Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
palle
HV veteran
|
30.08.2002 00:33:00
|
|
|
To Hardi:
Kui Su TV-antennivõrk on maandatud, siis on selles potentsiaal 0V. Sa maandad ju staatikat genereerivad elemendid (skkemid) ju ära. Ja ei oma üldse tähtust kas on 1 2 või 3 faasi.
See mängib rolli ainult maandamata võrgu korral ehk kui ei viitsita võrgu ehitus- ja ohutusnõudeid täita.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Drake
Kreisi kasutaja
|
23.09.2002 14:42:00
|
|
|
Tegelikult peaks ju "üldises mõttes" arvutili staatilist 110v võtta ka sedasi, et kastil jalad alt ära võtta ja asestada spetsiaalsele alusele (metallkiududega) mida kasutatakse üsnagi laialdaselt, et vältida staatilise elektri teket vms. (on ju olemas isegi vastav põrandakate)
äkki on ka see asjalik mõte ? et panna arvutile nagu hiirele (vastav) matt alla ?
kuid arvuti maandamine on kahtlemata hea soovitus kõigile, kes seda seni ei teinud/teadnud.
D.
|
|
Kommentaarid: 87 loe/lisa |
   |
2 :: |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ibrahim
HV kasutaja

|
23.09.2002 15:49:00
|
|
|
minuarvates on kõik see tark jutt maanduse vajalikust hea ja hariv,kuid mina küll ei hakka sellepärast riskima oma arvutiga ja ühendama seda mingite radikate ja ei tea veel mis torudega
pole 5 aasta jooksul juhtunud selle staatika pärast
midagi ja äkki siis nüüd juhtub
ja juhtuski ühel eelkõnelejal ,kui ta proovis oma purki maandada selleks mitteettenähtud kohas
tunnen talle kaasa
loomulikult ma maandaksin hea meelega oma arvuti ja ka muu elektroonika ,kuid kui pole väljaehitatud võrku koos korraliku maandusega siis pole midagi teha,isearetamine ei tule kasuks
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
kfl
HV Guru
|
23.09.2002 16:02:00
|
|
|
Päris tore kui kuskil hrusovkas vahetatakse 0 ja faas ära. Taibud võtavad siis nulli radikast ja voolumõõtjad seisavad.
|
|
Kommentaarid: 111 loe/lisa |
   |
107 |
|
tagasi üles |
|
 |
sokionu
külaline
|
23.09.2002 17:20:00
|
|
|
Tere jälle!
Maandamine on tavaolukorras alati kasulik (kui pole mingeid isoleeritud süsteeme). Seega järgige Palle õpetusi, ega rahvas (teie) varem aru ei saa, kui midagi särama läheb. Suurte majade rahvas piinake esivanemaid ja mingeid ühistru tegelasi jaa nii edasi.
Arvesite koha pealt niipalju, et see kehtis vist ainult mingil määral vanade arvestite koha pealt. Praeguse aja arvestid , kui kusagilt nulli saavad ja faas neist läbi jookseb, siis nad arvestavad ka.
|
|
tagasi üles |
|
 |
spcvnd
Aeg maha 10
|
13.11.2002 16:15:40
|
|
|
aga mägede magalates on ju paneelid, mille sees on rauast sõrestik ja paneelid omavahel keevitatud, samuti ka rõdud, nii et põhimõtteliselt peaks ju korraliku maanduse ka sealt saama?
kas mitte maandamise raudreegel mitte ple see et ei tohi maanduse juhet keerata radika külge? pealegi ei ole ju eriline kunst tõmmata tervenisti uut kaablit trepikoja kilbist, et oleks korralik faas, null ja maandus.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kfl
HV Guru
|
|
   |
107 |
|
tagasi üles |
|
 |
palle
HV veteran
|
14.11.2002 13:44:22
|
|
|
To kfl:
See ESD jutt on vajalik, kuid arvutite-monitoride puhul lisandub oluline tegur - arvuti võrgufiltri kondensaatoritele koguneval staatilisel pingel 110V (pool toitepingest) on olemas ka vool ja see vool ongi ohtlik.
Kes ei usu, neile võin maili teel läkitada skännitud pildi mälust, millel on vaskühendus "ära keevitatud". Samuti võin kinkida seameid millel on näiteks rajad "ära põlenud" jne.
Ja kes "juhuslikult või kogemata" satuvad maandamata arvuti korpuse ja "maanduse" vahele, need saavad üsna tuntavalt "särtsu".
