Avaleht
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Tavaline vs lai monitor märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Millist monitori eelistad?
Mul on tavaline ja meeldib
26%
 26%  [ 59 ]
Mul on tavaline, tahaks laia
16%
 16%  [ 38 ]
Mul on lai, tahaks tavalist
1%
 1%  [ 3 ]
Mul on lai ja meeldib
55%
 55%  [ 124 ]
hääli kokku : 224

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
arnis
HV veteran
arnis

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 25.08.2008 15:37:16 vasta tsitaadiga

Kellelgi on laua peal PIVOT monitor?
Kas see funktsioon on oma hinda väärt?

Kommentaarid: 120 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 117
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
bigmarx
HV Guru
bigmarx

sõnum 25.08.2008 16:48:27 vasta tsitaadiga

arnis kirjutas:
Kellelgi on laua peal PIVOT monitor?
Kas see funktsioon on oma hinda väärt?

On, nii kodus kui kontoris. Aga minu arvates on see lihtsalt üks pisike lisamugavus, mis on natuke üle hinnatud.

Ise olen nii laiekraani kui tavalise ekraani taga istunud ja eelistan siiski tavaekraani formaati. Põhjuseks just see, et enamus arvutikasutust on internetis ja internetis teatavasti on enamus infot ülevalt alla, ehk siis laiekraan ei anna mingit võitu. Filmide vaatamiseks on kodus laiekraan telekas...

Timoha
HV kasutaja
Timoha

sõnum 26.08.2008 07:36:03 vasta tsitaadiga

Mul on lai ja meeldib thumbs_up.gif
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 40
tagasi üles
Worm390
HV kasutaja
Worm390

sõnum 26.08.2008 07:48:26 vasta tsitaadiga

Mul nii 5:4 molu kui ka laiekraan.
Pelamiseks kasutan 5:4 kuna laiekraan absull ei istu mulle. Multitaskimiseks on laiekraan väga hea, progremine, filmide vaatamaine jne.
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 20
tagasi üles
Auron
HV Guru
Auron

sõnum 26.08.2008 08:37:50 vasta tsitaadiga

Lai on igati etem. Mingi pisihuijaa üle võib küll vaielda aga fakt on see, et inimsilmadele on wide loomulikum vaadata. Ise algul pablasin tiba mängude pärast, et kui ei toeta siis sit* lugu aga pole siiamaani veel probleemi olnud.
Kommentaarid: 152 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 129
tagasi üles
iceincube
HV veteran
iceincube

sõnum 26.08.2008 09:03:06 vasta tsitaadiga

ma ei tea kui õige see on, kuid mul UT-s on wide screenil on vaatenurk suurem mängus. Ühes nurgas testisin, et kas jäävad mõlemad objektid nähtavale. Laiekraanil jjäid, tavalisel ei jäänud.
Iseasi kas see seal mulle eeliseid annab.
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
TheDJ
HV veteran

sõnum 26.08.2008 09:12:33 vasta tsitaadiga

Ma ostsin aastal 2006 omale ka esimese LCD monitori ja selleks sai valitud 4:3 suhtega ekraan. Siiani olen sellega rahul, veidi suurem võiks ainult olla kui 19". Esialgu vahetama ei kipu. 8)
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
henri200
HV veteran

sõnum 26.08.2008 09:44:33 vasta tsitaadiga

Auron kirjutas:
Lai on igati etem. Mingi pisihuijaa üle võib küll vaielda aga fakt on see, et inimsilmadele on wide loomulikum vaadata. Ise algul pablasin tiba mängude pärast, et kui ei toeta siis sit* lugu aga pole siiamaani veel probleemi olnud.

Jep, ise ka mõtlesin, et kas osasi pelasi siis ei saagi mängida. Mõned mängud on tulnud sellised kus pole widescreen supporti kuid netist (või siis mängu faile uurides) leiab mingi fix-i icon_razz.gif
Kommentaarid: 62 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 59
tagasi üles
flake
HV veteran

sõnum 26.08.2008 09:59:01 vasta tsitaadiga

mina teen igapäevatööd suurte andmetabelitega millel kohati 200+ veergu. Ilma wideta oleks ikka suht nutune. Skrollima muidugi peab kõvasti aga widesse mahub rohkem asju ära icon_wink.gif
Ramones
HV veteran
Ramones

sõnum 26.08.2008 10:03:55 vasta tsitaadiga

Olen istunud nii 1600x1200 kui ka 1680x1050 ees. Laiekraan tundub igatahes silmale loomulikum ja mõnusam vaadata. 16:10 FTW! icon_smile.gif
Kommentaarid: 76 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 75
tagasi üles
Peeter
HV kasutaja

sõnum 26.08.2008 12:56:00 vasta tsitaadiga

HacaX kirjutas:
Istun stabiilselt täisekraanipillide ees, aga kõrval on eriotstarbeks ka üks laiekraani molu seismas. Ja... no lihtsalt ei tea. Filme olen selle peal käianud: venitab laiemaks ja see mulle ei istu (ei arva tegelikult et see molu süü on, pigem vajab pleier häälestamist). Regio kaarti vaadanud: ei tundu kah radikaalselt teistsugune olevat kui 4:3 suhte korral. Kui oleks võimalus põhimonitori asemele panna siis ei oleks samuti kindel - laud niigi kraami täis ja arvestatava hulga vajaliku stuffi kallale pääseb justnimelt monitori kõrvalt haarates, mis poleks laiema monitori puhul enam mõeldav.

