Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Videokaardid / Monitorid / TV »  LCD monitorid ( lisatud küsitlus monitori suuruse kohta 10.04.2022 ) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 416, 417, 418
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Mitu tolli on sinu peamine igapäevases kasutuses olev monitor?
10-15"
0%
 0%  [ 3 ]
15-20"
2%
 2%  [ 7 ]
20-25"
17%
 17%  [ 54 ]
25-30"
41%
 41%  [ 128 ]
30-35"
25%
 25%  [ 77 ]
35" või suurem
12%
 12%  [ 38 ]
hääli kokku : 307

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Auron
HV Guru
Auron

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 11.11.2025 08:30:03 vasta tsitaadiga

-Koppel- kirjutas:

ChatGPT leidis, et sinu silmas olevad närvid suudavad maksimaalselt 300Hz eristada.

So, the raw neural response time of the human eye/retina system tops out somewhere around 200–300 Hz, depending on lighting and contrast.
300 Hz corresponds to ~3.3 milliseconds per frame.
Beyond that, the retina and early visual system can’t produce distinguishable changes — it effectively blurs together.

Üks asi on kuivalt nägemine - teine asi on see kuidas tunnetad. Ehk siis sõites maybachiga 120km/h ja sõites zigulliga 120km/siis Zigulliga tundub, et sõidad palju kiiremini icon_lol.gif

Zonerman kirjutas:
GPU'd ei tule järgi selles on probleem. Monitorile pole jah suurt mõtet ajada 1k Hz taga, kui selleks peab 720p reso panema.
Üritatakse küll igasugu framegen jne tehnoloogiaga järgi aidata aga kehv seis on. Mingi YT video oli ka aga läks meelest vaadata, kus väideti, et tegelt pole GPU areng üldse suuresti toimunud viimasel ajal kui jätta välja fake frame.

GPU'd ei saagi järgi tulla kui viimase 15 aastaga on tekkind mitu erinevat asja mis tohutult jõudlust tahavad ehk siis reso ronind üles - 4k tahab 4 korda niipaljdue pikslite kalkullimist kui 1080p, Hertzid läinud üüratuks - on suur vahe kas 60 vs 120 kaadrit või 120 vs. 240 kaadrit, RT, + mängudes mingeid "reaalsemaid" valgustus ja varjude lahendusi mis visuaalselt pole suur vahe aga tahab kõvasti rohkem jõudlust jne. Ehk nagu olen ka varasemalt antud teemal öelnud siis kunagi varem pole olnud sellist asja kus on nii mitu erinevat asja mille kasutamisel tahetakse niijõhkralt lisajõudlust. Praegu on ikkagi nii, et top kaardiga ssaad sisulsielt kõik heeblid põhja lükata koos gimmickutega - kunagi pidi paar generatsiooni kaarte ootama, et lihtsalt mängus very high seaded panna.

Zonerman kirjutas:
Mina ootan jällegi edasiarengut paneelide tehnoloogias rohkem HDR võimekust jne, kui et seda ulme Hz taga ajada. Hetkel 240Hz mul ja sellest ka piisab aga paneeli enda PPI ja hind võiks alla tulla suurtel ehk siis areng ja konkurentsi rohkem selles osas. 4k ja suure diagonaaliga on endiselt suht kallis. Seal võiks arengut olla.
Täitsa nõus. Eriti kurioosne on muarvates see, et kuigi OLED paneelid võib öelda, et on tänaseks massides siis siiani mingid 27" ägedamad "geymer" isendid on pmst tonn - ja seda olukorras kus 120HZ g-sync/ FSR toega 42" LG telekad saab pmst 700.- eest. Kui C seeria jõuaks sinnamaani, et oleks a'la 200Hz ja LG suudaks PC mõudile panna juure siukse asja, et ekraan lüliks koos kastiga siis ei näeks nendel tonnistel lukuaukudel enam mingit mõtet. Üüberhertzid mingi 24" peal on niikuinii competitive teema ja 700Hz paneel otseselt ei eruta.
Kommentaarid: 154 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 131
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
-Koppel-
Kreisi kasutaja
-Koppel-

sõnum 11.11.2025 09:55:18 vasta tsitaadiga

Ziguliga tundub jah 120km/h ekstreemne. Aga kas see on päris sama analog?
Kui sa keerlevalt relaka kettalt enam teksti ega muud detailsust eristada ei suuda, kas siis kaks korda kiiremini keerleval kettal on mingi eelis visuaalse info osas? Ma leian, et ei ole.

Sama on ka resolutsiooniga. Ütleme, et sul on elutoa tagaseinas teler. Kui sinu silmad ei suuda diivanilt vaadates, A/B pimetestis enam usaldusväärselt vahet teha, kas sisu on FullHD või 4k või 8k - kas siis sinu jaoks on kõrgemas resolutsioonis eelis. Ma leian, et ei ole.

See inimsilma limiit ca 300 fps ehk 3,3ms kaadri kohta on selline aeg, mille jooksul 9mm püstoli kuul (300 m/s) liigub umbes 1 meeter. Ma arvan, et ma pigem ei suuda näha lendavat püstolikuuli.
Monitorilt "maailma" vaadates tekib muidugi olukord, kus pilti keerates (panning) võib maailm liikuda püstolikuuli kiirusel ja sul on võimalus oma silmadega sellele liikumisele vastupidises suunas liikuda - umbes nagu jälgida maantee ääres mõõdasõitvat autot ja selles istuvaid inimesi.

