praegune kellaaeg 26.06.2025 14:40:36
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
vipu
HV veteran

|
05.08.2009 19:15:28
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
Mis õiguse? Õiguse mitte vastu võtta kirju, mida ma ei taha saada on samasugune õigus, nagu õigus mitte lasta enda tuppa Jehoova tunnistajaid ennast peedistama. Postkast on minu isiklik privaatne territoorium, mida valitsen mina. Sa süüdistad mind piiratud mõtlemises, aga ise nagu üldse ei vaevu ajusid liigutama ja ajad täielikku absurdi. |
püüa kuidagi rahuneda
muidu saadad sõbra kirja ja sõber peab seda spämmiks ja annab su kohtusse
sest meil kõigil on nii palju õiguseid mis ei mahu mitte kuhugi ära
aga kui me loeme pisikest kirja, siis ei kuulu meile suurt midagi.
tõmbad netist mailiprogrammi, loed - see ei kuulu sulle
teed domeeni endale, see ei kuulu sulle, kuigi sul on õigus seda kasutada
tellid endale interneti koju - sul on õigus seda kasutada, aga see ei kuulu sulle
omad saja kroonist - see pole sinu oma, see on eesti riigi omand
teed HVs konto, see pole sinu oma, võid ainult kasutada
teed gmaili konto, see pole sinu omand, kasutada võid. kui gmail enam ei taha sind, mine karju metsas
jne jne
sa võid foorumis rääkida, aga kohtus oled kohe jännis omadega
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonuonu
HV kasutaja

|
05.08.2009 19:20:58
|
|
|
Mingi kohtujutt käib nii ajalehe kommentaarides kui siin. Pange ometigi hagi omale sinna, kus suu on ja näidake tegusid tühikargajad. (Jah, see oli väljakutseks meelega siin lõpus. Tahaks tegusid näha).
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
nexus
HV veteran

|
05.08.2009 19:34:58
|
|
|
tonuonu kirjutas: |
Mingi kohtujutt käib nii ajalehe kommentaarides kui siin. |
eks see üksjasama isik ole.
varbapeale astuti ja nüüd on nutt lahti.
|
|
Kommentaarid: 240 loe/lisa |
   |
198 |
|
tagasi üles |
|
 |
deFt
HV kasutaja

|
05.08.2009 19:37:00
|
|
|
Firmadest ma saan aru et sinna spämmi meeletutes kogustes saadetakse, aga isiklikest postkastidest rääkides siis saab ju alati jätta need ristikesed panemata kõikjale kuhu vähegi annab neid toppida. Just kontrollisin oma gmaili postkasti - keskmiselt 1 spämmkiri 3 päeva peale.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
05.08.2009 19:52:10
|
|
|
Postkasti hostiv server ja isegi postkast võib kuuluda teenusepakkujale, aga selle üle valitsemise õiguse annab mulle selle kasutusleping. Postkastis sisalduv aga ongi täielikult minu oma ja minu privaatne andmekogu, mida teenusepakkuja peab hoidma nagu sitta pilpa peal ja mille omandamiseks ega edastamiseks kellelegi teisele ei ole tal mingit õigust.
Samuti võib meiliprogramm mitte minule kuuluda, aga programmi poolt säilitatav ja loodav on minu isiklik omand ja kui seda keegi minult küsimata endale üritab võtta, satub ta ise kohtuteele. Kui mõne programmi litsents sedastaks, et programm ja kõik selle abil loodu kuulub programmi koostajale, siis seda programmi kasutaks vaid idioodid.
Sajakroonine rahatäht minu taskus on Eesti riigi omand, aga selle poolt esindatav väärtus on minu omand ja seda kasutan oma äranägemise järgi ja selle olemasolu tõendan vastava tõendi - 100-kroonise rahatähe esitamisega.
Internet on kogum kõigist sinna ühendatud seadmetest. Kui ma tellin endale ühenduse sellesse võrku, peaksin olema puhta idioot, kui arvaksin, et see kuulub nüüd 100% mulle
HV konto pole minu omand, aga minu kirjutatu siin on küll. Mitte et ma keelaks kellelgi enda tsiteerimise või selle eest tasu sooviksin, aga minu kirjutatu on minu kui selle autori omand. Seaduse järgi.
HV kasutajana olen andnud HV-le õiguse selle omandi hävitamiseks (postide ja teemade kustutamine jms) ja selle vastu pole mul erilisi vastuväiteid. Kui tahan midagi pikemaajaliselt säilitada, säilitan seda mujal.
Järjekordselt üritad sa segi ajada täiesti erinevad asjad.
Mis segadus sinu peakeses küll valitseb, ajad häma nagu poliitik ja üritad erinevaid asju omavahel siduda ja läbi põimida, nagu valetaja, kes pikib oma valesse 50% või rohkem tõtt, et asi tunduks usutav. Ära üritagi parem. Su häma pole piisavalt läbipaistev, et seda hämana ei märgataks - peab olema tunduvalt rumalam inimene, kes seda tõepoolest uskuma jääks.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
vipu
HV veteran

|
05.08.2009 20:03:51
|
|
|
Postkasti hostiv server ja isegi postkast võib kuuluda teenusepakkujale, aga selle üle valitsemise õiguse annab mulle selle kasutusleping. Postkastis sisalduv aga ongi täielikult minu oma ja minu privaatne andmekogu, mida teenusepakkuja peab hoidma nagu sitta pilpa peal ja mille omandamiseks ega edastamiseks kellelegi teisele ei ole tal mingit õigust.
Samuti võib meiliprogramm mitte minule kuuluda, aga programmi poolt säilitatav ja loodav on minu isiklik omand ja kui seda keegi minult küsimata endale üritab võtta, satub ta ise kohtuteele. Kui mõne programmi litsents sedastaks, et programm ja kõik selle abil loodu kuulub programmi koostajale, siis seda programmi kasutaks vaid idioodid.
