Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektri- ja vesinikautode (ja muude alternatiivide) teema märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 558, 559, 560
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Markos
HV veteran

sõnum 25.01.2026 23:30:08 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Oma Toyota "kiitmisega" räägid aga endale jälle vastu, sest alles sa rõõmustasid talvise kulu üle, kuidas su Toyota võtab 6-8kW salongi kütmiseks. Mida on ikka jubepalju istmesoojenduse ja soojuspumba kohta.

Kiidan ? Ma räägin, nagu asjad on. 6-8kw on näidatava energiakulu erinevus suve ja talvesõidul maanteel 100km kohta, palju sealt tegelikult kütteks läheb ei ole teada, ilmselt osa läheb ikka dragi peale ka. Sõber käis just oma 50 akuga tagaveolise Elroq'ga külas, ütles, et praeguse tempiga, 120km ja lilled.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 12
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sakinaga
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 25.01.2026 23:53:05 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:
Oma Toyota "kiitmisega" räägid aga endale jälle vastu, sest alles sa rõõmustasid talvise kulu üle, kuidas su Toyota võtab 6-8kW salongi kütmiseks. Mida on ikka jubepalju istmesoojenduse ja soojuspumba kohta.

Kiidan ? Ma räägin, nagu asjad on. 6-8kw on näidatava energiakulu erinevus suve ja talvesõidul maanteel 100km kohta, palju sealt tegelikult kütteks läheb ei ole teada, ilmselt osa läheb ikka dragi peale ka. Sõber käis just oma 50 akuga tagaveolise Elroq'ga külas, ütles, et praeguse tempiga, 120km ja lilled.
6-8kW tundub täitsa tõene number, jah. Suvel on endal kulu ca 150-160Wh/km, talvel 185-230Wh/km. Kusjuures talvel on kiirus veidi madalam, 120-ga ei lubata sõita.
Janis
HV Guru

sõnum 26.01.2026 01:32:17 vasta tsitaadiga

sakinaga kirjutas:
Kui kodus laadimisvõimalus puudub/on puudulik ning autol ka sõiduulatus kehva, siis peab tõesti entusiast olema, et elektriautoga kirjeldatud elu elada. Minu auto sõidab ka talvel akutäiega ca 350km ning taolisi probleeme esinenud ei ole, ma saan muidugi kodus laadida kah, kuigi vaid 3kW-ga, pole 11kW laadija paigaldamiseks vajadust näinud.

See väärtus ei ütle midagi nii. Kas sõidad selle umbes järjest või juppidena on oluline vahe kulus.

Alari A. kirjutas:
Betamax kirjutas:
tsitaat:
Praegu võin öelda, et ilmselt suurim miinus, mida kõik välja toovad, on aeg. Jah, auto laadimine ei ole sama mis paagi täitmine kolme minutiga tanklas. Aga kui organiseerid oma elurütmi neid nüansse arvestades, siis probleeme ei teki.

See on konkreetselt põhjus, miks ma ei ostaks täiselektrilist autot (vähemalt veel pikka aega mitte). Sa pead oma elu korraldama auto järgi, mitte vastupidi. Sisuliselt su auto dikteerib sulle, mida tegema pead.

Lisa juurde mobiilide/lapakate akude-protsentide, laadimise kordade pärast muretsejad.
Elu keerleb akude ja tsüklite ümber.

Ei tea, ei muretse üldse ja ei ole mingit mõju näha. Need on mingid need inimesed kes telefonil sellise asja pärast muretsevad
Kommentaarid: 207 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 173
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 26.01.2026 01:58:49 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
sakinaga kirjutas:
Kui kodus laadimisvõimalus puudub/on puudulik ning autol ka sõiduulatus kehva, siis peab tõesti entusiast olema, et elektriautoga kirjeldatud elu elada. Minu auto sõidab ka talvel akutäiega ca 350km ning taolisi probleeme esinenud ei ole, ma saan muidugi kodus laadida kah, kuigi vaid 3kW-ga, pole 11kW laadija paigaldamiseks vajadust näinud.

See väärtus ei ütle midagi nii. Kas sõidad selle umbes järjest või juppidena on oluline vahe kulus.
Absoluutselt, nagu eelnevalt kirjutasin, siis minu kasutusjuht on Tallinn-Tartu-Tallinn, seega kaks pikemat otsa. Samas kui teisel kasutajal oli jutt neljast otsast, siis on vahe väike.
Janis
HV Guru

sõnum 26.01.2026 02:20:47 vasta tsitaadiga

sakinaga kirjutas:
Janis kirjutas:
sakinaga kirjutas:

Absoluutselt, nagu eelnevalt kirjutasin, siis minu kasutusjuht on Tallinn-Tartu-Tallinn, seega kaks pikemat otsa. Samas kui teisel kasutajal oli jutt neljast otsast, siis on vahe väike.

