Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
autor |
|
Deadlock
Kreisi kasutaja
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
stepzter
HV veteran

|
01.10.2009 13:03:00
|
|
|
marti252 kirjutas: |
Aga mis puudutab neid reaktoreid, siis kõik on õige, aga hiljaks on seltsimehed-teadlased jäänud, sest 10 aasta pärast ei suudeta veel mingit reaktorit püsti panna, mis muudaks energiabilanssi. Aga probleem saabub ju palju varem. |
Arvestades et vedelsool katsereaktorid töötasid juba 60ndate lõpus ja nende arendamine peatati poliitilistel põhjustel, viimase paarikümne aasta arengud on nullilähedase finantseerimisega toimunud, ei viskaks ma hiljaks jäämise kivi teadlaste kapsaaeda. Pigem vaataks poliitikutele otsa.
_________________ Toetan õige kirja |
|
Kommentaarid: 26 loe/lisa |
   |
26 |
|
tagasi üles |
|
 |
Deadlock
Kreisi kasutaja
|
01.10.2009 19:14:22
|
|
|
Hmm, LHV's selline artikkel..
Naftast võib saada suurim oht majanduskasvule
Peak Oil teooriat on lihtsustatud tasandil võimalik ette kujutada normaaljaotuse kõverana, millel ülesmäge liikudes jääb külluslikult leiduv nafta võrdlemisi soodsaks. Ent nii pea, kui tootmismahtude tipp on saavutatud, algab laskumine allamäge, kus musta kulla avastamine muutub järjest raskemaks ja ammutamine kulukamaks
_________________ "Believe you can, believe you can't; either way, you're right." - Henry Ford |
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 468 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
359 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 12:31:41
|
|
|
Tanel, ei naerdud välja. mõtlevad inimesed saavad isegi aru, et see nii lõpmatult edasi minna ei saa.
aga võta nüüd ja vaata graafikut esimesest postist ja kasvõi tollest lhv artiklist mis siin viimane on. samasugune kukkuv graafik on topitud reaalsete statistliste andmete otsa, ainukese vahega et praegustel on statilisi andmeid 4 aasta jagu rohkem. sellisel kujul ei saa asja tõsiselt võtta. teaduse ja loogilise järeldamise seos on selles üsna õhkõrn.
see teema on rohkem selline Scart ja co masendusteema, et homme kukub maailm kokku. vastandina talle on stepzter näiteks üks ahvidest, kes on viitsinud ennast alternatiividega (üsna põhjalikult) kurssi viia. aga millegipärast ei tekita tema postid isegi diskussiooni ja dismissitakse kuidagi stiilis, et aga seda praegu ei ole ja see ei tööta.
nii palju kui numbreid siiani näinud olen (ja umbkaudsuse kohta pole mõtet väga kritiseerida, konkreetseid arve ei ole saadaval või varieeruvad liiga suurtes vahemikes et olla usaldusväärsed):
naftatarbest 1/3 kuni 1/2 on transport (u.s. puhul ~71%) , üsna suur osa sellest eratransport (piltlikult võttes valatakse ainuüksi usa autodesse ligi 10% maailmas tarbitavast naftast).
suurusjärk 1/5 kuni 1/3 on küte/elektritootmine. asendatav lühikeses perspektiivis maagaasiga näiteks. keskmises või pikemas perspektiivis ilmselt tuumaenergiaga.
need kaks kasutust on suure tõenäosusega suurema kui väiksema osakaalu poole. ülejäänu on suures osas tööstus (eelkõige plastid, aga ka muud pudipadi).
reaalselt jääb pärast peakijärgset kukkumist keskpikaks ajaks umbes 1/3 naftatoodangust voolama.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
1 :: |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 13:14:17
|
|
|
londiste kirjutas: |
reaalselt jääb pärast peakijärgset kukkumist keskpikaks ajaks umbes 1/3 naftatoodangust voolama. |
Sa pole nagu selle nelja masendusteema aasta jooksul aru saanud, et küsimus pole mitte nafta kättesaadavuses, vaid selle kättesaadavuse vähenemise tõttu raketina minema lendavas hinnas? Seda minema lendamist hoiaks maas ka enneolematu globaalne koostöö (yeah right!) või siis globaalne diktatuur. Kumbat sa enne usud ja aktsepteerid?