Sajakroonine rahatäht minu taskus on Eesti riigi omand, aga selle poolt esindatav väärtus on minu omand ja seda kasutan oma äranägemise järgi ja selle olemasolu tõendan vastava tõendi - 100-kroonise rahatähe esitamisega.
Internet on kogum kõigist sinna ühendatud seadmetest. Kui ma tellin endale ühenduse sellesse võrku, peaksin olema puhta idioot, kui arvaksin, et see kuulub nüüd 100% mulle
HV konto pole minu omand, aga minu kirjutatu siin on küll. Mitte et ma keelaks kellelgi enda tsiteerimise või selle eest tasu sooviksin, aga minu kirjutatu on minu kui selle autori omand. Seaduse järgi.
HV kasutajana olen andnud HV-le õiguse selle omandi hävitamiseks (postide ja teemade kustutamine jms) ja selle vastu pole mul erilisi vastuväiteid. Kui tahan midagi pikemaajaliselt säilitada, säilitan seda mujal.
Järjekordselt üritad sa segi ajada täiesti erinevad asjad.
Mis segadus sinu peakeses küll valitseb, ajad häma nagu poliitik ja üritad erinevaid asju omavahel siduda ja läbi põimida, nagu valetaja, kes pikib oma valesse 50% või rohkem tõtt, et asi tunduks usutav. Ära üritagi parem. Su häma pole piisavalt läbipaistev, et seda hämana ei märgataks - peab olema tunduvalt rumalam inimene, kes seda tõepoolest uskuma jääks. |
naljakas, alguses olid sul õigused ja nüüd üritad...
sa ei pea mulle midagi tõestama, ega mina sind ei spämmi
tõin sulle näiteid sinu õigustest tegelikus elus, sa ei pea seda nii valulikult võtma
alati tutvu juriidilise poolega kui hakkad avalikult ettevõtteid kottima
hea soovitus kõigest
aga eemaldun arutelust
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
05.08.2009 20:40:50
|
|
|
Emm, mida ma siis nüüd üritan? Sinu pooltõdedest selle sinu poolt mainimata teise poole välja tuua?
Ma ei tõesta sulle siin mitte midagi. Üritan vaid sinu poolt tekitatud segaduses veidi korda luua, et mõni ullikene seda jama uskuma ei jääks ja sind keelitada edaspidi hämamisest loobuma. Meil on häma tootmiseks poliitikuid piisavalt.
Sa üritasid oma pooltõdedega tõestada, et mulle ei kuulu midagi ja mul pole mingeid õigusi, mina tõin välja sinu poolt mainimata teise poole, mis räägib just minu omandist ja õigustest. Just selle juriidilise poole, millega sa siin nüüd tutvuda soovitad.
...Avalikult ettevõtteid kottima? Spämmi tootvad ettevõtted kotivad spämmi saatmisega teisi ettevõtteid ja eraisikuid ja mina rääkisin just sellest. Miks on e-postiga reklaami saatmine ühele firmale nii odav lahendus? Just selle pärast, et selle eest maksavad teised - selle spämmi vastuvõtjad. Spämmi saatev firma kasutab luba küsimata teise firma ressursse. Selles ongi point.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
gnoom
HV veteran
|
05.08.2009 21:36:41
|
|
|
Mina ilma e-posti teenuseta läbi ei saa. See on mulle eluliselt vajalik nii töös kui eraelus ja kellelgi pole mulle õigust saata kirju, mida ma ei ole nõus vastu võtma. |
Räägi sa seda kirjade mitte vastuvõtmise juttu näiteks kohtutäiturile, või sõbralikule maksuametnikule. Sa saad varst teada kui ilus ümmargune asi sinu õigus on.
|
|
Kommentaarid: 67 loe/lisa |
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
05.08.2009 22:41:58
|
|
|
Ma ei rääkinud kirjadest, mille vastuvõtmine on varem kokku lepitud või lausa vastav leping sõlmitud.
Maksuametist ei saadeta kirju suvalistele aadressidele, vaid ainult inimeste enda poolt Maksuametile oma kontaktaadressina antud aadressidele. Sel juhul on see varasemalt sõlmitud kokkulepe (või lausa leping) nende kirjade vastuvõtmiseks ja nende kirjade vastuvõtmine on kohustuslik lepingu täitmine. Kohustusest lahtisaamiseks tuleb muuta lepingut või kokkulepet.
Kohtutäituri kirjad tuleb vastu võtta, kui ta saadab ametliku, digitaalselt allkirjastatud dokumendi. Suvalise sepa, kes e-kirjas väidab end olevat kohtutäitur, ilma mingeid adekvaatseid identifikaatoreid omamata, võib küll seenele saata, kui kiri on esmakordne ja selle saatmises pole mingil muul viisil eelnevalt kokku lepitud. Iga mats võib väita, et ta on kohtutäitur. Inglise- ja googleestikeelseid kirju sarnasel teemal lendab spämmifiltrisse kogu aeg, kus mingi tegelane väidab end olevat keegi, kellele sa pead raha saatma või võiksid seda teha jabura kasumi ootuses või peaksid oma krediitkaardi andmed saatma, kuna saatja väidab end olevat sinu pangast.
Kui ma olen endale võtnud kohustuse midagi teha, siis ei saa ma sellega mitte nõustuda, eks ole? Ma pole endale võtnud kohustust lugeda reklaami, mis mulle e-postiga saadetakse minu nõusolekuta seda vastu võtta, Eesti Vabariigi kodanikuna olen aga endale võtnud kohustuse vastu võtta ametlikke teateid riigiasutustelt.