See ei ole üldse ju tavakasutus mida siin räägitakse. Pane see mõnekümnekilomeetristeks juppideks, mida ümber linna inimesed tööle sõitmiseks näiteks teevad ja siis on asi hoopis.

A see 3kw laadimise ja 11kw laadija asi ka. Mõnel näiteks ongi ainult variant paigaldada 11kw laadija ja laadida selle minimaalse 4kw võimsusga sealt 3kw reisilaadija asemel kuna reisilaadijaga ei ole võimalik nii suure 3kw võimsusega laadida. Ehk laadimise võimsususe kõrval tuleb ka muude asjadega arvestada, pole nii lihtne.
tagasi üles
-Koppel-
Kreisi kasutaja
-Koppel-

sõnum 26.01.2026 08:59:46 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
Etz kirjutas:
Markos, mul on endal hübriidi pärast booster. icon_lol.gif
Kui 12V ära sureb on aamen, kuigi kõrgepinge akus on vurtsu küll.
Ma tegelt ei saa aru, miks Toyota pole teinud analoogset lahendust nagu Kia'l, et saad inverteri manuaalselt kävitada, kui 12V aku on tühi.
Või kui faking raske oleks mobiiliteavitus saata, äpi kaudu, et õu mees...kui sa nüüd sõitma ei kavatse hakata, siis homme unusta ära.

Never pole sellist jama hübriididega olnud, minu jaoks täiesti uus asi ja nagu öeldud, ise loll, külm ilm + auto tarve on ikka päris suur, kliima vendid töötasid jms, isegi esituled pani põlema, kui kompu täiesti segi keeras. Enne ikaldust käivitades vaid hoiatas, et sul on kaabel ühendatud ja ma ei lähe käima, kui sa seda ära ei võta, stardin aux modes. Ma siis mõtlesingi, et no sitta kah stardi, küll pärast arutame. Vot see on nagu naisterahvaga, kui midagi öeldakse, siis tasub kuulata ja mitte ignoreerida. Sõitsin tiba ringi ja panin uuesti laadima, väidetavalt laetakse siis 12v akut ka. Kuna päris nulli ei läinud, ehk jäi ellu. Päris creepy on tegelt, kui näed, et auto on osaliselt elus, uksed on lukus, avada ei saa, samas mingid random tuled sees põlevad, dashi peal vilgub seisupiduri tuli ja esituled põlevad, s*ttagi teha ei saa. Isegi, kui ma sisse sain, siis ta ei respondind mitte millegi peale, õnneks on kapott mehaanilise avamisega, mitte ka krdi mootoriga ja õnneks ei olnud kapott enam kinni külmunud.

Ma ei saa aru mida sa valesti tegid, et nii juhtus?
Kommentaarid: 10 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 26.01.2026 09:04:22 vasta tsitaadiga

Mul oli ka -20ga startides kiri ees jälle et 12V aku võimsus piiratud, sõida ettevaatlikult. Sai oma sõidu ilusti ära teha nii.
Täiesti normaalne nähtus, et nii juhtub kui väga külmaga pidevalt eelsoojendust kasutada, pane juurde lühemad otsad ka veel.
Ja mõtle kui veel laeks talvel kord nädalas...
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 26.01.2026 10:24:14 vasta tsitaadiga

Tunniga laete 15 km sõiduulatuse icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 26.01.2026 10:45:55 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Lasin autol suure külmaga 12v aku pealt käia. Aux mode tähendab, et ta töötab 12v pealt ainult, sõiduaku relee ei ole ühendatud ja ta ei ühendanud seda põhjusel, et laadimiskaabel oli taga. Laadimise ajal saab auto olla sisse lülitatud muidu küll, aga järjekord peab olema teine. Kui ma oleks tahtnud koos laadimiskaabliga käitada masinat, siis oleks pidanud enne laadimiskaabli eemadama ja eelmise sessiooni lõpetama, ning siis kaabli uuesti ühendama, seejärel ta küsib, kas tahad laadimise ajal autot kasutada.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 26.01.2026 10:53:06 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:

Lasin autol suure külmaga 12v aku pealt käia. Aux mode tähendab, et ta töötab 12v pealt ainult, sõiduaku relee ei ole ühendatud ja ta ei ühendanud seda põhjusel, et laadimiskaabel oli taga. Laadimise ajal saab auto olla sisse lülitatud muidu küll, aga järjekord peab olema teine. Kui ma oleks tahtnud koos laadimiskaabliga käitada masinat, siis oleks pidanud enne laadimiskaabli eemadama ja eelmise sessiooni lõpetama, ning siis kaabli uuesti ühendama, seejärel ta küsib, kas tahad laadimise ajal autot kasutada.

