Avaleht
uus teema   See teema on lukus, sa ei saa siin muuta postitusi või vastata teemale! Hinnavaatlus »  Naljakad juhtumised arvutimaailmast »  Valmistan oma protsessorit märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
blas
Kreisi kasutaja
blas

sõnum 24.01.2005 16:10:58 vasta tsitaadiga

aga minu meelest on tore, et jaan tatikate sugu ilmast kadunud ei ole.
ja loodetavasti ei kao ka. nagunii on elu na hallivõitu.

parimat
blas

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
pH
HV kasutaja

sõnum 24.01.2005 18:37:42 vasta tsitaadiga

no kui juba arvamusteks läheb, siis see läbu võiks lõppeda. kuna kutt on juba piisavalt infot saanud, võib ta teadjatega ps-ga suhelda ja läbumeestele kommentaare toppida. nii et võiks kinni minna (ärge näkku lööge, aga tõesti...)
Kommentaarid: 22 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 14
tagasi üles
Rajareits
HV Guru
Rajareits

sõnum 24.01.2005 19:06:35 vasta tsitaadiga

pH kirjutas:
no kui juba arvamusteks läheb, siis see läbu võiks lõppeda. kuna kutt on juba piisavalt infot saanud, võib ta teadjatega ps-ga suhelda ja läbumeestele kommentaare toppida. nii et võiks kinni minna (ärge näkku lööge, aga tõesti...)

Kergem oleks nagu ikka teemas rääkida ja läbumehed maha lasta. icon_rolleyes.gif
Muidu võiks nagu foorumi üldse maha lasta. Mine räägi MSN'is kui vaja.
Kommentaarid: 74 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 69
tagasi üles
Wiltz
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 24.01.2005 19:33:42 vasta tsitaadiga

dixicadi olen minagi tagunud ttü's icon_lol.gif päris pull soft on mõnes mõttes, aga samas väga algeline, ja rohkem masina kui kasutajasõbralik icon_razz1.gif tänavuaastaste arvutid2 praxide tegemisel oli ikka n***i rohkem kui rutsi eest! skeem on ok, kõik komponendid on ok, ühendused ka...aga asi ei anna õiget signaali välja icon_confused.gif siis sõber nikerdas midgi kõrval, sama skeem...sai mingi imemoodi tööle, mul ikka ei toimi icon_lol.gif lõpuks tuli mingit signaali teed pikemaks teha vist...

1bit mälu ehk trigger, oli vist?! icon_rolleyes.gif ...esimene nö. loogikaskeem, millega ma tuttavaks sain, koosnes 3-4'st loogikaelemendist kui õieti mäletan, loogikaelemendid aga on kõik trannside põhjal kokku pandavad. protsessor kui selline ongi ju tegelikult üks hunnik mälu, registreid...nii olen mina aru saanud icon_biggrin.gif

kasutan juhust ja kysin ka ära siin teemas, mille arvele need hunnikud pidevalt lisanduvaid transse seal prosedes lähevad? teatavasti iga uus põlvkond sisaldab jälle suuremat hulka trannse, kuid mis on see põhiline asi proses, mis seda hulka vajab...on need registrid, on see äkki mingi on-die cache memory? ja kuidas neile transsidele üldse korraga kasutust leitakse?

"There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
Kommentaarid: 275 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 3 :: 226
tagasi üles
XYZ
HV Guru
XYZ

sõnum 24.01.2005 19:53:31 vasta tsitaadiga

Wiltz kirjutas:
dixicadi olen minagi tagunud ttü's icon_lol.gif päris pull soft on mõnes mõttes, aga samas väga algeline, ja rohkem masina kui kasutajasõbralik icon_razz1.gif tänavuaastaste arvutid2 praxide tegemisel oli ikka n***i rohkem kui rutsi eest! skeem on ok, kõik komponendid on ok, ühendused ka...aga asi ei anna õiget signaali välja icon_confused.gif siis sõber nikerdas midgi kõrval, sama skeem...sai mingi imemoodi tööle, mul ikka ei toimi icon_lol.gif lõpuks tuli mingit signaali teed pikemaks teha vist...