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
suits
HV vaatleja

|
16.11.2002 23:48:38
Maandasin kaa |
|
|
Maal sai ehitatud masinale korralik eelpoolkirjeldatud maandus. väga hea. kui jookid kaks faasi EestiElektri kaablites kokku siis sai huvitavat pilti oma 5 sekki kuvarist nähtud (nii palju kulus masina välja lülimiseks), pisikesed kõllid aga põlesid läbi...
proovisin siis ka koolis oma masinale maandust paigaldada - -
sidusin paraja traadi masina kõrva külge ja siis hakkasin seda teist
otsa siduma radika külge - ilge pauk käis silmest läbi. nu maandus oli vägev...
huvitav kui paljud masinad siin veel on maandunud...
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
kfl
HV Guru
|
17.11.2002 00:43:39
Re: Maandasin kaa |
|
|
Mul sarnane juhus: 5a poeg tagus Unreali kodust kaasavõetud arvutiga vanaema juures kui pilt kadus ja molust hakkas suitsu tulema, külmiku mootor võttis sellised tuurid peale, et vilises. Nimelt Eesti Energia humanitaarkorras saadud trafo andis otsad, või kaotas 0-i ja kogu külas oli seinakontaktides 480V. Majas olid kõik maandusega seinakontaktid ja aasta tagasi kogu süsteem mõõdistatud. Sellisel juhul ei loe, mis korras su maandused on, maha põletab niikuinii, ainult EE ei korva kahju kui mõõdistusi pole tehtud. Selgusetuks jäi mulle vaid, miks see ühe musta nupuga ameerika GE rikkevoolukaitse ei reageerinud. Hiljem avastasime, et voolumõõtja oli ka otsad andnud. GNT ja K-Hooldus olid nii laisad, et remontisid molu ja kasti garantiikorras. Kõllidelt viskasin ise trafo välja ja asendasin seinaadaptriga. WingMan´i adapter elas matsu üle.
|
|
   |
107 |
|
tagasi üles |
|
 |
lednE
HV kasutaja
|
18.11.2002 23:02:10
Re: Maandasin kaa |
|
|
kfl kirjutas: |
Selgusetuks jäi mulle vaid, miks see ühe musta nupuga ameerika GE rikkevoolukaitse ei reageerinud. . |
Aga miks ta oleks pidanudki? Rikkevoolukaitse mõõdab nulli ja faasi läbivate voolude erinevust ja rakendub siis kui nulli läbib väiksem vool, kui faasi. Rakendumiseks vajalik vahe oli mingi 20-30mA. Vajalik selleks, et kui vahe on suurem, siis on kuskil isolatsioonirike ja osa voolu läheb otse kaitsemaandusse. Kuna Sul olid kõik isolatsioonid korras, siis niipalju kui faasi pealt tuli ka nulli mööda minema läks. Muidugi rakendub see kaitse ka läbiva voolu mõjul, kuid tavaliselt pannakse need rikkevoolukaitsmed üsna kopsakad, et mingit kerist või pliiti vms. kannataks, seega tavatingimustes suurema pinge tagajärjel tekkinud suurema voolu tõttu ei rakendu...
Ja veel.(to Palle) Kas on õige nimetada mürafiltri kondekatest saadavat 110V pinget staatiliseks elektriks, ehk staatikaks? Staatiline elekter on ju see, mida saab merevaigust pulga hõõrumisel villase lapiga. Vahelduvvool läbib kondensaatorit ja tegemist on voolava vooluga (mis mõnel mehel kõlarid jõmisema paneb ja teisel arvutikorpust ja radikat üheaegselt puutudes väriseva ihutunde tekitab.)
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
teadmamees
HV veteran

|
20.11.2002 23:13:58
|
|
|
a siuke asi on kah päris ülbe, et võtad sellesamuse raudlati, lööd maasse võtad sellest maa ja pistikust faasi, ühendad sinna vahele elektripirni ja põleb nii et hullu.
|
|
Kommentaarid: 53 loe/lisa |
   |
2 :: |
46 |
|
tagasi üles |
|
 |
palle
HV veteran
|
21.11.2002 02:24:21
|
|
|
To lednE:
Seda kondensaatorite "nullpunktis" tekkivat pinget on nimetatud staatiliseks pingeks - niipalju kui mina oma kooliaegadest (elektrikursustest)mäletan - oma 25 aastat vähemalt. Lihtsalt kassi silitades tekitad kõrge pinge ja väikese voolu. Arvutist "eemale hüppama" paneb Sind aga "madal" pinge ja suur vool.
