Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
blas
Kreisi kasutaja

|
24.01.2005 16:10:58
|
|
|
aga minu meelest on tore, et jaan tatikate sugu ilmast kadunud ei ole.
ja loodetavasti ei kao ka. nagunii on elu na hallivõitu.
parimat
blas
_________________ The truth is out there |
|
Kommentaarid: 79 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
76 |
|
tagasi üles |
|
 |
pH
HV kasutaja
|
24.01.2005 18:37:42
|
|
|
no kui juba arvamusteks läheb, siis see läbu võiks lõppeda. kuna kutt on juba piisavalt infot saanud, võib ta teadjatega ps-ga suhelda ja läbumeestele kommentaare toppida. nii et võiks kinni minna (ärge näkku lööge, aga tõesti...)
|
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
1 :: |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rajareits
HV Guru

|
24.01.2005 19:06:35
|
|
|
pH kirjutas: |
no kui juba arvamusteks läheb, siis see läbu võiks lõppeda. kuna kutt on juba piisavalt infot saanud, võib ta teadjatega ps-ga suhelda ja läbumeestele kommentaare toppida. nii et võiks kinni minna (ärge näkku lööge, aga tõesti...) |
Kergem oleks nagu ikka teemas rääkida ja läbumehed maha lasta.
Muidu võiks nagu foorumi üldse maha lasta. Mine räägi MSN'is kui vaja.
|
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
69 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
24.01.2005 19:33:42
|
|
|
dixicadi olen minagi tagunud ttü's päris pull soft on mõnes mõttes, aga samas väga algeline, ja rohkem masina kui kasutajasõbralik tänavuaastaste arvutid2 praxide tegemisel oli ikka n***i rohkem kui rutsi eest! skeem on ok, kõik komponendid on ok, ühendused ka...aga asi ei anna õiget signaali välja siis sõber nikerdas midgi kõrval, sama skeem...sai mingi imemoodi tööle, mul ikka ei toimi lõpuks tuli mingit signaali teed pikemaks teha vist...
1bit mälu ehk trigger, oli vist?! ...esimene nö. loogikaskeem, millega ma tuttavaks sain, koosnes 3-4'st loogikaelemendist kui õieti mäletan, loogikaelemendid aga on kõik trannside põhjal kokku pandavad. protsessor kui selline ongi ju tegelikult üks hunnik mälu, registreid...nii olen mina aru saanud
kasutan juhust ja kysin ka ära siin teemas, mille arvele need hunnikud pidevalt lisanduvaid transse seal prosedes lähevad? teatavasti iga uus põlvkond sisaldab jälle suuremat hulka trannse, kuid mis on see põhiline asi proses, mis seda hulka vajab...on need registrid, on see äkki mingi on-die cache memory? ja kuidas neile transsidele üldse korraga kasutust leitakse?
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
3 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
24.01.2005 19:53:31
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
dixicadi olen minagi tagunud ttü's päris pull soft on mõnes mõttes, aga samas väga algeline, ja rohkem masina kui kasutajasõbralik tänavuaastaste arvutid2 praxide tegemisel oli ikka n***i rohkem kui rutsi eest! skeem on ok, kõik komponendid on ok, ühendused ka...aga asi ei anna õiget signaali välja siis sõber nikerdas midgi kõrval, sama skeem...sai mingi imemoodi tööle, mul ikka ei toimi lõpuks tuli mingit signaali teed pikemaks teha vist...
1bit mälu ehk trigger, oli vist?! ...esimene nö. loogikaskeem, millega ma tuttavaks sain, koosnes 3-4'st loogikaelemendist kui õieti mäletan, loogikaelemendid aga on kõik trannside põhjal kokku pandavad. protsessor kui selline ongi ju tegelikult üks hunnik mälu, registreid...nii olen mina aru saanud
kasutan juhust ja kysin ka ära siin teemas, mille arvele need hunnikud pidevalt lisanduvaid transse seal prosedes lähevad? teatavasti iga uus põlvkond sisaldab jälle suuremat hulka trannse, kuid mis on see põhiline asi proses, mis seda hulka vajab...on need registrid, on see äkki mingi on-die cache memory? ja kuidas neile transsidele üldse korraga kasutust leitakse? |