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
sigakoer
Kreisi kasutaja
|
06.08.2009 00:25:19
|
|
|
deFt kirjutas: |
Firmadest ma saan aru et sinna spämmi meeletutes kogustes saadetakse, aga isiklikest postkastidest rääkides siis saab ju alati jätta need ristikesed panemata kõikjale kuhu vähegi annab neid toppida. Just kontrollisin oma gmaili postkasti - keskmiselt 1 spämmkiri 3 päeva peale. |
See on ainult tänu sellele, et Google kulutab kõvasti raha ja väärt ajusid, et sinu meilile saadetud spämm välja filtreerida. 90% tänapäeva e-mailidest (reaalne statistika) on spämm.
Ristikeste panematajätmisest on vähe abi, aadressid kogutakse kokku kas veebist, aga vabalt kasvõi näiteks sinu sõbra viirusega nakatatud arvuti meiliprogrammi aadressiraamatust, mille üle sul kontrolli pole.
|
|
Kommentaarid: 36 loe/lisa |
   |
35 |
|
tagasi üles |
|
 |
gnoom
HV veteran
|
06.08.2009 01:28:05
|
|
|
Ma ei rääkinud kirjadest, mille vastuvõtmine on varem kokku lepitud või lausa vastav leping sõlmitud.
Maksuametist ei saadeta kirju suvalistele aadressidele, vaid ainult inimeste enda poolt Maksuametile oma kontaktaadressina antud aadressidele. Sel juhul on see varasemalt sõlmitud kokkulepe (või lausa leping) nende kirjade vastuvõtmiseks ja nende kirjade vastuvõtmine on kohustuslik lepingu täitmine. Kohustusest lahtisaamiseks tuleb muuta lepingut või kokkulepet.
Kohtutäituri kirjad tuleb vastu võtta, kui ta saadab ametliku, digitaalselt allkirjastatud dokumendi. Suvalise sepa, kes e-kirjas väidab end olevat kohtutäitur, ilma mingeid adekvaatseid identifikaatoreid omamata, võib küll seenele saata, kui kiri on esmakordne ja selle saatmises pole mingil muul viisil eelnevalt kokku lepitud. Iga mats võib väita, et ta on kohtutäitur. Inglise- ja googleestikeelseid kirju sarnasel teemal lendab spämmifiltrisse kogu aeg, kus mingi tegelane väidab end olevat keegi, kellele sa pead raha saatma või võiksid seda teha jabura kasumi ootuses või peaksid oma krediitkaardi andmed saatma, kuna saatja väidab end olevat sinu pangast.
Kui ma olen endale võtnud kohustuse midagi teha, siis ei saa ma sellega mitte nõustuda, eks ole? Ma pole endale võtnud kohustust lugeda reklaami, mis mulle e-postiga saadetakse minu nõusolekuta seda vastu võtta, Eesti Vabariigi kodanikuna olen aga endale võtnud kohustuse vastu võtta ametlikke teateid riigiasutustelt. |
Ära nüüd laveeri siin. Jutt oli kirjadest, mida sa ei ole nõus vastu võtma. Isegi vabatahtlikult antud aadressi puhul on soovitud kirjad ja soovimatud kirjad. Mina näiteks reklaami olen nõus vastu võtma, kuid maksuameti maksuteadet, või politsei trahvikirja mittemingil juhul.
tegelikult tahan seda öelda, et igasugune filtreerimine peab jääma lõppkasutaja tasemele. Või siis ka asutuse tasemele, kui on ametlike postkastide kasutamise kord ära määratud. Igasugune serveripoolne filtreerimine ei ole õige lahendus, sest ühele meeldib igasuguseid kirju saada, teine jälle saab siis ka ataki kui aastas juhtub üks kiri talle kogemata postkasti potsatama.
|
|
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonuonu
HV kasutaja

|
06.08.2009 10:49:35
|
|
|
IRC pealt:
<tonu> "Samueli vastu on koostamise hagi, kuna selline sekkumine kirjavahetuse saladusse on vastuolus seadusega. Meil on õigus oma teateid edastada ja sameul ei tohi neid takistada"
<romp> tonu: selle kohta oli miski vanasona... et kylvad lolle, lqikad tormi vms
<romp> aga see kirjavahetuse saladuse idee on huvitav.. vqiks Hr maileri ja Hr. deemoni kriminaalvastutusele vqtta
<romp> mis nad loevad vqqraid kirju koguaeg
<tonu> jah
<tonu> ilmselgelt loevad kuna nad vahel vastavad lausa
<Werewolf> thunderbirdi spamfilter on tuntud lugeja
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
ref
Kreisi kasutaja
|
06.08.2009 11:28:49
|
|
|
Aga see hagi oleks ju täitsa "asjalik".
Kui piisavalt raha ning tublisid advokaate asja taga oleks (milles ma küll sügavalt kahtleks), siis oleks ju täitsa võimalik, et spämifilter keelataks ära, kuna toimub kirja lugemine (tõsi, automaatne ja masina poolt), seega kui masin ei tohi e-kirja lugeda ning töödelda siis ei tohi ka mailiserverid töötada EV pinnal (sest nad ju rikuksid privaatsust oma kirjade lugemisega).
Järelikult aitavad spämmerid ise kaasa enda lõpule, sest kui mailid liikuda ei tohi siis ei tohi ju ka spämmi saata - no mail = no spam
Aga asja positiivsest poolest - tonuonu list (väikese mudimisega - rejecti asemel lähevad eraldi spämmiaadressile, et vajadusel kui kasutajal vaja saab oma kirja siiski kätte) on nüüd ühes mu hallatavas masinas ~2 kuud toiminud, pole veel üheltki kasutajalt kurtmist tulnud, et mingi tähtis mail kättesaamata, pigem vastupidi, paar inimest on kiitnud, et rämpsu on kastis vähem...
Tõsi, postfixi põhine julm reject on veidi liiga paindumatu, vbla oleks otstarbekam asjale veidi paremat jumet anda - nt kasutajapõhine filter, mis sieve abil eesti spämi eraldi folderisse redirectib vms. Aga küll selle keskne haldamine oleks keerukam (üks header check on kordades lihtsam, kui iga kasutaja enda filtrid, mida ta vajadusel muuta saaks ning mille kesksel uuendamisel kasutaja muudatusi ära kaotada ei tohi).