Mul praegune laadija tahaks sama asja vist ideaalis saada. Aga kui SuspendedEV järel OCPP kaudu laadimine katkestada ning koheselt uus alustada, siis hakkab ilma eemaldamata laadima - mõnikord vaja ükskord veel need käsud saata. Loogika on selline, et niikaua proovib katkestada ja uuesti laadima panna kui saab laadijast Charging staatuse.
Teise laadijaga sellist probleemi kunagi polnud, ehk siis oleneb mingist laadija enda sisemisest loogikast see. Üks rääkis, et tal MB autoga ja Enefiti laadijaga sama teema, eriti põnev kui öösel tekib kallim auk, laadimine katkestatakse ning uuesti enam niisama laadima ei hakkagi.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 26.01.2026 11:01:26 vasta tsitaadiga

Kui ma äpist "katkest laadimine" vajutan, siis uuesti laadimiseks peab minema kaabli eemaldama ja uuesti ühendama. Muud võimalust ei ole. Äpist saab ka laadima panna, kui näiteks kalender ei luba, siis on nupp "lae kohe". Smart laadimise korral ilmselt suudab ta automaatselt peatada ja alustada, see oleks loogiline, aga sekkuda sinna ei saa ja ma ei kasuta seda funktsionaalsust fixi tõttu.
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 26.01.2026 11:28:31 vasta tsitaadiga

Džiisas, ma juba kujutan ette, kuidas tulevikus lumehelbekesed õnnetult autoabi ootavad icon_lol.gif
Kommentaarid: 747 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 562
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 26.01.2026 11:46:26 vasta tsitaadiga

Siin siis üks "WEBASTO" näide. See on SUUR icon_idea.gif Diislikütusel, 24 V süsteem, 9,5 kW icon_eek.gif
Kütab rekka kabiini, 16 + liitrist mootorit kas koos või eraldi. Tarbimine 115 W icon_idea.gif Rekkal paigaldatud see akupaar icon_idea.gif https://srotas24.co.uk/product/s28407781848/

viimati muutis Oisu. 26.01.2026 13:48:59, muudetud 1 kord
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 26.01.2026 11:55:45 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
Džiisas, ma juba kujutan ette, kuidas tulevikus lumehelbekesed õnnetult autoabi ootavad icon_lol.gif

Aga nii on, see on väga lihtne juhtuma. Ega minugi case vajas tegelikult operatiivset sekkumist, loodan, et aku ei saanud damaget, aga kusagil in the middle of nowhere, moodne äpp taskus, pultvõtit ka kaasas pole, masin muutub telliseks, sisse enam ei saa, kapotti ka lahti mitte, et saaks massi maha või laadima ja ongi treilalaks või siis lähed koju võtme ja jumpstarteri järele, mis võib olla sadade kilomeetrite kaugusel. Aku viskad pärast kindlasti minema. Tulevik on täna käes juba.
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 26.01.2026 12:49:07 vasta tsitaadiga

Oisu. kirjutas:
Siin siis üks WEBASTO näide. See on SUUR icon_idea.gif Diislikütusel, 24 V süsteem, 9,5 kW icon_eek.gif
Kütab rekka kabiini, 16 + liitrist mootorit kas koos või eraldi. Tarbimine 115 W icon_idea.gif Rekkal paigaldatud see akupaar icon_idea.gif https://srotas24.co.uk/product/s28407781848/

See ei ole Webasto, sa ei oska lugeda andmesilti?

salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 26.01.2026 12:57:47 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:

Väga ümber nurga süsteem ikka Toyotal. KIA-l võtab automaatselt kaablist voolu kui juhe taga sisse lülitada.
Janis
HV Guru

sõnum 26.01.2026 13:03:50 vasta tsitaadiga

Selleks peab laadija seda lubama. Iga kodulaadijaga selline asi kui näiteks odavamate tundide järgi öösel laadida. Tavaliselt ala kella 8 aeg juba kallim hind ja laadijast laadimine keelatud siis.
HA kaudu saab põlve otsas midagi valmis nokkida et kui läbi autotootja serveri tuvastab et eelsoojendus lülitati sisse, siis saadab ka laadijale selleks ajaks käsu laadida.

viimati muutis Janis 26.01.2026 13:10:13, muudetud 1 kord
tagasi üles
iir
HV Guru
iir

sõnum 26.01.2026 13:07:16 vasta tsitaadiga

Priit kirjutas FB nii

Viimased päevad on talviselt jahedad.Nädalavahetusel oli Harjumaal 16 kraadi külma....
Kodus on kaks elektriautot, mõlemad uuemad, kui kaks aastat.
Pühapäeva hommikul oli vaja sõitma minna. Reede hommikul laadija külge ühendatud auto oli katkestanud laadimise ja 15% akuga kaugele ei levi.

