Avaleht
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Diskussioon piraattarkvara teemal märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 97, 98, 99  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kui suureks hindad piraattarkvara osakaalu oma arvutis
0% (piraattarkvara puudub)
6%
 6%  [ 118 ]
kuni 25% (mõned üksikud väikesed programmid)
10%
 10%  [ 192 ]
kuni 50% (suuremad rakendusprogrammid, mida pidevalt kasutatakse)
11%
 11%  [ 208 ]
kuni 75% (enamus, mõned üksikud legaalsed programmid)
36%
 36%  [ 660 ]
100% (veendunud piraat, legaalne tarkvara praktiliselt puudub)
33%
 33%  [ 606 ]
hääli kokku : 1784

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 05.01.2006 23:55:08 vasta tsitaadiga

Auron kirjutas:

Mõnes mõttes kõige lihtsam viis piraatlust defineerida oleks see kui inimene käib kõrvalmajas tööl ja töö tegemise eest talle palka ei maksta.Kuna füüsiliselt ega rahaliselt töölkäimine talle kulukas pole siis nagu poleksi midagi valesti selles, et ta tehtud töö eest tasu ei saa.Ehk siis ei saada aru, et asi pole selles mida saadakse vaid selles mida ei saada milleks on tasu töö eest.

jälle täiesti kohatu võrdlus. Kui sa käid päevakese tööl, siis sul sellega kaasnevad kulutused - sa kulutad energiat mille tagasi saamiseks peaksid sa kulutama raha ja ostma süüa; kuna sa seda aga töö eest ei saanud, siis nälgid. Kui sa oleksid päev otsa voodis vedelenud ja energiat säästnud, saaksid ehk odavamalt läbi.

Kui sa nüüd lähed pärast seda tulutut tööpäeva koju ja kõhu korina saatel laed internetis alla ühe tasulise tarkvara lahti muugitud versiooni, siis selle tootjal ei kaasne sellega OTSESELT mingit energiakulu, et üks kasutaja juurde tuli, mis siis, et ei maksa. Annad selle sama programmi veel sõbrale ka edasi, tootjal endiselt energiakulu ei kaasne.

Aga hea programmi eest teeb sõber õhtusöögi ja õlle välja. beer_yum.gif paraku viimane tegevus oli juba piraattarkvara vahendamine kasusaamise eesmärgil, siis tuleb BSA ja võtab su korteri ka veel ära. icon_smile.gif

/aga tegelikul tekkis seda kirjutades selline küsimus, et kui ma leian netis freeware'ni jagatava programmi ja annan selle sõbrale, kes jälle hea programmi eest õhtusöögi ja õlle välja teeb, kas siis ma rikun selle programmi kasutajalepingut ja kategoriseerun ka "vargaks"?

Nii et pika jutu lühike kokkuvõte on tõepoolest nending, et üksi võrdlus tarkvara ja mõne füüsilise eseme/tegevuse vahel ei ole üldiselt pädev.

OT
Ahjaa, ja siis meenus veel uudistes selline lõik, et USAs asusid muusikatöösturid võitlema netilehekülgedega, kus on üleval laulusõnad. Töösturite sõnu jälle eriti räme piraatluse vorm, kõik säherdused tüübid tuleks kinni panna. Huvitav kas laulu ikka kaasa ümised veel tohib, või on see ka vargus?