|
|
Kommentaarid: 119 loe/lisa |
   |
5 :: |
2 :: |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 13:59:54
|
|
|
gaas ja tuumaenergia on tõusuteel. elektriautod on tõusuteel. rohelised hakkavad nähtavasti ka matsu lahti jagama, et tuumaenergia > tuul/päike hetke tehnoloogilise taseme juures.
nafta osas positiivsest, keskkonna osas ilmselt negatiivsest küljest eriti hiina ning muud arengumaad tegelevad söejaamade ehitamisega.
raketina lendavat hinda me juba natukene nägime. see ei ole nii üksühene ja seal on miljon aga.
globaalne koostöö on hetkeseisuga tõenäolisem (ja mitte väga far-fetched) kui globaalne diktatuur, kuigi antud aspektist tähendavad need tegelikult ühte ja sedasama.
keskpikk aeg on siis vähemalt aastakümned.
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 19:20:45
|
|
|
link :: kae siit
keskpikk aeg on siis vähemalt aastakümned. |
Selliste numbrite saatel kõlaks aastakümned hetkel täiesti mõnusalt. Kahjuks meil sellist aega pole.
That's a loss of 995,000 jobs, not 263,000, and the labor force contracted by 1,262,000 people
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
02.10.2009 20:19:17
|
|
|
link :: Systemic Collapse: The Basics
Londiste, loe üleval olevat linki, kus seletatakse natuke neid tagamaid, miks alternatiivid ei tööta.
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 21:31:06
|
|
|
marti252, seleta mulle, ma ei saa kuidagi aru.
Scart, kuidas usa töötus energiapuuduse ja peak oiliga seondub ma aru ei saa. usa töötud tiksuvad ja hakkavad poole aasta pärast tuumapommidena lõhkema?
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 21:37:36
|
|
|
Scart, kuidas usa töötus energiapuuduse ja peak oiliga seondub ma aru ei saa. usa töötud tiksuvad ja hakkavad poole aasta pärast tuumapommidena lõhkema? |
Mis suurusega on sinu arvates süsteemis olev "lõtvus", mille järel need aina lisanduvad miljonid hakkavad reaalselt maailma asjade kulgu mõjutama?
EDIT: nüüd ju täpselt sama mudel ka meil käega katsuda:
Nädalaga vähenes Eesti töötute arv vanuses 16 kuni pensioniiga 211 inimese võrra. Samas registreeriti nädalaga 2 188 uut töötut. Kokku on registreeritud töötuid 76 542 ehk 11,7 tööealisest elanikkonnast.
Kui suur on Eesti "lõtvus", kuni need reaalselt kõrvale heidetud ja unustatud inimesed hakkavad midagi mõjutma?
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 21:45:49
|
|
|
oot, nüüd ma olen veel rohkem segaduses.
töötute arvu vähenemine on nüüd halb asi?
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
02.10.2009 21:48:14
|
|
|
londiste, kui sa saad vähem palka, siis on ju halb asi. Vähem=halb
_________________ People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 21:56:43
|
|
|
oot, nüüd ma olen veel rohkem segaduses.
töötute arvu vähenemine on nüüd halb asi? |
Sa ei saanud mu vihjele pihta vist. Millest see "vähenemine" tuli? Loogiline: kui inimene on kõik oma toetused ja asjad kätte saanud ning aeg läbi, tõmmatakse tema nimi töötute nimekirjast maha. Pole inimest, pole probleemi - nagu isake Stalin ütles. Täpselt samast asjast rääkis ka Denniger oma USA sõnavõtus, ainus erinevus on skaalades.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 22:08:26
|
|
|
Scart, räägi palun lähemalt kuidas see käib.
