Avaleht
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Diskussioon piraattarkvara teemal märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 97, 98, 99  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kui suureks hindad piraattarkvara osakaalu oma arvutis
0% (piraattarkvara puudub)
6%
 6%  [ 118 ]
kuni 25% (mõned üksikud väikesed programmid)
10%
 10%  [ 192 ]
kuni 50% (suuremad rakendusprogrammid, mida pidevalt kasutatakse)
11%
 11%  [ 208 ]
kuni 75% (enamus, mõned üksikud legaalsed programmid)
36%
 36%  [ 660 ]
100% (veendunud piraat, legaalne tarkvara praktiliselt puudub)
33%
 33%  [ 606 ]
hääli kokku : 1784

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
alliance
The Transporter

sõnum 05.01.2006 20:25:07 vasta tsitaadiga

tsitaat:
(1) Autoril ei ole õigust keelata oma teose koopia laenutamist avalikest raamatukogudest, kuid autoril on õigus saada sellise laenutamise eest tasu
kes maksab?
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
punktiir
HV Guru

sõnum 05.01.2006 20:26:59 vasta tsitaadiga

minu teada, nad ikka saavad küll midagi.

raamatukogudes võiks ju olla programmide ja os systeemide laenutus ka. laenad näiteks nädalavahetuseks endale windowsi 8)

Edit: raamatute eest maksavad autoritasu need raamatukogud, kes laenutavad läbi arvuti. paberil kirjas laenutusi ei arvestata ja nagu kuulsin, pidavat tahetama aina rohkem ja rohkem raamatukogusi üle viia ka arvutipõhisele laenutusele.

viimati muutis punktiir 05.01.2006 20:40:05, muudetud 3 korda
Kommentaarid: 49 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 1 :: 38
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 05.01.2006 20:34:04 vasta tsitaadiga

Renka kirjutas:
Auto "laenamine" ... see on ju puht füüsiliselt eksisteeriv objekt. Kui sina "laenad" seda siis keegi Teine seda enam teha ei saa ju.
Et kui omanik selle laenamise ajal autost puudust ei tunne on kõik korras?
Renka kirjutas:
Siinkohal ei ole mõtet hakata vaidlema, et tarkvara tootmine on ka kulukas ja keegi on midagi kuhugile maksnud.
Miks mitte?
Mis vahet on näiteks uue ravimi välja töötamises ja tarkvara tegemises? Kui ravim on juba valmis siis selle tootmine (kopeerimine) ei maksa praktiliselt midagi, sama ka tarkvaraga. Kui ravimite pealt hakataks kasseerima ainult tootmiskulusid, mitte vaja mineva arendustöö kulusid siis kukuksid hinnad tuhandeid kordi.
Renka kirjutas:
Tarkvara varguse e. kellelegi reaalselt kahju tegemisega oleks tegu juhul kui lähtekoodi ainueksemplari kusagilt pihta paneksin. Sellel on väärtus.
Kaudselt võiks võrrelda näiteks Mona Lisa portreega. Oletame et võltsin seda piiramatus koguses sedasi et keegi asjast aru ei saa ning originaalist eristamine on võimatu. Kas see on siis lubatud? Otsest kahju ei saa ju keegi, või mis?
Sama lugu ka raha võltsimisega.
Renka kirjutas:
Point milleni ma olen jõuda tahtnud: piraatlus on seaduse/lepingu/kasutustingimus rikkumine ei midagi muud.
Et siis edaspidi pean olema leebem ning taolisi seaduserikkujaid mitte vargaks nimetama? Ok, jätan meelde, kuigi sisimas ma neil kahel vahet ei tee.
Kas kurjategijaks võib nimetada?

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 05.01.2006 20:37:13 vasta tsitaadiga

Max Powers kirjutas:
tsitaat:

Riik aitab raamatuid soetada, ent autorid vaevalt midagi riigi käest saavad lugejate arvu järgi

tsitaat:

Tasu teose koopia laenutamise eest avalikest raamatukogudest

(1) Autoril ei ole õigust keelata oma teose koopia laenutamist avalikest raamatukogudest, kuid autoril on õigus saada sellise laenutamise eest tasu.

allikas https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=810714

Õigus loomulikult autoril, nagu tarkvara puhulgi. Ent kas riik/raamatukogu maksab kõigile autoritele vabatahtlikult ? Üle kogu ilma ?
Ei ole mõtet vast sügavamale tegelikult minna, lihtsalt väike võrdlus tarkvara ning tolle "varastamisega".
Ho Ho kirjutas:
Renka kirjutas:
Auto "laenamine" ... see on ju puht füüsiliselt eksisteeriv objekt. Kui sina "laenad" seda siis keegi Teine seda enam teha ei saa ju.
Et kui omanik selle laenamise ajal autost puudust ei tunne on kõik korras?