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
punktiir
HV Guru

sõnum 06.01.2006 00:04:01 vasta tsitaadiga

no muusikatööstus on omaette ooper. figaro siin ja figaro sääl.
ümisemisega on nii, et kui sa oled mingil kontserdil ja sa oled selle eest maksnud, siis ole hää ja ümise, kui on aga tasuta kontsert, siis parem on häälepaeli mitte valla lasta.
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 1 :: 38
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 06.01.2006 00:09:38 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:
Kui sa nüüd lähed pärast seda tulutut tööpäeva koju ja kõhu korina saatel laed internetis alla ühe tasulise tarkvara lahti muugitud versiooni, siis selle tootjal ei kaasne sellega OTSESELT mingit energiakulu, et üks kasutaja juurde tuli, mis siis, et ei maksa. Annad selle sama programmi veel sõbrale ka edasi, tootjal endiselt energiakulu ei kaasne.
Jõuame ringiga tagasi sinnasamma mida ma vahepeal suurelt ja punaselt väljendasin.
Sa tarbid midagi, järelikult sulle on see hüve. Kui seda hüve jagatakse ametlikult raha eest ning sina hangid seda muul moel siis oled paratamatult kurjategija.

Põhimõtteliselt nõustun OTSESELT ei ole tootjale kahju, kaudselt on kahju tervele tööstusele, kaasaarvatud tolle tootja konkurendid.
namstoop kirjutas:
/aga tegelikul tekkis seda kirjutades selline küsimus, et kui ma leian netis freeware'ni jagatava programmi ja annan selle sõbrale, kes jälle hea programmi eest õhtusöögi ja õlle välja teeb, kas siis ma rikun selle programmi kasutajalepingut ja kategoriseerun ka "vargaks"?
Ei. Miks peaks? Ta tarkvara on nagunii tasuta. Kui litsents ei keela levitamist pole sa midagi halba teinud.

Korra veel mainin et minul ei ole sooja ega külma kui palju MS oma softi pealt kasumit toodab. Tema nn "võitlus" piraatluse vastu on sisuliselt olematu. Ka tema sabarakk, BSA, on üks paras naljanumber, vähemalt Eestis.
Lugesin just BSA lehelt et piraatsofti levitatakse sageli firmade FTP serverites. Samas pidid nende eluiga olema üsnagi lühike kuna need avastatakse üsna kiiresti. Samas ei ole see takistanud kõiki meie suuri BSA sõpru ja koostööpartnereid üleval hoidmast tõenäoliselt ühtesid suurimaid pool-ametlikke pirasofti servereid juba aastaid. Minu teada peaks nende enamuse greeting tekstis olema kirjas et piraat asjade leidmisel see kustutatakse kuid see ei tundu just eriti tihti toimuvat. Ma ei imestaks kui neist leiaks aasta tagasi upitud asju.
Kõik see soosib paraku MS'i toodete levikut ja massilist kasutamist. Ehk siis maast madalast harjutakse kasutama üht ja ainust asja ilma et kunagi alternatiivide poole isegi piilutaks, neid peetakse alaväärseteks. See teeb aga alternatiivide elu veelgi raskemaks kui ta juba on. Ühesõnaga, ülemaailmne monopol kasutab kõiki võtteid, nii ametlikke kui mitteametlike, et oma konkurente alla suruda.

Siin vahepeal kaeveldi et win on kallis. On jah kuna ta on ju monopol ning ma ei tea veel ühtki monopoli kes oleks üritanud oma tarbijatele meelepärane olla. Oleks tal mõni arvestatav konkurent küll siis ka hind allapoole tuleks. Paraku niikaua kui te oma pirawini otsas edasi istute pole seda oodata.

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 06.01.2006 00:15:31 vasta tsitaadiga

ei mäleta mis asjaga oli tegemist, aga mingi netileht on juba mitmendat aastat valinud m$ kõige ebainimsõbralikuks firmaks.
tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 06.01.2006 00:22:08 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:

namstoop kirjutas:
Ei. Miks peaks? Ta tarkvara on nagunii tasuta. Kui litsents ei keela levitamist pole sa midagi halba teinud.

Aga ma ju saan kasu? Sõber ostab õhtusöögi. See maksab raha. Kui see on lubatud, siis ma võin ju seda tasuta ja kellegi teise poolt tehtud programmi ka samahästi müüa ja saadud raha eest ise süüa osta.

tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 06.01.2006 00:23:41 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:
Aga ma ju saan kasu?
Kas tolle tarkvara litsents keelab sul selle tarkvaraga kasu teenimast?
namstoop kirjutas:
Kui see on lubatud, siis ma võin ju seda tasuta ja kellegi teise poolt tehtud programmi ka samahästi müüa ja saadus raha eest ise süüa osta.
Kui litsentsitingimused seda ei keela siis võid jah.

