Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Arutlused majanduse teemal vol.2 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 10.01.2026 12:01:28 vasta tsitaadiga

Oisu., mida sa jahud? Konkreetne ettevõte on, kui 2022 välja arvata, sisuliselt nullis opereerinud, ots-otsaga kokku tulnud. Kust peaks tulema raha palkade tõstmiseks?

Panna uksed kinni olukorras kus võlgu pole ja kedagi üle (lõpuks) ei lasta on pigem harv juhus... kas omanikud pidanuks end lõhki laenama ja asjale peale maksma?
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 10.01.2026 13:27:44 vasta tsitaadiga

ref, Oisu pole ju ettevõtja, ta ei adu ettevõtluse olemust.
Janis, ja kui küsida, kas ettevõtte kahjumi peaksid ka töötajad kinni maksma, on mök-mök icon_lol.gif

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Janis
HV Guru

sõnum 10.01.2026 13:30:27 vasta tsitaadiga

No siis ei tasu kahjumit teha. Juht ju saab ilmselt ka kõrgemat palka oma töö/vastutuse eest, tema asi on see ära hoida.
Kommentaarid: 207 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 173
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 10.01.2026 14:13:20 vasta tsitaadiga

Justament thumbs_up.gif
Ja kasumiga premeeritaksegi ettevõtjariski võtmist.

tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 10.01.2026 14:43:50 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
ref, Oisu pole ju ettevõtja, ta ei adu ettevõtluse olemust.
Janis, ja kui küsida, kas ettevõtte kahjumi peaksid ka töötajad kinni maksma, on mök-mök icon_lol.gif

Ma ei adu mitte sittagi ettevõtlusest neh.
Eesti taoline väike väike ja veelkord väike riik vajab suuremat lisandväärtust tootvat tööstust icon_idea.gif
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 10.01.2026 16:12:33 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Oisu. kirjutas:
Ida-Virumaa icon_idea.gif
Ettevõtetel kõige odavam tööjõud icon_idea.gif
Kõige kõrgem töötus icon_idea.gif
Kõige suurema lahkujate protsendiga maakond icon_idea.gif
Selge, et tööjõukulu tõus käib üle jõu icon_idea.gif
https://www.err.ee/1609785066/eesti-oige-keskmine-palk-oli-ii-kvartalis-2126-eurot-tous-5-9-protsenti

Kui ettevõtted oma kasumist rohkem töötajatele annaks palgana, ei tahaks nad ehk mujalt variante otsida. Aga ei ole ju mõtet heaoluühiskonda mängida ja laseme parem põhja ettevõtte

Mõnel muul juhul võib see ka pädeda.
Aga antud juhul polnud ju mure selles, et pole tööjõudu või pole see piisavalt kvaliteetne vaid selles, et toote hind ei ole konkurentsivõimeline. Mida sellises olukorras palkade tõstmine aitaks?
Kommentaarid: 77 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 10.01.2026 20:01:41 vasta tsitaadiga

ref, ei tooda ainult Aasias. Mu Eccodel on sees kiri, et made in Slovakia ja Portugal.
Kommentaarid: 746 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 561
tagasi üles
taavi
HV veteran

sõnum 11.01.2026 00:12:49 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Justament thumbs_up.gif

Antud ettevõte ei ole eriti ettevõtjarisk. Seadmed, tooraine ja toode tulid allhanke ostjalt ja ka läks sinna. Pigem pikem vegeteerimine, mis praegusel juhul lihtsalt ausalt enne pensionit kokku tõmmati.