Teise auto õhtusest 110km läbisõidust oli alles hommikuks 70km. Distantsküte ei käivitunud. Ja puldist uksi avada ei õnnestunud. Õnneks on plastikkatte all peidus päris võtmega avatav päris ukselukk nagu pärisautol.

Kas ainult minul on külmakartlikud elektrimobiilid või on selliseid kogemusi palju?

tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 26.01.2026 13:15:14 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
sakinaga kirjutas:
Janis kirjutas:
sakinaga kirjutas:

See ei ole üldse ju tavakasutus mida siin räägitakse. Pane see mõnekümnekilomeetristeks juppideks, mida ümber linna inimesed tööle sõitmiseks näiteks teevad ja siis on asi hoopis.

A see 3kw laadimise ja 11kw laadija asi ka. Mõnel näiteks ongi ainult variant paigaldada 11kw laadija ja laadida selle minimaalse 4kw võimsusga sealt 3kw reisilaadija asemel kuna reisilaadijaga ei ole võimalik nii suure 3kw võimsusega laadida. Ehk laadimise võimsususe kõrval tuleb ka muude asjadega arvestada, pole nii lihtne.
Kui sõita paarkümmend kilomeetrit tööle, siis ei saa aku ju niikuinii päevaga tühjaks ning saab õhtul aku taas laadima panna.
Janis
HV Guru

sõnum 26.01.2026 13:16:36 vasta tsitaadiga

Selleks et õhtul aku laadima kodus panna, tuleb ka samapalju autoga tagasi sõita.
Ehk siis see kord nädalas laadida on ikkagi umbluu jutt.
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 26.01.2026 13:18:44 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Selleks et õhtul aku laadima kodus panna, tuleb ka samapalju autoga tagasi sõita.
Ehk siis see kord nädalas laadida on ikkagi umbluu jutt.
Ok, vaidled kellegi teisega, ei pannud tähele, vabandust. Minu arvates on elektriauto mõttetu, kui teda kodus laadida ei saa. Või siis peab olema entusiast.
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 26.01.2026 13:22:52 vasta tsitaadiga

Kui ma vaid tööle - poodi - koju sõidaks siis saaks korra nädalas laadimisega hakkama... ~ 20km päevas.
iir
HV Guru
iir

sõnum 26.01.2026 13:48:28 vasta tsitaadiga

Mõni ütleks selle peale, et taksoga on odavam...
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 26.01.2026 13:56:31 vasta tsitaadiga

Auto pukseerimise ootamatud põhjused:
Aku, mis ootamatult suri.
Auto pukseerimise kõige levinumad põhjused on aastaringselt üsna sarnased ning teeäärne abi on sageli seotud akuprobleemidega – nii talvel kui ka suvel. Seetõttu on oluline enne pikka reisi auto akut hooldada .
Pea meeles, et isegi elektriautodel on väike 12-voldine aku, mis tööga hakkama saab. Suurem osa auto seadmetest, välja arvatud jõuallikas ise, sõltub sellest väikesest akust.

1. Käivitusprobleemid
2. rehvi Torkamine
3. Aku probleem
4. Rattad ja vedrustus
5. Elektrisüsteemi rikked
6. Lumesse kinni jäänud või allamäge sõites
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 26.01.2026 14:22:11 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Väga ümber nurga süsteem ikka Toyotal. KIA-l võtab automaatselt kaablist voolu kui juhe taga sisse lülitada.

Ei ole midagi ümber nurga. Kui autole kaabel sisestada ja laadimine on lubatud, siis ta hakkab laadima. Kui sa seejärel tahad auto sisse lülitada, siis ta küsib kinnitust ja annab teada, et laadimine võib olla aegalsem, kuna osa voolust läheb auto toitmiseks, mitte akusse. Või siis on võimalus käivitada aux reziimis laadimise ajal, näiteks, kui tahad raadiot kuulata vms. Minu juhtum oli vähe erinev, nagu ma juba selgitasin, siis autol oli juba kaabel küljes ja laadimine oli aku täituvuse mõttes lõpuni jõudnud, aga sessioon ise aktiivne, see lõppeb kaabli eemaldamisega. Ta ei pakkunud sellises kombinatsoonis midagi muud peale auxi, mille ma lolli peaga lubasin. See võib olla ka bug, ei saa välistada, aga eks ma kunagi soojemal ajal mängin selle korra veel läbi. Kui see tundub bugina, siis ma raporteerin selle tootjale.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektri- ja vesinikautode (ja muude alternatiivide) teema mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 558, 559, 560
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.