Btw, mis sa arvad kas ja kellele maksavad kõik need kes kasutavad mõnd tasuta jagatavat Linuxit raha teenimiseks?

tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 06.01.2006 01:01:40 vasta tsitaadiga

Ma ei tea kas ja kellele maksavad... ei ole huvi tundnud icon_smile.gif

mu jutu mõte oli selles, et kui kasutustingimustes on kirjas, et kasusaamise eesmärgil levitada ei tohi, siis olen ma selle tarkvara sõbrale jagamisel, kes suurest rõõmust õhtusöögi tegi, kah ju ülaloleva diskussiooni valguses "varas". Lihtsalt see litsentsitingimuste ja autorikaitse värk on nii erikuraditobedalt keeruliseks aetud, et pooltel juhtudel ilmselt kasutajad ei teagi (mitte lihtsalt ei anna endale aru vms), et nad kellegi õiguseid rikuvad. Ja see ei ole argument, et litsentsileping tuleb läbi lugede... nagu kunagi keegi kusagil seda teeks... 8)

tagasi üles
mihhkel
HV veteran
mihhkel

sõnum 06.01.2006 01:22:13 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:
Ja see ei ole argument, et litsentsileping tuleb läbi lugede... nagu kunagi keegi kusagil seda teeks... 8)
keegi kunagi luges ja sai 1000 mingit raha (arvatavasti jänkidollarit) - litsentsi oli "peidetud" mingi punkt, et kui sinna-ja-sinna meil saata, saad pappi - tõestamaks, et "keegi kunagi" EULA-t läbi ei loe. thumbs_up.gif
liivakas
HV kasutaja
Keelatud avatar

sõnum 06.01.2006 01:25:37 vasta tsitaadiga

ma lisan juurde veel oma arvamuse, et igasugune autorikaitse on kurjast ja takistab arengut. kui nn autoril on anne millelegi (olgu see siis muusika, näitlemisoskus, või kõnealune "tarkvara tegemise oskus"), siis on tal kohus ühiskonna ees seda jagada. kunst kuulub rahvale, mu härrad
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 06.01.2006 01:34:39 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:
Ma ei tea kas ja kellele maksavad... ei ole huvi tundnud
Enamasti nad ei maksagi kuna nad ei pea. Siiski, mõned lahkemad inimesed teevad vahel annetusi kuigi miski neid selleks ei kohusta.
namstoop kirjutas:
mu jutu mõte oli selles, et kui kasutustingimustes on kirjas, et kasusaamise eesmärgil levitada ei tohi, siis olen ma selle tarkvara sõbrale jagamisel, kes suurest rõõmust õhtusöögi tegi, kah ju ülaloleva diskussiooni valguses "varas".
Ma pole küll päris kindel kas õhtusöök läheb arvesse kui kasu, seda pead advokaatidelt küsima. Kui too sõber näiteks annaks enda kasumist 0.1% sulle siis oleksid üsna kindlalt kurjategija.
namstoop kirjutas:
Lihtsalt see litsentsitingimuste ja autorikaitse värk on nii erikuraditobedalt keeruliseks aetud, et pooltel juhtudel ilmselt kasutajad ei teagi (mitte lihtsalt ei anna endale aru vms), et nad kellegi õiguseid rikuvad.
Ei vaidle vastu.
namstoop kirjutas:
Ja see ei ole argument, et litsentsileping tuleb läbi lugede... nagu kunagi keegi kusagil seda teeks...
Minu teada on EV ja tõenäoliselt ka teiste riikide seadusandluses umbes sellise sõnastusega punkt:
"seaduse mitte tundmine ei vabasta vastutusest"