Valisin kokkuvõtlikult 1. variandi.

tee omale siis faktid enne selgeks kui räägid. kui sa 4:3 filme sellega vaatad ega siis ekraan välja ei venita, ekraan näitab seda mida teda näitama pannakse.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
tikimunkee
HV vaatleja
tikimunkee

sõnum 26.08.2008 22:18:08 vasta tsitaadiga

Praegu on 17" tavaline, käib küll, aga järgmise monitori muretsen suurema ja laiekraani. Siis parem vajalikke asju lahti hoida, praegu kasutan mitut töölauda.
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Stabby
Kreisi kasutaja

sõnum 26.08.2008 23:27:19 vasta tsitaadiga

Ikka wide 22", muidu veel olemas üks netiarvuti kah siin , millel 17" ekraan tavaline, no kiiremas korras tulin wide ekraani juurde tagasi! icon_smile.gif
Kommentaarid: 34 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 27.08.2008 00:23:20 vasta tsitaadiga

4:3 1600x1200 Samsung 204b,olen üle aasta kasutanud ja vahetamise mõtet veel pole thumbs_up.gif
Kommentaarid: 374 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 300
tagasi üles
b_alex
HV kasutaja
b_alex

sõnum 27.08.2008 02:46:27 vasta tsitaadiga

pang kirjutas:
Maitse asi kas wide või tavaline. Teemaalgataja sai teada plussid miinused.
Nüüd on tema asi otsustada. Oma arvamuse pealesurumine pole kõikse õigem tegevus

just, mida mina ka kirjutasin - et NÜÜD TEEMA ALGAJA kord, teha oma järjeldusi icon_smile.gif
aga mõned siiani kipuvad ta lai ekraanile viia icon_lol.gif

Hacax kirjutas:
Kui oleks võimalus põhimonitori asemele panna lai wide - siis ei oleks samuti kindel - laud niigi kraami täis ja arvestatava hulga vajaliku stuffi kallale pääseb justnimelt monitori kõrvalt haarates, mis poleks laiema monitori puhul enam mõeldav.

heh, tõesti, veel üks tavamonitori pluss, mida mina isegi nii kohe ei avastanud, kuid see ka mind puudutab. Äkki on veel mitu erinevaid lai monitori puudusi, mida unustasime öelda? icon_smile.gif igatahes, meie valik on siis ikka tavaline, mitte lai icon_biggrin.gif

pang kirjutas:
Kui üks asi oleks niipalju parem teisest siis seda teist ei toodetakski.

suur naljamees icon_smile.gif sa paistab vist tänasepäeva äriga pole üldse kursis? kõik, nii IT, kui ka autotehased - eesmärk on teha toode "omamaksumust" väiksemaks. ja mis on odavaim=halvem, kas LAI või TAVALINE molu? sama 24" puhul, või 17" ja 17" hind? mm?
järeldame, lihtsa arvutamisega, et lai ekraan on ikka odavam=halvem, kuna ta tegelik pind on väiksem, kui sama suurusega tavalisel molul.
ja see "wide" on lihtsalt müüginipi et ebateadlikuid inimesi ostjadeks saada - toode hind on sama, (alguses isegi oli kõrgem, kuni see pettus avalikuks sai) kuid tegelikult seoses väiksema tööpinnaga ka väiksem tootmiskulu.
uuri natukest ikka äritsemisest, enne sõna võtmist icon_wink.gif "a la miks toodetakse kui pole nii hea"
küsin sind - mõtle ikka veits icon_wink.gif miks toodetakse mingi "radeon 6200 1GB mäluga", kui ta aeglasem isegi 6600GT 128mb-sest? lihtsalt see sama müüginipi, ebateadlikuid inimesi ostjaks saamiseks, nad vaatavad ainult numbreid numbreid, ja kõik. Sama ka monitori puhul, 24" ja 24". muud nad ei teagi, siis järelikult võtavad see, mis odavaim on, aga odavam on ta vaid see pärast, et vähem pind, mis tegelikult ongi peamine monitoride vahe (maatrikse tüüpe, ips vms hetkel ei vaatle me.)