To Teadjamees: Maanduse ehituse korral kontrollitaksegi suurte koormustega kas on sama tulemus kui faasi ja nulli vahel. Ning väikseim koormusallikas, mida tasub kasutada, on 100W koormus (valgusti on tavaliselt lihtsamini kasutatav). Tähtsamates oludes tasub võtta 1kW (või suurem) koormus.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sillu
HV kasutaja

|
21.11.2002 22:36:47
|
|
|
palle kirjutas: |
Toon siis lisaks praktikas kasutatava lahenduse lootuses et "Euroopa Liitu" veel ei lähe, sealsed normid ei luba:
Igas toas leidub küttesüsteemi ühendatud radiaator. Toru tuleb 3-5cm värvist ära puhastada ja selle ümber vaskplekist klamber keerata. Seejärel veetakse peen 1-2mm traat europesa kontramaanduse ja vaskklambri vahele..
Ja kui on vaja maandust mitmes toas siis saab samast punktist vajadusel vedada peene maandustraadi igasse tuppa. Aga võib ka igas toas olla oma maandus radiaatorisse. |
ei luba meiegi normid! elektrik annaks sellise asja eest molli!
ise olen seda kasutanud ja toimib hästi
probl on selles, et rikke korral paneb mõni naaber kes vastu radikat juhtub olema, kõrvad pea alla
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ihv
HV Guru

|
28.11.2002 04:16:41
|
|
|
kõike seda tarka juttu lugedes tekkis üks küsimus: nimelt kas ma sain õieti aru, et võrgukaabliga ühendatud (Switchi läbi) arvutid peaksid olema KÕIK maandatud?
Asi nimelt selles, et enda kodused arvutid võin ilusti ära maandada aga kui mu naaber, kes elab kõrvalmajas ja kellele ma netti jagan seda ei tee, võib selline maandamine olla halvem kui hetkeolukord (kõik seadmed, arvutid, monitorid, printer, adsl-modem jms hetkel maandamata).
|
|
Kommentaarid: 88 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
28.11.2002 08:52:19
|
|
|
ihv kirjutas: |
kõike seda tarka juttu lugedes tekkis üks küsimus: nimelt kas ma sain õieti aru, et võrgukaabliga ühendatud (Switchi läbi) arvutid peaksid olema KÕIK maandatud?
Asi nimelt selles, et enda kodused arvutid võin ilusti ära maandada aga kui mu naaber, kes elab kõrvalmajas ja kellele ma netti jagan seda ei tee, võib selline maandamine olla halvem kui hetkeolukord (kõik seadmed, arvutid, monitorid, printer, adsl-modem jms hetkel maandamata). |
Mitme otsaga lugu nagu ikka. Teoreetiliselt võib välja pakkuda ka võimaluse, et kui jätkata vanal viisil, siis võib ühel päeval näiteks välk tabada naabri arvutit ja kui sina samal ajal juhtud puutuma oma arvuti korpust, võid saada surmava elektrilöögi....
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
3 :: |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ihv
HV Guru

|
28.11.2002 18:44:25
|
|
|
[/quote]Mitme otsaga lugu nagu ikka. Teoreetiliselt võib välja pakkuda ka võimaluse, et kui jätkata vanal viisil, siis võib ühel päeval näiteks välk tabada naabri arvutit ja kui sina samal ajal juhtud puutuma oma arvuti korpust, võid saada surmava elektrilöögi....[/quote]
no välku ma eriti karta ei oska...asun peaaegu telemasti all...aga pidasin rohkem silmas seda, et kui ma oma arvutid ära maandan kas siis ei ole ohtu, et tema maandamata staatiline elekter võrgukaablit pidi mulle paha teeb
|
|
Kommentaarid: 88 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andium
HV veteran
|
28.11.2002 19:13:53
|
|
|
Väikesed püromaanid kas te ikka veel maandate.
Kas te ei karda seda, et oma suure tarkusega põletate maja maha eriti veel need kes võtavad ise oma elektri kilbist, väljast või radikast või kuskist veevärgist. Neil on kõige suurem oht kes elavad plokkmajades.
Samas on väga totter asi kui inimene kruvib oma arvuti korpuse külge juhtme ning paneb selle maanduseks. Sellega on väga suur oht põlema panna kõik.
Samas kui tunned et sinu arvutikorpuses on elekter sees et tunned väikest surinat siis tea et see on vale ja ka samas kui lähed vanni ja võtad torust kuskilt kinni ja tunned elektrit siis tead et sinu majas keegi varastab elektrit, seda ei ülte kuidas. Sedasi võib inimene surma saada.
edu teile.
|
|
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
palle
HV veteran
|
28.11.2002 19:26:05
|
|
|
To Andium:
Võta tester ja mõõda pinge ära. Teiseks. võta pliiats ja joonista toiteosa skeem maha ja arvuta välja, mis pinge on filterkondekate n-ö nullpunktis.
Vastus: pool toitepingest.