Sama kehtib ka kõiksugu lepingute kohta millega sa nõustunud oled. Sina, kes sa vajutasid programmi installimisel nuppu "I agree" või mingil muul moel näitasid et nõustud sulle esitatud lepingu tingimustega oled automaatselt kohustunud seda lepingut täitma. See et seda läbi ei lugenud on su enda probleem. Näiteks vaevalt et sa töölepingule ilma läbi lugemata alla kirjutad.
See kui kasutatavalt tarkvaralt on litsents eemaldatud ei vabasta samuti lepingust. See oleks kaudselt umbes sama kui varastatud jalgrattal raaminumber maha nühkida ning rusikaga vastu rinda tagudes karjuda et ma pole võtt.

liivakas kirjutas:
ma lisan juurde veel oma arvamuse, et igasugune autorikaitse on kurjast ja takistab arengut.
Vaba lähtekoodiga programmide autorid väidavad sellele vastu. Autorikaitse on nende suurim sõber.
liivakas kirjutas:
kui nn autoril on anne millelegi (olgu see siis muusika, näitlemisoskus, või kõnealune "tarkvara tegemise oskus"), siis on tal kohus ühiskonna ees seda jagada. kunst kuulub rahvale, mu härrad
Kunst tõepoolest kuid kas ka näiteks tööriistad mida tehases valmistatakse?

Idee on iseenesest hea kuid paraku inimloomus ei luba taolist kommunistlikku ühiskonda veel üles ehitada. Tõsi küll, OSS'i võiks kommunistlikuks pidada kuid inimesi kes ennast ainult OSS tegemisega ära suudavad elatada on praegu äärmiselt vähe.

tagasi üles
HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 06.01.2006 02:39:57 vasta tsitaadiga

Sellega nõustun, et kunsti sissetoomine on paha käik. Sest siis tekib vägisi küsimus: mis õigusega võtavad nii kodu- kui välismaised näitlejad/maalijad/lauljad/etc oma töö eest raha? Kunst kuulub ju rahvale!

Üldiselt kõik kes leiavad et piramine on normaalne võiks mõelda säärast mõtet: too *üks* koopia mille sa varastad kohe kindlasti ei maksa nii palju kui tarkvara arendamise peale kulus. Aga kulutusi ju tehti - progejad istusid kes teab kui kaua kinnistes ruumides ja kribasid koodi, müüjad poodides nägid vaeva et karbid korralikult riiulisse panna, reklaamiosakond kulutas hiigelsummasid et populaarsematel saitidel nende bännerit vilgutataks, jne jne jne. Need summad mis asja valmisetegmiseks kulusid on oluliselt lahmakamad kui see paarsada kuni -tuhat krooni mis sa mingi paketi eest välja käiksid. Ehk teisisõnu: konkreetselt *sina* saad asja poolmuidu. Aga kui sa isegi seda murdosa kulutustest tasuda ei taha siis mil moel see kõik kinni makstud saab? Või ei ole see kulutus üleüldse väärt tasumist?

Lühidalt: tuleb endale teadvustada et igal juhul tehti kulutusi, piramisega otseselt kulusid juurde ei tekita, aga ei aita kuidagi ka kaasa nende vähendamisele. Nii lihtne see ongi.

bezdomn6i
HV kasutaja

sõnum 06.01.2006 11:23:28 vasta tsitaadiga

niih.
vahepeal on juba selgunud, et piraatlus pole vargus. ja tore ka et ho ho piraate enam varasteks ei kutsu icon_wink.gif
sellele, et piraatlus ebaseaduslik on pole vast keegi väitnud. ho ho unistus, et ebaseaduslikult omandatud tarkvara osakaal väheneks 3-4 korda e. arenenud riikide tasemele on minu arvates täiesti reaalne kui vaid aega selleks antakse. ma olen ikkagi veendunud, et piraattarkvara osakaal väheneb kui inimeste sissetulekud suurenevad. on ju lääneriikides keskmine palk umbkaudu 3-4 korda kõrgem...

