Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Programmeerimine »  Valik: PHP või ASP.NET(C#)? märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Fukiku
Kreisi kasutaja
Fukiku

sõnum 09.07.2010 11:56:06 vasta tsitaadiga

Kusjuures, üks asi meenus veel, enne toodi välja, et MS on ASP.NET'i jaoks teinud videotutorialid. Miskipärast minul ei ole usku progemise õppimisse videotutoriali kaudu. Sedasi võib rääkida Hello World tasemel uuest asjast, aga midagi enamat ma ei kujuta ette. Minu arvates ei ole see nagu üldse müügiargument seega. icon_smile.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
keevitaja
AM 10 aastat
keevitaja

sõnum 09.07.2010 16:37:47 vasta tsitaadiga

ma õppisin PHP 5.3 oopi videotutorial kauda. ei oska nüüd öelda, kui hästi ma seda oskan aga ikka oluliselt paremini kui mingite suvaliste tutorialide järgi infot oleks saanud!

eks see ikka oleneb sellest tutoriali kvaliteedist, kuid videotutorial on samas ju võrreldav mingi loenguga...

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 09.07.2010 16:48:27 vasta tsitaadiga

TOP10 webilehed (Alexa järgi) oleks (+ kasutatav rakenduskeel, as far as I and google know):
1. Google - front-end peaks olema Java, osaliselt Python (backend C?)
2. Facebook - PHP
3. Youtube - PHP? (algselt oli PHP, võimalik, et google tõttu on Pythoni peale üle mindud)
4. Yahoo! - Java?
5. Windows Live - ASP.NET
6. Baidu.com - ColdFusion?
7. Wikipedia - PHP
8. Blogger.com - PHP/Python/Java
9. MSN - ASP.NET
10. Twitter - Scala (oli Ruby)

Puhtstatistiliselt (vaadates lisaks ka järgnevaid lehti) võttes on valdav enamus "turust" PHP käes, seega ega ta nüüd nii s**t ka pole, kui siin mõned väidavad. Jah, arendada on võrdlemisi pain in the proverbial rectum.

PHP plussiks räägib tegelikult hea skaleeruvus (pmst nginX + php tugi jooksma ja suht suvaline "moosiriiul" serveerib päris arvestatavat lehte) - jõudlusest puudu tuleb siis balanseerimine ja skaleerimine on võrdlemisi kerge (lihtsamal juhul viskad mälu juurde lihtsalt ja toimib - 8gb mälu ja quad-core prose + php rakendus kannatab eesti mõistes väga korralikku koormust).

ASP.NET nüüd nii hästi ei skaleeru - suvaline moosiriiul ASP.NET rakendust ei jooksuta.

Muidugi on siin paar põhimõttelist erinevust ka - PHP on siiski skriptikeel, so. näpukas kusagil võib tähendada süsteemi mittetoimimist (eriti kui kood on rõvedalt kokku käkerdatud), ASP.NET on nüüd siiski kompileeruv rakendus, ning trükiviga tuleb reeglina kiirelt välja (kui build failib).

Alustuseks tasuks tegelikult võtta PHP - piisavalt keeruline kirjutada ja erinevad IDE-d ei tee asju nii mugavalt su eest ära, kui Visual Studio kõvemad versioonid (Express ei kvalifitseeru eriti normaalseks IDE-ks - liiga nuditud, kuid see on vaid minu arvamus, võimalik, et mulle on sattunud projektid kus Express hakkama ei saa). See veidi sunnitud keerukus paneb veidi hoolsam olema (kasvõi elementaarselt koodi treppima). Muidugi oleks hea, kui kõrval oleks mõni PHP oskaja, kes koodikvaliteeti hindaks - liiga palju on neid koolipoisse, kes rõvedat käkki PHP nime all kirjutavad (sellest ka suuresti PHP halb maine).

Samas ASP.NET-i kirjutades on võimalik isegi suurem käkk kokku keerata (thedailywtf.com on mõningaid huvitavaid lähenemisi esitanud), seega on see osa kinni rohkem inimeses, kui keeles/platvormis.