Need kes riski võtavad ja eduka tulemuse saavutavad, ei pea reformareid ja sotsiaaldemokraate ja muid süüdlaseid otsima, kui bisnisplaan kokku ei jookse. Kulude optimeerimise tulemus ongi miinimumpalga maksja või sarnase peedistamise paremate peedistajate juurde viimine. As in aasia või muu lõunapoolne piirkond.
Kommentaarid: 64 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 58
tagasi üles
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 11.01.2026 00:17:26 vasta tsitaadiga

taavi, mis kogemused sul on? Sinu kui omaniku reg. kood jms?
Näita aga siis oma ettevõtjakogemused ette, palju oled riigile makse maksnud jne thumbs_up.gif

tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 11.01.2026 00:45:47 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
Justament thumbs_up.gif

Peaks siis orjade pidamise uuesti lubama, sulle tundub see hästi sobivat - töötaja on sinu jaoks praht nagu ma aru saan. Reaalsuses on nii, et ilma töötajata pole ka kasumit. Ma meelega keerasin ühele samasugusele värdjale kui päeva pealt minema jalutasin, siiamaani virelevad, kuna peamine know how oli minu kätte aja jooksul kogunenud icon_biggrin.gif
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 11.01.2026 01:11:33 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Tanel kirjutas:
Justament thumbs_up.gif

Peaks siis orjade pidamise uuesti lubama, sulle tundub see hästi sobivat - töötaja on sinu jaoks praht nagu ma aru saan. Reaalsuses on nii, et ilma töötajata pole ka kasumit. Ma meelega keerasin ühele samasugusele värdjale kui päeva pealt minema jalutasin, siiamaani virelevad, kuna peamine know how oli minu kätte aja jooksul kogunenud icon_biggrin.gif

Iga kord, kui me midagi ostame, mis on toodetud (arengumaade) odavat tööjõudu kasutades, me sisuliselt kiidame heaks orjapidamise. Me võime seda seda kõike kapitalismi või globaliseerumise siltidega maskeerida, kuid sisu jääb samaks.

Tööturg on hetkel liiga töövõtja keskne. See oli kindlasti mingil hetkel ok, kuid enam mitte. Kui seda ei korrigeerita, kannatab kogu ühiskond. Et sul täna töökoht oleks, peab keegi riski võtma. Kui sind aga riski võtmise eest karistatakse, on üle miinimumpalga maksmine kurjast.

Longero
HV veteran

sõnum 11.01.2026 01:34:35 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
ref, ei tooda ainult Aasias. Mu Eccodel on sees kiri, et made in Slovakia ja Portugal.

Mu omadel ka, suvekatel Slovakia ja talvekatel Portugal.
Vist ca paar aastat tagasi sai mitmeid käimasi korraga tellitud ja tagavaraks ka. Eesti hindadest pole mõtet rääkidagi, võtsin siit https://heppo.com/et-ee hinnad olid tol korral igati head.
Vähemalt mul on Ecco omad kaua kestnud ja mulle nad meeldivad. Nike omad on mu meelest juba ammu parajad pastlad mis suht kähku liimist lahti lähevad.

tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 11.01.2026 10:06:03 vasta tsitaadiga

Longero kirjutas:
Betamax kirjutas:

Mu omadel ka, suvekatel Slovakia ja talvekatel Portugal.
Vist ca paar aastat tagasi sai mitmeid käimasi korraga tellitud ja tagavaraks ka. Eesti hindadest pole mõtet rääkidagi, võtsin siit https://heppo.com/et-ee hinnad olid tol korral igati head.
Vähemalt mul on Ecco omad kaua kestnud ja mulle nad meeldivad. Nike omad on mu meelest juba ammu parajad pastlad mis suht kähku liimist lahti lähevad.

Mul on Ecco Helsinki 2 peal kirjas made in malaisia, teine paar juba ja samad kirjad, eelnev mudel, Helsinki, oli vietnamist... Mingi osa "juppidest" tuleb nagunii kusagilt aasiast (nt tallad või on üldine nahk juba välja lõigatud vms) ja siis pannakse euroopas kokku. Teema algatanud ettevõte tegi laias laastus sama - viimane komplekteerimine.

Need eelpool lingitud UK kingatootja - neil on kah paljudel mudelitel nt tallad eelvalmistatud ja aasiast, midagi teevad ise (muidu maksaks kogu kompott oluliselt rohkem).