tarkvara võrdlemine ravimitega on samaväärne leivaga ja sokolaadiga võrdlemisega kuna üks on ikkagi virtuaalne suurus, teisel on füüsiline mõõde olemas. ho ho, ära nüüd lolliks mine kui ma jälle kopeerimisest rääkima hakkan. ma saan aru, et on tarkvara, aga kuna ainult taoliste virtuaalsete suuruste puhul on selline kopeerimine/kloonimine/misiganes-sind-rahuldav-tegevus võimalik, et omamik/kasutaja otsest kahju ei kanna. ka tarkvara omanik (ettevõte, kes seda toodab) ei saa ka saamata jäänud tulu näol kahju kuna sellest lihtlalt ei saa seda järeldada. ja ka toda tarkvara tootev sektor ei saa otsest kahju kuna seda ei saa otseselt järeldada.
saamata jäänud tulu võib, aga ei pruugi kahju tähendada. isegi kui on pealtnäha selge, et sellest kahju sünnib, siis pole seda ilma mõttepolitsei abita võimalik kindlaks teha.

kui mingit vahendit piraatluse vähendamiseks välja pakkuda, siis ilmselt efektiivseim oleks isp-ide pitsitamine, mis omakorda tundub suht ebausutav kuna keegi ei taha kliente ja raha kaotada (pakun välja, et praeguse seisuga liigub netiteenuse pakkujate käte vahelt rohkem raha läbi kui tarkvara ja muusikamüüjate käte vahelt).

ps.
see ei olnud kaitsekõne piraatluse hüvanguks.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 4
tagasi üles
Draax
HV veteran
Draax

sõnum 06.01.2006 11:48:50 vasta tsitaadiga

Tarkvaratootjatele piraatide poolt tekitatud kahju võib küll tinglikult nimetada "saamata jäänud kasumiks", kuid kindlasti ei saa nende kahe asja vahele üks-ühest võrdusmärki panna.
Mõelge nüüd ise, kui Bill tuleks Vista puhul lagedale sellise tarkvaraga, mille kopeerimine ja illegaalne kasutamine on 100% võimatu. Kas siis kõik need piraadid läheksid legaalsele Windowsile üle? Ei. Ma usun et enamus neist ebaseaduslikest kasutajates läheks üle Linuxile (neil kas pole raha või ei soovi Billile maksta). Linuxi kasutajate arv suureneks väga lühikese perioodi jooksul hüppeliselt ning see avaldaks omakorda nõudluse kaudu survet tarkvaratootjatele: kui juba üle kolmandiku potentsiaalsest turust kasutab Linuxit, ei saa näiteks arvutimängude tootja sellest mööda vaadata ja hakkab pakkuma ka Linuxiga ühilduvat tarkvaraversioone. Nõudlus dikteerib mängu.

Umbes aasta pärast peale piraatimiskindla Vista väljalaskmist oleks Microsofti turuosa kolinal kokku kukkunud ja Bill omadega ummikus. Microsoft teeb piraatide suunas kurja nägu ja vibutab sõrme, aga samas neile meeldib suurte numbritega laiutada: et nii- ja nii mitme % arvutite opsüs on Windows ja et üle 80% maailma arvutitesse on installeeritud IE jne. (muidugi on, sest XP automaatne update vajab IEd, dooh!) Need suured numbrid kuivaks hetkega kokku, kui piraatlust ei oleks.
Selles valguses ei tundu enam üllatav, et Microsoft ei ole suutnud oma tarkvara kopeerimiskindlaks teha. Võimalused selleks peaks neil olemas olema, sest minu arvates pole ühelgi maailma tarkvaratootjal nii suurt rahakotti ja intellektuaalset ressurssi kui Billil. Seda lihtsalt ei taheta teha, sest praegusel vabavara võidukäigu ajastul oleks see enda hävingule allakirjutamine.