Kõik mida sa oletasid + uued käsud + (kõige tähtsam) sinu postituse esimene lõik
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Xender
Kreisi kasutaja
|
24.01.2005 19:59:52
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
kasutan juhust ja kysin ka ära siin teemas, mille arvele need hunnikud pidevalt lisanduvaid transse seal prosedes lähevad? teatavasti iga uus põlvkond sisaldab jälle suuremat hulka trannse, kuid mis on see põhiline asi proses, mis seda hulka vajab...on need registrid, on see äkki mingi on-die cache memory? ja kuidas neile transsidele üldse korraga kasutust leitakse? |
Enamus transistore moodustab vahemälu mis on protsessoritel kolme osaline Level 1 instruktsioonide ja data ning Level 2 on-Die mälupuhver. Pentium 4 sisaldab umbes 125 miljonit transistori millest arvutusüksused ja APU (Aritmetic Processing Unit ) moodustab ainult 29 miljonit, seega 96 miljonit moodustab varem mainitud mälu.
Mis puutub kasutusse, siis võib öelda, et vähemalt P4ljal on enamus ajast enamus transistore kasutamata ning 1MBne L2 puhver omab mingisugust kasutegurit ainult paralleelarvutustel koos suurte andmehulkadega näiteks videote konvertimisel, mängudes ja mujal on suurel vahemälul väike tähtsus.
|
|
Kommentaarid: 58 loe/lisa |
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
24.01.2005 20:09:29
|
|
|
Arviutid 1 loengus eelmine kevad räägiti et kaasaegsel prosel moodustab mälu 1/2 cache, 1/4 ALU ning ülejäänu on siis igasugu muud vidinad. Millist proset mõeldi kaasaegse all ei mainitud.
Kuhu lähevad transid? No eks tehke üks 64bit int'e kiirülekandega liitev üksus. See peaks üksi olema juba (kümneid?)tuhandeid transse. 64bit nihkeloendur mida ttü's tegime sisaldas näiteks 2-64 sisendiga AND lülitusi, kokku umbes 2460 sisendit.
|
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
25.01.2005 18:27:20
|
|
|
njah...okei, võtame sama p4 näiteks, jätame selle 125milj. kõrvale ja võtame 29miljonit transsi arvutusüksustele! seda ma tegelikult eeldasin jah, et suurema osa moodustab kõikvõimalik mälu, kuid ikkagi, 29miljonit transsi on KURATLIKULT suur kogus niipalju kui ma materjalidest neid jooniseid ja skeeme uurisin, oli näidatud põhimõtteliselt registreid ja ALU'd ning käsuautomaati (nimetus pole vb õige, aga instruction unit peaks olema vist). seletatud oli ka pipeline'i, mis mulle iseenesest kohale jõudis, kuid nagu aru sain, ei olnud see paralleelselt täidetavate käskude (pipeline'de) arv nüüd ka nii hirmus suur, kas mitte pentiumis ei olnud mingi 5-astmeline pipeline?!
arusaamatuks jääb just see, kuipalju seda paralleelset arvutamist, käskude täitmist seal proses siis ikkagi on? 29miljonit transistorit ALU alla?
mida need 29miljonit transsi seal arvutusüksuses siis teevad...korraga? ma saaks aru, et paralleelselt käsku täitvaid ALU'sid on tõesti siis vb mitu tuhat, või mitukymment tuhat...aga on jäänud selline mulje, et ei ole.
on see nö. prose takt, mhz'sid ka kuidagi otseselt seotud transistoride arvuga, et näiteks 386'te 200mhz peal tööle panna poleks lihtsalt võimalik, kuna see sisaldab teatud (liiga väikse?) arvu transse?
"No eks tehke üks 64bit int'e kiirülekandega liitev üksus. See peaks üksi olema juba (kümneid?)tuhandeid transse" oled teinud? tahaks väga näha, loogikaelementide tasemel, mida see siis õieti sisaldab, ja kuhu need transid seal kuluvad! kui sul mingit linki on anda äkki selle kohta, oleks väga huvitatud!
muide Ho Ho, mis kursusel oled hetkel?
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
XYZ
HV Guru