aga võite vabalt osta seda mis rohkem meeldib, mina ju ei sunni icon_smile.gif võite osta see suurema mälumahuga 6200 1GB, mitte 6600GT 128MB,
või ka reaalelus väiksema pinnaga 24" lai, mitte tavalist ja suurema pinnaga sama diagonaali suuruse juures molu icon_smile.gif

Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 27.08.2008 05:14:17 vasta tsitaadiga

Hetkel dualscreen, aga poleks midagi selle vastu, kui veel laiem oleks. thumbs_up.gif
Auron
HV Guru
Auron

sõnum 27.08.2008 08:09:39 vasta tsitaadiga

b_alex kirjutas:
aga võite vabalt osta seda mis rohkem meeldib, mina ju ei sunni icon_smile.gif võite osta see suurema mälumahuga 6200 1GB, mitte 6600GT 128MB,
või ka reaalelus väiksema pinnaga 24" lai, mitte tavalist ja suurema pinnaga sama diagonaali suuruse juures molu icon_smile.gif
Inimese silmad ei näe neljakandiliselt vaid horisontaalne nö. hoomamisnurk on palju suurem. Ehk siis otse keskele vaadates hoomad sa praktiliselt seda mis on sul mõlemapool kõrval, silmadega vasakule paremale vaadates näed ka seda nurka mis jääb juba krõps seljataha samas otse vaadates sa ei näe mis on sul otse jalge ees või peakohal ja varbaid ning taevast peakohal sa ei näe ilma pead üles alla liigutamata niikuinii - pöörita silmi palju tahes icon_wink.gif See on teaduslik fakt, et nö. seinale vaadates ja field of vision ära märkides pmst ongi suhe 16:9.
tagasi üles
bigmarx
HV Guru
bigmarx

sõnum 27.08.2008 08:29:36 vasta tsitaadiga

Auron, räägid nii, nagu sina istuksid monitori ees lausa silmi liigutamata icon_lol.gif Sa suudad kõrvale jäävat küll hoomata, aga teravalt näed ikkagi seda, mida konkreetselt vaatad.
Teravalt, ehk siis loetavalt näed ju siiski ühte ca 5cm läbimõõduga ringi, seega pead niikuinii silmadega ekraani mööda liikuma ja siis pole ju enam vahet, kas sa suudad vaadata 16:9 või 5:4 suhtega või mis suhtega monitor sul silme ees on.

Auron
HV Guru
Auron

sõnum 27.08.2008 10:57:41 vasta tsitaadiga

No sellisel juhulvõiks monitor olla ju S tähe kujuline kus mingi punkt on 5x5cm suurusega ja ülejäänut vaatad, kas oleks mugav? icon_biggrin.gif Samuti kui vaatad 52" telekast vilmi kas siis näed ainult keskelt 5x5cm ruutu ja ülejäänd vilm jääb nägemata? Ei jää ju, hoomad ilusti kogu pilti ilma, et konkreetselt äärealasid vaataks oma 5x5cm punktiga.
tagasi üles
bigmarx
HV Guru
bigmarx

sõnum 27.08.2008 12:49:04 vasta tsitaadiga

52" teleka ees ei istu sa poole meetri kaugusel. Kui istuksid, siis ei näeks sa rohkem kui seda sama väikest osa, kuhu vaatad (see tinglik 5cm ring).
Monitor võib ka S tähe kujuline olla, kui info mida seal kuvatakse, sinna mahub.

Tee katse: lase sõbral kirjutada näiteks midagi paberile 1cm kõrguste tähtedega, nii et sina ei tea, mis seal kirjas on. Siis vaata oma monitori keskkohta ca 30cm kauguselt, nagu sa tavaliselt ikka vaatad. Nüüd las sõber paneb selle paberitüku monitori paremale või vasakule ekraaniäärele, kas sa näed, mis seal kirjas on? Ei näe, aga said aru, et seal on midagi, kus on vist midagi kirjas... Nüüd las sõber liigutab seda paberit niikaua monitori keskkoha poole, kuni sa suudad seda kirja paberilt lugeda.

HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 27.08.2008 13:53:33 vasta tsitaadiga

Peeter kirjutas:
tee omale siis faktid enne selgeks kui räägid. kui sa 4:3 filme sellega vaatad ega siis ekraan välja ei venita, ekraan näitab seda mida teda näitama pannakse.