Billile on esmatähtis, eesmärk, et kõigis maailma arvutites oleks opsüsteemiks Windows. Sest ainult see tagab temale vajaliku tulubaasi. Kasumi suurendamine (et võimalikult paljud neist kasutajatest maksaks) on teisejärguline eesmärk, mida saab kasutama hakata alles siis, kui esimene on täidetud. Ja hoolimata sellest, et väidetavalt kannab MS hiigelkahjusid, töötab ülalmainit skeem ilusti:
Kui piraat ostab uue arvuti ja talle pakutakse sellega kaasa tema valikul XPd või RedHati litsentsi, mis te arvate, kumma ta valib?
Kui noorest piraadist saab ärimees, kellel on vaja oma kontori arvutid varustada legaalse softiga, mis opsüsteemi ta ostab?

Olukord, kus kõik arvutikasutajad kasutavad Windowsi ja 60% neist on selle välja ostnud on Microsoftile kindlasti märksa kasulikum kui olukord, kus 40% kasutajatest kasutavad Windowsit ja kõik neist maksavad.

Ülalolev puudutab muidugi ainult opsüsteeme ja peegeldab Microsofti monopolistlikku olukorda, rakendustarkvaraga on lood natuke teised, aga seal on tarbijal ka suurem valikuvõimalus (nt. viirusetõrjeprogrammid) Majandusteaduski väidab, et kui tegu on absoluutse monopoliga (nagu Billil oli umbes 5-6a tagasi, enne Linuxi uuestisündi), võib ta põhimõtteliselt dikteerida kõik hinnad ja tingimused. Aga kui monopol keerab vindi liiga üle (küsib liiga kõrget hinda) siis kukub ta kolinal ning alternatiive tekib nagu kärbseid. Piraatluse vastu võitlemine on selles osas samasugune vindikeeramine: kui kõik kraanid kinni keerata, saab keeraja lõpuks ise vastu näppe.
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 06.01.2006 12:09:47 vasta tsitaadiga

heh, siis pole tavakodanikul muud midagi teha, kui loosungi all "Toeta MS-i, kasuta piraattarkvara!" omi asju edasi ajada... 8)

Aga siis oleks ju hoopis kaval käik MS poolt kodukasutajale enda toodang tasuta kätte anda? Ja samas ärikasutajale hinda juurde keerata ning kontroll karmiks ajada. Kuna inimene kodus kasutab, siis on tal oskus olemas ja tahab tööl ka. Ja kasum tuleb sealt.

tagasi üles
Death
HV Guru
Death

sõnum 06.01.2006 12:26:13 vasta tsitaadiga

Arutleks nüüd pisut piramise põhjustest?

1. Sisse kiilunud harjumused - Office ja MS näiteks. Inimene ei taha alustada nullist Linuxi või OO.org softiga sest see tähendaks ümberõppimist. Lisaks muidugi see sovietlik taust et riigi/asutuse tagant varastamine polegi nagu varastamine.

2. Ei anta endale aru, et kodukasutajal pole tegelikult kogu selle suureks puhutud kommertssofti kõigi võimalustega MITTEMIDAGI teha. Jee kasutab keskmine kodukasutaja Photoshopi võimalus 100% ära või office omasid? No way.

3. kitsid gamerid kes ei viitsi/taha pappi välja köhida lihtlabase meelelahutuse eest ja nii piravad nii win kui mänge.

3. No ei tõmba osta proget mille kasutatavuses kindel ei ole.

namstoop, just minu mõte.

Draax
HV veteran
Draax

sõnum 06.01.2006 12:31:07 vasta tsitaadiga

Death kirjutas:

1. Sisse kiilunud harjumused - Office ja MS näiteks. Inimene ei taha alustada nullist Linuxi või OO.org softiga sest see tähendaks ümberõppimist. Lisaks muidugi see sovietlik taust et riigi/asutuse tagant varastamine polegi nagu varastamine.