Selle foorumi kasutajaskonna taustal ei anna kahjuks teha järeldust mida keskmine klient ostab - isegi Ecco jääb päris paljudele Eestlastele kalliks ja ostetaksegi 40-50 euroseid jalatseid mis laias laastus hooaja või pool kestavad, otsast otsani Euroopas tehtud tooted (mitte ainult viimane komplekteerimine mille jaoks pannakse kah made in -mingi riik euroopas- silt peale) jäävad enamikele siiski kättesaamatuks ja ei, ma ei mõtle brände nagu Bontoni, Stefano Bemer või Santoni, neil nagunii vast pool hinnast puhtalt "bränd".

Lisaks tasub mõelda, et kui Portugalis ja Slovakkias on võimalik allhanget teha, siis mis on neil teistmoodi võrreldes meiega? Meie tööjõumaksud, eriti alumises otsas, on ebaproportsionaalselt suured ja seeläbi on konkurentsivõime kehv... Üldised kaasuvad kulud on kah suured. Poliitikud kipuvad rinda kummi ajama ja väitma, et näe, enam pole Eesti odav allhankemaa... noh, peatöövõttu ei tehta ka, nagu mitte midagi ei tehta enam viimasel ajal, isegi paljukiidetud "iduettevõtted" on kiduraks jäänud.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 11.01.2026 10:11:01 vasta tsitaadiga

Kui palju üldse vaatavad mingit brändi jalatseid või riideid ostes? See oli äge mingi 13-15a seas aga mina küll ei tea enda ümber enam kedagi, kes üldse brändi vaatakski icon_rolleyes.gif Ma kui lähen ostma, siis vaatan et asi ikka meeldiks ja sobiks, vahet pole mis bränd ja kas maksab 50 või 300 eur
tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 11.01.2026 10:21:04 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Kui palju üldse vaatavad mingit brändi jalatseid või riideid ostes? See oli äge mingi 13-15a seas aga mina küll ei tea enda ümber enam kedagi, kes üldse brändi vaatakski icon_rolleyes.gif Ma kui lähen ostma, siis vaatan et asi ikka meeldiks ja sobiks, vahet pole mis bränd ja kas maksab 50 või 300 eur

Kusjuures vaadatakse, jalatsite puhul kusagil 100-150+ alates on tootjad mille tooted on vastupidavamad ja kvaliteetsemad. Nt eelpool mainitud Ecco jalatsid on keskmisest kõrgema liistuga mis on nt mulle jalale sobivam ja parem. Ma viimased ~5a tänavakinga osas pigem Eccot eelistanud - enamvähem OK hinna-kvaliteedi suhe ja kestavad kauem kui varem regulaarselt võetud 40-60 euroses hinnaskaalas jalatsid. Lisaks - ma ei viitsi eriti aega kulutada riiete/jalatsite valimisele (seetõttu ka viimased kaks paari tänavakingi olnud sama tootja/mudel).

Inimesed kes matkavad/liiguvad palju kipuvad suhtkoht bränditeadlikud olema... kel võimalus, see ostab pigem kvaliteetsemat ja tihti on ka mingi veidi rohkem südamelähedasem tootja keda valitakse. Need "üldtuntud" brändid on nagunii eputamise teema, rohkem sellisele wannabe "rikkurile".

Konkreetse näitena - viimasel ajal ettevõtte reklaammaterjali osas on väga selge valik olnud stanley/stella, jah, maksab oma 15 eurot per särk rohkem aga - parem kangas, kestab 2-3 aastat iganädalast kasutust, pestes ei veni välja ega muutu topiliseks. Kui jagada logodega särke töötajatele/partneritele tahaks, et nad neid ka regulaarselt kantaks - tasuta reklaam ja kes korra juba keskmisest kvaliteetsemat särki proovida saanud kipub neid eelistama (kui rahakott võimaldab!).