1bit mälu ehk trigger, oli vist?! icon_rolleyes.gif ...esimene nö. loogikaskeem, millega ma tuttavaks sain, koosnes 3-4'st loogikaelemendist kui õieti mäletan, loogikaelemendid aga on kõik trannside põhjal kokku pandavad. protsessor kui selline ongi ju tegelikult üks hunnik mälu, registreid...nii olen mina aru saanud icon_biggrin.gif

kasutan juhust ja kysin ka ära siin teemas, mille arvele need hunnikud pidevalt lisanduvaid transse seal prosedes lähevad? teatavasti iga uus põlvkond sisaldab jälle suuremat hulka trannse, kuid mis on see põhiline asi proses, mis seda hulka vajab...on need registrid, on see äkki mingi on-die cache memory? ja kuidas neile transsidele üldse korraga kasutust leitakse?
Kõik mida sa oletasid + uued käsud + (kõige tähtsam) sinu postituse esimene lõik icon_wink.gif
Kommentaarid: 81 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 12 :: 56
tagasi üles
Xender
Kreisi kasutaja

sõnum 24.01.2005 19:59:52 vasta tsitaadiga

Wiltz kirjutas:

Enamus transistore moodustab vahemälu mis on protsessoritel kolme osaline Level 1 instruktsioonide ja data ning Level 2 on-Die mälupuhver. Pentium 4 sisaldab umbes 125 miljonit transistori millest arvutusüksused ja APU (Aritmetic Processing Unit ) moodustab ainult 29 miljonit, seega 96 miljonit moodustab varem mainitud mälu.
Mis puutub kasutusse, siis võib öelda, et vähemalt P4ljal on enamus ajast enamus transistore kasutamata ning 1MBne L2 puhver omab mingisugust kasutegurit ainult paralleelarvutustel koos suurte andmehulkadega näiteks videote konvertimisel, mängudes ja mujal on suurel vahemälul väike tähtsus.
Kommentaarid: 58 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 56
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 24.01.2005 20:09:29 vasta tsitaadiga

Arviutid 1 loengus eelmine kevad räägiti et kaasaegsel prosel moodustab mälu 1/2 cache, 1/4 ALU ning ülejäänu on siis igasugu muud vidinad. Millist proset mõeldi kaasaegse all ei mainitud.

Kuhu lähevad transid? No eks tehke üks 64bit int'e kiirülekandega liitev üksus. See peaks üksi olema juba (kümneid?)tuhandeid transse. 64bit nihkeloendur mida ttü's tegime sisaldas näiteks 2-64 sisendiga AND lülitusi, kokku umbes 2460 sisendit.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Wiltz
HV Guru

sõnum 25.01.2005 18:27:20 vasta tsitaadiga

njah...okei, võtame sama p4 näiteks, jätame selle 125milj. kõrvale ja võtame 29miljonit transsi arvutusüksustele! seda ma tegelikult eeldasin jah, et suurema osa moodustab kõikvõimalik mälu, kuid ikkagi, 29miljonit transsi on KURATLIKULT suur kogus icon_biggrin.gif niipalju kui ma materjalidest neid jooniseid ja skeeme uurisin, oli näidatud põhimõtteliselt registreid ja ALU'd ning käsuautomaati (nimetus pole vb õige, aga instruction unit peaks olema vist). seletatud oli ka pipeline'i, mis mulle iseenesest kohale jõudis, kuid nagu aru sain, ei olnud see paralleelselt täidetavate käskude (pipeline'de) arv nüüd ka nii hirmus suur, kas mitte pentiumis ei olnud mingi 5-astmeline pipeline?!
arusaamatuks jääb just see, kuipalju seda paralleelset arvutamist, käskude täitmist seal proses siis ikkagi on? 29miljonit transistorit ALU alla?
mida need 29miljonit transsi seal arvutusüksuses siis teevad...korraga? icon_eek.gif ma saaks aru, et paralleelselt käsku täitvaid ALU'sid on tõesti siis vb mitu tuhat, või mitukymment tuhat...aga on jäänud selline mulje, et ei ole.
on see nö. prose takt, mhz'sid ka kuidagi otseselt seotud transistoride arvuga, et näiteks 386'te 200mhz peal tööle panna poleks lihtsalt võimalik, kuna see sisaldab teatud (liiga väikse?) arvu transse?

"No eks tehke üks 64bit int'e kiirülekandega liitev üksus. See peaks üksi olema juba (kümneid?)tuhandeid transse" oled teinud? icon_razz1.gif tahaks väga näha, loogikaelementide tasemel, mida see siis õieti sisaldab, ja kuhu need transid seal kuluvad! kui sul mingit linki on anda äkki selle kohta, oleks väga huvitatud!
muide Ho Ho, mis kursusel oled hetkel?