Kui muuta piramine võimatuks, siis inimene pigem õpiks ümber, kui maksaks tuhandeid kroone tarkvara eest.

Death kirjutas:

2. Ei anta endale aru, et kodukasutajal pole tegelikult kogu selle suureks puhutud kommertssofti kõigi võimalustega MITTEMIDAGI teha. Jee kasutab keskmine kodukasutaja Photoshopi võimalus 100% ära või office omasid? No way.

Veel vähem soovib ta maksta "täishinda" tarkvara eest, mida ta kõigest osaliselt kasutab

Death kirjutas:

3. kitsid gamerid kes ei viitsi/taha pappi välja köhida lihtlabase meelelahutuse eest ja nii piravad nii win kui mänge.

Need "kitsid gamerid" on enamasti noored ja alaealised. Ise raha ei teeni ja neil pole niigi palju pappi, et oma mänge ise osta, rääkimata siis opsüsteemist või kontoritarkvarast

Death kirjutas:

3. No ei tõmba osta proget mille kasutatavuses kindel ei ole.

Siin vaidlen küll vastu. Enamus suurematest rakendusprogrammidest pakuvad trialversioone, mängud näiteks demosid. Jutt, et "ei taha maksta, kuna ei tea mida ostan" ei pea siinkohal eriti vett.[/quote]
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 06.01.2006 14:01:31 vasta tsitaadiga

tuleb tagasi kutsuda "õnnis" nõuka aeg, kus kõik oli kõigi oma.
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 06.01.2006 14:44:51 vasta tsitaadiga

punktiir kirjutas:
... ning kõik see plekiti kinni sõjatööstuse toodangu ning maavarade müügiga teistele riikidele icon_rolleyes.gif
tagasi üles
bezdomn6i
HV kasutaja

sõnum 06.01.2006 14:51:15 vasta tsitaadiga

punktiir kirjutas:

pigem oli kõik riigi/kompartei oma. k.a. inimesed...
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 06.01.2006 15:23:48 vasta tsitaadiga

ja rohi oli rohelisem jne.

kas keegi muidu mäletab, tolleaja programmide ja op süsteemide hindu? kas neil üldse oli mingi hind
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 06.01.2006 15:27:10 vasta tsitaadiga

Tolle aja hindadega on kohatu võrrelda. ~20a tagasi maksis 286 > 100k rubla, mõni inimene ei saanud kümne aasta jooksul nii palju palkagi.
tagasi üles
infidel
HV kasutaja
infidel

sõnum 06.01.2006 15:49:57 vasta tsitaadiga

Väike võrdlus:
Ühistransport ja tarkvara
Tavapilet - ostad pileti, mis kehtib sõidu lõpuni. Sõidad niikaua kui võimalik (lõpp-peatus).
Tavalitsents - ostad tarkvara ja kasutad niikaua kui võimalik (programm aegub).
Sooduspilet - eritingimustel saad pisut soodsamalt, aga kehtib ainult vastava paberi ettenäitamisel. Teistele anda ei saa.
OEM litsents - eritingimustel saadud, kehtib siis kui arvutijupp on alles. Teistele anda ei saa.
Kuupilet - Ostad pileti ja võid sõita kõigi bussidega mingi aja jooksul. Teistele andmine sõltub bussifirmast.
analoog tarkvarast - hetkel ei tea.
bussijänes - kehtiva piletita või kehtetu sooduspiletiga reisija.
piraat - kehtiva litsentsita või kehtetu litsentsiga (OEM kleeps?) kasutaja.

Sarnasus veel see, et piraatlusest ega jänesesõitmisest ei saa keegi otsest kahju. Saamata jäänud tulu on aga raske hinnata, kuna suur osa inimestest ei ostaks mingil juhul piletit/litsentsi. Tartus on aga piletikontroll tunduvalt viisakam ja sõbralikum (minu teada pääseb 10päeva pileti ostmisega) kui seda BSA paistab.

