praegune kellaaeg 20.10.2025 11:33:32
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Etz
HV Guru

|
08.10.2025 15:45:34
|
|
|
renx09 kirjutas: |
DSM7.3-ga loobutakse kettapiirangutest |
Ja eemaldatakse videodraiverid kõikidelt NAS'idelt...
Ma ei usu enam ridagi, mis see ettevõte lubab, täna on homme ei ole.
Järgmiseks NAS'iks ostan midagi muud või ehitan ise, ükskõik mis aga peale 15't aastat, Synology see enam küll olema ei saa.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
08.10.2025 15:46:20
|
|
|
DS920+ on siis mõistlik jätta nagu on ehk mitte uuendada kui uuendust hakkab pakkuma?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
09.10.2025 07:44:36
|
|
|
Emby foorumis on igatahes, DSM7.3 ja vanemate muselite transcodingu teemal juba mingi hala.
PS: Pole mahti olnud endal süübida.
|
tagasi üles |
|
 |
caarel
Kreisi kasutaja
|
09.10.2025 08:37:14
|
|
|
Ei ole imestada, sest DS218Play ega DS918+ ei suuda Emby'ga mingi nipiga 4K edastada sujuvalt. Vähemalt minul pole veel õnnestunud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
09.10.2025 09:01:40
|
|
|
Etz kirjutas: |
Ma ei usu enam ridagi, mis see ettevõte lubab, täna on homme ei ole.
|
See on täiesti arusaadav emotsioon, isegi mõtlesin sellele, et kas jätkata. Samas kuna Syno eluiga on ikka 10 ja rohkemgi aastat, siis on mul veel kõvasti aega. :)
ot: |
Teisalt - kas on olemas plekitut firmat, kas on mõni, mida saaks lõpuni usaldada? Kui ma vaatan oma tehnikaparki rauas ja softis:
* Startupid - kaovad oma ägeda tootega ühel hetkel ära, ei ole uuendusi, istud mingi asja otsas, mis vaikselt lakkab töötamast.
* Apple - ikka aeg-ajalt viskab veidrusi sisse.
* Microsoft - jaah...
* Linux (panen Mikrotiki ka siia patta) - täitsa omaette maailm ja imeb kohati ikka kõva vilinaga.
* Lenovo, HP, Dell - äriklassi läpakad on kohati rauast asjad ja igavesed, kohati õudsate veidrustega (näiteks Lenovo tuhmid ekraanid).
* Microlab - hea hinna/kvaliteedi suhtega, kuni konded peavad
* Philips monitoritootjana - LAN kaob lihtsalt küljest ära vahel.
* Logitech - kui softi õnnestub vältida (enamasti õnnestub) siis muidu okei.
* Sony kõrvaklapitootjana - oleneb. Nagu muidugi kõik tootjad, kelle tootevalik on lai. |
Ehk siis Synology on vähemalt seni mu peas veel selline tavaline korporatsioon, kes vahel ikka tarbijatele pähe laseb. Väga teistest ei erine, keda ülalpool mainisin ja keda kasutan.
|
|
tagasi üles |
|
 |
SilQ
HV Guru

|
09.10.2025 09:25:57
|
|
|
Ma elan praegu oma frustratsioon siin välja. Aga minu jaoks ammendas ennast Syno, mõnda aega tagasi.
Esiteks, on tohutult tehnilisi probleeme. Olen omanud/hallanud elus umbes 6 syno. Nendest 5 on surnud üsna lühikese ajapeale (1-6a). 10a pole ükski välja vedanud. 3'l juhul on saanud mingi work-aroundiga nad ka tööle (jootnud takisti emaplaadile või teinud muid vigureid)
Teiseks Igasuguste asjad rohkem kinni keeramine ja lõpuks see ketta lukustamine oli viimane piisk. Tarkvara on neil tõesti üks parimaid, aga riistvara ja support üks kehvemaid. Kahjuks on nii, et DIY'na saab parima tulemuse, aja ja uurimise kulu on suurem. Aga lõpp tulemus igaljuhul parem.
Ma ei viriseks mingite otsuste pärast, nagu eelnev postitaja kirjutab lolle on igalpoole. Aga see riistvara läheb päev-päevalt ainult säästukamaks. Kes on viitsinud neid lammutada näeb, et neid vist tehakse kuskil hiina lapstehases.
_________________ If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein |
|
tagasi üles |
|
 |
taavi
HV veteran