Kui soov aga objektorienteeritult tegeleda ei ole kumbki hea valik - PHP ja objektid hakkavad alles tutvust tegema ja ASP.NET on sel teemal liiga Javalik - sisuliselt OO keel, kus on staatilised tüübid (so. mitte objektid). OO osas on isegi javascript asjasem õpetaja, kui C# või Java.
Näiteks oleks objektide poolelt Python või Ruby head valikud (neil on webi jaoks mitmeid erinevaid raamistikke, enamlevinud vastavalt Django ja RubyOnRails), kuid see läheb OT-ks (küsimus oli PHP vs ASP.NET)
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
incx
HV kasutaja
incx

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.07.2010 23:32:42 vasta tsitaadiga

ot:

ref kirjutas:
3. Youtube - PHP? (algselt oli PHP, võimalik, et google tõttu on Pythoni peale üle mindud)

GvR: And I just found out (after everyone else probably) that YouTube is almost entirely written in Python.
http://mail.python.org/pipermail/python-dev/2006-December/070323.html
http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-6304964351441328559&hl=en

tagasi üles
kalapala
HV kasutaja

sõnum 03.08.2010 11:24:19 vasta tsitaadiga

Ise soovitaks ASP.NET MVC poole vaadata (vana WebForms-i soovitaks vahele jätta:). MS-il on olemas ka tasuta arendausvahendid (Visual Studio 2010 Express), samuti pakutakse tasuta Sql Server Expressi. Majutuse pakkujaid on väga palju ja hinnad on juba alates 5$ kuus. Minu enda jaoks suurimad plussid siis ASP.NET MVC platvormi puhul on: soliidne MVC muster, c# (LINQ on näiteks selline asi, milleta enam ei oska elada), Visual Studio. Kui Java keel suudaks c#-iga sammu pidada, siis võiks soovitada ka Java platvormi. Endale pakub veel huvi ka RoR. PHP võib küll oma töö ära teha, aga keelena on see lihtsalt kole, andke andeks.
tagasi üles
mirko27
HV veteran
mirko27

sõnum 03.08.2010 16:51:32 vasta tsitaadiga

Keelena on PHP täpselt omaniku moodi. Minu kood on kaunis Java moodi näiteks, kuna Java taust on tugevaim. Mõnel inimesel on C moodi, kuna pole viitsinud ennast täiendada. Suurel osal on s*ta moodi, kuna peetakse ennast peale Hello Worldi profesionaalseks programmeerijaks. ASP.NET on ka tegelikult framework ning kohatu on see võrdlus. Võrrelda tuleks mõnda konkreetset PHP frameworki. Ise kasutan yiiframeworki ning olen koodi ülesehitusega väga rahul, samas ASP.NET solki olen enam kui küll kohanud.

Ehk nagu hoho ütles, kõikides keeltes on võimalik korralikku koodi kirjutada.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
d3t
HV Guru
d3t

sõnum 05.08.2010 09:39:48 vasta tsitaadiga

Ma ise ütlen, et progreja kes oskab vaid ühe keelt omab palju keerulisemat elu, kui see kes oskab mitut. Ehk teisisõnu, õpi mõlemad selgeks. Vahetpole kummas järjekorras. Tänasel päeval on eestis põhiliselt enamus projekte firmades tehtud ASP.NET peal, väiksemad projektid või kodus nokitsemised PHP peal ja on muidugi grupp entusiaste kes kasutavad eksootilisi lahendusi nagu Ruby On Rails või Django.

Kui sa PHP'd õpid siis uuri pigem seda koos CakePHP frameworkiga. See tagab selle, et hiljem saad vajadusel kergelt juurde õppida Ruby On Railsi kuna CakePHP loogika on sellejärgi tehtud. Enamus arendus PHP maailmas eestis vähemalt toimub Drupali, Joomla, Wordpressi või muu sellise peale. Seega üha vähem ja vähem tahetakse omaloomingut saada ja pigem olemasoleva platvormi täiendamist.

Kui sa ASP.NET õpid siis soovitan alustada ASP.NET MVC. Vanem ASP.NET Web Forms võib vaja minna vaid ehk Sharepoindi arenduses või vana lahenduse parandamisel. Lisaks kõrvale kindlasti LINQ ja/või Entity framework kohta ühteist.

Kusagil oli internetist artikkel, mis tegi ülevaate ASP.NET, Ruby On Rails ja veel mingite keelte programmeerijate happy taseme kohta. Paraku ei suuda seda ülesse leida. Ehk kellelgi teisel õnnestub.

tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 05.08.2010 10:10:00 vasta tsitaadiga

d3t kirjutas:
Tänasel päeval on eestis põhiliselt enamus projekte firmades tehtud ASP.NET peal, väiksemad projektid või kodus nokitsemised PHP peal ja on muidugi grupp entusiaste kes kasutavad eksootilisi lahendusi nagu Ruby On Rails või Django.
Javat ei kasuta keegi enam? icon_razz.gif
Paar sõpra-tuttavat tegustevad eesti mõistes suht-koht suurtes veebiarendus ettevõtetes ning valdavalt on asjad neil ikka Java peal.