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
15 |
|
tagasi üles |
|
 |
gnoom
HV veteran
|
06.08.2009 11:46:36
|
|
|
ref kirjutas: |
Tõsi, postfixi põhine julm reject on veidi liiga paindumatu, vbla oleks otstarbekam asjale veidi paremat jumet anda - nt kasutajapõhine filter, mis sieve abil eesti spämi eraldi folderisse redirectib vms. Aga küll selle keskne haldamine oleks keerukam (üks header check on kordades lihtsam, kui iga kasutaja enda filtrid, mida ta vajadusel muuta saaks ning mille kesksel uuendamisel kasutaja muudatusi ära kaotada ei tohi). |
See olekski õige ja parim, et kasutaja ise määrab mis talle vajalik ja mis mitte. Postikana peab tuima näoga kirja sihtkohta toimetama olenemata selle sisust.
ja et tonuonu nokkida, siis kuidas sa sellise asja vastu kaitstud oled? Võtab ikka pisikene ja vihane eest spämmer kätte ja korjab näiteks väikese luuretegevuse tagjärjel nende aadressid kokku, kes sinu listi oma soovitused saadavad. Koostab siis nendest aadressidest listi, võtab läpaka kaenlasse ja marsib kuhugi wifi levisse. mudib natsi oma meiliprioget ja kõigile listis olijatele potsatab vigrapakkumisega kiri postkasti. saatja aadressiga tonuonu at nospam.ee
PS. Kõigest eelnevast ei tasu välja lugeda, et pooldan spämmi.
|
|
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kännuämblik
HV kasutaja

|
06.08.2009 15:07:38
|
|
|
Täitsa üllatav et ka siinmail on nii palju hälvikuid kes peavad spämmimist õigeks ning otsivad sellele õigustusi. Tegelikult on spämmiga asi ju selgemast selgem - kui on tegu mailiga mille saamiseks pole enne antud oma nõusolekut siis ongi tegu spämmiga, kusjuures nõusolekut ei tohi küsida omal initsiatiivil esimest maili saates - ka see on spämmimine ja seaduserikkumine. Jutt sellest et välismaist solki tuleb kordades rohkem on muidugi õige, kuid ei õigusta kuidagi teguviisi - kui iga maa oma pasatskite eest hoolt kannaks siis polekski spämm probleemiks.
Aga huvilistele mõned praktilised lahendused mis mulle endale imponeerivad:
http://www.benzedrine.cx/relaydb.html ,
http://www.hungryhacker.com/articles/misc/spamd/ - kusjuures sedalaadi vidina võib panna käima mitte ainult mailiserverile, vaid ka serverile mis on netist nähtav kuid mis pole kusagil mailiserveriks defineeritud ( http://blog.innerewut.de/2005/10/14/annoying-spammers-with-spamd ), sel juhul sinna maili saata üritavadki ainult spämmerid ning neil läheb kogu aur vile peale ning reaalselt spämmi saab sedajagu vähem saadetud
http://www.openspf.org/ - selle rakendamine vähendas märgavalt katseid minu aadressi fakeda saatja aadressiks
Kodukasutajatel võiks olla kasu sellisest vidinast - http://www.knujon.com/
Mulle teadaolevatest parim plugin Outlooki jaoks on Spambayesi oma - http://spambayes.sourceforge.net/windows.html
Et mis on sellest kasu, räägime eeskätt kodumaistest spämmeritest? Tegelikult on kõik seotud, aeg-ajalt kui on mahti olen tegelenud nii piiritaguste tegelaste kui meie spämmijate suurematesse blacklistidesse sokutamisega, samuti olen võtnud ühendust spämmi saatvate domeenide haldajatega (reaalsete saatjatega, mitte faketud aadressidega). Ka meie mõned poliitikud on aktiivsed spämmerid, isegi neid on õnnestunud pisut mõjutada.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
06.08.2009 16:42:45
|
|
|
gnoom kirjutas: |
Ära nüüd laveeri siin. Jutt oli kirjadest, mida sa ei ole nõus vastu võtma. Isegi vabatahtlikult antud aadressi puhul on soovitud kirjad ja soovimatud kirjad. Mina näiteks reklaami olen nõus vastu võtma, kuid maksuameti maksuteadet, või politsei trahvikirja mittemingil juhul.  |
Jah, pean sulle au andma, sul õnnestus kõigist minu postitustest välja noppida see üks lause, kus ma ennast väga täpselt ei väljendanud. Arvestades üldist teemat spämmkirjadest pidasin sellest arusaamist enesestmõistetavaks antud kontekstis.
Tunnistan üles, et olen paha-paha, muudkui laveerin ja üritan selgetest vastustest kõrvale hiilida, erinevalt vipu väljaöeldud Absoluutsest Tõest. Võtan su ees kohe mütsi maha ja üritan edaspidi kõik juuksekarvad esimesel katsel täpselt pikuti lõhki ajada.
tsitaat: |
tegelikult tahan seda öelda, et igasugune filtreerimine peab jääma lõppkasutaja tasemele. Või siis ka asutuse tasemele, kui on ametlike postkastide kasutamise kord ära määratud. |
Aga millest, jumala pärast, mina siis rääkinud olen kogu aeg?