|
25.01.2005 18:42:08
|
|
|
Tegelikult pole see kogus nii röögatu. Üks koguse kasvatajaid on see, et ega peale transside muud eriti polegi. Kui oma õppematerjalides näed skeemil takisteid, kondesid, dioode -- siis suurtes integraalskeemides realiseeritakse need rõhuvas enamuses transsidega. Tehnoloogia nipid.
Ma juba eespool kirjutasin, et elementaartriger sisaldab kaks transsi ja kaks takistit; integraalskeemis aga neli transsi. Lisaks veel posu ümberringi, et trigerit üldse kasutada saaks, et ta teistega koos töötaks...
|
|
Kommentaarid: 81 loe/lisa |
   |
12 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
25.01.2005 19:05:53
|
|
|
tsitaat: |
oled teinud? tahaks väga näha, loogikaelementide tasemel, mida see siis õieti sisaldab, ja kuhu need transid seal kuluvad! kui sul mingit linki on anda äkki selle kohta, oleks väga huvitatud! |
Ise olen teinud 4bitise loenduri mis luges arve 0-1011(0-11 kümnendsüsteemis). Dixocad'is tuli igatahes piirang* ette ning pidin kõvasti ajusid ragistama et natukenegi vähemate lülitustega hakkama saada. http://www.pld.ttu.ee/info/ lingid Arvuti1 ja Arvutid2 ainetele
*)See piirang eksisteerib minuteada ainult '92a dos versioonis, ttü's SUN'i tööjaamadel piirangut ei täheldanud.
http://www.pld.ttu.ee/~teet/ Arvutid1 loengukonspekt, .ppt formaadis.
http://www.pld.ttu.ee/info/dixi/Dixicad'i kasutusjuhend
P4 pipeline pikkus oli minuteada ~20 ringis. Paralleelselt võib käske täita ikka päris mitme kaupa, kui väga valesti ei mäleta siis isegi mitmekümnd. Üldkasutus registreid mida väliselt on 8 on riistvaraliselt kõvasti rohkem. Kui lihtlabaselt väljenduda siis kui mingid registrid laetakse täis et arvutusi tegema hakata siis suunatakse edasine andmete laadimine järgmistesse registritesse.
Kes taahb IA-32 arhitektuurist (progeja vaatenurgast) lähemalt teada tirige tasuta Inteli raamatud:http://developer.intel.com/design/pentium4/manuals/index_new.htm. Eelmine sügis oli neil mingi kampaania kus täitsid tellimisnimekirja ära ning kahe nädala pärast oli täiesti tasuta USA'st kohal 5 ~550lk'st raamatut.
Btw, transse kulub rohkem kui arvatagi oskad. kahe ühe bitise arvuga loogilise & tehte jaoks on tarvis umbes 3-4 kui mälu ei peta. Liitmiseks midagi 10-15 kanti, kui kiirüklekandega siis kasvab transside vajadus eksponentsiaalselt vastavalt bittide lisandumisele.
Ttü's käin kolmandat semestrit(IAPB-42).
NB!
Kõik see mis ma rääkisin ei pruugi vastata tõele kuna mu mälu pole just kõige paremate killast, kindlasti panin mingite numbritega puusse kuid keda huvitab uurige ise täpsemalt järgi.
|
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
mtv23
Kreisi kasutaja
|
25.01.2005 19:26:22
|
|
|
Lugesin postitusi ja tegin ka mõned järeldused!
1. Kui viitsid ja aega on, on sul healjuhul võimalik omandada, protsessori struktuur, tehnilised näitajad, mõõtmed, material +mõningat infot tootmise kohta ent need jäävad suht algaegadesse... soovitan MMX põlvkonda uurida põhjalikult 1997.aastal- see pidavat olema üks märkimisväärne edasisamm.
kuna vaevalt, et protsessori tootja avalikustab viimse detailini oma toodangut ja selle sisu ! (Mõeldes tänapäevale)
2. Teatavasti iga liigutus maksab ning omandatu realiseerimine on omette küsimus!
3. Toetan moraalselt su huvi protessorite kohta ja selle tootmise kohta
Nb! Paljugi, et mõned viskavad nalja teema üle- on selge, et mis sul toas näiteks on, on kellegipoolt valmistatud!
Raha teenimiseni läheb sul ikka mitmeid aastaid, üks eelnevatest kommenteeriajatest vihjas samuti...
Hiljem mõtled järele kas see oli seda väärt
_________________ @Dj |
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
15 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
25.01.2005 19:35:26
|
|
|
Tänapäeval tõstab transside arvu veel see, et nii 1 kui 0 signaali tekitamiseks kasutatakse oma transsi ja see pidavat selleks olema, et töökindlus kiirem ja häirekindlam oleks. + siis "mälutransid jms nagu juba eelpool kirjas on".
Aga minimaalse prosa saab 4+st transist ja mälu proble saab lahendada "ferriitrõngas-mälude" abil. Täpset nimetust ei mäleta, aga kui koolis veel sai käidud, siis taolisi ferriitrõngaid ning nende baasil valmistatud "mäluplaate" meile demonstreeriti
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
kasutaja1
HV vaatleja
|
04.04.2005 20:33:01
|
|
|
hõu mehed =)
midagi sain uba tehtud - proovisin paar transistorit protzesori pessa toppida
mingi vastik suitus hais tuli välja ja see oligi kõik vist
emaplaat kah enam procet ei võta taha
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 :: |
0 |
|
tagasi üles |
|
 |
wazaa
HV veteran