Ise sõidan kuupiletiga ja olen veendunud piraat. Hetkel tegelen asjaga, mis oleks vaid pisut teiste asjaolude juures ka piraatlus - refereerin teadusartiklit.

veel analooge piraatlusele:
Kuuled raadios unelaulu ja laulad seda lapsele - taasesitamine isikliku kasu eesmärgil.
Vaatad galeriis pilte ja jätad meelde. Pärast mõtled, et ilus pilt oli. Taasesitamine (mälupilt) isikliku kasu eesmärgil.
Vaatad kinos filmi ja pärast räägid sõbrale, mis filmis juhtus. Loed kellelegi raamatut ette. Joonistad mingi kaubamärgi või objekti, mis on autoriõigusega kaitstud. Filmid oma kodu ja peale jääb mängiv telekas/raadio. Et cetera ad absurdum.
Kommentaarid: 36 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 35
tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 06.01.2006 15:58:38 vasta tsitaadiga

Death kirjutas:

jee keegi nagunii kõiki võimalusi kasutab ükskõik kas tööl või kodus. Oled professionaalne fotograaf, kasutad ikkagi PS fototöötluse osa, oled mingi kujundaja kasutad hoopis teisi vahendeid. Sama kontoritarkvaradega - paljudel juhtudel ajaks ju ka Wordpad asja ära, kui lihtsalt täiesti tavaline tekstidokument vaja teha.

Nii et tarkvaras sisaldus suur hulk kasutamatuid võimalusi, mille eest raha kasseeritakse, on enivei mõttetus 99% juhtudest. ja see 1%, kes kasutab, hangiks endale nagunii need võimalused kui vaja. Ei peaks ju igaks juhuks kõigile kaasa panema.

tagasi üles
bezdomn6i
HV kasutaja

sõnum 06.01.2006 16:13:01 vasta tsitaadiga

infidel-il päris kenad võrdlused icon_smile.gif
lisaks veel ainult, et buss võiks olla ka selline kummist (praktiliselt piiramatu mahutavusega)...
tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 06.01.2006 16:30:01 vasta tsitaadiga

infidel kirjutas:
Väike võrdlus:
Ühistransport ja tarkvara
Tavapilet - ostad pileti, mis kehtib sõidu lõpuni. Sõidad niikaua kui võimalik (lõpp-peatus).
Tavalitsents - ostad tarkvara ja kasutad niikaua kui võimalik (programm aegub).
Sooduspilet - eritingimustel saad pisut soodsamalt, aga kehtib ainult vastava paberi ettenäitamisel. Teistele anda ei saa.
OEM litsents - eritingimustel saadud, kehtib siis kui arvutijupp on alles. Teistele anda ei saa.
Kuupilet - Ostad pileti ja võid sõita kõigi bussidega mingi aja jooksul. Teistele andmine sõltub bussifirmast.
analoog tarkvarast - hetkel ei tea.
bussijänes - kehtiva piletita või kehtetu sooduspiletiga reisija.
piraat - kehtiva litsentsita või kehtetu litsentsiga (OEM kleeps?) kasutaja.

Sarnasus veel see, et piraatlusest ega jänesesõitmisest ei saa keegi otsest kahju. Saamata jäänud tulu on aga raske hinnata, kuna suur osa inimestest ei ostaks mingil juhul piletit/litsentsi.

Aga ei ole ikkagi võreldav. Saab ju küll bussifirma kahju? Iga inimene annab mingid lisakilod koormasse, mis väljenduvad kütusekulus ja amortisatsioonis. Nii et jänest sõites sa ikkagi kasutad otseselt teenusepakkuja energeetilist ressurssi ilma et midagi selle eest vastu annaks, tarkvarast piraatkoopiat tehes mitte.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Diskussioon piraattarkvara teemal mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 97, 98, 99  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.