Igasugune serveripoolne filtreerimine ei ole õige lahendus, sest ühele meeldib igasuguseid kirju saada, teine jälle saab siis ka ataki kui aastas juhtub üks kiri talle kogemata postkasti potsatama. |
Mõtle nüüd natukene - väga suur osa, kui mitte enamus asutustest ja ettevõtetest kasutab päris oma servereid. Ei kasuta mingeid Elioni ärilahenduse postkaste või mõne muu teenusepakkuja omasid ja eelistab oma serverit ise just täpselt oma vajaduste järgi sättida, mitte teenusepakkuja nappe ja piiratud võimalusi kuidagi enda vajadustega sobitada. St et asutuse tase ongi see müstiline ja püha serveri tase. Juhtumisi tegelen ise muuhulgas just ühe sellise pisikese serveri haldamisega. Tonuonu ja suur osa siin teemale positiivselt reageerinutest tundub sama ameti peal olevat või sellega vähemalt kaudselt kuidagi seotud olevikus või minevikus.
Kui asutus ei ole nõus igale oma töötajale palka maksma spämmi lugemise või sorteerimise eest, siis on tal täielik õigus sellised kirjad serveri tasemel /dev/null-i saata (vahepeatus umbes kuuks kusagil permreject kaustas oleks seejuures äärmiselt soovitatav - juhuks, kui filtrid ei tööta päris adekvaatselt ja false positive kirjad kaduma lähevad)
mudib natsi oma meiliprioget ja kõigile listis olijatele potsatab vigrapakkumisega kiri postkasti. saatja aadressiga tonuonu at nospam.ee |
Saatja aadressi oskab võltsida ka kümneaastane. Meiliprogrammi pole selleks üldse tarvis. Kus sa elanud oled? Saatja aadress pole juba aastaid tegeliku saatja kindlakstegemisel mingi näitaja. Tegelikult pole kunagi olnud. See on e-mailindusse sisse kirjutatud algusest peale. Spämmifiltrisse korjab pidevalt spämmi, mis oleks justkui tulnud mu enda käest, kui saatja aadressi uskuda. Kirja välja saatnud SMTP aga asub näiteks Brasiilias hoopis.
Mis sellel õnnetul tohmanil kindlasti ei õnnestu, on saata need kirjad välja nospam.ee serveri kaudu, mis tõelise tonuonu kirja mingist suvalisest spämmist eristab.
Tõenäoliselt on sinu fantaasia tegelikkuses juba mingis osas realiseerunud - tõenäoliselt tonuonu at nospam.ee saatja aadressiga spämm juba liigubki netis siia-sinna, aga tänu olemasolevatele filtritele ei jõua see jama adressaadini.
PS. Ilmselt ei ole sa kunagi näinud spämmiuputust, mis tegelikult serverisse saabub, sest tänapäeval praktiliselt sellist meiliserverit enam olemas ei ole, mis üldse mingit rämpsu välja ei sorteeriks. Kui sellist fitreerimist ei toimuks, saaksid sa iga päev vähemalt 100-200 kirja (enam-vähem igale olemaolevale aadressile), millest enamuses pakutakse peenisepikendusi või odavaid (võlts)antidepressante ning muuhulgas sisaldavad linke kuhugi Hiinas asuvasse serverisse troojat alla laadima. Need kirjad, eestimaine spämm kaasa arvatud, mida sa hoolega ootad, jäävad selles tulvas märkamatuks. Kui paariks päevaks selline postkast hooletusse jätta, muutub selle sisu sorteerimine juba pea võimatuks.
Kui sa oleks selle teemaga veidi kursis, ei soovitaks sa kogu sorteerimist mingil juhul kasutaja tasemele jätta. Seda kiunumist ei jõuaks keegi ära kuulata, kui postkastid nii rämpsu täis oleksid. Pealegi saaks kasutajakonto kvoot nii üsna kähku täis isegi Google mahtu kontode puhul ja vajalike kirjade saatjatele tuleks vastuseks "over quota".
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
gnoom
HV veteran
|
06.08.2009 16:44:12
|
|
|
Saatja aadressi oskab võltsida ka kümneaastane. Meiliprogrammi pole selleks üldse tarvis. Kus sa elanud oled? Saatja aadress pole juba aastaid tegeliku saatja kindlakstegemisel mingi näitaja. |
Elanud olen ikka internetis. Kus siis veel. Saatja aadres on see mida esimesena nähakse ja mille peale kisa tõstetakse. Päise tehnilisemat poolt vaatavad siiski väiksem osa rahvast. Ja ma tõin nimme selle näite lihtsustatul kujul. Mitte ei hakka siin näilikult õpetama muid trikke, mida kasutada annaks.
PS. Ilmselt ei ole sa kunagi näinud spämmiuputust, mis tegelikult serverisse saabub, sest tänapäeval praktiliselt sellist meiliserverit enam olemas ei ole, mis üldse mingit rämpsu välja ei sorteeriks. |
Minu vanad silmad on võibolla palju rohkem näinud, kui sa arvatagi oskad.
Ja sellepärast olengi seisukohal, et postikana ülesanne on post saajani toimetada, mitte tegeleda arvamisega, kas saaja soovib seda või mitte.
|
|
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
13krooni
HV vaatleja

|
07.08.2009 23:53:03
|
|
|
Samuti on ühel firmal täielik õigus mitte lubada kulutada enda ressurssi teisel firmal oma kasumi teenimiseks, kui selleks nõusolekut pole antud. |
Kuidas saada nõusolekut? Saadad maili, et kas tohin teile maili saata? helistad ja häirid sama küsimusega? Teed SEO ja jääd ootama uudiskirjaga liitujaid?
sigakoer kirjutas: |
Igasuguste "unsubscribe" linkide ja aadresside kasutamine tähendab spämmeri jaoks ainult seda, et antud aadressi loetakse ning sinna spämmi saata on tulus.
|
Äärmiselt huvitav loogika. Sul on õigus, müügi ABC on klient närvi ajada ja siis pakkuda talle toodet, millele ta on avaldanud soovi, infot rohkem mitte saada. Tulus
sigakoer kirjutas: |
Ja mitte iialgi ära osta ühegi spämmeri käest mitte midagi. Sellega subsideerid nii enda kui teiste interneti risustamist. Kui toode tundub huvitav, siis otsi google abiga teine, mittespämmiv firma mis sama kaupa või teenust pakub.
|
Kuidas leida toodet, mida ma ei tea, et otsin või mis teeks mu elu kergemaks?
