praegune kellaaeg 20.06.2025 17:12:30
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
clon
HV kasutaja

|
27.04.2003 20:37:08
|
|
|
Juts kirjutas: |
NASAs pole kümne aastaga midagi muutunud. 90'te alguses ilmus ajakiri .exe, kus seda süstiku pardakompuutrit kirjeldati. See oli juba selle aja mõistes tatt-aeglane. 325k oppi sekundis mälu kah 100kB. Põhjus, miks kosmoses tavalisi kõvakettaid ja mälusid kasutada ei saa pidi olema kiirgus. Süstikus olevat mälud feriidile keritud paispoolid. |
usun sind täiesti ... tavamälu kasutavarvuti ei suudaks kosmoses minutitki erroriteta vastu pidada .. mingist varjestusest ei ole siin kasu
|
|
tagasi üles |
|
 |
v2lk
Lõuapoolik

|
27.04.2003 20:42:04
|
|
|
Juts kirjutas: |
Ok, otsin selle ajakirja välja ja tsiteerin sealt. |
eiei, ma ei hakka vaidlema. mulle lihtsalt tundus nii.
|
|
tagasi üles |
|
 |
KosMa
Kreisi kasutaja

|
27.04.2003 20:47:54
|
|
|
v2lk kirjutas: |
sellest me yldse ei r22gi, asend ei huvita kedagi. aga mina v2idan, et j2ik kinnitus pole ka oluline. |
... no ma ei tea nüüd... ehk see kui ta sul lihtsalt kusagil ühes kohas kindlal alusel ilma millegi külge kruvimata vedeleb, ei tee jah veel teda kohe kapsaks = võtab lihtsalt rohkem aega ja võib ju olla, et sinu puhul seda ei juhtugi, kuid kui sa nüüd kõvaketta töötades teda äkiliste ligutustega pöörad ja keerad, siis ta vist ikka väga kaua ei tohiks vastu pidada... seda seletati meile muide ühes tunnis TTÜ's... see oli küll füüsika tund, kuid eks antud juhul ju olegi tegemist füüsika reeglitega... niisiis rääkis ta, et kui mingi ketas panna kiiresti ümber oma pöörlemistelje pöörlema, siis on üsna raske tema asnedit muuta, kuna teda hoiavad paigal füüsikalised jõud - näiteks kehtib see üsna hästi jalgratta juures... kui rattale ikka tubli hoog sisse talluda, siis ei kaldu ta nii kergelt ja ei kuku pikali, kui väikese hooga, sest siis pole ratastel seda suurt jõudu, mis neid ühes asendis (ratta puhul siis sõidu ajal vertikaalses asendis) hoiaks... kui sa nüüd natuk emõtled, siis seesama kehtib ka ju kõvaketta puhu ja võiks öelda, et veelgi rohkem, kuna see ketas töötab palju suurematel pööretel kui jalgratta ratas - seega töötava kõvaketta kallutamisel tahaks füüsika seaduste alusel pöörlev kõvaketas jätkata pöörlemist varasemas asendis... nii ja kui nüüd kõvaketast äkiliselt pöörata-keerata, siis võibki juhtuda, et ketas läheb lugemispea või millegi muu osa vastu ja kogu kupatus võib vastu taevast lennata... vist on küll kaasaegsetel kõvaketastel vibratsiooni summutid paigaldatud ja seega saab neid kasutada ka lahtises olekus, kuid kui siis peaks töötamise ajal selle kõvakettaga miskit juhtuma, et kukub, libiseb või midagi muud taolist, siis pole kindel, kas isegi pehme kukkumise tagajärjel kõvaketas enam päris korras on...
_________________ marmer - minu pere tagasihoidlik kodukas ja
lingikogu ... |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
v2lk
Lõuapoolik

|
27.04.2003 20:52:25
|
|
|
KosMa kirjutas: |
[1)] kui sa nüüd kõvaketta töötades teda äkiliste ligutustega pöörad ja keerad /- - -/
[2)] et kui mingi ketas panna kiiresti ümber oma pöörlemistelje pöörlema, siis on üsna raske tema asnedit muuta, kuna teda hoiavad paigal füüsikalised jõud |
1)loomulikult ei tohi ise teda liigutada, seda teab iga-1
2)seda v2hem ta kardab juhuslikke t6ukeid
"ketas / - - - / ümber oma pöörlemistelje pöörlema" -- tahtsid vist 6elda tsentri
|
|
tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
27.04.2003 20:57:41
|
|
|
"ketas / - - - / ümber oma pöörlemistelje pöörlema" -- tahtsid vist 6elda tsentri  |
Kas siin on mingi vahe?
_________________ Hapud viinamarjad |
|
Kommentaarid: 655 loe/lisa |
   |
3 :: |
508 |
|
tagasi üles |
|
 |
v2lk
Lõuapoolik