|
09.10.2025 12:08:34
|
|
|
minu DS1815+ on 10+ aastat vana. takisteid pole jootnud, viisin hooldusesse fiximisse. transcoding on nagunii retarded, aga kui nüüd vahetama hakkaks, siis vaataks pigem ise ehitamise või mõne näljasema tootja poole. ugreen vms.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
09.10.2025 12:21:11
|
|
|
taavi, uGreen ja kolmanda partei tarkvara oleks ilsmelt ka endal, järgmine valik.
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
09.10.2025 12:54:57
|
|
|
Vaadates oma äppe, siis sellest softist väga palju polegi alles jäänud. Media serverid asjad läksid maha. Photos on asendatav Immich'ga kui vaja. Docker on ilmselt ka lihtsasti asendatav.
Jääb ainult:
- SMB / NFS share'de / kasutajate mugav haldamine (ilmselt see ka teistes NAS softides sees).
- Download Station, sellele asendust ei tea hetkel.
- Surveillance Station, ka pole head asendust.
- Kogu backup suite on ka üsna hea ja asendust ei tea.
- Mail Plus serverit pole jõudnud veel kasutusele võtta. Hetkel on Cloudflare Email Routing Gmailiga hackitud business stuffi jaoks, et mitte maksta gmaili business suite eest... aga see pole päris perfektne. Võimalik, et mingi oss combo on saadaval.
- Drive pole ka veel vajadust olnud, enne kui GDrive või OneDrive täis ei saa.
- AI Console, alles test järgus. Mingi juhmard hard codes mudelite nimed, nii et local LLMi saab läbi ***** ainult kasutada.
Palju muud stuffi jookseb nagunii Dockeril juba.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
09.10.2025 13:20:19
|
|
|
Kõik asjad on millegagi asendatavad ja ise saab kõike teha. Küsimus ongi selles, et kui palju on keegi nõus ise tegema ja admin olema. Synology on võtmed kätte lahendus ning saad failide jagamise/hoiustamise keskkonna, Office, privaatpilve, muusikakeskuse, fotode keskkonna, sitasikutaja, backupinduse, Wiki, Giti, logiserveri, antiviiruse, videovalvesüsteemi, VPNi, dockeri - ning nimekiri pole lõplik. Veelkord - kõik on ise tehtav, installitav, paigaldatav kui olla ise see, kes selle kõigega tegeleb ja probleeme lahendab. Synology annab valmistüki, mis oma kogemuse põhjal on näinud samasugune välja üle kümne aasta ja kuidas ma nüüd ütlengi... töötab. See turvatunne on hindamatu väärtus nende jaoks, kes ei taha ise admin ja ehitaja olla.
Kes tahab ise ehitada, siis veelkord - kõik on olemas. Peamine on see, et saada aru, et eesmärk on sama aga tee erinev. Minu vaba aja tund on väga kallis ressurss ning mõned õhtud panna NASi ehitamisele on suurem kulu kui mõni 2-bay Synology. Ketastega. Jooksva hoolduse hinna eest saaks kiirelt 4-bay full SSD lahenduse.
|
|
tagasi üles |
|
 |
SilQ
HV Guru