|
04.04.2005 20:37:50
|
|
|
kasutaja1 kirjutas: |
hõu mehed =)
emaplaat kah enam procet ei võta taha  |
Kas see on mingi nali??????
|
|
Kommentaarid: 53 loe/lisa |
   |
5 :: |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
keytron
HV veteran
|
04.04.2005 20:39:59
|
|
|
wazaa kirjutas: |
hõu mehed =)
Kas see on mingi nali?????? |
Väga lame nali
|
|
Kommentaarid: 58 loe/lisa |
   |
54 |
|
tagasi üles |
|
 |
EvilKatarn
diivanilill

|
04.04.2005 21:51:20
|
|
|
Siitpoolt palju jõudu sest sul läheb seda vaja
|
|
Kommentaarid: 109 loe/lisa |
   |
80 |
|
tagasi üles |
|
 |
zsz
HV kasutaja
|
04.04.2005 23:03:29
|
|
|
hõu mehed =)
emaplaat tõenäoliselt õhtal omadega, mine aga poodi uue järele.
Tea, kas tänapäeval tasub ära from-scratch prose ehitamine, ehk ajaks läbi mõne algelisema prosega ja selle juurde ise ehitada mingi riistapuu?
_________________ Seven dolphins were harmed in the process of making this post. |
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaspar00
HV Guru

|
08.04.2005 23:08:04
|
|
|
olka kirjutas: |
mis siis maimukesele nimeks tuleb, deskrott, paatlon või midagi muud  |
arvestades teema algataja kasutajanime võiks nimeks panna "kastraation"
|
|
Kommentaarid: 113 loe/lisa |
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alari A.
HV Guru
|
|
Kommentaarid: 658 loe/lisa |
   |
540 |
|
tagasi üles |
|
 |
soovija
Kreisi kasutaja

|
09.04.2005 19:07:23
|
|
|
peedist cd,pesumasina trumlist kõvaketta, plekitükist mälu (corsair) , pleksist emaplaadi teeb üks õige mees
   |
4 :: |
83 |
|
tagasi üles |
|
 |
neros
HV Guru

|
09.04.2005 21:04:53
|
|
|
mitte peedist protsessori, vaid traaditükist
_________________ GitHub
.NET Core & Azure baasil lahendused ja arhitektuur - kontakt. |
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
ibragim
HV vaatleja

|
09.04.2005 22:06:09
|
|
|
minu meelest peabki õige prose veits tossama.
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
margusser
HV Guru
|
09.04.2005 22:07:20
|
|
|
Haige ila teema. Keegi seda mõttetut läbu kustutada ei taha?
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
   |
4 :: |
167 |
|
tagasi üles |
|
 |
reciver
Kreisi kasutaja

|
10.04.2005 16:26:55
|
|
|
amd 128
_________________ Mees kes leiab alati vabanduse... |
|
Kommentaarid: 21 loe/lisa |
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
tolm
HV kasutaja

|
10.04.2005 16:45:06
|
|
|
oot ma lähen topin paar traaditükki prose socketisse ja siis panen näpud traatide peale, ehk siis saab oma aju prosena kasutada
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|