Ma tõin raamatud just võrdluseks seetõttu, et auto kasutamine mõjub füüsiliselt autole.
Samas kui internetist lugeda kellegi autoriõiguste alla kuuluvat teksti e. inimese omandit tasuta, kas see on ka vargus ?

Pole mõtet võrrelda füüsilise omandi olemust intellektuaalse omandi olemusega. Need on lihtsalt liiga erinevad icon_rolleyes.gif

viimati muutis Elof 05.01.2006 20:38:57, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 212 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 175
tagasi üles
punktiir
HV Guru

sõnum 05.01.2006 20:38:43 vasta tsitaadiga

TanElofJ

lugemine pole piraatlus, aga selle väär kasutamine on küll
tagasi üles
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 05.01.2006 20:45:24 vasta tsitaadiga

punktiir kirjutas:
TanElofJ

lugemine pole piraatlus, aga selle väär kasutamine on küll

Tekstis arusaamine tähendab juba teksti kasutamist, kui just ei ürita kramplikult ühtegi ideed meeles pidada [mida on seadusega võimatu kontrollida, et inimene teeks].
Teksti kasutamine enda tarbeks on seega justkui lubatud, tasuta ettevõtmisena.

Tahaks siiski märkida, et autoreid tuleks austada loomulikult.

viimati muutis Elof 05.01.2006 20:47:18, muudetud 1 kord
tagasi üles
liivakas
HV kasutaja
Keelatud avatar

sõnum 05.01.2006 20:50:09 vasta tsitaadiga

panen tuima ja ilma igasuguste süümekateta lasen tarkvara korporatsioone üle 8)

muide, kui teile tulevad sõpsid külla ja te kuulate raadiot, vaatate laenutusest võetud visokassetti vms, siis olete juba kurjategija - avalik esitamine (pmst sama asi, millega ühele viljandi leivapole müts pähe tõmmati)
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 05.01.2006 20:53:34 vasta tsitaadiga

liivakas kirjutas:
panen tuima ja ilma igasuguste süümekateta lasen tarkvara korporatsioone üle
Ühtlasi tõmbad vee peale ka kõigile teistele mitte-monopoolsetele tegijatele, rääkimata vaba tarkvara tegijaist icon_neutral.gif

afaik, avalik esitamine kommerts eesmärgil* ning omas kodus on kaks väga erinevat asja.

*) poes reklaam (klient tunneb end mugavamalt), peol tekitab meeleolu jne.

viimati muutis Ho Ho 05.01.2006 20:53:54, muudetud 1 kord
tagasi üles
taifunk
HV Guru
taifunk

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 05.01.2006 20:53:50 vasta tsitaadiga

liivakas, teose avaliku esitamise keeld ilma loata kehtib siiski ainult ühiskondlikes ruumides: kaubanduskeskustes, bussides, tänaval jne.
HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 05.01.2006 20:55:01 vasta tsitaadiga

Renka kirjutas:
[...] Point milleni ma olen jõuda tahtnud: piraatlus on seaduse/lepingu/kasutustingimus rikkumine, ei midagi muud.

Oot-oot... leivapätsi vargus siis ei ole seaduse rikkumine?
Mõlemad on ju riigivõimude poolt karistatavad... ehk teisisõnu vähemalt väärteod.
Kui tõesti hakata kaklma selle üle kas termin "varas" on eesti seadustes kasutatava sõnastuse valguses just 100% õige on suht mõttetu. Mis on "piraat" oma algkujus? Merel tegutsev röövel. Kes on röövel? Vägivalda kasutav varas... seega oleks "varas" võib-olla hoopis enam tegelikust peegeldav termin kui "piraat"?