Väljavõte Mikromaailma garantiitingimustest:
Garantii alla ei kuulu järgmised arvutustehnikal esinevad rikked:
1. kõik rikked juhul, kui arvuti või muu seade ühendatakse vooluvõrku ilma maandust kasutamata.
9. kõik rikked juhul kui arvutivõrk või selle üksikseade on maandamata või kui võrgukaabli ja seadme korpuse vahel on potensiaalide vahe suurem kui 1V.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andium
HV veteran
|
29.11.2002 23:27:05
|
|
|
palle kirjutas: |
To Andium:
Võta tester ja mõõda pinge ära. Teiseks. võta pliiats ja joonista toiteosa skeem maha ja arvuta välja, mis pinge on filterkondekate n-ö nullpunktis.
Vastus: pool toitepingest.
Väljavõte Mikromaailma garantiitingimustest:
Garantii alla ei kuulu järgmised arvutustehnikal esinevad rikked:
1. kõik rikked juhul, kui arvuti või muu seade ühendatakse vooluvõrku ilma maandust kasutamata.
9. kõik rikked juhul kui arvutivõrk või selle üksikseade on maandamata või kui võrgukaabli ja seadme korpuse vahel on potensiaalide vahe suurem kui 1V. |
Jutt sula tõsi aga...
Ikka see maandamine ka nii ei käi.
Teiseks kas kellelgi on arvutiga midagi juhtunud, et ei ole maandatud või inimene surma saanud või midagi selle lähedast.
Kolmandaks maandus tuleks vedada kui te nii väga tahate seda teha siis maja peakilbist mitte oma korteri kilbist. Oma majaga seda ei täpselt sest ei pühendu sellesse ja pole piisavalt tark.
|
|
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zorg
Batareimees
|
02.12.2002 04:21:48
|
|
|
Küsiksin et kui korteris maandust ei ole et kas võib ühentada maanduse klemmi elektri kilbi külge Jutt käib lasnamäe korterist
_________________ Protsessorid mis mul juba olemas |
|
Kommentaarid: 140 loe/lisa |
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
palle
HV veteran
|
02.12.2002 06:01:14
|
|
|
To Zorg: Korteri kilp ongi kõige ligidamal olev koht kuskohast 3-e juhtmelist elektrit vedada. Ja kui näiteks elektrifirma paigaldab Sulle näiteks kööki uut juhtmestikku, siis see tuuakse kööki samuti elektrikilbist.
To Andium: See, kui "hea elektrilöögi" saad, sõltub sellest kui hästi "maaga" ühenduses oled. Ja võin tuua näite "enda muljete põhjal" umbes 10 aasta tagusest ajaloost.
Firma paiknes elumaja all niiskes keldris ning paljundusmasin oli otse muldpinnal. Mina olin muldpinnal ja kuna ruum oli niiske, siis niiskuse tõttu olin peagi üsna hästi "jalgupidi" maaga ühenduses". Panin masina tööle ja käsi sattus vastu paljundusmasina korpust.... Teises käes olnud ossillograaf "lendas eemale" ning kommenteerin, et saadud "sähvakas" oli tugevam kui "maast isoleerituna" 220V-i "näppides"...
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
dajme
HV vaatleja
|
02.12.2002 13:44:37
|
|
|
mnjah, siiamaani ei olnud ühtegi arvutit kodus maandama hakanud, polnud lihtsalt vajadust, aga uus arvuti oli lihtsalt nii tundlik selle suhtes, et kõlaritest tuli paras sirin ja undamine kui maandamata (arvuti just muusika tegemiseks ) - seega maandusjuhe sai pistikusse veetud vannitoast (vee torude juures) maanduslatist. Oleks vene ajal kohe korralikult ehitatud kõik pistikud kolme juhtmega, poleks seda jamamist vaja
|
|
tagasi üles |
|
 |
Zorg
Batareimees
|
02.12.2002 21:44:09
|
|
|
To palle: kas juhe peab olema ilm tingimata 3-ene, ma ise mõtlesin et vean ainult ühe ja kinnitan selle arvuti korpusesse. Laisk nagu ma olen.
_________________ Protsessorid mis mul juba olemas |
|
Kommentaarid: 140 loe/lisa |
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
palle
HV veteran
|
02.12.2002 21:56:49
|
|
|
To Zorg:
Aga võiksid nii palju aktiivsust üles näidata, et ka seinal oleva tavavoolupesa asendad kontrakontaktidega pesaga ja kontrakontakti klemmi alt vead lisajuhtme kilpi. Ning edasi hangid maandustega pikendusjuhtme ning kõik "arvutiseadmed" ühendad sellesse pikendusse. Siis võid kindel olla, et kõikidel seadmetel on lisamaandus olemas. Vastasel korral hakkad näiteks monitori või printerit maandama arvutikorpuse kaudu.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|