|
27.04.2003 21:00:50
|
|
|
sa panid isomeetriatunnist pausi? ma ei pannud ja pole kuulnud ketta p66rlemisteljest. ketast ei ole isegi mitte p66rdkeha vaid ringjoonega piiratud tasapinna osa.
|
|
tagasi üles |
|
 |
clon
HV kasutaja

|
27.04.2003 21:07:13
|
|
|
KosMa kirjutas: |
sellest me yldse ei r22gi, asend ei huvita kedagi. aga mina v2idan, et j2ik kinnitus pole ka oluline. |
... no ma ei tea nüüd... ehk see kui ta sul lihtsalt kusagil ühes kohas kindlal alusel ilma millegi külge kruvimata vedeleb, ei tee jah veel teda kohe kapsaks = võtab lihtsalt rohkem aega ja võib ju olla, et sinu puhul seda ei juhtugi, kuid kui sa nüüd kõvaketta töötades teda äkiliste ligutustega pöörad ja keerad, siis ta vist ikka väga kaua ei tohiks vastu pidada... seda seletati meile muide ühes tunnis TTÜ's... see oli küll füüsika tund, kuid eks antud juhul ju olegi tegemist füüsika reeglitega... niisiis rääkis ta, et kui mingi ketas panna kiiresti ümber oma pöörlemistelje pöörlema, siis on üsna raske tema asnedit muuta, kuna teda hoiavad paigal füüsikalised jõud - näiteks kehtib see üsna hästi jalgratta juures... kui rattale ikka tubli hoog sisse talluda, siis ei kaldu ta nii kergelt ja ei kuku pikali, kui väikese hooga, sest siis pole ratastel seda suurt jõudu, mis neid ühes asendis (ratta puhul siis sõidu ajal vertikaalses asendis) hoiaks... kui sa nüüd natuk emõtled, siis seesama kehtib ka ju kõvaketta puhu ja võiks öelda, et veelgi rohkem, kuna see ketas töötab palju suurematel pööretel kui jalgratta ratas - seega töötava kõvaketta kallutamisel tahaks füüsika seaduste alusel pöörlev kõvaketas jätkata pöörlemist varasemas asendis... nii ja kui nüüd kõvaketast äkiliselt pöörata-keerata, siis võibki juhtuda, et ketas läheb lugemispea või millegi muu osa vastu ja kogu kupatus võib vastu taevast lennata... vist on küll kaasaegsetel kõvaketastel vibratsiooni summutid paigaldatud ja seega saab neid kasutada ka lahtises olekus, kuid kui siis peaks töötamise ajal selle kõvakettaga miskit juhtuma, et kukub, libiseb või midagi muud taolist, siis pole kindel, kas isegi pehme kukkumise tagajärjel kõvaketas enam päris korras on... |
jajah .. selle jutu illustratsiooniks kõlbaks selline video:
http://static.howstuffworks.com/mpeg/gyro.mpg
keegi sai ikka pihta ka asja olemusele
|
|
tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
27.04.2003 21:08:57
|
|
|
Iga asi saab käia ümber telje. See et ketas ise ei ole pöördkeha, ei ole antud momendil tähtis.
Kui ma torkan kettast läbi millegi, siis tekibki telg...
Et asi oleks täpsem, siis las käib sirge ümber pöördtelje ja moodustab ketast!
P.S isomeetriatunnis ma pole elu sees käinud.
_________________ Hapud viinamarjad |
|
Kommentaarid: 655 loe/lisa |
   |
508 |
|
tagasi üles |
|
 |
clon
HV kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
28.04.2003 03:00:03
|
|
|
on ikka teadlased koos, teema läheb juba nii ulmelisex kätte, et ainult vaata ja imesta vastus algsele kysimusele, mille ise kunagi siin esitasin!!! töötada võib horis või vertis, kaldasendit ei soovitata. töö ajal liigutada ei soovitata, ning mingit jumal teab mis tugevat kinni olekut pole vaja taga ajada! ega ketas ei ole mingi vibromootor, et teda tohutult ohjas peab hoidma kui ta korpuse kyljes ka kõvasti kinni kruvitud on, sis rohkem kannad lihtsalt seda väikest vibratsiooni kogu kastile üle, kui sedasama vibratsiooni summutad.
kosmoses nagu üldse mingit jõudu ei mõju kettale, mispärast minu arvates on üldse täiesti suva, kuidas või mispidi ta seal töötab, mingist asendist ei saa üldse rääkida, ja ma ei näe ka mingit muud põhjust, mix üks ketas ei peaks seal töötama. üleüldse, kõik need asendid ja paigalhoidmised jne, need on siiski soovituslikud, sellepärast ei saa ju kohe teha järeldusi, et microdrive fotokas ei peaks üldse töötama ju sis seda vidinat on vastavalt ehitatud ning tal on vastavad omadused, et ikka töötab, ka sellistel tingimustes. (omal kogemused täitsa olemas, töötab küll!)
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tupsu
HV Guru