Elof
HV Guru
Elof

sõnum 05.01.2006 21:05:42 vasta tsitaadiga

HacaX, mõttetus.
Mehel on naine, leivapäts ja arvutiprogramm, teine mees "kasutab" kõiki neid oma huvides, siis teine mees varastas esimeselt leiva, programmi, ja naise ?
Ent millest saab pärast kasutamist ilma jääda ? Ainult sellise objekti puhul oleks tegemist otseselt vargusega, millest esimene ilma jäi.
Naiste ülelöömist ka ei nimetata varastamiseks ikka veel icon_neutral.gif

Intellektuaalne ning füüsiline omand on liiga erinevad oma olemustelt, et tuua nende fahel paraleele.

viimati muutis Elof 05.01.2006 21:56:16, muudetud 1 kord
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 05.01.2006 21:06:32 vasta tsitaadiga

TanElofJ kirjutas:
Intellektuaalne ning füüsiline omand on liiga erinevad oma olemustelt, et tuua nende fahel paraleele.

... kuid see ei tähenda et tarkvara piraatlus oleks millegi pärast kergem kuritegu.

tagasi üles
mihhkel
HV veteran
mihhkel

sõnum 05.01.2006 21:13:25 vasta tsitaadiga

ehk on 'väärtegu' tarkvarapiraatluse kohta õigem termin? icon_rolleyes.gif
Elof
HV Guru
Elof

sõnum 05.01.2006 21:14:00 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
TanElofJ kirjutas:

... kuid see ei tähenda et tarkvara piraatlus oleks millegi pärast kergem kuritegu.

thumbs_up.gif

Tarkvaarpiraatlusele on lihtsalt palju raskem jälile jõuda ning seetõttu käituvad inimesed loomuomaselt - kõik mis ripakil, minema !
Ning kuna see niivõrd levinud, on tarkvara hinnad läinud kõrgeks. See omakorda tähendab seda, et on üsna surnud seis.
tagasi üles
WäntWõll
make.believe
WäntWõll

sõnum 05.01.2006 21:24:18 vasta tsitaadiga

Nu aga las herr MS toodab Eestile odavama softi ,kus on ära nuditud igasugu MSN,Mediaplayer firewall ja muu kräpp ,(mida piix kellelgi vaja ei ole)ja pangu hind mingi 450.-.Sellisel juhul kaaluks seda legaalset versiooni.Aga kuniks ma olen sunnitud selle koos sodiga soetama siis jääb ära ja ausalt tunnistan,et olen TARKVARA rott või kuidas soovite nimetada.Kuna olen mugav inimene ja analoog puudub samal tasemel icon_exclaim.gif .Pingviini jääknähtused sajas versioonis ei hakka üldse antenne endal liigutama,miks ma pean ennast koormama mingite 4 plaadi tõmmistega ja siis veel ei tea kust netist mingeid lisapakke tirima ja käsitsi installima,et saavutada esmane vajadus MUSS,NET,MOVIE.Lisaks veel selgub ,et soetatud riistvara ei ole toetatud 100% Hõhhh. Tagatipuks update ei ole lõpatuseni tasuta ühelgi linuxil või distrol või mida iganes(IMHO icon_eek.gif )mitte ,et pira Win oleks thumbs_up.gif icon_razz1.gif Kuniks pole saad ühtegi tasuta karbitoodet millel töötaks koheselt kõik rakendused siis ei jää muud öelda ,et aerenege va PINKUD veel ja võib-olla tulevikus kohtume ja see oleneb teist endist ainult(kes kirjutavad seda koodi või kuidas seda nimetatakse)Kuna praegast pole mõtet diskuteerida LINUX-WIN ,sest üks asub lapsekingades ja teine on vallutanud 80%maamunast 8)
Kirjutasin kuna vaatasin viimased 50 posti on härra HO HO tugevalt moraalilugenud ja justkui enda seisukohta hakanud pealesuruma ja mitte vähe icon_biggrin.gif
DREAMX icon_redface.gif

viimati muutis WäntWõll 05.01.2006 21:35:08, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 374 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 300
tagasi üles
Auron
HV Guru
Auron

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 05.01.2006 21:26:25 vasta tsitaadiga

Lugedes inimeste suhtumist jääb paljude puhul tunne, et ollaksegi nii rumalad, et nö.tunnistatakse ainult füüsilise asja võtmist kui vargust.Kas ei jõua kohale, et asjade valmistegemiseks kulutatakse raha töötasudeks.Samuti paistab välja suhtumine nagu kui midagi väärat sooritada aga vahele ei jää siis poleks ka midagi valesti ja tegu poleks nagu olnud.