Näiteks remondin oma autot ja mõned tüübid on teinud firma ning toovad maale innovatiivse lahendusega akusid. Kas kirjutan nüüd kolmapäeval google otsingumootorisse "superhüper aku" ja leian nad ülesse?
Ma ei toeta spämmi millest mulle ei saa kasu olla (viagra,moskva kirjad jne.) aga hoolikalt ja isegi vaimukalt valmistatud eestikeelsete reklaamikampaaniate vastu mul pole küll midagi. Kui toode või teenus on päevakorras ning hind sobilik, siis miks peaksin selle vaeva ette võtma ja kulutama aega keegi teine otsida?
Siiski on veel minujaoks lahtine - probleemi algus. Mis on spam? Kas viagra või aafrika petukiri on sama halb, kui kutse firma bowlingusse?
Mõistan, et kõigil on omad seisukohad ja kogemused. Olles admin, saate kindlasti palju peavalu. Olles kampaania postitaja, saate kindlasti palju peavalu adminnidelt... nõiaring.
Kas me kõik ei mahuks kuidagi ühte liivakasti mängima?
viimati muutis 13krooni 08.08.2009 00:05:50, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
07.08.2009 23:56:42
|
|
|
13krooni, kataloogid, google, miljon reklaamivõimalust, word-of-mouth.
minu postkasti pole küll millegipärast ühtegi vajalikku reklaampostitust potsatanud...
spämm on soovimatud reklaampostitused.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
13krooni
HV vaatleja

|
08.08.2009 00:14:46
|
|
|
londiste kirjutas: |
13krooni, kataloogid, google, miljon reklaamivõimalust, word-of-mouth.
minu postkasti pole küll millegipärast ühtegi vajalikku reklaampostitust potsatanud...
spämm on soovimatud reklaampostitused. |
Milline on soovitud reklaamipostitus? Kuidas ma saaksin tellida endale pakkumist, mida ma ei tea, et eksisteerib?
Asi ongi selles, et pole olemas miljon reklaamivõimalust. Need on olemas aga need ei tööta (loomulikult oleneb tegevusvaldkonnast). Piiratud eelarvega pole hetkel otstarbekas väga palju riskida, kui on võimalik jõuda otse konkreetselt kliendini.
Miks üldse arvatakse, et reklaamikampaania on odav lahendus? Vanasti tegi Roosa 40k kampaania...
|
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
08.08.2009 00:15:25
|
|
|
13krooni, tegeled masspostitamisega?
vaata, reaalses maailmas võib juba suhteliselt kurja häält teha, kui postkast hakatust täis on ja ahju majas kütta vaja pole...
virtuaalses ruumis on hetkeseisuga erinevatel põhjustel asi vähem reguleeritud, kuid see ei peaks automaatselt tähendama, et kõik lubatud on.
kas sa tõesti usud, et spämm töötab?
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
13krooni
HV vaatleja

|
08.08.2009 00:42:20
|
|
|
londiste kirjutas: |
13krooni, tegeled masspostitamisega?
vaata, reaalses maailmas võib juba suhteliselt kurja häält teha, kui postkast hakatust täis on ja ahju majas kütta vaja pole...
virtuaalses ruumis on hetkeseisuga erinevatel põhjustel asi vähem reguleeritud, kuid see ei peaks automaatselt tähendama, et kõik lubatud on.
kas sa tõesti usud, et spämm töötab?  |
Keegi ei saada kampaaniaid sellepärast välja, et neil igav on... Alati on kuskil keegi, kellel on teema päevakorras ja ka ostab. Kindlasti olen nõus ka sinuga, et asi peab olema kontrolli all ja täitma teatud tingimusi. Kahjuks ainus lahendus on keelamine (nii palju kui siit olen lugenud), sest miks peakski sind huvitama kellegi teise käibekasv, me oleme ju eestlased , pigem ikka kaikaid kodaratesse.
Ma nüüd ei räägi kodukootud e-mailidest, vaid leian, et kui juba saata, siis võiks pingutada ja liita reklaami sisse ka meelelahutust. Internet pakub tohutult paindlikke võimalusi, kuidas muuta oma reklaam huvitavaks aga kliendid peavad leidma tee selle reklaamini. Esimeses postituses pakkusin ühist andmebaasi, kus on sisestatud kõik aadressid, kuhu kunagi ei tohi saata reklaame. List uueneb pidevalt ja postitaja on kohustatud seda kasutama igas kampaanias, et garanteerida soovijatele reklaamivabadus.
Usu mind, müügijuhina ja samas ka firma esindajana ei ole mu soov ärritada mõnda inimest pakkumistega mida nad ei taha ja klikates "eemaldamine" ei ole ju mingit mõtet enam inimest tülitada. Kui nüüd keegi mõtleb, et just mailimine rikubki firma mainet, siis reeglina kaalub positiivne tagasiside, negatiivse tagasiside mitmetes kordades üle.
Kui eelnevalt lugesin kuskilt, et keegi kasutab tõnu listi oma 3000 kliendiga serveris, siis mõtle tegelt kui suur osa on nendest kellel võiks kasu olla mõnest pakkumisest aga nad ei teagi, et nendeni ei jõua midagi, isegi tellitud uudiskirjad mitte.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Kännuämblik
HV kasutaja

|
09.08.2009 18:06:51
|
|
|
13krooni kirjutas: |
Keegi ei saada kampaaniaid sellepärast välja, et neil igav on... Alati on kuskil keegi, kellel on teema päevakorras ja ka ostab. Kindlasti olen nõus ka sinuga, et asi peab olema kontrolli all ja täitma teatud tingimusi. Kahjuks ainus lahendus on keelamine (nii palju kui siit olen lugenud), sest miks peakski sind huvitama kellegi teise käibekasv, me oleme ju eestlased , pigem ikka kaikaid kodaratesse.