|
28.04.2003 03:16:15
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
.........kosmoses nagu üldse mingit jõudu ei mõju kettale, mispärast minu arvates on üldse täiesti suva, kuidas või mispidi ta seal töötab, mingist asendist ei saa üldse rääkida, ja ma ei näe ka mingit muud põhjust, mix üks ketas ei peaks seal töötama.
|
Avakosmoses pidevalt viibija ei pruugi võibolla tõesti veel teada, et meie maapealne tehnika pole piisavalt arenenud.
Nimelt tänapäevase tehnika puhul tuleb enne kosmosesse jõudmist kõigil seadmetel läbida ka märkimisväärse kiirendusega etappe. Ja seal ei pruugi siis liikuvad detailid seadmetes sugugi mitte paigale jääda. Sama jama esineb ka maapeale tagasi jõudmisel.
|
|
Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
11 :: |
200 |
|
tagasi üles |
|
 |
Deep Fury
Kreisi kasutaja

|
29.04.2003 12:31:44
|
|
|
clon kirjutas: |
usun sind täiesti ... tavamälu kasutavarvuti ei suudaks kosmoses minutitki erroriteta vastu pidada .. mingist varjestusest ei ole siin kasu |
Kuidas ei ole ? Maa kiirgusvööndi vastu pidi aitama umbes meetripaksune pliikest
Igaljuhul unustage ära see tänapäeva PC jubinate orbiidil kasutamise teema. Isegi 0,13 mikroni peal tehtud Fujitsu mikrokontrollerite transsides hakkasid esinema häired. Süüdlaseks oli kosmiline kiirgus, millele väiksemad transid on tundlikumad. Iga transi varjestamine oleks suht kulukas, niiet lahendusena võeti kasutusel veaparandusloogika (error correction logic). Kosmoses on tähtis elektroonika töökindlus ja alles siis kiirus või tuleb keegi vastu vaidlema ?
Edit: Maa atmosfäär püüab kinni enamuse kosmilisest kiirgusest ja meetripaksust pliikihti ei hakka kosmosesüstikutel ilmselt olema ... kosmoseilmastik jäi ka mainimata. Päiksetuul lööb vahest sateliididki rivist välja ja kui ISSi pardal peaks mõni tavaline läppar olema, siis selle arvutuste õigsus ilma ECC komponentide jms-ta oleks tugeva kahtluse all
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
univerzoid
HV kasutaja

|
29.04.2003 12:44:56
|
|
|
Deep Fury kirjutas: |
ja kui ISSi pardal peaks mõni tavaline läppar olema
|
eile jõudis uus meeskond ISS-ile ja Aktuaalses Kaameras nägin mina vastavas videolõigus ISS-i pardal vähemalt kaht laptopi, mis ka töötasid (asusid kõrvuti, väga ilusasti näitas, klipis peaaegu ekraani keskel). mulle tundub, et seal oli ka kolmas, aga see oli vist kas välja lülitatud või ekraan kaamera poole mingi nurga all.
need kaks töötavat laptopi on ilusasti näha ka ETV lehel üleval olevas AK-s, üsna mitme sekundi jooksul ajaliselt klipi algusest nii umbes 16:40-16:45, mingi kosmonaut (või astronaut) lendab veel ekraani eest läbi samal ajal (ma oleks screenshoti teinud, aga miskipärast ei õnnestu videopildist screenshoti teha, pildi koha peale jääb ainult "must läbipaistev auk")
|
|
tagasi üles |
|
 |
Deep Fury
Kreisi kasutaja