Mõnes mõttes kõige lihtsam viis piraatlust defineerida oleks see kui inimene käib kõrvalmajas tööl ja töö tegemise eest talle palka ei maksta.Kuna füüsiliselt ega rahaliselt töölkäimine talle kulukas pole siis nagu poleksi midagi valesti selles, et ta tehtud töö eest tasu ei saa.Ehk siis ei saada aru, et asi pole selles mida saadakse vaid selles mida ei saada milleks on tasu töö eest.
Kommentaarid: 152 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 129
tagasi üles
HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 05.01.2006 21:28:06 vasta tsitaadiga

TanElofJ kirjutas:

Vot see on üks asi millega ma vähemalt ei nõustu. Ehk tuli see ka mu vigase lauseehitusega postis läbi, et "väärtus" kui selline on vähemalt minu jaoks mõlema puhul sama, seega pole mul ka probleemi mõlema puhul tasutmata jätmist üheselt näha. See on vist ka see mida üritan teistele selgeks teha (et see et kõik seda teevad ja otsest kahju ei ole ei muuda tõsiasja, et kasu kah ei ole).
Ehk mida üritan savutada: et piraadid tunnistaks *iseendale* et see mis nad teevad on ebamoraalne ning teistele kahjulik, et nad on parasiidid. Kui sellest on aru saadud ning asjaga lepitud ning ikka piratakse siis palun, minul vastuväiteid ei ole. Mina ise igal juhul piran icon_smile.gif

Draax
HV veteran
Draax

sõnum 05.01.2006 21:50:55 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Ehk mida üritan savutada: et piraadid tunnistaks *iseendale* et see mis nad teevad on ebamoraalne ning teistele kahjulik, et nad on parasiidid.

Tegelikult, kui nüüd natuke minna ajalukku ja ühiskonnakorralduse tekkimise juurde, peab meelde tuletama, et kõik need normid mille järgi me käitume (nii pelgalt moraalinormid kui need, millele kaasaegne ühiskond on andnud seaduse kuju ja jõu) kehtivad siiski ühiskonna enamuse kokkuleppel.
Ühiskonna enamus on huvitatud eraomandist ja et tagada selle puutumatus, kehtestatakse seadus mille järgi vargus on kuritegu jne. ma usun et jälgite mu mõttekäiku.

Tarkvara"piraatlus" justkui oleks vargus. Tunnused on samad (Ho Ho on väga hästi paralleelid tõmmanud). Tarkvara puhul on knihv selles, et ühiskonna enamuse jaoks ei ole tarkvarapiraatlus halb asi - minu mäletamist mööda on viiamste uuringute järgi tarkvarapiraatluse osakaal Eestis 53-55% (teeme nii et nende numbrite tõepärasuse üle siin vaidlema ei hakka icon_wink.gif ). Kui nii, siis järelikult ühiskonna enamuse (55%) arvates on piraatlus OK.
Ehk, siis: NORMIKS on saanud tarkvarapiraatlus. Ja kui see on normina aktsepteeritav, siis sellest lähtuvalt inimese sisemine õiglustunne ei loe seda halvaks teoks (kõik teised ka ju piravad). Igaühe moraalinormid on erinevad, aga üldiselt käitub inimühiskond ju karjana - tehakse nii nagu teisedki.

Sellest tulebki see arusaam, et tarkvarapiraatlus ei ole paha. Inimestel lihtsalt on mingi softifirma tulust ükskõik kuna tema enda õiglustunne ei saa piraattarkvara kasutamisest riivatud ning ta ei tunne et oleks teinud midagi pahasti.

Selline jutt siis.
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
HacaX
HV Guru
HacaX

sõnum 05.01.2006 22:05:15 vasta tsitaadiga

Khmmm... huvitav tähelepanek. Et siis tuleks loobuda ebamoraalsusejutust ja rõhuda sellele, et kuna tootjad kasu ei saa siis on tõenäoline et nad ka arendusega enam ei tegele ja piraja saab ise kahju? Ehk siis midagi enesetapjate peatamise sarnast? icon_lol.gif
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 05.01.2006 22:18:25 vasta tsitaadiga