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
d3t
HV Guru
d3t

sõnum 05.08.2010 10:51:55 vasta tsitaadiga

Ho Ho, Java EE on põhiliselt riigihangete teema. Aga noh, kindlasti on erandeid.
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 05.08.2010 11:07:31 vasta tsitaadiga

d3t kirjutas:
Ho Ho, Java EE on põhiliselt riigihangete teema. Aga noh, kindlasti on erandeid.
Ei oska kommenteerida hetkeolukorda, kuid kui ise sel alal tegutsesin umbes 4a tagasi siis oli valdav enamus kõigist hangetest java peal ning mõni üksik julges ka oracle'i application expressi proovida. Aga võibolla oli "probleem" selles, et firma eriti ei tegelenud väikeste projektidega ning alla paari miljoni ei vaevutud pakkumisi teha icon_razz.gif
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 05.08.2010 11:14:44 vasta tsitaadiga

[quote="d3t"Tänasel päeval on eestis põhiliselt enamus projekte firmades tehtud ASP.NET peal, väiksemad projektid või kodus nokitsemised PHP peal ja on muidugi grupp entusiaste kes kasutavad eksootilisi lahendusi nagu Ruby On Rails või Django.[/quote]
Sa matad PHP liiga vara maha - päris mitmed ja teps mitte pisikesed projektid on jätkuvalt PHP (või arvad, et Delfi on näiteks kogu oma koodi ringi kirjutanud või, et nad ei arenda enda süsteemi edasi - st. ei tee midagi muud peale hoolduse?). Eraettevõtted soovivad siiski jätkuvalt PHP-i või midagi sellist, mis ei eeldaks windowsi servereid (millegipärast on sel halb maine eestis...) - päris palju soovitakse näiteks kassatarkvara (või midagi sarnast) mida saaks nt Zone virtuaalserverisse panna (ehk siis PHP + MySQL)...
Samuti on Java väga popp ja hea mainega...

Samuti -ära alahinda entusiaste, RoR ja Django on maailmas päris populaarsed (arengu kiiruse jms poolest teevad pisipehmele silmad ette), eesti asjastest rakendustest tuleb kohe ette näiteks Fortumo (RoR) või Lux Expressi piletisüsteem (RoR) ning näiteks ka paberivaba ARK (Python).

Aga jah, mitme keele oskamine on oluline - tööd rohkem ja tihti osatakse kasutada teise keele häid arendusmudeleid mingil muul platvormil (nt. mulle on ruby kogemus andnud oluliselt juurde OO kasutamisel .net platvormil - .neti javalik "OO" on enamjaolt elegantselt lahendatav ja kood on paremini loetav).
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
d3t
HV Guru
d3t

sõnum 05.08.2010 13:35:17 vasta tsitaadiga

ref, ma ei mata PHP'd maha, PHP peal päris suuri asju isegi ehitatud, nendehulgas ka Facebook. Minu enda eelistus langeb lihtsalt rohkem ASP.NET valdkonda just selle mugava IDE pärast. Põhjus miks ma Ruby On Railsi või Django arendaja pole on arendustööriistade puudulikus. Vähemalt minujaoks. Mulle ei meeldi comand lines asju ajada, lihtne ja intuitiivne peab olema IDE - selline nagu Visual Studio on.
tagasi üles
inc
HV veteran
inc

sõnum 10.08.2010 21:13:05 vasta tsitaadiga

Väga huvitav arutelu!

Karjääri võimaluste ja töötasu poole pealt soovitaksin sul valida .net (olen ise .net arendaja). Nii vähe, kui ma arendusega kokku puutunud olen, siis MS platvormi eelistavad üldjuhul erasektori suurettevõtted (rammusamad kliendid) ja java platvormi eelistavad riigid. Rohkem sind paraku aidata/nõustada ei oska, kuna php'ga on kokkupuude minimaalne.
Kommentaarid: 65 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 62
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Programmeerimine »  Valik: PHP või ASP.NET(C#)? mine lehele eelmine  1, 2
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.