TÖÖTU SOTSIAALSE KAITSE SEADUS kirjutas: |
§ 4. Töötuna arveloleku lõpetamine
Töötuna arvelolek lõpetatakse, kui isik:
1) katkestab tööotsingu rohkem kui 30 päevaks;
2) jõuab vanaduspensioniikka või talle on määratud ennetähtaegne vanaduspension;
3) teist korda keeldub pakutud sobivast tööst või tööturukoolitusest;
4) katkestab tööturukoolituse tööhõiveameti nõusolekuta;
5) saab tööturutoetust või
6) käesoleva seaduse § 3 lõike 4 punktides 1-4 loetletud juhtudel;
7) käesoleva seaduse § 15 lõikes 1 loetletud juhtudel.
_____
§ 3. Töötuna arvelevõtmine
...
(4) Isikut ei võeta töötuna arvele, kui ta:
1) töötab töö- või teenistuslepingu või muu sellesarnase püsiva iseloomuga teisele isikule teenuse osutamise lepingu alusel või on avalikus teenistuses;
2) tegutseb ettevõtjana;
3) õpib õppeasutuses päevases õppevormis või täiskoormusega õppes;
4) teenib kaitseväes või asendusteenistuses;
...
_____
§ 15. Ebaõigete andmete esitamisega töötuna arvelevõtmist, töötu riiklikku abiraha, õppestipendiumi või ühekordset toetust taotlenud isik
(1) Töötuna arvelevõtmist, töötu riiklikku abiraha, õppestipendiumi või ühekordset toetust teadlikult ebaõigete andmete esitamise teel taotlenud isiku töötuna arvelolek lõpetatakse ning ta kaotab kaheks aastaks õiguse olla tööhõiveametis töötuna arvel.
... |
edit:
aa, seda ka, et kuidas töötus energiapuudusega seondub?
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 22:12:22
|
|
|
Scart, räägi palun lähemalt kuidas see käib. |
Korduvalt seda tehtud ju? Kui inimene on vastavalt riigile ja parajasti kehtivatele reeglitele ammendanud oma töötuks olemise puhul kaasnevad abirahad kuue/üheksa/kaheteistkümne kuu jooksul, lakkab ta riigi jaoks eksisteerimast. Ta tõmmatakse töötude nimekirjast maha ja kõik, teda pole enam olemas. Jänkide jaoks on see U6 number, selle Eesti vastet mina ei tea. Nagu isegi näed seal graafikust, on U3 "ametlik töötuse määr" ja see, mida uudistes raporteeritakse, U6'te ei maini mitte keegi mitte kunagi. Täpselt sama süsteem on tööl ka meil ehk siis:
Nädalaga vähenes Eesti töötute arv vanuses 16 kuni pensioniiga 211 inimese võrra. Samas registreeriti nädalaga 2 188 uut töötut.
Circa 2000 inimest lükati nimekirjadest välja ja statistiline ime ongi sündinud.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 22:14:58
|
|
|
aga äkki kirjutati 2000 inimest juurde? oled sa sellele mõelnud?
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 22:20:18
|
|
|
aga äkki kirjutati 2000 inimest juurde? oled sa sellele mõelnud?  |
Oled sa märganud mõnda uudist, et kahe tuhande keevitaja jagu toodi Ukrainast siia mehi laevu ehitama?
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 22:22:07
|
|
|
mismoodi need ukraina keevitajad nüüd asjassepuutuvad on?
ma ei jõua su lambiteemadel repliikidega järge pidada...
...aga mina ei saa kunagi suureks!
viimati muutis londiste 02.10.2009 22:25:00, muudetud 1 kord |
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 22:24:42
|
|
|
mismoodi need ukraina keevitajad nüüd asjassepuutuvad on?  |
Kust kohast siis järsku sisenesid statistikasse müstilised X-mehed, keda oli ~kahe tuhande jagu? 211 töötut leidis endale töö, see jätab enam vähem 1800 inimest, kes pidid tulema "mujalt", sest ülejäänud Eesti töötab ja nende tegemised ei mõjuta töötute %i mitte mingit pidi.
viimati muutis Scart 02.10.2009 22:25:29, muudetud 1 kord |
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 22:25:25
|
|
|
Scart, sealtsamast, kust nad sinu arvamust mööda ära läksid.