... minu näegus piraatlusest ei ole ilmselt ei seadusandluse ega moraalijüngrite meelejärgi, kuid kuna tegemist on teemaga, mida on väga raske piiritleda ja raamidesse suruda, ning kuna nii piraatide kui ka tarkvara legaalsuse eest võitlejate leerid pole minuarvates suutnud kogu teemaatikat piisavalt veenvalt paika panna, siis olen ma lubanud endale täiesti ilma igasuguste süümepiinadeta mõningaid mööndusi antud teemal. Ajalugu on näidanud, et paljud asjad, mis mingil ajahetkel on olnud keelatud ja millest rääkiminegi on olnud tabu, muutuvad tihtilugu üldise arengu käigus täiesti normaaseteks igapäevasteks nähtusteks, ning saavad lõpuks ka seadusandluse poolt vastavalt reglementeeritud, eks näis ...
punktiir
HV Guru

sõnum 05.01.2006 22:25:24 vasta tsitaadiga

aga endal on ikka jõle hea tunne ikka, kui tead, et pole "piraat"
tagasi üles
liivakas
HV kasutaja
Keelatud avatar

sõnum 05.01.2006 22:48:10 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
liivakas kirjutas:
panen tuima ja ilma igasuguste süümekateta lasen tarkvara korporatsioone üle
Ühtlasi tõmbad vee peale ka kõigile teistele mitte-monopoolsetele tegijatele, rääkimata vaba tarkvara tegijaist icon_neutral.gif

just. keegi ei toeta mind ja mina ei hakka kedagi toetama. igaüks peab ise vaatama, kuidas hakkama saada. kui oled lammas, siis tõmmatakse sulle nagunii "müts pähe" ja lutitakse terve elu.
tarkvaratootjaid kaitseb näiteks selline organitsatsioon nagu autorikaitse, mina pean ise hakkama saama, kedagi ei huvita kuidas. eks ma teengi seda nii nagu oskan. nagu ütleb minu advokaat: kõike võib teha, aga vahele ei tohi jääda

Ho Ho kirjutas:
afaik, avalik esitamine kommerts eesmärgil* ning omas kodus on kaks väga erinevat asja.

taifunk kirjutas:
teose avaliku esitamise keeld ilma loata kehtib siiski ainult ühiskondlikes ruumides: kaubanduskeskustes, bussides, tänaval jne.

eksite kulla sõbrad. näiteks videokasseti vaatamine koos sõpradega läheb avaliku esitluse alla. vaadata tohid ainult koos oma perega. sõpradega või sugulastega ei tohi. see et ilma rahata näitasid, ei oma tähtsust.
isiklikult olen korduvalt teemaga kokkupuutunud. kui te ei usu ja tahte vaielda, siis helistage sellisele tegelasele autorikaitses nimega ilmar härg ja vaielge temaga (ma olen temaga kohut käinud sel teemal)
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 05.01.2006 22:54:13 vasta tsitaadiga

dreamx kirjutas:
Nu aga las herr MS toodab Eestile odavama softi ,kus on ära nuditud igasugu MSN,Mediaplayer firewall ja muu kräpp ,(mida piix kellelgi vaja ei ole)ja pangu hind mingi 450.-.Sellisel juhul kaaluks seda legaalset versiooni.
Mitte küll päris 450.- kuid 1290.00
http://k-arvutisalong.ee/index.php?lang=est&main_id=76&p_id=005803
Nelja aasta peale jagades tuleks veidi alla 90 sendi päevas. Nüüd mõelge palju te keskmiselt päevas maha joote/suitsetate ning mõelge mis teile rohkem kasu, meelelahutust või vajaduste rahuldamist pakub.
dreamx kirjutas:
Aga kuniks ma olen sunnitud selle koos sodiga soetama siis jääb ära ja ausalt tunnistan,et olen TARKVARA rott või kuidas soovite nimetada
Kes või mis sunnib? Kui su oma mugavuse otsimine välja arvata siis ei sunni miski. Ning nagu siin vist juba sadu kordi olen korrutanud, lisahüved maksavad.
dreamx kirjutas:
Kuna olen mugav inimene ja analoog puudub samal tasemel icon_exclaim.gif
Mugavus maksab. Kui kopteriga Soome sõidu eest ei jõua/taha maksta siis sõidad laevaga.
Kui raha pole kuid vajadus siiski on tuleb millestki loobuda. Nagu ütlesin, elu pole õiglane.
Kui sulle ei meeldi et kopterisõit nii kallis on siis kellele sa kaebama lähed? Või ehk hoopis kaaperdad endale kopteri?
dreamx kirjutas:
blah
Kui tahad siis võin sulle personaalselt rääkida nendest kõigist Linuxi alastest väärarusaamadest.
dreamx kirjutas:
Kirjutasin kuna vaatasin viimased 50 posti on härra HO HO tugevalt moraalilugenud ja justkui enda seisukohta hakanud pealesuruma ja mitte vähe icon_biggrin.gif
Ma ei usu et ma olen ainus kel selline arusaam asjast on. Kurjategija on kurjategija, pole erilist vahet millega ta kurja teeb.
Ainus vahe minu ja BSA vahel on et kui BSA üritab sulle kaela määrida todasama monopoolset lahendust siis mina pakun ka alternatiive.