|
09.10.2025 13:38:23
|
|
|
RassK,
- Download Station, sellele asendust ei tea hetkel. - qBitTorrent
- Surveillance Station, ka pole head asendust. - Shinobi CE
- Kogu backup suite on ka üsna hea ja asendust ei tea. - Mida backupid? Veeam ehk?
- Drive pole ka veel vajadust olnud, enne kui GDrive või OneDrive täis ei saa. - NextCloud, mulle meeldib mitu korda rohkem kui Syno Drive.
Dirty Harry,
Ei ole nii hull asi. Väga häid softe liigub mis väga lähedal Syno võtmed kätte süsteemile. Hetkel kiidetakse jubedalt Hex, väidetavalt parem ja mugavam kui Syno, pole ise proovinud.
https://hexos.com/
Suhteliselt sarnane on näiteks Unraid. Natuke keerukam TrueNAS.
Neid on kindlasti veel, kõik ei meenu hetkel.
_________________ If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
09.10.2025 13:41:25
|
|
|
+1
Ise ehitamine ei pruugi isegi siis väga odav olla, kui oma aega hinna sisse ei arvuta.
Juba miski kast kuhu mahub 4 ketast ja mis toetab hot swapi pole ilmselt väga odav.
Kodust NASi on mõtet siis ise ehitama hakata kui on mingi väga eriline vajadus mida see võtmed kätte asi ei võimalda.
Mõnel nüüd näpud kindlasti sügelevad, et kirjutada kui lihtne see ise ehitamine tegelikult on. Pole vaja, oskan küll ise ehitada kui vaja. Lihtsalt ei näe vajadust.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
09.10.2025 13:41:47
|
|
|
SilQ kirjutas: |
- Download Station, sellele asendust ei tea hetkel. - qBitTorrent
- Surveillance Station, ka pole head asendust. - Shinobi CE
- Kogu backup suite on ka üsna hea ja asendust ei tea. - Mida backupid? Veeam ehk?
- Drive pole ka veel vajadust olnud, enne kui GDrive või OneDrive täis ei saa. - NextCloud, mulle meeldib mitu korda rohkem kui Syno Drive. |
Tänud, jätkub jälle uurimiseks
Backup'd on hetkel lauakas + läpparid. Androidile pole veel jõudnud panna aga on järjekorras. NAS to NAS sync jookseb remote backup jaoks. LXC'd ja VM'd backupib õnneks Proxmox ise, vaja ainult share ette anda.
Mõned arm64 Linux micro noded on ka aga seal isegi Syno jääb hätta kuna soft ei toeta arm'i.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
09.10.2025 14:04:47
|
|
|
Dirty Harry,
Ei ole nii hull asi. Väga häid softe liigub mis väga lähedal Syno võtmed kätte süsteemile. Hetkel kiidetakse jubedalt Hex, väidetavalt parem ja mugavam kui Syno, pole ise proovinud.
https://hexos.com/
Suhteliselt sarnane on näiteks Unraid. Natuke keerukam TrueNAS.
Neid on kindlasti veel, kõik ei meenu hetkel. |
Kahtlemata on alternatiive. Kas nad ka 10+ aastat on eksisteerinud ja on lootust, et eksisteerivad? Ega Synology võib ka hommepäev panna pillid kotti, kuid see on kõigiga nii. Syno/Apple/MS ja veel mõne puhul on üldiselt päris suur tõenäosus, et äkki niisama lihtsalt nad ära ei kao.
HexOS - neid uusi ja vingeid asju on kogu aeg. Kas jääb ellu ja mis on 5 aasta pärast õhinast järgi - jälle väga hea küsimus. Kunagi oli ClarkConnect (hiljem ClearOS) popp, mingil hetkel susises energia välja. Synology puhul on miinuseid, aga ta raisk on olnud ja tundub, et eksisteerib veel mõnda aega.
viimati muutis Dirty Harry 09.10.2025 14:15:42, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
SilQ
HV Guru

|
09.10.2025 14:09:05
|
|
|
napoleon kirjutas: |
+1
Ise ehitamine ei pruugi isegi siis väga odav olla, kui oma aega hinna sisse ei arvuta.
Juba miski kast kuhu mahub 4 ketast ja mis toetab hot swapi pole ilmselt väga odav.
Kodust NASi on mõtet siis ise ehitama hakata kui on mingi väga eriline vajadus mida see võtmed kätte asi ei võimalda.
Mõnel nüüd näpud kindlasti sügelevad, et kirjutada kui lihtne see ise ehitamine tegelikult on. Pole vaja, oskan küll ise ehitada kui vaja. Lihtsalt ei näe vajadust. |
Kui kettaid mitte arvutada, tuleb sarnane või odavam.
Mingi AM4 plate 50€ (6sata pesa 2 nvm kui tahta läheb 100€ juurde)
DDR4 ram: 20€
5500: 50€
Korpus: Sobib igasugune kui ruumiga kitsas ei ole. HotSwap on nice, aga mitu korda läheb vaja? Ühesõnaga maitse asi.
Toiteplokk: Sõltub korpusest, aga mingi 50€
Sõltub tarkvarast mälupulk 8gb: 5€
-------
200€ + litsents sõltub mis tarkvara kasutama hakkad. Ma ei ütleks et ta tuleb kallim.
Dirty Harry,
See oht on alati. Hex on uus asi, 2023 või 4. Ma ei tea.
Unraid, TrueNas mõlemad 2005'ndast aastast ja suurte komuuni tugedega. Kahtlen, et need ära kaovad. Aga jällegi, oht on alati olemas.
Edit: otsisin huvipärast, et äkki valetan, aga ei, saab täitsa 6sata pesa ja 2x nvm pesaga emaplaadi. MSI leht lubab, et nvm kasutusel võtuga ei kaota sata pesasid: https://www.hinnavaatlus.ee/1820132/msi-socket-am4-b550-a-pro/
_________________ If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein
viimati muutis SilQ 09.10.2025 14:13:03, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
09.10.2025 14:10:50
|
|
|
Eks open source puhul on see risk palju suurem. Maintainerite puudus on süstemaatiline, projekte alustati heal ajal palju ja kui põhitöö muutub / majandus käib alla, siis loobutakse. Nii mõnigi suurem OSS on müüdud ettevõtetele suure kära saatel.
Samas ka Syno pani pikalt kasutatud Video Stationi kinni.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
09.10.2025 14:20:58
|
|
|
Korpus: Sobib igasugune kui ruumiga kitsas ei ole. HotSwap on nice, aga mitu korda läheb vaja? Ühesõnaga maitse asi.
-------
200€ + litsents sõltub mis tarkvara kasutama hakkad. Ma ei ütleks et ta tuleb kallim.
|
Riistvara on odav, ma ütleks, et muuga võrreldes tasuta. Aeg on kallis, vähemalt neil, kes on natuke siin ilmas ikka elanud, ise asju ehitanud ja hallanud.
Kui aeg on tasuta, siis muidugi pole mõtet võtta Synologyt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
09.10.2025 14:28:45
|
|
|
Isegi kui aeg on tasuta (ütleme, et hobi puhul ei loeta hinda nagu ikka ), siis seda tasuta aega on ka piiratud ressurss nii või naa. Üks asi on need paketid peale panna, teine asi on disaster recovery, backups, upgrades. Ise kasutan ansible semaphore automatsiooni kui on liiga palju liigutusi vaja teha. Aga nende scriptide kokkupanemine võtab ka korralikult aega.
|
|
tagasi üles |
|
 |
SilQ
HV Guru