...
Usu mind, müügijuhina ja samas ka firma esindajana ei ole mu soov ärritada mõnda inimest pakkumistega mida nad ei taha ja klikates "eemaldamine" ei ole ju mingit mõtet enam inimest tülitada. Kui nüüd keegi mõtleb, et just mailimine rikubki firma mainet, siis reeglina kaalub positiivne tagasiside, negatiivse tagasiside mitmetes kordades üle.
|
Kahjuks väga tüüpiline müügimehe suhtumine - kui tal ei lasta piiranguteta oma okseposti kellele iganes kaela määrida siis on see kaigaste kodaratesse loopimine ja tema äri kahjustamine. Tühja sest et reklaami saajatest valdaval enamikul juba okserefleks ning nad ei taha sellest midagi teada, kui üks tuhandest on lollike kes õnge läheb siis järelikult on kõik hästi, äri on ju veel kasumlik. Alati on loomulikult klient see kes peab nende meelest kõikvõimalike rämpsmailide sees olevaid eemaldamise linke vajutama, kusjuures loomulikult tähendab see vaid seda et klient ei saa sellelt müügimehelt sama toote kohta solkmaili, kui müügimehel või mõnel tema kolleegil tekib järjekordne geniaalne idee mingit muud rämpsu kaela määrida siis seda peab ta loomulikult jälle piiramatult saama saata. Inimese privaatsus on asi mis selliste inimeste jaoks on mõttetu sõnakõlks ning ainus mis loeb on nende endi tulu, kui see poleks nii kulukas siis müügiagendid käiksid meil igapäevaselt iga ukse taga järjekorras kella andmas, ilmselt ka telefonireklaam on reklaamijale niipalju solkmailist kulukam et seda suhteliselt vähe kasutatakse. Kuna värvilise paberi trükkimine on odav siis seda tuleb uksest ja aknast - tühja neist puudest ja keskkonnast, müügimeestel on vaja käivet kasvatada.
Ja siis üritatakse meile selgeks teha et kui müügimeestel pole võimaldatud piiramatult kõiki postkaste oma rämpsuga ummistada siis pole neil võimalust oma superpakkumisi klientidele saata ja kliendid kannatavad. Kulla inimesed, kliendid pole imbetsillid - tehke korralik veebileht, inimesed oskavad otsinguga just neile vajalikku otsida. Kui on tõesti hea pakkumine siis makske Google-le et see veebileht muudetaks väljapaistvaks, tehke reklaami raadios, tv-s. Pange bännerid portaalidesse, kuulutused ajalehtedesse, kuulutuste portaalidesse. Ah et see kõik maksab? Tõtt öelda ei huvita, selle s... saatmine tekitab ka kulusid, ainus vahe et kulud tekivad mitte saatja vaid vastuvõtja poolel - on vaja teha kulutusi spämmifiltritele, raisata aega mõttetu rämpsu kustutamisele. Kõigele lisaks võib mingi väga oluline mail selle räpsu sees kahe silma vahele jääda ning kui tegu mingi ametliku teatega võib see minna kliendile väga kulukaks. Pluss veel kulud selle s... edastamisele, mailiserverites salvestamisele jpms. Kokkuvõttes võib rämpspostitamine olla üks kallimaid reklaamimise viise üldse, lihtsalt raha selleks võetakse vägisi kliendi, mitte reklaamija taskust. Rämpspostitajad on vargad kes varastavad meie kõigi aega ja vahendeid.
Mis puudutab tellitud uudiskirju siis need loomulikult rämpsposti alla ei kuulu - tellimine tähendab ju eelnevat kokkulepet poolte vahel.
viimati muutis Kännuämblik 09.08.2009 18:16:02, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
13krooni
HV vaatleja

|
09.08.2009 18:20:41
|
|
|
Kännuämblik kirjutas: |
13krooni kirjutas: |
...
|
Kahjuks väga tüüpiline müügimehe suhtumine - kui tal ei lasta piiranguteta oma okseposti kellele iganes kaela määrida siis on see kaigaste kodaratesse loopimine ja tema äri kahjustamine. Tühja sest et reklaami saajatest valdaval enamikul juba okserefleks ning nad ei taha sellest midagi teada, kui üks tuhandest on lollike kes õnge läheb siis järelikult on kõik hästi, äri on ju veel kasumlik. Alati on loomulikult klient see kes peab nende meelest kõikvõimalike rämpsmailide sees olevaid eemaldamise linke vajutama, kusjuures loomulikult tähendab see vaid seda et klient ei saa sellelt müügimehelt sama toote kohta solkmaili, kui müügimehel või mõnel tema kolleegil tekib järjekordne geniaalne idee mingit muud rämpsu kaela määrida siis seda peab ta loomulikult jälle piiramatult saama saata. Inimese privaatsus on asi mis selliste inimeste jaoks on mõttetu sõnakõlks ning ainus mis loeb on nende endi tulu, kui see poleks nii kulukas siis müügiagendid käiksid meil igapäevaselt iga ukse taga järjekorras kella andmas, ilmselt ka telefonireklaam on reklaamijale niipalju solkmailist kulukam et seda suhteliselt vähe kasutatakse. Kuna värvilise paberi trükkimine on odav siis seda tuleb uksest ja aknast - tühja neist puudest ja keskkonnast, müügimeestel on vaja käivet kasvatada.