FPS teemal on tuntud see UFO test, kus kosmoselaev liigub monitori ühest servast teise: https://www.testufo.com/
Aga ka sellisel juhul on 300 fps päris kiire.
4k ekraani puhul on horisontaalne resolutsioon 3840 pixelit. Seal UFO testis saab panna UFO maksimaalse kiiruse 7680 pixels per second. Ehk poole sekundiga lendab UFO ühest servast teise. 300fps puhul näed seda endiselt 150-nes erinevas positsioonis.
Minu silm ei erista seal sellistel kiirustel küll enam midagi kasulikku.
Kommentaarid: 10 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 10
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 11.11.2025 11:19:11 vasta tsitaadiga

Auron kirjutas:
Eriti kurioosne on muarvates see, et kuigi OLED paneelid võib öelda, et on tänaseks massides siis siiani mingid 27" ägedamad "geymer" isendid on pmst tonn - ja seda olukorras kus 120HZ g-sync/ FSR toega 42" LG telekad saab pmst 700.- eest. Kui C seeria jõuaks sinnamaani, et oleks a'la 200Hz ja LG suudaks PC mõudile panna juure siukse asja, et ekraan lüliks koos kastiga siis ei näeks nendel tonnistel lukuaukudel enam mingit mõtet. Üüberhertzid mingi 24" peal on niikuinii competitive teema ja 700Hz paneel otseselt ei eruta.
eriti oledil oma burn-in/image retention muredega on monitoride osas selles mõttes rohkem muresid ja eeldatavasti ka katet potentsiaalsete garantiijuhtumite jaoks.

ma neid 27" isendeid otse 42" telekaga ei võrdleks. ühest küljest on väiksem ekraan, suurem reso. suurem ppi, monitoride jaoks kohandatud tootmistehnoloogia ja lahendused.

teisest küljest - teleka tarkvara on teistsugune, seaded teistsugused, monitorina kasutamiseks on üsna tüütu. lgtvcompanion on standby-ish jaoks olemas aga see on ikkagi workaround. samamoodi on hdmi 2.1 kapriissem kui displayport. kaitsereziimide väljalülitamine võib mõjutada garantiid jne jne. palju pisiasju. selleks ajaks kui tootjal need lahendatud, ongi tulemus kallim monitor icon_smile.gif

ma ei saa küll ka aru, miks 42" 2160p moest ära läks icon_biggrin.gif

tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 11.11.2025 14:03:59 vasta tsitaadiga

LCD k.a OLED on ikka sample-and-hold tehnoloogial põhinev. 1000Hz on ikkagi positiivne mõju arvestades paneeli reaalset toimimist.
Mis nägemisse puutub, siis see on väga subjektiivne (nagu ka kuulmine). Ei saa üldistada kõigile, et 300Hz ongi piir puhtalt reageerimisaja põhjal.
Suurim probleem on mängud ise mis 1000fps naljalt ei tee. Kas siis nõuete, mootori või mingite muude põhjuste tõttu.
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 82
tagasi üles
BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 11.11.2025 15:11:41 vasta tsitaadiga

Kas need gigahertsised sagedused silmanägemisele või negatiivselt ei mõju? Minu arvates on juba 240 Hz palju.

Ma nüüd kujutan ette, et inimesed istuvad kunagi 5Ghz monitori ees, silm tegelikult seda ülikiiret detailsust enam ei erista... see eest monitor "kiirgab"... icon_lol.gif icon_cool.gif icon_lol.gif
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 11.11.2025 15:39:30 vasta tsitaadiga

BA79 kirjutas:
Kas need gigahertsised sagedused silmanägemisele või negatiivselt ei mõju? Minu arvates on juba 240 Hz palju.
miks peaks see negatiivselt mõjuma? mida suurem sagedus seda sujuvam liikumine silma jaoks on ja pigem teeb see head.
sagedus ei tähenda tänapäeval enam ammu ekraani vilkumist, mis crt juures oli probleemne - ja sealgi enamasti liiga madala sageduse juures kuna kurnas silmi.

-Koppel- kirjutas:
FPS teemal on tuntud see UFO test, kus kosmoselaev liigub monitori ühest servast teise: https://www.testufo.com/
Aga ka sellisel juhul on 300 fps päris kiire.
4k ekraani puhul on horisontaalne resolutsioon 3840 pixelit. Seal UFO testis saab panna UFO maksimaalse kiiruse 7680 pixels per second. Ehk poole sekundiga lendab UFO ühest servast teise. 300fps puhul näed seda endiselt 150-nes erinevas positsioonis.
Minu silm ei erista seal sellistel kiirustel küll enam midagi kasulikku.
silma taju ei ole tajub-ei taju. kuskil maal lõpeb kaadri kui sellise tajumine kuid liikumist ja muutusi pildis tajub inimene päris väikeste ajavahemike pealt. jah, lõpuks tuleb see tajumine liikumise pealt ning vajab päriselt nägemiseks järjest suurenevat kontrasti jne. aga see on seal juba kümnete ja vähemate ms otsas.

aga, ufo testi mõte on natukene teine kui 150s positsioonis nägemine. see on ju liikuva pilti test. 7680 on halb testcase, sest sellisel kujul sa ei suuda seda jälgida (olenevalt ekraanist, füüsiline ekraani suurus loeb) aga mõte on silmaga jälgida liikuvat ufot ning kõrgema kaadrisagedusega kaasneb selgem pilt ja vähem motion bluri.
240 ja 360 hz on olnud juhust möödaminnes proovida, parem tulemus on päris hästi näha, kõrgematega pole olnud juhust vaadata.

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Videokaardid / Monitorid / TV »  LCD monitorid ( lisatud küsitlus monitori suuruse kohta 10.04.2022 ) mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 416, 417, 418
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.