|
09.10.2025 14:30:30
|
|
|
Dirty Harry kirjutas: |
-------
|
Riistvara on odav, ma ütleks, et muuga võrreldes tasuta. Aeg on kallis, vähemalt neil, kes on natuke siin ilmas ikka elanud, ise asju ehitanud ja hallanud.
Kui aeg on tasuta, siis muidugi pole mõtet võtta Synologyt. |
Tuleb nõustuda . Ma ikka lükkasin seda otsust aastaid edasi. Kuni järgmise syno failini. Aeg on kallis ressurss ja tihti võtab rohkem aega uute tarkvarade tundma õppimine, kui uue süsteemi ehitamine ja tööle rakendamine.
Ma kõik need veidrused elaks üle Syno puhul kui riistvara oleks korras. Minugi pärast maksu või rohkem.
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
09.10.2025 14:35:17
|
|
|
See on harvaesinev kombinatsioon, et on pädevus ise ehitada ja hallata ja samas aeg on tasuta.
Aga selle ise ehitamisega on veel üks miinus - kingsepal pole ju kingi. Kui saad asja niikaugele, et käsureale ronides põhimõtteliselt saab midagi tehtud, siis pahatihti sinnapaika see jääbki ehk mingit lihtsamat ja mugavamat lahendust ei viitsi ehitama hakata.
Ma 20+ aastat tagasi oleks ka öelnud et mis krdi kallis NAS, lapin kasti kokku, miski linux selga ja sõidame. Aga nüüd oskan Syno ja muid võtmed kätte lahendusi hinnata küll.
|
|
tagasi üles |
|
 |
SilQ
HV Guru

|
09.10.2025 15:36:37
|
|
|
napoleon, Nõustun, aga oleks ta hea asi? Ei ole ju, riistvaralt paras häda ja õnnetus. Qnap ka 10x kvaliteetsem. Ma olen pidanud 3x tänu synole andmeid kas backupist taastama või lausa raidi pealt taastama. Enam ei viitsi. Asi võiks töötada. Neil pole isegi toite ahela protectionitki peal. Toiteplokk lolliks läheb ja rohkem voolu annab põleb lihtsalt kõik maha. Just juhtus selline asi. Ma ei viitsi enam selliste asjadega tegeleda ja otsin kvaliteet tooteid. Syno äpp võib olla hea, aga riistvara saast.
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
09.10.2025 15:47:27
|
|
|
niipea kui tahaks, et see iseehitatud nas ka valmis-nasi moodi oleks, veel hullem kui mingi normaalse hotswap lahendusega, siis on see korpus paarisaja euri kanti
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
09.10.2025 15:50:38
|
|
|
SilQ, mis mudelid läbi läinud on? Mul siiani 3 Syno peale ainult 1 ketas läbi läinud, esimene Syno sai ostetud 2015.
|
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
09.10.2025 15:58:45
|
|
|
Mul on Syno toiteplokk kaks korda otsad andnud. Mingit muud õnnetust sellega kaasnenud pole, uus toide ja töötab edasi.
Häda ainult see, et uus toiteplokk tasub riiulis varuks hoida, Eestist seda kohe ja mõistliku hinnaga ei pruugi saada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
09.10.2025 16:06:45
|
|
|
Nii huvi pärast, et see toide on läinud ilma UPSita või koos UPSiga või vahet pole? Mul viimastel aastatel on UPS päris palju plõksinud linnas (u kord kuus oli pikka aega keskmine). Mul ei ole ühtegi toiteplokki küll ära surnud aga on pinisema hakanud mõned suvaseadmete omad (mis pole UPSi taga). Ilmselt odav toiteplokk ja elektri kõikumine pole hea kombo... samas ei pruugi see ka seotud olla, lihtsalt minu teooria.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|