Ja siis üritatakse meile selgeks teha et kui müügimeestel pole võimaldatud piiramatult kõiki postkaste oma rämpsuga ummistada siis pole neil võimalust oma superpakkumisi klientidele saata ja kliendid kannatavad. Kulla inimesed, kliendid pole imbetsillid - tehke korralik veebileht, inimesed oskavad otsinguga just neile vajalikku otsida. Kui on tõesti hea pakkumine siis makske Google-le et see veebileht muudetaks väljapaistvaks, tehke reklaami raadios, tv-s. Pange kuulutused ajalehtedesse, kuulutuste portaalidesse. Ah et see kõik maksab? Tõtt öelda ei huvita, selle s... saatmine tekitab ka kulusid, ainus vahe et kulud tekivad mitte saatja vaid vastuvõtja poolel - on vaja teha kulutusi spämmifiltritele, raisata aega mõttetu rämpsu kustutamisele. Kõigele lisaks võib mingi väga oluline mail selle räpsu sees kahe silma vahele jääda ning kui tegu mingi ametliku teatega võib see minna kliendile väga kulukaks. Pluss veel kulud selle s... edastamisele, mailiserverites salvestamisele jpms. Kokkuvõttes võib rämpspostitamine olla üks kallimaid reklaamimise viise üldse, lihtsalt raha selleks võetakse vägisi kliendi, mitte reklaamija taskust. Rämpspostitajad on vargad kes varastavad meie kõigi aega ja vahendeid.
Mis puudutab tellitud uudiskirju siis need loomulikult rämpsposti alla ei kuulu - tellimine tähendab ju eelnevat kokkulepet poolte vahel. |
Omamoodi irooniline, et oled nõus kuulama seda pakkumist raadiost, nägema seda televisioonist ja lugema paberil postkastist aga keskkonnasõbraliku emaili peale pistad kisama. Kas helistad TV3-e, kui näed pampersi reklaame? miks sa pead seda vaatama?
Kas enne eelistaksid, et müügimehed käiksid sul ukse taga kella andmas ja helistavad, kui saadaksid e-maile?
Mina ei väidaks, et mul on tüüpilise müügimehe suhtumine, kus saaks ainult mingi jama maha müüa ja siis pappi, hoolimata sellest kas kliendile on kasu või mitte. Tõsi ma ei saa kõigile meeldida ja pean tegema oma valiku. Mina valin kliendi ning seisan tema huvide eest, ma ei saa olla kliendi klientide eest vastutav, see pole lihtsalt võimalik.
Äriettevõtte põhimõte ongi ju ainult müük. Ainus viis raha teenida on toodet või teenust müüa. Firma kus sa töötad, maksab sinule palka sellest rahast, mida ta saab oma klientide käest. Ainus vahe on selles, et sinu firma valib reklaamida ennast muudes reklaamikanalites, mis nõuavad suuremate turundusplaanidega, suuremaid väljaminekuid. Lisaks on need tulemused raskelt mõõdetavad ja aeglased.
Kui kava.ee lööd lahti ja seal on mõlemal pool muruniiduk, siis see sind ei häiri ja klikkad kinni (mis järgmine kord on ikka seal kui lähed lehele) aga kui muruniiduk tuleb postkasti, siis on tarbetu klikkida "eemalda" linki?
Kui teemale loogiliselt mõelda, siis nii kaua, kui inimesed kasutavad e-posti, eksisteerib ka e-postiturundus. Isegi kui homme pannakse kõik Eesti firmad kinni, kes saadavad postitusi, ei lahene sinu spami probleem isegi 10% mitte ja tagajärjeks on lihtsalt eesti firmadel klientide kaotused, pankrot ja suurem tööpuudus vabariigis.
See, et sinul mõni tähtis mail läheb kaduma ja jääb kahe silma vahele on ju seotud pigem sinu hooletusest ja ülereageerimisest oma filtriga.
Spamil ja spamil vahe sees. Miks ei võiks olla nii, et välismaa spami blokeerid ära aga eestikeelne reklaam jõuab kohale ja klient ise valib seda saatja ja pealkirja järgi, kas ta tahab seda lugeda või mitte. Selline lahendus aitaks arendada praeguses majandussituatsioonis väikefirmade ettevõtlust päris tugevalt.
Minu arust sa näed kogu pilti liiga lühinägelikult ja liiga isiklikult. Põhimõtteliselt sind häirib ainult see, et sul on rohkem tööd. Kui saaksid 20k palgakõrgendust, kas siis teeksid seda tööd igal hommikul nägu naerul? Kui keegi kampaaniafirma annaks sulle osa tulust, et katta sinu ressursside kulu, kas siis enam ei oleks kuri?
Kui nüüd uuesti see lause läbi lugeda, siis selgubki ikkagi "kaikaid kodaratesse" eestlase omadus, et keegi teine teeb midagi, millest tema saab kasu ja sina ei saa midagi.
Kui palju sulle tuleb eestikeelset reklaami päevas?
|
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
09.08.2009 18:28:34
|
|
|
13krooni, masspostitus reklaamviisina on kiire ja lihtsalt mõõdetav? tohoo tali... räägi meile ka kuidas täpselt sa seda mõõdad? kontakte per sada saadetud meili ei päde. tahaks ikka täpsemalt teada.
kui postkasti tuleb muruniiduki reklaam, viskan selle vaatamata minema. e-postkasti tuleva kirja peale ei kliki mitte eemalda, vaid blokeeri. ja nagu kasvõi siit teemast vaadata võid, võib seda blokeeri klikkimist teha ka administraator ja mõnevõrra suurema labidaga.
su eelviimasest lõigust ma aru ei saa. kui mina administraatorina pean tegelema mingi filtreermisega, siis ei ole lugu päris nii, et mina ei saa midagi. tööd saan juurde. ja su vastava jutu kohta - spämmi blokeerimine ei ole reeglina eraldi tasustatav töö, see käib (meiliserveri) administreerimise juurde. ja sa ei kujuta ette, kui raske on õigustada sellest tekkiva lisatöö lisatasustamist.
muide, seda adressaadi enda valiku osa võid üsna lihtsalt proovida, palu teenusepakkujal oma meilidelt igasugused filtrid maha võtta. kuu aja pärast räägime uuesti. aitaks ju ettevõtlust ometi.
|
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|