"There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
Kommentaarid: 275 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 3 :: 226
tagasi üles
XYZ
HV Guru
XYZ

sõnum 25.01.2005 18:42:08 vasta tsitaadiga

Tegelikult pole see kogus nii röögatu. Üks koguse kasvatajaid on see, et ega peale transside muud eriti polegi. Kui oma õppematerjalides näed skeemil takisteid, kondesid, dioode -- siis suurtes integraalskeemides realiseeritakse need rõhuvas enamuses transsidega. Tehnoloogia nipid.
Ma juba eespool kirjutasin, et elementaartriger sisaldab kaks transsi ja kaks takistit; integraalskeemis aga neli transsi. Lisaks veel posu ümberringi, et trigerit üldse kasutada saaks, et ta teistega koos töötaks...
Kommentaarid: 81 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 12 :: 56
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 25.01.2005 19:05:53 vasta tsitaadiga

tsitaat:
oled teinud? tahaks väga näha, loogikaelementide tasemel, mida see siis õieti sisaldab, ja kuhu need transid seal kuluvad! kui sul mingit linki on anda äkki selle kohta, oleks väga huvitatud!
Ise olen teinud 4bitise loenduri mis luges arve 0-1011(0-11 kümnendsüsteemis). Dixocad'is tuli igatahes piirang* ette ning pidin kõvasti ajusid ragistama et natukenegi vähemate lülitustega hakkama saada. http://www.pld.ttu.ee/info/ lingid Arvuti1 ja Arvutid2 ainetele
*)See piirang eksisteerib minuteada ainult '92a dos versioonis, ttü's SUN'i tööjaamadel piirangut ei täheldanud.
http://www.pld.ttu.ee/~teet/ Arvutid1 loengukonspekt, .ppt formaadis.
http://www.pld.ttu.ee/info/dixi/Dixicad'i kasutusjuhend

P4 pipeline pikkus oli minuteada ~20 ringis. Paralleelselt võib käske täita ikka päris mitme kaupa, kui väga valesti ei mäleta siis isegi mitmekümnd. Üldkasutus registreid mida väliselt on 8 on riistvaraliselt kõvasti rohkem. Kui lihtlabaselt väljenduda siis kui mingid registrid laetakse täis et arvutusi tegema hakata siis suunatakse edasine andmete laadimine järgmistesse registritesse.

Kes taahb IA-32 arhitektuurist (progeja vaatenurgast) lähemalt teada tirige tasuta Inteli raamatud:http://developer.intel.com/design/pentium4/manuals/index_new.htm. Eelmine sügis oli neil mingi kampaania kus täitsid tellimisnimekirja ära ning kahe nädala pärast oli täiesti tasuta USA'st kohal 5 ~550lk'st raamatut.

Btw, transse kulub rohkem kui arvatagi oskad. kahe ühe bitise arvuga loogilise & tehte jaoks on tarvis umbes 3-4 kui mälu ei peta. Liitmiseks midagi 10-15 kanti, kui kiirüklekandega siis kasvab transside vajadus eksponentsiaalselt vastavalt bittide lisandumisele.

Ttü's käin kolmandat semestrit(IAPB-42).

NB!
Kõik see mis ma rääkisin ei pruugi vastata tõele kuna mu mälu pole just kõige paremate killast, kindlasti panin mingite numbritega puusse kuid keda huvitab uurige ise täpsemalt järgi.
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mtv23
Kreisi kasutaja

sõnum 25.01.2005 19:26:22 vasta tsitaadiga

Lugesin postitusi ja tegin ka mõned järeldused!

1. Kui viitsid ja aega on, on sul healjuhul võimalik omandada, protsessori struktuur, tehnilised näitajad, mõõtmed, material +mõningat infot tootmise kohta ent need jäävad suht algaegadesse... soovitan MMX põlvkonda uurida põhjalikult 1997.aastal- see pidavat olema üks märkimisväärne edasisamm.
kuna vaevalt, et protsessori tootja avalikustab viimse detailini oma toodangut ja selle sisu ! (Mõeldes tänapäevale)
2. Teatavasti iga liigutus maksab ning omandatu realiseerimine on omette küsimus!
3. Toetan moraalselt su huvi protessorite kohta ja selle tootmise kohta

Nb! Paljugi, et mõned viskavad nalja teema üle- on selge, et mis sul toas näiteks on, on kellegipoolt valmistatud!

