Hitachi ketaste omast. Mitu korda lühem.

600 sektorit võis SMARTi morjendada "vanal hallil ajal", kui kettad olid pisikesed ja väikese varusektorite arvuga, aga tänapäeva suured kettad ei tee selle peale veel teist nägugi.

Kettatootja utiliidid aga enamasti juhinduvad mingitest muudest väärtustest kui SMART ja on reeglina kriitilisema hinnanguga näiteks vigaste sektorite arvu ja ka muude SMART-i raw data andmete suhtes. Kui SMART juba häiret annab, siis loomulikult annab ka utiliit sellest ka kõige lühema testi jooksutamisel kohe häiret, aga ta võib häiret anda ja garantii poole pöördumist või ketta väljavahetamist soovitada ka tunduvalt enne seda kui SMART-i worst ja value üldse muutuma hakkavad. Kas see utiliidi poolt varajase häire andmine on mingi äristrateegia, nagu laurx siin kusagil kord oletas või midagi muud, seda ma paraku öelda ei oska.

Ja kas sa ise peaksid nüüd seda ketast välja vahetama hakkama või mitte, see on paraku juba sinu enda otsustada. Paljud soovitaksid kohe see ketas välja vahetada ja küllap ma ise ka ostaks uue ketta, vana ära viskama aga ehk ei kiirustaks. Paneks ta peale vähem olulised andmed ja jälgiks, kas ja kuidas see sektorite arv edaspidi muutub.

tagasi üles
soodent
HV Guru

sõnum 01.05.2015 14:50:08 vasta tsitaadiga

Hea dilemma on muidugi see, et müües näiteks 1 raw reallocated pika kasutuseaga ketast korrasolevana võib mõni ju seda lugeda pettuseks.
Tootja jaoks ja sisuliselt ju mingi kuni kümmekond stabiilset raw numbrit aasta vanal kettal ei oma sisulist tähtsust, seda enam kui väidetakse, et tootmise käigus võidakse maskeerida palju sektorid ja sa näed ostes, et raw on 0.
tagasi üles
Märt.
HV Guru
Märt.

sõnum 04.05.2015 16:48:42 vasta tsitaadiga

soodent kirjutas:
Seatools igatahes ei löönud lärmi 600+ reallocated sektori puhul ja andis ok hinnangu kettale.

Ketastel on mingi tehasepoolne limiit raw value esitatakse kuueteistkümnendiksüsteemis(300-3000 kümnendsüsteemis eri ketastel neti andmetel) halbu sektoreid mida ketas suudab ümber suunata reserveeritud vabale pinnale ja kui vaba pind saab täis tekib uncorrecable sector ja siis nende kogunemisel hakkavad mingi tehasele teadaoleva algoritmi järgi numbrid value ja worst langema alla oma algväärtuste 100 ja 100 näiteks ja treshold 36 saavutamisel näiteks on siis ketas praak.
Uncorrectable erroreid peab selleks hetkeks siis küll vist tuhandeid olema.Nii sain mina netist lugedes aru.

Niipalju kui mul neid seagatesid on läinud, hakkab lärmilöömine alles 3500 badi puhul.

olafsand
HV Guru
olafsand

sõnum 08.06.2015 20:07:44 vasta tsitaadiga

On küll Seagate teema ja vabandan ette, aga ei hakkaks esimese hooga kohe uut teemat tegema. Kas sellised näidud võiksid eeldada juba garantiid või saadetakse selle peale rahulikult ketas tagasi? Benchmarki lõpuni HD tune ei suuda teha, enne lõppu ananb errori.

Tund aega tagasi oli rida 5 data väärtus 6

Ketas on ostetud 25.05.2015
Kommentaarid: 60 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 57
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 08.06.2015 23:47:00 vasta tsitaadiga

Toshiba ei paku kodukasutajatele kettadiagnostika tarkvara, nii et mingit võimalust Toshiba enda hinnangut ise saada ei ole. Kui ketas ei tööta korralikult, siis garantiisse ja kõik.

Sul on küll 23 sektorit ringi mapitud, aga 416 tükki on juba ootel (C5 on juba 100 pealt 87-le langenud), et nendega sama tehtaks ja kurat teab palju seal kettal neid veel avastamata kujul olla võib. Ja kui ta isegi testi lõpuni teha ei suuda, on selge garantiijuhtum juba.

tagasi üles
olafsand
HV Guru
olafsand

sõnum 09.06.2015 10:10:27 vasta tsitaadiga

Dogbert, tänud! Otsisin jah nagu segane Toshiba kodukalt diagnostika tagavara, aga ei leidnud. Loll lugu on see, et see ketas on hinnangutelt jõhkrat kriitikat saanud. Ma muidugi enne ostu ei uurinud üldse arvustusi, aga tuleb välja, et need kettad kestavad inimestel 1-9 kuud. Sellist ketast ei saa usaldada absoluutselt ja tuleb nähtavasti 3x garantiivahet käia ning siis raha tagasi.
Kommentaarid: 60 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 57
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 09.06.2015 18:10:13 vasta tsitaadiga

Toshiba kodukal kusagil mingi FAQ all on küsimus ja vastus (ligikaudne ümberjutustus):

K: Kust ma leiaksin Toshiba HDD diagnostika utiliidi?
V: Toshiba ei paku kodukasutajatele HDD diagnostika tarkvara.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Kõvad kettad »  Seagate pssekukkunud 7200.11 saaga jätkub? mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.