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scart
HV Guru

|
02.10.2009 22:34:55
|
|
|
Scart, sealtsamast, kust nad sinu arvamust mööda ära läksid. |
Sa kaotasid mu, kui ütlesid: "Tere!" Ma ei saa aru, mida sa silmas pead.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
02.10.2009 22:44:47
|
|
|
Scart, loe ülevaltpoolt, mispuhul inimene töötuna arvelt maha võetakse ja unusta ära see usa case (mis ei ole sama).
ja juurdetulevate tegelaste all pidasin seda silmas, et võltsida saab nii üht- kui teistpidi.
edit:
marti252, oled sa ise tolle loo ka läbi lugenud? mina ei näe seal korralikku seletust, miks alternatiivid ei tööta.
ning scarti ja ülevaate koha pealt... lugesid sa ~10 viimast posti?
...aga mina ei saa kunagi suureks!
viimati muutis londiste 03.10.2009 11:08:18, muudetud 2 korda |
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
marti252
HV kasutaja
|
03.10.2009 09:29:11
|
|
|
Scart, sa pead tihemini oletama, et inimestel ei ole nii põhjalikku tausta ülevaadet, kui sul. Pead jätkama asjade laialdasemat lahti seletamist.
Londiste, sa pead viitsima selle artikli läbi lugeda, muidu ei aita ka minu seletamine midagi. Muidugi sel juhul on raske, kui tehnilisi võõrkeelseid sõnu palju, mis teevad arusaamise raskeks.
Kus juures, mul tuli täna hommikul idee, mis moodi asja inimestele paremini seletada. Kõige lihtsamoleks powerpoint slideshow. Veel parem kui saaks videona asja teha. See võtab muidugi aega, aga teeb puust ja punaseks.
Samas, mida vähem inimesi asjaga kursis on, seda suurem võimalus mul tulevikus ellujääda, nii et kahe otsaga asi
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
2korda2
HV kasutaja
|
03.10.2009 13:14:31
|
|
|
Scart,
londiste tõi väga kenasti välja seadusepunktid, mille alusel meil töötuid "kaotatakse". Mul ei ole hetkel viidet käepärast aga hetkel peaks Eestis umbes pooltel juhtudel olema põhjuseks "6) käesoleva seaduse § 3 lõike 4 punktides 1-4 loetletud juhtudel;" ehk töötu leidis tööd/läks täiskohaga õppima. Seega mitte 211 inimest ei leidnud tööd, vaid ca 1200 inimest leidis tööd ("kadus" ca 2400 töötut). Ülejäänud pool kadunutest kaovad muudel seaduses loetletud põhjustel.
Tööturu kohta veel teinegi uudis, mille avaldas üks meie juhtivatest tööotsinguportaalidest:
tsitaat: |
Kui aasta esimeses pooles oli keskmiselt ligikaudu 900 uut tööpakkumist kuus, siis nüüd, viimase 3 kuu jooksul on tööpakkumiste arv märgatavalt kasvanud. Juulis ja augustis lisandus keskmiselt 1300 uut tööpakkumist kuus ning septembris lisandus juba üle 1500 uue tööpakkumise. |
No ei loe mina nende kahe näitaja pealt kuidagi välja, et taevas hakkaks alla kukkuma. Kahtlemata on uued töökohad enamasti madalapalgalised aga vähemalt pakutakse tööd rohkem, kui kevadel. See võib tulla mõnele üllatusena, aga üldjuhul jääb tööjõuturg majanduse tsüklist veidi maha (ei ole nii kiirelt reageeriv). Ehk hetkel, kui meil töötute arv hakkab selgelt vähenema, on põhi ammu läbitud. Ülaltoodu põhjal julgeks ma väita, et oleme kas põhjas või juba põhjast läbi. Majanduskasvu taastumise kiirus on iseküsimus.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|