Raha teenimiseni läheb sul ikka mitmeid aastaid, üks eelnevatest kommenteeriajatest vihjas samuti...
Hiljem mõtled järele kas see oli seda väärt thumbs_up.gif

tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 25.01.2005 19:35:26 vasta tsitaadiga

Tänapäeval tõstab transside arvu veel see, et nii 1 kui 0 signaali tekitamiseks kasutatakse oma transsi ja see pidavat selleks olema, et töökindlus kiirem ja häirekindlam oleks. + siis "mälutransid jms nagu juba eelpool kirjas on".

Aga minimaalse prosa saab 4+st transist ja mälu proble saab lahendada "ferriitrõngas-mälude" abil. Täpset nimetust ei mäleta, aga kui koolis veel sai käidud, siis taolisi ferriitrõngaid ning nende baasil valmistatud "mäluplaate" meile demonstreeriti icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
kasutaja1
HV vaatleja

sõnum 04.04.2005 20:33:01 vasta tsitaadiga

hõu mehed =)
midagi sain uba tehtud - proovisin paar transistorit protzesori pessa toppida
mingi vastik suitus hais tuli välja ja see oligi kõik vist
emaplaat kah enam procet ei võta taha icon_cry.gif
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 0
tagasi üles
wazaa
HV veteran
wazaa

sõnum 04.04.2005 20:37:50 vasta tsitaadiga

kasutaja1 kirjutas:
hõu mehed =)

Kas see on mingi nali??????
Kommentaarid: 53 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 5 :: 40
tagasi üles
keytron
HV veteran

sõnum 04.04.2005 20:39:59 vasta tsitaadiga

wazaa kirjutas:
kasutaja1 kirjutas:
hõu mehed =)

Kas see on mingi nali??????

Väga lame nali icon_confused.gif
Kommentaarid: 58 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 54
tagasi üles
EvilKatarn
diivanilill
EvilKatarn

sõnum 04.04.2005 21:51:20 vasta tsitaadiga

Siitpoolt palju jõudu sest sul läheb seda vaja icon_smile.gif beer_yum.gif
Kommentaarid: 109 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 80
tagasi üles
zsz
HV kasutaja

sõnum 04.04.2005 23:03:29 vasta tsitaadiga

kasutaja1 kirjutas:
hõu mehed =)

emaplaat tõenäoliselt õhtal omadega, mine aga poodi uue järele.

Tea, kas tänapäeval tasub ära from-scratch prose ehitamine, ehk ajaks läbi mõne algelisema prosega ja selle juurde ise ehitada mingi riistapuu?

kaspar00
HV Guru
kaspar00

sõnum 08.04.2005 23:08:04 vasta tsitaadiga

olka kirjutas:
mis siis maimukesele nimeks tuleb, deskrott, paatlon või midagi muud icon_wink.gif

arvestades teema algataja kasutajanime võiks nimeks panna "kastraation" icon_lol.gif
Kommentaarid: 113 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 3 :: 101
tagasi üles
Alari A.
HV Guru

sõnum 08.04.2005 23:15:33 vasta tsitaadiga

https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=363869&highlight=#363869
kui see mees juba sellieid nippe teeb kül ta ka peedist prose ehitab icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 658 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 540
tagasi üles
soovija
Kreisi kasutaja
soovija

sõnum 09.04.2005 19:07:23 vasta tsitaadiga

peedist cd,pesumasina trumlist kõvaketta, plekitükist mälu (corsair) , pleksist emaplaadi teeb üks õige mees thumbs_up.gif
neros
HV Guru
neros

sõnum 09.04.2005 21:04:53 vasta tsitaadiga

mitte peedist protsessori, vaid traaditükist icon_biggrin.gif
tagasi üles
ibragim
HV vaatleja
ibragim

sõnum 09.04.2005 22:06:09 vasta tsitaadiga

minu meelest peabki õige prose veits tossama.
icon_idea.gif
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
margusser
HV Guru

sõnum 09.04.2005 22:07:20 vasta tsitaadiga

Haige ila teema. Keegi seda mõttetut läbu kustutada ei taha?
Kommentaarid: 215 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 0 :: 167
tagasi üles
reciver
Kreisi kasutaja
reciver

sõnum 10.04.2005 16:26:55 vasta tsitaadiga

amd 128 icon_lol.gif
tolm
HV kasutaja
tolm

sõnum 10.04.2005 16:45:06 vasta tsitaadiga

oot ma lähen topin paar traaditükki prose socketisse ja siis panen näpud traatide peale, ehk siis saab oma aju prosena kasutada icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   See teema on lukus, sa ei saa siin muuta postitusi või vastata teemale! Hinnavaatlus »  Naljakad juhtumised arvutimaailmast »  Valmistan oma protsessorit mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.