Draax, üsna huvitav mõttekäik.
Umbes sarnane asi oli/on naiste õigustega. Ammu see oli kui neid peeti praktiliselt alamaks liigiks. Praegu võib kohati tunduda et olukord muutub vastupidiseks
Üldiselt selle rahva enamusega on nagu on. Sageli rahvas ei tea mis on talle parim ning mis on parim pikaajalises perspektiivis. Selleks on vaja juhtorganeid kes on suutelised vahel ebapopulaarseid otsuseid langetama.

liivakas kirjutas:
just. keegi ei toeta mind ja mina ei hakka kedagi toetama.
Kas sulle vajaliku tarkvara tegemine ei ole toetamine?
liivakas kirjutas:
tarkvaratootjaid kaitseb näiteks selline organitsatsioon nagu autorikaitse, mina pean ise hakkama saama, kedagi ei huvita kuidas
Autorikaitsel on minu arusaamist mööda tarkvaraga pistmist ainult siis kui läheb koodivarguseks. Niisama terviklahendusi seadusevastaselt kasutades peaks asi juba kriminaalkuriteo alla käima.

Kas ehk keegi kommenteeriks ka mu varajasemat võrdlust tarkvara ja ravimite tootmise anaoloogiat?

tagasi üles
silver010
HV veteran
silver010

sõnum 05.01.2006 23:36:34 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Vaata eest poolt raha võltsimist ja internetipangast raha varastamist.
Pealegi, kui läheksid toda muusikavideot kusgil avalikult näitama saaks üsna kiiresti seadusesilmad kraessse

aga isiklikuks kasutuseks poleks see ju sugugi vale, ega piraat operatsiooni süsteemi müümine on ka ju vale, aga kasutamises ei ole miskit väga halba icon_rolleyes.gif thumbs_up.gif
Kommentaarid: 45 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 42
tagasi üles
Draax
HV veteran
Draax

sõnum 05.01.2006 23:40:07 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Sageli rahvas ei tea mis on talle parim ning mis on parim pikaajalises perspektiivis. Selleks on vaja juhtorganeid kes on suutelised vahel ebapopulaarseid otsuseid langetama.

Rahvas lihtsalt peab selliste "ebameeldivate" seaduste rikkumist aktsepteeritavaks. Väga hea näide kiiruseületamine: iga juhiloa omanik saab aru, et tegelikult on 90 kmph piirangul mõte ja nii on ohutum, aga kui paljud kogu aeg sellise kiirusega ka sõidavad?

Miks ma seda normide juttu enne rääkima hakkasin: sest ühiskonnas iseenesest on väga tugev sisemine kontroll. Nn. naabrivalve, kui soovite. Kui ma varastaks poest kommi ja jääd vahele, näidatakse näpuga, mul on häbi, mu sugulastel on piinlik ja üleüldse teiste respekt minu suhtes langeks kõvasti.

Kui ma teatan, et mul on kodune arvuti illegaalset tarkvara täis, siis kuulajad kehitavad selle peale lihtsalt õlgu. Kah mul asi. Neil on ju ka.

Seaduse silmis on piraattarkvara levitamine/kasutamine vale, inimeste/ühiskonna silmis ei ole. Mõni on lihtsalt selles suhtes natuke kõrgema moraaliga (nt. Ho Ho), aga moraal on isiklik asi. Kui Ho Ho peab pika jutluse, et piraattarkvara kasutamine on inetu ja ebamoraalne, kotib see inimesi sama palju kui et Rooma Paavst räägiks sulle, et seks enne abielu on vale. Ei huvita. Sest kõik teevad, järelikult see ei saa vale olla.

Ja see asjade seis ei muutu, kuni ühiskonna enamus hakkab pidama tarkvarapiraatlust valeks ja nii ebamoraalseks, et piraadid satuvad sama tõsise põlu alla kui vargad.
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 28
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Vaidlused »  Võitlustanner »  Diskussioon piraattarkvara teemal mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 97, 98, 99  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.