Aga see läheb rohkem teemasse "kellele ema, kellele tütar" icon_smile.gif
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 11.01.2026 10:27:09 vasta tsitaadiga

sekundeerin refile - kui majanduslik olukord võimaldab osta mitte kõige odavamat, siis ikka vaadatakse brändi. aga just selles teises võtmes, et mitte bränd brändi pärast vaid selle tõttu, et bränd esindab mingit kvaliteeti, vastupidavust või tegumoodi.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 11.01.2026 10:36:16 vasta tsitaadiga

No jalanõu puhul see hinnavärk küll ei kehti oma kogemuse põhjal, ei ole selgelt näha, et kallim oleks kauem vastu pidanud.

londiste kirjutas:
sekundeerin refile - kui majanduslik olukord võimaldab osta mitte kõige odavamat, siis ikka vaadatakse brändi. aga just selles teises võtmes, et mitte bränd brändi pärast vaid selle tõttu, et bränd esindab mingit kvaliteeti, vastupidavust või tegumoodi.

No sorry, ei esinda mingit kvaliteeti, igatepidi proovinud, see ongi just see asi et bränd sulle naha vahele pugenud. Lihtsalt saad paremini disainitud toote, ala pükste puhul on tähtis kuidas jalas tunduvad jne aga selliseid tooteid teevad ka mingid lambikamad brändid, kui lähed proovima ja vaatama endale meeldimise järgi, siis võib lausa üllatuda mida leiad - ma ei räägi mingile turu peale minemisest vaid ala weekendi laopoes ringi käies, see on täis mingit nö noname kraami.
tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 11.01.2026 11:15:16 vasta tsitaadiga

Janis, kui sinu jaoks on bränd Nike, Adidas, Lee Cooper või Gucci ja Prada siis jah, peab nõustuma. Asjad mida sa võid ka no-nameks pidada võivad olla täiesti adekvaatsed korralikud kaubamärgid mida lihtsalt ei haibita söögi alla ja peale... Mu enda eelpool näiteks toodud stanley/stella on bränd mida sa naljalt kusagilt poest ei leia, laias laastus "no-name" ja suunatud suuresti reklaammaterjali tootjatele.

Või teistpidi võttes - tõenäoliselt on tootjad nagu Everlane, Buck Mason ja Neil & David sinu jaoks täiesti tundmatud ja/või no-name (nad ei kipu väga oma logosid suurelt kuhugi toppima) aga tegemist on väga adekvaatsete nn. bränditoodetega mis on vägagi hea hinna-kvaliteedi suhtega, sest tootja pole võtnud omale hingeasjaks mingeid tohutuid glanssjamasid korraldada.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 11.01.2026 11:25:25 vasta tsitaadiga

Hiljuti sattusin Espakis Carhartti tööriiete peale, praktiliselt kõige odavam bränd seal nende valikus letil, üle lombi oma kodumaal on see üks kõige hinnatumaid asju selles valdkonnas. Hind ei näita midagi.
Ma ise pigem kulutan väga palju kvaliteetsete ja mugavate tööriiete peale, sest need reaalselt toovad raha tasku tagasi ka. 50 eurostel ja 200 eurostel pükstel mingit kauem või vähem kestvuse vahet pole, odavama variandiga lihtsalt väsid palju kiiremini ära.
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 11.01.2026 11:28:02 vasta tsitaadiga

Janis, lugedes refi teisi postitusi, siis ma olen üsna kindel, et linkidelt läbi käinud kingad ongi tal tööriietus icon_biggrin.gif
tagasi üles
taavi
HV veteran

sõnum 11.01.2026 14:26:45 vasta tsitaadiga

Tanel kirjutas:
taavi, mis kogemused sul on? Sinu kui omaniku reg. kood jms?
Näita aga siis oma ettevõtjakogemused ette, palju oled riigile makse maksnud jne thumbs_up.gif

icon_biggrin.gif ei. sry, et varba peale astusin, aga eelnev ikkagi tõde.
Kommentaarid: 64 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 58
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Arutlused majanduse teemal vol.2 mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.