Vat siis on ekraani panija süü icon_razz.gif Jäi selline pisiasi mainimata, et lisaks antud laiekraan molule on ka tavamonitor sama raali küljes, kumb primaarne on pole viitsinud uurida. 4:3 suhtega filme vaadanud pole, küll aga 1.8 ja 2.x suhtega millel on laia peal inimeste/asjade laiuse/kõrguse suhe teine kui täisekraani peal vaadata. Nagu öeldud - ma ei väida et see on monitori süü, pigem tuleks pleierit häälestada ning päriselt ei välista ka platseeboefekti (loe: et mulle lihtsalt tundub nagu oleks proportsioonid valed), aga praktikas on tulemus minu jaoks sama. beer_yum.gif

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
arnis
HV veteran
arnis

sõnum 27.08.2008 14:18:33 vasta tsitaadiga

No järeldus selline: Internet on ülevalt alla,
aga muu (filmid, mängud) horisontaalne.

Isiklik kokkuvõte:
XGA (1024 x 768) - liiga väike (mitte kodus)
WXGA (1280 x 768) - liiga väike (mitte kodus)
SXGA (1280 x 1024) - paras kuni 17" üldkasutuseks
WXGA+ (1440 x 900) sobib ainult mängudele ja filmidele.
SXGA+ (1400 x 1050) vähemlevinud (minu lapakal on
see 14.1" peale mahutatud, terav pilt pisikesel alal).
UXGA (1600 x 1200) - paras suurtematele monitoridele.
WSXGA+ (1680 x 1050) esimene funktsionaalne wide.
WUXGA (1920 x 1200) teine funktsionaalne wide.
WQXGA (2560 x 1600) kolmas funktsionaalne wide.

Neli esimest on odavamad. Neli viimast on kallimad,
neile sobib PIVOT, nõuavad DVI kasutamist ja
mängudes ka tunduvalt paremat videokaarti.

Ning kuna ise liigun pisut ka ringi, mängin suhteliselt
vähe ja telekat vaatan telekast, siis otsustasin võtta
kolmanda variandi.

Kommentaarid: 120 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 117
tagasi üles
vladimir
HV kasutaja
vladimir

sõnum 27.08.2008 17:20:10 vasta tsitaadiga

1280x800 15,4" laiekraan, ja rahul - palju loomulikum silmale vaadata. Kuna töötan palju programmidega, kus info horisontaalselt (nt. vaateaken ekraani paremas servas, menüü ülalt alla vasakus) - Gimp, Alibre Design, gmax, Buzz, Ableton Live, WinISD ja Bassbox graafikud; ei kujutaks 4:3 suhtega töötamist enam eriti ettegi. Peaks veel mainima, et kuna loen tavaliselt ühe rea korraga, ja see rida on tavaliselt ekraani keskel ning horisontaalselt, siis puudub vajadus vertikaalselt suure tööpinna järele. Akna üles-alla kerimine rullikuga hiire abil on ju ülilihtne icon_wink.gif

Sellel, kas piksleid lugedes on üks suurem või teine, pole mitte mingit tähtsust - mina ütleks, et reaalsed sentimeetrid, mis ekraani külgedele lisanduvad, on olulisem. Kui nüüd võrrelda nt. 1024x768 ja 1200x800 ekraani (mis IMO on palju mõistlikum võrdlus kui a là 1600x1200 vs. 1600x1000), siis on viimane oluliselt suurem piksleid lugedes. It all depends on a point of view icon_wink.gif
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 7
tagasi üles
b_alex
HV kasutaja
b_alex

sõnum 29.08.2008 01:45:23 vasta tsitaadiga

tsitaat:
seega pead niikuinii silmadega ekraani mööda liikuma ja siis pole ju enam vahet, kas sa suudad vaadata 16:9 või 5:4 suhtega või mis suhtega monitor sul silme ees on.

tegelikult vahe on, laiema monitori puhul - silma liikumine on suurem = ebameeldivam, kuna pead rohkem liigutis teha. Miks suurem? Sest keskpunktist on laiekraani puhul ääred on kaugemal, seega kokkuvõttes, rohkem tööd, sinna tagasi nn "keskpunktist"

bigmarx kirjutas:
Auron, räägid nii, nagu sina istuksid monitori ees lausa silmi liigutamata icon_lol.gif

ahahahah, bigmarx, 5 points thumbs_up.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

p.s. see ikka maitse asi. ühele meeldib leib, teisele sai. Huvitav, mis teema algaja valis lõpus icon_smile.gif Nagu nii suurematõenäosusega lai - kuna mitte lai on raske saada, ja ka pole nii "moodne" icon_smile.gif

Petz
HV Guru

sõnum 29.08.2008 02:14:45 vasta tsitaadiga

22'' ja lai. Asju üksteise kõrval vaadata ikka mugavam kui üksteise kohal. See aeg on möödas, kui ekraanile korraga ainult üks A4 mahub...

tsitaat:
lai ekraan on ikka odavam=halvem, kuna ta tegelik pind on väiksem, kui sama suurusega tavalisel molul
= maakera sees on teine maakera, mis on palju suurem, kui see välimine maakera icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 81 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 75
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Tavaline vs lai monitor mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.