|
29.04.2003 13:50:24
|
|
|
Kindalsti pole tegu poes müüdavate läpparitega. Neil seal miski oma andmevõrk ka selle lendava hõljukiga suhtlemiseks, mis praegused WiFi kiirused suht kaugele selja taha jätab, kui uskuda Discoveris nähtud prototüübi ekraanil ilmunud transfer numbreid. Läpparil on kinldasti ECC mälu, võimalik, et ECC loogikaga prose, kohati parem varjestus ehk ka jms.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
margu676
HV vaatleja
|
29.04.2003 22:46:43
|
|
|
Minu HDD on kogu aeg külili ja töötab süürepäraselt 8) nii et ma ei usu et taga miskit juhtub, kui teda veel 45kraadi keerata ehk "pea peale.."
_________________ Kasulikku lugemist... |
|
tagasi üles |
|
 |
karpov
HV vaatleja
|
02.05.2003 16:42:15
|
|
|
ot: see polnd muidugi päris orboodil, aga...
euroopas, prantsusmaal harjutatakse kaaluta olekus liikumist, tehakse katseid jne lennukiga (buustib kõrgustesse, hõljub jne seal). igastahes igal aastal lastakse pardale hulk üliõpilasi katsetama oma veidrusi.
t:niisiis. helsingi ut-st käisid tyybid oma läpparitega (tavalised hp-d) katsetamas, kuda töötavad need seadmed kaaluta olekus, eriti huvitas neid cd-de põletamine. tulemus: ei täheldatud mingeid probleeme seadmete töös.
eile jõudis uus meeskond ISS-ile ja Aktuaalses Kaameras nägin mina vastavas videolõigus ISS-i pardal vähemalt kaht laptopi
Deep Fury kirjutas: |
Kindalsti pole tegu poes müüdavate läpparitega. |
ja nüüd mu point. võibolla küll ei ole tavalised läpparid, a selles, et need mingid ulme ufoläpparid oleks, ei ole ma ka nii kindel. selle lennukiga kõrgustes hõljumisel võibolla kiirgused jms ei ole peris sama, mis iss-l, kuid ple ka kindlalt sama, mis sinu toas.
edit: mingi õrna aimduse mu jutust annab esa
edit: ja soome poiste oma jutt huti lehel
viimati muutis karpov 03.05.2003 00:12:28, muudetud 1 kord |
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
univerzoid
HV kasutaja

|
02.05.2003 18:50:31
|
|
|
karpov kirjutas: |
ot: see polnd muidugi päris orboodil, aga...
euroopas, prantsusmaal harjutatakse kaaluta olekus liikumist, tehakse katseid jne lennukiga (buustib kõrgustesse, hõljub jne seal). igastahes igal aastal lastakse pardale hulk üliõpilasi katsetama oma veidrusi.
|
see on siis ilmselt see ca paarikümne sekundi pikkune näiline kaalutus, kui lennuk "kukub" maa poole ja lastiruumis tekib veidiks ajaks näiline kaalutus. ilma sellist treenigut läbimata pole veel vist ükski astronaut ega kosmonaut orbiidile pääsenud.
näiteks juba Juri Gagarin kirjutab oma raamatus "Tee kosmosesse" (eesti keeles ilmunud 1962, lk. 96):
"Meid huvitas väga kaalutuse tunne. Harjutasime endid kaaluta olekuga kiiretel reaktiivlennukitel lennates. Viies lennuki teatud kindlasse asendisse, tasakaalustasime kesktõuke- ja kesktõmbejõu. Siis tekkiski kaalutus, mis kestis vahel mitukümmend sekundit"
aga huvitav, kaaluta olekus peaks vist kiiresti pöörleva kõvaketta ümbris ju sees olevatele ketastele vastupidises suunas pöörlema hakkama, kui ta ei oleks kuhugi kinnitatud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
02.05.2003 19:02:50
|
|
|
Mass ei muutu ja inerts jääb oma seadust järgima...
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
v2hja
HV Guru

|
12.08.2003 17:32:25
|
|
|
RvD kirjutas: |
tsitaat: |
samuti on kuulda olnud mingitest hästi pisikestes kõvaketastest, mis käivad fotoparaatide sisse. nagu tavalised kõvakettad, ainult pisikesed. aga fotoaparaati pidevalt stabiilsena hoida ei ole ju võimalik. hmmm... võib-olla see ongi põhjus, miks neist pisikestest kõvaketastest eriti kuulda pole - sest nad äkki ei pea lihtsalt vastu sellele raputamisele ja pööramisele, mis fotoaparaadiga kaasneb.
|
Need ju mingid IBM microdrive kettad. A präägu kannatavad kettad juba üsna suurt ülekoormust (seda saab tootja lehelt uurida). Raputamine ei tohiks neile enam suurt midagi teha. A ja selle kosmoses kasutavate kõvakate kohta: tootja lehel on seegi kirjas, kui kõrgele maapinnast võib seda viia (see vast siis mingi 12000 km), seega tavalised kodukasutajale mõeldud kõvakad kosmosesse vist ei kõlba... (stardi ülekoormus vist selle juures kah üks tegureid (ma tglt ei tea, palju g-sid kosmoselennukis olijale mõjub)). |
3g
_________________ www.ninjatune.net
RIP Monkey Radio |
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
birgit123
HV veteran

|
04.05.2005 21:02:52
|
|
|
ma ei saa aru kuidas teil kettad nii kuumax lähevad, mul on küll 35 kraadi pidevalt
|
|
Kommentaarid: 94 loe/lisa |
   |
80 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|